Hernia hiatala si boala de reflux gastro-esofagian

Cavitatea toracica este separata de cavitatea abdominala de catre muschiul diafragma. Acesta prezinta orificii (hiatusuri) prin care trec dinspre torace spre abdomen aorta si respectiv esofagul. Orificiul prin care esofagul traverseaza diafragma se numeste hiatus esofagian. Uneori acest hiatus este largit permitand hernierea stomacului din abdomen in torace. In timp ce hernia hiatala este insotita invariabil de reflux gastroesofagian (“arsuri la stomac”), boala de reflux gastroesofagian poate exista si in absenta herniei hiatale, ca urmare a unei disfunctionallitati a sfincterului gastroesogfagian.

Mi-am propus sa scriu un material despre hernia hiatala si esofagita de reflux pentru a va aduce unele lamuriri cu privire la ce inseamna fiecare din aceste notiuni, cum apar aceste afectiuni, care este simptomatologia si care este tratamentul corect, scrie dr. Victor Radu.

Hernierea poate avea loc prin alunecarea stomacului in mediastin (hernie hiatala prin alunecare) sau prin rostogolirea stomacului prin hiatus (hernie hiatala prin rostogolire).

1. Ce este Boala de Reflux Gastro-Esofagian (BRGE)?
Desi termenul “arsuri la stomac”este folosit pentru a descrie o varietate de probleme digestive, in termeni medicali, pirozisul este cel mai constatnt simptom al bolii de reflux gastroesofagian, rezultand prin refluarea sucului gastric acid in esofag. Acesta arsura este perceputa inapoia sternului, “in capul pieptului”, uneori iradiind spre baza gatului. Apare mai frecvent cand pacientul sta in pozitie culcata imediat dupa pranz sau cand isi apleaca trunchiul inainte. Alte simptome: regurgitatii, varsaturi, dificultati la inghitire, dificultati respiratorii.
2. Care sunt cauzele BRGE?
Alimentele ajung din gura prin intermediul faringelui si esofagului in stomac. La nivelul jonctiunii intre esofag si stomac in grosimea esofagului exista un muschi numit sfincter esofagian. Acesta se comporta ca o supapa ce permite trecerea alimentelor din esofag in stomac dupa care se inchide nepermitand trecerea sucului gastric acid in esofag. Atunci cand acest sfincter nu functioneaza se produce refluxul de suc gastric in esofag iritand mucoasa esofagiana ceea ce duce la aparitia BRGE.
3. Ce contribuie la BRGE?
Unii oameni se nasc cu un sfincter esofagian inferior slab (LES). Pentru altii, însă, alimente grase si condimentate, anumite tipuri de medicamente, îmbrăcămintea stramta, fumatul, consumul de alcool, exercitii fizice sau modificări ale pozitiei corpului (aplecarea inainte sau culcat), pot provoca relaxarea sfincterului, cauzând reflux.
4. Cum se trateaza BRGE?
Tratamentul include 3 etape:
1. Modificarea stilului de viata. În multe cazuri, schimbarea dietei  poate amenda simptomatologia. Pierdea în greutate, reducerea sau eliminarea fumatului si consumului de alcool, precum si modificarea obiceiului de a sta intins dupa masa pot ajuta, de asemenea.
2. Terapie medicamentoasă
Dacă simptomele persistă după aceste modificări de stil de viată, tratamentul medicamentos poate fi necesar. Antiacidele neutralizeaza acizii din stomac si antisecretoarele gastrice reduc cantitatea de acid gastric. Ambele pot fi eficiente in ameliorarea simptomelor. Medicamentele prescrise pot fi eficiente si in vindecarea esofagitei.
3. Cand ajungeti la CHIRURGIE?
Pacientii care nu răspund bine la schimbarile stilului de viata sau la tratamentul medicamentos, sau cei care au nevoie de medicamente continuu pentru a controla simptomatologia, vor trebui să aleaga intre a trăi cu starea lor sau a urma o procedura chirurgicala. Chirurgia este foarte eficienta in tratarea BRGE.
Există si proceduri nechirurgicale cunoscute sub numele de abord endoscopic intraluminal, care sunt alternative la chirurgia laparoscopica si deschisa. In urma consultatiei, veti stabili impreuna cu medicul curant ce tip de tratament este optim pentru dumneavoastra.

Care sunt avantajele metodei laparoscopice?
• reducerea dureii postoperatorii • spitalilzare redusa • recuperare rapida si reluarea activitatilor curente • rezultate cosmetice foarte bune
In principiu, tratamentul chirurgical are urmatoarele obiective:
- reducerea herniei hiatale
- calibrarea hiatusului esofagian
- realizarea unei valve antireflux
Operatia se realizeaza sub anestezie generala. Perioada de spitalizare este de 2 – 3 zile. Recuperarea este rapida, in dupa-amiaza operatiei fiind permis consulmul de lichide, prima zi postoperator alimentatia fiind una completa.
Inainte de operatie
• Cu ocazia consultatiei vi se vor explica riscurile si beneficiile operatiei
• Pregătirea preoperatorie include analizele de sange, evaluare medicala, radiografia pulmonara si un EKG.
• Chirurgul va poate solicita golirea completa a colonului inainte de interventia chirurgicala. Vi se poate solicita să beti doar lichide clare in ziua dinaintea interventiei.
• Este recomandat să faceti dus cu o seara înainte sau in dimineata zilei in care va operati.
• După miezul noptii, inainte de operatie, nu ar trebui să mănâncati sau sa beti nimic, cu exceptia medicamentelor pe care medicul dumneavoastră le-a recomandat
• Medicamente cum ar fi aspirina, sau alti antiagreganti plachetari (aspenter, plavix etc), medicamente anti-inflamatorii vor trebui oprite temporar, de la câteva zile la o săptămână inainte de interventia chirurgicala.
• Renuntarea la fumat cu cel putin o saptamana inaintea operatiei.
La ce sa va asteptati in ziua interventiei
• De obicei internarea se face în dimineata zilei in care este programata operatia.
• O asistenta medicala va plasa un ac mic / cateter in vena, pentru asigurarea administrarii unor medicamente în timpul interventiei chirurgicale.
• Deseori, pre-operator anumite medicamente (sedative, anticoagulante) sunt necesare.
• Veti fi sub anestezie generala – adormit – în timpul operatiei, care poate dura mai multe ore.
• Dupa operatie veti fi trimis in compartimentul postoperator până când veti fi complet treaz.
• Cei mai multi pacienti stau in spital in noaptea de dupa operatie si pot necesita zile suplimentare în spitalizare.


In ce consta operatia laparoscopica anti-reflux?

• Operatia laparoscopica anti-reflux (cel mai folosit procedeu : fundoplicatura Nissen) presupune consolidarea “valvei” intre esofag si stomac prin infasurarea esofagului terminal cu segmntul superior al stomacului (tuberozitatea gastrica).
• Pentru a intra in abdomen, se folosesc incizii mici prin care se introduc canule; prin acestea vor fi introduse instrumentele specifice. Laparoscopul, care este conectat la o camera video, se introduce printr-o incizie mică supraombilicala, oferind chirurgului o imagine marita  a organelor interne ale pacientului pe un monitor.
• Intreaga operatie este realizată după ce abdomenul este extins prin umflarea cu dioxid de carbon.

Puncte de trocarizare

Calibrarea hiatusului prin sutura pilierilor

Confectionarea valvei antireflux procedeu Nissen

Ce se întâmplă dacă operatia nu poate fi efectuată sau finalizată PRIN METODA LAPAROSCOPICĂ?
La un număr mic de pacienti, metoda laparoscopica nu este fezabilă, din cauza incapacitătii de a vizualiza sau manipula organele în mod eficient. Factorii care pot creste posibilitatea de conversie la procedura “deschisa” sunt obezitatea, un istoric de interventii chirurgicale abdominale anterioare cauzand tesut cicatricial dens, sau probleme de sângerare în timpul operatiei. Decizia de a efectua procedura deschisă este o decizie pe care o ia chirurgul, fie inainte fie in timpul operatiei efective. Atunci când chirurgul consideră că cel mai sigur este de a converti procedura laparoscopica intr-una deschisă, aceasta nu este o complicatie, ci mai degrabă arata experienta si prudenta chirurgicala. Decizia de a converti la o procedură deschisă se bazează strict pe criteriile de siguranta pentru pacient.
La ce sa va asteptati dupa operatie
• Pacientii sunt încurajati să reia activitati usoare imediat dupa interventia chirurgicala (plimbare, mobilizare).
• Durerea postoperatorie este, în general, usoară, desi unii pacienti pot necesita medicatie analgezica.
• De obicei medicamente anti-reflux nu sunt necesare după  interventia chirurgicală.
• Dieta postoperatorie se limiteaza la lichide in ziua operatiei, alimente pastoase in prima zi postoperator si apoi alimentatie normala.
• Controlul postoperator va fi stabilit in primele doua saptamani de al operatie.
La externare, pacientul va fi incurajat pentru reluarea activitatilor casnice uzuale, plimbare, urcat scara, condus masina, reluarea vietii sexuale normale.
Care sunt efectele operatiei?
Studiile au arătat că marea majoritate a pacientilor la care se practica aceasta operatie sunt fie asimptomatici, fie au o imbunatatire semnificativa a simptomelor lor GERD.
Efectele adverse pe termen lung sunt, în general, mai putin frecvente.
• Unii pacienti dezvolta dificultate temporară de înghitire imediat după operatie. Acest lucru se remite de obicei în termen de una la trei luni dupa interventia chirurgicala.
• Ocazional, pacientii pot necesita o procedura de dilatare endoscopica a esofagului sau, rareori, de reinterventie pentru recalibrarea “valvei”.
• Uneori este limitata eructatia, pacientul avand senzatie de balonare.
• Foarte rar, unii pacienti nu resimt nici o ameliorare a simptomelor lor.
Ce complicatii pot să apară?
Desi operatia este considerata sigura, pot să apară complicatii, ca de altfel in orice interventie chirurgicala.
Complicatiile pot include, dar nu sunt limitate la:
• reactie adversă la anestezie generala
• sângerare
• lezare de esofag, splina, stomac sau organe interne
• infectie a plăgii – extrem de rar.
Medicul curant va discuta despre acestea inainte de interventie. El vă va ajuta, de asemenea, să decideti dacă raportul intre beneficiile si riscurile unei interventii chirurgicale laparoscopice anti-reflux este mai mic decât tratamentul conservator.
Semne de alarma care sa justifice sa apelati medicul dumneavoastra
• febră persistentă de peste 39 grdC
• Sângerare
• Balonare
• Durere persistenta in pofida tratamentului recomandat
• Greată persistentă sau vărsături
• Frisoane
• Tuse persistentă sau dificultăti de respiratie
• Roseată la oricare dintre incizii
• Sunteti în imposibilitatea de a mânca sau bea lichide

Autor: Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala si laparoscopie

www.tratamenthernie.ro.

Articole similare:

 1. Boala de reflux gastroesofagian – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza
 2. Diagnostic: Reflux, varice, Crohn, colon iritabil, colita ulcerativa, cancer. Despre tulburarile gastrointestinale si videocapsula-detectiv in organism, medicul Sandica Bucurica a discutat online
 3. Cand si de ce trebuie operata hernia?
 4. Hernia inghinala – afectiune cu tratament strict chirurgical. Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala si laparoscopica, a discutat online cu cititorii
 5. vitMATINA Cum stim ca suferim de o boala cardiovasculara?

Tags: , , ,

125 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Alexandru
  Publicat la data de 16.10.2012, ora 11:31 am

  Buna ziua! In cazul unui bolnav operat de dublu by-pass coronarian mai poate fi luata in consideratie operatia de hernie hiatala? Va multumesc!

  • Comentariu scris de dr. Victor Radu
   Publicat la data de 16.10.2012, ora 2:56 pm

   Buna ziua!
   Intr-o situatie similara un foarte bun coleg, medic anestezist, a raspuns: “…pai, era o problema inainte de by-pass; acum inima e bine…!”
   Din punct de vedere chirurgical lucrurile nu se schimba cu nimic fata de un pacient fara problema cardiaca mentionata. Medicul anestezist este deci cel care decide daca riscul este mai mic decat beneficiul – situatie in care operatia se poate realiza.

   Cu stima,
   dr. Victor Radu
   http://www.tratamenthernie.ro
   http://www.drvictorradu.ro

 2. Comentariu scris de H.
  Publicat la data de 16.10.2012, ora 4:56 pm

  Buna ziua,
  o hernie hiatala de 2,5cm evidentiata ptrintr-o endoscopie se poate amelioara sau poate disparea de tot in urma tratamentului medicamentos ?
  simptomele initiale erau tuse seaca noaptea pana la voma cu suc gastric. dupa voma tusea inceta. dupa aproximativ 2 luni de tratament (esomeprazol, motilium , gastrofait) tusea nocturna a disparut si momentan a ramas doar o jena si nevoia de a “drege glasul” dimineata la trezire. multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Victor Radu
   Publicat la data de 17.10.2012, ora 12:49 pm

   Buna seara!
   Asa cum am scris in materialul prezentat, refluxul gastroesofagian poate exista si fara hernia hiatala; asadar, dimensiunea (in cazul de fata de 2,5cm) nu este relevanta pentru simptomatologia bolii de reflux.
   Tratamentul se pare ca este eficient. Trebuie urmarita disparitia totala a simptomatologiei.
   Desigur si tratamentul chirurgical laparoscopic este o solutie.

   Cu stima,
   dr. Victor Radu
   http://www.tratamenthernie.ro
   http://www.drvictorradu.ro

 3. Comentariu scris de Bogu
  Publicat la data de 16.10.2012, ora 6:33 pm

  Buna ziua,

  Am o bunica de 75 de ani care are probleme ff serioase cu hernia hiatala, medicamentele o ajuta numai partial.
  Ne-am interesat de chirurgie si medicul ne-a zis ca nu era hernia de destui centimetri, dar arsurile sunt groaznice. II fac viata amara.

  Este varsta inaintata un impediment grav in calea operatiei? Ce recomandati sincer?
  Sa “o duca” cu durerile pana la sfarsitul vietii, sau sa riscam cu operatie?

  Multumesc frumos

 4. Comentariu scris de ion
  Publicat la data de 17.10.2012, ora 1:31 pm

  Am facut o astfel de operatie in 1999(Fundoplicatura Nissen), la Fundeni, si n-am obtinut nici o ameliorare a simptomelor, boala a recidivat si acum este mult mai rau am syndrom barrett. Operatia trebuie sa fie ultima optiune, consultati mai multi gastroenterologi inainte de a discuta cu un chirurg.

  • Comentariu scris de cora
   Publicat la data de 17.10.2012, ora 2:26 pm

   depinde de chirurg.eu cunosc un chirurg austriac renumit care nu se avinta imediat sa te opereze desi daca te-ar opera ar cistiga mult mai multi bani decit daca te trateaza.

  • Comentariu scris de Dr. Victor Radu
   Publicat la data de 17.10.2012, ora 8:15 pm

   Buna seara!
   Unul dintre cele mai dificile aspecte ale chirurgiei este acela de a pune corect indicatia unei interventii chirurgicale!
   Numai respectand protocoalele de diagnostic si tratament chirurgical pacientul va fi vindecat! Este valabil pentru orice operatie!
   Exista boli care se trateaza medical, unele care au si solutie terapeutica medicala si chirurgicala si afectiuni care se trateaza strict chirurgical (apendicita, hernia, colecistita litiazica, icterul mecanic, tumorile etc)
   Esofagul Barrett, spre exemplu, are ca unic tratament inlaturarea cauzelor ce au dus la aceasta afectiune, respectiv refluxul gastroesofagian, ceea ce se poate face doar prin tratament chirurgical!
   Desigur, arsurile esofagiene datorate refluxului pot fi amendate prin tratament antisecretor gastric, prin medicamente prokinetice, acestea asociindu-se unei diete riguroase. Dorinta de a nu mai fi dependent de medicamente ca si aparitia unor complicatii (cum este esofagul Barrett) reprezinta criterii de interventie chirurgicala.

   Cu stima,
   dr. Victor Radu
   http://www.tratamenthernie.ro
   http://www.drvictorradu.ro

 5. Comentariu scris de DUMITRU MIHAELA
  Publicat la data de 4.11.2012, ora 4:36 pm

  Buna ziua.Ma scuza-ti ca va deranjez.O sa incep cu inceputul ca sa intelegeti cum s-a ajuns aici.In urma cu o saptamana am fost diagnosticata cu discopatie lombara.Am inceput sa iau tratament cu Xefo 2/zi si Omeran 2/zi penru ca nu suporta stomacul.Pana aici nici o problema.Dupa 7 zile de tratament, am obsevat ca ma umflu la fata, am limba foarte incarcata.Am recitit prospectul de la Xefo si acolo am vazut ca poate da reactii adverse de genul mentionate mai sus.Problema mea este ca am un nod un gat(senzatia ca am ceva pe omulet care nu dispare nici la inghitire), limba foarte incarcata, dificultate la inghitire si ce ma speriat pe mine cel mai tare incercand sa mananc ceva nu puteam inghitii si am avut senzatia de sufocare, am eructatii fara sa mananc sau sa beau ceva, gura uscata.Am si senzatia de “stomac in gat”
  O sa va rog sa imi suneti ce sa fac(ma refer la investigatii)
  Va multumesc
  O zi buna
  MIihaela Dumitru

 6. Comentariu scris de IANCU VIORICA
  Publicat la data de 24.11.2012, ora 12:07 pm

  AM HERNIE HIATALA MEDIE COMPLICATA ; SUNT IN PRIMA LUNA DE TRATAMENT; MA INTERESEAZA TOATE COMENTARIILE;VIORICA

 7. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 31.12.2012, ora 10:06 pm

  Buna seara,

  In urma cu 4 luni, dupa o endoscopie, mama a fost diagnosticata cu reflux biliar si hernie hiatala.I s-au recomandat mai multe medicamente:Fiobilin,Motillium,Ibutin,Nexium,Sucralfat,Ursofalk,Gaviscon.In urma tratamentului nu a observat nici o ameliorare .A tinut regim pe parcursul acestor luni si a slabit 10 kg.Acum 3 saptamani au aparut greturile foarte puternice si nu poate manca nimic pentru ca are imediat stari de voma.Exista un tratament mai bun pentru acest reflux sau se poate interveni chirurgical?

  Va multumesc!

 8. Comentariu scris de Popa Evelina
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 11:11 am

  buna ziua,
  tatal meu a fost diacnosticat cu hernie hiatala, esofagita si gastrita eroziva. a urmat tratament, dar la ultimul control la care a fost i s-a spus ca trebuie operat. asi dori sa stiu si eu cat m-ar costa in total o astfel de operatie.multumesc anticipat pentru raspuns

 9. Comentariu scris de Mirela
  Publicat la data de 5.3.2013, ora 12:04 pm

  am fost diacnosticata cu hernie hetala probl e ca am o raguseala si la baza limbi o infectie si as vrea sa stiu daca este de la asta ? am fost la medlfe baneasa la doctorul postelnicu vlad dar cand am fost la el nu am stiu ca am hernie etala ma consultat si in urma consultatiei mi.aa zs ca am infectie la baza limbi as vrea sa.mi sp daca aceasta infectie pe faringe poate fi de la hernia hetala . multumesc!

 10. Comentariu scris de ionut
  Publicat la data de 24.3.2013, ora 6:17 am

  si eu am fost diagnosticat cu hernie hiatala prin alunecare am facut 2 endoscopii una in romania care ma traumatizat si una in italia numai ca colo am facuto cu anestezie totala si a decurs excelent ambii doctorii miau spus ca e o mica hernie dar niciunul nu mia spus de operatie desi eu as vrea,,,, ascum as dori sa fac o alta endoscopie dar cu anestezie generala dar nu gasesc la mine in oras eu fiind din bacau unde pot merge sa fac cu anestezie totala???

  • Comentariu scris de iacobescu
   Publicat la data de 26.3.2013, ora 9:04 am

   iONUT, eu sunt din Iasi si am facut de 3 endoscopii, toate in Iasi.
   Nu are cum sa fie atat de traumatizante.
   Se foloseste un spray anestezic care nu simti cand introduce tubul in stomac.
   Nu cred ca este bine sa faci anestezie totala parerea mea, dureaza in jur de 10-15 minute toata examinarea.
   Bine este sa vorbesti cu un medic.
   La Iasi poti veni la Spitalul Spiridon clinica Gastroenterologie renumit in zona Moldovei.

  • Comentariu scris de Sorin
   Publicat la data de 20.3.2015, ora 10:40 am

   Salut,

   Eu am facut in 17.03.2015 endoscopie cu anestezie la spitalul Sanador din Bucuresti. M-am trezit cu medicul langa mine care zambea si mi-a spus nu ai nimic. Am fost suspect de cancer gastric dar am avut doar o gastrita cu reflux biliar.

 11. Comentariu scris de FLORIN COTIORAS
  Publicat la data de 26.8.2013, ora 8:17 pm

  florin,mangalia40ani; am fost diagnosticat cu hernie hiatala mare,aprox 5cm ,am urmat tratament cu esomeprazol40 dim si seara prima luna iar a doua luna doar dimineata,si mai iau ocazional la nevoie cand apar arsurile. cat timp se administreaza tratamentul medicamentos?? credeti ca este nevoie de interventie chirurgicala?
  multumesc ptr intelegere

 12. Comentariu scris de Catalin
  Publicat la data de 14.10.2013, ora 9:54 am

  Buna ziua,
  In urma unei endoscopii sa descoperit ca am o gastrita usoara si o Hernie hiatala de 2cm, am urmat diferite tratamente timp de un an de zile fara nici o inbunatatire a simptomelor. (varsaturi zilnice dimineata uneori cu firicele de sange , o jena permanenta in zona abdominala, lipsa poftei de mancare dimineata) toate acestea se intampla in fiecare dimineata -dupa cateva ore imi revin si totul e ok ,apare pofta de mancare si dispare si starea de greata. Nu fumez , nu cosum alcool nu am un ritm de viata nesanatos. Vreau sa stiu daca se impune o interventie laparoscopica sau sa mai incerc alte tratamente?

  • Comentariu scris de Dr. Victor Radu
   Publicat la data de 14.10.2013, ora 1:59 pm

   Buna ziua,
   daca in urma endoscopiei nu s-a evidentiat esofagita de reflux (adica suferinta esofagului data de refluxul acid din stomac in esofag) problema dvs nu se rezolva chirurgical!
   Va recomand repetarea endoscopiei intr-un centru specializat si luarea deciziei terapeutice corecte:
   - hernie hiatala si esofagita de reflux – operatie
   - gastrita – tratament medicamentos

   Cu stima,
   dr. Victor Radu

 13. Comentariu scris de petre
  Publicat la data de 16.10.2013, ora 9:36 am

  Am suferit si eu 10 ani de hernie hiatala voluminoasa dar am descoperit-o la un control endoscopic in urma cu 3 ani aveam arsuri, mereu aproape orice mancam, greata ,dureri din cauza ca hernia aluneca in hiatus
  M-am hotarat sa ma operez, am facut-o si acum ma simt bine pot sa spun, au disparut arsurile si durerile.
  In schimb nu mai pot manca asa mult ca inainte adica ma simt cu Burta umflata dupa masa , am o luna de la operatie Dl. Prof. Dr. mi-a spus ca mai dureaza pana la 3 luni pana imi revin complect si dispar aceste umflaturi.
  Am luat in toti acesti ani nexum si antiacide.
  Imi pare rau ca am stat asa si am tot suferit, medicul mi-a spus ca nu este bine sa tot iau aceste medicamente .In ultimul timp chiar imi era rau, mai si vomitam dupa mese.
  Recomand pentru suferinzi, nu mai stai si mergeti si va operati chirurgia face minuni la acesta boala.
  Eu am fost operat la Iasi, de dl. Prof. Danila Nicolae chirurgie 1.
  Eu am fost operat clasic deschis, in schimb dl. Dr. este specialist in laparascopie.

  Petre

  • Comentariu scris de andreea
   Publicat la data de 1.1.2015, ora 9:01 pm

   si eu am rbrge de 2 ani ,am luat medicamente mi a trecut acum mi a aparut simptome suparatoare din nou ,si ma gandesc din cee in mai mult la operatie dar am citit si chiar si gastroenterologul mi a zis ca e posibil sa reuseasca operatia sau nu depinde de chirurg .dvs la ce medic v ati operat si a reusit operatia ?multumesc mult

 14. Comentariu scris de ionut
  Publicat la data de 27.10.2013, ora 7:37 pm

  Buna ziua mama mea in varsta de 50 de ani a fost diagnosticata cu hernie hiatala axiala aprox.6-7 cm complicata cu esofagita clasa B los angeles. Urmeaza tratament cu motilium10 mg si esomeprazol teva 40 mg Credeti ca ar putea continua cu tratament sau e necesara operatie? multumesc

 15. Comentariu scris de ionela
  Publicat la data de 19.11.2013, ora 7:06 pm

  Buna ziua.Mama mea sufera de hernie hiatala.(trei sferturi din stomac este in torace).as vrea sa stiu daca aceasta provoaca anemie?necesita operatie? Mutumesc

 16. Comentariu scris de ionela
  Publicat la data de 19.11.2013, ora 8:58 pm

  Am uitat sa va zic ca mama are hemoglobina 9 poate avea loc operatia?

 17. Comentariu scris de PUNGA VERONICA
  Publicat la data de 16.12.2013, ora 12:02 pm

  Buna ziua.

  Vreau sa intreb si eu daca dupa o interventie chirurgicala laparoscopica de hernie hiatala si reflux gastric e normal ca in primele 3 saptamani sa nu poate manca alimente consistente? Daca mananaca spune ca i se “pune un nod in gat” si apoi vomita. Medicul care a operat-o ia spus sa incerce sa manance…putin des si consistent…dar nu poate.
  Ce ma puteti sfatui. Este vorba despre o pacienta de 47 de ani. Va multumesc!

 18. Comentariu scris de alex manole
  Publicat la data de 21.12.2013, ora 1:18 am

  buna ziua si eu am probleme am o herbie hiatala mica dar se pare ca este voinica ma doare in piept cand tridic greutati nu mai ppot manca ,am un reflux laringian foarte capos care se duce si in plamni uneori am urmat 3 luni tratament cu nexium si cu motilium dar rezultatele nu prea apar iar regimul alimentar nu prea ma ajuta nici el . meseria mea este de antrenor de fitness si nu prea imi permit sa stau prea mult ma gandesc la operatie dar oarecat timp voi avea probleme dupa deoarece vreau sa ma intorc repede la serviciu .mentionez ca am slabit foarte mult deoarece nu mai pot manca maideloc

 19. Comentariu scris de Ala
  Publicat la data de 26.12.2013, ora 2:21 pm

  Buna ziua. In 2010 mamei mele in virsta de 45 de ani i sa inlaturat fierea prin parascopie, in urma operatiei a aparut reflux gastroesofagian duadeno bulbo gastral duadenita. Insa in 2013 in luna octombie facind o reografie baroetala gastro duadenului a fost diagnosticat cu hernie hiatala aeriala cardiolo prin alunecare cu reflux gastro esofagian inalt pina la 6 cm, gastrita cronica.Refluxul duadeno-bulbo-gastral.Duadenita. Are arsuri permanente in stomac si dureri in spinare si persista un nod in git, are dureri de pancreas, a slabit. Medicul gastroloc ea prescris un tratament cu nolpaza 40ml de dimineata,ibutin,ursosan,flaton. A primit medicamentele timp de o luna,insa mai departe persista aceleasi simptome. Spuneti, va rog in acest caz sa urmeze mai departe medicamentele sau daca este posibila o interventie chirurgicala si daca e posibil ce complicatii pot aparea dupa operatie. Va multumesc.

 20. Comentariu scris de Ani W
  Publicat la data de 9.1.2014, ora 4:02 pm

  Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez . Sufer de sindromul colonului iritabil , gastrita si esofagita de reflux gradul A cu hernie hiatala mica insa desi la sfatul medicului tot urmez tratament cu diferite antiacide gen, nexium, emanera, controloc, losec mups impreuna cu Motilium si cand am dureri insuportabile No- spa dar durerile continua. Ma tot gandesc la operatie dar medicul internist ma descurajeaza. Spune ca nu ma va ajuta pt ca hernia este foarte mica. Va rog sa ma sfatuiti ca sunt in pana de ideii si sunt disperata nu mai suport durerile. Mentionez ca Mama mea a decedat si ultimul ei diagnostic era adenocarcinom gastric. Poate avea vreo legatura ? Eu nu as vrea sa astept pana acolo. Astept raspuns.

  • Comentariu scris de Anca
   Publicat la data de 19.1.2014, ora 1:58 pm

   Buna
   Acest raspuns este destinat tuturor celor care vor sa faca operatia chirurgicala. M-am documentat temeinic si eu…
   -hernia hiatala se poate repara in cadrul operatiei. Nu se mai face doar reparatie de hernie fara operatie, pentru ca studiile au aratat ca simptomele nu dispar.
   -operatia inseamna schimbarea intregii arhitecturi a stomacului. Odata facuta, nu se mai poate decat f greu si in situatii f speciale reveni la situatia initiala, adica desfacerea operatiei.
   -durata medie de “viata” a operatiei este de app 10 ani. Adica dupa 10 ani majoritatea pacientilor vor trebui sa refaca operatia. Daca prima data o faceti laparoscopic, a doua oara este musai operatie deschisa, cel putin cu tehnologia de astazi
   -dupa operatie nu veti mai putea sa vomati daca veti vrea/ veti avea nevoie.
   - perioada de convalescenta este de minim 4-6 saptamani, in care va trebui sa mancati mancare pasata, putin si des, etc… De slabit in perioada asta veti slabi o gramada.
   -exista riscul sa faceti operatia si simptomele sa nu dispara si veti fi in situatia initiala…

   De aceea inainte sa optati pentru operatia chirurgicala ganditi-va bine la toate aspectele, sa nu va treziti dupa aceea ca nu stiati la ce v-ati bagat

 21. Comentariu scris de Soni
  Publicat la data de 4.2.2014, ora 9:07 pm

  Sufar de reflux gastro esofagian de un an,am facut endoscopie la care din cauza refluxului am facut esofagita gr 2(los angeles)altceva nimica.ma chinui de un an vu acest reflux,nimic nu functioneaza,beau de un an omeprazole,motilium,gaviscon,am incercat si cu nexium,am facut si un tratament naturist cu aloe vera si nimic,este cea mai oribila boala ce iti afecteaza viata si sanatatea,miam pierdut orice speranta ca am sa mai scap de ea,ma gandesc tot mai des la operatie si vreau sa o fac dar culmea medicul de fam si medicul specialist mau incurajat ca o sa ma fac bine si ca o sa fiu ca si inainte,nu inteleg de ce tot insista cu chestia ca nimic nu functioneaza si mam saturat de regim si nopti nedormite din cauza ca dorm cu o plapuma sub mine si 3 perne,deja am dureri de coloana plus de asta tot timpul is bolnava,ca imi urca f tare si am facut de cateva ori bronsita,rosu in gat am mai tot timpul,tusesc,saliva multa,gust amar si de sange in gura,mam saturat si nu stiu daca cineva ma poate ajuta vreodata,acuma vreau sa reincerc in alta tara,in franta,sa vad aici ce imi vor face dar am sa insist pe operatie ca am suferit destul,astept mesaje de la pers care au facut o operatie de genul asta,vreau pareri ,daca se simt bine,ca imi este si putin frica,scrietimi pe fraierita@yahoo.com,va multumesc mult

 22. Comentariu scris de ANDREI
  Publicat la data de 12.3.2014, ora 3:03 pm

  Buna ziua!Am 25 de ani lucrez in anglia ca taximetrist de 4 ani pe tura de noapte. Am o problema digestiva de ani de zile ! La nastere am luat microbul piocianic, intre timp cu regim si tratament am scapat de el, ca ulterior pe la 14 ani am inceput simptomele precum , balonare, flatulenta , dureri intestinale urmate de diaree apoasa! In ultimi 5 ani mi s-au agravat simptomele , in toti acesti 5 ani am facut multiple investigatii , cum ar fi endoscopie , colonoscopie , analize la sange regulat la fiecare 6 luni , am urmat mai multe tratamente cu OMERAN ,OMEPRAZOL, DEBRITANT, COLON HELP, MOTILIUM , NEXIUM , CONTROLOC SI multe altele care nu mi le mai aduc aminte acuma, bineinteles toate au avut efect cate o luna , dupa care simptomele au revenit .In ultimul an am fost diagnosticat si cu o usuoara hernie hiatala care cred ca s a agravat in ciuda faptului ca am tinut regim constant! Am fost la D-NUL Pitigoi din Bucuresti , mi-a spus ca nu am mai nimic, totul mi se trage de stres si mi-a dat un tratament cu debritant si inca un antibiotic care nu il mai tin minte bineinteles fara mare rezultat, deci sa inteleg ca sunt cel mai stresat om din anglia de ma simt atat de rau zilnic ! Am fost si la iasi la D-NUL Constantinescu , mi a facut investigatii si el , endoscopie , acelasi lucrul , nu mi a gasit decat o usoara hernie hiatala , fiind foarte superficial si D-nul Constantinescu mi a prescris o reteta cu IBUTIN si inca ceva si mi a spus ca pe la 40 de ani cand nu voi mai fi asa stresat voi scapa de simptomele astea! Imi doresc sa ma ajutati si pe mine cu ceva informatii tratamente , si bineinteles sa gasesc pe cineva interesat de cazul meu , pt ca de doctori superficiali si extrem de aroganti m am saturat de ani de zile! Un medic bun ar trebuie sa iti asculte problema si din discutia care o are cu tine sa iti prescrie tratamentul dar in schimb la noi nu e asa , esti tratat ca un milog si trebuie sa pupi picioarele la toti ca sa primessti un tratament superficial la urma , nu mai zic ca la endoscopie am fost programat la 9 si am facut o la 12 pt ca doctorul statea la tigari , dar in fine nu sunt aici sa critic sistemtul medical pt ca oricum este foarte prost , pregatirea cred ca este bunicica fata de medicina din anglia dar serviciile sunt extrem de proaste! Deci va rog ajutati ma cu ceva sfaturi ! VA multumesc!

 23. Comentariu scris de ioan
  Publicat la data de 31.3.2014, ora 5:04 pm

  m-am operat de aprox 2 luni de hernie hiatala si reflux gastro prin tehnica la paroscopic -dupa operatie flatulenta excesiva ,diaree episodica., urmari care nu mi s-au spus ci le-am descoperit personal citind pe forumurile straine.Este normal si daca da cat dureaza aceste efecte postchirurgicale-posibil sindrom dumping? doresc si eu un raspuns sau daca se mai confrunta cineva cu aceste probleme postoperatorii(mentionez ca nu mai am arsuri esofagiene)

 24. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 14.4.2014, ora 9:22 pm

  Buna seara .am avut hernie hiatala de 7 cm ,cu reflux gastroesofagian ,tip c .am facut tratament 2 luni cu controloc de 40 si gaviscon .dupa tratament s a recomandat tratament chirurgical .nu am stat pe ganduri .ma simt bine ,cum nu stiu de cand nu m am simtit.am inceput serviciul dupa 21 de zile .pot manca aproape de toate ,nu mananc mult si nu consum ce stiu ca irita stomacul.inca ma simt usor balonata ,dar cu timpul ,trece.am fost operata la sfarsitul lunii februarie,laparoscop .recuperarea a fost destul de usoara .sanatate la toata lumea

 25. Comentariu scris de mark
  Publicat la data de 18.4.2014, ora 12:32 pm

  buna ziua,

  am o henie hiatla de 4 cm ;
  acum 3 ani era de 3 cm;
  urmez un tratament cu nexium , dar dupa ce mananc , chiar si puti, incep sa tusesc, sa imi tot vine ca un fel de saliva din stomac , apoi am si nasul infundat de la aceasta ; asta insemana reflux gastro ?
  cum pot sa mai amendez simpotomatologia ?

 26. Comentariu scris de Ani W
  Publicat la data de 30.4.2014, ora 7:53 pm

  Buna ziua tuturor ,

  Am fost acum trei zile operata de hernie de catre un Doctor specialist in domeniu ,unul dintre cei Mai buni in Europa,lucru confirmat si de alti pacienti aflati in spital in acelasi timp cu mine. Ma simt foarte bine fara sa exagerez si pentru aceasta multumesc domnului Dr Ablassmaier din München Starmedklinik , operatia a avut loc la orele 10 in data de 28 Aprile 2014 iar eu sunt acasa si ma plimb. Va recomand cu incredere acest doctor . Va doresc multa sanatate

  • Comentariu scris de mihaela
   Publicat la data de 2.5.2014, ora 3:23 pm

   Dna Ani W.cum ati ajuns la acel doctor din München?Puteti sa-mi spuneti si mie?Am si eu problema cu refluxul gastroesofagian si ma simt foarte rau
   Va multumesc anticipat.

   • Comentariu scris de Ani W
    Publicat la data de 2.5.2014, ora 4:32 pm

    Buna ziua Mihaela ,
    Acest medic l- am gasit in Internet in urma multor cautari opereaza numai aceste cazuri si este specializat pe chirurgie viscerala,daca doriti sa luati legatura cu el este de gasit in München 81737 la clinica Starmedklinik adresa este Puzbrunner Str Nr 9 Tel 004989450285285 sau mobil 00491723265032, comunica si in engleza cu pacientii. Va doresc multa sanatate .

    • Comentariu scris de mihaela
     Publicat la data de 5.5.2014, ora 11:59 am

     Dna Ani W.daca nu sunt indiscreta,cit va costat operatia? Analizele lea-ti facut in Romania sau in Germania.Puteti sa-mi dati un nr. de telefon de e dumneavoastra sau un email sa va pot contacta sa vorbim mai detaliat despre aceasta problema,daca nu va deranjez?
     Va multumesc anticipat.

     • Comentariu scris de Ani W
      Publicat la data de 5.5.2014, ora 2:58 pm

      Stimata doamna Mihaela,

      Analizele le- am facut in Romania in cadrul spitalului Medlive Genessys in Arad,un Set complet pentru operatie doar ca programarea pentru operatie a fost cu o luna mai tarziu si a trebuit sa refac analizele de sange si pentru inima , endoscopia nu a trebuit refacuta. Cat despre costul operatiei personal nu am platit nimic , pentru ca am fost asigurata,dar as fi fost pregatita sa platesc oricat ca sa imi inbunatatesc calitatea vietii. Pentru alte informatii va stau la dispozitie la adresa de e- Mail rucola61@yahoo.com

      • Comentariu scris de racz domokos
       Publicat la data de 27.8.2015, ora 1:41 am

       Mult Stimata Doamna , am citit de operatia D-stra ‘si a-si dori cateva informatii mai ample in legatura cu operatie.. Daca sunteti draguta sa-mi raspundeti la e-mail as fi tare recunoscator…. De fapt sufar de BRGE si s-ar putea (mai mult ca sigur)sa fie vorba de operatie’ nu stiu ce sa fac ;poate am o sansa de reusita in Germania . Nu stiu cum ati procedat, ce-i de facut. sunt complect demoralizat…..Acum scriu de pe o tableta ;dar daca imi srieti pe e-mail : domiracz@yahoo.com.tare v-as multumi. Cu multa stima si respect, Domi.

 27. Comentariu scris de Ani W
  Publicat la data de 30.4.2014, ora 8:03 pm

  Am fost atat de entuziasmata ca am uitat sa precizez ca dignosticul meu initial a fost hernie hiatala cu esofagita de reflux gradul b cu gastrita si sindromul colonului iritabil. Ma simt bine si nu am cuvinte destule sa multumesc acestui Domn doctor Ablassmaier . Insa si pe acest forum am gasit informatii pretioase . Va multumesc!

  • Comentariu scris de Maria
   Publicat la data de 22.2.2017, ora 10:31 am

   As dori sa stiu cum va simtiti acum,dupa 3 ani de la operatie.Eu am aceeasi suferinta si as dori sa stiu unde sa ma operez,nu mai pot suporta acest chin.Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.Cine poate sa imi dea informatii,va rog!

   • Comentariu scris de Ani W.
    Publicat la data de 23.2.2017, ora 10:11 pm

    Buna ,
    La trei ani distanta de aceasta operatie starea sanatatii mele este una buna
    as spune, in linii mari fara probleme in proportie de 85 %. Consider ca a fost o buna decizie aceasta operatie. Ma mai supara din cand in cand refluxul gastric dar comparativ cu situatia precedenta operatiei nu este de luat in seama.
    Multa sanatate va doresc!

 28. Comentariu scris de Mihaela timpau
  Publicat la data de 8.5.2014, ora 10:45 am

  Pentru domnul doctor Victor Radu:
  Domnule doctor va rog sa-mi spune-ti,ce reusita pe termen lung are interventia laparoscopica pentru Boala de reflux gastroesofagian.?
  Sufar si eu de aceasta boala,nu am leziuni pe esofag,dar tratamentul medicamentos nu are efect.Fac tratament de 8 luni si eu tot am acele arsuri de stomac si pina in git si vad acum ca am si probleme respiratorii,pe care inainte nu le aveam,senzatie de sufocare.
  Va multumesc.

 29. Comentariu scris de dr. Victor Radu
  Publicat la data de 9.5.2014, ora 8:57 pm

  Buna seara,

  Operatia de corectare a herniei hiatale si a valvei antireflux (gastro-esofagian) reprezinta unica alternativa a tratamentului medicamentos.
  Efectul pozitiv al operatiei apare inca din ziua 1 postoperator.
  Un procent de sub 10% din cazuri (conform datelor Societatii Americane de Chirurgie Endoscopica – SAGES) nu raspund la acest tratament.

  Cu stima,
  dr. Victor Radu
  http://www.tratamenthernie.ro
  http://www.drvictorradu.ro

  • Comentariu scris de TIMPAU MIHAELA
   Publicat la data de 12.5.2014, ora 1:39 pm

   Stimate domnule doctor Victor Radu
   Va multumesc pentru raspuns.
   Vroiam sa stiu si problema asta:aceasta operatie odata facuta,aceasta valva antireflux e reparata pentru totdeauna(eu stiu ca trebuie sa nu faci excese alimentare nici dupa operatie),sau sunt cazuri in care dupa un timp operatia trebuie refacuta?
   Pentru ca vad foarte multa lume pe internet care zice ca nu este sigura aceasta operatie.
   Va rog sa nu va suparati ca insist cu intrebarile,dar dumneavoastra ca specialist si avind o vasta experienta in aceste proceduri,stiti foarte bine ceea ce va intreb eu
   Va multumesc anticipat
   Cu stima
   MIHAELA TIMPAU.

 30. Comentariu scris de viorica ganciu
  Publicat la data de 12.5.2014, ora 12:12 pm

  am fost diagnosticata cu esofag barrett la biopsie mia iesit fragment de mucoasa superficiala de tip secretor cilindric mucipar cu prezenta la nivelul criptelor si a epiteliului luminal a unor zone de metaplazie detip intestinal este prezent infiltrat inflamator cronic limfomonocitar difuz in cantitate redusa mentionez ca prezint si sangerari episodice la cateva zile spunetimi va rog se mai poate face ceva

 31. Comentariu scris de viorica ganciu
  Publicat la data de 12.5.2014, ora 8:34 pm

  Pt dl doctor Victor Radu buna ziua dl doctor.
  am fost diagnosticata cu esofag barrett la biopsie mia iesit fragment de mucoasa superficiala de tip secretor cilindric mucipar cu prezenta la nivelul criptelor si a epiteliului luminal a unor zone de metaplazie detip intestinal este prezent infiltrat inflamator cronic limfomonocitar difuz in cantitate redusa mentionez ca prezint si sangerari episodice la cateva zile spunetimi va rog se mai poate face ceva

 32. Comentariu scris de mark
  Publicat la data de 9.9.2014, ora 9:02 pm

  buna ziua,

  am o hernie hiatala de 4 cm. In 2011 era de 3 cm;
  am urmat tratament cam 2 ani cu intreruperi cu controloc; anul asta am luat cam 4 luni nexium;
  problema cea mai grea este acum ca am o mucoasa nazala foarte mare si am nasul infundat;
  trebuie sa consum cam 7 pachete de servetele pe zi pt nas !

  Credeti ca este posibil ca aceasta abundenta de mucoasa nazala este posibila de la henia hiatala datorata refluxului gastro esofagian ?

 33. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 23.9.2014, ora 4:19 pm

  buna ziua .am revenit la d voastra dupa sapte luni de la operatie (hernia de sapte centimetrii ).ma simt foarte bine sunt multumita ca am recurs la operatie.ma descurc bine si cu alimentatia si cu efortul.din experienta evit zmeura,capsunele,,sub nci o forma nu consun alta cafea decat cea naturala si nu consum lichide acide.nu stiu daca are legatura cu hernia dar nu ma mai doare asa des capul.multumiri domnului doctor popa din tg mures .sanatate multa la toata lumea

  • Comentariu scris de tocitu
   Publicat la data de 24.9.2014, ora 10:07 am

   Maria imi poti spune te rog , daca aveai palpitatii !!, si eu am fost diagnosticata cu hernie hiatala de 7 cm , mi -sa spus ca aceasta este cauza palpitatiilor , pe langa arsuri pe gat etc.

   • Comentariu scris de maria
    Publicat la data de 25.9.2014, ora 4:41 pm

    buna.da,aveam palpitatii,o vreme parca ma strangea ceva de gat(am facut analize endocrinologice si totul era bine),ma durea tare pieptul(am ajuns la smurd _ma temeam sa nu fie inima),orice consumam chiar si apa ,aveam aciditate mare,noptile vomam destul de des tot timpul aveam un disconfort.mentionez ca nu consum bauturi alcoolice si nici nu fumez.dupa operatie totul s a schimbat in bine ,nici nu se compara.este mare lucru sa poti manca si sa nu ti fie rau pe urma.avem si o usoara raguseala ,banuiesc de la arsurile de pe esofag.inca ceva,cand vomam ma umleam pe fata si pe gat de mici punctulete vinetii.numai bine la toata lumea

 34. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 17.11.2014, ora 8:01 pm

  Buna seara,

  In urma analizelor, mama a fost diagnostica cu esofagita de reflux clasa A, rezultatul este :
  - esofag-eroziuni liniare pe pliuri < 5 mm
  -stomac- fornix, corp, antru-mucoasa hiperemica, eroziune, D1, D2- aspect normal
  Diagnostic endoscopic- esofagita de reflux clasa A. HH. Gastrita eroziva.

  Urmeaza tratament:
  -Motilium 10mg, 1 cpx3/zi,
  -Nolpaza 40mg, 1cp/zi dim cu 30min im,
  -Sucralfat 1g, 1cpx3/zi, 1 luna

  E vorba de cancer? Ce se poate face in cazul acesta? E nevoie de interventie chirurgicala? Multumesc!

 35. Comentariu scris de Dr. Victor Radu
  Publicat la data de 18.11.2014, ora 12:13 pm

  Buna ziua,
  Nu este vorba de cancer.
  Tratamentul herniei hiatale si al esofagitei de reflux poate fi medicamentos sau
  chirurgical.
  Evaluarea corecta si completa a situației poate
  fi făcută doar la o consultatie.

  Dr. Victor Radu
  http://www.tratamenthernie.ro
  http://www.drvictorradu.ro

 36. Comentariu scris de DAN
  Publicat la data de 28.11.2014, ora 12:04 pm

  Buna,acum 3 ani am facut o endoscopie avand urmatoarele rezultate:
  -esofag:cu esofagita de reflux gradul A.Hernie hiatala organo-axiala de 4 cm.
  De stomac si duoden nimic anormal din aceasta cauza nu le zic rezultatu.
  Am luat tratament medicamentos pe timp de 3 luni cu Nexium,dar rezultatele au fost foarte slabe.De la terminarea acestui tratament am tot luat mediamente pentru reflux cu rezultate putin mai bune decat Nexium,dar daca nu imi iau aceste pastile simtomele apar imediat.Imi puteti spune ce este de facut? operatie? daca nu se face aceasta operatie ce riscuri am….imi pot aparea complicati? tinad cont ca sunt si tanar. Va astept raspunsu.Multumesc.

 37. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 4.12.2014, ora 12:27 am

  Buna seara ! Acum 1 an, in urma unei endoscopii, sotuului meu (28 ani)i-au gasit niste pete pe esofag.a fost.diagnosticat : “Absenta metaplaziei face dificil diagnosticul de esofag Barett,dar interpretarea modificarilor descrise trebuie realizata in context clinic si endoscopic”.
  bun. a urmat un an ci regim alimentar,nexium zilnic, fara alcool , fara fumat,intr-un cuvant: un stil de viata sanatos.Acum o saptamana a facut inca o endocopie .in urma acesteia medicul i-a spus ca mai are pete pe esofag,nu atat de mari.
  am uitat sa mentionez ca are o hernie hiatala de 2 cm.
  astazi am primit rezultatele : ” cele doua fragmente tisulare examinate sunt formate dintr-o mucoasa gastrica de tip antro-fundic,cu o componenta de mucoasa corporeala importanta.Stroma este moderat infiltrata de leucocite mixte printre care sunt si eozinofile. Nu exista metaplazie dar sunt microfocare de de displazie joasa.La margini sunt mici focarede epiteliu scuamos.
  Concluzie: aspectul poate corespunde unui esofag Barett.
  Nu inteleg nimic .Are esofag Barett sau nu?
  si daca da..ce inseamna asta?
  ce se recomanda? operatie? la esofag ? la hernia hiatala?
  cineva ne-a speriat, ca de la esofag Baret la cancer e doar un pas!
  nici eu, nici sotul meu nu avem cunostiinte medicale incat sa ne dam seama ce e de facut pe viitor.
  El nu se simte bine. il doare pieptul,spatele.il mananca pieptul si spatele(nu stiu daca asta are vreo legatura).are arsusi.
  va rog mult sa ne interpretati si noua rezultatul. dupa parerea dvs . e ceva grav?
  adica va da de inteles ca se ajunge la cancer?
  si va rog mult sa-mi explicati ce e acel epiteliu scuamos?
  daca e nevoie de vreo operatie, de care se face in cazul acesta : laparoscopic sau chirurgical?

  va multumesc mult.

 38. Comentariu scris de Dana Coman
  Publicat la data de 10.12.2014, ora 12:42 pm

  Buna ziua!
  Imi cer scuze ca va deranjez!
  Va vorbesc de mama mea, de 64 ani.
  In februarie anul acesta am internat-o la cardiologie cu mici dureri in piept.
  Diagnostic externare:- insuficienta cardiaca cls I Nyha,
  -dureri toracice atipice,
  – ateromatoza mitro-aortica,
  – regurcitare mitrala degenerativa usoara.
  Biologic:leucocitoza(15,2), granulocite(10,01), helicobacter pylori pozitiv.
  Rg.cord pulmon: – hiluri cu arie de proiectie crescuta,
  – aorta uniform ecatziata pe sectorul descendent,
  – cord cu dimensiuni transvers marit.
  Eco.abdominala: – ficat omogen,normodimensionat,
  – colecist cudat, fara calculi, splina,pancreas,rinichi-aspect normal, – V.U. continut clar, uter omogen.
  Tranzit baritat: – esofag terminal laterodeviat de partea stanga,
  – stomac cu polul inferior in micul bazin,
  – relief gastric gastric cu pliuri moderat ingrosate,pilor spastic, bulb duodenal fugitiv opacifiat, cadru normal desfasurat.
  CT: -leziuni fibrotice reticulo-nodulare apical stanga,
  – fara adenopatii mediastinale,
  – esofag dilatat pe toata lungimea cu ingrosarea peretelui posterior pana la 5mm in portiunea supracardiala.Splina si glande suprarenale cu aspect normal.
  EDS: – esofag normal in 1/2 proximala dilatat in 1/3 distala, HBIH(?) medie stomac cu nisa antrala, spre mica curbura cu diam. de 1/2 cm, margini nete, cu fundul acoperit de de fetrina(?). Imi cer scuze daca am gresit ceva.
  In 05.12.2014 repetam analizele . Leucocite 8,3, helicobacter prezent decat in sange, INR 1,19. Dar cu stare generalamai accentuata in conditiile in care la inceputulanului simtea un nod in gat , acum varsa la solide si chiar lichide, apoi mananca iar, si trece mancarea. Are acest reflux inclusiv noaptea, cand mananca dupa amiaza. Este un om ponderat in toate. A luat nexium, controloc, augumentin( are o gingivita). A mai si slabit( aprox. 6 kg), initial 70kg. Simte o obstructionare mai jos putin de capul pieptului, cu o frecare si senzatie de erodare.
  In acest stadiu care este parerea dumneavoastra?
  Mii de multumiri!

 39. Comentariu scris de Dr. Victor Radu
  Publicat la data de 10.12.2014, ora 1:25 pm

  Buna ziua!
  Care este starea actuala a esofagului si stomacului?
  Ați repetat endoscopia?
  Au trecut 10 luni de la investigațiile anterioare…

 40. Comentariu scris de daniliuc bianca
  Publicat la data de 11.12.2014, ora 5:00 pm

  Buna ziua….taticul meu e proaspat operat de hernie…si acuza balonari…imi este frica pentru viata lui…mentionez ca are 53 de ani

 41. Comentariu scris de Dana Coman
  Publicat la data de 12.12.2014, ora 11:30 am

  Stare generala este buna.
  Analizele sunt bune.-de sange.
  Nu am repetat endoscopia pentru ca nu o pot convinge.
  Varsa cand simte ca se acumuleaza deasupra de stomac.
  Apoi simte ca trece mancarea.
  Are o senzatie de frecare si de erodare in capul pieptului.
  Va multumesc!

 42. Comentariu scris de Eduard
  Publicat la data de 19.12.2014, ora 7:59 pm

  Buna ziua,as dori sa stiu cei care ati facut operatii anti-reflux nissen sa spuneti mai multe despre recuperare,eu am ajuns pe esomeprazol 160 pe zi si medicul gastroentorolog numai nu ma trimite o data la operatie,nu mai stiu ce sa fac,de la esomeprazol 20 am crescut pe 40 in 2 reprize,pe urma 80 in 2 reprize si acuma 160,am aproape 3 ani de cand iau esomeprazol,acuma cu tot cu 160 tot simt usor refluxul cum imi vine in gat si ma sufoca,ma deranjeaza la inghitit ,respirat ,salivez etc dupa ce mananc si foarte putin,ce trebuie sa mai fac sa conving pe cineva sa ma opereze?ma amana de la luna la luna si spun mai incearca si gaviscon + motilium,sau aia + aia,dar le tot explic ca nimic nu are efect si refluxul inca efectiv exista,am cativa ani de cand nu am avut o zi fara simptome,am deja aproape un an de cand nu mai am loc de munca,stau toata ziua in casa nu ma mai simt bine deloc,daca cineva ma poate ajuta astept un raspuns,multumesc

  • Comentariu scris de andreea
   Publicat la data de 1.1.2015, ora 9:09 pm

   si eu as vrea sa stiu acelasi lucru din pacate sunt intr o situatie asemantoare cu tine de 2 ani ma supara refluxul asta imi face viata un calvar pur si simplu

  • Comentariu scris de dr. Victor Radu
   Publicat la data de 12.1.2015, ora 3:51 pm

   Buna ziua,
   In situatia in care esofagita de reflux nu raspunde la tratamentul medicamentos (antisecretor gastric) este recomandat tratamentul chirurgical. In plus, la pacientul tanar, avand in vedere ca terapia medicamentoasa trebuie urmata toata viata, este recomandata o data in plus cura chirurgicala.

   dr. Victor Radu
   http://www.tratamenthernie.ro
   http://www.drvictorradu.ro

 43. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 26.12.2014, ora 11:10 pm

  Buna seara,domnul doctor . Am fost diagnosticata cu hernie hiatala iar dupa endoscopie ,mi.au dat si un rezultat final,am HELICOBACTER PYLORI ,…am luat tratament 10 zile ,Pantoprazol,Amoxi si Clariticina . Voi merge curand la control. Singurele simptome care le am este o durere in gat ,un fel de strangulare care imi face probleme si la inghitire plus cateodata o tuse seaca seara in rest nu vomit,nu.mi vine nimic inapoi ,nimic rau doar aceasta apasare in gat si la laringe simt ca si cand e umflat. Va rog frumos sa.mi spuneti daca voi mai trai bucuria sa fiu cum eram odata trebuie sa iau tratament toata viata sau e necesar operatia !?Deja am o operatie mare,Histerectomie totala,numai doresc alta. Precizez ca am 43 ani,tin regim pentru hernie ,numai fumez iar alcool nu consum. Va multumesc anticipat .

 44. Comentariu scris de IULIA
  Publicat la data de 3.1.2015, ora 11:02 pm

  Buna seara Domnul Doctor am si eu o problema de cativa ani cu stomacul in urma endoscopiei care am facuto de doua ori mi sa gasit Reflux esofagian gradul A. hernie hiatala de 1 cm si Helicobacter Pylori aceasta a fost la prima endoscopie cum eu sant in Italia am facut tratament cu antibiotic Amoxina , mepral si avalox . la a doua endoscopie mi sa gasit reflux esofagian gradul A si hernie hiatala si urmez tratament ulcezol 20 mg , problema e ca de catva timp simt esofagu iritat si am o tuse cu mucoasa iar seara am o respiratie cu un harait ce sfat imi dati sau ce tratament sa urmez cum as putea elimina mucoasa care o am ,Doctorul de familie de aici din Italia mi-a dat sa fac radiografie la plamani dar nu cred sa fie de la plamani e de la stomac ,am 51 de ani si in ultimul timp cu instalarea menopauzei am luat in greutate nu exagerat dar am luat . astept raspunsul d-voastra si va doresc un an nou cu multa sanatate Multumesc

 45. Comentariu scris de Mihai Iftime
  Publicat la data de 4.1.2015, ora 6:54 pm

  Buna seara,

  as dori sa pun o intrebare mai intai domnului doctor dar si celorlalti care au avut palpitatii.Am 53 de ani si in ultimii 15 ani am avut la intervale de ani sau mai des in ultimii 2 ani cca 22 de fibrilatii(palpitatii cu puls neregulat relativ rapid pana la 140 batai pe minut) cu durata de la 5 minute la 16 ore, dar in medie 5-6 ore.Tot de cca 15 ani am avut din cand in cand reflux esofagian in urma caruia ma sculam noaptea cu senzatia de inecare si imposibilitatea de a respira.Acum 2 ani in urma unei endoscopii am descoperit o hernie hiatala de cca 3 cm si o gastrita.Mi s-a spus ca nu e de operat hernia.Problema e ca ,cardiologii care m-au vazut-profesori etc-mi-au spus ca nu au depistat ceva organic care sa constituie o cauza evidenta a fibrilatiilor, care se petrec mai ales in perioada de iarna cand tin post .Altfel, am impresia ca dulcele si in special mierea mi-ar da reflux.Sunt de asemenea destul de balonat uneori.Mai am si pietre la bila dar care nu ma supara de loc.Medicamentele care mi le-au dat cardiologii preventiv -Rytmonorm,anticoagulante etc au ca efecte secundare cresterea aciditatii.Intrebare: e posibil ca hernia hiatala,refluxul esofagian sa fi iritat diafragma/esofagul/nervul vag/alti nervi si sa constituie o cauza a fibrilatiilor?Cam toate au fost dimineata sau seara !Ziua cred ca am avut tot spre seara una singura de 5 minute.De asemenea, in ultimii 2 ani mi-au aparut cand si cand extrasistole-nu multe, la schimbari de pozitie ,la respiratii adanci la lasat pe spate, la culcat pe stanga etc.
  Va multumesc,
  MIHAI

 46. Comentariu scris de Salina Iacob
  Publicat la data de 12.1.2015, ora 1:49 pm

  Buna ziua,
  Am frost operata laparoscopic in urma cu doua luni de hernie hiatala si brge; insa Icepand de acum o luna am inceput sa am dificultati la inghitire (tribuie sa mananc cu sticla de apa langa mine, caci altfel raman cu mancarea pe traseu), stari de greata si episoade de diaree acuta. Credeti ca aceste stari au legatura cu operatia? Ce a-si putea face in ceacest caz?
  Multumesc anticipat,
  Alina Iacob

  • Comentariu scris de dr. Victor Radu
   Publicat la data de 12.1.2015, ora 3:56 pm

   Disfagia (inghitirea cu dificultate) poate fi cauza unei valve antireflux prea “stranse”. Deci poate fi urmare a operatiei.
   Trebuie sa va adresati meducului curant.
   Ca modalitati de rezolvare se pot practica dilatatii endoscopice, sau, daca acestea nu dau rezultat, reinterventia chirurgicala.

   dr. Victor Radu
   http://www.tratamenthernie.ro
   http://www.drvictorradu.ro

  • Comentariu scris de eduard
   Publicat la data de 12.1.2015, ora 11:56 pm

   salut,ai o adresa de e-mail,facebook,yahoo messenger ceva?as vrea sa discutam despre operatie,urmez si eu curand si vreau mai multe detalii,multumesc

   • Comentariu scris de Ani W
    Publicat la data de 13.1.2015, ora 10:55 am

    Buna Eduard,

    Pot fi contactata pe adresa de e- Mail rucola61@yahoo.com si pot sa dau informatii despre cum a decurs operatia in cazul meu. La 28 aprilie 2014 am efectuat operatia de fondoplicatura Niesen ( hernie hiatala) ma simt bine ,pot consuma alimente de care inaintea operatiei nu ma puteam apropia pentru ca imi faceau regurgitatie acida si dureri insuportabile. Acum nu mai am dureri. Va doresc tuturor multa sanatate .

    • Comentariu scris de eduard
     Publicat la data de 19.1.2015, ora 8:34 pm

     PENTRU DOCOR VICTOR RADU
     Buna ziua,am scris si mai sus sunt pe esomeprazol 160 + pepsane de data asta primit astazi 1/19/2015 ,din nou sunt amanat ca nu vor sa ma trimita la operatie desi eu am cerut operatia in schimb la tratament,pentru ca nu am nernie hiatala sau urma de esofagita,dar cu asemenea tratament nu cred ca se mai poate vedea ceva,sunt pe pastile de aproximativ 3 ani de zile,si daca nu iau am arsuri pana ma sufoc,dar si mometan cu tot cu tratament abia pot manca si simt cum imi vin inapoi,am observat dupa masa daca tin mana apasat in zona sternulu sau cum se numeste,bifurcatie spre sfincter nu mai am reflux asa tare si am improvizat ceva sa pune presiune acolo dar imi este foarte greu,vreau sa stiu daca sunte-ti dispus sa ma operati fara amanari alte pastile,alti gastroenterologi,am si ph-metrie sub tratament maxim cu 96 de episoade de reflux,multumesc ,vreau un contact dar daca chiar doriti sa ma operati nu sa vin la consultatie si de acolo trimis la altii si asa mai departe ca la medicii la care sunt acum,scuze ca sunt prea direct dar nu mai suport,multumesc

     • Comentariu scris de Mirela
      Publicat la data de 14.10.2015, ora 10:58 pm

      Eu m-am operat in 2013 de hernie hiatala…dupa o suferinta de 3 ani…as vrea sa sspun ca arsuri nu au incetat nici o clipa..simt ca scot flacari pe gura…..nu trece nici cu regim,nici cu pastile si am incercat fel de fel….am ajuns la capatul rabadari si nu stiu ce mai pot face…

      • Comentariu scris de Maria
       Publicat la data de 25.2.2017, ora 5:59 pm

       buna si eu am o suferinta asemanatoare vreau sa stiu unde ai facut operatia daca vrei te rog ajutama

 47. Comentariu scris de vatrici elena
  Publicat la data de 3.2.2015, ora 9:13 am

  Am reflux gastro esofagoan si ernie iatala iau in fiecare zi esomeprazol si gaviscon vreau sa stiu daca fac bine

  • Comentariu scris de eduard
   Publicat la data de 3.2.2015, ora 12:53 pm

   nu fac bine,te fac doar sa te simti putin mai bine,si imediat ce renunti la ele o sa te simti si mai rau,ai grija la doza care o iei si sa nu iei pe termen lung ca devii dependenta.

   • Comentariu scris de adriana
    Publicat la data de 24.7.2015, ora 8:17 pm

    eduuard in caz ca mai intri pe aici as dori sa te intreb cum ti s-a declansat boala de reflux? si pe mine ma omoara mananc numai orez fiert medicii din constanta nu au putut sa ma puna cat de cat pe picioare asa ca am ales Bucuresti ……luni sunt programata…..e groaznic …..am ajuns o leguma am 44 kg am facut 2 endoscopii diagnostic>gastroduodenita si boala de reflux …iau tratament de 7 luni si nimic….

    • Comentariu scris de Maria
     Publicat la data de 16.3.2017, ora 10:17 am

     buna as vrea sa stiu daca ai reusit sati faci operatiasi unde tiai facuto ca sunt intro situatie asemanatoare cu a ta te rog ajutama

 48. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 3.2.2015, ora 7:17 pm

  buna eduard si eu sunt in aceeasi situatie ca si tine eu sufar de boala asta din 2012 am doar reflux fara hernie si fara rani pe esofag si la fel nu mi se recomanda operatia desi eu as dori pt ca nu ma simt .as dori sa mai vb pe acest subiect ca sunt f multe de spus sau oricine stie un medic care a reusit o astfel de operatie in romania sa imi scrie la valyduamnu@yahoo.com

 49. Comentariu scris de vatrici elena
  Publicat la data de 4.2.2015, ora 9:04 am

  Esomeprazol de 20mg si gaviscon 10l este o doza perfecta sau nu daca nu le iau ma simt rau ce sa fac sa nu le mai iau vreau un consilu .ceaiurile sunt bune .si daca aveti tratamente naturale va multumesc

 50. Comentariu scris de Florin Moldovan
  Publicat la data de 13.2.2015, ora 10:56 pm

  Buna ziua tuturor
  In legatura cu hernia hiatala insotita de reflus gastro-esofagian as vrea sa exoun cateva puncte de vedere mai diferite. Am fost diagnosticat si eu la fel cu aceasta boala acum doi ani. Nu i-am dat prea multa atentie iar anul trecut a recidivad. Mentionez ca locuiesc de mai multi ani in Elvetia deci si tratamentele se refera la ceea ce au recomandat doctorii de aici (fara afront pentru personalul medical din Romania pentru care am toata stima.
  - endoscopia a durat 15 Minute timp in care am fost anesteziat total, in rest fara complicatii
  - m-i sa spus de boala inclusiv ca sunt purtator de hbacteria helicobacter-pilori
  - doctorul de la endoscopie a zis ca o sa trebuiasca sa iau toata viata Pantoprazol( similar Esomeprazol
  - dupa o luna de luat am avut 90 la suta din efectele secundare care le-am citit pe medicament (insomnii, depresii, dureri in zona ficatului, nervozitate, anxietate, fara Chef de nimic, foarte obosit…etc)
  Acuma vine partea mai interesanta: doctorul de Familie , un om cu varsta apropiata de pensionare, dupa o discutie cu el mi-a recomandat sa iau acest medicament doar o saptamana de la simptomul de refux. MOTIVUL:
  - eliminarea efectelor secundare
  - CU ACESTE MEDICAMENTE (toate cele pentru Reflux)SE PIERDE FOARTE MULT DIN VITAMINA B12 CARE E GREU DE INLOCUIT CHIR SI INTRAVENOS

  Intre timp hernia hiatala am micsorat-o (de la 2 cm la ceva infim in doar 2 luni)intr-un mod natural extraordinar, deci si refluxul nu mai e asa de agresiv (ca aici vroiam sa ajung), iar cand hernia dispare sper si refluxul sa ma lase in pace.
  - imi tratez refluxul cu otet de mere (chiar daca suna stupid), dar functioneaza
  - HERNIA HIATALA:
  - in fiecare dimineata , pe stomacul gol beti un pahar de apa , dar sa fie calduta (relaxeaza stomacul) , aceasta va umple cat de cat stomacul
  - stand in picioare intinde-ti mainile in fata apoi apropiati varfurile degetelor de piept si ramaneti in aceasta pozitie
  - ridicati-va pe varfuri si apoi va lasa-tisa cadeti pe calcaie dar in cadere libera de aproximativ 15 ori
  - stomacul Sub greutatea apei va avea tendinta sa coboare, atragand si hernia dupa el (in cazul meu a si facut-o
  IN REST O ALIMENTATIE ADECVATA, SOMN CU PARTEA DE SUS A CORPULUI MAI RIDICATA, MESE REGULATE SI MISCAREA E SFANTA.
  Daca pot sa mai ajut cu cea mai mare placere (repet nu sunt un doctor sunt un pacient.
  Florin
  (imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale)

 51. Comentariu scris de Tiberius
  Publicat la data de 28.2.2015, ora 11:39 pm

  Buna,am de ceva timp niste simptome ciudate acelea fiind legate de esofag,eu cel putin acolo simt ca se produce totul,treaba este ca nu pot inghitii bine,simt ca se opreste saliva undeva in gat,am tendinta sa tusesc doar pentru ca simt ca si cum ar fii ceva mucus undeva pe gat in jos,cand fac efort sau alerg simt ca ma inec nu pot primii aer bine parca un fel de mucus se depune pe valve si redpir cu greu si trebuie sa tusesc sa se rupa,dintre toate cea mai enervanta este k trebuie sa provoc eu tusea doar pt ca simt ceva pe gat in jos catre stomac,tin sa precizez ca tusesc cumva din gat,nu tuse normala. Rog daca se poate o parere profesionista sau a unuia care a avut simptome asemanatoare. Va multumesc anticipat.

 52. Comentariu scris de Alex
  Publicat la data de 28.6.2015, ora 11:33 pm

  Buna ziua domnu doctor Victor Radu
  Ma numesc Alex, pana în 4 mai 2015 eram un om normal munceam mergeam acasă mai ieșeam și prin oraș mâncăm f bine deșii recunosc am o dantura proasta.
  Ideea e ca am făcut puroi la măsea și am luat câteva zile tratament cu antibiotice fără să depășesc doza. Nu am mâncat o zi din cauza durerilor dar când a trecut totul a început coșmarul de a ma îneca cu alimente solide stări de panica gat uscat. Am încercat să trec peste asta dar pe zi ce trecea am renunțat să m ai mănânc nimic solid. De atunci am slăbit 13 14 kilograme. O vreme mi am revenit luând la sfatul medicului de la gastrointerne vitamine și dentocalmin cred pentru liniștire diagnosticul dat de acest medic disfagie pe baza de stres .de câteva zile însă nu mai pot inghitii mai nimic expectorez f mult mucus am renunțat și să fumez îmi e frica sa mai înghit ceva sincer va spun. Am și o depresie f urata la munca nu mai mănânc nimic acasă mă hrănesc doar cu ciorbe supe și f multe lichide. Nu am avut nu niciodată probleme de deglutitie precizez doar ca am avut și am o gastrita de ani de zile. În acest interval am căpătat și o bronsita.
  Pe scurt ce sfat îmi dati ce să fac să pot fi un om normal din nou sau măcar să apuc cu bine sfârșitul verii.

 53. Comentariu scris de adriana
  Publicat la data de 24.7.2015, ora 8:15 pm

  eduuard in caz ca mai intri pe aici as dori sa te intreb cum ti s-a declansat boala de reflux? si pe mine ma omoara mananc numai orez fiert medicii din constanta nu au putut sa ma puna cat de cat pe picioare asa ca am ales Bucuresti ……luni sunt programata…..e groaznic …..am ajuns o leguma am 44 kg am facut 2 endoscopii diagnostic>gastroduodenita si boala de reflux …iau tratament de 7 luni si nimic….

  • Comentariu scris de Hector
   Publicat la data de 27.8.2015, ora 3:40 pm

   salut,eu mai mereu am fost sensibil la mancare,dar totul a pornit cu o salivare excesiva etc dupa care aveam reflux la orce mancam-beam,dar acum depinde la fiecare cum se comporta,de ex eu nu am avut arsuri in capul pieptului niciodata dar aveam in gat etc,acum cum te simti? ce tratament iei?

 54. Comentariu scris de madalina
  Publicat la data de 21.10.2015, ora 8:16 pm

  buna ziua! ma numesc madalina am 21 de ani si acum 5 luni am descoperit ca am hiernie hiatala . simtomele sunt arsuri in capul pieptului , medicul nu mi-a recomandat nici un tratament decat atunci cand am dureri sa beau cate un protector de stomac , credeti ca este necesar interventia chirurgicala. multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Victor Radu
   Publicat la data de 27.10.2015, ora 8:48 pm

   Buna seara,

   Hernia hiatala se trateaza chirurgical doar daca este insotita de o simptomatologie evidenta (in special esoafgita de reflux).
   Diagnosticul esofagitei de reflux se face prin endoscopie .

 55. Comentariu scris de Gabi
  Publicat la data de 5.11.2015, ora 12:06 pm

  Buna, nu pot scapa de reflux, am fost pe la medici mi-au dat trataement cu lanzul l, motilium, malox, ma ajuta limitat.Am tot felul de simptome si nu stiu daca sunt de la reflux: durere in gat si de limba, nas infundat, limba inclestata si albicioada, usturime la limba si stari de sufocare din stomac ( cand ragai ma lasa starea de sufocare, doar ca ragai foarte greu ).Am facut acum 2 ani endoscopie si mi-a iesit gastrta cu reflux, anul acesta doctorita nu a mai vrut sa imi faca, mi-a spus ca nu ii necesar.I-am prezentat simptomele si a dat din umeri.
  Este posibil sa am simtomele astea?
  Tratamentul il iau de 3 luni, nu este prea mult?sa il intrerup chiar daca ma simt rau?
  Multumesc frumos

 56. Comentariu scris de Carmen
  Publicat la data de 12.11.2015, ora 11:19 am

  Buna ziua, domnule doctor! Cu doi ani in urma am inceput sa tusesc in fiecare dimineata cam 10-15 minute. Tusea era productiva, dar nu expectoram decat saliva. Dupa acea tuse de dimineata care era ca un fel de eliberare nu mai tuseam deloc pe parcursul zilei. Dupa o perioada de timp in afara de tuse au inceput eructatiile, care erau rare la inceput, dar au inceput sa fie din ce in ce mai dese. In 2013 am facut un CT toraco-abdominal. Acesta e iesit in regula. Concluziile au fost doar scizurita stanga si modificari degenerative vertebrale toracale. Absenta noduli pulmonari, absenta acumulari spontane pleuro-pericardice, absenta adenopatii mediastinale. Ficat, coledoc, vezicula biliara, splina, pancreas si rinichi in ordine. Cu toate acestea tusea de dimineata continua sa fie prezenta, mai nou eructatiile care deveneau deranjante. Medicul pneumolog a concluzionat ca tusea nu e de la plamani si ca probabil e o tuse gastrica. Am facut un examen baritat gastroduodenal in urma caruia mi s-a descoperit un reflux gastro esofagian in 2/3 inferioara in cantitate redusa-nu se vizualizeaza hernie hiatala. Tusea a continuat, iar in ianuarie 2015 deoarece eructatiile erau mai dese am efectuat o endoscopie gastrica cu urmatorul rezultat: esofag normal, cardie permeabila, stomac cu continut de aspect clar, mucoasa eritematoasa congestiva, pilor permeabil, bulb normal. In aceasta perioada am facut si analiza pentru determinarea H. pylori si de fiecare data rezultatul a iesit incert, chiar daca analiza era din sange sau din materiile fecale. Chiar daca a iesit incert am primit medicatie pentru eradicarea H. pylori.cu antibiotice. Mentionez ca in toata aceasta perioada am luat nexium, omez sau lanzul pe diferite perioade de timp, combinate cu motilium, digenzim, espumisan, triferment, gaviscon, redigest, aerius. Nicio imbunatatire. Erucatiile au devenit permanente, chiar pe stomacul gol. Mentionez ca nu consum alcool si nici bauturi acidulate, nu fumez si nu mananc alimente condimentate. Am o greutate de 96 kg la 1,65 m inaltime. In august 2015 am efectuat din nou, de data asta la clinica Medas o endoscopie digetiva superioara. Diagnostic: esofag, stomac, duoden fara leziuni; H-pylori negativ la 30 minute, prezenta boala de reflux gastroesofagian fara esofagita. Ma intreb ce intretine acest reflux gastro, daca H. pylori nu este prezent. Mi s-a recomandat regim alimentar si tratament cu lanzul, oroperidys si debridat. Desi am luat tratamentul nu am simtit nicio ameliorare, situatia mea chiar inrautatindu-se, deoarece am ajuns acum sa tusesc nu numai dimineata, ci si pe parcursul zilei. Eructatiile sunt prezente non-stop, iar tusea este virulenta in momentele in care nu pot ragai. Singura pozitie in care ma linistesc este cea orizontala. Cum ma ridic in pozitie verticala incepe mai intai tusea care persista chiar jumatate de ora fara oprire daca nu ragai. In momentul in care am eructatii tusea se opreste. Am facut in acesti ani doi ani de cateva ori si analize la sange care au iesit bune. Ultima ecografie abdominala efectuata cu o saptamana in urma are urmatorul diagnostic: ficat cu aspect de steatoza hepatica incipienta, colecistita cronica colesterolotica, pancreas, splina, rinichi, vezica urinara- toate ok. La unghiul splenic al colonului apare aerocolie accentuata. Tusea si eructatiile imi fac viata un calvar si niciun tratament medicamentos nu a avut rezultate benefice, starea de rau accentuandu-se. Daca imi puteti da un raspuns va sunt recunoscatoare. Multumesc! Numai bine!

 57. Comentariu scris de Dr. Victor Radu
  Publicat la data de 18.11.2015, ora 3:10 pm

  Buna ziua,
  O reevaluare gastro-enterologica este recomandarea mea

 58. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 4.1.2016, ora 1:03 pm

  Buna ziua domnule doctor,

  Mama mea a fost operata laparoscopic in urma cu 4 saptamani pentru tratarea unei hernii hiatale. Operatia a decurs bine, “a fost un succes” ca sa-l parafrazez pe medicul chirurg. Problema este ca de aproximativ doua saptamani a inceput sa intampine mari dificultati la inghitire cu toate ca in zilele postoperatorii starea generala a fost una aproape normala. In urma cu o saptamana starea s-a agravat substantial. Nu a reusit timp de 2 zile consecutiv sa inghita absolut nimic (nici macar lichide: ceai, apa etc), ba mai mult a inceput sa vomite orice inghititura de mancare/lichide. Am revenit la spital, a fost perfuzata cateva zile (pentru hidratare), s-a refacut endoscopie si test de tranzit. Nu au fost constatate complicatii si si-a reluat alimentatia normal pentru doar o zi. De aproximativ 3 zile, starea s-a agravat din nou. Nu reuseste sa inghita nici macar lichide si vomita absolut tot ce incearca sa consume.
  Din cate ne-am documentat, am vazut ca exista o varianta a dilatarii pe care medicul chirurg a exclus-o pentru ca nu s-a constatat prezenta vreunui edem sau a unei stenoze. Ce alte solutii ar mai putea fi?

  Va multumesc!

 59. Comentariu scris de Hector Eduard
  Publicat la data de 4.1.2016, ora 2:28 pm

  De ce nu poate să înghită ?Simte ca îi rămâne în gât și îi vine înapoi ? Sau nu înghite de frică ? La mine a funcționat în special la lichide după ce înghit să îmi țin respirația ca să se duca în stomac,trebuie să bea multe lichide până se obisnuieste, eu am 8 luni de când sunt operat și încă mă deranjeaza uneori ca e foarte strânsă operația,la mine e ex se aude și un zgomot când intră în stomac din cauza presiunii.

 60. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 4.1.2016, ora 2:51 pm

  Nu e de vorba de frica, pur si simplu ii vine inapoi dar nu din gat. Nu e o problema psihica, asta e clar pentru ca are vointa sa incerce sa inghita din nou dupa ce a vomitat. La vomitat elimina foarte multa secretie (ca un fel de spuma).

 61. Comentariu scris de Mocanu Doina
  Publicat la data de 12.1.2016, ora 2:21 pm

  Buna ziua,Domnule doctor va rog sa ma ajutati cu un sfat.In urma unor investigatii in anul 2012 mi s-a descoperit o hernie hiatala de 3 cm si esofagita de reflux,am urmat tratament cu nexium si motilium perioade de cateva luni cu intreruperi.De un an de zile obosesc mult,am palpitatii zilnice,simt o apasare in piept si o usoara durere in partea stanga sub coaste.Nu am arsuri,nu-mi vine acid in gat.Tensiunea arteriala 12,8 ultima data.Am 43 de ani si simt ca pierd lupta cu viata.Va multumesc!

 62. Comentariu scris de Dr. Victor Radu
  Publicat la data de 12.1.2016, ora 3:57 pm

  Buna ziua,
  Va recomand o reevaluare endoscopică si un consult
  de cardiologie.
  Indicația de tratament depinde de rezultatul
  endoscopiei.

 63. Comentariu scris de ciobanu cornel augustin
  Publicat la data de 19.1.2016, ora 12:56 am

  Buna seara dle DR.VICTOR RADU.CU RESPECT,VA ROG FRUMOS,SUNT CADRU MEDICAL,CEEA CE AM CA SI DIAGNOSTIC MA PUNE IN CEATA,VA ROG LIMPEZITI-MA.AM FACUT O ENDOSCOPIE SI MI S-A DAT DIAGNOSTICUL:GASTRITAANTRALA HP POZITIVA,LEZIUNE ESOFAGIANA SUPERIOARA .TREBUIE SA ASTEPT 2 SAPTAMANI.CONSIDERATI CA ESTE CEVA DE NATURA MALIGN?VA MULTUMESC,CU RESPECT.

 64. Comentariu scris de Dr. Victor Radu
  Publicat la data de 29.1.2016, ora 8:46 pm

  Gastrita HP + va trebui tratata medicamentos iar leziunea esofagiana – probabil a fost biopsiata. Doar un rezultat histopatologic poate preciza natura leziunii.

  • Comentariu scris de Maria
   Publicat la data de 2.3.2017, ora 9:46 am

   buna ziua domn Dr Victor Radu sufar de un an de zile de reflux gastro esofagian fara leziuni si am doar inceput de hernie hiatala ft mica dar am niste arsuri ft mari in git si pe esofag citeodata am luat tratament cu controloc nexium ibutin de aproape un an si nu am nici un raspuns am slabit ft mult si maninc ft putin doar doua produse imi vin arsurile pina la dintii imi arde toata gura daca putetii sa ma ajutatii sami spunetii daca mai pot face ceva am facut endoscopie de mai multe ori si nu am esofagita dar in git ma ustura ingrozitor va rog sa ma ajutatii

 65. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 23.2.2016, ora 3:56 pm

  Bunaziua, ma nunesc Maria si sunt din Calimanesti, acum un an am facut o endoscopie dupa care am fost diagnosticata cu esofagita de reflux grad A .Mi s-a spus sa iau controloc 6 saptamani gaviscon si motilium. Problema este ca eu nu am nicio durere si nici arsuri la stomac, simt in gat o durere ca un nod, ma ustura limba si uneori toata gura ca si cum a-si fi baut ceva fierbinte. Am aceasta problema de un an si nu-mi trece cu nimic, rareori mai incerc cu guma de mestecat sau ceau de ghimbir, dar efectul este de moment. Noaptea nu am nimic, in schimb cand ma trezesc dimineta, gura este plina cu o secretie vascoasca. Simt o durere in partea stanga gat si ma ustura ca si cum a-si fi mancat ardei iute. Spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac in acest caz? Multumesc!

 66. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 27.2.2016, ora 8:29 pm

  Buna seara, am revenit cu problema legata de senzatia de arsura in gat si pe limba, nu stiu care este cauza, am luat tratament pentru esofagita de reflux 6 saptamani, am fost la psihiatru si mi-a dat tratament 6 luni, dar rezultatul este acelasi, nu scap de aceste usturimi si arsura pe limba. Care credeti ca ar fi cauza??? Va rog sunt tare disperata, am aceasta problema de un an de zile, simt ca o sa inebunesc. Va multumesc.

 67. Comentariu scris de Marian
  Publicat la data de 11.3.2016, ora 10:27 pm

  buna seara,
  Am 50 ani si subscriu si eu celor din lista cu probleme gastrice si anume: hernie hiatala de 2 cm, gastrita antrala eritematoasa, fara helicobacter. Simptomele sunt date de starea de disconfort creata de nod in gat, care-l am si inca persista sa-mi creeze probleme, mai exact de la sfr.lunii septembrie 2015. Precizez faptul ca, am facut si analize de glanda tiroida, este ok.Actualmente urmez un tratament cu nexium 1×40 mg, motilium 3×10 mg, venter 3 pe zi.Am luat si antibiotic ospamox de 1 gr si klacid 500 mg, timp de 10 zile. Mai arat faptul ca in toamna anului trecut am fost operat de amigdalita, scurtare omulet si mai o data de deviatie sept si cornete.Am efectuat controale si pe latura ORL, totul este ok., sens in care, nodul in gat este asociat gastritei.
  Drept pentru care, va rog sa imi spuneti daca tratamentul administrat are acoperire in eliminarea nodului din gat si cat timp mai trebuie sa treaca sub tratament sa ma pot bucura de reusita.
  Va multumesc, astept raspunsul d-voastra.

 68. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 16.10.2016, ora 10:45 pm

  buna ziua mi am facut mai multe investigatii in vederea unei operatii de reflux ,mentionez ca nu am esofagita ,nu am hernia hiatala ,la endoscopie a reiest cardia beanta . am mai facut si tranzit baritat si testul possdarf din care tot asta a reiesit ,cardia beanta ,insa acum m i s a spus ca pentru a ma opera terbuie sa mai fac phmetria si manometria ,de care sincer ma feresc deoarece stiu ca presupune acele furtunasepe nas iar eu sunt operata la nas ,si nu stiu daca le tolerez pt ca si endoscopia am facut o cu sedare completa. chiar nu se poate face operatia de reflux fara phmetria aceea si manometrie?la mine simtopmele sunt clare imi vine mancarea inapoi ,arsuri uneori ,desi tin regim foarte strict ,daca ma aplec imi vine inapoi mancarea.imi spun ca sunt absoulut necesare acele teste caci nu stiu cat sa stranga acolo la cardia .mutlumesc

  • Comentariu scris de hector eduard
   Publicat la data de 17.10.2016, ora 3:11 pm

   salut , ph metria e o nimica toată pe lângă operație sau endoscopie, și dacă simptomele sunt doar cele enumerate mai sus nu îți recomand operația sub nici o forma,modificăți modul de viata e mult mai eficient și sănătos.

 69. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 22.2.2017, ora 8:30 am

  Am aceeasi suferinta,BRGE de un an de zile.As avea nevoie de cateva informatii.Daca cineva a fost operat si se simte mai bine.Sper sa raspunda cineva.Unde si la ce chirurg.Multe multumiri

 70. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 25.2.2017, ora 2:55 pm

  salut Eduard tare mult as vrea sami spui unde ai fost operat si cum este dupa operatie te rog sami raspunzi caci sunt intro situatie asemanatoare cu a ta si simpt ca nu mai pot

 71. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 16.3.2017, ora 1:58 pm

  da eduard cum te simti dupa operatie tu ?ai facut fundaplicatura niessen completa sau partiala ,ce ne mai poti spune ,eu urmeaza sa merg sa fac phmetria sa vad daca reusesc .multumesc

  • Comentariu scris de Maria
   Publicat la data de 16.3.2017, ora 6:11 pm

   buna andrea as vrea sa stiu daca sti ceva despre Eduard sau daca ai un nr de tel deal lui sau ceva caci am tare mare nevoie de el si nu raspunde as vrea niste informatii legate de operatie ca urmez si eu in curind caci tot am stat si am ajuns intro stare jalnica am slabit ft mult nu mai pot minca aproape nimic am acid in git intruna si daca maninc ceva imi arde tot gitul si cerul gurii

 72. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 19.3.2017, ora 12:32 pm

  buna maria nu am nici un contact de aceea i am scris aici stiu despre el ca am mai vorbit acum vreo 2 ani cred tot pe un site de gen si urma sa se opereze dar nu a mai scris nimic si acum am vazut aici ,eu tocmai am facut phmetria in weekend ,si astept rezultatul ,si eu imi doresc fff mult sa ma operez sa scap de boala asta care nu te mai lasa sa ti desfasori viata normal

 73. Comentariu scris de Livia chisu
  Publicat la data de 19.4.2017, ora 7:51 pm

  Buna ziua . Sotul meu a fost diagnosticat cu hernie hiatala axiala de aprox 7 cm complicata cu esofagita clasa D Los Angeles .Am urmat tratament cu molitium , controloc , venter
  am schimbat stilul de viata 6 saptamani .Acuma se simte bine dar totusi nu sa recomandat operatia .Ce ma sfătuitor ? Multumesc

 74. Comentariu scris de carmen olaru
  Publicat la data de 7.7.2017, ora 7:15 pm

  Buna ziua DL Dr !
  Sunt operata de gastric sleeve in 209 iar in 2013 pt a-mi rezolva refluxulgastro esofagian ajuns la esofagita gr C si hernie hiatala am facut bypass gastric.
  Pirozisul esofagian a continuat si dupa op de bypass gastric .
  De 8 ani sunt dependenta de nexium iar esofagita oscileaza intre grA SI B chiar daca iau nexium
  Am faut manometrie recent si mi s-a spus ca am un esofag putin mai scurt cu o hernie hiatala de 2 cm .
  Intentionez sa ma operez pt ca imi este teama ca hernia hiatala sa nu ajunga voluminoasa
  Cum se poate repara hernia recidivata in lipsa fundusului stomacal ?
  Astept un raspuns!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !