Fructele si legumele sunt sanatate curata, dar nu ne protejeaza de cancer decat intr-o foarte mica masura

Fructele, sanatate curata / Foto: Reuters

Ideea ca o dieta bogata in legume si fructe poate reduce riscul imbolnavirii de cancer este larg raspandita. In anul 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa consumam cinci portii de fructe si legume pe zi, pentru a preveni boala. Numeroasele studii realizate intre timp nu au reusit insa sa confirme o legatura certa intre consumul de fructe si legume si riscul imbolnavirii de cancer, informeaza Science Daily.

O ampla cercetare pe aceasta tema, desfasurata de-a lungul a noua ani, in care au fost implicati aproape jumatate de milion de europeni din zece state, arata o asociere foarte scazuta intre incidenta cazurilor de cancer si alimentatia bogata in fructe si legume. Rezultatele studiului, publicat in Journal of the National Cancer Institute, releva ca persoanele care adauga regimului alimentar zilnic doua portii de fructe si legume, reusesc sa scada riscul de imbolnavire cu numai patru procente.

In urma cu peste zece ani, oamenii de stiinta pretindeau ca un regim care contine cinci portii de legume si fructe zilnic, scade riscul imbolnavirii de cancer cu 50 – 70%.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Mount Sinai School of Medicine in New York, coordonata de Paolo Boffetta. S-a remarcat o slaba asociere intre consumul de fructe si legume si reducerea riscului de imbolnavire de cancer, iar prezenta legumelor in alimentatie a avut un efect benefic scazut, si numai in cazul femeilor. Persoanele care consuma cantitati mari de alcool, dar au inclus in dieta zilnica fructe si legume, au redus oarecum riscurile, dar numai in cazul formelor de cancer provocate de tutun si alcool.

Autorii studiului au privit cu extrema precautie asocierea reducerii riscului de imbolnavire cu dieta alimentara si au concluzionat ca efectul protector al acestor alimente este, in cel mai bun caz, unul modest.

“Consumul ridicat de fructe si legume a fost asociat si cu alte caracteristici ale stilului de viata, precum consumul redus de alcool si tutun sau activitate fizica prelungita, factori care ar fi putut sa contribuie la scaderea riscurilor de cancer”, se arata in cercetare.

Autor: R.M.

Articole similare:

  1. Copiii ingrijiti de bunici risca sa devina obezi intr-o masura mai mare decat cei ingrijiti de parinti
  2. Alimentele bogate in potasiu scad riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene
  3. Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului
  4. O mutatie genetica creste predispozitia femeilor de a dezvolta cancer la ambii sani
  5. Numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la tratament a crescut intr-un ritm ingrijorator in randul romanilor

Tags: , , , , , ,

15 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de gigi
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 12:09 am

    “He suggests that future research investigate the potential cancer-reducing benefits of specific fruits and vegetables and also study the effects of fruit and vegetable consumption at earlier periods of life.”

    Daca au mancat doar cartofi, era de asteptat::)

    Nu citeaza nimeni exact alimentele, nu spune nimeni daca erau OGM sau nu, daca erau bio sau nu. Si asta in articolul original, la traducerea in ro oricum se mai pierde cate ceva…voit sau involuntar…

    Sant studii facute punctual pe alimente, superi tari, asa ca tzatza Floarea sa spui fructele si legumele(atat de vag!!!) nu ajuta e o tampenie. Nu toate medicamentele te ajuta in cancer, numai unele…..::)

    Articol de 2 bani, sau nici macar::)

    • Comentariu scris de Aragon
      Publicat la data de 9.4.2010, ora 1:04 am

      Poate ca nu este de doi bani articolul, dar iti pot spune un adevar mare cat casa, vegetarienii puri, au de medie 7-8 ani la speranta de viata, si asta numai daca au inceput de mici sa manance vegetale, si sa nu mai spunem ca cine este vegetarian nici nu fumeaza, bea, droguri. Tinand cont ca oamenii normali doar dau o spoiala de mancare sanatoasa, nu ii vad prea avantajati, pt. 20 kg mere mancate anual. Salvarea o sa vina de la cercetare, pe care oamenii si societatea de azi n-o vad prea clar,in viitor peste 100-200 ani, oamenii vor trai mult, si asta nu va fi datorita merelor 100% naturale, pt. ca astea le manca si stefan cel mare si murea pe la 50 de ani.

  2. Comentariu scris de Sakura
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 1:10 am

    Un studiu la fel de “relevant” ca şi cele pe care doreşte să le infirme. Decât să ne luăm după studii întreprinse pe câteva persoane timp de câţiva ani, mai bine să ne uităm la dieta diferitelor popoare. Cred că rezultatele sunt mult mai relevante şi mult mai îndepărtate prezentul “studiu”.

  3. Comentariu scris de danm
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 8:48 am

    Nu spune nimeni daca au mancat doar fructe sau legume!
    Daca pe langa acestea au mancat prajeli, lactate, fierturi, patiserie, afumate, dulciuri, etc nu ma mira rezultatul studiului.
    Legumele (nefierte; salate sau sucuri) si fructele (cu moderatie, din cauza continutului de zahar) sunt cheia alimentatiei ideale.

  4. Comentariu scris de Capitanu Dorin
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 9:58 am

    o sa mancam mai multa carne
    sa bem mai multe sucurii…..
    asta da incurajare la un regim de viata sanatos.
    Eu cred ca totul e o cacealma de ….
    Mancati sanatos si produse cat mai simple, autohtone

    • Comentariu scris de Aragon
      Publicat la data de 9.4.2010, ora 1:08 am

      Ce care a surprins oamenii de stiinta este ca la maimute seful traieste mai mult iar supusii genereaza un hormon ca sa-i inhibe, acest hormon de mareste la maimutele inferioare riscul de boli cardiovasculare, apoi au studiat si oamenii ca doar suntem inruditi, au observat ca sefii au mai putine boli cardiovasculare decat subalternii. Chestia este imposibil de evitat, pt. ca societatea umana asa este organizata.

  5. Comentariu scris de Oana
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 10:30 am

    Celor care vor sa fie informati pe o baza solida (si nu un articol cu cateva fraze care pot fi scoase din context) le recomand “Studiul China” de T. Colin Campbell, profesor la Cornell University, care prezinta o lucrare extrem de bine documentata, bazata pe cercetarile proprii si ale multor alte asociatii si institute de prevenire a imbolnavirii de cancer. Cei care nu au incercat niciodata o dieta in exclusivitate vegetala nu pot face comparatie intre cum se simte organismul atunci cand dieta este vegetala sau cand ea contine si proteina animala.

  6. Comentariu scris de ghita
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 10:43 am

    ha ha ha! Cum sa te faci bine cu legumele si fructele pline de chimicale? Ce articol idiot! Nu mai scrieti prostii de genul asta ca si asa sunt multi oameni fara pregatire care chiar cred asemenea aberatii. Nu ne mai manipulati cu marii specialisti straini ca am vazut cat de mari sunt! Suntem satui de minciunile voastre!

  7. Comentariu scris de dana eugenia
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 12:39 pm

    da – fructele si leguleme sunt nocive …. asadar bagati fast-food la greu, ca e benefic sanatatii :) )

    studiu de 2 bani – fara sursa datelor, fara descrieri … daca vorbim de fructele din state/SUA/tarile puternic industrializate, numa’ E-uri si coloranti – perfect de acord ca nu reduc riscul cancerului (ba poate’l si accelereaza) … daca vorbim de fructele/legumele crescute fara conservanti si nemodificate genetic io zic ca se schimba treaba

    plus : recomandarea aia era din anii 90, cand nu cred ca existau OMG-urile sau cand fertilizantii cancerigeni erau mult mai putin utilizati

    • Comentariu scris de Aragon
      Publicat la data de 9.4.2010, ora 12:59 am

      draga dana eugenia, romanii se cred in paradis, si cred ca occidentalii mananca mere de plastic, tin sa te anunt ca normele UE sunt mai dure decat cele din ro. dinaintea intrarii in UE. Adevarul ca romanii si-ar da cu ciocanul peste degete numai sa aibe speranta de viata a occidentalilor.

  8. Comentariu scris de people
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 2:45 pm

    Un articol clasic de manipulare !

  9. Comentariu scris de conopida murata
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 6:02 pm

    cipsurile,cola,snaksurile,conservaraiele,antibioticele,hormonii de crestere,plasticul,ingrasamintele chimice, INITIUM ,amelioratorii si aditivii,semipreparatele dulciurile etc toate conform studiului meu protejeaza 101 % de cancer asa ca datii bice !!!!!!!

  10. Comentariu scris de hofer gheorghe
    Publicat la data de 8.4.2010, ora 9:19 pm

    in america se spune ca se produc numai motoare auto puternice de consum mare la intelegere cu petrolisti si aici poate s au inteles cu marile concerne producatoare de carne intrucat tendinta e spre alimentatie naturala sanatoasa pe plan mondial eu am citit cartea ” sa traim sanatos fara toxine ” de robert morse care a experimentat cu familia 20 de ani, dupa care ma ghidez si ce varianta ne propun -cipsuri ,fasfud,saorma, afumaturi prajeli eu nu cred ca ei cons asa ceva

  11. Comentariu scris de HOFER GHEORGHE
    Publicat la data de 25.12.2011, ora 10:30 pm

    PUTETI VERIFICA PACIENTII DIN SPITALE,LA MEDICII DE FAMILIE LA CONSUMATORII DE MEDICAMENTE, IN CE PROCENT SINT VEGETARIENII SI IN CE PROCENT SINT CONSUMATORII DE CARNE,CAUTATI PE GOOGLE VEGETARIENII CELEBRII [OAMENI DE STIINTA SI CULTURA]

  12. Comentariu scris de colarion
    Publicat la data de 8.1.2012, ora 2:43 am

    DINTRE TOATE LEGUMELE CEA MAI BUNA LEGUMA E CARNEA DE PORC



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !