O tumora cerebrala gigant de 7 cm a fost operata cu succes la un copil de 2 ani si 5 luni, la MedLife

Tumora era dezvoltata in trunchiul cerebral si extinsa in canalul medular. Foto: MedLife

La inceputul acestei luni, in cadrul Life Memorial Hospital din Bucuresti, medicii au reusit sa indeparteze complet o tumoare cu diametrul de 7 cm, la un copil de 2 ani si cinci luni. Indepartarea in totalitate a tumorii de ventricul 4 a durat 16 ore, din care 15, petrecute la microscop. Intens vascularizata, tumoarea voluminoasa dezvoltata din trunchiul cerebral in ventricolul 4 si extinsa in canalul medular a fost abordata pe cai naturale, fara a rani sau retracta cerebelul, a declarat pentru MedLive.ro dr. Sergiu Stoica, medic specialist neurochirurg. La zece minute dupa operatie, copilul s-a trezit si a strigat-o pe “mama”. La o saptamana dupa operatie, a fost externat.

Reusita acestei interventii certifica inca o data faptul ca anumiti operatori privati din Romania au atins deja performantele clinicilor occidentale

Interventia a fost posibila datorita pregatirii medicilor romani, dar si dotarilor similare celor din clinicile din strainatate. “Datorita varstei mici a pacientului, dar si aparaturii specifice de microneurochirurgie, recomandarea initiala a medicilor a fost ca operatia sa se efectueze la o clinica din Viena. Cu toate acestea, dotarile de exceptie ale spitalului nostru, dar si pregatirea temeinica a medicilor romani au permis ca o astfel de operatie sa se poata realiza cu succes si in tara noastra, chiar la MedLife. Este o dovada in plus a faptului ca anumiti operatori de servicii medicale private din Romania au ajuns la un nivel inalt al performantei si calitatii actului medical, fiind deja in masura sa faca fata unor cerinte similare celor inaintate clinicilor si/sau spitalelor cu renume din Occident”, a declarat Nicolae Marcu, director general MedLife.

Cinci cazuri la un milion anual

In experienta sa, medicul Sergiu Stoica a mai realizat circa 400 de astfel de interventii, ce presupun experienta microchirurgicala, investigatii detaliate (RMN cu sectiuni fine si detalierea vascularizatiei tumorii), planificarea minutioasa a stategiei operatorii si foarte multa rabdare.

In cazul copilului operat la MedLife, tumoarea a indus tulburari de echilibru, cefalee, varsaturi, astenie. In randul populatiei adulte, incidenta unor astfel de tumori este de 5 cazuri la un milion pe an, iar pentru populatia Romaniei se pot estima 100 noi cazuri operate anual, majoritatea in spitale publice.

Tumora trebuie abordata pe cai naturale, fara a rani sau retracta tesutul nervos din jur. In cazul copilului de 2 ani si 5 luni s-a folosit un abord velotonsilar pentru a ajunge in ventricolul 4 fara a taia sau retracta cerebelul. Riscurile sunt nenumarate: deces intraoperator, stare vegetativa, deficite neurologice etc.), insa sunt foarte mici, sub 1%, in mainile unor chirurgi antrenati.

Tumoarea intens vascularizata a avut un diametru de 7 cm si era dezvoltata in trunchiul cerebral in ventricolul 4, extinsa si in canalul medular. Foto: MedLife

Pentru interventia de microneurochirurgie, cu un grad ridicat de complexitate, a fost utilizata o aparatura de ultima generatie, iar pentru indepartarea tumorii au fost necesare doua interventii.

 • Prima, pentru tratamentul hidrocefaliei, a necesitat aparatura pentru endoscopie ventriculara.
 • A doua, pentru extirparea tumorii, a necesitat microscop, instrumente de microchirurgie si un disector cu ultrasunete.

“Tumora de 7 cm comprima trunchiul cerebral si era foarte vascularizata. Un rol important in pregatirea strategiei operatorii l-a constituit examenul RMN detaliat, realizat de doctorul Virgil Ionescu.”, a mai spus dr. Sergiu Stoica.

Copilul s-a trezit la zece minute dupa finalizarea interventiei si a fost externat la o saptamana dupa operatie. Examenul neurologic este in parametri normali, iar copilul nu are nici un fel de restrictii. Medicii si parintii spun ca “Are mult mai mult chef de joaca decat inainte, este foarte vesel si activ, nu mai are probleme la mers si refuza sa mai doarma dupa-amiaza.”

Interventia a fost sustinuta de o echipa interdisciplinara de specialisti in neurochirurgie, pediatrie si anestezie, condusa de dr. Sergiu Stoica, medic specialist neurochirurg cu pregatire in Franta si Canada.

Operator
Dr. Ganea Mihaela, medic specialist ATI

Postoperator

Prof. Dr. Iordăchescu Florin medic primar pediatrie

Dr. Boscan Persida, medic specialist ATI

Dr. Ganea Mihaela, medic specialist ATI

Dr. Fugarevici Anda, medic specialist pediatrie

Dr. Marin Mihaela, medic specialist ATI

Emma Olaru, MedLive.ro

Articole similare:

 1. ​VIDEO O femeie in moarte cerebrala, mentinuta in viata cu ajutorul aparatelor, a dat nastere unui copil
 2. VIDEO INTERVIU: MEDLIVE.RO la sase luni. Dr. Nicolae Marcu: Un proiect ambitios, care sa sparga tiparele relatiei clasice medic-pacient
 3. LIVE din sala de operatie. Corectia chirurgicala a hipospadiasului, realizata de dr. Valentin Voinescu, a fost transmisa in direct. In studioul MedLive.ro, dr. Mihaela Avram Popa a raspuns la intrebarile cititorilor
 4. Inca o nastere de tripleti la MedLife, dupa inseminare artificiala
 5. VIDEO Operatia de corectie a strabismului la copil, realizata de dr. Luminita Teodorescu si dr. Irina Velcea, a luat sfarsit. In studio, dr. Oana Andrei a raspuns, in direct, cititorilor

Tags: , , , , ,

32 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de shadow
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 2:14 pm

  M-a emotionat acest articol si tot ce pot sa spun este : sa le ajute Dumnezeu in continuare si sa auzim numai de bine .

 2. Comentariu scris de Andrei
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 2:14 pm

  Felicitări echipei de medici și multa ințelepciune părinților copilului operat!

 3. Comentariu scris de Aristide
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 2:34 pm

  felicitari medicilor si, daca cineva stie, as vrea sa aflu daca la noi se poate opera un copil diagnosticat cu scleroza tuberoasa, care are 2 tuberi in cerebel, care dau crize de epilepsie.

 4. Comentariu scris de Roro Blaga
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 5:59 pm

  Felicitari echipei de medici si in special doctorului Sergiu Stoica.

 5. Comentariu scris de T
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 6:32 pm

  Sergiu Stoica strikes again…omul asta e un inger.

 6. Comentariu scris de Cerbele
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 6:43 pm

  Dr. Sergiu Stoica este medicul care m-a salvat dupa nenumărate operații greșite făcute în spitalele de stat. Felicitări!

 7. Comentariu scris de Emiru
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 7:06 pm

  Felicitari d-le doctor! Felicitari MedLife!
  Intr-o tara in care manelele tin capul de afis pe toate paginile de ziar, nu ne ramane decat sa uram felicitarile intr-un colt de internet

  @hotnews
  atentie, ca ati mai si pus linkul gresit (http apare dublat) si lumea nu-l poate accesa
  Daca tot faceti un lucru bun, facet-l pana la capat

 8. Comentariu scris de barne
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 8:27 pm

  extraordinar.
  ce fel de tumoare era?stiu pe cineva care are glioblastom.acest tip de tumoare poate fi tratat/operat de dl Stoica?
  succes

 9. Comentariu scris de CBC
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 8:52 pm

  FELICITARI-intregii echipe ,si indeosebi dr.Sergiu Stoica ptr. perseverenta si travaliu asidu impus. Cunoastem experiente similare!!! Atentie la hipoglicemia,setea,necesitati fiziologice si luciditaea echipei-16 ore de operatie!!!!!!!!!!!! La mai mare Sergiu si cat mai multe reusite in cariera. CBC (Coca,Bogdan,Cici).

 10. Comentariu scris de mgh
  Publicat la data de 17.11.2010, ora 10:28 pm

  felicitari Sergiu Stoica un mare caracter, un adevarat profesionit si echipei lui, ar trebui clonati sa fie cat mai multi! restul alde acadamicieni, mari profesori sunt doar buni de pensionat o demonstreaza zi de zi cu prisosinta, macar de a nu mai taia aripi de tineri foarte buni profesionisti.

 11. Comentariu scris de BOGDAN
  Publicat la data de 18.11.2010, ora 9:58 am

  Silviu ruls!

 12. Comentariu scris de red
  Publicat la data de 18.11.2010, ora 10:11 am

  intr-un moment in care tot sistemul sanitar romanesc este la pamant, ma bucur enorm sa aflu asemenea veste. Felicitari medicilor care au participat la operatie. Si ei aduc mandrie tarii, felicitari!!!!!

  • Comentariu scris de Cristina Dima
   Publicat la data de 23.11.2010, ora 6:07 pm

   FELICITARI!!! Ii urmaresc mereu pe facebook si pe site-ul lor si fac foarte mult in momentul in care traim bolnavi intr-o Romania bolnava si in care in spitalele de stat trebuie sa iti cumperi si seringile si plasturele asta daca nu vrei sa te pricopsesti cu vreo boala in plus; pacat insa ca ni se retrege obligatoriu din salariu asigurarea de sanatate dar nu ni se ofera nimic, pacat ca nu putem decide unde sa mearga banii nostrii; asa dam bani degeaba si ei nu fac nimic, ca banii noastri nu se duc in spitale se duc in buzunarele politicienilor!!! eu as vrea sa avem libertatea sa putem decide unde sa viram banii munciti de noi in sanatate. oricum ma bucur mult pentru acest copil, sa ii dea Dumnezeu sanatate si lui, parintilor si medicilor, sa poata face in continuare minuni pentru noi; si eu aleg tot medlife:)

 13. Comentariu scris de camelia
  Publicat la data de 18.11.2010, ora 10:48 am

  Din toata inima felicitari atat intregii echipe ! Stiu ce inseamna o astfel de interventie ,stiu ce important este fiecare om din echipa de interventie si nu numai. Nu am cuvinte sa exprim ceea ce simt .Inca o data felicitari!!!!!!

 14. Comentariu scris de magda
  Publicat la data de 18.11.2010, ora 11:17 am

  sunt foarte emotionata sa citesc acest articol; fetita mea a avut acelasi diagnostic si incepand cu anul 1992 a fost operata de…10 ori, de profesorul ciurea si apoi de profesorul danaila: de 4 ori a fost refacuta tubulatura ventriculoperitoneala, de 4 ori a fost operata ventricol IV si de 2 ori a fost operata pentru hematom subdural postoperator.
  Biopsia a inceput de la astrocitom gradul II si a ajuns gradul IV; intotodeauna ablatia a fost subtotala, niciodata nu s-a reusit ablatia totala. Totul a inceput in anul 1992 si din pacate, Roxana a pierdut lupta in anul 2007, la 19 ani.
  A fost o lupta permanenta cu viata, cu moartea, cu destinul.
  la inceput am avut incredere oarba in medici; in 1992 nu prea aveam alte obtiuni; mai tarziu, am regretat ca nu am plecat si in strainatate, poate schimbam destinul (???).
  Doresc succes medicilor, sanatate micutului si multa putere parintilor!!!
  le doresc tot binele din lume, cu tot sufletul meu chinuit……

 15. Comentariu scris de grigorovici
  Publicat la data de 18.11.2010, ora 2:22 pm

  Felicitari! Mi-au dat lacrimile cand am citit acest articol. D-zeu sa ii binecuvanteze pe cei care au salvat acest copil! La cat mai multe rezolvari cu succes ale gravelor probleme care ne pot inconjura! Felicitari si parintilor. Au dat dovada de mult curaj, putere si forta cand au luat decizia operatiei. Sanatate si copii fericiti !

 16. Comentariu scris de titi
  Publicat la data de 18.11.2010, ora 3:38 pm

  Domnului doctor Sergiu Stoica să-i dea Dumneyeu sănătate şi s-o ţină tot aşa. Avem nevoie de Dânsul. La cât mai multe reuşite!

 17. Comentariu scris de adela
  Publicat la data de 18.11.2010, ora 6:02 pm

  Felicitari Domnilor Doctori !!!
  Sunte-ti adevarati sppecialisti, ne mandrim cu dvs.!!!
  E important de stiut cam cat a costat operatia, mai mult sau la fel ca si in strainatate si acesta este un factor important pentru romanii bolnavi ca daca nu au banii mor cu zile !
  Am trecut recent de 2 luni cu sotul de 44 de ani printr-o astfel de operatie
  ( tumoare de 3 -4 cm) realizata in Germania la Spitalul Universitatii din Bonn la Profesorul Simon si ne-a costat operatia si 7 zile de spitalizare ,in total 10000 de euro .
  Platim ca prostii la statul roman CAS si nu ne ajuta cu nimic !
  Sa stiti ca in spital si centrul universitar de la Bonn sunt si profesori de origine romana care opereaza dar si medici rezidenti, ei au fugit de sistemul roman de sanatate si isi profeseaza meseria acolo unde au conditii si sunt apreciati!

  • Comentariu scris de BG
   Publicat la data de 20.11.2010, ora 9:53 pm

   Adela, o sa adaug ca noi unii platim aia mai fraieri fiindca multi fenteaza statul si au pretentii mimand ca se duc la privat ca si cum de ex. privatul nu-si deconteaza parte din serviciile medicale tot de la stat, plus de asta doar astia care platim mai tine sistemul de sanatate in picioare; oricum un pret foarte bun la operatia sotului tau. Felicitari Sergiu Stoica poate prin exemplu personal care arata ca se poate face treaba si aici s-ar mai “indura ” alti colegi de origine romana care sunt f. buni si profeseaza afara sa revina este mare nevoie de specialisti adevarati. Ministerul ar face bine sa nu isi mai bata joc de bani nostrii si sa tina/acorde titluri aducatoare de mari beneficii unor doctori partiali capabili asa zise mari nume medicale romanesti fiindca sanatatea nu se face cu jumatati de masura.

 18. Comentariu scris de iuliana voin
  Publicat la data de 22.11.2010, ora 11:06 am

  Felicitari Sergiu! Sa-ti dea si tie Dumnezeu sanatate asa cum dai tu altora cu atata daruire!

 19. Comentariu scris de luminita petre
  Publicat la data de 22.11.2010, ora 9:52 pm

  felicitari tuturor!

 20. Comentariu scris de Laura
  Publicat la data de 25.11.2010, ora 8:26 am

  Domnul dr. Sergiu Stoica m-a operat si pe nine anul trecut in martie si interventia a durat 20 ore si dupa cateva ore a intrat iarasi in operatie la spitalul mari curie operind inca 5 copii .
  Vreau sa-i multumesc si sa-i dea Dumnezeu multa sanatate fiindca e un inger trimis pe Pamant.

 21. Comentariu scris de Paula Sirbu
  Publicat la data de 15.2.2011, ora 10:30 pm

  Intr-adevar sunt impresionata de ce am citit mai sus.Multa sanatate domnului dr Sergiu Stoica.Cunosc pe cineva cu o tumoare pe trunchi cerebral,as dori din tot sufletul sa aiba puterea sa se faca bine pt ca e o fata tanara 25 de ani.familia ei e in cautare de un doctor bun.

 22. Comentariu scris de Marius S
  Publicat la data de 12.3.2011, ora 10:17 pm

  cum il pot contacta pe dl. dr. Sergiu Stoica?Va rog sa-mi raspundeti urgent ,am un nepotel de 6 ani cu o tumora la creier si care trebuie operat. Va multumesc, Marius S.

 23. Comentariu scris de corina
  Publicat la data de 5.5.2011, ora 4:45 pm

  pe dr.sergiu stoica il gasiti la clinica Euroclinic de langa spitatul de urgenta Floreasca din Bucuresti – e un inger

 24. Comentariu scris de DIMA
  Publicat la data de 12.11.2011, ora 10:57 am

  Felicitari,se poate si in Romania,sunt multi romanii care nu isi permit tratamente in strainatate,dar avem medici profesionisti,adevarati specialisti si in tara,este pacat sa-i pierdem
  D-zeu sa binecuvinteze,acesti medici ce au dat din nou nastere acestui copilas,si pe toti medicii din tara si strainatate,si pe toti romanii

 25. Comentariu scris de DIMA TABITA
  Publicat la data de 12.11.2011, ora 11:28 am

  M-a impresoinat pana la lacrimi acest caz .Incaodata felicitari !
  Sanatate,multa sanatate medicilor care au avut rabdare si D-zeu i-au inzestrat cu acest dar de a vindeca dar si cu daruire profesionala,sanatate tuturor copilasilor care trec prin suferinta,parintiilor, sa aiba putere si incredere in D-zeu ,si medicii care ii intampina,sa auzim mai de multe cazuri care au fost rezolvate si de cati mai putini bolnavi.
  Incaodata D-zeu sa binecuvinteze intreaga echipa de medici care a salvat acest copilas,si totii medicii din aceasta policlinica si din toate spitalele din Romania.

 26. Comentariu scris de DIMA TABITA
  Publicat la data de 12.11.2011, ora 1:29 pm

  Da mai adaug un amanunt,poate profit de aceasta ocazie,nu stiu daca este corect,daca comentariile mele or sa apara,nu este important acest lucru,este important un galas,o strigare, doresc din tot sufletul ca si copiii orfani,sa beneficieze de aceleasi conditii si tratamente,poate costa este adevarat,dar si ei sunt la fel ca si ceilanti copii trimesi de D-zeu pe pamant,poate au norocul sa ajunga chiar medicii,D-zeu stie,sunt suflete nevinovate,D-zeu va iubeste mult mai mult daca ii salvati si pe orfani,si nu ii mai vedem cersind sau asa cum am observat cu multi ani in urma,in spitalul I.O.M.C,am stat impreuna in acelas salon,si era foarte dureros sa ii vezi cum se aduceau unul pe celalalt in spital, si un prieten mai mare il lua in primire pe cel mai mic ,fisa si tot ce trebuia ca sa-si urmeze un tratament. Felicitari d-l doctor Mihai Iordachescu,care si-a facut datoria cu prisosinta, d-nei doctor Alexe care a salvat viata unei copile abandonata de tal ei, fiind trimesa pentru o interventie chirurgicala pe cord deschis la un medic specialist din spitalul Floreasca,la fel ca si acest copilas ,am intalnit-o dupa o luna si era un copil care se bucura de viata. Succes tuturor medicilor si din spitalul I.O.M.C,SUNT DEOSEBITI ,CU MICI EXCEPTII,SA URMEZE TOTI EXEMPLU ACESTOR MEDICII SI ADAUG SI D-RA DOCTOR VATAFU UN MEDIC DEOSEBIT, UN OFTAMOLOG SI UN CHIRURG DEOSEBIT, D-ZEU SA-I OCROTEASCA,SI PE MEDICII DE FAMILIE SI ALTE POLICLINICI,TC,SI SA NU UITE DE CATE ORI AU CATE UN CAZ MAI USOR SAU MAI GRAV DE REZOLVAT SA-I CEARA AJUTORUL LUI D-ZEU,CARE ESTE CEL MAI MARE MEDIC,AM TOT RESPECTUL PENTRU MEDICII,MULTUMESC SI EU PENTRU TOTII MEDICII CARE AU FOST ALATURI DE MINE ,DE COPII MEI SI MAI ALES LUI D-ZEU

 27. Comentariu scris de Dana
  Publicat la data de 19.8.2012, ora 7:13 pm

  Ma bucur mult pt fetita si ii doresc o viata minunata. Stiu cum e pt o familie care au Diagnosa Glioblastom. E un diavol in cap. Tatal meu 57 e din Octombrie 2011 cu Diagnosa aceasta. A fost de 2 ori operat intrun jumate de an si luptam mai departe. E groaznic si nu mai avem putere…

 28. Comentariu scris de hutanu
  Publicat la data de 1.4.2013, ora 6:43 pm

  multumesc din suflet doamnei dr ganea mihaela pt profesionalismul si grija care a avut-o de baietelul meu la examenul rm ,un inger pe pamant asa o pot descrie pe doamna dr ganea

 29. Comentariu scris de AVRAMESCU DORIN
  Publicat la data de 22.6.2013, ora 8:53 pm

  Va salut,
  Ma numesc Avramescu Dorin,din Buzau,in urma unui RMN am fost diagnosticat cu MACROADENOM HIPOFIZAR..Dupa acest diagnostic parca totul se terminase ptr mine.Dar cu ajutorul familiei am inceput sa ma gandesc la ce e de facut.
  RMN-ul ma pus sa il fac Doctor ORL- URSACHESCU din Buzau,vazand ul m a trimis la Spitalul Panduri, la Dl DOCTOR BOGDAN MOCANU,acesta spunandu mi ca operatia o poate face impreuna cu Dl Doctor Sergiu Stoica-neurochirurg,la Regina Maria,langa spitalul de urgenta,langa stadionul Dinamo.
  Am ajuns la Regina Maria la intalnirea cu Dl Doctor Sergiu Stoica.
  Dupa discutia cu dl DOCTOR SERGIU STOICA , am ramas stupefiat, cum un doctor poate sa ti explice cu atata siguranta si blindete despre ce urma sa facem in continuare.
  Pe 15 martie 2013 am fost operat de acesti oameni minunati,anestezia a fost facuta de Dr. ANCA VISAN.Operatia a durat 2 ore si jumatate.Imediat dupa operatie am vorbit cu Dl SERGIU STOICA si cu fratele meu ,iar la nici o ora am vorbit cu parintii la telefon.A doua zi dupa Reanimare am facut alt RMN sa vada daca e totul OK,si totul a fost OK.
  Joi seara ma internat,vineri la 15.00 operatie,iar dumineca la pranz externarea.
  Dupa 3 luni pe 12.06.2013-am facut alt RMN .,am venit la control la DOCTOR SERGIU STOICA ,iar acesta mi a aratat pe imagini ca totul este in regula.
  Scriu cu majuscule DOCTOR SERGIU STOICA pentru ca am intalnit omul de care aveam nevoie,BLAND,SIGUR pe meserie,SINCER.Tot ce am discutat cu dansul asa sa si antamplat.
  Acum astept RMN la 12 luni.
  Daca pot sa recomand si altora, apelati cu incredere maxima la aceti oameni deosebiti,iar pe mine ma puteti contacta la tel.0745301048-Avramescu

 30. Comentariu scris de cip Neacsu
  Publicat la data de 2.6.2016, ora 6:02 pm

  Scleroza Tuberoasa a aparut un nou tratament cu Everolimus. Tratamentul e foarte scump, dar se ia gratuit prin programul medicamentelor rare. Scade AML sau SEGA, chiar si LAM cu pana la 70%, fara interventie chirurgicala. Coordonator program : Dr Ismail Gener-nefro FundeniLasa un comentariu


Do NOT fill this !