Ghinionul biologic, “vinovat” de doua treimi din cazurile de cancer – cercetatori americani

Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au descoperit ca doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ghinion, mai precis de mutatii accidentale in ADN, si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari, relateaza Reuters.

Cercetatorii au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca 22 dintre acestea, inclusiv leucemie, cancer de pancreas, osos, testicular, ovarian sau la creier, se pot explica in principal prin aceste mutatii accidentale – in fapt, un ghinion biologic.

Celelalte noua tipuri, inclusiv cancerul colorectal, cancerul de piele, cancerul pulmonar la fumatori, sunt mai puternic influentate de factori ereditari sau de mediu.

Per total, ei au atribuit 65% din incidenta cancerului mutatiilor accidentale in gene care pot determina dezvoltarea cancerului.

“Cand cineva se imbolnaveste de cancer, vor sa stie de ce”, a declarat medicul oncolog dr. Bert Vogelstein, de la facultatea de medicina Johns Hopkins din Baltimore, cel care a coordonat studiul publicat in revista de specialitate Science alaturi de biomatematicianul Cristian Tomasetii.

“Vor sa creada ca exista un motiv. Si motivul real in multe cazuri este nu faptul ca nu te-ai comportat corespunzator sau ca ai fost expus unei influente de mediu daunatoare, ci pentru ca esti ghinionist. Ai pierdut la loterie”, a spus el.

Tomasetti a afirmat ca mutatiile daunatoare au loc “doar din intamplare si din niciun alt motiv” atunci cand celulele stem se divizeaza in diverse testuturi din corp. Potrivit acestuia, studiul indica faptul ca schimbarea stilului de viata sau a obiceiurilor nesanatoase precum fumatul ar putea ajuta la prevenirea anumitor cancere insa ar putea fi complet inutile in cazul altora.

“Prin urmare, ar trebui sa ne concentram cercetarile si resursele mai mult pe gasirea unor modalitati de a detecta aceste cancere in stadiile incipiente, cand pot fi tratate”, a completat el.

Cercetatorii au inventariat numarul cumulat de diviziuni ale celulelor stem dintr-un tesut – de exemplu in colon sau in plaman – si au comparat acest rezultat cu riscul de cancer in acel tesut. In general, tesuturile in care au loc mai multe diviziuni – crescand astfel probabilitatea mutatiilor accidentale – sunt mai expuse la tumori.

Studiul nu a evaluat toate tipurile de cancer. Cancerul de san si cel de prostata au fost excluse, pentru ca cercetatorii nu au putut evalua ratele de divizune.

Autor: Iulia Rosca

Articole similare:

  1. Eurobarometru: Peste doua treimi dintre romani cred ca antibioticele pot vindeca gripa sau raceala
  2. O echipa de cercetatori de la CNRS, CEA si Institutul Curie a descoperit dupa 10 ani de munca o noua molecula cu proprietati anti-cancer si anti-metastaza
  3. Vindecarea diabetului de tip 1: doua solutii revolutionare descoperite de cercetatori
  4. Aproape 80% din cazurile de cancer la copii, depistate la timp, se pot vindeca. Simptomele cancerului la copii
  5. Presedintele CNAS: “Doua treimi din bugetul CNAS sunt cheltuite pentru medicamente scumpe”. Replica producatorilor internationali de medicamente: “Romania, locul cinci in UE la medicamente generice”

Tags: , ,

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de dorin
    Publicat la data de 2.1.2015, ora 7:01 pm

    Asa este, dar si ghinionul sa traiasca intr-o societate care inca nu a inteles adevarata valoare a cercetarii, foarte putini bani din cei impozitati ajung la cercetare si cu atat mai putin la cea medicala.

    Rezultatele sunt proportionale cu efortul investit.

    Uitati-va la sumele de bani alocate apararii in lume, sunt cifre ametitoare.

    Situatia desi simpla, nici macar nu exista nicaieri in lume in discutie., sindicatele, ONG-urile, partide etc nici macar nu este pe lista discutiilor.

  2. Comentariu scris de Catalin
    Publicat la data de 3.1.2015, ora 12:01 pm

    Articolul este o foarte proasta interpretare a studiului. Aceasta interpretare nu este totusi originala. Ideea conform careia cancerul se datoreaza cu precadere “ghinionului biologic” a fost lansata in alte publicatii din strainatate. O explicatie a studiului la care se refera articolul acesta este aici: http://www.theguardian.com/science/grrlscientist/2015/jan/02/bad-luck-bad-journalism-and-cancer-rates.
    Urmati si indemnul din titlu data viitoare va rog!

  3. Comentariu scris de Cetatean
    Publicat la data de 3.1.2015, ora 2:01 pm

    “Ghinionul biologic” duce la aparitia mutatiilor care pot sa provoace cancer, insa se pare ca riscul ca mutatiile provocate de “ghinionul biologic” sa evolueze pana la stadiul de tumori (adica sa devina efectiv cancer) depinde in mare masura de factorii ereditari. Sistemul imunitar al unui organism cu o zestre genetica “norocoasa” identifica si distruge majoritatea “mutatiilor accidentale”, spre deosebire de un organism cu o zestre genetica “ghinionista”.

  4. Comentariu scris de costin
    Publicat la data de 3.1.2015, ora 2:47 pm

    “Ai pierdut la loterie”, asa ca puteti cumpara in continuare linistiti tratamentele companiei x. Toti avem mutatii ale adn-ului. Conteaza insa foarte mult ce mancam pentru a tine sub control celulele mutante. Un sistem imunitar sanatos se mentine cu cat mai putine produse de origine animala, preferabil deloc. Cititi “Studiul China”.

    • Comentariu scris de LUCID
      Publicat la data de 4.1.2015, ora 7:22 pm

      Costin, habar n-ai ce vorbesti.

      Cei care nu consuma (sau consuma putine) produse de origine animala sunt mai putin predispusi la anumite tipuri de cancer … dar mult mai predispusi la alte tipuri de cancere (prin comparatie cu cei care consuma produse de origine animala). Per ansamblu insa, vegetarienii, de exemplu, au o predispozitie in medie cu 50% mai mare pentru a dezvolta cancer, decat cei care consuma carne, fructe si legume.

      http://atlanta.cbslocal.com/2014/04/01/study-vegetarians-less-healthy-lower-quality-of-life-than-meat-eaters/

      • Comentariu scris de costin
        Publicat la data de 5.1.2015, ora 1:09 pm

        LUCID, se pare ca tu nu stii despre ce e vorba.
        Studiul despre care vorbeste articolul citat de tine pune la gramada veganii cu ovo-lacto sau pesco-vegetarienii, lucru care nu poate evidentia ceva concret. In caz ca nu stiai, lactatele sunt cam cel mai rau lucru pe care il putem manca, majoritatea alergiilor si imunitatilor scazute fiind cauzate de acestea.

    • Comentariu scris de Andrei
      Publicat la data de 4.1.2015, ora 9:31 pm

      Corect . Studiu China este cel mai amplu studiu asupra nutritiei facut vreodata. Alimentatia pe baza de proteina animala duce la cancer. Normal ca o sa vina un Dr. nutritionist , oncolog si alti “experti” care o sa povesteasca din carti si pe considerente economice ca nu e adevarat …. tra la la …. Normal ca si bunicul meu are 100 de ani si a mancat de toate , DAR uita sa mentioneze ca suntem in 2015 si ca totul este modificat genetic , totul este pe baza chimica , totul este nociv ce se fabrica astazi …. AMIN

  5. Comentariu scris de suciu
    Publicat la data de 5.1.2015, ora 12:33 pm

    presedintii americani de ce nu au avut niciodata “ghinion”



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !