Intoleranta la gluten poate fi cauzata de un virus comun

Persoanele care sufera de boala celiaca au intoleranta la gluten – substanta proteica de origine vegetala, prezenta in cereale – ce, odata ingerat, produce un nivel ridicat de inflamatie la nivelul intestinelor, cauzand dureri abdominale si diaree.

Ce anume declanseaza aceasta afectiune nu este clar pentru oamenii de stiinta, care sunt de parere ca ar fi vorba despre rezultatul unor factori genetici, insa un studiu realizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh si Universitatea din Chicago arata care ar putea fi cauza bolii, dar si cum ar putea fi prevenita, scrie newatlas.com.

Cercetatorii acestui studiu, publicat in jurnalul “Science”, au descoperit ca un virus comun, ce patrunde in organismul aflat in stadiul de dezvoltare, ar putea pregati scena pentru instalarea bolii celiace, iar vaccinarea impotriva acestui virus ar putea ajuta la prevenirea declansarii intolerantei la gluten.

In prezent din ce in ce mai multe persoane aleg sa adopte o dieta fara gluten, in ciuda faptului ca nu sufera de aceasta boala – fara a avea in vedere faptul ca o astfel de alegere ar putea fi responsabila pentru cresterea riscului declansarii diabetului zaharat de tip II – insa pentru persoanele ce traiesc cu boala celiaca, acest tip de dieta stricta este sigurul tratament eficient.

Boala celiaca este caracterizata de o anomalie a sistemului imunitar, ce reactioneaza la administrarea proteinelor din cereale trimitand anticorpi la nivelul intestinului subtire si cauzand, astfel, un nivel ridicat de inflamatie insotit de alte simptome neplacute.

Alte studii de specialiate realizate pe aceasta tema au fost efectuate in vederea dezvoltarii unui supliment alimentar ce are ca scop stoparea inflamatiei la nivelul intestinului, insa rezultatele studiului de fata ar putea ajuta la conceperea unui vaccin ce ar putea ajuta la prevenirea bolii celiace.

Rotavirusul este unul dintre cei mai comuni virusi, considerat, in general, inofensiv. Insa cercetatorii au descoperit ca prezenta rotavirusului la nivelul intestinelor poate declansa reactia sistemului imunitar la gluten.

Desi este putin probabil ca acesta sa fie singurul factor ce determina aparitia bolii celiace, rotavirusul poate fi elementul cheie ce pregateste terenul pentru instalarea afectiunii.

In cadrul testelor efectuate pe soarecii de laborator, cercetatorii au observat ca subiectii contaminati cu o tulpina de rotavirus uman au dezvoltat intoleranta la gluten si un nivel ridicat de inflamatie la nivelul intestinului.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii ce sufera de boala celiaca tind sa aiba niveluri mai ridicate de anticorpi specifici prezentei rotavirusului in organism, indicand faptul ca acestia au fost, cel mai probabil, infectati cu acest virus in copilarie.

Din moment ce este nevoie de mult timp pentru ca sistemul imunitar sa se dezvolte, oamenii de stiinta sunt de parere ca primii vulnerabili la acest virus sunt copiii, iar daca o astfel de infectare cu rotavirus coincide cu prima expunere la gluten – in cazul unui copil ce este predispus genetic la aparitia bolii celiace – atunci virusul ar putea fi cauza principala ce declanseaza intoleranta la gluten.

“Pe parcursul primului an din viata sistemul imunitar este in faza de maturizare, asa incat pentru un copil cu un istoric genetic specific acestei boli, contactarea viruslui ar putea avea un impact major asupra organismului, fiind insotita de consecinte pe termen lung. De aceea suntem de parere ca, odata ce vom ajunge sa confirmam rezultatele studiului de fata, copiii ce prezinta un risc crescut pentru a dezvolta boala celia ar trebui sa fie vaccinati impotriva acestui virus,” a declarat Terence Dermody, autorul principal al studiului.

Insa inainte ca acest vaccin sa fie dezvoltat, sunt necesare o multime de alte studii ce iau in considerare toti factorii ce ar putea sta la baza declansarii bolii celiace.

“Studiul de fata arata ca un virus comun, care nu este simptomatic din punct de vedere clinic, poate afecta sistemul nostru imunitar si pregati terenul pentru instalarea unei boli autoimune, precum este boala celiaca. De aceea se impune ca atat prezenta rotavirusului, cat si mostenirea genetica si interactiunea dintre virus si gazda – in baza starii de sanatate a acesteia – sa fie luate in calcul in dezvoltarea unui vaccin ce previne aparitia acestei boli,” conchide autorul.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. vitMATINA Intoleranta la gluten, o boala de-o viata
  2. Ar trebui sa mancam paine fara gluten? Care este parerea specialistilor
  3. Ce trebuie sa stiti despre gluten
  4. Pierderea auzului poate fi cauzata de o anumita mutatie genetica
  5. ADN-ul unui virus porcin inofensiv, descoperit in vaccinul Rotarix

Tags:

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Ce enormitate
    Publicat la data de 11.4.2017, ora 8:53 pm

    Desigur – asta este metoda americana. Inventeaza un vaccin pentru orice, din pacate unul pentru prostie nu este posibil.
    Nici un cuvant despre cat de multe modificatii genetice au fost introduse pe grau si ceea ce mancam noi azi nu este acelasi cu ce mancau bunicii nostri.
    Enormitatea cea mai mare (scuze pentru pleonasm) este ca pot sa spuna ca daca elimini painea faci diabet. Am mai auzit eu prostii dar asta merita premiul intai.

    • Comentariu scris de mihai
      Publicat la data de 13.4.2017, ora 1:24 pm

      Părerea am înțeles-o. Ai și argumente în favoarea acestei păreri?



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !