Imbinarea terapiei cognitive cu meditatia de tip “mindfulness” este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea depresiei recurente

Pentru persoanele care sufera de depresie recurenta cea mai buna metoda de tratare a acestei afectiuni psihologice este meditatia ce foloseste tehnica terapeutica de tip “mindfulness” imbinata cu terapia cognitiva – este concluzia unui nou studiu efectuat de psihologii de la Universitatea din Oxford si publicat recent in jurnalul de specialitate “JAMA Psychiatry”. Terapia cognitiva se concentreaza pe construirea modelelor de gandire care sa inlocuiasca procesele dezadaptative, iar meditatia ajuta subiectii sa isi constientizeze gandurile si emotiile, sa le accepte si sa nu reactioneze critic cu privire la acestea. Impreuna cele doua metode ar putea fi cel mai bun tratament in lupta cu depresia.


Este vorba de doua alegeri: una pentru vindecarea pacientilor si alta pentru impiedicarea remisiei bolii pe termen lung, declara unul dintre autorii studiului. “Cand imbinam tehnica “mindfulness” cu terapia cognitiva, primul lucru pe care il observam este ca oamenii sunt pregatiti sa considere gandurile ca pe niste simple ganduri si sa nu ramana prinsi in ele,” a declarat Richard Davidson, autorul unui rezumat al studiului.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford a ajuns la aceste concluzii studiind datele a 1,258 de persoane ce figurau ca pacienti in noua clinici de specialitate, iar pe baza datelor acestora au compara rezultatele terapiei cognitive si a terapiei “mindfulness”, precum si a altor tratamente pentru depresia recurenta.

Ceea ce au observat cercetatorii a fost ca persoanele care au avut ca tratament imbinarea celor doua tipuri de terapie au fost cu 31% mai putin inclinati sa aiba din nou episoade depresive pe durata a 60 de saptamani de la incheierea tratamentului, in comparatie cu persoanele care au primit alte tipuri de tratamente pentru depresie.

Rezultatele au fost la fel de bune indiferent de varsta, sex, educatie, stare civila, varsta la care a debutat boala si frecventa episoadelor.

In plus, chiar si la persoanele care sufereau de depresie cronica tratamentul care imbina terapia cognitiva cu meditatia de tip mindfulness a aratat o ameliorare a simptomelor, prin comparatie cu alte tratamente utilizate de pacienti.

“Depresia este o boala psihica recurenta, iar preintampinarea episoadelor recurente sunt cel mai important aspect al tratarii depresiei. In acest sens, terapia cognitiva si meditatia “mindfulness” s-au dovedit a fi deosebit de eficiente in reducerea riscului pentru aparitia si manifestarea noilor episoade de depresie,” a declarat Richard Davidson.

Sursa: Reuters

G.T.

Articole similare:

 1. Mersul pe jos este una dintre cele mai eficiente metode pentru a pierde in greutate- studiu
 2. 6 solutii eficiente in tratarea anxietatii
 3. Meditatia si terapia cognitiva sunt recomandate impotriva durerilor de spate
 4. De cata miscare este nevoie pentru a arde caloriile continute de 5 dintre cele mai comune alimente
 5. Care sunt cele 4 simptome centrale ale depresiei si de ce sunt acestea importante

Tags: , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de eu
  Publicat la data de 3.5.2016, ora 12:12 pm

  eu zic ca cea mai buna terapie e sa nu te mai uiti la tv si pe facebook toata ziua. In felul asta nu ajungi sa crezi ca ai o viata mizera (caci la tv si pe facebook toata lumea are o viata de vis)

  • Comentariu scris de Mumulea
   Publicat la data de 4.5.2016, ora 3:39 pm

   eroare!
   Asta e o idee preconceputa si idiotic simplista a celor care nu au nicio idee despre problema (pe care evitam sa o numim de-a dreptul). Daimonul amiezii este prezent si la adulti si copii care nu stiu ce-i televizorul si internetul, este evocat si in cele mai vechi scrieri, cum totodata afecteaza si oameni care din punctul comun de vedere au o viata fara nicio lipsa materiala sau afectiva.

 2. Comentariu scris de OvidiuB
  Publicat la data de 3.5.2016, ora 1:25 pm

  tehncile de meditatie (sub diferite forme, evident) sunt prezente in “marile” religii ale lumii. dar rolul principal nu este cel terapeutic. faptul ca medicina actuala reuseste sa le descopere si aceasta valenta nu poate fii decat extraordiinar.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !