Injectarea de celule stem in creier, posibil tratament pentru victimele accidentelor vasculare cerebrale

Pacientii care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) si au ramas tintuiti in scaunul cu rotile pot merge din nou dupa ce primesc un tratament experimental ce consta in injectarea in creier a unei solutii care contine celule stem. Pacientii care fac parte dintr-un mic grup de voluntari pentru testarea acestei metode si-au imbunatatit si cursivitatea si claritatea vorbirii si miscarile mainilor, conform unui material publicat de Live Science si citat de Agerpres.

“O femeie in varsta de 71 de ani putea doar sa-si miste degetul mare de la mana stanga la inceputul acestor teste. Acum poate sa mearga si sa-si ridice mana deasupra capului”, a sustinut Prof. Gary Steinberg, neurochirurg la Universitatea Stanford, care a realizat aceasta procedura la o parte dintre pacienti.

Desfasurat de compania SanBio din Mountain View, California, o companie care se ocupa cu dezvoltarea de terapii regenerative pentru maladii neurologice, acest test clinic este cel de-al doilea care experimenteaza injectiile cu celule stem in creierul pacientilor care au suferit atacuri cerebrale. Primul astfel de test a fost desfasurat cu rezultate promitatoare de compania britanica ReNeuron.

Toti pacientii care au participat la acest test clinic au aratat semne de recuperare. Scorurile obtinute de acestia pe o scara de 100 de puncte pentru evaluarea mobilitatii ¬ unde 100 de puncte semnifica mobilitatea completa ¬ s-au imbunatatit in medie cu 11,4 puncte. “Cele mai evidente schimbari in bine au fost remarcate in ceea ce priveste puterea, coordonarea, capacitatea de deplasare, de a-si folosi mainile si abilitatea de comunicare, in special la cei la care centrii vorbirii au fost afectati de atacul cerebral”, a explicat Steinberg.

“Obisnuiam sa credem ca circuitele cerebrale afectate sunt moarte. Acum trebuie sa regandim acest lucru, iar eu personal sunt de parere ca aceste circuite sunt doar inhibate dupa un AVC, iar acest tratament le ajuta sa se dezinhibe”, a adaugat el.

Gary Steinberg a injectat celulele stem printr-o incizie de sonda operata in craniu, in zona regiunilor cerebrale care controleaza activitatea motorie si care au fost afectate de atacul cerebral. Fiecare dintre participantii la experiment a primit doze de 2,5, 5 sau 10 milioane de celule stem.

Substanta injectata continea celule stem mezenchimale prelevate din maduva spinarii de la doi donatori sanatosi. Cercetatorii din cadrul SanBio au intervenit genetic asupra acestor celule pentru a le induce o gena denumita Notch1 care are rolul de a activa anumiti factori care contribuie la dezvoltarea cerebrala a copiilor. Experimentele preliminare, desfasurate pe soareci, au indicat faptul ca aceste celule stem modificate dispar dupa aproximativ o luna de la introducere, insa in acest interval de timp produc factori de crestere (proteine) care construiesc conexiuni intre neuroni si stimuleaza dezvoltarea unor noi vase de sange care au rolul de a hrani tesutul cerebral.

“Noi credem ca aceste celule (stem) modifica creierul adult, facandu-l sa fie mai apropiat de un creier de copil, care se repara foarte bine. Aceste celule produc tot felul de factori de crestere care contribuie la vindecare si care actioneaza si antiinflamator, pentru ca inflamatia poate impiedica procesul de reparare”, a mai explicat cercetatorul american.

In cazul testelor derulate de compania britanica ReNeuron, pacientii au primit celule stem neuronale extrase din creierul fetusilor avortati si apoi multiplicate in conditii de laborator. In prezent ReNeuron pregateste un al doilea test clinic, in timp ce SanBio isi extinde testele pe inca 156 de pacienti. Conform lui Steinberg, o treime dintre acesti pacienti vor fi testati ca grup martor, li se vor opera incizii in craniu dar nu vor primi serul cu celule stem. Celelalte doua grupe vor primi fie cate 2,5 milioane, fie cate 5 milioane de celule stem.

De asemenea, in prezent sunt in desfasurare aproximativ 30 de astfel de teste clinice in diferite institute, spitale si laboratoare din intreaga lume. In cadrul acestor teste celulele stem sunt injectate in sangele pacientilor si niciunul dintre ele nu a avut rezultate atat de bune precum cele doua teste clinice desfasurate prin injectarea celulelor stem direct in creier. Insa “mai avem multe de invatat, in special care sunt cele mai potrivite celule pentru aceasta sarcina, care este doza potrivita si care este cea mai buna modalitate de a introduce aceasta doza in organism”, a mai sustinut Prof. Gary Steinberg.

A.C.

Articole similare:

  1. Clonare in premiera a unor celule adulte pentru a obtine celule stem embrionare
  2. Celule stem, folosite pentru reconstructia corneei umane
  3. Persoanele in varsta care au probleme cu somnul au un risc crescut pentru declansarea accidentelor vasculare cerebrale
  4. Tulburarile de somn, la fel de daunatoare ca fumatul in declansarea crizelor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale-studiu
  5. Dr. Adina Petrea, medic neurolog: “Anticonceptionalele sunt un factor frecvent incriminat pentru aparitia accidentelor vasculare cerebrale”

Tags: , , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de anca dumitrescu
    Publicat la data de 9.6.2016, ora 2:18 pm

    este un lucru minunat cum pot lua legatura cu voi deoarece si eu am avut un accident rutier din care am ramas cu un traumatism cranio cerebral si va cer ajutorul deoarece nu pot merge va rog sa ma ajutati cu ce puteti sa pot merge si eu va rog sa ma contactati pe mail sau direct la telefon:0744168798 pentru o programare la voi la clinicaLasa un comentariu


Do NOT fill this !