VIDEO INTERVIU In ce consta terapia cu unde de soc pentru tratarea durerilor? Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, a discutat online cu cititorii

Dr. Alin Popescu in studioul HotNews/MedLive

ESWT – Extracorporal high energy shock wave therapy sau “terapia durerii” este o tehnologie care utilizeaza undele de soc pentru a trata durerile cronice ale sistemului musculo-scheletal. A inceput sa fie utilizata si in patologia ortopedica in anii 1980 si in ultimii ani i se acorda o tot mai mare importanta in zona recuperarii si medicinii fizice, atat la sportivi cat si la persoanele care nu fac sport de performanta. Cum actioneaza aceste unde de soc? Cand se recomanda? Ce probleme pot rezolva? Ce contraindicatii exista? Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari

Dr. Alin Popescu este medic primar medicina sportiva in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife si la Hyperclinicile MedLife Favorit si Grivita.  Consulta programul medicului in vederea unei programari.

Citeste mai multe despre terapia ESWT pe blogul medicului si adreseaza-i intrebari in formularul de comentarii de mai jos.

Urmareste interviul de mai jos cu Dr. Alin Popescu pentru a afla ce afectiuni se pot trata cu “terapia durerii” ESWT, atat la sportivi cat si la non-sportivi (cum ar fi precum pinteni calcaneeni sau cotul jucatorului de tenis), de cate sedinte este nevoie si cand se recomandaArticole similare:

 1. Ce sport e ideal pentru copilul meu? Dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva, a discutat online cu cititorii
 2. De la o durere de genunchi la leziunea meniscului. Dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva, a discutat online cu cititorii
 3. VIDEO Cate ore petreci pe un scaun de birou? Lupta macar 40 de minute pe zi cu sedentarismul. Interviu cu Dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva
 4. Ce sport i se potriveste copilului tau? Dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva: “Gimnastica, de exemplu, limiteaza cresterea prin faptul ca, de la varste fragede, cartilajele de crestere sunt «agresate» zilnic”
 5. VIDEO INTERVIU In ce consta tratamentul laser al rinitelor cronice? Dr. Catalin Furtuna, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

Tags: , , ,

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Florina
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 10:23 am

  Buna ziua,

  As vrea sa va intreb ce fel de dureri pot fi tratate cu undele de soc? Exista vreun remediu si pentru durerile de articulatii ce apar dupa alergare?

  • Comentariu scris de dr. Alin Popescu
   Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:13 pm

   Undele de soc pot trata in mod eficient mai multe tipuri de dureri ce apar la nivelul articulatiilor, gleznei, umarului, cotului si genunchiului. In principiu vorbim de o serie de dureri cronice ale apartului musculo-scheletal. Pentru durerile de suprasolicitare (asa cum sunt cele legate de alergare) exista alte solutii terapeutice de prima intentie. Totusi, este bine de precizat ca, in sportul de performanta sau amator exista o serie de indicatii foarte clar precizate pentru ESWT: cotul jucatorului de tenis, genunchiul saritorului (jumper knee), cotul jucatorului de golf etc.

 2. Comentariu scris de Elena
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 10:26 am

  Cum se aplica terapia cu unde de soc? Cat dureaza o sedinta si cate sedinte sunt necesare pentru a trata o problema? Pot merge la serviciu dupa o astfel de sedinta?

  • Comentariu scris de dr. Alin Popescu
   Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:15 pm

   O sedinta dureaza aprox. 10 minute, in medie sunt necesare 3-5 sedinte consecutive pentru a trata eficient o durere musculo-scheletala. Intervalul dintre doua sedinte consecutive nu trebuie sa fie mai mic de 5 zile, dar nici mai mare de 8 zile (cel mai frecvent se face o sedinta saptamanal). Nu exista niciun fel de impediment ca dupa o astfel de terapie dvs. sa puteti merge la serviciu.

 3. Comentariu scris de Florica Sulea
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 10:58 am

  Stimate D-ule doctor,va prezint mai jos suferinta pe care o am.

  De 2 luni de zile am dureri mari in calcaie.Duerile sunt mai mari dimineata la primele ore ,cand incep sa mer ,apoi sunt dureri la mers depinde cat merg dar ele s-au accentuat si se produc si umflaturi la glezna.

  Am facut diverse fizioterapii,printre care si Laser,am facut radiografie si mi-a
  pus diagnostic -Ciocuri-
  Dupa toate aceste tratamente,am fost si la un Ortoped si mi-a prescris
  niste adausuri ce sa le port in incaltaminte ,le port de 2 saptamini dar boala nu s-a ameliorat.
  Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat profesional.
  Va multumesc.

  • Comentariu scris de dr. Alin Popescu
   Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:17 pm

   Daca diagnosticul stabilit in urma radiografiei efectuate de dvs este de “ciocuri” (pinteni calcaneeni) indicatia de ESWT, din punctul meu de vedere, este evidenta. Practic, cu aceasta terapie, nu doar rezolv pe moment durerea, ci lupt pt rezolvarea cauzei (modificarea marimii si formei pintenilor). Va recomand cel putin 3 sedinte de ESWT cu frecventa saptamanala.

 4. Comentariu scris de ion
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 11:56 am

  Se pot trata si durerile de genunchi care au aparut cu varsta? Am 53 de ani si medicul mi-a pus ca am un inceput de gonartroza, s-ar putea rezolva durerea cu terapia aceasta?

  • Comentariu scris de dr. Alin Popescu
   Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:19 pm

   Exista o serie de indicatii terapeutice pentru ESWT la nivelul articulatiei genunchiului. Ca sa putem stabili cu exactitate, in cazul dvs., aceasta indicatie, trebuie pe de o parte sa facem un examen clinic al zonei respective, iar pe de alta parte sa vedem si investigatiile paraclinice (radiografia de care aminteati dvs., o eventuala ecografie articulara si putin probabil dar posibil chiar un examen RMN).

 5. Comentariu scris de roy
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:09 pm

  Care este eficienta in cazul tendinitelor? efectul este de scurta durata, in sensul ca inlatura doar durerea, sau are si efect pe termen lung? tratamentul trebuie efectuat o singura data sau trebuie urmat pe parcursul unei perioade lungi de timp?

  Va multumesc

 6. Comentariu scris de dr. Alin Popescu
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:22 pm

  Exista o eficienta dovedita a tratamentului cu unde de soc in cazul tendinitelor (mai ales atunci cand exista si calcificari la nivelul tendoanelor implicate). Recomandarea mea este de 3-4 sedinte, cu frecventa saptamanala, iar rezultatul pozitiv obtinut dupa aceasta terapie nu va fi unul de termen scurt, dar nici nu se poate garanta o rezolvare definitiva si completa a problemei. Spun acest lucru deoarece trebuie vazut care au fost factorii care au determinat tendinita, care este imaginea ecografica in acest moment si ce tip de activitate desfasoara zilnic persoana in cauza.

 7. Comentariu scris de marcel
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:23 pm

  practic fitnessul si de cateva saptamani am dureri la articulatia umarului, in zona anterioara. Poate fi eficienta terapia dvs in astfel de situatii? daca da, in cat timp se poate relua activitatea fizica?

  • Comentariu scris de dr. Alin Popescu
   Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:31 pm

   In primul rand, ar trebui stabilit un diagnostic precis pentru durerea pe care dvs. o acuzati la nivelul articualtiei umarului. Va recomand un consult de ortopedie medicina sportiva sau recuperare, care va incerca sa stabileasca un diagnostic precis, eventual si cu ajutorul unei ecografii articulare. Daca in urma acestui consult diagnosticul stabilit este de periatrita scapulo-humerala (cu sau fara tendinite calcare) exista o indicatie clara de aplicare ESWT. Nr. de sedinte este de minim 3 (putand la nevoie sa fie aplicate inca doua sedinte suplimentare).
   Activitatea fizica sustinuta poate fi reluata la 2-3 saptamani dupa ultima sedinta, evident medicul care va aplica procedura fiind cel care va decide si acest moment.

 8. Comentariu scris de Iulia Rosca
  Publicat la data de 13.12.2013, ora 1:33 pm

  Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

  Redactia MedLive.ro

 9. Comentariu scris de Luca Silviu
  Publicat la data de 24.12.2013, ora 5:34 pm

  Buna ziua. as avea si eu o intrebare. din cand in cand simt la testiculul stang o mica durere ce persista cateva minute. eu de fel lucrez la un birou unde sunt nevoit sa sed mai multe ore.
  estge posibil sa aibe aceasta meserie de aface cu durerea sau poate fi din alte cauze???Lasa un comentariu


Do NOT fill this !