Legea interzicerii fumatului in spatiile publice este asociata cu imbunatatirea starii de sanatate a intregii populatii

Persoanele care locuiesc in tarile in care fumatul in locurile publice este interzis sunt mai putin expuse la fumatul pasiv si sunt cu mult mai sanatoase, conform unui studiu efectuat recent in 21 de tari.

Interzicerea fumatului a fost asociata cu o scadere a problemelor de sanatate si a decesurilor premature, asociate fumatului activ si pasiv, in special in randul persoanelor cu boli de inima, raporteaza cercetatorii studiului publicat recent in jurnalul “Cochrane Library”.

“Sunt de parere ca de pe urma interdictiilor beneficiaza intreaga populatie prin reducerea expunerii la fumul de tigara,” a declarat Cecily Kelleher, autoare studiului.

Implementarea acestor interdictii la nivel global, mai ales in tarile care se afla in curs de dezvoltare in care problemele de sanatate legate de fumat sunt in crestere, ar putea avea un impact pozitiv deosebit de mare asupra sanatatii populatiei la nivel global, a adaugat aceasta.

Au existat o serie de studii efectuate anterior pe aceeasi tema, insa in cadrul acestora cercetatorii nu au reusit sa demonstreze ca interdictia fumatului este asociata cu inregistrarea unei cresteri in randul sanatatii intregii populatii.

“Primul studiu de acest fel a fost facut in 2010, insa atunci nu aveam datele pe care le avem acum,” afirma Cecily Kelleher.

De data aceasta cercetatorii au inclus in studiu analiza bazelor de date medicale care examinau asocierea dintre punerea in aplicare a legii interzicerii fumatului si rata atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale, a problemelor respiratorii, sanatatii din randul copiilor si deceselor.

In cele din urma, cercetatorii au inclus rezultatele a 77 de studii efectuate in 21 de tari, dintre care multe includeau date medicale colectate de la spitale. Dintre acestea, 43 de studii examinau in mod specific rata atacurilor de cord si sindromul coronarian acut, iar 33 de studii aratau ca exista o legatura stransa intre introducerea legii ce interzice fumatul in spatiile publice si scaderea ratei declansarii acestor afectiuni.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, dovezi ce arata ca interzicerea fumatului a fost benefica si pentru sanatatea noilor nascuti.

“Daca ne indreptam atentia asupra concluziilor acestor studii, exista dovezi foarte convingatoare ale efectelor benefice pe care legea interzicerii fumatului in spatiile publice le are in ceea ce priveste rezolvarea problemei fumatului pasiv,” a declarat Liz Klein, purtator de cuvant al Centrului de Excelenta in Reglementarea Tutunului din cadrul Universitatii din Ohio.

Sursa: Reuters

G.T.

Articole similare:

 1. 3 din 4 romani doresc directionarea fondurilor publice de sanatate atat catre stat, cat si catre privat
 2. INTERVIU Emil Serban, terapeut Yumeiho: Terapia Yumeiho este o terapie in special profilactica/ Este structurata in jurul notiunii de echilibru, iar restabilirea echilibrului inseamna refacearea starii de sanatate
 3. Medic roman: Plec sau lupt cu sistemul? Pacient: Pot fi tratat corect in Romania? Dr. Thomas Mann, fost sef al Directiei britanice de Sanatate Publica, a discutat online despre sprijinirea prin politici publice a performantei medicale
 4. Dependenta de nicotina si pericolele fumatului
 5. Un somn mai lung de noua ore este periculos pentru sanatate

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Dor
  Publicat la data de 12.2.2016, ora 11:54 am

  De citeva nopti s-a intetit din nou fumul toxic in centrul Bucurestiului! Pe linga aceasta poluare imensa, fumul unei tigari e absolut insesizabil.
  Daca i-ar pasa cuiva, intr-adevar, de sanatatea populatiei, ar interzice poluarea nocturna. De fapt, doar banii sunt singura motivatie a legilor!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !