Munca peste program poate dauna sanatatii inimii

Statul la munca peste program poate creste riscul fibrilatiei atriale sau a batailor neregulate ale inimii ce pot duce la aparitia unor complicatii cardiovasculare grave, constata un nou studiu publicat in revista de specialitate “European Heart Journal”, informeaza nytimes.com.

Acesta nu este primul studiu efectuat pe tema problemelor de sanatate declansate pe fondul oboselii acumulate la locul de munca. Un studiu similar efectuat anterior arata ca un program lung de lucru, efectuat cu frecventa zilnica, poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, conform sursei citate.

Pentru a realiza cercetarea de fata, oamenii de stiinta au analizat datele medicale a 85.494 de barbati si femei din Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Finlanda, al caror istoric medical nu mentiona prezenta fibrilatiei atriale.

Oamenii de stiinta au evaluat programul de munca al participantilor pe o perioada de 10 ani si au notat incidentele fibrilatiei atriale in evidenta medicala.

De asemenea, acestia au ajustat analiza de specialitate in functie de variabile precum sexul, statutul socio-economic, prezenta obezitatii, a fumatului si consumului de alcool, a bolilor respiratorii, diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, prezenta depresiei si a altor boli relevante pentru studiu.

Raportul autorilor arata ca riscul pentru dezvoltarea aritmiei cardiace creste direct proportional cu extinderea programului de lucru zilnic.

Astfel ca, prin comparatie cu persoanele care obisnuiau sa lucreze intre 35 si 40 de ore pe saptamana, participantii la studiu care lucrau mai mult de 55 de ore saptamanal aveau un risc cu 40% mai mare pentru a dezvolta fibrilatie atriala.

Cercetarea clinica are insa limitarile sale. Cercetatorii au evaluat orele de lucru ale participantilor numai la inceputul studiului, iar analiza de specialitate nu a tinut cont de diferentele existente intre tipurile de job ale participantilor sau programul de lucru efectuat in schimburi.

Mai mult decat atat, exista multi alti factori ce pot contribui la cresterea riscului aparitiei fibrilatiei atriale, precum prezenta unor afectiuni ce pot creste riscul aritmiei cardiace, ca hipertiroidismul si pneumonia.

Cu toate acestea, autorul principal al studiului, Mika Kivimaki, medic epidemiolog in cadrul University College London este de parere ca riscul fibrilatiei atriale asociat cu statul la munca peste program este la fel de mare ca cel al unor afectiuni asociate, precum hipertensiunea, diabetul, obezitatea si insuficienta cardiaca.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. vitMATINA Casatoria, nasterea unui copil, dar si munca peste program scad satisfactia la locul de munca
  2. Ore peste program, tot mai multe proiecte? Sfaturi practice pentru un echilibru intre munca si viata personala
  3. Riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare variaza in functie de locul de munca. Ce joburi va pun in pericol sanatatea inimii
  4. Plictiseala la locul de munca ne poate face mai creativi
  5. Esti dependent de munca? Te poti testa cu un nou instrument – Scala Dependentei de Munca Bergen

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Munca peste program poate dauna sanatatii inimii | Asociatia Medicilor de Familie Mures
    Publicat la data de 26.7.2017, ora 12:39 pm

    [...] Sursa  hotnews.ro Acesta nu este primul studiu efectuat pe tema problemelor de sanatate declansate pe fondul oboselii acumulate la locul de munca. Un studiu similar efectuat anterior arata ca un program lung de lucru, efectuat cu frecventa zilnica, poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, conform sursei citate. [...]Lasa un comentariu


Do NOT fill this !