Greutatea pe care o avem la nastere ne poate determina coeficientul de inteligenta

O greutate sub greutatea normala a bebelusilor la nastere este asociata cu un coeficient de inteligenta mai scazut nu numai pe perioada copilariei, ci chiar si de-a lungul intregii sale vieti, arata un studiu efectuat recent de cercetatorii danezi si publicat in jurnalul de specialitate “Pediatrics,” informeaza reuters.com.

Acestia au descoperit ca diferenta de IQ dintre copiii care se nasc cu o greutate normala a corpului si ce care se au o greutate sub medie se mentine pe tot parcursul vietii, iar greutatea mai mare la nastere a fost asociata cu un IQ mai mare decat media.

“Am constatat ca asocierea dintre greutatea la nastere si coeficientul de inteligenta este stabila inca de la inceputul vietii de adult si pana la varsta mijlocie,” a declarat autorul principal al studiului, Trine Flensborg-Madsen de la Universitatea din Copenhaga.

“Exista consecinte cognitive pe termen lung ale greutatii pe care fiecare prunc o are la nastere, iar acestea nu se diminueaza pe parcursul inaintarii in varsta,” a mai declarat acesta.

O greutate mai mica de 2,5 kilograme este asociata cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv cu un coeficient de inteligenta mai mic decat media. O greutate normala la nastere variaza intre 2,5 kg si 4 kg, iar greutatea medie este de 3,3 kg, spun specialistii.

Prin comparatie cu copiii nascuti cu 2,5 kg sau mai putin, cei care au o greutate cuprinsa intre 3,5 kg si 4 kg beneficiaza de cel putin cinci puncte in plus la testele IQ efectuate la varsta de 28 de ani si, din nou, la varsta de 50 de ani, arata cercetarea.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a peste 4.700 de copii nascuti intre anii 1959 si 1961, impreuna cu rezultatele evaluarilor efectuate la varstele de 19, 28 si 50 de ani.

In urma investigatiilor de specialitate, oamenii de stiinta au observat o asociere semnificativa intre greutatea pe care participantii au avut-o la nastere si coeficientul lor de inteligenta de-a lungul timpului.

Aceasta asociere a fost valabila si dupa ce oamenii de stiinta au luat in considerare alti factori ce pot influenta coeficientul de inteligenta, precum statutul socio-economic si varsta gestationala a acestora.

Cercetatorii au observat insa ca o greutate scazuta la nastere nu poate explica insa toate aceste conexiuni, intrucat asocierea a fost valabila si in cazul unor copii nascuti la o greutate sanatoasa.

Cu toate acestea, in zilele noastre nou-nascutii sunt adesea subponderali, iar acest lucru are loc atunci cand este cazul unei nasteri premature sau cand exista probleme de crestere fetala. Ambele cazuri sunt mai des intalnite in zilele noastre si se produc, de obicei, pe fondul unei alimentatii corespunzatoare pe durata sarcinii, in special in tarile subdezvoltate.

Studiul a fost un experiment controlat in cadrul caruia oamenii de stiinta nu si-a propus sa dovedeasca prezenta unei relatii de tip cauzal: “Creierul se poate dezvolta foarte rapid inainte de nastere si, prin urmare, o greutate mai mica la nastere poate reflecta un mediu mai putin propice pentru dezvoltarea creierului fatului. Cu toate acestea, este prea devreme sa concluzionam ca o greutate scazuta la nastere ar putea cauza un coeficient de inteligenta scazut si rezultate mai mici in cadrul testelor capacitatii cognitive efectuate de-a lungul vietii,” mai adauga autorul principal al studiului.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. Greutatea si marimea bebelusului la nastere sunt influentate de stresul mamei din timpul sarcinii
 2. Alaptarea, asociata cu un coeficient de inteligenta mai mare- studiu
 3. Oxitocina, hormonul care poate minimiza durerea in travaliu si la nastere
 4. Desenele copiilor indica nivelul de inteligenta al acestora
 5. O noua tehnica poate determina de la care dintre parinti provine fiecare secventa ADN

Tags: ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Iosif
  Publicat la data de 19.5.2017, ora 7:06 pm

  Trist.Eu m-am nascut cu 3kg si am un IQ de 170, dar daca aveam 4 kile, acum ma mandream cu un IQ de 175. Ce pierdere…

 2. Comentariu scris de Greutatea pe care o avem la nastere ne poate determina coeficientul de inteligenta - Stiri | Comunicate de Presa
  Publicat la data de 20.5.2017, ora 7:52 am

  [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

 3. Comentariu scris de oanamihaela
  Publicat la data de 20.5.2017, ora 8:52 am

  Deci zestrea genetică și educația nu mai contează. Creierul se dezvoltă prin antrenament ca și bicepșii, chiar dacă este vorba de alt tip de antrenament. Ce articol stupid!

 4. Comentariu scris de caterina
  Publicat la data de 21.5.2017, ora 6:10 pm

  Nu cred! Ei m-am nascut la 7 luni si aveam 1,7 kg…

  Caterina-Director Marketing la o multinationala franceza din Bucuresti

 5. Comentariu scris de Carmen
  Publicat la data de 23.6.2017, ora 5:28 pm

  Copiii nascuti prematur nu sunt analizati de acest articol stupid. Cunosc 2 cazuri de prematuri din diferite generatii si care s-au dovedit persoane cu un creier bine dezvoltat, si cu un IQ ridicat. Cum se scriu aceste articole?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !