VIDEO INTERVIU Nutritia dupa sarbatori. Dr. Luana Sebestyen, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online cu cititorii

Ce nevoi are organismul in materie de nutritie dupa perioada sarbatorilor si cum le gestionam sanatos? Care sunt principalele recomandari de alimentatie dupa vacanta de Craciun? Ce greseli frecvente facem in privinta dietelor in aceasta perioada? Ce schimbari sunt benefice si care sunt daunatoare? Dr. Luana Sebestyen, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat despre toate acestea cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video.

Dr. Luana Sebestyen, membru al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, este medic primar diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul Centrului de Psihiatrie si Psihoterapie ‘Mindcare’. Call center Mindcare: 0753 535 385 – pentru detalii si programari.

Afla din interviul video cu medicul specialist cum ar trebuie sa gestionam perioada de dupa sarbatori in materie de nutritie, ce greseli facem in aceasta perioada si de ce este important sa consultam medicul nutritionist

Articole similare:

 1. Dr. Luana Sebestyen, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online despre diabetul zaharat
 2. VIDEO INTERVIU Ce alimentatie se recomanda persoanelor cu diabet? Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet si nutritie, a discutat online cu cititorii
 3. Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online despre efectele postului si trecerea la dieta “de dulce”
 4. Legume sau carnati si mici? Vara asta se poarta alimentatia sanatoasa. Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online cu cititorii MedLive
 5. VIDEO INTERVIU Cum ne revenim dupa sarbatori? Dr. Mariana Rosculete-Dinu, medic nutritionist, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , ,

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de cris
  Publicat la data de 8.1.2014, ora 12:21 pm

  care sunt principalele surse de B12 pentru cei care sunt vegani?
  Se gaseste B12 in propolis/polen/miere? Sau doar in algele marine gen spirulina si chlorella?
  Mai sunt si alte surse de vitamin B12 pentru vegani?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:35 pm

   Alimentele cele mai bogate in vitamina B12 sunt de origine animala (organele si pestele). Produsele vegetale contin cantitati mici de vitamina B12(drojdie alimentara, orz, ovaz, grau, naut, linte, mazare, etc).
   Insa, alimentatia exclusiv vegana, determina carente mult mai multe decat cea de vitamina B12.

 2. Comentariu scris de Victor
  Publicat la data de 8.1.2014, ora 1:57 pm

  Buna ziua,
  Ce parere aveti despre semintele de Chia si semintele de canepa ca si alternativa pentru a inlocui o masa / gustare
  Mutumesc

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:10 pm

   Cred ca ar putea completa o gustare de fruct, insa nicidecum pentru a inlocui o masa.

 3. Comentariu scris de Niki
  Publicat la data de 8.1.2014, ora 5:08 pm

  Buna ziua,
  As dori sa stiu in ce masura o glicemie la limita superioara (in jur de 108 la un barbat de 30 de ani), repetata, ar putea pune probleme. Mentionez ca tatal meu are, de un an, glicemia in jur de 140 si tine regim alimentar. Ar trebui sa fac analize suplimentare pentru a observa daca sunt anumite anomalii sau sa tin un regim alimentar mai sarac in zaharuri?
  Multumesc,

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:01 pm

   Este necesara efectuarea unui test de toleranta la glucoza pentru a diagnostica o eventuala toleranta alterata la glucoza, asa numitul prediabet. In cazul confirmarii acestui diagnostic se impune prezentarea la medicul specialist diabetolog pentru a initia masurile de preventie a diabetului zaharat.

 4. Comentariu scris de Cristina Rosu
  Publicat la data de 8.1.2014, ora 8:33 pm

  Buna ziua. Mama mea are valoarea glicemiei cam ridicata. Ultima analiza a indicat o valoare de 126. Problema mea este:
  1. Care este limita peste care se poate vorbi doar de o glicemie ridicata si cand se poate vorbi de diabet?
  2. Ce ar trebui sa faca mama mea pentru a tine totusi valoarea glicemiei la un nivel care sa nu fie periculos pentru sanatatea ei. ( Mentionez ca are 60 de ani si este supraponderala).
  3. Medicul de familie i-a interzis absolut dulciurile si chiar si fructele. Cu noul regim a avut o crestere a colesterolului. Ce fructe ar putea consuma in siguranta? Ce regim ar fi indicat?

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:07 pm

   1. Exact aceasta este limita (126mg/dl) la care se afirma diagnosticul de diabet zaharat (2 determinari in doua zile diferite, in status a jeun).
   2. Mama dvs trebuie sa se adreseze unui medic specialist diabetolog pentru confirmarea diagnosticului si stabilirea conduitei terapeutice.
   3. Prima recomandare a medicului de familie ar fi trebuit sa fie trimiterea la medicul specialist diabetolog, inaintea initierii oricaror restrictii de regim alimentar. Regimul alimentar va fi stabilit impreuna cu medicul specialist.

 5. Comentariu scris de Liviu
  Publicat la data de 8.1.2014, ora 9:20 pm

  Care pot fi cauzele creșterii glicemiei (300 – 400) la un pacient insulino-dependent de 49 ani în vârstă de 73 ani, în tratament cu Humulin M3, deși răspunde la insulina actrapid ajungând la glicemie 055? Poate fi o urmare a tratamentului pentru HTA și urmările unui accident vascular din urma cu 3 ani?

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:14 pm

   Nu,nu este o urmare a accidentului vascular cerebral sau a tratamentului antihipertensiv. Este, pur si simplu, o nepotrivire intre regimul insulinic prescris si orarul meselor. Este de discutat cu medicul curant o eventuala schimbare a schemei de insulina.

 6. Comentariu scris de serban
  Publicat la data de 8.1.2014, ora 11:58 pm

  Buna ziua
  cum reusim sa scadem glicemia eficient cu medicatia naturista?
  care sunt limitele de atentionare pentru diabet stadiu 1 si 2?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:24 pm

   Diagnosticul de diabet zaharat se afirma la doua valori ale glicemiei, dimineata pe nemancate, recoltata in doua zile diferite, de peste 126 mg/dl, sau la o valoare a hemoglobinei glicozilate de peste 6.5% sau la o valoare de peste 200 mg/dl la 2 h dupa administrarea de 75 g glucoza oral.
   Tratamentul naturist trebuie sa fie folosit doar ca adjuvant, nu ca inlocuitor al medicatiei clasice, in tratamentul diabetului zaharat.

 7. Comentariu scris de daniel
  Publicat la data de 9.1.2014, ora 10:35 am

  Buna ziua.ultima masa (seara) o iau in jurul orei 19,30.dimineata(ora 7,30)inainte de micul dejun,glicemia este 73-78.in cursul zilei glicemia este 105(inainte de masa).la o ora dupa o masa principal glicemia este de 130,scanzand dupa 2 ore la 110.este cazul de diabet?ce analize si masuri ar trebui sa iau?multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:26 pm

   Nu ati precizat greutatea dvs. Nu sunt valori diagnostice de diabet zaharat.

 8. Comentariu scris de Florin
  Publicat la data de 9.1.2014, ora 11:05 am

  Vreau sa transmit salutari d-nei. doctor fiindca am fost la dansa la cabinet de doua ori si intrevederile au fost foarte interesante. Deoarece d-na. doctor a fost foarte onesta si directa cu mine vis-a-vis de problemele de nutritie si predispozitie la diabet pe care le am. La multi ani si toate cele bune d-na. doctor!

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:16 pm

   Si dvs La Multi Ani si un an bun sa aveti! Sper sa ne revedem in anul care tocmai a inceput.

 9. Comentariu scris de adrian
  Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:33 pm

  As dori sa stiu parerea d-stra despre mancatul fructelor dimineata, pe stomacul gol. Daca este benefic pentru digestie si daca da, care ar fi fructele recomandate. Va multumesc si La multi ani!

  • Comentariu scris de Dr. Luana Sebestyen
   Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:38 pm

   La Multi Ani si dvs. In cazul in care nu aveti probleme de hiperaciditate gastrica, puteti consuma fructe dimineata. Nu este vorba de un beneficiu particular pentru digestie ci de faptul ca fructele trebuiesc consumate zilnic.

 10. Comentariu scris de Iulia Rosca
  Publicat la data de 9.1.2014, ora 1:41 pm

  Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

  Redactia MedLive