Studiu: Mai multi prieteni = mai multa inteligenta. Influenta Facebook asupra creierului

Mai multi prieteni virtuali aduc mai multi si in viata reala / Foto: Captura YouTube

Facebook a ajuns la 800 milioane de utilizatori activi in ultimii ani, dintre care jumatate se logheaza in fiecare zi. Unii dintre noi avem – poate – 100 de prieteni, in timp ce altii au o retea de peste 500 de contacte.  Este aceasta informatie corelata cu numarul de prietenii din viata reala? Ce spune numarul de prieteni de pe Facebook despre creierul nostru?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Cercetatorii de la University College London (UCL) au descoperit o legatura intre numarul de prieteni de pe Facebook si inteligenta, mai precis cantitatea de materie cenusie dintr-o anumita regiune a creierului. Oamenii de stiinta spun ca un numar mai mare de prieteni pe Facebook va aduce mai multi prieteni in lumea reala, potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the Royal Society B.

Totusi cercetatorii tin sa precizeze ca studiul desfasurat de ei nu se bazeaza pe un rationament de tip cauza-efect, ci utilizeaza o asociere.

La realizarea studiului au participat 125 de studenti ai UCL, cu conturi active pe Facebook. Acestia au fost supusi unei scanari a creierului prin intermediul imagisticii cu rezonanta magnetica. Dupa scanare, a fost notat numarul de prieteni online si offline al fiecarui student. “Studentii pe care i-am chestionat au, in medie, 300 de prieteni pe Facebook” a spus Ryota Kanai, una dintre persoanele care au participat la studiu.

Cercetatorii au examinat eventualele legaturi dintre dimensiunea retelei de prieteni online a unei persoane si grupul de prieteni pe care ii are in viata reala. Studentilor li se adresau o serie de intrebari, inclusiv cator persoane le trimit mesaje aniversare. Concluzia oamenilor de stiinta a fost aceea ca numarul de prieteni online il influenteaza si pe cel al prietenilor din viata reala.

In una dintre sesiunile studiului,Geraint Rees (cercetator), impreuna cu colegii sai au descoperit o legatura stransa intre numarul de prieteni pe care unele persoane le aveau pe Facebook si anumite cantitati de materie cenusie concentrate in diferite parti ale creierului. Una dintre aceste regiuni este amigdala, responsabila pentru memorie si reactii emotionale.

“Am identificat cateva regiuni ale creierului care par sa fie legate de numarul de prieteni pe care ii avem atat in viata reala, cat si in spatial virtual. Intrebarea cea mai interesanta este daca aceste regiuni isi schimba structura in timp. Acest lucru ne va ajuta sa stabilim daca internetul ne schimba intr-un anumit fel creierul” a declarat pentru Reuters Ryota Kanai.

Un alt studiu publicat in revista Nature Neuroscience arata ca persoanele capabile sa lege si sa mentina mai multe prietenii in lumea extravirtuala au mai multa materie cenusie, concentrata, in special, in zona amigdalei.

“Retelele sociale au un impact major asupra noastra, cu toate ca in prezent intelegem foarte putin cum ne influenteaza, cu adevarat, creierul. Din cauza aceasta au fost facute o serie de speculatii legate de faptul ca internetul ne dauneaza” explica Geraint Rees.

“Entuziasmul nostru porneste de la faptul ca putem utiliza cateva dintre cele mai puternice instrumente din neurostiinte pentru a raspunde intrebarilor pe care oamenii le ridica: care sunt efectele retelelor sociale si cum pot afecta acestea creierul” a adaugat cercetatorul.

“Descoperirea noastra intareste ideea ca majoritatea utilizatorilor de Facebook folosesc acest site pentru a-s mentine relatiile existente, mai degraba decat pentru a lega noi prietenii” a explicat Rees.

Eide Johansen-Berg de la Universitatea din Oxford, care nu a participat la acest studiu, spune ca aceasta descoperire este interesanta dar nu arata ca utilizarea Facebook ar fi o “scurtatura” pentru a deveni mai inteligenti.

“Daca astazi iti faci 100 de prieteni noi nu inseamna ca maine vei avea un creier mai mare. Acest studiu nu ne poate spune daca internetul face bine sau nu creierului” a declarat cercetatorul.

Autor: C.B.

Articole similare:

 1. Nu putem fi prieteni buni decat cu 150 de persoane. Un domeniu in care nici Facebook nu este de folos
 2. Stresul cauzat de viata in mediul urban afecteaza structura creierului
 3. Doica la punga. Mamele din SUA doneaza sau vand lapte matern pe FaceBook si site-uri specializate
 4. Pentru multi, bataia este inca rupta din rai. Ce rol joaca pedeapsa corporala in educarea copiilor?
 5. Dragostea e cel mai bun medicament – studiu

Tags: , , , , ,

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de man
  Publicat la data de 31.10.2011, ora 10:54 am

  Mai multi prieteni = mai multa inteligenta.
  Formularea teoriei este total gresita . Aceasta este forma corecta.
  Cu cat ai mai multi prieteni mai prosti decat tine si utilizatori de Facebook, ai sanse sa pari si tu mult mai inteligent in grupul tau.

 2. Comentariu scris de Florin
  Publicat la data de 31.10.2011, ora 12:55 pm

  Incredibil de adanc acest studiu – pe 125 de studenti ..
  125/800 milioane = 0.000015625%

  Ma intreb, cine va fi mai inteligent:
  Unul care are 5,000 de ‘prieteni’ pe Facebook si petrece 6 ore pe zi ‘intretinand’ aceste relatii sau unul care are 0 prieteni pe Facebook si citeste, studiaza si lucreaza….

 3. Comentariu scris de xolv
  Publicat la data de 31.10.2011, ora 1:15 pm

  Oare cu cati din sutele de “prieteni” de pe fb, interactionezi in viata reala ? 1% ? 2%? Dezumanizarea continua pentru sclavii-roboti de maine. New World Order is here.

 4. Comentariu scris de ionut
  Publicat la data de 31.10.2011, ora 7:18 pm

  125 de studenti au participat la studiu ? :) ))

 5. Comentariu scris de dacicus
  Publicat la data de 31.10.2011, ora 7:43 pm

  “cercetatorii tin sa precizeze ca studiul desfasurat de ei nu se bazeaza pe un rationament de tip cauza-efect, ci utilizeaza o asociere.”

  si cu asta au rezolvat-o… un alt studiu ce se bazeaza pe asociere a… concluzionat ca puricele fara picioare nu aude:
  “cercetatorii au plasat un purice intr-o camera de observatie unde se afla si un difuzor.
  puricelui i s-a dat comanda “sari!”. puricele s-a executat.
  cercetatorii i-au taiat puricelui un picior. apoi i-au dat comanda “sari!”. puricele a sarit totusi.
  dupa ce puricelui i-a fost taiat ultimul picior, i s-a dat comanda “sari!”. puricele nu a mai sarit. rezultatul studiului: puricele fara picioare nu aude”

 6. Comentariu scris de Aurel Millea
  Publicat la data de 31.10.2011, ora 10:47 pm

  FACEBOOK este o CAPCANĂ !
  Acest sistem nu a fost creat doar pentru PLĂCEREA DVS; numai cei naivi pot crede asta !
  În spatele FACEBOOK se află o imensă afacere, pentru care materia primă o constituie chiar VIAŢA DVS !
  FACEBOOK este cea mai mare reţea de “socializare” din lume, având peste 300 de milioane (in anul 2011, peste 700 de milioane) de utilizatori înregistraţi. Peste tot se tinde ca FACEBOOK să fie utilizat conform legilor locale ale fiecărei ţări, or în realitate FACEBOOK este o societate californiană care funcţionează după legislaţia Californiei (diferită chiar şi de cea americană). Aceasta înseamnă că tot ceea ce dvs plasaţi pe FACEBOOK va fi arhivat în mod LEGAL într-o bază de date enormă (fotografii, clipuri, conversaţii, discuţii, documente, texte etc.) şi păstrat acolo chiar dacă dvs le ştergeţi !
  Şi, încă o dată, procedând astfel FACEBOOK este în perfectă legalitate !
  De altfel, toţi utilizatorii FACEBOOK şi-au dat acordul pentru ca datele lor personale să fie înregistrate, conservate şi utilizate în orice scop. Vă surprinde? Şi dvs, înainte de a utiliza FACEBOOK vi se cere un clic pe “accept condiţiile”, şi ca de obicei nu le citiţi cu atenţie…
  Este ştiut că FACEBOOK este un site gratuit. Mă veţi întreba: de unde ia FACEBOOK banii pe care îi consumă pentru remunerarea celor angajaţi sau a colaboratorilor, pentru plata brevetelor pe care le înregistrează etc. Răspunsul este simplu: actualmente un număr foarte mare de firme cumpără dreptul de a consulta arhivele FACEBOOK, de unde pot obţine date care îi interesează. Chiar şi serviciile de apărare sau poliţia apelează la această arhivă în cursul anchetelor pe care le întreprind.
  Fiţi atenţi ! Greşelile dvs de tinereţe nu trebuie să devină imposibil de şters !
  Evitaţi orice fel de poze compromiţătoare (cu alcool, ţigarete, droguri, fotografii tendenţioase, intime, vulgare etc.), insulte (căci acestea pot servi ca probe în justiţie), informaţii / date personale sau private, chiar în relaţiile cu prieteni apropiaţi… “Prietenii de azi pot deveni duşmanii de mâine”. Şi toate acestea sunt valabile şi pentru documente ale prietenilor: mulţi adolescenţi pun pe FACEBOOK poze de-ale prietenilor în ideea că aceştia nu vor fi deranjaţi, chiar dacă unii sunt minori şi ar avea nevoie de acordul părinţilor…
  Cereţi totdeauna consimţământul persoanei a cărei poză o postaţi pe FACEBOOK ! Nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, nu puteţi spune în instanţă “nu am ştiut” !
  În concluzie, folosiţi cum doriţi aceste informaţii. Cel puţin sunteţi prevenit ! De altfel, se poate pune şi întrebarea de principiu în legătură cu FACEBOOK: la ce foloseşte o asemenea exhibare a vieţii private?

 7. Comentariu scris de Nume - necesar
  Publicat la data de 1.11.2011, ora 12:37 am

  O sa fiu sincer ( si jenat ) dar…admit : am cont insa n-am destui prieteni-de-sanchi = deci sunt tampit ! Cool!

 8. Comentariu scris de Sheba
  Publicat la data de 2.11.2011, ora 7:22 am

  FACEBOOK este o CAPCANĂ !
  Acest sistem nu a fost creat doar pentru PLĂCEREA DVS; numai cei naivi pot crede asta !
  În spatele FACEBOOK se află o imensă afacere, pentru care materia primă o constituie chiar VIAŢA DVS !
  FACEBOOK este cea mai mare reţea de “socializare” din lume, având peste 300 de milioane (in anul 2011, peste 700 de milioane) de utilizatori înregistraţi. Peste tot se tinde ca FACEBOOK să fie utilizat conform legilor locale ale fiecărei ţări, or în realitate FACEBOOK este o societate californiană care funcţionează după legislaţia Californiei (diferită chiar şi de cea americană). Aceasta înseamnă că tot ceea ce dvs plasaţi pe FACEBOOK va fi arhivat în mod LEGAL într-o bază de date enormă (fotografii, clipuri, conversaţii, discuţii, documente, texte etc.) şi păstrat acolo chiar dacă dvs le ştergeţi !
  Şi, încă o dată, procedând astfel FACEBOOK este în perfectă legalitate !
  De altfel, toţi utilizatorii FACEBOOK şi-au dat acordul pentru ca datele lor personale să fie înregistrate, conservate şi utilizate în orice scop. Vă surprinde? Şi dvs, înainte de a utiliza FACEBOOK vi se cere un clic pe “accept condiţiile”, şi ca de obicei nu le citiţi cu atenţie…
  Este ştiut că FACEBOOK este un site gratuit. Mă veţi întreba: de unde ia FACEBOOK banii pe care îi consumă pentru remunerarea celor angajaţi sau a colaboratorilor, pentru plata brevetelor pe care le înregistrează etc. Răspunsul este simplu: actualmente un număr foarte mare de firme cumpără dreptul de a consulta arhivele FACEBOOK, de unde pot obţine date care îi interesează. Chiar şi serviciile de apărare sau poliţia apelează la această arhivă în cursul anchetelor pe care le întreprind.
  Fiţi atenţi ! Greşelile dvs de tinereţe nu trebuie să devină imposibil de şters !
  Evitaţi orice fel de poze compromiţătoare (cu alcool, ţigarete, droguri, fotografii tendenţioase, intime, vulgare etc.), insulte (căci acestea pot servi ca probe în justiţie), informaţii / date personale sau private, chiar în relaţiile cu prieteni apropiaţi… “Prietenii de azi pot deveni duşmanii de mâine”. Şi toate acestea sunt valabile şi pentru documente ale prietenilor: mulţi adolescenţi pun pe FACEBOOK poze de-ale prietenilor în ideea că aceştia nu vor fi deranjaţi, chiar dacă unii sunt minori şi ar avea nevoie de acordul părinţilor…
  Cereţi totdeauna consimţământul persoanei a cărei poză o postaţi pe FACEBOOK ! Nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, nu puteţi spune în instanţă “nu am ştiut” !
  În concluzie, folosiţi cum doriţi aceste informaţii. Cel puţin sunteţi prevenit ! De altfel, se poate pune şi întrebarea de principiu în legătură cu FACEBOOK: la ce foloseşte o asemenea exhibare a vieţii private?

  +1Lasa un comentariu


Do NOT fill this !