Lipsa de atasament din partea mamei poate duce la tulburari in comportamentul copiilor, in special in cazul baietilor

Atasamentul dintre mama si fiu / Sxc.hu

Copiii, in special baietii, care au o relatie afectiva instabila cu mama lor in prima parte a vietii, pot avea mai multe probleme de comportament mai tarziu, arata Science Daily. Un nou studiu pe aceasta tema a fost realizat de dr. Pasco Fearon, de la School of Psychology and Clinical Language Sciences, impreuna cu o echipa de specialisti, care au analizat datele din 69 de cercetari anterioare si la care au participat peste 6.000 de copii cu varsta mai mica de 12 ani.

Calitatea relatiei dintre copii si parinti este extrem de importanta in dezvoltarea celor mici, insa cercetarile anterioare nu au fost suficient de concludente. Actuala cercetare a folosit datele acumulate din analizele anterioare, pentru a raspunde unor vechi dileme cu privire la atasamentul uman.

Noul studiu si-a propus sa elucideze masura in care atasamentul dintre copii si mama lor, din prima perioada a vietii, afecteaza comportamentul ulterior al acestora. Cercetatorii au demonstrat ca diverse tulburari comportamentale, precum agresivitatea sau ostilitatea, sunt mai frecvente la copiii care au relatii nesigure cu mama lor.

“Mai exact, analiza noastra a aratat ca micutii cu o relatie afectiva instabila cu mama lor, in special baietii, au avut semnificativ mai multe tulburari de comportament, chiar daca acestea au fost evaluate dupa mai multi ani”, a precizat dr. Fearon. “Rezultatele arata ca efectele lipsei de atasament exista cu adevarat si sunt persistente in timp”, a adaugat el.

Autor: R.M.

Articole similare:

 1. AUDIO Probleme la locul de munca? Stresul prelungit poate duce la gastrita si ulcer. Medicul Eugen Craciun a discutat online despre ulcer si gastrita, ca afectiuni de criza
 2. Psihiatru sau psiholog? Cand este cazul sa consultam un specialist
 3. Realitatea greu de suportat. Cum le vorbim copiilor despre moarte
 4. Stresul ne poate afecta dantura
 5. VIDEO Medicul psihiatru Ioana Pop: “Cine se duce la o singura sedinta de terapie si se asteapta la minuni se imbata cu apa rece”

Tags: , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Ovidiu Pavel
  Publicat la data de 17.6.2010, ora 7:13 pm

  Eu am 11 ani iar mama e plecata in strainatate pentru a-mi oferi mie tot ce e mai bun pe lumea asta.
  Pot sa spun ca am fost uimit de acest articol deoarece si eu mi-am schimbat comportamentul stand cu bunicii si pot sa spun ca nu mam schibat in cv bun am devenit mai violent si abea apoi imi dau seama ca nu e bn sa ma comport urat mai ales cu buniciiLasa un comentariu


Do NOT fill this !