Nasterea naturala versus nasterea prin cezariana. De ce alegem nasterea prin cezariana? Dr. Bruno Mihaela, medic specialist obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii

De ce aleg pacientele nasterea prin cezariana si care sunt indicatiile acesteia? Care este momentul din timpul travaliului in care se poate lua decizia unei nasteri prin cezariana? Care sunt complicatiile nasterii naturale si ale celei prin cezariana? Dr. Bruno Mihaela, medic specialist obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive.

Dr. Bruno Mihaela este medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Berceni.  Intra pe pagina online pentru programari.

Articole similare:

 1. Ce trebuie sa stim despre amniocenteza? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii
 2. VIDEO Cand ar trebui sa ne ingrijoreze sangerarea vaginala in sarcina? Dr. Gavril Parfene Caliopia, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive
 3. Cum trebuie urmarita sarcina? Dr. Gica Gheorghe, medic specialist in obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii
 4. Depistarea precoce a leziunilor precanceroase si cancerul de col uterin. Dr. Camelia Florentina Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie, a discutat online cu cititorii
 5. VIDEO INTERVIU Ce trebuie sa stim despre testul Papanicolau? Dr. Carmen Negoescu, medic specialist ginecologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , ,

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mihai
  Publicat la data de 21.5.2015, ora 4:37 pm

  In majoritatea tarilor din Europa de vest se promoveaza beneficiile nasterii naturale si nu se incurajeaza deloc nasterea prin cezariana. Cezariana nu se face decat in cazurile in care este intr-adevar necesara.In plus atitudinea fata de nastere e mult mai relaxata ca la noi. de exemplu eu am stat in hainele de pe strada in salon si am asistat (ba am si ajutat) nasterea naturala a sotiei. Bineinteles ca daca ar fi fost complicatii care ar fi cerut o cezariana, intreg procesul ar fi fost tratat mult mai strict, ca orice operatie.
  Nu credeti ca moda nasterilor prin cezariana a atins cote alarmante in Romania?

  • Comentariu scris de Dr. Bruno Mihaela
   Publicat la data de 22.5.2015, ora 1:23 pm

   Cotele alarmante de care dumneavoastra sunteti informat sunt si din cauza informarii gresite asupra indicatiilor si eventualelor complicatii ale nasterilor prin cezariana si a dezinformarii fata de avantajele nasterii pe cale naturala. Pacientele, de cele mai multe ori, aleg din proprie initiativa nasterea prin cezariana, uneori “impunand” colegilor aceasta atitudine medicala. Nu se discuta alegerea nasterii prin cezariana decisa de catre obstericianul specialist. In alte tari se permite ca partenerul sa fie alaturi de gravida, sa o sustina moral, sa ia impreuna parte la travaliu si la momentul nasterii, ajutand moral partenera de viata.

 2. Comentariu scris de mihnea
  Publicat la data de 21.5.2015, ora 5:28 pm

  In spitalele de stat se practica cezariana pentru ca medicii sa poata lua mita de la clientele pe care le-au consultat anterior si cu care au stabilit relatia si chiar detaliii, mercurialul mitei din sistem (anestezistul, doctorul neonatolog si ceilalti participanti). Cezariana se poate programa. Nasterea naturala nu. Gravida poate intra in travaliu pe schimbul altui medic. Poate naste noaptea. I se prezinta dezavantaje. Folclorul format de cele care au nascut prin cezariana este deja format (sangerare mare, ruptura de perineu, deformarea vizibila a organelor genitale care ulterior afecteaza viata sexuala, etc ). La final, dupa ce se incaseaza mita se inventeaza un motiv medical pentru care trebuia facuta cezariana si se trece in fisa.
  In mediul privat este vorba de alegere, poate interveni insa comoditatea asistarii nasterii naturale noaptea si deci o sugestionare a gravidei si mai poate interveni influentarea acesteia de catre mamicile care deja au facut cezariana. Dar nu mai este vorba de mita, care este determinanta in cazul nasterii in spitalul de stat.

  • Comentariu scris de Dr. Bruno Mihaela
   Publicat la data de 22.5.2015, ora 1:33 pm

   Nu cunosc determinanta in cazul nasterii in spitalul de stat si nu discut deciziile medicale luate de alti colegi intrucat nu cunosc fiecare pacient in parte. Sunt foarte amuzante si nu sunt concordante cu realitatea. Gravida este insotita in timpul travaliului si la nastere de catre specialisti si obstetricieni cu experienta, care vor face tot posibilul pentru a impiedica eventualele complicatii prin nasterea naturala, complicatii rare. Ruptura de perineu, deformarea vizibila a organelor genitale care ulterior afecteaza viata sexuala sunt mituri de acum 100 si mai bine de ani, evenimente extrem de rare astazi si care pot fi corectate la momentul nasterii. In ceea ce priveste sangerarea postpartum, aceasta poate fi una dintre complicatiile nasterii in general, dar este normal ca la o nastere sa existe o pierdere de mai putin de 500 de ml de sange, iar tot ceea ce depaseste aceasta cantitate este considerata o complicatie, care ramane in atentia si sub observatia obstetricienilor specialisti si a moaselor.

 3. Comentariu scris de ANDREEA
  Publicat la data de 22.5.2015, ora 8:26 am

  Buna ziua,
  Sunt gravida in 22 saptamani si as dori sa stiu daca un istoric medical de edem papilar (cu hemoragie maculara), o perioada de hipertensiune intracraniana idiopatica si pseudoempty sella (descoperite acum 2 ani) ar fi contraindicatii pentru nasterea naturala.
  Va multumesc mult.

  • Comentariu scris de Dr. Bruno Mihaela
   Publicat la data de 22.5.2015, ora 1:39 pm

   De cele mai multe ori, in aceste cazuri indicatia de cezariana este in concordanta cu cea a medicului specialist oftalmolog si eventual neurolog. Hemoragia maculara poate fi una dintre contraindicatiile nasterii pe cale vaginala. In timpul travaliului puteti avea un episod de hipertensiune cu reactivarea hipertensiunii intracraniene, deci cu consecinte negative asupra patologiei de baza.

 4. Comentariu scris de Luiza
  Publicat la data de 22.5.2015, ora 11:18 am

  Buna ziua doamna doctor,

  As dori sa stiu daca exista un sambure de adevar in afirmatiile potrivit carora copiii nascuti prin cezariana au un risc mai mare de a face autism. Daca, de teama, o mama ia decizia sa nasca prin cezariana chiar daca medical nu ar fi necesar, care sunt riscurile pentru ea si pentru copil?

  Dumneavoastra ce ati sfatui o pacienta care se afla in aceasta situatie?

  Va multumesc frumos

  • Comentariu scris de Dr. Bruno Mihaela
   Publicat la data de 22.5.2015, ora 1:50 pm

   Buna ziua, stimata doamna. Nu exista o corelatie intre nasterea prin cezariana si autism. Nu inteleg teama la care va referiti. Este necesar o discutie cu un obstetrician specialist pentru a va informa si lamuri asupra temerilor dumneavoastra. In primul rand, as dori sa inteleg care sunt nedumeririle si dubiile acelei paciente, informand-o in mod detaliat asupra riscurilor si beneficiilor, atat pentru nasterea naturala, cat si prin cezariana, adaptandu-ma la asteptarile acesteia.

 5. Comentariu scris de Cornelia
  Publicat la data de 22.5.2015, ora 11:30 am

  Buna ziua!

  Foarte multe femei aleg cezariana din frica. Iar motivele acestei frici sunt dintre cele mai diverse, iar multe dintre ele tin si de un anume “folclor”.

  Cand ar trebui abordat acest subiect pe parcusul urmaririi unei sarcini?

  Cum considerati ca ar trebui sa procedeze un medic in cazul unei mame care se teme sa nasca natural si solicita cezariana?

  • Comentariu scris de Dr. Bruno Mihaela
   Publicat la data de 22.5.2015, ora 1:56 pm

   Buna ziua. Intrebarile dumneavoastra sunt scurte si la obiect. Nu exista o data precisa si un moment in care se alege tipul de nastere, personal eu incep sa ii expun gravidei avantajele si dezavantajele nasterii prin cezariana si pe cale vaginala incepand cu saptamana 20-22, dupa ecografia morfologica, evident propunand nasterea pe cale vaginala in cazul in care exista conditii fiziologice. Decizia modului de a naste se poate schimba pana la 40 de saptamani, daca se ajunge la termen, in functie de existenta patologiilor materne sau fetale. Pacientei care solicita cezariana trebuie sa ii fie intelese dubiile, temerile si asteptarile.

 6. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 22.5.2015, ora 12:33 pm

  De ce majoritatea medicilor femei de la noi prefera sa nasca prin cezariana? Sunt spitalele de stat asa de murdare si periculoase? Teama de nastere si de durere o are orice om pe lumea asta, nu cred ca asta e motivul pentru care la noi sunt atatea cezariene.

  • Comentariu scris de Dr. Bruno Mihaela
   Publicat la data de 22.5.2015, ora 2:01 pm

   Este adevarat, tuturor ne este frica de durere, iar noi femeile stim bine sa o gestionam. Dar, exista multe femei carora le e frica de durerile nasterii, fenomen numit tocofobie. Aceasta teama este compensata de avantajul de a folosi analgezia peridurala, care permite perceptia durerilor nasterii la un nivel de intensitate mult mai mica. Durerile sunt mai mari dupa o operatie cezariana, impiedicand lauza sa se dedice ingrijirii copilului.

 7. Comentariu scris de Simona
  Publicat la data de 23.5.2015, ora 4:37 pm

  .

 8. Comentariu scris de Amalia popescu
  Publicat la data de 6.6.2015, ora 10:13 pm

  Buna seara!cum imi recomandati sa nasc,la 2,6 ani de la prima nastere prin cezariana?(prima cezariana a fost la cerere).A trecut suficient timp,dupa care sa pot incerca nasterea vaginala ori riscul unei rupturi uterine e mare?MultumescLasa un comentariu


Do NOT fill this !