HARTA asigurarilor de sanatate: Cum e in Europa, cum va fi in Romania

Proiectul noii legi a sanatatii, in varianta publicata pe site-ul Ministerului, propune introducerea asigurarilor private de sanatate in Romania. HotNews.ro va prezinta o comparatie intre sistemele de asigurari de sanatate din mai multe tari europene. Spre deosebire de Romania, in cele mai multe tari europene asigurarile medicale private sunt deja disponibile. Pe de alta parte, conform legii Vladescu, Romania ar urma sa se numere printre putinele state europene unde asigurarile medicale de baza sunt administrate exclusiv de companii private.

 • Folositi harta interactiva din interiorul textului (dati click pe tara) pentru a afla bugetul alocat de fiecare stat sanatatii si alte caracteristici ale sistemului medical.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

ROMANIA, in varianta Legii Vladescu

Contributia la asigurarile sociale (10,7%) vor acoperi o asigurare medicala de baza (similara celei din prezent), care va fi administrata de una dintre cele cel putin 4 companii private de asigurari care vor intra in Romania. Persoanele neasigurate vor putea beneficia de asistenta medicala doar in cazul unei urgente sau a unor boli cu potential epidemic. Asigurarile medicale complementare (care vor fi fiscal deductibile in plafonul de maxim 300 euro pe an) vor oferi timp de asteptare mai mic pentru accesul la servicii medicale si tratamentele neincluse in asigurarea medicala de baza (chirurgie estetica, stomatologie, etc.). Salariile medicilor ar putea creste daca acestia isi vor putea negocia salariile cu spitalele in care lucreaza. Intre altele, CNAS-ul stabileste un pret maxim pentru serviciile medicale pe care asiguratorii privati nu-l pot depasi, supravegheaza si monitorizeaza functionarea caselor private si ia masuri pentru evitarea aparitiei monopolului pe piata asigurarilor medicale private. Anumite categorii de persoane vor avea asigurare de baza fara sa plateasca nimic (pensionarii cu pensii sub 740 lei, copiii, elevii si studentii pana in 26 de ani, familiile cu ajutor social). Proiectul prevede in acest moment si aparitia “spitalelor de interes national”, singurele care vor putea fi finantate suplimentar direct de la bugetul de stat.

In prezent, romanii beneficiaza de servicii medicale de stat, in baza contributiei sociale platita lunar. Spitalele sunt, in marea majoritate, de stat si exista clinici si cabinete private, in special in orasele mari.

FRANTA

Finantarea sistemului sanitar este dominata de cotizatii sociale ale angajatorilor si ale angajatilor, iar francezii au libertatea neconditionata a alegerii tipului de serviciu medical, dar nu-si pot alege liber asiguratorul, afilierea facandu-se automat pe baza apartenentei profesionale.. Sistemul social national este completat de finantarea prin impozite si asigurari voluntare de sanatate. Acesta asigura servicii pentru 99,9% din populatie si suporta 78,4% din cheltuielile de sanatate. Accentul se pune pe modelul cu finantare din impozite bazate pe venitul total. Sistemul de asigurari de baza nu acopera integral costul tratamentelor in intregime, existand un sistem de coplata care poate fi acoperit printr-o asigurare complementara (mutuelle). Spitalele publice, care se axeaza pe urgente, interventii complexe, reabilitare, tratament pe termen lung sau psihiatric, detin 65% din paturi. Foarte mult francezi au incheiat asigurari private complementare, 10% din cheltuielile totale pentru sanatate fiind acoperite prin acestea. Competitia libera intre asiguratori exista doar pe componenta asigurarilor complementare, nu si pentru asigurarile de baza.

GERMANIA

Circa 87% din populatie este acoperita de asigurarea standard de sanatate, finantata prin asigurari sociale. Populatia are dreptul sa-si aleaga liber asiguratorul din mai multe fonduri de asigurari non-profit. Angajatii si angajatorii platesc fiecare circa 7,1% din salariu, cei din urma achitand in plus 0,9% pentru a acoperi protezele dentare si concediul medical. Afilierea este obligatorie pentru angajatii ale caror venituri se afla sub un plafon stabilit. Persoanele cu venituri foarte mari sunt total excluse din schema asigurarilor, ei avand obligatia sa cotizeze la un sistem de asigurari de sanatate privat. Pachetul standard cu servicii este generos pentru toate nivelurile de ingrijire, incluzand servicii pentru varstnici sau tratamente in unitati de reabilitare pentru familii cu copii. Clientii pot alege singuri un fond de afectiuni. Spitalele primesc bani pe baza grupelor de diagnostice (DRG).

OLANDA

Finantarea sistemului este asigurata de cotizatiile la asigurari, platile directe ale pacientilor si subventii din partea statului. Actul privind Asigurarile de Sanatate ii obliga pe toti cei care locuiesc si muncesc in mod legal in Olanda sa cumpere asigurari individuale private de sanatate de la unul dintre asiguratori, care, in schimb, trebuie sa accepte pe oricine, indiferent de varsta si statutul de sanatate si sa asigure un pachet standard de servicii medicale. Sistemul se bazeaza pe asigurari sociale de sanatate (acopera 63% din populatie) si asigurari private de sanatate (31% din populatie). Exista un regim national special care acopera bolile cronice, psihiatrice si invaliditatea (echivalentul programelor nationale in Romania). Toata lumea achita 12,55% din venituri pentru a finanta aceste programe. Exista un maximum pentru rambursarea platii medicamentelor, ceea ce depaseste trebuie suportat de pacient. Initial, pe piata olandeza au intrat 11 companii private de asigurari medicale, in prezent ramanand active doar 4. Concurenta intre asiguratori este importanta si pe segmentul asigurarilor de baza, si pe cel al asigurarilor suplimentare (o raritate in UE). Ingrijirea primara este asigurata, in general, de medicii de familie, cu rol de filtru spre specialisti si spitalizare.

MAREA BRITANIE

Asigurarea medicala ii include pe toti rezidentii legali, asigurarile suplimentare nefiind frecvente. Sistemul privat este aproape absent, aproximativ 11% din populatie avand o asigurare privata. Serviciul National de Sanatate este finantat in special din impozitare generala (95%), restul realizandu-se din alte contributii. Serviciile primare sunt asigurate de medicii de familie care desfasoara activitati independente, avand rolul unui filtru de acces si fiind responsabili pentru circa 1.800 de membri din comunitatea locala. Spitalele primesc finantare bazata pe activitate si contracte. Listele de asteptare pentru accesul la asistenta medicala ajung insa si la 12 luni.

SPANIA

Sistemul, bazat pe impozitare, acopera 99,8% din populatie, inclusiv imigrantii. Accesul la sistemul de sanatate este gratuit, conform unui act din 1986. Medicii de familie, cu rol de filtru, se situeaza intre pacienti si sistemul de sanatate. Toti specialistii din spitale si unitatile de ambulatoriu sunt salariati. Posibilitatea contractarii unei asigurari de sanatate private exista, dar numarul celor care apeleaza la ea este limitat.

AUSTRIA

Sistemul este finantat in special din asigurarile sociale de sanatate, cu 45%. Anagajatii si angajatorii platesc, in mod egal, intre 7,1-9,1% din castiguri. Serviciile includ de la tratament medical la ergoterapie, reabilitare, tratamente spa sau concediu medical. Circa 19% din paturile de spital sunt detinute de institutiile de asigurari sociale, 16% de organizatiile private nonprofit si doar 6% sunt private sau non-profit. 2,4% din populatie nu este asigurata.

BELGIA

Asigurarile sociale de sanatate acopera servicii pentru 99% din populatie, acestea fiind finantate de contributiile angajatilor/ angajatorilor si de cele obligatorii ale celor care desfasoara activitati independente. Pacientii au dreptul sa-si aleaga furnizorii, spitalul, fondul de afectiuni. Pentru serviciile din spital, belgienii trebuie sa plateasca in functie de statutul de angajat, cel familial si de durata internarii. Sistemul de rambursare al platii medicamentelor promoveaza utilizarea genericelor. Comunitatile sunt responsabile pentru majoritatea serviciilor de preventie.

CEHIA

Sistemul este finantat in proportie de 80,5% din asigurari obligatorii, 10,2% din impozite si 8,3% din plati directe. Toate contributiile au un plafon. Fiecare individ isi poate alege fondul de asigurare, pe care-l poate schimba dupa un an. Nivelul beneficiilor este foarte ridicat, incluzand de la servicii de preventie la terapie spa. Furnizorii privati de ingrijire ambulatorie (95%) si spitalele publice (90% dintre paturi) lucreza pe baza de contract cu fondurile de asigurare de sanatate, care concureaza pentru membri. Au fost privatizate putine policlinici si spitale mici.

DANEMARCA

Asigurarea universala valabila pentru toti rezidentii este finantata din impozite. Numarul asigurarilor private pentru clinici private este in crestere pentru a scurta timpul de asteptare. Nu exista o lista a beneficiilor, specialistul fiind cel care considera tratamentul adecvat pentru finantarea de stat. Medicii de familie constituie poarta de intrare spre specialisti, pshihoterapeuti si spitale.

IRLANDA

Rezidentii sunt eligibili pentru orice fel de serviciu. Exista doua categorii de servicii, in functie de contributie. 75,2% din cheltuielile de sanatate sunt finantate din impozite. Medicii de familie desfasoara activitati independente si au rol de filtru. Spitalele publice voluntare sunt finantate in special de stat.

ITALIA

Acoperirea universala prin Serviciul National de Sanatate e finantata prin impozitare generala. Autoritatile locale asigura serviciile pentru pacienti sau platind alti furnizori. Desi exista acces universal la un pachet uniform de beneficii, exista diferente majore in ceea ce priveste ingrijirea medicala si cheltuielile, in functie de regiuni. Unitatile locale de sanatate controleaza si acrediteaza spitalele publice (61%) si pe cele private, nonprofit.

SUEDIA

Bazat predominant pe impozitare, sistemul de sanatate acopera intreaga populatie rezidenta. Cheltuielile publice sunt de circa 86% si sunt finantate, in principal, prin impozite regionale. Medicii de familie ghideaza pacientul catre serviciul de ingrijire adecvat din sistem. La nivel local, autoritatile ofera si finanteaza serviciile sociale de bunastare, gen ingrijirea copiilor, a persoanelor cu dizabilitati etc. In general, personalul este format din functionari publici. Majoritatea judetelor au raspunderi financiare descentralizate.

ELVETIA

Asigurarea de sanatate este obligatorie din 1996 si cuprinde un pachet de beneficii cu subventii pentru cei cu venituri mici. Fiecare rezident trebuie sa achizitioneze o asigurare de la una dintre cele 90 de companii existente. Din activitatile de asigurare obligatorii nu se pot obtine profituri si nu se pot refuza solicitanti. Sistemul de sanatate este finantat din diverse surse, cea mai mare contributie fiind de 38%, prin plati private. Pachetul standard include de la internari nelimitate in spitale la medicamente aprobate. Majoritatea regiunilor opereaza propriile spitale in baza bugetelor globale. Circa o treime din rezidenti primeste subventii.

(Sursa: Kaiser Permanente International si date OECD, 2010)

Clara Stanescu, Constantin Barbu

Articole similare:

 1. Primul spital privat de pediatrie din Europa centrala si de est a fost deschis de MedLife in Bucuresti
 2. Studiu eHealth: 92% dintre spitalele din Europa au acces la Internet Broadband. Romania ocupa penultimul loc in UE
 3. Europa stabileste un plan de actiune in domeniul eHealth. Ce face Romania?
 4. E asigurarea de sanatate utila in vacantele de iarna?
 5. Forumul Sanatate 2010: Nu se pot introduce asigurari de sanatate private cata vreme nu cunoastem costurile pentru servicii medicale. Parteneriatul public-privat, singura solutie pentru finantarea sanatatii

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

104 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de me
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 12:20 pm

  minunat…
  aia dau intre 7 si 11% din pib pe sanatate… noi dam 4%… si ne asteptam sa avem sistemul din occident…

  deci sa inteleg bine… strainii au asigurari private, dar care au lucruri in plus.. asigurarea de baza e cea de stat in mai toate tarile din UE…

  si noi luam modelul american care cheltuieste dublu fata de UE si e mult mai prost?! minunat!

  • Comentariu scris de io
   Publicat la data de 11.1.2012, ora 5:04 pm

   ai uitat: Europa este in faliment tocmai din motivul acesta. Apoi eu nu doresc sa-ti platesc tie serviciile medicale si nici tu pe ale mele. Fiecare este responsabil in parte de propria lui sanatate. Deci plateste pnetru tine.

   • Comentariu scris de Cornealia M.
    Publicat la data de 11.1.2012, ora 6:30 pm

    Nu e chiar asa cum spui, dle “io”

    Indiferent in ce tara, acolo unde exista un serviciu de asigurari, 90% din oamenii sanatosi platesc pt cei 10% care au nevoie de asistenta medicala sau de urgente.
    Daca matale ai, de ex., 30 de ani si de 5 ani iti platesti asigurarea medicala, sa spunem in Germania, cate 300 euro pe luna, asta inseamna , in mare ca ai dat pe an 3600 de euro …in cinci ani, 18.000 de euro.
    Acum, daca Doamne fereste, matale suferi un accident sau ai nevoie de o operatie complicata care pot sa coste de la 100.000 de euro in sus, cine crezi ca-ti plateste diferenta?
    Sau ai impresia ca la jumatatea operatiei, doctorii se opresc si spun…gata, mai departe nu mai operam pt ca am depasit deja suma de 18.000 de euro?
    Asigurarea iti plateste operatia si convalescenta, chiar daca acestea costa de 5 ori mai mult decat ai cotizat matale.
    Si de unde crezi ca sunt acei bani?
    Tocmai de la ceilalti asigurati care, la acel moment cotizeaza lunar dar care sunt sanatosi tun.
    Exista oameni care platesc o viata intreaga asigurare de sanatate si unii dintre ei mor in acvcidente sau mor de batranete fara sa aiba nevoie vreodata de operatii sau interventii medicale costisitoare.
    Dar tocmai pe asta se bazeaza sistemul.
    Cei sanatosi platesc pt cei bolnavi.
    Problema e ca, lumea plateste , accepta aceasta situatie pt ca nimeni nu poate stii cand il loveste soarta.
    Pe de alta parte un om normal considera ca prefera sa plateasca toata viata, iar daca nu are nevoie de banii aia, e totusi bucuros ca a trait sanatos si nu cu frica zilei de maine ca ramane pe drumuri daca sufera vreun accident sau se imbolnaveste grav!

    • Comentariu scris de Gino
     Publicat la data de 11.1.2012, ora 11:43 pm

     Sti care este treaba….eu nu vreau sa platesc servicii medicale pentru tigani care se bat intre ei si sunt cu sutele in fiecare zi pe la urgenta…si nu platesc nimic…
     nici pentru cei care sunt betivi…sau alti care fumeaza 3 pachete de tigari pe zi…
     si nici pe cei care statul sau patroni inconstienti ..ai pun sa lucreze in locuri toxice
     si se inbonavesc….eu prefer servici private si ca asigurare si ca interventie…
     era sa-i uit pe cei care conduc iresponsabil gen Lucescu senior…si alti care merg cu 200 km/ora cu masina ….de ce trebuie restul oamenilor sa platesca pentru ei….cu toate ca am asigurare de sanatate anul trecut m-am operat la
     privat ….nu stau sa vad la stat cind are timp doctorul…daca este pat liber…si
     asa mai departe….in 2001 cu apenticita am stat 2 ore pina m-a internat pe
     culoar la urgenta si asta dupa ce am cotizat….cind am decartat mai mult m-a bagat in camera de 4 paturi cu aer conditionat …dar aia aveau niste boli grave de am avut cosmaruri luni de zile…ceilanti din camera….unul urla de durere altul facea caca pe el…altul tusea incontinuu….parca eram in iad….cind am fost in 2011 la privat cu operatie la bila parca eram in concediu eu am cerut sa mai stau o zi chiar daca am platit…era ca la hotel am stat singur in camera…
     iar servicii-le ireprosabile si curatenie luna…3600 ron am platit in toatal operatie …analize…spitalizare…am stat 52 ore si am avut si loc de parcare…
     asistentele erau top modele…faceti sport…mincati si beti moderat…

     • Comentariu scris de io
      Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:23 am

      Gino, salut comentariul sunt exact pe aceeasi lungime de unda. Indiferent de adeptii socialisti ai solidaritati adica a traitului pe banii altora fara macar sa sp se spuna merci Europa a ajuns la faliment in domeniul public. In plus se anunta criza pensiilor publice. praf se face tot sistemul solidartii lui peste.

     • Comentariu scris de casandra
      Publicat la data de 13.1.2012, ora 12:46 pm

      @Gino, acest tip de intamplare se poate regasi si pe bani multi, pe asigurare privata. Uite ce povesteste romanca noastra ca a patit recent in SUAunde plateste 1100 dolari lunar asiguare privata:
      http://dealulmelcilor.com/2012/01/memoriile-unei-asigurate-intr-un-sistem-sanitar-cu-serviciu-privat-de-urgenta/
      “anul 2012, ianuarie. Intamplare fierbinte. Debut de criza cu dureri abdominale puternice. Cand stii ca inauntru e un copil, pui durerea in legatura cu asta si suni specialistul. Care specialist nu are ce risc sa-si asume la telefon si te trimite la urgente. Adica ma trimite. Am stat acolo 5 ore. 80% din timpul asta absolut degeaba, asteptand ca cineva sa-si faca timp de mine sau sa vina de acasa specialistul in sonografie, sa vada daca nu cumva e o extrauterina. Eu baltind la propriu in sange, muscandu-mi mainile de durere si intrebandu-ma ce mama naibii au de gand. Si cum de aceeasi mama a naibii se intampla asta intr-o institutie privata de sanatate cu aparente perfecte: elicopter parcat in fata la urgente (cel din imagine e chiar al lor), parcari enorme luminate noaptea a giorno, interioare de hotel de lux, holuri largi cu zone de asteptare cu mobilier fancy, wireless peste tot, bla, bla, bla, americanisme. Era aglomerat si personalul medical nu mai stia unde sa se imparta. Doar isi cereau toti scuze cand veneau sa-mi spuna ca mai dureaza. Nu veneau singuri, ii chemam eu, apasand pe un buton rosu pe care mi-l lasasera la indemana. Penibil si pentru ei si intelegeam.

      Intre timp am pierdut copilul. Ei nu au stiut cand si cum, eu da. Ei doar au constatat ca nu mai era la locul lui cand a sosit intr-un final specialistul de la sonograf. La un moment dat, m-am ridicat pur si simplu de pe pat, m-am imbracat si am vrut sa plec. Urgenta sau nu, muream oricum si cu ei acolo. M-a oprit o receptionera, spunandu-mi ca va veni cineva imediat, dupa ce termina de cusut mana zdrelita a cuiva abia sosit la urgenta. Tare imaginea, m-a facut sa astept. A fost un imediat de alta jumatate de ora. La plecare, alte scuze primite, asortate cu garnitura cum ca “Imi imaginez cat a fost de frustranta asteptarea.” Fusese frustranta, intr-adevar. Si nu, nu avea cum sa-si imagineze asta la rece. Fusese frustranta si incredibila. Am raspuns spunand ca inteleg ca nu e vina personalului si ca e chestie de politica a spitalului, care vrea sa faca bani multi platind oameni cat mai putini. Probabil ca in nota de plata serviciile vor aparea mult mai profesioniste.”

      Citeste, este incredibil!!!

     • Comentariu scris de neintelesul
      Publicat la data de 14.1.2012, ora 8:34 pm

      stii ceva? intr-o zi o sa fi somer… si nu o sa mai ai bani sa iti platesti reteta…. la privat… care, culmea, tot el te-a dat afara in 90% din cazuri din cauza profitului…
      intr-o tara cu salar minim de 700 de ron un diabetic ar muri in 3 saptamani…

     • Comentariu scris de pentru gino
      Publicat la data de 16.1.2012, ora 12:23 pm

      salut,
      ce faceai daca in loc de 3600 ron costa 100.000 euro? tot la privat te duceai?

     • Comentariu scris de nicu
      Publicat la data de 19.1.2012, ora 5:16 pm

      nu mai plti.Pleaca din tara, vorba iubitului tau baasesscu

    • Comentariu scris de io
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:18 am

     Este foarte simplu dna Cornelia: sunteti direct reponsabilia de santatea dvs. Eu sau altcineva nu am niciun motiv sa va acopar cheltuielile. Daca aveti un accident va priveste. Luati masuri dinainte, va cumparati o asigurare de sanatate care sa va acopere si basta. In felul asta o sa-mi spuneti sa va platesc si chiria ca de, ce sa-i faci daca nu ai bani, doar nu o sa stai la soasea? Nu? Ba da. Fiecare individ este direct responsabil de cheltuielile pe care la face. Daca aveti o problem de sanatate trebuie dvs sa platiti pentru ea, nu un necunoscut care nu va datoreaza nimic si pentru care nu ati facut niciodata nimic. Pentru mine sistemul din Germania, Franta etc in general sistemele socialiste de sanatate sunt pure crime financiare si vedem bine in ce hal este Europa in acest moment. Va trebui sa invatati sa traiti in functie de ce va permiteti si de reala valoare.

     • Comentariu scris de fdan
      Publicat la data de 12.1.2012, ora 11:38 am

      OK. Atunci sa nu platesti asigurarea si cand vei avea o problema de sanatate, ai nu ai bani, te descurci singur, fara sa poti sa ceri ajutor de finantare de la sistemul de asigurari! Cam ca in SUA. Daca nu ai banii necesari … afara din spital. Tu o vrei.

      • Comentariu scris de io
       Publicat la data de 12.1.2012, ora 5:46 pm

       Exact dna Cornelia. Singura solutie cu adevarat morala si realista este ca ca sistemul de sanatate sa fie privatizat in totalitate. Si aveti si optiunea socialista; puteti de exemplu sa va asociati liber cu cei care doresc un tip de plata sustinut de dvs, gasiti o companie care sa accepte acest lucru si gata. Esential este insa sa nu obligam prin lege pe nimeni sa plateasca pentru altii. Daca cineva doreste sa plateasca pentru X, Y o poate face benevol, dar nu vad niciun motiv legal si moral consistent prin care sa-i obligam pe toti sa plateasca. La fel si invatamantul. Nu doriti sa intrati la Universitate de stat, nu platiti taxe. Mi se pare normal cata vreme nu beneficiati de aceste servicii. Un individ poatefi obligat sa plateasca ceva doar daca doreste un set de servicii. Cred singurul lucru care trebuie sa ramana “public” este justitia si apararea nationala.

       • Comentariu scris de mihai
        Publicat la data de 13.1.2012, ora 1:17 pm

        Moralitatea nu are de a face cu realitatea nici cu ceea ce
        propuneti d-vs! Moralitatea laica cel putin in Europa,se bazeaza
        pe cea crestina, unde a-ti ajuta aproapele re o cerinta de capatai.
        Aveti si d-vs dreptate cu “egalitatea”, normal ar fii ca plata sa se
        faca diferentiat in functie de “obiceiurile” individului…
        per exemplu un fumator sa plateasca o asigurare mai
        mare de sanatate ca un nefumator, obiceiurile lui fiind factori
        de risc.

     • Comentariu scris de gigel
      Publicat la data de 13.1.2012, ora 3:05 pm

      Gicule sau IO…cine esti…nu stiu, dar nu traiesti pe lumea asta.
      exemplele date de tine sunt puerile.daca tu crezi ca iti vei putea manca ciolanul fericit in fata a o suta de oameni care mor de foame te inseli. ramai si fara ciolan si calcat in picioare, chiar daca nu e corect si moral. asta e natura vietii pe pamant si probabil in tot universul. nu te astepta sa fie totul moral si logic. iti sugerez o vizita in haiti sau in alta zona unde crezi ca asigurat si vaccinat si cu cardul in buzunar te vei simti fericit razand ca prostu de cei care mor in fata ta de foame,sa experimentezi pe propria piele statutul de smecher. daca nu ar exista conceptul de social si de solidaritate probabil ca nimeni nu ti-ar fi facut tie sau parintilor tai vaccinurile copilariiei…pe care nu le-ai platit cu siguranta din buzunarul tau de smecher asigurat. in conditiile alea sansa ca tu sa ajungi la varta de 10 ani era mai mica de 10 %. acum poti crede ca e bine ca ai ajuns pe aici sa iti dai cu parerea dar incearca sa gandesti si sa constientizezi si contextul social in care te balacesti. tarile care o duc bine in uropa sunt tarile nordice, olanda, franta, germania, tari pentru crare ideea ca toata lumea indiferent de cat de prost sau sarac e sa aiba un minim de sanse, afost intodeauna imbratisata de populatie. cie care sunt ca tine, adeptii imperialismului tarziu si capitalismului absolot sar direct dim lamborghini la cantina de ajutor pentru saraci de la intersectia stazi 45xx cu 66yy din ny. si de acolo se vor bucura de scurta viata ce le-a mai ramas in tara tuturor posibilitatilor.

      • Comentariu scris de io
       Publicat la data de 14.1.2012, ora 12:47 am

       “adeptii imperislismului si capitalismului”. Hilarule draga plesnesti de ura si frustrare. Ce sa-ti fac? iti citesc replica [...] si ma gandesc si ma ca esti unul dintre [...] cei ajunsi in America de vreme ce te referir la America. A nu obliga pe altul sa platesca pentru altii nu are nimic capitalist si nimic imperialist. Singurul imperialism este al comunistilor ca tine care si-au ratat existenta si cauta un loc sa amane inevitabilul. La fel ca una dintre [...] socialistele de pe blog faci afirmatii atat despre mine cat si despre America fara nicio baza mai ales ca ai parasit Romania de bine ce o ducei, nu?. Uite ce e: aveti doua solutii mar si late:
       1. gasitit o solutie ca fiecare sa plateasca pentru ce consuma
       2. nu gasiti o solutie continuati cu actualul sistem unde platiti la greu dar mai dat isi spaga ca altfel nu se uita medicul la voi. Sunteti hilari voi romanii fie ca traiti in tara, fie peste hotare.

       Bafta.

       [Comentariu editat de Redactia MedLive]

      • Comentariu scris de anonim
       Publicat la data de 22.1.2012, ora 12:46 am

       Atata timp cat doctorii se comporta execrabil in spitate si tocmai categoriile sociale care genereaza cele mai mari costuri in sistemul sanitar nu cotizeaza pe masura consumului este evident ca sistemul trebuie modificat! Cine plateste beneficiaza cine nu NU.

     • Comentariu scris de nicu
      Publicat la data de 19.1.2012, ora 5:19 pm

      io. de ce nu pleci tu din tara, sa-i faci pe plac iubitului tau ,Basescu?

     • Comentariu scris de batacanda
      Publicat la data de 25.1.2012, ora 10:19 pm

      ok, pai urmand aceeasi (i)logica sa desfiintam si politia si armata. Ne cumparam fiecare arme si ne intoarcem la legea junglei. La ce sa ne mai trebuiasca politist sa investigheze cine ne-a furat masina. Ne-o cautam singur.
      Apoi ne organizam in bande si facem cu schimbul paza in jurul blocului.
      Dvs ati auzit vreodata de solidaritate? daca tie ti se pare firesc sa fi lasat sa mori in fata spitalului pentru ca nu ai bani de operatie atunci ai o problema.
      Si de unde pana unde ideea ca sistemul medical din Europa e in faliment din cauza aceasta? Orice sistem care e in faliment sau care e in criza e asa din cauza reglementarilor laxe care permit deturnarea banilor in alte directii (buzunare). Eu am trait in Danemarca si vreau sa spun ca sistemul asta socialist pe care il blamezi atat functioneaza perfect.

    • Comentariu scris de @gino
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 5:58 pm

     [...]. Toti suntem de acord ca sistemul trebuie schimbat, DAR NU ASA. Hai sa te intreb ceva… AI AVUT VREODATA ASIGUAREA CASCO LA MASINA? Este acelasi lucru si aici. Tu platesti si ei te plimba pe unde vor ei, PE BANII TAI. DEGEABA VIN PRIVATII IN SISTEM DACA NOI VOM PLATI LA STAT. LA STAT PLATIM SI ACUM. IN CONTINUARE VEI PLATI PENTRU TIGANI SI RESTUL, IAR PENTRU CELELALTE SERVICII VEI SCOATE TU BANUTII DIN PORTOFEL. UN SISTEM CORECT ESTE ACELA ADMINSTRAT DE FONDURILE PRIVATE, UNDE FIECARE SA ISI POATA ALEGE ASIGURATORUL, NU SA PLATESC LA STAT SI APOI PENTRU SERVICII COMPLETE SA SCOT BANI DIN BUZUNAR.
     Oricum, problema asta este minora. Pana la urma vom plati toti, vom plati si mai mult decat acum, si tot asa. Scamatoria este alat. Ia ganditi-va, anul trecut au fost inchise niste spitale. Bunnn… deja cred ca stiti ce urmeaza…. ce face noua lege? da voie privatului in sistem……. care sistem va concesiona sau va vinde la pret de 2 lei CE? SPITALELE INCHISE ANUL TRECUT….. si ce sa vezi….. sunt si echipate….. CU ECHIPAMENTE NOI….NEFOLOSITE PENTRU CA NU AU FOST SPECIALISTI SA LE FOLOSEASCA (stiti voi FRANTA, ITALIA, ETC). TARE NU?! ACEST LUCRU TINTESTE NOUA LEGE, NICIDECUM ASIGURARILE, PENTRU CA NI S-A SPUS CLAR CA VOM PLATI IN CONTINUARE LA STAT!!!! Ia mai ganditi-va un pic….FLOTA.. va spune ceva??? ROMPETROL????? PETROM???

     Cu stima pentru toti!!!

     >>>Gandeste-te de doua ori inainte de spune o silaba<<<

     [Comentariu editat de Redactia MedLive]

   • Comentariu scris de Ratacitul
    Publicat la data de 11.1.2012, ora 7:11 pm

    De solidaritate in cadrul unei societati ai auzit , sau vrei sa calci pe cadavre pe strada ?

    • Comentariu scris de io
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:19 am

     Am nevoie de 10.000 de euro. Imi trimiteti un cec din solidaritate?

    • Comentariu scris de alex
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 2:50 pm

     @ratacitul: de responsabilitate in societate, ai auzit? ABUZURILE facute in numele pretinsei dumitale solidaritati au ajuns sa ne scarbeasca de tot cand se aduce vorba despre asta.

     toti ii dau inainte cu solidaritatea, dar numaia tunci cand au ei nevoie. in rest, uita imediat!

     a fi solidar vine din altruism. vrei sa dai o lege prin care sa devin altruist? ti se pare ca eu sau altul te scapam de la inec pentru ca ne obliga legea la asta? nu, domnule, sar dupa dumneata pentru ca ESTI IN NEVOIE. nu pentru ca MIMEZI CA ESTI IN NEVOIE.

     nu, domnule, aceea e solidaritate. pai dumneata vrei ca solidaritatea sa iti fie garantata, indiferent daca abuzezi si te porti ca un nesimtit?

     toate scursurile, toti lenesii, toti profitorii, toti parazitii au invatat discursul asta “politically correct” cu solidaritatea si il recita mai ceva ca pe o rugaciune.

     ti se pare ca nu sunt destui care abuzeaza? un efort minim ar fi ca fumatorii sa se lase de fumat, bautorii de bautura etc.

     dumitale iti place sa fii foarte generos, dar numai pe banii (adica pe spinarea) altora.

     cata solidaritate manifesti dumneata in viata de zi cu zi? in afara de urlatul aici pe forum? aud?

     ai fost in vreo scoala sa maturi? ai fost voluntar la crucea rosie? ai donat bani la stat (se poate, sa stii!!!)

     a, nu, nu ai facut nimic din toate astea. pe dumneata te “innobileaza” numai vorbaria, faptele te-ar murdari.

   • Comentariu scris de alecu
    Publicat la data de 11.1.2012, ora 10:06 pm

    Europa e in faliment? Asta e buna :) )

    • Comentariu scris de io
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:29 am

     Tu citesti macar stirile? Ai inteles ce se petrece in Grecia si de au ajuns acolo? E buna asta cu Europa falimentara si e doar inceputul. Ma refer la Europa socialista sau de stat cum vrei sa-i spui. Ai privata o duce bine pt ca munceste.

     • Comentariu scris de Radu
      Publicat la data de 24.1.2012, ora 2:33 pm

      Eu cred ca tu nu citesti stirile. In momentul de fata Germania are o economie
      cam peste toate tarile din Europa, poate chiar si peste America. Adica aceasta
      Germanie cu sistemul ei “socialist” de sanatate. Ce parere ai de asta?
      Eu nu cred ca tu te-ai gandit vreodata in ce situatii poti ajunge cu gandirea asta.
      Sa-ti dau un exemplu: te imbolnavesti, fara vointa ta, de o boala grava. Ai nevoie
      de tratamente extrem de scumpe care nici in 10 vieti nu ti le-ai putea permite dar cu ele ai sanse la vindecare. Ce faci? Te impaci cu ideea ca nu ai bani sa traiesti?

  • Comentariu scris de Sorin
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 12:52 am

   Noi luam ca exemplu sistemul american pentru ca basescu mai da un tun de cateva miliarde de euro. Omul asta a inceput prin vanzarea flotei dupa care si-a batut joc de tara asta cum nu au facut-o nici rusii, fanariotii sau maghiarii. Sa-ti distrugi intentionat sistemul de sanatate de stat, pentru a face loc marilor companii, sa pui pret pe viata unui om ca in America, este ceva incredibil. Ganditi-va la urmatorul scenariu: descoperi ca copilul tau de un an, doi, sapte, nu conteaza, sufera de o boala grava si trebuie operat. Daca asigurarea ta nu acopera asa ceva copilul tau o sa moara pentru ca nu-ti permiti sa-i cumperi viata. Asta se intampla in America si in curand se va intampla si in Romania. Traiesc de 11 ani in Germania si Danemarca. De ce nu urmam exemplul acestor tari? Se poate si in Romania daca s-ar fura mai putin din contributiile la sanatate si daca am pune accentul pe prevenire si sa avem mai putine cazuri care trebuie tratate. Romania mai trebuie sa reziste anul acesta si, dupa ce o sa scape de mafia PDL/UDMR/UNPR, sa repare tot ce a fost distrus in ultimii 10 ani. Mafiotii astia le-au luat la rand: educatie, transport, acum vor sa dea lovitura finala sanatatii, dupa ce au facut tot posibilul sa o ingenuncheze. Nici nu ne putem imagini cati bani sunt in joc.

   • Comentariu scris de io
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:29 am

    Bati campii!

    • Comentariu scris de George
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 10:08 am

     Faptul ca platesti o asugurare, inseamna ca platesti si pentru alti, 99% din cazuri, draga IO. Problema e cum lasam acesti asiratori privati sa intre sin sistemul nostru de sanatate

     Aici e o axioma, la care vad ca tu tii. accea ca sistemul european e prost si cel american bun, Mumai ca acolo in america asigurarea nu acopera tot, da in functie de cat platesti, Ca sa fiu mai explicit te poate lovi o boala pe care sa nu o poti trata pentru asigurarera ta nu acopera suficient.

     Da, esti superficial …

     Si apropos dl IO, sistemul de urgenta poate fi privat? Adica

     • Comentariu scris de io
      Publicat la data de 12.1.2012, ora 5:57 pm

      Dle in realitate totul e privat. Gandeste inainte sa emiti: de unde vin banii de la stat? De la cetateni. Cum fac bani cetateni? Contract de munca care inseamna efort personal. Repet este furt in toata regula sa obligi pe cineva sa chelutiasca proprii bani fara aviz personal. Vrei sa platesti taxe pentru altii? Foarte bine, fa-o, dar nu obliga pe altii sa plateasca daca nu doresc. E simplu.

    • Comentariu scris de David
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 12:15 pm

     Prietene..iti sugerez sa urmaresti filmul Sicko si atat.

     • Comentariu scris de io
      Publicat la data de 12.1.2012, ora 5:53 pm

      Prietene iti sugerez ca in loc sa te uiti la tot felul de documentare sa tii cont de ce doreste fiecare. daca esti indragostit de socialism, fa-o pe banii tai. Nimeni nu e responsabil sa-ti plateasca tie sampania sau documentarul. E curios insa ca niciunul dintre apostolii solidaritatii sociale (socialistii/comunistii) nu se inghesuie sa trimita un cec de 10.000 de dolari. Pierdem vremea Abuzurile imense din Romania sunt posibile exclusiv cata vreme exista un sistem public, iata starea sanatatii, universitatile publice care nu ajung in niciun top, Romgaz, etc, etc.

    • Comentariu scris de me
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 12:26 pm

     @io, vezi, cauta pe net, exita un film documentar cu sistemul de sanatate american , sistem CRITICAT de americani! Roaga-te sa nu te imbolnavesti si sa coste operatia vreo 300.000-500.000 ca atunci nici o firma de asigurari nu-ti plateste operatia/tratamentul decat daca ai avere de vreun 1 milion euro. Daca ai acesti bani nu vad de ce mai apari pe aceste forumuri, eu cred ca nu ai in buzunar in acest moment 1000 lei nici macar pe card-ul din portofel. De ce oare vorbesc toti fara sa cunoasca problema? Tipic romanesc! Sistemul de sanatate din USA este CEL MAI PROST SISTEM , lucru recunoscut de toata lumea, de ce nu luam noi exemplul Germaniei daca tot vrem sa copiem ceva?

     • Comentariu scris de mirabela
      Publicat la data de 12.1.2012, ora 1:49 pm

      “IO” este postac politic, polueaza toate forumurile sub diverse “nick”-uri, este obligatia lui de serviciu, nu merita sa-l bagati in seama.

      • Comentariu scris de io
       Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:11 pm

       Deci oricine nu este de acord cu ideile dvs socialiste este postac politic? Credeam ca asta e meseria preferata a socialistilor. Aveti vreo dovada ca as fi “postac politic”? Sau in stilul binecunoscut al demagogilor comunisti si socialisti din toata lumea aruncati invectvie? Nu ar fi mai simplu sa va imaginati ca ma intereseaza anumite subiecte ca pe orice individ dar pur si simplu nu gandesc ca dvs???

      • Comentariu scris de io
       Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:17 pm

       PS. Dupa logic dvs stramba si rea as putea sa va consider un postac politic socialist. In plus nici macar nu respectati regula de baza a “postarilor” care sunt desemnate tocmai pentru a dezbate pro si contra anumite idea. Dar oare de ce ma mir!?
       Mult noroc.

     • Comentariu scris de alex
      Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:17 pm

      @me: dar la eforyul PREVENTIV de a munci pentru ca dumneata sau copiii dumitale sa isi poata plati asigurarea medicala de 1 milion de dolari, te-ai gandit? bineinteles ca nu…

      dumneata stai toata viata pe tanjala, razi de fraierul care munceste de se speteste si, apoi, cand te imbolnavesti, incepi sa urli ca “n-am! ajutati-ma! ce vin am eu ca… n-am?”.

      pai ai vina de a te fi lasat pe tanjala toata viata. si parintii dumitale, aceea ca s-au lasat pe tanjala in loc sa munceasca si pentru tine. si buncii. si asa mai departe.

      pune mana si fa ceva, munceste, nu ne tine teorii despre vorbe. te imbeti cu cuvinte.

      • Comentariu scris de io
       Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:05 pm

       [...]. Ne cunoastem cumva? In ce baza emiti asemenea ineptii?

       [Comentariu editat de Redactia MedLive]

  • Comentariu scris de tete
   Publicat la data de 13.1.2012, ora 10:59 pm

   Ce mentalitate oropsita poti avea. Poate ca daca vei citi raspunsul anterior la postarea ta, iti vei da seama de ce romanii sunt foarte dezbinati.

 2. Comentariu scris de Dorina
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 12:31 pm

  Nerelevant daca nu dati si date privind performantele (si exista diferente foarte mari). Britanici care traiesc in Germania, de exemplu, afirma ca sistemul lor public este unul dezastruos. Sunt convinsa ca exista si diferente mari de competitivitate comparand de exemplu Danemarca – Italia, etc.

 3. Comentariu scris de gicad
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 12:40 pm

  “Pentru majoritatea serviciilor, pacientii platesc, sumele fiind rambursate ulterior (cu exceptia laboratoarelor, spitalelor, farmaciilor, ambulatorului).” – de aici inteleg ca exceptiile nu sunt rambursate. Totul este rambursat in anumite procente si in cazul laboratoarelor depinde de analize. In cazul spitalelor plateste asigurarea de stat + cea privata si pacientul nu scoate nimic din buzunar. In cazul farmaciilor nu se platesc decat medicamentele ne-subventionate, pentru restul totul facandu-se intre farmacie si casa de asigurari iar pe ambulatoriu se primeste fisa de rambursare si se obtin banii inapoi in 30 de zile.
  Nu stiu cum sunt celelalte informatii din celelalte tari dar doar citind ce spuneti despre FR si stiind situatia nu pot decat sa pun sub semnul intrebarii tot articolul.

 4. Comentariu scris de Pacient
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 12:58 pm

  1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

  2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

  3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania numit DRG (un sistem de spitale clasificate). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

  4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

  5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
  a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
  b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
  c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

  6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.

  7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

  8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.

  http://heart-consult.com/articles/german-healthcare-system

  http://www.english.german-hospital-service.com/html/background.html

  http://www.amiexpat.com/2009/08/18/health-care-in-germany/

  http://en.wikipedia.org/wiki/Health_in_Germany

  http://www.theexpatdirectory.com/articles.php?c=expat_german_health_care

  • Comentariu scris de Iulian
   Publicat la data de 11.1.2012, ora 5:31 pm

   Confirm.
   100% real.

  • Comentariu scris de alex
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 2:53 pm

   ti se pare ca romania e germania, ca sa isi permita acelasi sitem? aia au spatiu de erori, de luxuri din astea.

   noi?

   ne imburicim ca saracul care nu are ce manca sa ne cumparam mercedes, ca asa are primarul.

   saracul a conchis ca daca oamenii de succes au mercedes, atunci trebuie sa iti cumperi mercedes si, gata, esti om de succes.

 5. Comentariu scris de zeltera
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 1:23 pm

  In opinia mea:
  Accesul la servicii medicale de baza este un drept al oricarui om (asigurat de tara al carei cetatean este). Orice om ar trebui sa aiba acces la servicii medicale decente, egale, indiferent de starea lui financiara. In paralel pot exista servicii medicale premium.

  • Comentariu scris de io
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:45 am

   Nu exista asemenea drepturi Asta este o inventie ideologica tipic socialista. In timp ce aveti dreptul sa bateti la usa unui medic, sunteti responsabil sa va platiti chelutiala. Eaxact asa cum daca doriti o sticla de vin trebuie sa platiti pretul daca cumparati o sticla de fanta. Dar sa va testez si pe dvs: imi trimiteti un cec de 10.000 de euro sa-mi platesc o datorie? Asa din solidaritate si dreptate pura. Si poate imi gasiti si un job tot din drepturi si solidaritate.

   • Comentariu scris de ovidiu
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 1:58 pm

    Bine, fie, cand vine vorba de sanatate, noi toti suntem socialisti si solidari (chiar si cu tine, cu toate ca pari cam bolnavicios, la cat timp petreci prin spitale). Daca tie iti place asa de mult sa platesti pentru sanatate, du-te frumos in SUA unde iti place asa de mult. Din pacate acolo nu te vom putea ajuta.

    Si lasa ca nu se prabuseste Europa fara tine…

   • Comentariu scris de Tu
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:10 pm

    Vad ca tot o dai cu cei 10.000 de euro din solidaritate. Daca ai avea nevoie de bani pentru a supravietui, eu si restul platitorilor de taxe te tinem practic in viata prin intermediul sistemului de protectie sociala.

    Si nu ma tot aburi cu socialismul tau si cu europa in faliment pentru ca in realitate tocmai capitalismul si societatea consumerista isi traiesc ultimii ani. Sunt un esec catastrofal al societatii umane.

    “Fac ce vreau cu banii mei” – [...], tu nu ai bani destui incat atunci cand dai cu adevarat de greu sa iti permiti operatii, case, asigurari. Nu stii nimic despre nimic.

    In spiritul “socialismului” [...], noi astia care gandim la fel nu avem nevoie de tine.

    [Comentariu editat de Redactia MedLive]

   • Comentariu scris de Sanatatea este un drept al omului
    Publicat la data de 16.1.2012, ora 8:52 pm

    Sanatatea este un drept al omului dupa cum spunea si Franklin Roosevelt, singurul presedinte american care a avut patru mandate si care a scos America din marea depresiune din anii 1929-1933:

    “In zilele noastre anumite adevaruri economice au devenit acceptate ca axiomatice. Am aprobat, ca sa spun asa, a doua “Declaratie a Drepturilor” sub care o noua baza a securitatii si prosperitatii poate fi asigurata pentru toti cetatenii, indiferent de pozitia sociala rasa ori credinta. Printre acestea sunt:
    - Dreptul la o ingrijire medicala adecvata si sansa de a obtine si de a te bucura de o stare buna a sanatatii.
    - Dreptul la protectie adecvata fata de temerile economice cauzate de o virsta inaintata, de boli, accidente si somaj.”

   • Comentariu scris de Unu din multime
    Publicat la data de 18.1.2012, ora 2:13 pm

    Sunt miscat de frivolitatea domnului “io”, care se pare a se erija intr-un moderator al acestui articol.

    Hai sa facem o analiza a tarilor in care sistemul privat este larg raspandit si implementat la nivelul populatiei, sa vedem care este salariul mediu de exemplu. Va spun eu, Irlanda (tara incadrata in PIGS) are un salariu mediu de 2.500 Euro (locul al doilea in UE) si un sistem de asigurare de sanatate privata bine pus la punct, Elvetia deja nu merita sa fie introdusa in discutie. Restul tarilor mai aproape de Romania ca si cultura sociala (ex Spania , Italia) nu au asigurari suplimentare.

    Cred ca prin acest proiect de lege guvernul isi autodenunta incapacitatea de a gestiona situatia economica a tarii. De ce nu se retrag subventiile acordate marilor companii de stat (citeam recent ca se vor sterge datoriile CFr de peste 1 mld lei), de ce nu se actualizeaza contractele de distributie a energiei prin eliminarea capuselor de tip Energy Holding, care aproape tripleaza costul energiei electrice …. si multe alte “de ce” – uri la care nu caut raspuns pe acest forum.

    Observ din pacate un spirit de turma foarte bine organizat, superficial, cu o baza argumentativa ce nu depaseste sfera argumentului de tipul ‘ba p-a matii” sau “pentru o sticla de vin nu platesti?”.

    Hai sa ne gandim un pic si la oamenii care sunt la “marginea” societatii, oameni cu venituri care nu asigura nici macar limita subzistentei, si ma refer aici la batrani, oameni care au pensii ce nu depasesc 400 lei, care in schimb au muncit toata viata, si acum la batranete nu isi permit efectiv sa traiasca. Acesti oameni au pus bazele societatii in care noi traim azi, si cred eu ca merita sa aiba o batranete decenta.

    Din pacate ne indreptam catre o societate cu puternice tente de extremism de dreapta (fascism), favorizata de indoctrinarea rapida a tinerilor cu un verb insuficient fundamentat, tabula rasa dpdv al educatiei civice si politice (in Romania de astazi nu mai exista coloratura politica sau partide care sa urmeze o doctrina) , cel mai frecvent aplicand eticheta “comunist” si fara a a avea capacitatea de a diferentia notiunile “social” si “socialist”.

    O societate in care un presedinte cu rol clar definit isi permite sa promoveze si sa retraga proiecte de lege, cand acesta este prerogativul EXCLUSIV al guvernului.

   • Comentariu scris de maria
    Publicat la data de 4.2.2012, ora 3:17 am

    sari calul. una este sticla de fanta alta este un servici medical cand ti s-a perforat apendicul si risti sa mori sau sa faci septicemie. sau un control medical anual.
    sticla de fanta este precum silicoanele la o tanara cu cupa naturala B de exemplu. adica are sani insa daca tiparul este D ea dezvolta complexe de inferioritate daca nu-si pune silicoane.
    alta este situatia cu o femeie cu san amputat in urma unui cancer.
    una este moftul alta este demnitatea.
    una este fanta alta este viata insusi.

  • Comentariu scris de alex
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:24 pm

   @zeltera: “un drept al oricarui om”

   1. un drept al cuiva creeaza, automat, o obligatie pentru ALTCINEVA, care trebuie sa asigure respectivului “dreptul”. dumneata te oferi sa iti asumi acea obligatie? da? cum? a, nu? sa si-o asume altii? am inteles…

   2. *oricarui* om? de asta ajunsesera criminalii din puscarii sa fie mai bine hraniti decat erau militarii in termen? oricare om? chiar si cel care abuzeaza de solidaritatea altora? chiar si cel care isi bate joc? asa, fara masuri de coercitie, fara o minima responsabilitate?

   cu atatea drepturi, imi spui si mie unde mai este responsabilitatea fiecaruia?

   s-a ajuns ca agresorii sa aiba mai multe DREPTURI decat victimele, pentru ca, vezi Doamne, asa e politicically correct.

   chiar meritam sa fim luati in bataie de joc. meritam pentru ca avem o gandire de oameni care se lasa calcati in picioare de oricine are gura mare. apropo de “oricarui”.

   eu te ajut (si dau camasa de pe mine) daca:

   1. nu poti (stare permanenta): esti handicapat
   2. nu poti (stare temporara): esti bolnav

   dar nu te ajut daca ABUZEZI si nici daca, dupa ce-ai fost bolnav si te-ai insanatosit pe spinarea mea, incepi sa abuzezi, sa iti bati joc, sa continui sa fii iresponsabil (cate dezintoxicari de cocaina vrei sa iti platesc?) si, mai ales, daca FRAUDEZI.

   • Comentariu scris de maria
    Publicat la data de 4.2.2012, ora 3:56 am

    :) )))))))))))))))))))))))))) alex mi-am zis ca imi ajung comentariile pentru acest articol insa nu ma pot abtine.
    in primul rand ca statul ar trebui sa-si asume obligatia cand noi avem dreptul. statul in principal prin politici.
    in al doilea rand, :) ) da, oricarui om. criminalul chiar are dreptul sa fie tratat decent. stii cat de usor poti ucide pe cineva? dar chiar si criminalul cu crima prremeditata are acest drept.
    responsabilitatea fiecaruia creste proportional cu drepturile. cu cat tu, eu, noi avem mai multe drepturi cu atat responsabilitatea mea, a ta, a noastra creste. in comunism aveam dreptul sa veneram pe mamica si taticul natiunii. asta era si responsabilitatea noastra :) ))))))) atata responsanbilitate aveam :) .
    referitor la recidiva dependentilor de cocaina.
    de cate ori sa-si ierte parintele copilul? biblia spune: de saptezeci de ori cate sapte. ceva de genu. :)
    iar abuzul poate fi o ipohondrie. deci da, si daca abuzeaza. tratat. nu de tine de psihiatru sau psiiholog.
    in ce priveste frauda doar medicul o poate face.

  • Comentariu scris de alex
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:30 pm

   @zeltera: articolul asta parca e scris pentru dumneata:

   http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8481685-prostie-iresponsabilitate-stangism-teoria-lui-cuculetz.htm

   iti citez ce zicea cuculetz:

   „Fiecare fiinta umana, afirma domnia sa, are dreptul la trei mese pe zi, un loc calduros de dormit pe timp de noapte, o pereche de incaltari si inbracaminte iar asistenta medicala gratuita, restul e vrajeala…”

 6. Comentariu scris de Doc
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 3:04 pm

  Nu e suficient!
  Privatizarea sistemului de sanatate nu este suficienta!

  Trebuie sa incep sa ne gandim si la privatizarea cimitirelor si a slujbelor de inmormantare.

  Studiile au aratat ca in urma noii legi multi romani vor muri mai repede. Dat fiind acest lucru, se estimeaza ca piata inmormantarilor va avea o crestere spectaculoasa!

  Prpunem privatizarea cimitirelor astfel incat numai cei ce contribuie o suma semnificativa de bani sa aiba optiunea de a muri. Estimam ca in acest fel statul roman va economisi sume foarte importante absolut necesare pentru construirea de patinoare pentru pensionari (evident cei care vor mai trai).

  Sa muriti bine! Ha ha ha ha!

  Vai de capul nostru.

  • Comentariu scris de io
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 6:48 am

   Romanii mor de pe urma sistemului socialist care i-a adus la sapa de lemn si ia impins sa imigreze cu milioanele. V-a socializat Nastaste, Ilescu si restul de sunteti de rasul Europei. Va doresc asfixiere placuta in Romania socialista in care credeti sa existe capitalism.

   • Comentariu scris de me
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 12:35 pm

    si americanii de ce mor? bai @io, tu esti mai indoctrinat decat comunistii inainte de 1989! Nu aduci nici un argument, te dai mare bogatan, dar ti-am spus si mai sus, sa te fereasca Dumnezeu sa ai nevoie de 500.000 euro, atunci sa vad cat de guraliv o sa … Apropo, ai masina? Cat alergi cu polita RCA/CASCO in mana pana iti recuperezi banii? Cat stai fara masina ca asiguratorul nu a platit factura? Crezi ca daca ai facut o operatie amarata de 3600 lei intr-o clinica privata si ai stat singur in camera cu tv (ca in concediu) ai devenit mai atractiv? Din contra, firmele private de asigurari s-ar putea sa-ti inchida usa in nas ca esti cam bolnavicios si le aduci pierderi si ei vor sa faca profit! Si daca gasesti pe cineva sa te asigure sigur vei plati o polita mult marita, cum platesc CASCO aia care au ceva accidente la activ. Eu zic sa mai studiezi putin problema, sa mai intrebi cum sta treaba cu asigurarile astea private , sa nu mai crezi in tot ce zboara .

   • Comentariu scris de alex
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:26 pm

    de asta eu, unul, am plecat. sa ramana (numai) parazitii in romania, sa ajunga sa isi suga sangele intre ei, ca mereu or sa aiba nevoie sa calareasca pe altul ca sa le fie lor bine. fraier am fost ca am muncit cativa ani in romania, dar multumiti-va cu anii aia de munca. altii nu o sa mai pupati de pe urma mea.

   • Comentariu scris de zorro
    Publicat la data de 30.1.2012, ora 12:40 am

    esti [...] foarte rau, o data si o data karma se va intoarce impotriva ta, iar eu o sa stau si o sa rad :) )

    [Comentariu editat de redactia MedLive]

  • Comentariu scris de maria
   Publicat la data de 4.2.2012, ora 4:11 am

   :) ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))):)))))))))))))))))))))))
   ar fi super sa mori numai dupa ce iti cumperi aceasta optiune. asta ar trebui sa fie singura optiune taxabila……………… offfffffffffffffffff.
   plans cu ras coada de manz.. cand ma gandesc cat de scurta si chinuita ne este, imi este viata si cand ma privesc privindu-va cat de aroganti sunteti in fata vietii si de mica/mici si neputincioasa sunt in fata mortii ma apuca depresia.

 7. Comentariu scris de Raul
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 3:12 pm

  Nu va mai stresati, mergem pe modelul American ca asa au decis nevertebratele care ne conduc. De ce sa iesim in strada cand se fac afaceri cu sanatatea familiilor noastre? Stati acasa la caldura si uitati-va la Diaconescu.

  • Comentariu scris de alex
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:33 pm

   zau? ti se pare ca “nevertebratele” alea au picat din cer? au fost ALESE de noi, de majoritatea, ca va convine sau nu va convine!

   cu noi sa va razboiti, cu noi cei care muncim si va tinem in spate, NOI suntem cei care nu mai vrem sa va dam!

   guvernul nu are banii lui. ia de la noi ca sa va dea voua.

   voi, cand bagati banii in buzunar, va ganditi vreo clipa la NOI?

   nu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! “vi se rupe!”

   ei, dragii mei, e la reciprocitate: si noua!

   asa ca nu va mai faceti ca nu pricepeti si nu va mai luati in clontz cu “nevertebratele”. luati-va CU NOI! noi suntem cei care am ales “nevertebratele” acelea, si ele pe noi ne reprezinta!

   • Comentariu scris de Pacient
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 8:18 pm

    Cand principiile devin dogme

    Sunt un cetatean care a votat constant cu PDL si Traian Basescu, adica cu dreapta. Sunt de acord cu multe dintre masurile pe care le-au luat, insa introducerea asigurarilor private de sanatate pe pachetul de baza si sustinerea acestui punct de vedere pana in panzele albe ma face sa nu mai votez in viata mea cu dreapta. In Germania de exemplu, fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).
    Germania este o tara in care economia de piata chiar functioneaza, cu toate acestea, nu se joaca cu sanatatea cetatenilor ei. Se pare ca PDL si Traian Basescu au o mare problema: aplica legati la ochi principiile economiei de piata. Asa se intampla cand dogmele intuneca judecata. In SUA sistemul de sanatate privat a fost un dezastru si totusi PDL si Traian Basescu insista sa privatizam tot sistemul, inclusiv asigurarea pachetului de baza. Se uita astfel ca scopul politicii este sa slujeasca cetateanul si nu sa urmeze in mod rigid niste principii, care astfel devin dogme.

 8. Comentariu scris de casandra
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 3:26 pm

  Cateva date comparative despre sistemele de sanatate din lume:
  http://www.commonwealthfund.org/Publications/Chartbooks/2011/Dec/Multinational-Comparisons-of-Health-Data-2011.aspx
  Se observa ca sistemul american, cel mai costisitor si preponderent privat asigura o rata a mortalitatii mult mai mare decat sistemele europene, mai socializate si mai ieftine.
  Alte date pot fi gasite aici:
  http://www.commonwealthfund.org/
  si cate ceva despre primele efecte ale reformei din Olanda (ca ni se spune ca legea romana este croita dupa modelul olandez):
  http://www.cairn.info/revue-francaise-des-affaires-sociales-2008-4-page-237.htm

  de remarcat ca, inainte de reforma sistemului din 2006, un asigurat olandez la sistmeul public platea in medie o contributie de 390 euro anual. Un asigurat in sistem privat platea o prima de asigurare de 2000 euro anual. Dupa reformare si “privatizarea” integrala a sistemului, prima medie anuala platita de toti asiguratii a fost de 1100 anual. Faceau exceptie cei saraci, pentru care cea mai mare parte a primei de asigurare era platita de la buget. Dar, in 2009, deja prima medie anuala de asigurare de sanatate crescuse cu 41%. crescuse mai repede si mai abrupt decat crestea anterior contributia la sisemul public. Iar prea mare concurenta intre societatile de asigurare nu exista, primele 3 ocupa aproape 90% din piata si se inteleg foarte bine intre ele.

 9. Comentariu scris de caz
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 3:43 pm

  sunt satul de comparatii cu europa. comparati salariile si e de ajuns…restul e teorie.

  • Comentariu scris de casandra
   Publicat la data de 11.1.2012, ora 5:20 pm

   Sa intelegem mai bine cat ne va costa privatizarea sistemului de sanatate. O spun cu vorbele lor chiar societatile de asigurari: cel mai putin 20 euro pe luna pentru barbatii tineri si sanatosi, cel mai mult 500 euro pe luna pentru cei bolnavi. Exista o societate de asigurari private de sanatate care cere prime de asiguare de 740 euro pe luna pentru batranii de peste 70 de ani daca vor un pachet complet de servicii. In medie, asigurarea privata (care se va adauga celei de stat) va fi de 35-40 euo pe luna. [...]
   sigur, acestea sunt vorbele de dinainte de adoptarea legii. Dupa aceea, situatia va fi mai albastra, desigur! [comentariu editat de Redactia MedLive]

  • Comentariu scris de Raul
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 12:55 am

   Gresesti. Tu ai impresia ca un francez care lucreaza la Mc Donalds in Paris si castiga 1100 de euro pe luna, traieste mai bine ca tine in Romania. Uiti ca in Paris chiria la un apartament cu doua camere incepe de pe la 1200 de euro, ca transportul, telefonul si cheltuielile cu mancarea te costa vreo 300-400 de euro. Dar nu ai nevoie de apartament singura, poti imparti apartamentul cu niste straini(se numeste colocatie), nu trebuie nici sa vorbesti la telefon si poti manca ceapa cu paine in fiecare zi… sa te vad facand asta in Romania.

   Tu ai impresia ca europenii din vest traiesc cu salariul lor si au cheltuielile din Romania? habar nu ai pe ce lume traiesti.

   • Comentariu scris de io
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 7:08 am

    Ai dreptate. Salariile nete sunt foarte mici in Franta tocmai din cauza taxelelor de “solidaritate imense” ceea ce face ca un procent mic tine in carca procentul foarte si te mai si injura arabaul sau tiganul. Profesorii tinerii de licee o taie in masa in SUA,,. Canada etc. Si tocmani din cauza acestor taxe au plecat mii de firme in China. Cresteti taxele sa vedeti cum ramane Romania goala si fara imprumuturi. Cu Ponta la putere romanii vor ajunge la o a doua revolutie.

    • Comentariu scris de alex
     Publicat la data de 12.1.2012, ora 7:14 pm

     daca le va mai ramane vreun pic de energie. tare imi este ca au sa moara de foame datorita hranirii “stiintifice” (apud. academician doctor inginer) care li se va oferi: scoarta de copac si sobolani (la zilele festive).

  • Comentariu scris de alex
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:27 pm

   ce-ar fi sa compari si munca, productivitatea, initiativa, antreprenoriatul, daca tot compari salariile? noi suntem cu nadragii rupti in fund pentru ca nu muncim. da, stiu ca vrem salarii mari. dar pe ce munca? unde ni-i sunt antreprenorii?

 10. Comentariu scris de Dorina Petrescu
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 5:46 pm

  E o marsavie ce se intampla si se prezinta in acest articol !
  Procentele sunt de fapt din buget, nu PIB !!!

  Se compara Romania cu tari in care de fapt statul e inexistent (nu participa aproape de loc la economie), pe cand din PIB-ul Romaniei, 40-50% e contributia statului, ceea ce inseamna ca din acelasi buget, Romania trebuie sa intoarca inapoi salarii, pensii, etc, ceea ce cu celelalte state prezentate nu e valabil decat in foarte mica masura. Ca dovada, pentru a putea fi credibil (si deci mult mai manipulativ) articolul a scos din harta tari cu economie de stat inca mare fata de total, ca Grecia, Bulgaria, etc.

  Cu alte cuvinte 4% din bugetul Romaniei ca raport fata de venituri e echivalentul dublului alocarii din Franta, triplu fata de Germania, si de 4-5 ori mai mult fata de Marea Britanie.

  Nu se poate sa nu fie un medic sau un ziarist mai destept care sa poata pricepe ceva ce tine de aritmetica de clasa a treia.

  Dati cautare pe google: “buget”, ‘PIB’, cautati cat la suta din economie (care inseamna si obligatii salariale plus multe alte cheltuieli) detine Romania (45%) si cat detine Marea Britanie (8%). Apoi aplicati procentele din harta supra PIB si veti obtine procente ridicole din PIB in statele mentionate si de cateva ori mai mari (pana la un ordin de marime – 10) pentru Romania.

  • Comentariu scris de Marcel Dan
   Publicat la data de 11.1.2012, ora 5:56 pm

   Aveti perfecta dreptate ! Faptul ca serviciile nu-s de calitate, asta-i cu totul alta problema, dar daca s-au inzecit alocarile fata de acum 5-6 ani si nu se cunoaste vreo imbunatatire inseamna ca-s niste gauri negre destupate.

   Pompand mai multi bani de fapt se vor baga in acele gauri negre (Casele de Asigurari, retete compensate fictive, engrosisti de medicamente cu adaos 500%, etc…) si nu in sanatate si dotarea spitalelor – adica totul va ramane inghetat ca si pana acum, doar cu mult mai multi bani cheltuiti.

   Pana nu se impoziteaza adaosul comercial (diferentiat, pe domenii) progresiv, si nu se stabilesc sanctiuni cu puscaria pt. retetele compensate fictive nu se vor inchide robinetele hotiei.

   Faptul ca nu se face asta nu-i intamplator: 50-60% din parlamentari detin indirect farmacii, dar eu unul emigrez cu toata familia si nu o sa mai vin nici macar in vizite- pana nu se ia atitudine publica – macar in mass-media.

  • Comentariu scris de casandra
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 12:37 pm

   Vorbiti prostii. Daca vreti sa stiti, cheltuieluile totale pentru sanatate (publice si private)ale tuturor tarilor citi surse autorizate, precum Banca Mondiala:

   http://donnees.banquemondiale.org/indicateur/SH.XPD.TOTL.ZS

   Veti gasi acolo si date cu privire la cheltuielile publice pentru sanatate ale tuturor statelor. Romania este o rusine! Afganistantul cheltuie 7,4% din PIB pentru sanatate (surse publice si private), iar Romania doar 5,4% din PIB. Suntem vecini cu Cambodgia care cheltuie 5,9% din PIB si cu Camerun (5,6% din PIB). Republica Democratica Congo dedica sanatatii 9,5% din PIB!

  • Comentariu scris de maria
   Publicat la data de 4.2.2012, ora 3:02 am

   atunci unde se scurg banii???? pe mine ma intereseaza ca eu, om sarac sa am acces la serviciile medicale gratuit. nu mi se pare normal sa le platesc (prin asigurari indiferent de care – cas sau private). serviciile medicale ar trebui sa-mi fie asigurata de catre stat. in fond sanatatea populatiei ar trebui sa fie prioritatea numarul 1 al unui stat.

 11. Comentariu scris de Stefan RADOVEANU GENEVE
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 6:07 pm

  Cu precizarea ca in ELVETIA medicii sunt platiti in functie de prestatiile facturate si aprobate de casa de asigurare cea care monitorizeaza performanta medicilor.

  De asemenea exista si o participare de 10 % la fiecare factura a prestatiei medicale si a facturii medicamentelor.

  Sistemul este in continua ameliorare, controlul de la Confederatie este riguros si fara exceptie tinut sub control.

  Odata cu legea sanatati se amelioreaza si unitatile spitalicesti in rationalizarea cheltuelilor, de exemplu GUVERNANTA spitalelor universitare, o sursa de economii si performanta profesionala extraordinara.

  Cunosc sistemul foarte bine de mai mult de 30 ans.

  DECI legea sanatati trebuie sustinuta si ameliorata cu facturarea prestatie, medici sa fie platiti pe baza de incasari de facturi si nu in VRAC la nr de capete din circa.

  Se evita SPAGA si creste FISCALITATEA !!!

 12. Comentariu scris de Stefan RADOVEANU GENEVE
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 6:09 pm

  Sitemul SMURD functioneaza in concurenta cu alte sisteme private si nu deranjeaza PE NIMENII, DIN CONTRA SE ASIGURA o acoperire mai buna si repartizarea s-a facut in functie de nevoi pentru privat.

  Casele de asigurari sunt interesate pentru ROMANIA dar doresc o legislatie stabila si operationala !!!

 13. Comentariu scris de blurryhead
  Publicat la data de 11.1.2012, ora 11:59 pm

  Domnilor, este cutremurator cum se discuta cu o usurinta criminala modificari ale legislatiei in domeniul sanatatii. Foarte bine ca facem comparatii cu sistemele din alte tari dar daca va uitati la costurile cu sistemele de sanatate, toate, sau aproape toate, sunt in deficit. Si la americani si la britanici si la olandezi si la nemti si la francezi. NU exista un model de urmat. Si atunci, intrebarea este: CE sistem introducem in Ro? Exista calcule de impact, instrumente de recurs in cazul in care ceva nu merge? NUUUUUU. Se stie cat v-a costa pachetul de baza? NUUUUUUU Dar ce se stie? Doar ca e 80% din cea veche, dar sa privatizam spitalele. Doar asa ca dobitocii? Cui le dam? unor firme straine? Pe banii nostri? Sau unor firme romanesti selectate. Daca sunt straini sa investeasca sa-si faca propriile spitale. Si sa taxeze la nivelul pietei, cui are bani si vrea. Daca sunt romani atunci nu prea cred ca au experienta suficienta ca sa asigure asistenta corespunzatoare si cu atat mai putin ar trebui sa aiba acces la banii publici. Sa-si riste banii investindu-i mai intai, sa-si dovedeasca capacitatea fiind profitabili si apoi sa vrea sa ajunga la banii publici. Iar daca vrem sa privatizam asigurarile cui le dam? Firmelor straine, ca sa patim ca si cu bancile acum? sa ne ducem sa ne rugam pentru propria sanatate la Viena sau aiurea? de ce ar face strainii asigurari in ro ieftine? ca sa-si scada profiturile? Sau ar creste pretul in ro, ca deh romanii sunt prosti< ca sa poata oferi asigurari la ei acasa? Despre ce vorbim? Despre sanatatea noastra pe banii nostri?
  Mai mult, exista in Ro consumatorii de servicii private? Da, patura bogata. Dar marea masa are banii necesari? La 200-250 euro salariu minim? si doar vreo 400 mediu?
  Oricum o dam introducerea sistemului de sanatate privat a inceput de mult. Acum se vrea mutarea banilor publici catre sectorul privat. Dintr-o data, fara evaluarea impactului, fara sa stim exact detaliile. si mai ales fara "cretinele" si "aberantele" INSTRUCTIUNI de APLICARE care in Romania asta retardata, se fac intotdeauna DUPA adoptarea legii si de multe ori blocheaza aplicarea legii sau schimba complet sensul ei.
  Pe scurt: fara studii de impact, fara experienta in a introduce astfel de sisteme si fara a avea o piata matura pentru asa ceva, lansarea in acest fel a dezbaterilor se dovedeste o operatiune RATATA in mod spectaculos chiar de presedinte. Mai mult aceasta lege pare un aventurism de cea mai proasta factura. Un aventurism care poate avea consecinte criminale. O fi ea comisie prezidentiala dar din punct de vedere al responsabilitatii lansarea in dezbatere a unei legi fara detaliile din spate si fara evaluarea impactului denota o infioratoare lipsa de profesionalism, o descalificare rusinoasa. Exista barem o singura prevedere care sa ia in calcul si masuri feed-back si de corectare. Ori nu pot sa fie pentru ca nu se stie ce se v-a intampla?

  • Comentariu scris de viorica dumitrescu
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 11:32 am

   am si eu o intrebare:eu in acest moment nu mai lucrez ca nu am unde ,de la o virsta nu te mai angajeaza si e orasul mic,sotul lucreaza pe un salariu bunicel ptr zilele de azi dar pb e ca de unde platesc si asigurari private daca abia ne intretinem noi 2 cu un salariu?In alte tari se platesc asigurari private dar salariu e mare si sigur si ai de unde plati in plus acolo aia nu muncesc decit unde le convine lor ,deci au un loc de munca pe ales dar aici nu gasesti nimic,intii trebui creeate locuri de munca si patroni amendati ca ii tine pe bieti oameni fara angajare pe 6 milioane lei ,zii lumina si acolo te inbolnavesti mai repede in conditiile si stresul de aici.Asta nu se ia in calcul ???e usor sa zici plateste asigurari private dar multi oameni nu au de unde aia nu se intreaba legea sanatatii?As dori un raspuns daca se poate, va multumesc

   • Comentariu scris de Gogu
    Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:03 pm

    Stai pe forumuri daca nu muncesti!

    • Comentariu scris de codrin antonovici
     Publicat la data de 16.1.2012, ora 6:04 pm

     gogule,da-ti numele, nu te mai ascunde.vrem sa te cunoastem si noi!cum sa ramana asa un geniu ascuns umanitatii?

  • Comentariu scris de Niculae
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:21 pm

   blurryhead are dreptate…
   Dupa ce au desfiintat spitale fara niciun criteriu clar acesti diletanti slugi ale lui Jeffry Franks vor sa distruga si sistemul de sanatate…
   -multe fabrici si uzine au fost desfiintate si cumparate pe 1 leu doar pentru terenul de sub ele…
   -Petromul a fost privatizat pe criteriul valizei(vezi Arpechim pe care acum statul roman doreste sa-l recumpere de la cei carora la vandut-asta da afacere)
   -bogatiile subsolului tarii au fost date “mocca” doar pentru redevente de 4%…
   -Bechtel a reusit sa construiasca in Romania 40 Km de autostrada la pret de 400 Km
   -Aurul de la Rosia Montana se doreste a fi cumparat doar pentru redevente de 4% pentru a lasa statului roman in administrare cel mai mare lac de cianuri din Europa lasat la o parte distrugerea unora dintre cele mai vechi vestigii arheologice romane din Europa…
   -ACEASTA LEGE a asigurararilor de sanatate este esecul statului roman in fata coruptiei,ipocriziei si lipsei de hotarare in aplicarea legii in mod egal ,fara discriminare sociala pentru toti cetatenii tarii…
   -sa reinvie Tudor Vladimirescu,Nicolae Balcescu,Avram Iancu…etc. pentru a scoate acesta tara din miinile acestor vanzatori de neam…

 14. Comentariu scris de viorica dumitrescu
  Publicat la data de 12.1.2012, ora 11:48 am

  in spitalul slatina un biet batrin a stat internat 5 zile la medicala si ieri a murit si nu a venit o infirmiera sa il roage si pe el cu 3 linguri de mincare sau sa il schimbe,nu e suficient sa il tii numai in perfuzii si somn ,acel om a platit si el o sanatate la rindul lui si nu avea copiii in oras ,pe nimeni ,chiar asta merita un amarit de om care abia isi mai tinea suflarea???personalul de la bucatarie infirmierele si asistenta ceva chiar nu puteau face nimic in cazul asta??? dar e mai usor sa stai nevazut sau ca asistenta sefa sa stai in cabinetul medicului, de nu poti sa intrebi nici doctorul de starea bolnavului ,decit sa te interesezi de starea bolnavilor mai bine asistenta sefa sa iti vorbeasca de sus de parca ar fi ea profesor doctor ,asa ca si infirmierele si asistenta sefa incaseaza banii nemunciti si nu fac nimic,ca am vazut ca doctorii si asistentele isi fac meseria cum trebui ,nu e posibil ca o asistenta care nu-si vedea capul de treburi sa ii dea 3 linguri de ceai si infirmierele sa stea nevazute,cum se explica aceasta pb ?posibil alea sunt angajate cu pile si dasta nu fac nimic

 15. Comentariu scris de Ionita Manea
  Publicat la data de 12.1.2012, ora 1:09 pm

  Ce ati gindit Dlor guvernanti 22 de ani?Cind ati gindit NORMAL cind ati infiintat
  CNAS pentru fraieri iar armata;justitia aveau case proprii si sugeau si de la CNAS.Acum s-au terminat tot felul de amenajari la CNAS si sunt plini de dotari si de programe ,bineinteles cu banii de la contribuabili,i-ati manevrat pe cei de la CNAS in folosul vostru toti acesti ani,iar acum in loc sa se vada ceva rezultate ce v-ati gindit :spargeti totul si o luati de la capat pe bani mai multi ca doar sunteti baieti de baieti destepti si trebuie sa lasati ceva mostenire la beizadele de Dorobanti.Cind suntem o tara de mana a2a cum tot auzim ,unii ..
  ne vor inaintea Germaniei sau Angliei la sistemele de asigurari.Vrei -vrei dar cu ce?.Aduceti Romania la nivelul la care sa-si permita si alte standarde ,pina atunci pofta in cui dlor guvernanti, sunt multi care nu au o coaja de piine
  dapai sa plateasca toate nazbitiile visate de voi intre 2 chiolhanuri.
  V-ati rupt de tara cu totul HABAR nu aveti care-i adevarata situatie ,nu mai vorbiti in pustiu ,nu va mai crede nimeni .

 16. Comentariu scris de Gogu
  Publicat la data de 12.1.2012, ora 3:57 pm

  Dar spaga pentru saptamana de concediu medical cat este in tarile astea?

  • Comentariu scris de alex
   Publicat la data de 12.1.2012, ora 7:12 pm

   iti raspund eu: se masoara in anchete penale si saptamani de inchisoare, nu in euro.

 17. Comentariu scris de Gogu
  Publicat la data de 12.1.2012, ora 4:02 pm

  Ma mai intereseaza spagile pentru; pensionare anticipata pe caz de boala, acordarea certificatelor de handicapati, a celor de aptitudini pentru scoala se soferi, permis port arma, s.a.m.d. Medicii din Romania nu au nicio apasare pentru cheltuielile pe care le produc statului Roman, asa ca nu suntem curiosi de nemultumirile lor

 18. Comentariu scris de Catalin
  Publicat la data de 12.1.2012, ora 9:58 pm

  Ceea ce spuneti despre Germania este gresit. Cei care au peste un anumit venit nu sunt exclusi de la asigurarile private ci au dreptul sa aleaga daca raman la cea de stat sau la cea privata. O mutare la o asigurare privata insa nu iti mai permite sa revii la cea de stat decat in anumite conditii. Diferentele sunt majore atat in ceea ce priveste costul, asigurarea privata fiind de multe ori chiar mai ieftina decat cea de stat si ai prioritate la spitale, esti tratat altfel pentur ca sistemul de decontare e diferit. La asigurarea privata de exemplu poti ajunge sa primesti si bani inapoi daca nu ai avut nevoie de servicii medicale intr-un an. Singurul dezavantaj este ca trebuie sa platesti separat pentru copii in timp ce la stat sunt inclusi in asigurarea de baza.

  Asadar informativ-va mai bine inainte sa scrieti un articol.

  C

  • Comentariu scris de Angy
   Publicat la data de 18.1.2012, ora 4:12 am

   Salariul in Elvetia e de 8-10 ori mai mare decat in Romania si nu de 30 de ori mai mare decat in Romania iar pretul unei asigurari medicale cea mai ieftina e de 350-380 franci raportat la un salar de 3400 franci bruto din care 400 franci se duce in fiecare luna la Casa Pensiei,asigurare in caz de invaliditate,in caz de accident,Renta.asa ca din 3000 franci mai platesti 800 franci chirie ,cea mai ieftina fiind 600-800 franci,plus asigurarea ,telefon ,gaze,curent ,apa ajungi cam pana la 1500-1800 franci numai facturi de plata,plus mancarea pana la 700-800 franci,iti mai raman cam 200-300 de franci din salar,dar la sfarsitul anului trebuie sa platesti si impozitul pe salar ,asta se ridica depinde de ce salar net ai,si irti vine cam in jur de 4000 pana la 6000 sau 8000 franci pe an de plata.asa ca in fiecare luna trebuie sa pui deoparte ceva sa platesti si impozitul,de aceea trebuie sa economisesti ,de la curent,caldura,mancare,asa ca e exact mai rau ca in Romania,doar ca traiesti mai civilizat si nu iti rupi gatul prin gropile din trotuar sau de pe strada.in rest ai mai multi bani decat in Romania dar si facturile sunt mari.

 19. Comentariu scris de viorica dumitrescu
  Publicat la data de 12.1.2012, ora 11:39 pm

  mai fratilor voi stiti ce vorbiti ?o asigurare privata aici e aproximativ 1800 000pe luna si daca ai un salariu de 6 000 000 pe luna ,iti convine sa dai o treime din el pe asigurarea privata????omul cu ce mai plateste facturi mincare etc????aici pretul la mincare ,curent ,gaze ,benzina e calculat la acelasi pret din elvetia sa zic ,ca stiu sigur ca benzina ,gaze curent e egal ca pret cu cel de acolo dar in schimb salariu celui din elvetia e de 30 de ori mai mare decit al meu

 20. Comentariu scris de espana
  Publicat la data de 14.1.2012, ora 3:21 pm

  e fals in articol cum ca in Spania lumea nu e asigurata privat
  majoritatea are asigurare privata cu pretul de 50 de euro pe luna
  la noi costa mai mult la stat

 21. Comentariu scris de Costi
  Publicat la data de 14.1.2012, ora 8:26 pm

  Medicii oricum au salarii mari, uitati-va in sistemul medical, angajatii auxiliaricare tin in spate spitalele electricienii, personalul tesa, juristul spitalului, fochistul,soferul, au salarii de mizerie. Inschimb o asistenta poate ajunge la 3000 de lei salariul brut, un medic de spcialitate ajunge si la 5000 de lei brut, iar un jurist cu maxim de vechime si experienta 1500 de ron brut. Poporul este satul de privatizari ratate care-i face pe Romani sa sufere, uitati-va cat este litrul de benzina in Romania unde salariul minim este de 160 de euro este mai scumpa ca in Germania. Uitativa la SIFuri. Ce fel de privatizari au fost facute in Romania ? SIF Transilvania detine o gramada de hoteluri, ce fel de turism face ? in fara de faptul ca face profit si aduce bani actionarilor cati turisti sunt foarte multumiti de prestatiile care sunt facute in hotelurile lor ?

 22. Comentariu scris de Dreptul la Sanatate
  Publicat la data de 15.1.2012, ora 3:21 pm

  Avem nevoie de reformarea sistemului de sanatate insa aceasta reformare trebuie sa fie in beneficiul cetatenilor si nu a companiilor private de asigurari. Pentru aceasta, discutiile trebuie sa porneasca (obligatoriu) de la stabilirea unui pachet de baza corect definit si care sa aiba ca fundament folosirea unor studii si date statistice. Asigurarile private nu trebuie sa aiba nici o legatura cu pachetul de asigurari de sanatate de baza, asa cum este de fapt si in Germania, unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate din lume.

  1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

  2. In Germania, fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

  3. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
  a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
  b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
  c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

  Franklin Roosevelt, singurul presedinte american care a avut trei mandate si care a scos America din marea depresiune din anii 1929-1933 vorbea despre “dreptul la o ingrijire medicala adecvata si sansa de a obtine si de a te bucura de o stare buna a sanatatii” si despre “dreptul la protectie adecvata fata de temerile economice cauzate de o virsta inaintata, de boli, accidente si somaj”. Asa gandeste un politician responsabil caruia ii pasa de poporul sau.

 23. Comentariu scris de Alin
  Publicat la data de 15.1.2012, ora 9:50 pm

  Este adevarat ca se dau tunuri mari pe bani extrem de multzi, dar totusi cred ca ura asta o avem in principiu pentru acesti oameni. Si eu locuiesc in strainatate si muncesc pentru fiecare euro ce-l castig numai eu stiu cum. Din cate vad legat de acest caz cu asigurarea, nu imi surade nici modul nici pretextul. Am trait sufucient sa stiu ca in viata vreau sa fiu fericit, sanatos sa ma bucur de ce am si da de ce nu sa te ajut daca ai nevoie. Toti avem gandiri, opinii diferite iar in acest timp de dezastru economic si haos in care se afla Romania vad oameni ce dau cu pietere din multime, nu vad nici un baner cu o coloana vertebrala, nu aud un slogan cu rost. Daca tot suntem aici domnilor si vrem sa schimbam ceva atunci eu zic sa facem o alegere de maxima transparenta sa starpim acest sistem care nu mai are nici un rost sa-l tot dezbatem. Am fost furatzi da, vom mai fi probabil ca da putem face ceva, da, acum este momentul, da. De ce? Pentru ca vreau sa fiu liber si sa traiesc fericit, pentru ca pot sa fac o diferenta. De ce o fac? Pentru ca fiecare om are dreptul sa isi aleaga singur valoare materiala a vietzii lui in care e fericit , sa munceasca cinstit, sa fie respectat si da de ce nu sa fie asigurat. Ca atunci cand nu mor de foame si copiii mei sunt bine si venitul meu nu e manjit am destula moralitate sa ajut un om egal. E vorba de bine si rau… Aici se reduce tot. E bine sa fi cinstit si eu vreau in jurul meu aceeashi fel de oameni. Aici se face diferenta. Iar dupa cum am zis, noi o putem face. Noi putem alege.

 24. Comentariu scris de viorica dumitrescu
  Publicat la data de 16.1.2012, ora 12:08 am

  aici omul e roman si cind zici roman zici tot:oameni care iau spaga si nu dau la stat nimic si alti oameni saraci care statul incaseaza de la ei ffffff putin .

 25. Comentariu scris de Falimentare urmata de privatizare
  Publicat la data de 16.1.2012, ora 9:00 pm

  Dupa 1989, multe societati comerciale au fost falimentate intentionat pentru a se putea privatiza pe preturi de nimic. S-a aplicat aceasi tactica si cu sistemul de sanatate. In era calculatoarelor si a Internetului, “nu s-a reusit” implementarea unui sistem informatic performant care ar fi stopat furturile din sistem. Acest lucru se putea realiza foarte simplu insa nu s-a dorit, pentru ca sa se poata argumenta privatizarea sanatatii.

  Sanatatea este un drept al omului dupa cum spunea si Franklin Roosevelt, singurul presedinte american care a avut patru mandate si care a scos America din marea depresiune din anii 1929-1933:

  “In zilele noastre anumite adevaruri economice au devenit acceptate ca axiomatice. Am aprobat, ca sa spun asa, a doua “Declaratie a Drepturilor” sub care o noua baza a securitatii si prosperitatii poate fi asigurata pentru toti cetatenii, indiferent de pozitia sociala rasa ori credinta. Printre acestea sunt:
  - Dreptul la o ingrijire medicala adecvata si sansa de a obtine si de a te bucura de o stare buna a sanatatii.
  - Dreptul la protectie adecvata fata de temerile economice cauzate de o virsta inaintata, de boli, accidente si somaj.

 26. Comentariu scris de nicolae
  Publicat la data de 16.1.2012, ora 9:05 pm

  Legea sanatatii sa fie facuta de pacienti/asigurati cu consultarea medicilor si nu invers! Ei platesc nu medicii.
  Vreau sa nu mi se mai retina bani pentru o asazisa asigurare! Vreau sa aleg eu daca vreau sau nu sa fiu asigurat, sa negociez si sa semnez eu o asigurarea de care consider ca am nevoie si cu cine vreau. La fel ca la RCA (asigurare privata), unde pentru o prima anuala de 100 € limita de despagubire totala este de 6.000.000 €!! Acum la sanatatea de stat platesti 5,5% + 5,2% din salariu ~100 € pe LUNA ~1200 € PE AN, nu primesti gratuit nici macar un set de analize!! Unde sunt banii? In miile de farmacii, in birourile si salariile funtionarilor da la casele de sanatate de stat, in spaga la achizitiile de echipamente si consumabile. la medicii de familie care iau bani pe nr. de pacienti inscrisi in liste nu in cantitatea si calitatea serviciilor oferite. Acestia nu fac medicina preventiva, au mai multi pacienti inscrisi decat populatia Romaniei! (cand eram mic, in anii 60, medcul de familie venea cel putin o data pe luna acasa la pacient si-l consulta!!)
  Nu medicii trebuie sa incheie contracte ci asiguratii!! caci ai lor sunt banii. Medicii presteaza un serviciu la cerere! Prin contractul de asigurare trebuie stabilit :
  – pachetul minim de servicii incluse
  – valoarea maxima asigurata!
  Atentie evaziunea la RCA este de max. 10% pe cand la sanatate sun platitori doar 4,2 mioane de romani din 21, mai putin de 20%.
  Statul trebuie sa asigure doar medicina de urgenta cea sub STS – tel. 112 fie de stat fie privata.
  Acreditarea serviciilor medicale sa fie facuta pe criteriul eficientei si nu al profitului. Prestatorii de servicii medicale de stat sau privati sa fie organizatii NONPROFIT!
  S-auzim numai de bine, Dumnezeu sa ne dea sanatate ca de la medici …

 27. Comentariu scris de Angy
  Publicat la data de 18.1.2012, ora 3:59 am

  In Elvetia e obligatoriu,platesti o asigurare la locul de munca , tu si angajatorul si esti asigurat in caz de accident de munca ,sau alt accident,tu jumatate,el jumatate,plus alta asigurare obligatorie la o firma de asigurari privata iar prin aceasta asigurare esti asigurat de toate serviciile medicale,spitalizare,operatii care pot sa ajunga pana la 40.000-50.000 mii franci,tratamente,iar ei suporta 90% din cheltuieli iar tu numai 10% din cheltuielile spitalicesti.Operatiile estetice sunt suportate 90% numai in caz de boala,accidente ,spre exemplu arsuri, implant de san dupa extirparea sanului dupa un cancer de san,etc.In rest operatiile estetice pt infrumusetare care nu provin din boli sau accidente se platesc in proportie f.mica.Iar pt plata la stomatolog isi reserva sa plateasca numai pana la 30% din cost asta daca ai in asigurare si aceasta optiune pt care platesti o asigurare mai mare.Pt fiecare optiune,spre exemplu medicina complementara-fizioterapie,masaj ,se plateste inca ceva in plus,asa ca o asigurare buna care sa includa spitalizarea in orice oras spital din orice oras din tara,transport cu elicopterul in caz de accident,medicina complementara,spitalizare in salon cu 2 paturi,sau singur in salon,costa enorm pana la 400-450 franci pe luna.Alta asigurare care are aceleasi optiuni doar ca nu in caz de spitalizare esti intr-un salon cu 4 paturi,ajunge la 350-380 franci.Si sa stiti ca e f mult,cu toate ca e Elvetia si un salar este de 3.400 sfr ,dar aici 80%din salarul asta se duce numai pe facturi iar tie iti mai ramane nimica,doar ce mai trece printre degete,exact ca in Romania.Dar aici nu mai exista optiunea sa protestezi fiindca deja omul a ajuns sclav la maxim,totul este sub control,totul este obligatoriu,nu mai exista nici o optiune cum exista la noi in Romania.De aceea ma rog la Dumnezeu ca romanii sa fie uniti,deja am fost calcati in picioare cand am intrat in Uniunea Europeana,o minciuna totala ,a fost o inrobire,nu o libertate.Hitleristii si-au mutat centrul la Bruxelles,de ei e condusa Europa,nu au castigat al doilea razboi,dar vor sa il castige pe al treilea,asta invizibil.Ca asta este ideea Uniunii Europene ca prin toti mascaricii care sunt la putere in toate tarile din Uniune,sa subjuge toate popoarele,sa le conduca.Sa le aiba in mana si le are pe toate,mai urmeaza un hop sa se uneasca cu celelalte mari puteri mondiale si sa formeze guvernul mondial iar noi mereu suntem obligati iar ca sa putem supravietui fiindca totul va fi obligatoriu,fiindca nici un guvern,nici un presedinte nu va tine cu omul de rand,noi suntem numai ca sa le platim lor,astora de sus,nu conteaza cate proteste,cate demonstratii vom face,ei mereu vor profita de noi,vor uza de forta ,vor arata putina bunatate,vor minti ca redreseaza lucrurile dar numai de forma,dupa aceea vor folosi alta tactica,fiindca ei sunt invatati sa minte,toti care vor guverna numai vor minti fiindca sunt condusi de altii din umbra care le dicteaza ce sa faca,asa ca noi vom fi mereu asupriti,vom fi obligati la urma sa purtam si cate un nr,asta tot din prea ,,multa bunatate,,din partea lor,cu scopul sa ,,ne apere,,sa nu ne fure ,,extraterestii,,sau sa nu ni se mai fure cardurile ,sau sa se mai sparga casele,da tot felul de propagande mincinoase despre ,,teroristi,,si ,,spargeri de tot genul,,si ei mereu cauta solutii,,sa ne apere,,de asta sunt camere peste tor chiar si prin I-Pad esti controlat unde te afli,asta numai din ,,dragoste pt.om,,da,si ,,sa credeti ,,totul.La urma sa fie siguri unde ne aflam,ce facem,ce vorbim,cand respiram,ne vor controla la maxim,dar asta ,,din dragoste,,cu total alt scop numai,,sa ne protejeze,,fiindca da ei astia Elita tare ne mai ,,iubesc,,.Deci chiar daca vor pierde cu legea sanatatii ,se vor revansa in alt mod asupra-ne.

 28. Comentariu scris de Stefan RADOVEANU GENEVE
  Publicat la data de 21.1.2012, ora 12:27 pm

  Cel mai bun este modelul elvetian.

  Elvetienii sunt foarte pretentiosi la prestarile de servicii medicale si s-au opus propunerii socialiste de a avea o casa unica de asigurare sanatate.

  Legea propusa de MS sau echipa de la Cotroceni este putin ciuntita dorind sa impace grupurile mafiote din medicamente, din spitale si chiar medicii de familie.

  Trebuie separat asigurarea de sanatate de cea a de accident profesional si nu profesional.
  Medici specialisti trebuie introdusi in lista de prestari de baza.

  Medici de familie, specialisti sa factureze prestatia potrivit unui tarif si onorati de casele de asigurare private, la fel si spitalele.

  O reorganizare a spitalelor universitare este necesara pe centre medical universitare in sistem GUVERNANTA, se reduce coruptia si se castiga in comunicare si aprovizionarea generala.

  Aceasta lege implementata aduce 100’000 locuri noi de munca rentabile nu de functionari platiti din bugetul de stat.

  NATIUNEA este manipulata si MAFIA are FRICA de concurenta si compoetitivitate.

  Se pot crea case de asigurari de sanatate special pentru militari, functionari din administratia publicacentrala si locala, etc.

  Casa de asigurare de accidente trebuie sa fie nationala si de stat.

  Este foarte usor sa realizezi o asemenea lege cand nu exista interese meschine !!!

 29. Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 3.2.2012, ora 10:21 pm

  Daca cineva e intersat sa inteleaga ceva iata un link care indica datoria externa a fiecariei tari:

  http://www.indexmundi.com/map/?v=94

  Remarcati un lucru: absolut toate tarile din Europa de Vest, America de Nord au datorii publice absolut imense care au crescut si mai mult. Astfel datoria SUA a fost in 2008 8 trilioane de dolari, datoria cumulata de pe vremea lui Clinton incoace. De la venirea lui Obama SUA a ajuns acum la peste 15 trilioane. Deci Obama prin politicile lui socialiste a crescut datoria Americii de la 8 trilioane la 15 mai mult decat toti presedinti la un loc de la Regan. Iar joburi create ioc. Germania are o datorie imensa si va fi curand retrogradata. In general toate tarile unde statul se implica ajung la colaps. Economia Germaniei este foarte departe de cea a SUA. Ce inseamna datorie publica? Ca politicienii la putere promit servicii precum sanatatea si altele fara a le putea acoperi si atunci se imprumuta. Cine plateste aceste imprumuturi? Toti si cei care inca nu s-au nascut. Este profund criminal. Fiecare trebuie sa plateasca factura sa. Este mizerabil, imoral sa platim sanatatea pentru altii. Prin urmare trebuie sa avem optiunea de a alege cat si unde platim.

 30. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 4.2.2012, ora 2:43 am

  romanii nu mai stiu cum sa distruga sistemul de sanatate de stat. reduc fondurile, dau asigurarile medicale de baza in administrarea companiilor private( asa gloata de partid va putea mulge bani de la stat pe seama bolnavilor si saracilor).
  serviciile medicale de baza ar trebui sa fie acordate tuturor siu persoanelor neasigurate.

 31. Comentariu scris de dezbatatorul
  Publicat la data de 20.3.2012, ora 3:32 pm

  Oameni buni, trimiteti comentariile voastre la legiuitori – nu pe forumuri… legea e in dezbatere si daca va manifestati, ea poate fi modificata, imbunatatita sau refuzata. doar ca ati gresit adresa….

  la legea pentur infiintarea universitatii maghiare, dupa atata scandal, nimeni n-a depus nici un amendament. halal….

 32. Comentariu scris de Manifestul lui Chirculescu/ Pacientul român – un consimţământ informat | Critic Atac
  Publicat la data de 4.5.2012, ora 5:21 pm

  [...] cei doi poli există varii metode de asigurare, pe care le puteţi studia aici. Dintre toate exemplele de pe hartă, m-aş opri asupra Cehiei. Cu un sistem sanitar care primeşte [...]

 33. Comentariu scris de apophis
  Publicat la data de 27.7.2012, ora 1:29 pm

  Sistemul privat de sanatate in Europa??? Doar minciuni!!! Singura tara cu sistem privat de sanatate este USA!!! Va rog sa descarcati filmul Sicko al lui Michael Moore…veti fi lamuriti …Lasa un comentariu


Do NOT fill this !