Industria farmaceutica cerceteaza cazurile unor oameni cu ”super-puteri” pentru a concepe noi medicamente

Oameni cu super puteri in viata reala/ Foto: Gage Skidmore-Wikimedia Commons

Cercetătorii companiilor farmaceutice analizează cazuri rare de mutații genetice pentru a concepe medicamente care imită efectele acestor malformații ca tratament pentru unele dintre cele mai răspândite afecțiuni.Companiile farmaceutice plătesc sume uriașe pentru a avea acces la ADN-ul unor oameni cu ”super-puteri”: Steven Pete nu poate simți durerea, iar Timothy Dreyer are oasele cu mult mai rezistente decât un om obișnuit, putând supraviețui unor accidente grave.

Ambele condiții au fost cauzate de o combinație de mutații genetice, care au avut un impact negativ asupra sănătății acestor bărbați de-a lungul vieții lor, însă cercetătorii unor companii farmaceutice plătesc sume uriașe pentru a avea acces la ADN-ul lor, și a altora ce prezintă cazuri similare, pentru a concepe medicamente eficiente în tratarea unor boli cronice, scrie popsci.com.

”Super-puterea” lui Steven Pete este că nu simte durerea. Acesta poate pune mâna pe o sobă fierbinte și păși pe o bucată de sticlă fără să simtă nimic, condiția sa fiind cauzată de o malformație genetică. Numai câteva zeci de persoane din întreaga lume au această condiție. Timothy Dreyer, în schimb, are oasele atat de puternice încât poate supraviețui unor accidente grave care ar lasă persoanele obișnuite cu membrele rupte. Această ”super-putere” este de fapt boala numită sclerosteosis și numai 100 de persoane din întreaga lume suferă de această condiție, conform bloomberg.com.

Aceste exemple de ”super-puteri” sunt rezultatul unor anomalii a ADN-ului acestora, curiozități ale naturii studiate în prezent de cele mai mari companii farmaceutice, precum Amgen și Genentech, pentru crearea de tratamente pentru osteoporoză și pastile analgezice, unele dintre cele mai profitabile piețe de consum din industria farmaceutică.
Compania farmaceutică Amgen studiază în prezent efectele mutației ADN suferite de Timothy Dreyer, motivându-și cercetările prin posibilitatea de a găsi un tratament pentru osteoporoză. Persoanelor ce suferă de sclerosteosis le lipsește din organism o proteină care inhibă creșterea densității osoase. Cercetătorii se folosesc de acest caz pentru a concepe un medicament care blochează această proteină la pacientii cu osteoporoză pentru a inversa efectele bolii. În urma testelor făcute în laborator pe șobolani, cercetătorii spun că noile descoperiri în acest domeniu sunt destul de promițătoare.
Compania Genentech se folosește, în schimb, de informațiile genetice ale pacienților care nu pot simți durerea, precum este cazul lui Steven Pete, cu scopul de a crea analgezice mai bune – o piață de consum evaluată la un miliard de dolari pe durata unui an. Unele analgezice dau dependență, altele au efecte secundare periculoase sau nu sunt suficient de puternice pentru a face față unor dureri severe, susțin cercetătorii companiei, astfel încât găsirea unui medicament care stopează reglarea nivelului de sodiu din organism, așa cum se întâmplă în cazul mutației ADN specifică condiției lui Pete, ar duce la crearea unor pastile eficiente în ameliorarea durerilor.
Pentru pacienții ca Pete și Dreyer, companiile farmaceutice nu fac cercetări care să le reducă efectele negative ale mutațiilor ADN de care suferă. Din punct de vedere economic, acest lucru are sens – milioane de oameni au osteoporoză, spre exemplu, și numai 100 de pacienți au sclerosteosis, piața de consum a tratamentelor pentru aceste cazuri fiind una mult prea mică. Însă chiar și în aceste condiții, unii pacienți ce suferă de atfel de mutații oferă informații genetice, în schimbul unei sume de bani, având speranța că alți oameni pot beneficia de tratament de pe urma condiției lor.
G.T.

Articole similare:

  1. Pacientii romani ar putea ramane fara medicamente compensate. Industria farmaceutica nu poate sustine noua taxa clawback
  2. Studiu de impact: Pierderi de 842 milioane de lei pentru industria farmaceutica, in urma aplicarii taxei clawback
  3. Compania farmaceutica Pfizer, amendata cu zeci de milioane de dolari pentru mita data medicilor in Europa de Est si China
  4. Cum sa fii sanatos cu ‘medicamente sociale’ care nu au efecte adverse si sunt benefice pentru oameni si societate
  5. Furtuna pe piata farmaceutica

Tags: , , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !