Influenteaza consumul de lactate productia de mucus din organism?

Convingerea ca laptele ar putea creste productia de mucus in organism este foarte veche si se dovedeste a fi un mit.

“Dovezile sunt foarte limitate pentru a sprijini ideea ca mucusul si, in special, astmul bronsic este corelat consumului de lactate,” declara Dr. Sonali Bose, profesor de medicina pulmonara in cadrul Icahn School of Medicine din New York, conform nytimes.com.

In cadrul unui studiu, realizat de un grup de cercetatori americani si publicat in jurnalul “American Review of Respiratory Diseas”, oamenii de stiinta au infectat 60 de persoane cu virusul unei raceli comune si apoi i-au izolat timp de 10 zile. Participantii la studiu au notat intr-un jurnal personal aportul de produse lactate din perioada de studiu si au colectat servetelele folosite in saci sigilati pentru a putea fi cantariti la finalul experimentului.

In urma acestui studiu cercetatorii nu au reusit sa gaseasca o relatie intre aportul de produse lactate si greutatea sacilor de secretii nazale.

Intr-adevar, un lucru care face aceasta relatie greu de studiat este faptul ca asteptarile participantilor influenteaza rezultatele cercetarii.

Un alt studiu randomizat a incercat sa testeze efectul “nocebo” – al puterii autosugestiei – impotriva opiniei comune conform careia lactatele ar determina productia de mucus in exces. Astfel ca 125 de persoane participante la studiu au primit fie lapte din soia, fie lapte de vaca, bauturile fiind imposibil de distins datorita aromei puternice de ciocolata cu menta.

In urma experimentului, participantii au declarat ca ambele bauturi le-au ingrosat textura salivei, avand senzatia de mucus pronuntat in gat, insa in realitate niciuna dintre bauturile servite nu au afectat simptomele de tuse, congestie nazala si dificultati de respiratie, constata cercetatorii.

Alte studii mai restranse au aratat ca nu exista o legatura semnificativa intre consumul de lapte si functiile pulmonare in cazul persoanelor cu astm, insa in cazul acestor studii izolate rezultatele nu sunt concludente, este de parere Dr. Bose, care adauga ca fiecare persoana poate decide pentru sine daca excluderea produselor lactate din dieta este benefica atunci cand sunt raciti.

Cu toate acestea, in cazul copiilor ce sufera de astm, eliminarea lactatelor din dieta prezinta un risc de deficit nutritional si nu aduce, in schimb, niciun beneficiu. “Excluderea laptelui din dieta poate expune copiii la problemele cauzate de nivelul scazut de calciu din organism, ce le afecteaza cresterea specifica varstei,” declara  Dr. Ran Goldman, profesor de pediatrie la Universitatea din Columbia Britanica.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Ce alte dezavantaje prezinta consumul alimentelor de tip “junk-food” pentru organism, pe langa problema obezitatii
  2. Consumul de cafea ar putea reduce nivelul inflamatiilor din organism, in special in cazul persoanelor in varsta
  3. Cat de nociv este consumul de zahar pentru organism
  4. Dr. Anca Dragutescu: Calciul si vitamina D din produsele naturale, alaturi de lactate, cele mai eficiente arme impotriva osteoporozei
  5. vitMATINA Cum influenteaza consumul de cafea medicamentele pe care le luam?

Tags:

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Mihai M
    Publicat la data de 28.2.2017, ora 1:02 pm

    Nu am cum sa stiu daca e efectul renuntarii la lactate, dar coincidenta face ca de doi ani de cand am renuntat complet la lactate mi s-a redus mult cantitatea de mucus din nas, care era suparatoare si excesiva inainte. In plus am scapat si de infectiile urechilor care ma suparau in mod constant si nu pareau a avea leac.

    Am fost un mare iubitor si consumator de lactate in absolut toate formele, de la lapte proaspat la cele mai obscure tipuri de branza. renuntarea la lactate a fost ultimul pas in a renunta la alimente de origine animala, dupa ce anii anterior am renuntat treptat la carne.

    Am facut mai mult eschimbari in alimentatie, asa ca si altele pot fi cauzele disparitiei mucusului. de exemplu renuntarea aproape completa la uleiul extras si renuntarea aproape completa la dulciuri rafinate.

    Ar fi interesant (dar imposibil) de aflat daca otitele mele frecvente din copilarie aveau legatura cu laptele… Si cand ma gndesc ca inainte de 89, copil fiind stateam iarna in ger, cu orele la coada la lapte… un aliment care posibil sa nu imi fi facut bine…

    • Comentariu scris de Florin
      Publicat la data de 28.2.2017, ora 1:51 pm

      Este evident în cazul dvs: “Am facut mai mult eschimbari” :-)

    • Comentariu scris de Chris
      Publicat la data de 28.2.2017, ora 8:14 pm

      Felicitari Mihai! Excelent! Si eu am facut la fel acum 2 ani si e incredibil.
      Ambii factori – eliminarea lactatelor si reducerea zaharului rafinat – au redus mucusul. Daca ai eliminat carnea si eventual cerealele (inclusiv painea) ai eliminat cam toate sursele producatoare de mucus (adica de aciditate), si tu ai facut asta deja, dupa cum scrii.
      Oricine, dupa ce renunta la aceste alimente incompatibile cu specia noastra si dupa ce trece de faza de eliminare si dezintoxicare, care poate dura si luni de zile dar de obicei cam o luna timp in care e de speriat cat elimini, intri in faza ca nu mai faci nici otita, nu mai racesti, nu mai ai nimic ever. Familia mea e in al 2-lea an de dupa acest pas si nu mai stim ce e aia raceala, nu vorbesc de altele – stau in curent, stau in frig in tricou, am eliminat alergii … e incredibil.
      Abia dupa ce sistemul limfatic redevine fluid si tot mucusul e eliminat, abia dupa aceea putem masura daca ceva produce mucus sau nu, pana atunci el existand din plin “in sistem” nu mai este produs mult suplimentar. Mucusul e produs de catre corp pentru protectia impotriva acizilor introdusi in corp dar are efecte dezastruoase asupra sistemului limfatic. Corpul renunta la el doar dupa ce si TU renunti la alimentele producatoare de acid – e un rau ales contra altui rau si mai mare.

      Dupa ce ai eliminat mucusul si esti “curat” ajunge sa iti curga nasul dupa o pizza sau o prajitura, a 2-a zi dimineata pt cateva ore. Am experimentat asta de 50 ori cel putin, stiu ce spun. Imi simulez raceala oricand, cu pizza sau cu cartofi (amidonul e f. asemanator cu zaharul, un polizaharid mizerabil).

      Expunerea la unii virusi de raceala pentru a testa productia de mucus e rezultatul mentalitatii de evul mediu conform careia virusii ne “infecteaza” si noi producem mucus din cauza lor. Sa fii cu sistemul limfatic in regula si nu are nici un virus treaba cu tine. Pana una alta, acesti virusi ii ajuta pe cei cu sistemul limfatic stagnant pt ca descompune acel mucus si stimuleaza corpul sa elimine, de unde si simptomele de “raceala”, adica de eliminare, absolut vital pentru corp. Totul ar decurge bine, dar din pacate mergem la doctor ca sa ne opreasca aceste simptome, si evident, procesul de eliminare e oprit si noi ne bucuram ca nu mai suntem “raciti”. EXTREM de stupid!!

      Pana cand aceste notiuni simple (pe care le-am expus partial si incomplet) nu vor fi invatate in scoala de medicina e mai bun vraciul satului decat medicul de familie iar studiile de acest gen sunt de rasul curcilor. Suntem in evul mediu, toata Europa si toata America si singurul motiv pentru care ramanem asa, cu costul a mii de vieti anual, e ca da bine in unele conturi.

      Mancati orice, atata timp cat provine din natura (ca si noi dealtfel), adica neprelucrat sub nici o forma, si nu are o mama si un tata si veti descoperi ce e aia viata fara boli sau alergii, cu o energie de-ti vine sa zbori. Daca in masina bagi benzina si nu petrol, baga si in gura chestiile care-s compatibile cu tine, nu altceva.

      • Comentariu scris de Mihai M
        Publicat la data de 1.3.2017, ora 11:48 am

        Da, am cam uitat si eu ce e aia o raceala de cand nu mai consum lactate. uneori, simt cand iau cate un virus de raceala, atunci cand cei din jur sunt raciti. O zi ma simt usor indispus fara sa-mi afecteze rutina zilnica. Altfel nu dezvolt alte simptome. Acum o luna insa am avut o gripa cred… cu stari febrile oscilante, dureri de cap, ochi… a trecut netratata in 3 zile. Colegii mei au dus-o mai mult de o saptamana, imbibandu-se cu medicamente…

        Cat despre amidon, eu cred ca e cheia unei diete vegane de succes. Amidonul din legume si cereale integrale este o sursa naturala de energie. Fara el nu as putea face sport de anduranta… Excesul de grasimi vegetale nu e sanatos, excesul de proteina la fel… raman carbohidratii, din care cei sanatosi sunt cei complecsi, adica amidon…

        Daca nu mananc produse animale, nu mananc ulei, zahar, faina alba… de unde altundeva sa-mi iau energia? 3-4000 Kcal/zi cat consum eu cu cei 50-100km alergati saptamanal, baza e amidonul (cartofi, cereale integrale, leguminoase etc), la care pentrua completa nutrientii necesari adaug verdeturi, legume fara amidon, fructe etc.

        Amidonul din legume si cereale integrale se digera treptat producand glucoza. Spre deosebire de zahar care trece imediat in sange.
        Amidonul nu este altceva decat o molecula complexa formata din lanturi de molecuel de glucoza. Surplusul se stocheaza ca glicogen in muschi si ficat, iar ce mai ramane e stocat in tesutul adipos. Si in repaos si la efort, organismul consuma o combinatie de glucoza si grasime, in functie de tipul de efort si de nivelul de antrenament.

        • Comentariu scris de Chris
          Publicat la data de 2.3.2017, ora 11:40 pm

          Mihai, sunt perfect de acord cu tine pana la afirmatia “raman carbohidratii, din care cei sanatosi sunt cei complecsi”. Sunt de acord ca si astia au rolul lor, ceea ce ai descris si tu in stocarea energiei, dar necesarul de acest tip e foarte mic. Cei sanatosi sunt cei simpli, monozaharidele, fructoza. Corpul stie folosi doar monozaharide, iar fructoza e perfect compatibila, intra in sange direct din peretii intestinali fara necesar de insulina, intra in celule direct, e elementul pt care am fost proiectati. Zaharurile complexe au nevoie de multa prelucrare pana sa poata fi folosite.

          Raspunsul la problema pusa de tine sunt fructele. Consuma fructe si o sa vezi diferenta. E nivelul urmator de energie si vitalitate, peste legume, dar carora nu le neg valoarea. Din pacate am fost educati sa vedem fructele ca desert, felul 3. Nu e asa. Fructele sunt principalul nostru aliment, pe langa care mai vin pepenii, legumele si semintele. Cand o sa ai peste 50% din masa fructe o sa vezi diferenta uriasa. Important e sa nu le amesteci cu nimic cand le mananci, de ex cu polizaharizi sau si mai rau cu proteine, altfel toata mancarea e tratata ca masa polizaharidica (sau proteinica) si nu e bine, e un cu totul alt proces de digestie. Din cauza asta le da marilor “savanti” ca de fructe poti face diabet. Da, faci, daca le amesteci cu altceva, daca nu, nu. Fructele se mananca singure. Te rog incearca si o sa vezi. Gandeste-te la ce mananca rudele noastre maimute si ce efort fac si cat de sanatoase sunt. Nu e argumentul suprem dar nu e aici locul sa dezvolt ideea. Posibil sa ai in primele saptamani simptomele tipice de “healing crisis” in care mucusul e prezent intotdeauna, dar nu uita ca e un proces de eliminare.
          Eu consum cam 70-80% fructe – practic am o singura masa / zi de altceva care deseori nu e gatita deloc, deseori niste brocoli, salata, morcov, rosii, etc toate crude si crede-ma ca muncesc 14-16 ore / zi fara probleme, inot 60 bazine de 25m o data, alerg cat am chef si am energie full din primul minut cand ma trezesc pana cand ma pun in pat.. nu ma recunosc eu pe mine. Am fost obez de peste 100kg care nu putea alerga 300m, deci nu scriu din povestiri si studii ci din experienta si studiul propriu. Sa fim cu totii sanatosi si fara muci :)

          • Comentariu scris de Mihai M
            Publicat la data de 6.3.2017, ora 12:26 pm

            Deja deviem de la subiectul articolului.
            Cunosc si eu frugivori si mananc si eu multe fructe,unele mese constand doar din fructe. Asta mai ales vara.

            Omul e adaptat la a digera amidon mai bine decat orice maimuta sau primata. Noi avem mai multe copi ale genei AMY1 care produce amilaza, enzima care rupe moleculele complexe de amidon in molecule simple de glucoza.

            Fructele, pe langa glucoza contin si fructoza – se metabolizeaza diferit fata de glucoza – e procesata de ficat inainte sa fie folosita de catre organism. Glocoza in schimb poate fi folosita imediat de catre celule. Asta nu inseamna ca fructoza e nociva – ca orice nutrient, e nociva daca e consumata in starea rafinata…



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !