O cercetare asupra cauzelor dezvoltarii rezistentei la antibiotice

Incetinirea rezistentei organismului uman la antibiotice necesita eforturi mai mari decat reducerea consumului de antibiotice si eliminarea substantelor chimice antimicrobiene din produsele de uz casnic, precum sapunul si cosmeticele, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois. Cum putem reduce rezistenta organismului uman la antibiotice?


Pentru a reduce rezistenta organismului uman la antibiotice va trebui sa examinam mai atent substantele chimice antimicrobiene, precum triclosanul, care se regasesc in praful din interiorul casei, declara Dr. Erica Hartmann, autoarea principala a studiului.

“Trebuie sa gasim modalitati responsabile pentru a utiliza substantele antimicrobiene si antibiotice indieferent de cauzele de administrare si domeniul de aplicare – acasa, in agricultura sau medicina – pentru a aborda in mod corect si a trata in mod eficient problema rezistentei la antibiotice,” a adaugat aceasta.

Pentru a realiza acest studiu echipa de cercetatori condusa de Dr. Hartmann a analizat mostre de praf recoltate din cadrul unei institutii educationale a atletilor si au gasit in urma analizei lor asocieri intre produsele chimice antimicrobiene si genele de rezistenta la antibiotice ale bacteriilor examinate.

Spre exemplu, unele probe de praf in care au fost regasite cantitati mari de triclosan au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate ale unei gene implicate in rezistenta bacteriana la mai multe medicamente, in timp ce in cazul altor probe colectate au fost gasite cantitati mai mici de triclosan – mult mai mici decat cea continuta de produsele de uz casnic; iar aceasta conexiune sugereaza necesitatea de a investiga modul in care substantele chimice regasite in praful din interior contribuie la dezvoltarea rezistentei la antibiotice, sunt de parere cercetatorii.

“In prezent nu putem spune cu certitudine care este cantitatea de triclosan provenita din sapun si regasita in praful din interior prin comparatie cu alte surse de provenienta – precum materialele de constructii, vopselele, materialele plastice si altele asemenea. In cele mai multe cazuri produsele pot fi la fel de eficiente fara a contine aceasta substanta,” declara Dr. Hartmann.

Cu toate acestea, studiul de fata nu ofera o dovada clara care sa arate ca rezistenta la antibiotice este cauzata de praful din interiorul cladirilor si nu poate demonstra faptul ca aceasta cauza ne afecteaza mai mult decat altele, precum administrarea antibioticelor in cazul in care nu este necesar, precum si includerea acestora in hrana pentru animale,” a declarat Tim Landers, cercetator in cadrul Universitatii din Ohio.

Pe de alta parte, studiul scoate in evidenta, e buna dreptate, faptul ca triclosanul este o potentiala problema ce sta la baza dezvoltarii rezistentei la antibiotice.

“Este important de retinut faptul ca nu toti agentii antibacterieni sunt la fel. Cei pe baza de alcool distrug peretii celulelor antibacteriene, iar in acest caz nu au fost observate semnele dezvoltarii rezistentei la acesti agenti. Insa exista din ce in ce mai multe dovezi care arata ca rezistenta la triclosan este un factor important ce determina bacteriile sa fie rezistente in fata antibioticelor,” a mai adaugat acesta.

Sursa: Reuters

G.T.

Articole similare:

  1. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Infectiile minore risca sa faca numeroase victime din cauza rezistentei la antibiotice
  2. Un plasture care isi schimba culoarea, instrument eficient contra rezistentei la antibiotice
  3. Bolile infectioase, tot mai greu de tratat din cauza rezistentei crescute a bacteriilor la antibiotice
  4. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Rezistenta la antibiotice ne ameninta pe toti
  5. Romanii sunt europenii care cumpara cele mai multe antibiotice fara reteta

Tags: , , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de adelina
    Publicat la data de 21.9.2016, ora 11:46 am

    Danemarca este una din tarile care exporta bacteria MRSA, principala responsabila cunoscuta pentru rezistenta la antibiotice. cum asa? datorita felului cum sunt crescute animalele in fermele industriale din Danemarca si nu numai, unde antibibioticele au fost folosite ani indelungati pentru prevenirea bolilor in populatiile din ferme – mai ales porci, dar si pasari. animalele sunt primele care au devenit rezistente la antibiotice si au transmis aceasta rezistenta la oameni in doua moduri: prin consumul de carne si direct, prin contactul angajatilor din ferme cu animalele respective. din aceasta ultima cauza, mii de danezi mor anual din cauza MRSA, numai anul trecut au murit 3000. prin exportul de carne de porc mai ales, Danemarca exporta MRSA. posibil sa mai existe si alte cauze pentru rezistenta la antibiotice in corpul uman, dar aceasta de care va scriu e deja cunoscuta, dovedita de ani de zile si in sfarsit, pe cale de a fi eliminata prin schimbarea modului de a face zootehnie.



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !