De ce oamenii isi pierd vederea cand sufera de boli oculare

Studiile de pana acum au analizat procesul biochimic care are loc in ochi, in conexiune cu bolile. Cercetatorii Fredrik Ghosh si Linnea Taylor de la Universitatea din Lund, Suedia s-au concentrat in schimb pe incercarea de a intelege ceea ce se intâmpla la nivel biomecanic in cadrul acestor boli si au produs rezultate care au atras interesul expertilor. Folosind o noua tehnologie, ei spera sa explice de ce oamenii isi pierd vederea cand sufera de boli de ochi, cum ar fi dezlipirea de retina si glaucomul.

“Mecanismele din spatele glaucomului si dezlipirii de retina nu erau nici pana acum intelese, dar stiam ca aceste boli au o puternica componenta mecanica. Descoperirile noastre ar putea constitui o explicatie initiala asupra intrebarii de ce ajungem sa facem aceste boli”, au declarat cercetatorii.

Folosind o tehnologie noua, acestia au dezvoltat o metoda de a investiga importanta mediului biomecanic in cadrul sistemului nervos central.

Pentru studiile lor, cercetatorii au crescut tesut retinian de la porci adulti intr-o stare mecanica similara cu cea prezenta intr-un ochi viu. Comparativ cu tesutul neintins, care in culturi moare dupa câteva zile când echilibrul mecanic al retinei este perturbat, studiile pot fi acum efectuate timp de pâna la zece zile in retina cu o structura bine conservata si o supravietuire celulara semnificativ mai mare.

“Acest lucru ne ofera noi instrumente pentru a intelege intr-un mod mai concret modul in care factorii biomecanici din sistemul nervos central influenteaza starea de sanatate a celulelor atunci când suntem sanatosi si atunci când suntem bolnavi”, au declarat cercetatorii.

Sistemul nervos central, care include creierul si maduva spinarii, este complicat, mai ales in ceea ce priveste structura. intregul sistem este sub influenta mecanica a presiunii lichidului, printre alti factori. Noile date arata ca, atunci când echilibrul biomecanic este perturbat, asa cum se intâmpla in dezlipirea de retina si glaucom, functionarea normala a retinei este pierduta, determinand pierderi grave de vedere sau orbire.

Articole similare:

 1. vitMATINA Cum functioneaza vederea pe timp de noapte – o clarificare noua
 2. vitMATINA De ce ti se zbate ochiul? Cauzele spasmelor oculare si cand trebuie sa consultati medicul
 3. VIDEO Ochii la control. Noua simptome ale afectiunilor oculare
 4. Peste 1 milion de români suferă de boli rare, iar 9 din 10 pacienţi nu beneficiază de tratament adecvat
 5. “Sunt constienta de fiecare data cand respir”. Mai mult de un milion de romani sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica

Tags: ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Boros Gheorghe
  Publicat la data de 8.4.2013, ora 10:57 am

  ce speranţe sunt pentru glaucom în viitor?

 2. Comentariu scris de dan maria
  Publicat la data de 23.5.2013, ora 2:30 pm

  am o verisoara al carei barbat a orbit de tot -de un an si la ochiul sting- si i s-au pus urmatoarele dignostice; ao.glaucom absolut, ao.atrofie optica glaucomatoasa, ao’pseudofak cp., od.keratopatie buloasa,od. leucom corneean, ao.ptoza palpebrala, os.strabism divergent. mentionez ca are 72 de ani si mai are si alte afectiuni cu inima, cu plaminiietc. dar desi nu mai vede, citeodata spune ca mai zareste cite un fascicul de lumina care apoi dispare. as vrea sa-mi spune-ti daca se poate sa mai vada vreodata chiar si numai cu un ochi si care ar fi tratamentul sau unde s-ar putea opera daca ar fii nevoie. va multumesc.

 3. Comentariu scris de Ana -Maria
  Publicat la data de 31.5.2013, ora 5:46 pm

  Buna ziua,am un baietel de 2 ani si 8 luni,purtator de ochelari de vedere,dupa 5 luni de purtare,iar pe data de 26.05.2013 am observat ca se incruciseaza ochii ceea ce pana in ziua aceea nu sa intamplat,sunt foarte nelinistita pt ca nu stiu de ce si de la ce,am mers la doctorul lui oftalmolog,mi-a spus sa stau linistita ca este un semn bun ca ochiul drept a inceput sa dea semne de o vedere mai buna fata de cum era,am crezut ca este pe sistem nervos,dar pot spune ca sunt oarecum linistita ,insa nu sunt lamurita de ce a aparut acum strabismul dupa atata vreme de purtat ochelarii,va rog sa-mi raspundeti si mie deoarece sunt confuza si nu mai stiu ce sa cred si ce sa fac.

 4. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 14.6.2013, ora 8:02 am

  Am un copil de 7 anii si are la ochii amndoi -1,75 poarta ocelari.dar nu vede.am fost la doctor si mia spus ca trebuie sa poarte lentile de contact.nu am inteles ce problema are ,doar ca mia aratat ca ochiul nu e rotund.si cind citeste incurca literele intre ele inloc de a spune o,Vreau sa va intreb daca pot sa il operez sau ce sa fac,Cum pot sal ajut.Va multumesc.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !