O analiza hormonala poate depista daca femeile gravide au un risc crescut pentru declansarea preeclampsiei

Un test de sange efectuat suplimentar poate prezice cu exactitate care dintre femeile care au tiroida hiperactiva prezinta un risc crescut pentru a dezvolta preeclampsia, conform unui studiu prezentat recent in cadrul Congresului European de Endocrinologie. Concluziile studiului sunt extrem de utile pentru identificarea femeilor gravide ce au un risc ridicat pentru aceasta conditie si ajuta la evitarea tratamentelor inutile, care se prezinta cu riscuri crescute pentru dezvoltarea anomaliilor la fat.


Preeclampsia este o afectiune care apare in a doua perioada a sarcinii si care se manifesta prin hipertensiune arteriala si prin prezenta unui nivel proteic ridicat in urina. Aceasta afectiune apare de la 2% la 8% din cazuri si poate ajuge la complicatii grave atat pentru mama, cat si pentru copil, printre care convulsii, insuficienta renala, hemoragie si nastere prematura.

Unul dintre factorii de risc pentru aparitia preeclampsiei este hipertiroidismului, ce poate fi cauzat de afectiuni medicale precum boala Graves (gusa exoftalmica) sau nodulii tiroidieni toxici. Cu toate acestea, un nivel ridicat de hCG, un hormon care creste in mod natural pe durata sarcinii, poate duce la dereglari ale functiilor tiroidiene, insa acest tip de hipertiroidism in cazul femeilor insarcinate nu prezinta un risc crescut de preeclampsie.

Deoarece administrarea de medicamente pentru tratarea hipertiroidismului pe durata sarcinii prezinta riscul de a provoca anomalii ale dezvoltarii fatului, este important sa se faca distinctia intre o tiroida hiperactiva cauzata de un hCG legat de sarcina sau una cauzata de o comuna afectiune tiroidiana cu manifestare subiacenta.

Pe parcursul studiului, cercetatorii au evaluat hormonii in randul a 5.135 de femei aflate in perioada precoce a sarcinii (inainte de 18 saptamani de sarcina) si au constatat ca femeile cu un nivel ridicat de hormon tiroidian, dar un nivel scazut de hCG au avut un risc de pana la 11% mai mare pentru a dezvolta preeclampsia. In schimb, femeile care aveau nivel ridicat de hormoni tiroidieni si un nivel ridicat de hCG nu au prezentat un risc crescut pentru dezvoltarea acestei conditii.

De asemenea, cercetatorii au prezentat si alti factori ce includ varsta, fumatul, educatia si apartenenta etnica a mamelor insarcinate, precum si sexul copilului.

“Cele mai multe femei gravide vor avea un nivel ridicat de hormoni tiroidieni, din cauza unei cresteri naturale a hCG-ului, mai degraba decat din cauza unei conditii tiroidiene declansate de nodulii Grave. Studiul nostru ar putea fi de folos pentru majoritatea pacientelor care nu au aceasta conditie, pentru ca acestea sa evite administrarea tratamentelor inutile, ce au efecte secundare periculoase pentru fat,” a declarat autorul principal al studiului, Dr. Tim Korevaar de la Centrul Medical Universitar Erasmus, din Rotterdam.

“Medicii nu fac in prezent testele necesare de screening pentru depistarea preeclampsiei, desi multi dintre ei masoara hormonii tiroidieni in timpul sarcinii. Masurarea hCG-ului ar putea ajuta medicii la fel de bine in interpretarea precisa a testelor de evaluare a functiilor tiroidiene la femeile insarcinate,” a continuat autorul.

Sursa: ScienceDaily

G.T.

Articole similare:

  1. Femeile care iau cele mai noi anticonceptionale au un risc crescut de a face tromboza
  2. Persoanele in varsta care au probleme cu somnul au un risc crescut pentru declansarea accidentelor vasculare cerebrale
  3. vitMATINA Cercetatorii au dezvoltat un test simplu care arata daca femeile gravide vor naste inainte de termen
  4. Care este legatura dintre orele de somn si cresterea in greutate la femeile gravide
  5. Fumatorii in varsta care au migrene prezinta un risc crescut pentru accidentul vascular cerebral

Tags: , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !