Guta – factorii de risc, evolutia bolii, cand trebuie sa mergeti la medic si care este tratamentul

Guta este un tip de artrita cu microcristale, care apar ca urmare a depunerii cristalelor de acid uric la nivelul tesuturilor, inclusiv la nivelul articulatiilor, provocand inflamatie si durere locala. Boala a cunoscut in ultimele decenii o crestere a prevalentei si incidentei la nivel global. De asemenea medicii se confrunta in prezent cu forme mult mai complexe, la varste avansate, cu multiple comorbiditati ( insuficienta renala, hipertensiune, sindrom metabolic si diabet, insuficienta cardiaca), forme refractare la tratamentele obisnuite.

Desi guta este o boala cu o istorie lunga, descrisa pentru prima data de vechii egipteni si ulterior de Hipocrate, relatia dintre boala si acidul uric a fost demonstrata abia in secolul XIX de Sir Alfred Baring Garrod.

Ce este acidul uric? El este rezultatul metabolizarii alimentelor pe care le consumam si a degradarii celulare. Cauzele cresterii acidului uric sunt productia crescuta, eliminarea renala scazuta sau o combinatie a acestor doua mecanisme. Aparitia gutei este influentata de:

 • factori genetici
 • sex – barbatii fac mai frecvent guta decat femeile
 • varsta – riscul creste dupa varsta de 65 de ani
 • rasa
 • alimentatie.

Productia crescuta de acid uric are la baza cauze dobandite in cursul vietii - diete bogate in purine, ingestia de alimente bogate in fructoza, consumul de alcool. Unele boli hematologice limfo si mieloproliferative, anemia hemolitica, psoriazisul caracterizate printr-o degradare celulara accentuata, se asociaza cu hiperuricemie si guta. Mutatiile unor enzime implicate in metabolismul purinelor ( deficitul de hipoxantin-guanin fosforiboziltransferaza sau activitatea crescuta a fosforibozilpirofosfat sintetaza) sunt cauze genetice cunoscute insa din fericire rare ale hiperuricemie si gutei.

Eliminarea acidului uric din organism se face in mare parte prin eliminare renala, aceasta implicand mai multe procerse: filtrarea glomerulara, ulterior reabsorbtia tubulara proximala, secretia si in final o noua reabsorbtie postsecretorie.

Cercetarile din ultimele doua decenii au dus la identificarea unor factori genetici favorizanti pentru guta in populatia generala cu posibile implicatii terapeutice. Printre ei se numara polimorfismul genelor care se ocupa de sinteza transportorilor de urati de la nivelul tubilor renali proximali. Aceste proteine transportatoare sunt adevarate pompe de urati, fiind implicate in eliminarea renala a acidului uric. Dintre ele, ABCG2 ( ATP-binding cassette transporter isoforma G2) , varianta Q141K care duce la o scadere de 2 ori a efluxului de urat si la acumularea acestuia intracelulara, poate reprezenta o noua tinta terapeutica. Al doilea locus legat de riscul de guta corespunde genei clonate in 2002, care codifica URAT1– unul dintre mecanismele esentiale de reabsorbtie a acidului uric. Al treilea locus legat de guta codifica NPT1 (sodium phosphate transport protein 1), proteina implicata in secretia tubulara a acidului uric. Spre deosebire de ceilalti transportori renali asociati cu riscul crescut de guta, GLUT9 ( glucose transporter 9) cunoscut si ca SLC2A9 (solute carrier 2A9) este asociat cu cresterea eliminarii renale a acidului uric, prin scaderea reabsorbtiei tubulare si scaderea riscului de guta.

Trebuie sa retinem insa ca nu toti pacientii cu hiperuricemie ( acid uric crescut in sange) fac guta.

Factorii de risc sunt:

 • excesul ponderal si obezitatea,
 • hipertensiunea,
 • consumul de alcool ( in special berea prin continutul crescut in guanozina, substanta care ulterior este metabolizata in acid uric ),
 • anumite medicamente,
 • dieta bogata in carne.

Consumul de alcool este cel mai cunoscut factor de risc pentru guta, el crescand nivelul de acid uric atat prin productie crescuta, cat si printr-o eliminare scazuta.

Exista trei perioade de evolutie a bolii :

 1. perioada de hiperuricemie asimptomatica cand are loc depunerea cristalelor de acid uric la nivel tisular, este extrem de importanta si exista voci in lumea medicala care sustin inceperea tratamentului din acest moment, mai ales in cazul pacientilor care asociaza si alti factori de risc ai aterosclerozei. Studii recente au arata ca hiperuricemia este un factor de risc independent pentru ateroscleroza subclinica chiar si la adultii tineri. Majoritatea studiilor epidemiologice au demonstrat o asociere intre hiperuricemie si boala coronariana ischemica, valoarea crescuta a acidului uric seric, indicator pentru stresul oxidativ si disfunctia endoteliala, corelandu-se nu numai cu ateroscleroza la nivel macrovascular dar si la nivel microvascular .
 2. atacurile acute cand cristalele depuse in articulatii provoaca inflamatie de obicei la nivelul unei singure articulatii. Factorii care pot declansa un atac sunt: consumul excesiv de carne rosie si alcool, traumatismele, infometarea, deshidratarea, medicamentele ( allopurinol, aspirina, antihipertensive, chimioterapie, etc) sau substante de contrast administrate intravenos. In general criza dureaza cateva zile si afecteaza cel mai frecvent articulatiile membrului inferior. Atacul acut de guta se manifesta in 50% din cazuri cu umflatura articulara, roseata, caldura locala si durere extrem de intensa a degetului mare de la picior. Exista insa si forme care afecteaza mai multe articulatii, in special la femei si pacientii varstnici. Perioadele dintre crize sunt la inceput lipsite de simptome si pot dura luni, chiar ani de zile, ulterior devenind din ce in ce mai scurte. Atacurile repetate netratate duc la o forma de artrita cronica cu deformari ireversibile si pierderea mobilitatii articulare.
 3. guta cronica se manifesta cu dureri si tumefactii articulare persistente, depozite de acid uric in tesuturile moi, numite tofi  si localizate de obicei intra sau periarticular la nivelul coatelor, degetelor mainilor si picioarelor sau la nivelul urechilor. Pe langa manifestarile articulare si formarea tofilor, afectarea renala este una dintre cele mai frecvente complicatii ale hiperuricemiei, imbracand mai multe forme – nefropatia uratica prin depunerea de cristale de urat in intrestitiul renal, nefropatia urica prin precipitarea acidului uric in tubii renali si litiaza urica prin fomarea de calculi de acid uric.

Cand trebuie sa va prezentati la medic?

 • oricine are o tumefactie articulara cu roseata si caldura locala ar trebui sa mearga la un consult reumatologic.
 • daca aveti diagnosticul de guta si ati avut mai mult de un episod de artrita, ar trebui sa luati medicatia prescrisa de medic pentru tratamentul atacurilor. Daca simptomele nu cedeaza atunci trebuie sa va prezentati din nou la medic. Atentie, tratamentul cu Allopurinol nu se reincepe, in cazul in care l-ati intrerupt, in timpul atacului acut. Prin fluctuatiile nivelului de acid uric pe care le determina, Allopurinolul poate declansa in mod paradoxal un atac acut.
 • pentru cei cunoscuti cu guta, aflati in perioada intercritica, lipsita de simptome este importanta o evaluare regulata anuala clinica si prin analize de laborator pentru a monitoriza evolutia bolii, complicatiile acesteia si ale tratamentului prescris.

Diagnosticul se bazeaza pe istoricul bolii, aspectul clinic sugestiv si  testele de laborator. De retinut este ca aproape jumatate din pacienti au un nivel normal de acid uric in timpul atacului acut. Standardul de aur pentru diagnostic ramane aspirarea articulatiei afectate si analiza lichidului sinovial pentru a evidentia la microscop cristalele de acid uric. O noua abordare diagnostica, utila pentru cazuri selectate de guta este folosirea tomografiei computerizate cu energie duala care poate pune in evidenta cristalele de acid uric cu densitati specifice in articulatiile afectate si tesuturile moi periarticulare.


Tratamentul urmareste rezolvarea rapida a atacurilor acute, prevenirea aparitiei unor atacuri noi si evitarea complicatiilor - formarea de tofi si afectarea renala
. Studiile arata ca majoritatea pacientilor cu guta nu sunt tratati adecvat, cauzele fiind diagnosticul gresit, intelegerea eronata a bolii atat de catre pacient cat si de catre medic, complianta scazuta  si intoleranta la tratament, subdozarea acestuia, o monitorizare inadecvata a bolii si neintelegerea ideii de tratament tintit in guta si abia in ultimul rand ineficienta terapiilor uzuale. Se pare ca in cazul pacientilor cu guta complianta este mult mai mica decat in alte boli precum hipertensiunea, diabetul sau osteoporoza, cei mai necomplianti fiind pacientii tineri. In plus, foarte multi medici au tendinta de a subestima impactul pe care il are guta asupra calitatii vietii.

O prima sursa de confuzii in tratamentul gutei este dieta. Astfel multi medici recomanda diete stricte, sarace in purine greu de mentinut de catre pacient. Trebuie retinut ca alimentatia saraca in purine reuseste sa scada nivelul de acid uric seric cu aproximativ 1mg/dl, astfel ca desi dieta si modificarea stilului de viata pot preveni viitoarele atacuri, de multe ori ele nu sunt suficiente, fiind nevoie si de un tratament medicamentos.

Studiile arata ca pacientii care consuma carne si fructe de mare au un risc mai mare de a face guta. Alimentele cu continut crescut in purine precum inima, herring, drojdie, midii, sardine si cele cu continut moderat ca ansoa, carne de oaie, vitel, sunca, ficat, rinichi, curcan, gasca, potarniche, fazan, pastrav, somon, ar trebui evitate. In schimb ultimele cercetari au demonstrat ca purinele din surse vegetale cum sunt varza, fasolea, ciupercile, spanacul, care pana acum erau pe lista neagra a pacientului cu guta, au un risc mai mic de a declansa un atac acut decat cele din surse animale. De asemenea un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Boston, sustine faptul ca bauturile indulcite cresc riscul de guta pentru femeile care le consmua, explicatia fiind faptul ca fructoza din aceste produse duce la o productie crescuta de acid uric in organism.
Obezitatea poate fi asociata cu un nivel crescut de acid uric in sange, astfel ca pacientii supraponderali ar trebui sa consulte un nutritionist pentru stabilirea unui program rezonabil de slabire. Atentie, infometarea sau dietele severe pot creste acidul uric si pot agrava manifestarile gutei.
De obicei pacientii cu guta pot manca ce le place insa cu masura. Consumul de apa, 2-3 litri pe zi e necesar pentru a elimina cristalele de acid uric din organism.

Terapia farmacologica in puseele acute se adreseaza inflamatiei si durerii si include antiinflamatoarele nonsteroidiene, glucocorticoizii, Colchicina si inhibitorii de Interleukina1.

Tratamentul cronic are ca scop prevenirea atacurilor acute si a complicatiilor si presupune scaderea nivelului de acid uric. Acest obiectiv se poate realiza prin mai multe mecanisme:

 • inhibarea productiei – Alopurinol si Febuxostat.
 • cresterea eliminarii renale – medicamentele uricozurice clasice: Benzbromaron, Sulfinpirazona si Probenecid, Lesinurad –un nou inhibitor de URAT1 si medicamente cu efecte uricozurice secundare precum hipolipemiantele – Fenofibrat, Atorvastatin  si antihipertensivele Losartan, Amlodipina.
 • stimularea degradarii – agentii urolitici Rasburicaza, PEG ( polietilenglicol) –uricaza.

Cel mai frecvent medicament folosit pentru scaderea acidului uric ramane Allopurinolul, un inhibitor de xantin-oxidaza – enzima implicata in metabolizarea purinelor in acid uric. Tinta tratamentului este scaderea valorii acidului uric seric sub 6mg/dl, nivel sub care s-a dovedit ca 87% din pacienti nu mai prezinta atacuri acute. In acest sens, ghidurile recomanda cresterea treptata a dozei de Allopurinol de la 100mg pe zi pana la 800mg/zi si ajustarea dozei in raport cu eliminarea renala. In practica clinica, majoritatea pacientilor primesc doze de maxim 300mg/zi, fara ca nivelul acidului uric sa atinga valorile tinta propuse de ghidurile de tratament, motivul acestei subdozari a medicamentului fiind teama de reactiile adverse cutanate severe, greu de prezis pentru fiecare pacient in parte. Se pare ca pacientii cu teren genetic HLA B58 au un risc mai mare de a face reactii alergice cutante la Alopurinol, insa testarea acestuia nu se face de rutina in practica clinica. In cazul pacientilor cu intoleranta la Allopurinol cat si a celor cu guta si insuficienta renala, dupa 40 de ani de asteptare si cercetari, Febuxostat – un medicament aprobat in urma cu 3 ani, reprezinta o alternativa. Spre deosebire de Allopurinol, el este metabolizat hepatic si are avantajul ca nu determina reactii adverse cutanate severe. Ca si Allopurinolul, el poate declansa atacuri acute in primele 3-4 luni de la initiere, ca urmare a mobilizarii acidului uric din depozitele tisulare, de aceea la inceput, tratamentul trebuie suprapus o perioada de timp cu o terapie profilactica, precum Colchicina sau antiinflamatoarele nonsteroidiene.

Ultimele studii pentru tratamentul gutei au pus accent pe terapiile biologice. Cercetarile au aratat ca interactiunea cristalelor de acid uric cu celulele sistemului imun duce la o productie crescuta de proteine cu rol de semnalizare numite citokine, cea mai studiata dintre ele fiind Interleukina 1. Sperantele legate de inhibitorii Interleukinei 1 sunt mari, preparate precum Anakinra ( antagonistul receptorului Il-1), Canakinumab ( anticorp monoclonal anti Il-1 beta), Rilonacept ( molecula de fuziune numita si Il-1 Trap) dovedind in studii eficienta in reducerea simptomelor si prevenirea atacurilor de guta. Si totusi de ce nu au fost ele aprobate?  FDA ( United States Food and Drug Administration) a motivat in 2011 ( pentru Canakinumab ) si in mai 2012 ( pentru Rilonacept ) ca riscurile folosirii acestor terapii depasesc beneficiile, cele mai de temut reactii adverse fiind infectiile.

Al doilea medicament nou, aprobat in SUA in 2010 pentru tratamentul gutei rezistente la terapiile conventionale este Pegloticaza, un tratament biologic injectabil obtinut dintr-o enzima porcina recombinata. Majoritatea mamiferelor nu fac guta deoarece au in organism aceasta enzima hepatica, numita uricaza capabila sa degradeze acidul uric la alantoina, o substanta mult mai solubila decat acidul uric si astfel mult mai usor de eliminat. Acest medicament poate reprezenta o optiune pentru tratamentul gutei refractare. De asemenea Pegloticaza poate fi o solutie la pacientii cu guta refractara si insuficienta renala cronica, conform studiilor prezentate la recentul congres EULAR ( European League Against Rheumatism). In prezent statisticile arata ca in ciuda unui tratament hipouricemiant la doze maximale, doar 67% din pacienti pot atinge nivelul tinta de acid uric. Pentru pacientii cu guta refractara, in Europa nu exista inca un tratament aprobat, astfel ca este nevoie de noi optiuni terapeutice pentru aceasta forma de boala.

Autor: Dr. Alina Posea

Articole similare:

 1. Cum prevenim aparitia osteoporozei si care sunt factorii de risc? Dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a raspuns cititorilor
 2. Tratamentul pentru Alzheimer este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme. Primele simptome ale bolii Alzheimer
 3. De la statul pe scaun ore intregi, la vorbitul la telefon: Care sunt factorii ce reprezinta un risc de cancer?
 4. vitMATINA Factorii de risc pentru durerile de spate
 5. VIDEO La ce afectiuni ale pielii va expuneti cand mergeti la piscina sau strand? Dr. Lorena Ardelean, medic specialist dermatovenerolog

Tags: , ,

24 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de sorin
  Publicat la data de 10.7.2012, ora 11:46 am

  acum un an am descoperit ca sunt posesorul acestei nobile afectiuni.
  aveam nivelul acidului uric undeva in jurul valorii de 7,5
  dupa vizitele la medici am inceput sa tin regim, sa nu mananc carne, sa nu beau:((((( alcool ,mirurit, etc
  nivelul acidului uric a ramas acelasi si am facut inca o criza.
  apoi,mi-a fost recomandat de un prieten, medic, care sufera de aceeasi afectiune sa trec pe naturiste si am inceput sa iau extract din muguri de plop negru (populus nigra). nivelul acidului uric la ultimile 3 analize a coborat in jurul valorii de 5,5 :) perioada in care mi-am mai permis cate o bere ocazional. nu stiu daca efectul extractului este universal dar puteti incerca. sanatate

  • Comentariu scris de Sinziana
   Publicat la data de 2.3.2017, ora 7:01 pm

   Va rog sa-mi spuneti cum il luati extractul de de muguri(cantitate,in fiecare zi ,pe ce perioada…)…ati luat si ceva medicamente?

   • Comentariu scris de Florin
    Publicat la data de 8.3.2017, ora 6:39 am

    Aceleasi intrebari le am si eu…Si apropo de tratamente naturiste, iata ce am gasit in revista Formula As:

    Cititor Formula AS
    ­ Remedii experimentate in direct ­
    Un medicament pentru guta: Coacazul negru
    Guta sau poliartrita gutoasa este provocata de retentia acidului uric in sange. Din aceasta cauza se depun la
    incheieturi uratii (formatiuni calcaroase), care distrug osul si cartilagiile, provocand excrescente dureroase,
    mergand pana la imobilitatea totala a respectivei articulatii. Este socotita o boala domneasca, a marilor
    gurmanzi. Se presupune ca fac aceasta boala cei care mananca numai bunatati, mai ales carne rosie de vitel si
    de vita, marii bautori de cafea si marii fumatori. Dar una din cauzele mai putin cunoscute ale bolii este frigul.
    Cu ani in urma, am facut si eu o forma foarte violenta a acestei boli la amandoua picioarele si n­am putut sa
    umblu trei saptamani, suferind niste dureri atroce. Am avut noroc de un medic foarte bun, altfel, azi m­as fi
    aflat intr­un carucior cu rotile. Atata vreme insa cat in sange exista acidul uric, amenintarea caruciorului
    ramane si ea. Se poate intampla oricand. Tatal meu, Dumnezeu sa­l ierte, mare cunoscator al plantelor
    medicinale, a zis ca, dupa cate stie el, cel mai bun leac pentru guta este ceaiul din frunze de coacaz negru.
    Am baut una­doua cani de ceai de frunze de coacaz negru timp de doua saptamani. La o cana de apa
    clocotita, infuzam cinci frunze verzi. Am observat ca ma simteam mult mai bine decat dupa medicamentele
    nemtesti pe care le luasem in urma cu o luna. In primul rand, nu ma mai dureau calcaiele si nu le simteam
    fierbinti. Numai ca ceaiul acesta mi­a activat ulcerul provocat de tratamentul de fond al gutei si a trebuit sa
    renunt la el. Prin urmare, ceaiul nu poate fi baut de cei cu gastrite si ulcere hiperacide.
    Pentru cei cu stomac sensibil este foarte bun sucul din coacaze negre, oparite si pasate prin sita, la care se
    adauga zahar si apa. Iese un fel de nectar, extrem de hranitor si foarte gustos. Dintr­un litru de boabe oparite
    intr­un litru de apa se pot scoate cam trei litri de suc. De cativa ani, vara de vara, fac aceasta cura de suc timp
    de aproximativ doua saptamani, chiar daca mai las cate o zi­doua fara. Sucul trebuie baut de placere. La
    senzatia de saturatie, de “nu­mi mai place” sau “azi nu­mi trebuie”, se intrerupe cura. Creierul fiecarui om
    este un computer care stie exact ce­i trebuie organismului. Acum un an, mi s­au facut mai multe investigatii
    la Cluj. Nici urma de acid uric in sange. “N­ai avut niciodata guta; guta nu se vindeca”, mi s­a spus.
    Relatarea despre coacazul negru a provocat o clatinare a capului de parc­ar fi zis: “Mai stii?”. Era o doctorita
    practicanta, nu un cercetator, si nu m­am suparat. Numai cercetatorii ar putea da raspunsuri clare, daca
    munca lor s­ar bucura pe la noi de interesul meritat.
    Parasca Fat ­ loc. Desesti, jud. Maramures

 2. Comentariu scris de Terapii-Naturiste.com
  Publicat la data de 16.7.2012, ora 12:21 pm

  Tratament naturist:
  Se recomanda ceaiurile depurative, diuretice sau chiar diureticele usoare.
  Se face infuzie din una din urmatoarele plante: frunze de frasin, frunze de mesteacan, coada calului, troscot, rizomi de pir medicinal, radacina de iarba mare, radacina de osul iepurelui, fructe de catina. Se ia 1-2 linguri de planta la o cana de apa, se beau 1-3 cani pe zi.
  Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg, S, Li.
  • Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau
  castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de
  spanac; morcov + patrunjel…….
  Pentru tratarea optima a acestei boli recomand urmatoarea schema dedicata de tratament pe baza de produse naturiste CaliVita:
  - Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, 2-3 luni continuu, echilibreaza nivelul colesterolului sanguin si al acidului uric).
  - Garlic Caps (1-0-1 dupa masa, 2 luni continuu, previne inflamatiile articulare si ajuta la eliminarea acidului uric din sange prin rinichi).
  - Joint Protex (1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, elimina durerile articulare si previne distrugerea articulatiei in urma depunerii acidului uric).
  - Liquid Clorophyll (1-1-1 lingurite inainte de masa, 1-2 flacoane continuu, are efect de purificare, drenare, extragere a acizilor si deseurilor metabolice din tesuturi si alcalinizarea intregului organism din testuri).

 3. Comentariu scris de aura
  Publicat la data de 7.3.2013, ora 9:04 am

  vreau sa stiu daca din cauza gutei se poate sa i taie mana.

 4. Comentariu scris de emilain titus taran
  Publicat la data de 12.3.2013, ora 12:14 pm

  DIETA RECOMANDATA IN AFECTIUNILE DE GUTA
  LEGUME:
  Se indica in cantitati mari in stare proaspata sau dupa prelucrarea culinara
  Castraveti, telina, vinete, ridichi de iarna, rosii proaspete, ceapa, zarzavaturi, ardei grasi rosii, morcov, porumb, usturoi, mazarea, pastaile, cartoful, fasole verde, orez, praz, marar, varza rosie, ghimbir, dovlecei, linte.
  FRUCTE
  Se indica in cantitati mari in stare proaspata
  Nuci, mere, banane, piersici, pere, cirese proaspete, ananas, kiwi, affine, portocale, lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, caise, prune, struguri, masline, mandarine, migdale, papaya, avocado, pepene galben.
  CONDIMENTE
  Se indica a se folosi variat
  Acid citric, vanilie, scortisoara, frunza de dafin, marar, verdeata, patrunjel, otet, lamiae, cimbru, rosmarin, menta, ghimbir, urzica, papadie.
  PAINE
  Paine de grau, faina calit. I si a II-a, produse cu adaos de tarate. Se limiteaza aluat dospit
  Paine alba si cereale, semintele de in, paste fainoase, taitei, macaroane, budinca, germeni de grau, mamaliga, germeni de orz, fulgi de ovaz, tarate, cereale integrale.
  LACTATE DEGRESATE
  Se indica a se folosi variat
  Branzeturi cu putine grasimi, uleiul de masline, untul, brânzeturile nesărate, branzeturi nefermentate, branza de vaci, smantana, cascaval, unt de arahide, branza tofu, oua (3 pe saptamana), laptele dulce sau batut.
  LICHDE
  6-8 pahare de apa sau ceaiuri pe zi
  Supe, ceaiuri, sucuri de fructe, bauturi carboazoase, sucul de cirese, supe-creme de legume, piureuri, preparate fara grasimi , supe vegetariene cu cartofi, sucul de capsuni
  CARNE
  Carnea si pestele se folosesc in stare fiarta sau pot fi prajite dupa ce au fost fierte in prealabil
  Somonul, carne macra, carne de pui fara piele, parjoale, perisoare, sufleu din carnea fiarta in prealabil, sufleu din pestele fiert in prealabil.

 5. Comentariu scris de Camelia Paun
  Publicat la data de 25.10.2013, ora 11:00 pm

  Va rog sa-mi spuneti daca guta poate apare si la un baiat de 13 ani. Mentionez ca acidul uric are valori f mari, a mai avut dureri articulare ale genunchilor, iar la picior, langa articulatia MTF V i-a aparut o calcificare, ce corespunde unui nodul dureros vizibil si cu ochiul liber.
  Va multumesc.

 6. Comentariu scris de Ellys
  Publicat la data de 7.5.2015, ora 12:11 pm

  Nu mai inteleg nimic!

  Am o durere de calcaie inca din luna seprembrie a anului trecut.A fost la reumatolog.Am urmat tratament cu arcocsia.Nici o schimbare.
  Am facut analizele care au iesit nici bune dar nici rele in afara de acidul uric care a fost 6,9.
  Am urmat tratament cu allopurinol de 100 mg timp de o luna .Am repetat analizele.Acidul uric era 5,2.
  Mi sa indicat intreruperea tratamentului.Durerile de calcaie sunt tot acolo si neschimbate.
  Am cumparat testere de uruna si urmaresc acidul uric de doua saptamani.Din nou o situatie de neinteles.
  Am un tabel cu tri variante in care acest acid este difetit pe parcursul unei zile.
  Si la mine oscileaza.
  Acum de exemplu incepand de ieri dimineara este intre 5 si 5,4.
  Dar!indiferent cat a fost durerile sunt la fel.
  Pe langa alte aspecte legate de aceasta situatie as vrea si eu sa stiu un lucru.Este bine ptr organism cand acest acid uric este intre 5 si 5,4? Care este limita de jos care creeaza probleme?
  Cat despre durere cred ca trebuue sa caut in alta parte raspunsul.multumesc

  • Comentariu scris de daniela
   Publicat la data de 9.3.2016, ora 1:27 pm

   durerile pot fi de la mai multe cauze, inclusiv sa se rasfranga de la coloana lombara, pe traiectul nervului sciatic. fa si o investigatie la neurologie. fa si una la ortopedie (ceva radiografie, ct, rmn).

 7. Comentariu scris de Mohammad Ousama
  Publicat la data de 7.5.2015, ora 2:19 pm

  Va rog sa ne spuneti daca cristalele formate de acidul uric la nivelul articulatiei poate fi dezolvat cu medicamente ..( dupa ce reusim sa tinem valoarea acidului uric sub control ??? si cu ce medicamet se poate dezolva ???
  Va multumesc

 8. Comentariu scris de Vasile Rodica
  Publicat la data de 12.5.2015, ora 2:57 am

  Buna seara (ziua ) !
  Avem si noi un baiat , Andrei , diagnosticat cu Guta in urma cu 3ani , acum are 20 de ani . Nu ne-am dat seama ca este vorba despre guta decat dupa un al trei-lea atac . Avea mereu mici traumatisme la picioare( laba piciorului) din cauza exagerarilor la sport si in plus are si platfus ,lucru de care nu se tine cont pe la scolile de aici (Antwerpen, Belgia ). Nu stiam nimic despre aceasta boala iar Andrei exagera cand venea vorba despre sucuri (fructoza) , ciocolata , carne iar in final stresul de la scoala si cu ceilalti factori i-au declansat Guta . Si totusi nu suntem siguri de nimic, pentru ca aici Guta nu este tratata cu seriozitate ! In trei ani si jumatate nu am gasit nici-un specialist pentru aceasta boala . Tot ce stim este de pe internet . Nu l-a monitorizat nimeni , in sensul ca poate ar fi trebuit sa mai intrerupem tratamentul cu Alopurinol in favoarea unui tratament cu mai putine efecte secundare . Nu i-a studiat nimeni analizele , macar sa intelegem si noi de ce se tot schimba multe dintre valori . Tot ca stim sunt observatiile noastre si nu mai insist depre uluitoarea indiferenta fata de un copil de 17 ani cu o boala ca aceasta . Acum Andrei ia Adenuric (80) , este acoperit de asigurari, mai putine efecte secundare ( ficatul) dar li cade parul (se rareste ), este deprimat si multe altele . In final doresc sa va intreb : daca v-as trimite analizele lui prin email , m-ati putea ajuta sa monitorizez cumva aceasta boala ,in sensul ca as trece poate pe tratamente naturiste sau alta medicatie cu efecte secundare mai putine , dar nu am curaj sa intrerup Adenuric-ul sau sa micsorez cantitatea ( la jumatate )pentru ca nu pot interpreta restul de valori din analize .
  Va multumesc ,
  Rodica Vasile

 9. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 4.10.2015, ora 4:33 pm

  Buna, doar legat de anumite tratamente naturiste v-as putea ajuta . Este un domn terapeut in Cluj, Pop Nicolae se numește si cred ca dansul v-ar putea ajuta. Nr de telefon e 0740264883. In cazul gutei am auzit ca e bun bicarbonatul de sodiu, dar trebuie avut grija sa nu se depășească anumite doze. Mai bine va informați întâi. De asemenea foarte importanta e dieta, obligatoriu lipsita de orice conține zahăr. De evitat carnea, prăjelile si alimentele procesate. Foarte indicat consumul a cat mai multe fructe si legume proaspete. Multă sănătate!

 10. Comentariu scris de Razvan
  Publicat la data de 2.1.2016, ora 10:19 pm

  Buna seara,am citit ce a scris fiecare despre guta,si eu avand aceasta boala dureroasa de 3 ani incoace va pot impartasi tratamentul pe care il urmez si are efect la mine! Medicul me mi-a prescris un tratament cu Vimovo 500( este un antiinflamator) 2 pe zi dar nu mai mult de 5 zile, combinat cu Milurit tot 2 pe zi max 30 zile dupa care sa beau multa apa zilnic si binenteles regim alimentar( cat mai putina carne rosie). Ieri dupa ospatul si cheful de anul nou cumulat cu cel de la craciun a inceput sa ma ia durerea de guta la incheietura degetului mare de la picior……..mentionez ca in ultimul an si jumatate nu am tinut nici un tratament doar am baut apa zilnic cam 2l . Anul asta de sarbatori am cam uitat sa beau apa si……ma lovit din nou durerea bolii ! Daca va este de folos ceva din ce am povesti din experienta mea de pana acum cu aceasta boala de care nu o sa mai scap niciodata ,va doresc succes si multa multa sanatate

 11. Comentariu scris de benu georgeta
  Publicat la data de 14.2.2016, ora 8:25 pm

  buna seara,sotul meu sufera de mai bine de 10 ani de guta,si am luat diferite pastile recomandate de medik,acum boala parca se agraveaza pe zi ce trece,va rog frumos sa.mi spuneti ce trebuie sa fac…va multumesc…

 12. Comentariu scris de viorel c
  Publicat la data de 4.3.2016, ora 8:12 pm

  daca stie cineva cemedicament este bine sa luam in caz de guta.colchicina sau allopurinol?

  • Comentariu scris de Marco
   Publicat la data de 6.3.2016, ora 1:27 pm

   colchicina se ia doar in timpul atacului de guta . inainte si dupa se ia milurit .

 13. Comentariu scris de Oliver
  Publicat la data de 16.3.2016, ora 9:36 pm

  Am si eu o nedumerire. In ceea ce priveste acidul uric, la mine valoarea, in urma ultimelor analize, este de 8,7. Din ce am mai citit pe aici “guta” se manifesta si cu “caldura la genunchi”. Ei bine, pe mine uneori, efapt cam in fiecare zi/seara, parca ma frig genunchii. Ar trebui sa consult vreun medic, gen ortopedie, reumatologie etc. ? Multumesc.

 14. Comentariu scris de dana
  Publicat la data de 10.4.2016, ora 9:07 am

  buna ziua,va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.sotul meu are multe complicatii de sanatate:arteropatie obliteranta,accident vascular cerebral cu pareza pe partea stg.si trombocitoza esentiala,dupa toate astea acum in urma unor investigatii facute datorita dureri de deget si gamba la piciorul stg si edem vizibil,analize cu acid uric9,5si creatinina 1,74 nimeni nu a pus un diagnostic si nici nu a prescris un tratament.mentionez ca tot ce inseamna investigatii au fost facute in urma unei internari in spital si am plecat cu aceleas dureri si fara nici un tratament doar cu o indicatie sa ii dau ketoprofen de durere……as vrea un sfat si daca se poate ceva naturist sa nu fac rau in combinatie cu celalalte pastile care le ea pentru restul bolilor
  va multumesc

 15. Comentariu scris de Viorel
  Publicat la data de 9.5.2016, ora 1:59 pm

  Salut tuturor vad ca nu sant singurul cu aceasta problema credeam ca sant unul la o mie dar m.am inselat eu am durerea de 7 zile merg pe 8 asta ca din cauza doctoriilor din londra care nu.i intereseaza asa mult de pacienti prima oara m.au trimis la raze si dupa 7-10zile imi da raspunusl ce am dar dupa 2 zile de la raze ma durea piciorul exact degetul mare de la pici…stang si m.am dus la urgente am intrat in cabinet la.dctor si mia zis dc am fost la doct…de familie am zis ca da si ma trim sa fac raze ca dupa 7-10zile imi da rasp
  ..ce am dar a inc…sa ma doar insuportabil stiti cum.este si ce imi zice doctora era o negreasa pai eu ce pot sa iti fac zimi u cum sa iti iau durerea ))))) ca sa vedeti ce ordinari ma.oftic ca nu am filmat in timpul ala pe cioara aia si dupa alte 3 zile m.am dus inapoi si le.am zis ce si cum ce mia zis dctr atunci au dat din umeri si pana la urma a dat dumnez…de un doctor cu scoala care sia dat seama doar ce a vaz…piciorul pata rosie care o aveam deci intr.un final asa santem sortiti si am 35 ani nu imi convine ce se intampla dar merg inainte doar santem muritori …..aveti grije fiecare toate cele bune tutror….

 16. Comentariu scris de joe krasy
  Publicat la data de 21.5.2016, ora 1:21 pm

  Excelent si atotcuprinzator articol, doamna doctor, felicitari!

 17. Comentariu scris de Ramona
  Publicat la data de 19.8.2016, ora 6:36 pm

  Buna ziua ! Am si eu o intrebare tatal meu are guta de cativa ani si intre timp a aparut si o hipertensiune (mentionez ca nu a tinut regim alimentar pt guta )de curand medicul de familie i a schimbat pastila de tensiune captoprilul care nu isi facea efectul cu nebilet 5 mg.dupa 2 zile a inceput sa il doara articulatia genunchiului .Este din cauza pastilei de tensiune ? Trebuie schimbata ?

 18. Comentariu scris de Razvan
  Publicat la data de 24.8.2016, ora 1:24 am

  Buna seara,si eu sufar de aceasta boala cumplita cand te iau durerile,ca si tratament iau Vimovo 500mg/2 zi cu milurit 3 pe zi si multe lichide. Dupa ce ma lasa dureriile beau apa,multa apa ,nu sucuri sau bauturi alcoolice. Daca va ajuta cu ceva…. Multa sanatate!

 19. Comentariu scris de pacurariu gheorghe
  Publicat la data de 20.12.2016, ora 3:34 pm

  azi noapte am avut dureri mri,la degetele mari dela ambele picioare,sunt diabetic tip ll, am 83 ani,ce sfaturiimi dati,(pensia mica).multumesc P.G. azi–21.12.2016.MULTUMIRI.

 20. Comentariu scris de rusen
  Publicat la data de 14.3.2017, ora 4:04 pm

  Buna! Acidul uric este 9,88; 7,4; 6,49; 8,23 si nu am diagnosticul de guta. Preventiv iau milurit100 mg,doua pe zi. Am dureri de picioare insuportabile,in deosebi calciile. La stingul mi s a ingrosat ceva pe tendon in dreptul calciiului. La dreptul am ciocuri in calcii. Am facut raze x fara nici un rezultat. Mentionez ca am diabet tip2,insulino dependent si insuficienta renala std4. Ce tratament as putea lua chiar si naturist pentru durerea de picioare ?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !