Legatura dintre creativitate si bolile mintale, confirmata de cel mai amplu studiu realizat vreodata

Virginia Woolf/ wikipedia.org

Creativitatea este deseori parte a unei boli psihice, scriitorii fiind cei mai afectati – aceasta este concluzia celui mai amplu studiu realizat in acest domeniu pana in prezent, noteaza BBC in pagina electronica. Studiul a fost facut de un grup de cercetatori suedezi si a implicat peste un milion de persoane. Scriitorii prezinta cel mai ridicat risc de a suferi de anxietate, tulburare bipolara, schizofrenie, depresie si abuz de substante, au descoperit cercetatorii suedezi de la Institutul Karolinska.

De tulburare bipolara sufera mai des si dansatorii si fotografii.

Pe de alta parte, ca grup, persoanele care au profesii din zona creativa nu sunt mai predispuse lka a suferi de afectiuni psihice decat alte persoane. Insa exista o probabilitate mai mare sa aiba pe cineva apropiat cu o afectiune, inclusiv anorexie, sau autism, relateaza revista Journal of Psychiatric Research.

Dr. Simon Kyaga, liderul grupului de cercetatori, a declarat ca rezultatele studiului sugereaza ca astfel de afectiuni trebuie acum privite intr-o noua lumina, iar anumite caracteristici ar putea fi chiar benefice sau dezirabile. “Daca luam in considerare faptul ca anumite fenomene asociate cu boala pacientului sunt benefice, se deschide calea pentru o noua abordare din punct de vedere al tratamentului. In acel caz, doctorul si pacientul ajung la o intelegere asupra a ceea ce trebuie tratat si cu ce pret. In psihiatrie si in medicina in general exista o traditie de a vedea boala in alb si negru si sa tratezi pacientul indepartand tot ceea ce este considerat morbid,” a spus acesta.

Beth Murphy, sefa departamentului de date de la jurnalul Mind (Oxford), a declarat ca personalitatile care sufera de tulburare bipolara ar putea fi benefice pentru cei din profesii creative, insa ese posibil si ca cei bipolari sa caute profesii unde isi pot folosi indeletnicirile creative. “Este important sa nu romantizam oamenii cu probleme mintale, deseori portretizati ca genii creative care se chinuie. Stim ca unul din patru oameni va fi diagnosticat cu o boala psihica anul acesta si ca acesti indivizi provin din medii sau profesii diferite. Principala grija este sa primeasca informatiile si sprijinul de care au nevoie”.

Potrivit ScienceDaily, studiul a evaluat circa 1,2 milioane de pacienti si rude ale acestora, pana la veri de gradul al doilea. Studiul a incorporat astfel mare parte din populatia Suediei din ultimele decenii. Datele sunt anonime.

BBC aminteste cateva exemple de “minti tulburate” celebre: romanciera Virginia Woolf, care a suferit de depresie si s-a sinucis inecandu-se, Hans Christian Andersen, care suferea de asemenea de depresie, Ernest Hemingway – suferea de depresie, a fost tratat cu socuri electrice si a sfarsit prin a se impusca sau Graham Greene, cu tulburare bipolara.

Articole similare:

 1. Depresia este mai frecventa decat diabetul, stabileste primul studiu de specialitate realizat in Romania
 2. Adultii care locuiesc singuri risca sa sufere de depresie, cu 80% mai mult decat cei care isi impart locuinta cu cineva – studiu
 3. Legatura complexa dintre marijuana si schizofrenie
 4. Ticurile copiilor din orfelinate dispar odata cu integrarea lor in familii, arata un studiu realizat in Romania
 5. vitMATINA Care este legatura dintre pilulele contraceptive si memorie?

Tags: , ,

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de VASILIU MIRCEA PAUL
  Publicat la data de 21.10.2012, ora 12:39 pm

  Maare noutate ! Jimi Hendrix, Janis Joplin, Van Gogh, Toulouse Lautrec, et j`en oublie.

  Problema se pune INVERS – lumea e plină de anxioși, schizofrenici și drogomani care NU LASĂ NIMIC ÎN URMA LOR. Restul e bla-bla (pe bani mulți).

  • Comentariu scris de cretu
   Publicat la data de 21.10.2012, ora 2:15 pm

   like! asa e, medicii de la particular castiga prea mult! sa fie oare pentru ca risca sa capete tulburari bipolare din cauza memoratului?

  • Comentariu scris de rso
   Publicat la data de 21.10.2012, ora 8:39 pm

   Tu ce lasi in urma ta, ca numele nu-mi spune nimic?

 2. Comentariu scris de Mirela Tanase
  Publicat la data de 21.10.2012, ora 1:52 pm

  “scriitorii prezinta cel mai ridicat risc de a suferi de anxietate, tulburare bipolara, schizofrenie, depresie si abuz de substante” ….si atunci de ce invatam la scoli despre ei?
  Luam ca modele asa ceva?
  Mai bine magar sanatos decat Filosof ofticos…

  • Comentariu scris de zertty
   Publicat la data de 22.10.2012, ora 7:49 am

   Nu invatam despre ei, ci despre reZultatul spiritului lor creator.
   De altfel am citit undeva ca multe inventii stiintifice s-au nascut din frustari sexuale…

 3. Comentariu scris de bm
  Publicat la data de 21.10.2012, ora 3:08 pm

  …qed …: …lumea e condusa de nebuni …!

 4. Comentariu scris de irina
  Publicat la data de 22.10.2012, ora 7:43 pm

  daca au fost artisti celebri care au suferit de anumite boli psihice asta nu inseamna ca trebuie generalizat; poate daca am fi intampinat si noi aceleasi probleme si am fi reusit sa ne ridicam deasupra tuturor cu talentul nostru, am fi inteles. Intr-adevar, artistii sunt mai sensibili si au o personalitate mai fragila decat persoanele care nu evadeaza din cotidian, insa au si o alta perspectiva asupra vietii, au “ghinionul” de a realiza mult mai multe decat oamenii obisnuit (“nimenii”), de obicei sunt mai inteligenti, si prefera sa se refugieze in realitatea proprie decat in cea oferita de o societate rigida cu reguli uneori aberante, si care nu te ajuta aproape deloc sa te dezvolti ca indivd; cel putin la noi in Romania, unde majoritatea artistilor au fost nevoiti sa plece din tara pt a se realiza si apoi sa revina.. la ce viata grea au avut nu e de mirare ca unii dintre ei s-au mai si imbolnavit. Si asta nu din cauza faptului ca erau creativi, ci din cauza greutatilor pe care le-au intampinat

 5. Comentariu scris de demian mircea viorel
  Publicat la data de 23.12.2012, ora 10:53 am

  concluzia studiului este: “Daca am un creier apropiat celui de gaina,atunci sigur nu o sa fac depresie”Lasa un comentariu


Do NOT fill this !