Noul ghid dietetic din SUA stabileste in premiera limite specifice de zahar, sare si grasimi

Americanii ar trebui sa reduca aportul de sare, grasimi si zahar, in conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal si care stabileste pentru prima data limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Astfel, ghidul recomanda ca adultii sa consume mai putin de 10% din caloriile zilnice din adaosul de zahar in produse alimentare preparate si in sucuri. Acestia ar trebui sa limiteze, de asemenea, la mai putin de 10% consumul de grasimi saturate, potrivit documentului elaborat de United States Department of Agriculture (USDA) si US Department of Health and Human Services (HHS).

Se estimeaza ca americanii consuma acum, in medie, 13% dintre calorii din adaos de zahar.

Consumul de sare nu ar trebui sa depaseasca 2300 de miligrame pe zi, iar americanii ar trebui sa manance mai putina carne rosie si prelucrata si sa opteze pentru fructe si legume.

Acest ghid alimentar, care este publicat o data la cinci ani, reflecta in mare masura recomandarile facute la inceputul anului 2015 de catre un grup de experti independenti numiti de guvern si care au facut obiectul unui protest al companiilor agroalimentare precum Coca-Cola.

Acest document este publicat in timp ce administratia presedintelui Barack Obama incearca sa combata obezitatea din aceasta tara, care afecteaza mai mult de o treime dintre adulti si 17% dintre copii. In total mai mult de doua treimi dintre americani sunt supraponderali sau obezi.

“Protejarea sanatatii americanilor trebuie sa includa instrumentele necesare pentru a le permite sa faca alegeri alimentare sanatoase in viata de zi cu zi”, a declarat intr-un comunicat Ministrul Sanatatii, Sylvia Mathews Burwell.

“Este mai usor de a avea un regim alimentar sanatos cu accent pe mici modificari asupra a ceea ce mancam si ce bem”, a adaugat ea.

Aproximativ jumatate dintre adulti sufera de cel putin de o boala cronica ce poate fi prevenita legata de dieta inadecvata si de lipsa activitatii fizice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul si unele tipuri de cancer, potrivit autoritatilor din domeniul sanatatii.

Studiile au aratat o relatie intre ratele ridicate ale obezitatii si anumite alimente sau bauturi cu zahar, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat in luna octombrie un raport care clasifica carnea procesata -in principal, mezelurile – in categoria agentilor “cancerosi pentru om”.

In plus, noul ghid alimentar confirma dovezile stiintifice in crestere conform carora consumul de alimente bogate in colesterol, cum ar fi ouale sau crevetii, au un efect redus asupra nivelului acestei substante in sange.

Acest ghid este o referinta importanta pentru stabilirea mesei servite copiilor si adolescentilor in scolile publice.

“Recomandarile continute in ghidul dietetic pe 2015 sunt solide si se bazeaza pe stiinta”, a declarat Michael Jacobson, presedinte al organizatiei neguvernamentale ‘Center for Science in the Public Interest’.

“In cazul in care americanii vor urma aceste sfaturi pentru a manca, ar fi un castig enorm pentru sanatatea publica”, a spus el intr-o declaratie, mentionand ca ghidul alimentar federal a fost modificat putin in ultimii 35 de ani.

A.C.

Articole similare:

  1. Care este cel mai mare pericol al consumului de zahar? Care sunt sursele ascunse de zahar, cum le descoperim si cu ce le putem substitui?
  2. Meniul nostru zilnic. Cafea, grasimi naturale, carne procesata: cat sunt de daunatoare?
  3. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Aportul zilnic de zahar ar trebui redus la jumatate
  4. Cum ne afecteaza consumul exagerat de zahar organismul
  5. Cat zahar ar trebui sa consumam zilnic?

Tags: , , , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !