Mecanism elucidat: Cum ne influenteaza mirosul alimentatia

La animale, ca si la om, mecanismele legate de foame stimuleaza ingestia de alimente. Foamea declanseaza o serie de mecanisme care sa încurajeze alimentarea, de exemplu prin cresterea perceptiilor senzoriale, cum ar fi simtul mirosului. Cercetatorii au reusit acum sa dezvaluie ce leaga foamea de perceptia crescuta a mirosului în creier si nevoia de a manca care rezulta de aici.

Cercetatorii au descoperit modul în care este initiat acest mecanism în sistemul endocannabinoid la soareci. Acest sistem interconecteaza receptori situati in creier si implicati în diferite senzatii, cum ar fi euforie, anxietate sau chiar durere, care sunt, de asemenea, sensibile la substantele canabinoide, cum ar fi canabisul.

Cercetatorii au realizat ca receptorul cannabinoid CB1 controleaza un circuit care conecteaza bulbul olfactiv (regiune în sistemul nervos, care se ocupa initial de informatiile olfactiv, situat deasupra nasului) la cortexul olfactiv (structurile superioare ale creierului). Când se simte senzatia de foame, se declanseaza activitatea receptorilor canabinoizi, care la rândul lor activeaza circuitul olfactiv, care apoi devine mai receptiv.

Prin urmare, acest mecanism biologic care are legatura cu sensibilitatea crescuta la miros în timp ce iti este foame este unul dintre motivele aportului alimentar si atractiei fata de produsele alimentare.

Cercetatorii cred ca circuitul implicat în sistemul olfactiv este modificat la pacientii obezi sau anorexici, iar sensibilitatea la miros poate fi mai puternica sau mai scazuta fata de normal. Elucidarea mecanismului biologic va permite o mai buna gestionare a acestor tipuri de patologii.

Articole similare:

  1. vitMATINA Cum influenteaza mirosul alimentelor cat de mult mancam
  2. vitMATINA Am cumparat o casa pentru ca mirosea a copilarie. Marketingul olfactiv sau cum ajuta mirosul la cresterea vanzarilor
  3. Lungimea telomerilor influenteaza diferentierea celulelor canceroase
  4. Economia influenteaza ratele de fertilitate mai mult decat alti factori
  5. vitMATINA Cum influenteaza stirile negative nivelul de stres la femei si la barbati

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !