Lipsa somnului adauga centimetri in plus la circumferinta taliei

Ce arata grasimea din jurul taliei?/ Foto: Wikimedia Commons

Persoanele care nu se odihnesc corespunzator tind sa consume alimente cu o concentratie mai mare de grasime, au descoperit cercetatorii unui studiu publicat recent in revista de specialitate “European Journal of Clinical Nutrition”.

Noua cercetare a presupus analiza rezultatelor a 11 studii de specialitate pe aceasta tema, la care au participat un total de 172 de voluntari. Prin comparatie cu cei care se odihneau suficient, cei care sufereau de deprivare de somn au consumat, in medie, circa 385 de calorii in plus in fiecare zi.

Privarea de somn nu a avut un efect semnificat asupra numarului de calorii arse de catre participanti in fiecare zi, ceea ce inseamna ca surplusul de 385 de calorii zilnic s-a depozitat in organism.

De aceea persoanele care nu se odihneau indeajuns au avut un indice de grasime corporala mai mare si un aport de proteine mai mic decat cei care se odihneau corespunzator, ambele grupuri avand un nivel egal de carbohidrati.

“Principala cauza a obezitatii este un dezechilibru intre aportul de calorii consumate si numarul de calorii depozitate in organism in fiecare zi, iar studiul de fata a aratat ca privarea de somn poate contribui la acest dezechilibru,” a declarat autoarea studiului, Gerda Pot, cercetatoare in cadrul Institutului King’s College din Londra si Universitatii Vrije din Amsterdam.

In cazul in care privarea de somn are loc pe o perioada lunga de timp, surplusul zilnic de calorii cauzat de acest dezechilibru contribuie semnificativ la cresterea in greutate si, in mod implicit, la cresterea numarului de centimetri ce masoara circumferinta taliei.

“Durata de somn redusa este una dintre cele mai comune cauze de imbolnavire in societatea din zilele noastre, in care deprivarea de somn este din ce in ce mai des intalnita. Este necesar sa efectuam mai multe cercetari pentru a afla cum am putea preveni riscul de declansare a obezitatii prin intermediul unui program sanatos de odihna,” a mai adaugat cercetatoarea.

Sursa: WebMd

G.T.

Articole similare:

  1. Circumferinta prea mare a taliei, factor de risc major de deces prematur-studiu
  2. Lipsa somnului si impactul asupra greutatii
  3. Mituri medicale: Pungile de sub ochi sunt cauzate de lipsa somnului
  4. Lipsa somnului modifica “dramatic” organismul. Principalii 5 factori care afecteaza somnul
  5. Lipsa somnului va poate afecta gandirea, eficienta la locul de munca si starea de spirit

Tags: , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !