O serie de boli, printre care depresia, dar si dependenta de nicotina ar putea fi legate de genele mostenite de la omul de Neanderthal

Genele mostenite de la omul de Neanderthal in urma incrucisarilor cu varul stins al oamenilor ar putea fi responsabile de mai multe boli, printre care depresia, alergiile sau dereglarile de matabolism, potrivit unui studiu publicat joi si citat de AFP.

Din 2010, oamenii de stiinta stiu ca populatiile de origine eurasiatica au un procent de 1-4% gene mostenite de la omul de Neanderthal, specie disparuta acum circa 30.000 de ani dupa ce a co-existat cu oamenii moderni, veniti din Africa.

Acest studiu, publicat in revista americana, a comparat pentru prima oara in mod direct ADN-ul neanderthalian in genomul a 28.000 de adulti cu descendenta europeana cu dosarele medicale, confirmand ca aceasta mosternire genetica arhaica are efecte deloc neglijabile asupra biologiei oamenilor moderni.

“Concluzia noastra este ca ADN-ul neanderthalian influenteaza caracteristicile clinice ale oamenilor de azi”, spune John Capra, profesor adjunct de biologie la universitatea Vanderbilt (Tennessee, sud-est), principalul autor al studiului.

“Am descoperit astfel o relatie intre ADN-ul Neanderthalian si un larg evantai de caracteristici imunologice, neurologice, psihiatrice precum si cu boli ale sistemului de reproducere”, a precizat el.

Acesti cercetatori au stabilit cu un grad ridicat de certitudine ca ADN-ul oamenilor moderni contine peste 135.000 de variatii genetice mostenite de la omul de Neanderthal.

Ulterior au stabilit legaturi intre aceste variatii si boli si au descoperit ca unele dintre aceste variatii genetice neanderthaliene sunt strans legate de un risc sporit de manifestare a 12 boli, printre care depresia, infarctul miocardic si tulburari sanguine.

Dependenta de nicotina

Relatii descoperite intre aceste variatii genetice mostenite de la omul de Neanderthal confirma ipoteze precedente potrivit carora ADN-ul neanderthalian afecteaza celulele cheratinocite care acopera epiderma si ajuta la protejarea pielii de razele ultraviolete si agenti patogeni.

Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca unele gene neanderthaliene cresc riscul de dependenta fata de nicotina.

Aceasta descoperire lasa sa se inteleaga ca genele transmise de neanderthalieni oamenilor ar fi putut sa le confere acestora din urma o adaptare la noul lor mediu, la putin timp dupa ce au ajuns din Africa in Eurasia, in urma cu 40.000 de ani.

Dar un mare numar din aceste variatii genetice nu mai sunt astazi un avantaj, intr-un mediu modern.

Spre exemplu, o variatie genetica neanderthaliana, care sporeste coagularea sangelui, era utila pentru supravietuirea oamenilor impotriva agentilor patogeni intalniti in noul mediu.

Aceasta trasatura biologica permitea vindecarea mai rapida a ranilor. Astazi, creste riscul de formare a cheagurilor de sange si a accidentului vascular cerebral, embolie pulmonara sau complicatii la nastere.

Un precedent studiu publicat in ianuarie in revista American Journal of Human Genetics arrata ca gene provenite de la omul de Neanderthal sunt vinovate de o sensibilitate excesiva a sistemului imunitar, care provoaca alergii. Purtatorii acestor gene sunt mai predispusi la astm sai la alergii.

Oamenii de Neanderthal au trait in Europa si in vestul Asiei timp de 200.000 de ani, ianinte de sosirea oamenilor moderni.

Erau, probabil, bine adaptati la climat, la alimentatie si la agentii patogeni, iar prin imperecherea cu oamenii moderni au transmis acestora din urma diferite gene responsabile de aceste adaptari.

R.M.

Articole similare:

 1. Anotimpurile afecteaza modul in care functioneaza genele si sistemul imunitar. Ce este variatia sezoniera?
 2. Tigarile electronice favorizeaza dependenta de nicotina si sunt inutile in renuntarea la fumat
 3. Fumatul nu este doar un mod de socializare ci si o boala cronica. Femeile si dependenta de nicotina
 4. Omul poate distinge cel putin 1.000 miliarde de mirosuri diferite-studiu
 5. Oamenii de stiinta au identificat genele asociate cu inteligenta umana

Tags: , , , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de bancher
  Publicat la data de 12.2.2016, ora 4:00 pm

  Care imperechere oameni buni intre omul de Neanderthal si omul Cro Magnon (adica omul modern)? Nu a existat asa ceva.
  Cele 2 specii au evoluat paralel (cel de Neanderthal in Europa si unele parti din Asia, Cro-Magnon in Afica). Apoi africanii au migrat din afica si, au ajuns in Asia si Europa, unde au starpit populatiile de Neanderthalieni. Dovada sunt multiplele gropi comune, pline cu capete sparte cu pietroaie si coloane vertebrale zdrobite cu ciocanul de piatra. Omul de Neanderthal era mai inalt si mai solid decat Cro Magnon, dar era si mai prost, nu cunostea limbajul (in afara de unele sunete articulate) si nici arcul. Ei aveau doar bate si sulite, sulite pe care nu le aruncau, dar le infigeau in animale, si le tineau in forta pe loc pana ele mureau.
  Cro Magnon era mai evoluat, avea arc si sulita pe care o arunca la distanta.
  Nu a fost nicio imperecere intre ele, au fost doar 2 specii care au evoluat PARALEL UNA DE ALTA, pana cand s-au intalnit, iar cea superioara a nimicit-o ce cea inferioara.

  • Comentariu scris de Harald
   Publicat la data de 12.2.2016, ora 11:49 pm

   Mai studiază problema. Sau uită-te la Hawthorne James, șoferul de autobuz din Speed 1994, dacă vrei să vezi urmașul unui Neanderthal cu ochii tăi :)
   Între 1 și 2% din genomul omului modern e moștenit de la Neanderthal. Nu s-a transmis ADN-ul mitocondrial de la Neanderthal, ceea e presupune că încrucișările erau între bărbați Neanderthal și femei sapiens. Probabil că invers ar fi fost mai greu :)

 2. Comentariu scris de mihai
  Publicat la data de 14.2.2016, ora 1:30 pm

  sa intelg ca incidenta depresiei, fumatului si alergiilor sint mai mici la negrii ? ma indoiesc.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !