Indicatiile dopplerului vaselor cervico-cerebrale

Dopplerul cervico-cerebral, este o procedura sigura, nedureroasa, care foloseste ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sange catre creier.

La nivelul gatului acestea sunt usor de vizualizat. Sunt 4 vase care duc sange catre creier– 2 artere carotide care iriga partea anterioara a creierului si 2 artere vertebrale care iriga partea posterioara a creierului.

Dopplerul vaselor cerebrale permite vizualizarea fluxului de sange intracranian si a circulatiei cerebrale.

Dopplerul cervico-cerebral se efectueaza pentru a vedea daca arterele carotide sau vertebrale sunt ingustate si daca sangele circula cu flux normal la nivelul acestora.

Arterele carotide pot fi ingustate printr-o placa de aterom – o depunere pe partea interna a vasului alcatuita din colesterol, calciu si alte substante sanguine.

Prezenta placilor de aterom pe vase este un semnal de alarma, indicand risc crescut de accident vascular cerebral si de infarct miocardic. Diagnosticul si tratamentul precoce al ateromatozei scade acest risc.

Aveti indicatie sa faceti acest tip de examinare doppler daca ati avut AIT-uri sau AVC-uri sau daca suferiti de o boala care creste riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi:

 • hipertensiunea arteriala

 • diabetul zaharat

 • hipercolesterolemia

 • istoric familial de AVC sau boala cardiaca ischemica

 • AIT sau AVC recent

 • suflu carotidian, detectat de doctor la examinarea cu stetoscopul

 • boala coronariana

 • fumatul

În concluzie, ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, care poate da foarte multe informații despre arterele pacientului și despre modul cum circulă sîngele prin aceste artere, evidențiind riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic sau cauza unui accident vascular cerebral. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea tratamentului adecvat, medicamentos, uneori chirurgical sau interventionist.

Tratamentul precoce previne complicatii grave precum accidental vascular cerebral.

Autor: Patricia Daniela Toboc, medic specialist neurologie

Articole similare:

 1. Tulburarile psihice cresc riscul declansarii accidentelor vasculare cerebrale – studiu
 2. Fructele proaspete lupta impotriva crizelor cardiace si a atacurilor vasculare cerebrale- studiu
 3. VIDEO INTERVIU Tratamentul minim-invaziv al anevrismelor cerebrale. Dr. Stefanita Dima: Ruptura unui anevrism este descrisa de pacienti drept cea mai mare durere de cap din viata unui om
 4. VIDEO Ce afectiuni neurologice pot fi depistate cu ajutorul ecografiei Doppler? Avantajele unei investigatii non-invazive explicate de un medic specialist
 5. Cum se trateaza minim-invaziv anevrismele cerebrale? Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, discuta online cu cititorii, miercuri de la ora 11.00

Tags: , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Voicu Costel
  Publicat la data de 21.8.2017, ora 4:37 pm

  Cu aproximativ doua luni in urma am efectuat o ecografie Doppler a arterelor cervicale, pornind de la faptul ca aveam colesterolul crescut peste valorile normale si mi s-a parut O.K.; am ceva depuneri de aterom in interiorul vaselor, acum fac un tratament iar peste sase luni revin la control. Metoda este intr-adevar simpla si nepericuloasa.
  Multa sanatate!

 2. Comentariu scris de Puiu
  Publicat la data de 21.8.2017, ora 9:19 pm

  In cazul varicelor dezvoltate pe membrele inferioare, este necesara aceasta investigatie? MulțumescLasa un comentariu


Do NOT fill this !