O echipa de patru specialisti in tratarea cancerului mamar si reconstructia sanului a raspuns online cititorilor

Oncologul, chirurgul, psihologul si specialistul in reconstructia sanului sunt membrii acelei echipe terapeutice care poate trata fiecare aspect si stadiu al cancerului de san, una dintre cele mai dure boli ale modernitatii. O astfel de echipa terapeutica, formata din:

 • dr. Cristian Viisoreanu,
 • oncologul Georgeta Vremes,
 • psihologul Catalina Dumitrescu si
 • chirurgul plastician Catalin Stingu

a fost in studioul HotNews.ro, unde a raspuns intrebarilor cititorilor.

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer la femei si este in intregime vindecabil daca este detectat din timp.

 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu contin intrebari, care nu se refera la temele anuntate sau care constau in atacuri la persoana.

Articole similare:

 1. Dependenta de calculator. Patru povesti din lumea virtuala. UPDATE Dr. Mihaela Sahlean, psiholog MedLife, a raspuns cititorilor
 2. Cum hranim copiii pana la 18 luni? Pediatrul Mihaela Roxana Herescu a raspuns cititorilor
 3. Cum prevenim aparitia osteoporozei si care sunt factorii de risc? Dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a raspuns cititorilor
 4. VIDEO Cataracta si unicul sau tratament: cel chirurgical. MedLive.ro a transmis LIVE o operatie de implant de cristalin, realizata de dr. Ioan Stefaniu. In studio, dr. Silvia Chiotoroiu a raspuns la intrebarile cititorilor
 5. LIVE din sala de operatie. Corectia chirurgicala a hipospadiasului, realizata de dr. Valentin Voinescu, a fost transmisa in direct. In studioul MedLive.ro, dr. Mihaela Avram Popa a raspuns la intrebarile cititorilor

Tags: , , , ,

101 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Marcela Ganea
  Publicat la data de 21.3.2012, ora 2:49 pm

  De ce ma doare sanul, chiar daca rezultatele mamografiilor (3 mamografii) si al multor ecografii nu prezinta nimic ingrijorator. Am 46 ani si de la 38 ani am aceste dureri, cu durere mai intensa in ultimele 3 luni de zile, doar la sanul drept, sub san si lateral-zona de langa sub brat.Mentionez ca nu seamana cu durerile premenstruale.

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:47 am

   dr. Vremes & dr. Viisoreanu: Dat fiind ca existenta unei patologii mamare a fost exclusa probabil ca ar merita sa va faceti alte investigatii pentru a exclude existenta unor patologii pulmonare, reumatice (spondiloza, tasari vertebrale) care pot mima uneori simpotmatologie mamara la un pacient cu durere de san.Va recomand consult la endocrinolog, pneumolog si reumatolog.

 2. Comentariu scris de Iuliana
  Publicat la data de 21.3.2012, ora 4:36 pm

  Am 27 de ani si de-a lungul timpului am fost la consulturi ginecologice la 4 medici. Numai unul dintre ei mi-a facut proactiv consult la sani, ceilalti doar pentru ca le-am solicitat eu. Intrebarea mea este ce medic ar trebui sa faca acest lucru. Consider ca palparea facuta acasa, personal, este insuficienta, iar consultul unui medic, de 2 ori pe an este mult mai relevant.

  Multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:50 am

   dr. Viisoreanu & dr. Vremes: Incepand de la medicul de familie, ginecologul, endocrinologul pana la oncolog sunt specialisti care pot face aceasta palpare. Se recomanda ca o palpare sa se faca de cel putin 2 ori pe an de catre un medic specialist.

 3. Comentariu scris de Alexandra
  Publicat la data de 21.3.2012, ora 5:18 pm

  As vrea sa stiu in ce masura mastoza fibrochistica este un factor de risc al cancerului de san ? Multumesc

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:53 am

   dr. Viisoreanu & dr. Stingu: Mastoza fibrochistica forma usoara nu e considerata un factor de risc pentru cancer. Mastoza fibrochistica forma avansata se asociaza frecvent cu diverse forme de cancer, in special carcinomul lobular. Aceste forme grave trebuie investigate periodic si urmarite cu mare atentie printr-o ecografie, mamografie, RMN si la cel mai mic semn de modificare a consistentei sanului sau aparitiei unui nodul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Daca periodicitatea controalelor e recomandata la 6 luni, nu trebuie sa asteptati 6 luni pentru a merge la un control (vorbim de mastoza chistica bilaterala).

 4. Comentariu scris de Daniela Lungu
  Publicat la data de 21.3.2012, ora 6:36 pm

  Care este durata de tratament de substituție hormonală după o ovarectomie dublă? Aceasta privind apariția efectelor adverse la tratament îndelungat, unul fiind și incidența crescută a cancerului de sân sau de col uterin după acest tip de tratament.
  Vă mulțumesc

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:55 am

   dr. Vremes & dr. Viisoreanu: Ghidurile recomanda sa fie sub 6 luni. Peste 6 luni el intr-adevar creste incidenta cancerului de san, respectiv a cancerului de col uterin.

 5. Comentariu scris de Mia
  Publicat la data de 21.3.2012, ora 7:58 pm

  Buna ziua.

  Am 37 ani si in 2010 am fost depistata cu cancer mamar drept nespecific 2.8cm, estrogen receptor positiv ER+ 8/8, HER2 negativ (la limita). Am urmat un tratament de chimoterapie, apoi mastectomie dreapta + reconstructie imediata cu Latissimus dorsi flap, apoi radioterapie. Acum sunt pe tratament cu Tamoxifen pentru 5 ani. Ma simt excelent, fac sport, si incerc sa evit stresul.
  Intrebarea mea este referitoare la alimentatie: in ce masura poate alimentatia minimiza riscul reaparitiei? Exista studii conclusive cu privire la alimente pe care le-as putea consuma (sau evita) care sa-mi minimize riscul reaparitiei in cazul tipului meu ER+?

  Va multumesc

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:57 am

   dr. Vremes & dr. Viisoreanu: Pe langa sport si evitarea stresului se recomanda un regim alimentar echilibrat, bogat in fructe (nu exista studii cu privire la alimentatia ca factor de risc pentru aparitia cancerului de san).

 6. Comentariu scris de Danut Srl
  Publicat la data de 21.3.2012, ora 8:12 pm

  Buna seara,
  Am pe cineva in familie diagnosticat in urma unei punctii-biopsie cu carcinom ductal inavaziv.Rezultatul de la V.Babes CaderinaE pozitiv difuz;ER pozitiv~90-95%;PGR pozitiv ~3-5%;CerbB2 pozitiv membranar discontinuu reactiede intensitate scazuta>10% din celule tumorale (+);Ki67 pozitiv ~30-35%
  Scintigrafie-zona hiperfixare periferica nivel corp sternal.poliartropatie de tip inflamator la nivelul articulatiilor umeri,genuchi.
  CT torace-la nivelul corpului sternal doua leziuni relativ net conturate cu densitati tisulare,contur relativ netsi dimensiuni axilare 2/1.8cm pentru cea din treimea superioara si 2.5/1.4cm pentru cea din treimea inferiora cu subtierea corticalei osoase si intreruperea parcelara a acesteia al caror substrat de determinari secundare nu poate fi exclus.
  RMN torace-leziuni nodulare hiposemnal T1,hipersemnal T2 SI STIR cu priza de contrast intensa net conturatw 30/18mm si 31/16 mm,aspectul este sugestiv pentru determinari secundare;fara alte prize de contrast cu aspect tumoral la nivel osos pentru regiunea examinata.
  La ora actuala este in tratament cu citostatice a IVa sedinta si Zometa a doua sedinta.
  INTREBARE 1 : “Fara a vrea sa ma pun de craca” ce analiza( ce test) mai poate fi facuta pentru a fi sigur 100% ca leziunile de la nivelul sternului sunt metastaze si nu procese inflamatorii sau infectioase sau de alta natura.
  (EXCLUD punctia ca solutie !)
  Sau cui sa ma adresez ( fara a fi trimis la plimbare) pentru a ma lamuri in aceasta privinta???
  Boala a debutat cu dureri destul de pronuntate nelocalizabile clar in zona sternului si articulatiilor mainilor…Dupa care traseul a fost,ecografie mamara,punctie,mamografie,scintigrafie,CT-torace,abdomen,pelvis,RMN stern,tratamentul descris mai sus cu care se continua la 21 zile…
  INTREBARE 2:Ce legatura exista clar intre alimentatie,stres,telefonia mobila si aceasta boala?
  Intrebare 3: EXISTA VREO INDICATIE CURATIVA PRIVITOARE LA ALIMENTATIE IN MOMENTUL IN CARE BOALA (CANCERUL LA SAN )DEJA S-A INSTALAT???
  Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde !!!
  Cu stima,
  Danut srl

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:59 am

   dr. Vremes & dr. Viisoreanu: 1. PET – CT (tomografie computerizata cu emisie de pozitroni) la centrele Bucuresti Euromedic sau Oradea PET-Pozitron. Analiza cu specificitate 98%. Biopsia are o specificitate de 100%.
   2. Nu exista o corelatie clara intre alimentatie, stres, telefonie mobila si riscul de cancer de san.
   3. Vezi raspunsul la intrebarea doi.

 7. Comentariu scris de Alex Popa
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 9:10 am

  Au trecut aproape 2 ani de la operatia sotiei mele si, desi afectiv sunteti legati mai mult ca niciodata, sexual relatia noastra sufera. Incepe sa planga cand o imbratisez si nu stiu ce as mai putea face. Un sfat? Cat costa operatia de reconstructie si ce inseamna de fapt ea? Se pune o proteza sau ce?

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:06 pm

   dr. Dumitrescu & dr. Stingu: Va rog sa va indreptati spre psihoterapie de cuplu. Exista o componenta de natura psihologica aici si e important sa o identificati pentru o mai buna functionalitatea a cuplului.
   Fara a avea pretentia ca operatia de constructie reprezinta un panaceu pentru resuscitarea psihologica a unui pacient. Reconstructia mamara atat imediata sau in momentul mastectomiei cat si tardiva in toate studiile de specialitate pe primul loc se afla beneficiul psihologic. Aceasta reprezinta un corolar. Restaurarea imaginii corpolui ceea ce pentru o persoana de sex feminin e foarte important atat in viata privata cat si legat de nivelul de integrare sociala si profesionala. Operatie de reconstructie costa la Medlife in functie de tehnica folosita, adica de complexitatea procedurii, intre 4000 si 14.000 RON. Ce inseamna o astfel de operatie? Sunt doua mari categorii de tehnici de reconstructie mamara. Prima: foloseste proteze temporare sau definitive de silicon (implant) care sunt acoperite de resursele tisulare locale sau la distanta ale pacientei. A doua: folosirea exclusiva pentru reconstructie a tesutului autolog, propriu organismului. Daca doriti sa intrati in detalii putem face asta in momentul consultatiei. Vreau sa subliniez ca reconstructia mamara (o spun ghidurile NICE) nu influenteaza evolutia cancerului in mod nefast, nu determina recurente. Singurele probleme sunt legate exclusiv de complicatiile unei chirurgii reconstructive majore care pot intarzia debutul procedurilor de chimioterapie adjuvanta si/sau radioterapie.

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:08 pm

   dr. Stingu: Indicatiile de reconstructie mamara s-au liberalizat foarte mult si orice pacient cu indicatie de mastectomie (extirparea totala a sanului) are indicatie de reconstructie. Exceptiile sunt foarte putine.Regula este ca dupa mastectomie este sa cauti sa faci reconstructia sanului.

 8. Comentariu scris de mara ionescu
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 9:26 am

  Este posibil diagnosticul afectiunilor sanului in timpul sarcinii si alaptarii? si daca da, ce investigatii sunt cele mai potrivite.
  Va multumesc

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:10 pm

   dr. Viisoreanu: Ideal ar fi ca inainte de sarcina sa fie facut un screening general care sa cuprinda si ecografie si examenul sanilor pentru ca glanda mamara este bine reprezentata la femeile tinere. Exista posibilitatea ca in timpul sarcinii sa apara diverse afectiuni care pot fi depistate prin examenul clinic si ecografic.

 9. Comentariu scris de dr. Vacea
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 10:25 am

  Intrebarea mea e mai generala dar profit de ocazia oferita si v-as fi recunoscator sa-mi raspundeti fiecare dintre dumneavoastra. Se vorbeste deja de luni bune intens despre o noua lege a sanatatii. Personal, ca profesionisti, cat de nerabdatori sunteti sa avem o astfel de noua lege? Si cat de mare nevoie are sist. medical de la noi de o noua lege? V-as ruga sa-mi raspundeti fiecare. Multumesc si succes.

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:12 pm

   dr. Stingu: Este foarte bine ca se vorbeste despre noua lege a sanatatii si orice intentie e binevenita. Nerabdarea nu stiu daca e o calitate dar intr-adevar noua varianta a legii categoric este o necesitate si bineinteles ca alaturi de noi profesionistii si cei care lucreaza in managementul medical, in politic si toti ceilalti actori, pe baza dezbaterilor, a consultarilor si a feedback-ului care vine din toate mediile profesionale speram ca va fi o lege buna in primul rand in interesul pacientului.

 10. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:13 am

  Ati putea explica cum se face palparea sanilor in mod corect? Putem face asta singuri sau periodic e necesar consultul la un specialist?

  Se poate sti cu siguranta ca un nodul este canceros sau nu este canceros fara operatie? Sau iti asumi un risc prea mare neoperand nodulii?

  Multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:19 pm

   dr. Vremes & dr. Viisoreanu: 1. Autoexaminarea se face dupa menstruatie la 7-10 zile cand sanul are o consistenta supla. Autopalparea se poate face in fata oglinzii cu mana in sold sau la ceafa astfel incat sanul sa fie etalat pe peretele toracic. Cu mana opusa, cu degetele lipite se maseaza sanului pe peretele toracic in sensul acelor de ceasornic. Niciodata nu se strange glanda mamara intre degete ca veti gasi noduli peste tot. Autoexaminarea se face lunar si doua examinari anual la medicul specialist (medicul de familie, oncolog, ginecolog, endocrinolog).
   2. Investigatiile imagistice pt precizarea diagnosticului unui nodul mamar sunt sugestive. Certitudinea se obtine prin examenul histopatologic (biopsie). Pentru aceste este necesara o proba de tesut care se obtine prin punctie-biopsie sau extirparea in totalite a nodulului. Pentru biopsie folosim sisteme de biopsie clasice, sistemul de biopsie ENCOR care foloseste vacuum-aspiratia si sistemul INTACT. Ultimele doua pot extrage nodulii in totalitate prin incizii foarte mici, dimensiunea maxima a nodulilor prin sistemul ENCOR fiind de pana la 3,5 cm.

 11. Comentariu scris de cristina
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:16 am

  Cat de importanta e psihologia oncologica in tratarea cancerului?

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:21 pm

   psih.Dumitrescu: In ultimii ani s-a dezvoltat psiho-oncologia tocmai pentru ca s-a constatat necesitatea existentei unor specialisti care sa poata ajuta bolnavul si familia acestuia. In momentul in care unul dintre membrii familiei este diagnosticat cu cancer acesta devine o boala a intregii familii. Nu numai bolnavul necesita consiliere, ci si familia acestuia are nevoie de suport pentru a face fata acestui diagnostic asociat cu moartea de multe ori.

 12. Comentariu scris de iarina
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:17 am

  Buna ziua. De ce se intampla ca unele paciente sa ajunga la medic cand deja e prea tarziu. Le lipseste informarea? Exista un program national de prevenire? Ajuta statul roman?

 13. Comentariu scris de olivia
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:18 am

  Un nodul benign descorit la unul dintre sani, de mici dimensiuni, se poate extinde? Se poate transforma in malign, in tumoare canceroasa?

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:22 pm

   dr. Viisoreanu: Intai trebuie sa avem certitudinea ca e benign. Daca e benign nu se poate extinde. Unii nodul benigni se pot transforma in maligni.

 14. Comentariu scris de magdalena b
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:18 am

  Simptomele cancerului la san pot fi confundate cu simptome ale altor afectiuni? Multumesc.

 15. Comentariu scris de andrei
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:23 am

  Cat de frecventa este reaparitia cancerului mamar?

 16. Comentariu scris de Alex Pope
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:25 am

  Ce se poate face din punct de vedere estetic dupa excizia unui san? E dureroasa interventia? E compensata in vreun fel de catre stat? Cat costa? E vorba de o proteza cumva?

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:27 pm

   dr. Stingu:Se poate face reconstructie de san. Esteticul nu este exclusiv estetic, ci si functional pentru argumentele pe care le-am spus mai sus. Luam exemplul reconstructiei cu tesut autolog. Acest tesut nu numai ca mimeaza forma sanului si eforturile chirurgului plastician trebuie directionate inspre obtinerea unui rezultat cat mai bun din punct de vedere estetic. Acest tesut protejeaza in plus peretele toracic. Acest tesut avand un drenaj limfatic inalt in regiunea corpului poate preveni sau lupta impotriva limfedemului de brat care apare in urma evidarii ganglionare axilare. Din pacate in Romania procedura de reconstructie de san nu e compensata de sistemul public de sanatate dar speram ca intr-un viitor cat mai apropiat aceasta procedura sa poata fi cel putin partial compensata de catre asigurarile de sanatate. Am raspuns mai sus la celelalte probleme.

 17. Comentariu scris de Miruna G
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:27 am

  As avea si eu o intrebare legata de sarcina. Ce risuri exista in functie de stadiul bolii? Multumesc foarte mult pentru orice raspuns.

 18. Comentariu scris de toma jr
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:31 am

  In Romania se fac cercetari medicale legate de cancerul mamar?

 19. Comentariu scris de cristina dima
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:37 am

  buna ziua, mama mea a fost diagnosicata cu carcinom gr 3 B IN MAI 2007; SI-A SCOS SANUL, IN NOIEMBRIE 2007 , DUPA CARE A CONTINUAT CU CHIMIOTERAPIE CU ROSII PANA ACUM IN URMA CU APROXIMATIV 1 AN SI JUMATATE, CAND DATORITA ATATOR PERFUZII NU MAI ARE VENE, IN LOC DE VENE ARE NISTE SANTULETE. DUPA ACEASTA SITUATIA I S-AU DAT SA I-A ORAL XELODA DE 500 MG 112 PASTILE IN 14 ZILE ADICA 8 PE ZI SI NAVELBINE DE 30 SI 20 G CATE UNA IN PRIMA SI A OPTA ZI DE TRATAMENT. FACEA ASTA LUNAR , INSA INAINTE DE A LUA RETETA MERGE IN SPITAL SI I SE FAC ANALIZELE. INTREBAREA MEA A FI URMATOAREA : DACA TRECE DE ACEA PERIOADA DE 5 ANI , MAI ARE SANSE SA I SE PRELUNGEASCA VIATA IN CONTINUARE? O SANSA SPRE VINDECARE? CHIAR DACA NU TOTALA…MACAR PARTIAL…MENTIONEZ CA NU POATE FACE RADIOTERAPIE CA MASA RESPECTIVA N TINE DECAT 100 KG, SI IN URMA TRATAMENTULUI MAMA MEA A LUAT DESTUL DE MULT IN GREUTATE. VA MULTUMESC MULT SI SANATATE TUTUROR!!

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:32 pm

   dr. Vremes & psih. Dumitrescu: Din datele furnizate de dumneavoastra presupunem ca boala de san a mamei dumneavoastra a avut o evolutie lenta. Din ce ne spuneti cazul mamei dumneavoastra este mai complicat si va recomandam o discutie fata in fata cu oncologul dansei pe aceasta tema.

 20. Comentariu scris de Tereza
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:49 am

  Buna ziua domnilor si doamnelor medici
  Sunt operata de san de 19 ani. Operatia in sine a fost un succes, dar ma confrunt cu efecte secundare ale acestei operatii. Prin scoaterea ganglionilor axiali drenajul limfatic pe bratul din partea sanului operat este foarte deficitar si ca urmare am avut o perioada in care am facut foarte des erizipel si am ramas cu edeme pe brat. Urmez o schema de tratament cu moldamin dar pentru edeme nu am primit solutii. V-as fi recunoscatoare daca m-ati indruma pentru rezolvarea acestei probleme.
  Va multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:36 pm

   dr. Viisoreanu & dr. Stingu: Prin scoaterea ganglionilor axilari exista riscul aparitiei limfedemului. Un tratament cu rezultatea spectaculoase nu exista. Cel mai bun tratament il reprezinta preventia. In cazul dvs erizipelul a fost un factor important in instalarea si accentuarea edemului de brat. Tratamentul pe care il faceti e foarte bun sub urmarirea atenta a unui medic infectionist. Prevenirea aparitiei erizipelului ne da sperante ca limfedemul de brat nu se mai accentueaza.
   E posibil ca dupa 19 ani limdedemul cronic sa fie tratat prin proceduri de chirurgie plastica. In acest context se pot face excizii seriate ale tesutului in exces pentru diminuarea de volum a bratului. Din pacate in acest stadiu nu mai sunt valabile alte proceduri cum ar fi anastomozele microchirurgicale limfo-limfatice sau alte proceduri.

   • Comentariu scris de Remus Falub
    Publicat la data de 26.6.2013, ora 10:47 pm

    In tarile unde exista un serviciu specializat pentru limfedeme, in cazul celulitei, sau erizipel, metoda recomandata de tratament profilactic este Amoxicilina 500mg la 8 ore. Daca exista dovezi ca este vorba de o infectie cu Stafilococ Aureus se recomanda tratamentul cu Flucloxacilina 500 mg la 6 ore. Tratamentul este oral, nu injectabil. In cazurile extrem de grave antibioticele se pot administra si intra-venos. In cazul pacientilor alergici la Amoxicilina se poate prescrie Claritromicina sau Eritromicina.
    Erizipelul poate aparea ca si o consecinta a limfedemului, membrul afectat fiind mult mai predispus la infectii.
    Prevenirea aparitiei erizipelui poate preveni agravarea limfedemului, dar un tratament corespunzator al limfedemului poate reduce considerabil rata de reaparitie a erizipelului.
    Limfedemul, fie el primar sau secundar, vechi de 10 ani sau recent instalat, poate fi tratat. Exista tratament de ameliorare, care reduce limfedemul si creste calitatea vietii pacientului. Chirurgia plastica este o metoda de tratament radicala, care se aplica doar in cazurile extreme, si se numeste liposuctie, dar este precum procedura de indepartare a grasimi. Tratamentul cu laser si cel chirurgical este extrem de costisitor si inca nu exista destule dovezi clinice ca ar fi extrem de benefic si nu este disponibil pe scara larga.
    O metoda mult mai accesibila si eficienta de tratament este ciorapul/maneca compresiv/a. Nu oricine poate purta orice fel de ciorap compresiv, exista mai multe clase de compresie, fiecare aplicand un grad diferit de compresie.
    nu se recomanda folosirea de ciorapi compresivi fara a consulta un specialist in domeniu, care sa recomande o clasa de compresie adecvata nevoilor pacientului.
    alte doua forme de tratament sunt Masajul Limfatic Decongestiv si asa numitele pompele limfatice.
    Bandajele compresive reprezinta o metoda intensiva de tratament, si se recomanda in cazurile grave.
    Din pacate, la ora actuala in Romania nu exista un serviciu specializat, nici in cadrul sistemului public de sanatate, nici in cadrul sistemului privat. De asemenea, nu exista nici ghiduri clare in ceea ce priveste diagnosticarea, tratamentului, ingrijirii pielii sau profilaxia posibilelor complicatii.
    Momentan, suntem in plina constructie a unui portal unde persoanele cu limfedem sa poata afla toate informatiile necesare despre limfedem precum si despre clinicile/cabinetele unde pot beneficia de tratamente.
    acest portal va fi 100% independent, fiind creat din lipsa unui asemenea site la ora actuala in limba romana.
    http://www.limfedem.com speram ca va fi disponibil in cel mai scurt timp posibil.

 21. Comentariu scris de Felicia
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 11:52 am

  Buna ziua,
  Sunt o persoana foarte speriata, acum 7 ani am depistat la sanul stang un nodul-ceva dur, la indrumarea medicului am facut mamografie si mi s-a spus sa stau linistita ca nu am nimic grav. Anul trecut prin primavara mi-a dsparut nodulul de la sanul stang si s-a localizat la sanul drept. In perioada menstruatiei se mareste si am dureri. Va spun ca sunt foarte, foarte speriata nu am curaj sa merg la consultatie, stiu ca nu este bine, dar imi este foarte frica. Am nevoie de ajutor!!!
  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:37 pm

   dr. Vremes & psih. Dumitrescu & dr. Viisoreanu: Frica nu este un sfetnic bun. Din descrierea dumneavoastra se pare ca e o problema hormonala. Recomandam un consult endocrinologic si o ecografie mamara.

 22. Comentariu scris de mia
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:00 pm

  Buna ziua.Ma numesc Mia S am 60 ani.In luna noiembrie am simtit in partea de sus a glandei mamare st.o micacrescatura.M-am prezentat la med de fam si dupa ce m-a pipait a spus ca e osu deformat ca am o artrita.In urma cu 3 saptamini m-am palpat eu si avind in casa Diclofenac mi-am facut masaj acolo crezind ca e osul,am pus comprese cu ceai cald si pe urma rece.Dindu-mi seama ca e putin mai mare gilmulita decit inainte am mers la ecografie de undes-a depistat -prezinta in periferia C.S.I in dreptul orei 11 un nodul hidrogen,cu contur neregulat cu dim de 12/10 mm cu fina vasculalanzatie peri si intranodulara.Axilile libere.Am facut mamografie_ ontur microvoalat fara micromodificari retractil.BIRADS V.De la oncologie Sibiu mi-a dat trimitere la Inst.Onc.Cluj.Va rog spuneti-mi ce sa fac.Va multumesc din suflet

  • Comentariu scris de Echipa terapeutica
   Publicat la data de 22.3.2012, ora 12:39 pm

   dr. Vremes & dr. Viisoreanu: Ascultati sfatul oncologului si mergeti la Instit. Oncologic Cluj pentru interventie chirurgicala ca prima etapa de diagnostic si tratament a afectiunii de san.

 23. Comentariu scris de Mia
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 2:07 pm

  Va multumensc penru raspunsul de mai sus.

  Sunt absolut uimita de numarul mare the intrebari. Este acesta un semn ca mai multa informatie trebuie distribuita in Romania referitor la aceasta boala (si nu numai) si prevenirea ei?

  Exista mii si mii de articole in engleza pe internet, dar appreciez ca nu toata lumea are access, si trebuie citit destul de mult si cu atentie pentru a alege ceea ce este intr-adevar valid.
  Nu locuiesc in tara, dar ca idee peste hotare informarea publicului se face prin o multitudine de canale: * Internetul cum spuneam mai sus; * La medicul de familie exista pliante gratis cu informatii clare, pliante pe care pacientii le pot lua acasa sau citi in sala de asteptare; * De asemenea pliante sau carti medicale se distribuie in farmacii – unele sunt contra cost dar cel putin informatia este verificata si concisa, si foarte important – in limbaj simplu, pe care orice om de rand il poate intelege; * Grupuri de suport in care supravietuitori ai cancerului si cei sub tratament se intalnesc. Acestea pot fi de mare ajutor in special pentru oamenii singuri care au nevoie nu numai de informatie dar si de compasiune. Bineinteles ca aceste grupuri trebuiesc bine organizate, poate din cand in cand doctori pot participa si raspunde la intrebari, masaje se pot oferi celor suferinzi etc. Pe mine m-a ajutat foarte mult pictura cat am fost sub tratament – cursuri de pictura si desen se pot organiza. Etc, etc, etc

  Si toate acestea nu au de-a face cu legislatia – e vorba doar de bunavointa, caritate, organizatie impecabila, motovatia fiecaruia de a ajuta la salvarea altor vieti si suflete si de a face o diferenta in aceasta lume.

  Sanatate va doresc din suflet la toti!

 24. Comentariu scris de Ioana Cristina
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 3:13 pm

  Buna ziua.
  Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra.
  Ieri a fost prima zi a ciclului menstrual, intarziat si care a debutat cu dureri si discomfort foarte mari.
  In dimineata aceasta am observat, in apropierea areolei mamare a sanului drept o “mica “umflatura. Initial am crezut ca e vorba de un “cos” insa la palpare am vazut ca e de fapt o zona , mica, mai tare la palpare.
  E cumva posibil sa se datoreze modificarilor hormonale din aceasta perioada si sa dispara dupa terminarea ciclului menstrual?
  Mentionez ca peste cateva zile sunt programata pentru a alta interventie chirurgicala, care nu are latura cu aparatul genital si perioada anterioara a fost extrem de stresanta pentru mine.
  Va multumesc anticipat!

 25. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 22.3.2012, ora 4:16 pm

  In feb 2009 , am nascut o fetitza si vreau sa spun k si acum la 3 ani dupa nasterea fetitei inca imi curg sanii..
  este normal asa ceva ?
  Cand strang de san imi curge un lichid de culoare galbui ca si colostrul.
  Mentinez k am fost anual la control ginecologic si mi s-a spus k sunt ok , mi-a palpat si sanii d-na dr .
  Am alaptat fetita 3 luni, dupa care mi-a refuzat sanul …dupa nu am l,uat nici un fel de tratament pt.stoparea laptelui intrucat nu afost necesar pt k nu mai produceam lapte.
  Va rog sa-mi dati un sfat cu privire la acest lucru si ce ar trebui sa fac.
  Va multumesc

 26. Comentariu scris de GABRIELA
  Publicat la data de 23.3.2012, ora 9:45 am

  am 55 de ani si am avut o mica scurgere la un san, de culoare mai inchisa decat sangele, aproape o saptaman dupa care s-a inchis.am facut investigatii :papa nicolau:Frotiu negativ pentru leziune intraepiteliala sau maligna.mamografie: fara anomalii mamografice suspecte; dar problema este la examenul anatomo patologic; frotiuri celularizate, etalate in strat gros, cu fond hemoragic ce contin: celule ductale descuamate coezive, celule cubico-cilindrice descuamate izolat in grupuri mici, cu citoplasma vascuolizata si nuclei excentrici, nucleolati, numeroase histocite, unele cu pigment de hemosiderina,rare leucocite,abundente hematii.
  diagnostic:citologic suspect M 8000/1.
  nu ma doare nimic, nu este nici un nodul, nu este rosu,momentan nu am nici o scurgere, de 6 ani menopauza
  puteti sa-mi dati un sfat ce sa fac mai departe?

 27. Comentariu scris de oana
  Publicat la data de 28.3.2012, ora 10:36 am

  de 2 ani,am mici gloduri la nivelul sanilor ,mai exact ,aproape de zona axiala.in urma consultului ginecologic,mi s_a spus ca nu ar fi nimic grav ,insa aceste gloduri nu au disparut ,ele sunt mai dureroase in perioada premenstruala! este doar o dereglare hormonala ?ce poate fi?mentionez ca am varsta de 20 de ani.

 28. Comentariu scris de sanda
  Publicat la data de 7.4.2012, ora 8:14 pm

  de doua zile ma doare foarte tare sanul drept .sa umflat .este tare .am 50 ani .nu am facut nici un tratament .nu am fost la medic .ce poate fi .ce trebuie sa iau .

 29. Comentariu scris de liliana
  Publicat la data de 13.4.2012, ora 11:28 pm

  buna seara
  acum 1 an şi ceva, am fost operata la san de tumora phyllodes, rezltatele biopsiei au arătat ca este benignă;
  după 1 an de la operatie am fost lacontrol, mi s-a spus că nu am nimic, deşi eu i-am spus medicului că simt un mic nodul,med.mi-a zis că mă aşteaptă la următorul control după încă 1 an, care va fi în iulie 2012 şi cu mamografia făcută
  deja nu mai am nicio îndoială că tumora a recidivat, acel mic nodul il simt din ce in ce mai mare
  vă rog din suflet ce tb sa fac:
  -să mă prezint deîndată la control, să aştept până în iulie?
  tumora nu e benignă,e malignă?
  ce urmări pot fi ?

 30. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 14.4.2012, ora 6:49 pm

  buna ziua am si eu o intrebare . am 18 ani si mia venit ciclu pe la vreo 14 ani la inceput mia venit regulat dar dupa a incepu sa nu vina la timp o data nu mia venit
  6 lini de zile dar cel mai des imi venea de ex luna asta vine peste 2-3 lini nu mai vine si urmatoarele 2 lini vine dupa alta si dupa aceea iara nu mai vine 2-3 luni si tot asa pana acum vreo 5-6 luni cand ama fost la doctor ginecolog si mia recomandat sa fac niste analize si am facut si mia gasit doar prolactina scazuta si mia recomandat sa iau progestan am luat cat mia recomandat si dupa ce sa gatat mia venit ciclu regulat in fiecare luna da nu chear in acelasi zile pana in ziua de azi dar problema e ca sunt maritata de un an si vreau sa raman insarcinata si nu am ramas am luat acuma 2 luni anticonceptionale yasmin sperand ca dupa ce le termin voi ramane da nu am ramas . de ce? ce pot sa fac? va rog datimi un raspuns

 31. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 14.4.2012, ora 6:51 pm

  skz vroiam sa scriu 6 luni

 32. Comentariu scris de evelina
  Publicat la data de 20.4.2012, ora 10:59 pm

  pentru Alex Pope
  Reconstructia sanului este o operatie 100% gratuita in sistemul public de sanatate cu tesut autolog (propriu) si daca optezi pentru operatia de reconstructie cu proteza platesti proteza.

 33. Comentariu scris de crina
  Publicat la data de 10.5.2012, ora 5:48 pm

  Buna ziua! Am 28 de ani si acum o luna am acuzat o durere in zona sanului stang. Am mers la ginecolog, m-a consultat si mi a spus ca nu am nimic la san si ca este o durere intercostala. Dupa cateva zile durerea a disparut. La doua saptamani dupa aceasta disparitie a durerii aceasta a reaparut, dar acum ma doare si la subrat. Durerea incepe de la subrat si se lasa pe san. Ce investigatii ma sfatuiti sa fac?

 34. Comentariu scris de paraschiva
  Publicat la data de 7.6.2012, ora 4:06 am

  Buna…la inceputul anului am fost la un control unde am descoperit un nodul la sanul drept…mi-au facut preliev si nu au reusit sa centreze exact pe nodul au prelevat de langa iar rezultatul a iesit negativ,am fost la operatie miau extras nodulul lau dus la expertiza iar rezultatul a iesit maligno…saptamana viitoare trebuie sa merg iar sa ma operez sa_mi extraga un ganglion de la subrat….
  Intrebare:exista riscul de a fi infectati ganglionii??

 35. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 3.7.2012, ora 11:13 am

  Buna…am o intrebare care ma framanta foarte tare si nu gasesc nici un raspuns poate ma puteti ajuta … mamei mele i-a aparut un nodul la san care s-a dovedit a nu fi malign dar s-a propus de catre medic sa fie scos prin interventie chirurgicala … dar in timpul operatiei doctorul a hotarat sa ii scoata tot sanul pt ca nodulul avea niste brate care s-au extins pe o anumita parte din san… Este posibil ca pentru un simplu nodul sa fie scos tot sanul???

 36. Comentariu scris de cristina ocker
  Publicat la data de 28.7.2012, ora 10:13 am

  Buna ziua,
  Am virsta de 40 ani, si de aproximativ 3 luni am o umflaturs sub bratul drept,
  Este moale, dar de 3 zileam impresia ca ma doera muschi bratului. La doctor am fost acum o luna mi sa zis ca nu am nimic. Totusi imi este frica.
  Ce poate sa fie
  Multumesc pentru raspuns

 37. Comentariu scris de mia
  Publicat la data de 28.7.2012, ora 12:35 pm

  Am fost operata in aprilie la sin sting,un nodul de 1.5 cm.In urma biopsiei s-a atabilit grad 1 iar cei 17 ganglioni de la axila sanatosi.Am facut radioterapie 25 sedinte,acum iau anastrazol zilnic.Nu mi s-a extirpat sinul.Intrebare:Exista riscul sa reapara alti noduli si dupa cit timp isi revine sinul la elasticitatea avuta inainte deoarece atit sinul cit si in jurul inciziei de sub brat am o portiune dura care ma ingrijoreaza.Va multumesc din suflet

 38. Comentariu scris de bule ileana
  Publicat la data de 4.8.2012, ora 6:44 pm

  Buna ziua,

  M-am operat in urma cu 3 saptamani de un lipom mare la axila stanga, lipomul nu fost bine delimitat ci a fost ca inca un strat de grasime peste ce era in mod normal, doctorul mi-a zis ca a fost mare, pana in coaste si ca a avut nu stiu ce picioruse…Problema e ca mi-a tinut tubul de dren doar o noapte si de atunci mi se face foarte mult lichid in zona operatiei si merg tot o data la 3 zile sa mi-l scoata cu seringa, face o punctie si apoi imi pune pansament. Medicul care m-a operat a spus ca e normal sa se faca ca pana se lipeste pielea de tesut, tesutul plange si lasa acel lichid. Tin tot timpul un prosop rulat acolo ca sa presez sa se lipeasca pielea insa degeaba, lichid se face mult o data la 3 zile scoate 5 seringi mari si jumatate. Intrebarea mea, este normal sa mi se faca asa ceva? Sunt foarte speriata, va rog sa ma sfatuiti sa stiu cum sa procedez…Va multumesc mult

 39. Comentariu scris de angela miclea
  Publicat la data de 6.8.2012, ora 10:35 am

  Buna ziua, am o nelamurire, mama mea in varsta de 62 de ani a fost diagnosticata in urma unei biopsii trucut cu carcinom ductal invaziv Gr.II Nottingham cu grad histologic 3. grad nuclear 2 si grad mitotic 1, receptori hormonali Re +++ 100% si RP ++ pe 96-97% Scor HER2=0, , a urmat chimioterapie 4EC + 4 Taxotere si este recomandat sa faca secvente RTE. Pe biletul de externare diagnosticul principal este neoplasm mamar drept Ct4dcN1Mx stadiul III B. nu i-a fost recomandata operatie, este ok? Ce sanse mai avem in urma acelor secvente RTE?

 40. Comentariu scris de angela miclea
  Publicat la data de 6.8.2012, ora 10:36 am

  va multumesc

 41. Comentariu scris de Alexa
  Publicat la data de 27.8.2012, ora 10:04 pm

  Buna seara! Am si eu o problema. Am 19 ani fara 2 luni. Si am fost in vacanta la Brasov si facand masaj mi-a masat sanii si am simtit niste dureri groaznice. Acum a inceput sa ma doara sanul drept si cand il ating simt dureri dar parca ma doare tot. Nu sunt in perioada menstruatiei si nici nu trebuie sa imi vina. parca il simt si mai greu. Multumesc pentru raspuns

 42. Comentariu scris de mircea melania
  Publicat la data de 16.9.2012, ora 8:58 pm

  Buna ziua am 42 de ani si de aproximativ un an ma doare sternu,puteti sa imi ziceti cauza sau probabilitatea sau ce imi recomandati,cel mai mult ma supara cand stau culcata pe spate ! VA MULTUMESC

 43. Comentariu scris de Ramona
  Publicat la data de 16.9.2012, ora 11:39 pm

  Buna seara! Am varsta de 45 ani. De cateva luni mi-a aparut sub brat o umflatura ce ma durut cu trecerea timpului din ce in ce mai mult! Nu am luat in seama crezand ca ar putea fi vreun fir de par. Insa de o luna mi-a “copt” f mult incat am ajuns la spital k sa mi-l scoata! La 2 sapt mi-a reaparut mi-a “copt” incat s-a spart exact unde m-a cusut in urma interventiei…am fost iarasi la spital,iar mi-i l-a scos…dar de 2 zile iar s-a umflat si ma doarea groaznic. Am sa merg la Bucuresti la spital,dar intre timp ati putea sa va dati cu parerea si sa-mi spuneti ce ar putea fi? Va multumesc anticipat!

 44. Comentariu scris de Teodora
  Publicat la data de 19.10.2012, ora 3:42 pm

  Buna ziua,
  Am 50 de ani si o mastoza fibrochistica acuta.In familie am persoane cu antecedente privind cancerul, atat mama cat si bunica.
  Fac cate o ecografie la interval de 5-6 luni, dar va rog f. sa ma indrumati ce alte investigatii mai complete pot face inafara de mammografie.
  Am auzit de elestrografie ,cat de performanata este ca investigatie.
  A-si vrea sa parcurg la o anumita perioada de timp si alte investigatii pentru a nu mai sta in tensiune.
  Ce ma sfatuiti sa mai fac?
  Problema e ca la sanul stanga sub axila simpt un disconfort( durere), noaptea mai mult cand dorm pe partea stanga , ziua mai putin.
  La controalele facute pana acum mi-au spus ca nu este problema…dar eu nu ma pot linisti deloc…deaceea apelez la dv. cu rugamintea sa-mi spuneti ce investigatii mai pot face si la ce clinica.

  Va multumesc mult si astept cu nerabdare raspuns de la dv.

 45. Comentariu scris de Popa
  Publicat la data de 23.10.2012, ora 4:50 pm

  Bunica face un tratament cu Zometa pt metastaza osoasa ,avand vertebra T4 afectata(este deabia la prima perfuzie) si are reactii adverse variate de la tensiune 12 cu 7, puls 120,dureri de cap,oboseala, respiratie grea, ii tremura tot corpul etc.In cat timp dispar reactiile adverse si ce ar trebui sa facem?Mentionez ca in trecut avea tratament pt tensiune fiind hipertensiva iar daca il mai ia ii scade tensiunea la 9 si pulsul ramane la 120, iar ea se simte rau…

 46. Comentariu scris de liliana
  Publicat la data de 25.10.2012, ora 12:14 pm

  Buna ziua am 26 de ani si de 2 zile ma doare sanul langa coasta spre brat, mentionez faptul ca am alaptat si de 2 saptamani nu-i mai dau piept, de cand nu i-am mai dat nu m-au durut pt ca mi s-a oprit lactatia, ce poate fii va multumesc.

 47. Comentariu scris de simon antonia
  Publicat la data de 28.10.2012, ora 12:21 pm

  buna ziua am 28 de ani si sunt din sighet m.. am o durere la sanul stan si la subrat de 1 an si jumatate.cateodata ma inteapa puternic.spuneti mi va rog ce ar trebui sa fac?
  unde sa merg, nu prea am incredere in medici de la mine din oras.va multumesc

 48. Comentariu scris de buna
  Publicat la data de 5.11.2012, ora 11:00 am

  buna am 29 de ani si de ceva vreme ma doare sinul drept in partea de sus sub brat la atingere ma doare mai tare si la menstruatie si cand palpez partea respectiva simt o masa mai dura ce poate fi va rog datimi un raspuns

 49. Comentariu scris de elena savin
  Publicat la data de 6.11.2012, ora 2:21 pm

  Buna ziua.Am observat de curind la sinul drept mi-a iesit un nodul e destul de marisor .Nu ma doare dar sunt panicata.Ce trebuie sa fac ?Am 42 de ani.Va multumesc.

  • Comentariu scris de Ioana
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 5:58 pm

   Mergi neaparat la medic. Nu mai amana, pentru ca nodulii la san sunt periculosi… si mai ales cand nu dor. Asa ca, mergi neaparat

 50. Comentariu scris de Alexandra
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 9:47 pm

  Buna.. paii de vreo 3 zile de cand m-am trz ma durea foarte dare bratul stang..ma injunghiaa.. credeam ca este din cauza ca am dormit urat:( apoi durerea sa stabilit in partea subratului..
  Acum 10 min m-am uitat mai binee.. credeam ca am un cos in piele dar am observat ca de la subrat putin mai sus [ undeva pe brat pe partea interioara] am un fel de “biluta-galmaa” de marimea unei pastile din aia mai micaa..sau o boaba de porbum.. cand ies la frig ma doare tot bratul dar si cand ridic mana sa o misc mai brusc:(.. cateodata ma doare cu tot cu san:|
  Ce ziceti.. aveti idei ce poate fi? si cum pot trata
  P.S: Doctorii nu prea sunt ..in localitatee..vin la cabinet o data la nu stiu cat timp.
  Am 14 ani jumate :(

 51. Comentariu scris de todica
  Publicat la data de 8.11.2012, ora 8:38 pm

  buna seara!cam de 5 ani am noduli benigni la ambii sani fac mamografie la 6 luni iar la sanul drept la unul dintre noduli avand micro calcificari mi s a facut biopsi iar rezultatul a fost bun. De ceva timp mai precis cam de o luna an avut ceva dureri la axila dreapta in urma palparilor an simtit 2 ;margelute; .IIMI ESTE FOARTE FRICA AI NU STIU CE SA FAC!nu am fost la doctor !poate ma pute ti ajuta si pe mine va rog!multumesc !o zi buna!

 52. Comentariu scris de Catalina
  Publicat la data de 8.11.2012, ora 11:25 pm

  Mama a fost la medic in urma cu doua saptamani si dupa o ecografie si o mamografie a fost indicat un consult oncologic, mai mult chirurgie. Asa ca am vorbit cu un doctor chirurg si a fost programata la operatie(a spus ca din datele paraclinice se prefera operatia nu biopsia deoarce indica o tumora maligna). As avea insa niste intrebari.

  1. De ce se prefera BCS (breast conservatory surgery in fata unei mastectomii totale modificate? Nu are un risc de recidiva mai mare? Limfaticele din cadranele adiacente nu pot cantona cel maligne? Am citit in 2 atlase de medicina (Oncoplastic Breast Surgery) : chirurgia conservatoare este de electie in cancerul de san (mai ales ca formatiunea tumorala are 1,5 cm).
  2. De ce se face direct disectie ganglionara si nu se alege tehnica ganglionului santinela sa se observe daca ganglionii axilari sunt afectati? Riscul de rezultate fals negative in ganglionul santinela este mai important decat reactiile adverse ce pot sa apara in disectia ganglionara?
  3.Ganglionii intermamari (noduli limfatici mamari interni) nu au sanse mai mari de a fi afectati daca tumora e in cadranul intern? 37% din limfaticele din tumorile din cadranele interne dreneaza in ganglionii mamari interni in timp ce in ganglionii axilari 88% . Nu trebuiesc indepartati si ganglionii mamari interni in timpul operatiei sau radioterapia il distruge oricum?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
  Catalina (studenta la medicina)

 53. Comentariu scris de Ancuta
  Publicat la data de 15.11.2012, ora 10:29 am

  Buna ziua,am 25 de ani si de cateva luni simt o durere la nivelul sanului drept,nu intotdeeauna ,sunt zile cand nu ma doare,si zile cand ma doare cand fac o miscare mai brusca cu bratul,mentionez k ma dorare intre cei 2 sani,nu sub brat,.Acu 2 ani jumatate am nascut,am avult ffoarte mult lapte dar copilu nu a supt,asa k am luat niste pastil;e de intrerupere a lactatiei(nu stiu exact cum se numesc)si acxum dak mai strang de san mai iese putin lapte,la doctor nu am fost pana acum,la palpare nu simt nodul,nici deformare a sanului nimik.
  nu stiu ce sa fac sunt foarte speriata….va multumesc

 54. Comentariu scris de TINA
  Publicat la data de 16.11.2012, ora 2:54 pm

  buna ziua,acum 2 zile am fost ,la control de sani,a zis ca am plobeme hormonale,a zis ca poate fi mestaza fbrochistica,dar iam zis ca trebuie sami vina monstruatia pe 17,18,luna trecuta a fost pe 19,pate disparea dupa monstruatie,sau nu,ce ziceti

 55. Comentariu scris de geta
  Publicat la data de 16.11.2012, ora 4:45 pm

  Ce pasi trebuie sa urmezi si ce acte medicale iti trebuie sa poti beneficia de decontare de la casa de sanatate pentru operatia de reconstructie de san pe pe care va trebui sa o fac dupa mastectomie? Optez pentru operatie cu tesut autolog.
  Multumesc

 56. Comentariu scris de brasov mona
  Publicat la data de 18.11.2012, ora 10:57 pm

  cancer san gr 2,operat radical,chimio,radio,herceptin si acum letrozol 2,5mg,de ce dupa 2 ani de bine total,cu tomografie buna,analize ff bune ,ma doare bratul si-l simt un pic umflat?mentionez ca am reumatism si in ultimii 20 de ani ma dor incheieturile,Am 58 ani,multumesc

 57. Comentariu scris de Elena
  Publicat la data de 3.12.2012, ora 1:02 pm

  Sunt insarcinata in saptamana 20 si am niste dureri groaznice la sanul stang si sub el la coasta. Am fost la mai multi doctori si mi-au spus ca este de la sarcina sau este instalat acolo un junghi. Imi este foarte frica deoarece durerea apare si dispare, iar sanul stang cateodata imi amorteste. Va rog din suflet sa imi spuneti si parerea dv. Va multumesc!

 58. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 6.12.2012, ora 2:47 pm

  Buna ziua.Pe data de 3 iulie 2012 am facut mastectomie radicala”Madden”.Inainte de asta am facut 8 sedinte chimio,25 sedinte radio.Dupa operatie urmez tratament cu Femara.La biopsie a iesit ypT2 ypN1b1.Am facut scintigrafie,ecografie, nu sunt modificari.Spune-ti va rog ce ar trebui sa mai fac,am 52 de ani si nici o problema de sanatate,si ce credeti despre diagnosticul meu.Eu sunt o persoana activa,mult prea activa,ar trebui sa ma potolesc o perioada,ce credeti? Va multumesc pentru existati.

 59. Comentariu scris de BRIANA
  Publicat la data de 17.12.2012, ora 10:51 am

  Buna ziua. Am 38 de ani.
  Am nascut acum 5 ani si de atunci am ramas cu niste chisturi, 5mm la sanul stang si 10 mm la cel drept. Ma ingrijoreaza ca nu mai dispar.Uneori am dureri mari la ambii sani.Medicul care imi face ecografiile imi spune mereu sa nu ma ingrijorez pt ca sunt de natura hormonala.Acum 3 ani am facut si o mamografie unde mi s-a spus ca nodulii ar fii de natura benigna.Totusi..am inteles ca in timp se pot transforma in ceva mai rau…

 60. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 18.12.2012, ora 1:48 pm

  Buna ziua,V-am scris pe data de 06.12.2012 despre problema mea de sanatate.Imi puteti raspunde,daca diagnosticul meu este in faza de inceput si ce sanse am dee vindecare.Va multumesc.

 61. Comentariu scris de PASCA DOINA
  Publicat la data de 15.1.2013, ora 8:11 pm

  buna seara in urma cu un an am fost operata de cancer la san in urma operatie mi s-a extirpat sanul as dori sa fac remodelare de san dar nu stiu unde sa ma adresez si ce trebuie sa fac .

 62. Comentariu scris de IULIANA
  Publicat la data de 22.1.2013, ora 1:10 pm

  BUNA ZIUA,MA NUMESC IULIANA IRINA SI AM 33 DE ANI,DOI COPII,NICIUN AVORT.DE MAI BINE DE DOUA LUNI PREZINT O DURERE INSUPORTABILA LA AMBII SANI MAI PERSISTENTA LA CEL STANG,CHIAR SI O USTURIME INTERIOARA UNEORI SI DACA APAS APARE UN LICHID GALBUI.PRECIZEZ CA AM FACUT SI TEST DE SARCINA SI A IESIT NEGATIV.SIMT DURERE IN SANI SI IN ACELASI TIMP IN SPATE IN ACEEASI DIRECTIE ,SIMT CA NU MAI SUPORT NICI HAINELE SA SE ATINGA DE SANI.CE AR PUTEA FI?CARE AR FI CAUZELE?INCA NU AM CURAJ SA MERG LA MEDIC.AS VREA SA STIU PAREREA DUMNEAVOASTRA.MULTUMESC

 63. Comentariu scris de alina
  Publicat la data de 8.3.2013, ora 10:58 pm

  Am la sanul drept o scurgere sanguinolenta si s-a facut ca o rana Am facut tratament cu antibiotice si unguente, dar fara nici un rezultat. In urma mamografiei mi s-a descoperit o tumoara intramamelonara. Mi s-a facut o biopsie si am inteles ca rezultatul este bun. Scurgerea sanguinolenta persista si acum dupa ce mi s-a efectuat biopsia E posibil sa fie altceva?
  Va multumesc!

 64. Comentariu scris de Greta
  Publicat la data de 17.3.2013, ora 8:58 pm

  Am 42 de ani si in urma cu aproximativ 1 luna de zile am simtit durere in sanul stang, cu mancarime in zona mamelonului. Dupa cateva zile durerea a scazut dar a aparut pe mamelon in exterior, ca o punguta alba de marimea unui bob de orez, dureroasa la atingere. Aceasta nu si-a modificat dimensiunea dar continua sa fie dureroasa la atingere. Ce ar putea fi?
  Multumesc

 65. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 21.3.2013, ora 3:53 pm

  Sotia a fost depistata in aprilie 2012 cu cancer san grad IIIA. … chimioterapie, mastectomie radicala, radioterapie si in continuare herceptin, avand HER2+++.
  La scintigrafia osoasa din aprilie 2012 rezultatul a fost negativ.
  Intrebare : la ce interval de timp trebuie refacuta scintigrafia osoasa ?
  Va multumesc !

 66. Comentariu scris de oana
  Publicat la data de 27.3.2013, ora 3:16 pm

  buna ziua,am 25 de ani,acum 1 luna si un 2 saptmani mi-am fc ecografie la sanul drept,mi -au descoperit un nodul de aproape 3 cm care trebuie operat (in 2008 am fost operata la acelas san de nodul(benign)acum se pare ca a reaparut un alt nodul,
  as dori sa stiu daca pot trece peste bistriu,vazand ca au aparut metode noi(prin vaccum).multumesc

 67. Comentariu scris de Lili
  Publicat la data de 15.6.2013, ora 1:21 pm

  Buna am 20 de ani,acum 2 saptamani m-am operat de apendicita si am avut si un chist pe ovaru stang care se sparsese in mine si din cauza lui am avut un l de sange in burta,…la 3 zile dupa operatie am observat ca mi-au crescut sanii putin,astazi la 2 saptamani dupa operatie am apasat p unul din sani si a inceput sa imi iasa un lichid subtire de culoare albicioasa spre galbui si foarte lipicioasa,am constatat ca din ambii sani imi curge,ce se intampla? nu am avut copii sau avorturi.imi este foarte frica sa nu fie ceva grav.ma puteti ajuta?? va multumesc

 68. Comentariu scris de Silvia Miler
  Publicat la data de 20.6.2013, ora 11:14 pm

  In 2007 am fost operata de cancer la san si am facut atat chemioterapie cat si radioterapie (finalizata in dec 2007). Deoarece nu mai am sanul drept as dori sa-l reconstruiesc. Am discutat la Cluj cu dl. dr. Andrei Martin si, la recomandarea dumnealui, as dori sa iau legatura cu dl. dr. Catalin Stangu.

 69. Comentariu scris de DANILA AMALIA
  Publicat la data de 28.6.2013, ora 3:01 pm

  Buna ziua si va multumesc anticipat.Am 45 de ani si acum doi ani am fost operata de mastectomie san drept.Ma simt excelent si acum fac tratament cu OZOLAN( ANASTROZOL).Am inceput cu tamoxifen dar am avut mai multe reactii adverse si dr-ul mi le-a oprit imediat.As vrea sa stiu va rog din suflet care este cel mai bun medicament de gen in cazul meu,(asta ca am auzit de un studiu facut in america uunde vorbeau de aceeasi operatie si ca ar fi doua tipuri de medicamente cele mai bune).Ma intereseaza cu cele mai putine reactii adverse caci din pacate TAMOXIFENUL sau LETROZOLUL, au reactii de temut.Ce puteti sa-mi spuneti de FEMARA 1mg.Am auzit ca e cel mai bun.Va multumesc cu respect.

 70. Comentariu scris de Pop gabriela
  Publicat la data de 1.7.2013, ora 2:32 pm

  Buna ziua ! Aș dorii să aflu pt fiica mea de 25 de ani care a fost diagnosticată cu noduli la sîn dacă operația este soluția cea mai buna sau există si alte modalități pt tratarea lor .Aceștia au apărut pe bază hormonala așa susțin uni și vor disparea dupa naștere.

 71. Comentariu scris de GHERASIM IULIANA
  Publicat la data de 1.7.2013, ora 11:31 pm

  Buna ziua
  Mama mea in 2008 a avut un AVC ischemic cu hemiplegie stga spastica sechelara. In 2o1o operata de chist ovarian stg 8.5 cm -ex HP chist adenom seros .Are ocluzie carotida int dr si stenoza carotida int stg 60% din 2011 iar in iunie 2013 a facut o mamografie la care s-a evid nodul BI-RADS 5 dim 1,2 cm iar pctia mamara a pus dg de carcinom mixt ductal si lobular ER +pr+HER 2- dif G1
  INTREBARE ESTE -care este cea mai buna tehnica operatorie lumpectomia cu tehn ggl santinela sau mastecomia radicala modificata tinind cont de riscul anestezic si de faptul ca nu poate face chimio sau radio si ca nu isi poate misca deloc bratul stg deci limfedemuol va fi mult mai mare …

  Va multumesc
  Gherasim Iuliana
  ca si dg sec DZ TIP II FARA TRATAM ANTIDIAB ORALE
  HIPOTIROIDISM sub trat cu Euthyrox 50 GAMA
  Dislipidemie mixta
  Vezica neurogena
  HTA st III controlata med

 72. Comentariu scris de Popescu Angela
  Publicat la data de 24.7.2013, ora 1:52 pm

  Buna ziua,am 39 de ani si de ceva timp mi-a aparut un nodul mamar,am fost la ecograf,si mi-au recomandat o mamografie deoarece au gasit ,,la ora 6 san stang,subareolar,leziune nodulara discret hipoecogena,bine delimitata,de 21/10/17mm,cu axul mare paralel cu tegumentul,fara adenopatii axilare bilateral.Dar au zis sa astept doua saptamani dupa venirea ciclului menstrual si acum trebuie sa ma duc, dar a aparut o inflamatie sub axila,putin mai jos catre san,si este dureroasa.exista vreun risc ca acum 20 de ani pe aceeasi parte a corpului am avut o tumora benigna de sex femel si a recidivat in zona fesiera stanga dar dupa ce m-am operat a doua oara de 20 de ani nu am mai avut nimic.Cancerul doare,pe mine tumora benigna ma durea si acum nodulul acela ma doare.Va multumesc si astept raspuns.

 73. Comentariu scris de Mirela
  Publicat la data de 28.7.2013, ora 4:57 pm

  Buna ziua. Am fost operata de cancer la san in 2009, rezectie totala san stang. Este un chin sa port sutien u proteza de silicon, avand in vedere ca am cupa DD. M-am hotarat sa fac reconstructie cu preoteza de silicon, dar trebuie sa fac si remodelare (micsorare si ridicare la celalalt san). Cas. ma poate ajuta cu o parte din suma daca merg la o clinica particulara? Astept raspuns si va multumesc.

 74. Comentariu scris de anca
  Publicat la data de 17.8.2013, ora 8:42 pm

  Ce pot face pt edemul bratului care apare subclinic si nu numai,la4 luni de la mastectomie? Iau detralex ,fac masaj cu lioton gel,tin mana mai sus. Ce voi face cand voi începe munca? Acum sunt inca in concediu medical. Ajutati-ma cu un sfat pt reconstructie,vă rog. Sa merg tot la prof. Blidaru? La prima parte, tot respectul si multumirile mele. Dar e si bun plastician? Ce alte variante am? Operatia sunt hotarata sa o fac pt ca sunt vu moralul la pamant.

 75. Comentariu scris de Laura C
  Publicat la data de 29.8.2013, ora 9:48 am

  Dupa un cancer de san descoperit exact acum 4 ani, operat, chimiotratat, radioterapie, plus tratament cu herceptyn si tratament hormonal, in urma cu doi ani, chiar la finalul tratamentelor pt san, am descoperit o determinare secundare pe stern. Adica metastaza UNICA. Din acel moment am inceput sa fac Zometa, o perfuzie pe luna plus tratament hormonal cu Arimidex. Boala evolueaza lent, ultimul CT toracic pe care il am si pe un CD, arata ca osul sternului este afectat aproape integral. Va rog din suflet sa-m spuneti daca pentru aceasta problema se poate interveni chirurgical,aici sau in strainatate, proteza, sau daca exista vreo alta rezolvare. Starea mea generala este una buna, restul organismului este sanatos, analizele bune. Sunt singura si am o fetita studenta acum in anul 3 la medicina generala in Bucuresti pentru care imi doresc sa traiesc :(
  Orice raspuns m-ar ajuta… va multumesc!

 76. Comentariu scris de ION MARINELA
  Publicat la data de 28.10.2013, ora 12:08 pm

  Buna ziua
  Am fost diagnosticata cu Carcinom col uterin,am facut radioterapie si 3 sedinte de chimioterapie si apoi histerectomie totala.De curand printre alte analize am facut si scintigrafia osoasa si am fost diagnosticata cu Poliartropatie de tip inflamator(captare bilateral crescuta a radiotrasorului la nivelul articulatiilor: umeri,coate,RCC,genunchi ,tibiotarsian si tars) si se remarca discreta hipercaptare a radiotrasorului la nivel lombo-sacrat.
  Va rog daca se poate sa imi interpretati si mie acest diagnostic si implicatiile.

  Cu respect,
  Ion Marinela

 77. Comentariu scris de Cati
  Publicat la data de 19.11.2013, ora 12:47 am

  Buna seara. Ginecologul meu mia prescris diane35 deoarece am ovare polichistice le iau de 4 ani si mi sa spus sa nu le intrerup.Am 29 de ani, si am foarte multi noduli la ambii sani.locuiesc in Anglia. Saptamana trecuta am mers la medic si mi sa facut o biopsie, mi au recoltat 3 probe din tesut cu in ac mare si mi au facut o taietura mica, sunt foarte stresata de atunci intrebarea Mea este: pot pati ceva in urma biopsiei?prietenii mei mi au spus ca nu este recomandat sa fac biopsia pt ca exista riscul de cancer. Intrebarea 2: am patit asta din cauza anticonceptionalelor credeti? Este indicat sa le mai iau? Va rog Frumos sa mi raspundeti. Multumesc

 78. Comentariu scris de adriana
  Publicat la data de 19.11.2013, ora 3:34 pm

  buna ziua!pe perioada menstruatiei este indicat sa fac ecografia mamara?

 79. Comentariu scris de toni
  Publicat la data de 22.11.2013, ora 4:44 pm

  am facut o ecografie mamara si mi sa recomandat sa fac mamografie .Eu as dori sa fac mai intai o elastografie. Este ok sau sa fac direct mamografie?

 80. Comentariu scris de mariana
  Publicat la data de 5.12.2013, ora 10:13 am

  pe 26 noiembrie am facut 10 ani de la prima operatie la sanul drept. in 2007 l-am operat si pe cel de-al doilea. nu am putut face reconstructia sanilor nicaieri pentru ca nu am miile de euro care se cer pentru aceasta operatie . am 41 de ani si imi doresc tare mult sa ii am inapoi. cum pot face acest lucru. va rog sa imi raspundeti.

 81. Comentariu scris de ioana
  Publicat la data de 11.1.2014, ora 1:47 am

  buna ziua!
  imi puteti spune ce anume inseamna axilopexie, in ce consta si care sunt complicatiile evidarii axilare in cancerul de san?
  de asemenea imi puteti recomanda surse din care ma pot informa?
  va multumesc!