Frica de stomatolog este transmisa copiilor de catre parintii lor

Vizita la dentist / Foto: Sxc.hu

Teama de vizita la dentist este o problema frecventa în stomatologia pediatrica. Un nou studiu confirma transmiterea emotionala a fricii de medicul dentist între membrii familiei si analizeaza diferitele roluri pe care mamele si tatii le-ar putea juca.

Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Madrid subliniaza rolul important pe care parintii îl joaca în transmiterea fricii de stomatolog în familia lor.

Studiile anterioare au identificat deja asocierea dintre nivelurile de frica ale parintilor si copiii lor, dar nu au explorat niciodata diferitele roluri pe care tatal si mama le pot avea în acest fenomen.

América Lara Sacido, unul dintre autorii studiului explica faptul ca “odata cu prezenta transmiterii emotionale a fricii de medicul dentist in randul membrilor de familie, am identificat rolul relevant pe care il joaca tatal în transmiterea acestei fobii, in comparatie cu mama”.

Studiul a fost publicat în “International Journal of Pediatric Dentistry” si a analizat 183 copii între 7 si 12 ani si parintii lor. Rezultatele au confirmat studiile anterioare, care au constatat ca nivelurile de frica la tati, mame si copii sunt interconectate.

Un factor-cheie: tatal

Autorii au confirmat faptul ca, cu cat nivelul de frica sau anxietate dentist la un membru al familiei este mai mare, cu atat mai mare va fi si nivelul de frica la restul familiei. De asemenea, studiul releva faptul ca tatii joaca un rol-cheie în transmiterea fricii fata de medicul dentist de la mame la copii lor, actionand ca o variabila mediatoare.

“Desi rezultatele ar trebui interpretate cu prudenta, copiii par sa acorde atentie, în principal reactiilor emotionale ale tatilor atunci când decid daca mersul la stomoatlog poate fi potential stresant”, afirma Lara Sacido.

Prin urmare, transmiterea fricii de la mama la copil ar putea fi influentata de reactiile pe care tatal le afiseaza la dentist.

Printre posibilele implicatii ale acestor rezultate autorii contureaza doua dintre cele mai importante: necesitatea implicarii mamelor si mai ales a tatilor in campaniile de prevenire a fricii de stomatolog  si tatii ar trebui sa nu afiseze nici un semn de frica sau anxietate.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Articole similare:

 1. Prima vizita la dentist. Dr. Raluca Baba, medic stomatolog pediatru, a discutat despre problemele de dentitie ale copiilor
 2. Obezitate, probleme comportamentale, afectiuni psihice. Cum afecteaza parintii fumatori sanatatea copiilor
 3. Dr. Emil Tomescu, medic primar pediatru: “Parintii se tem sa aplice manevre de prim ajutor copiilor”. Despre accidentele cu jucarii
 4. Va este frica de avion? Ultima moda in tratarea fobiilor: expunerea la realitatea virtuala
 5. VIDEO Dr. Miruna Georgescu, medic pediatru: “Daca parintii ar intelege care sunt complicatiile anumitor boli poate ca ar muri mai putini copii”. Greselile parintilor si bolile copiilor

Tags: , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de m nicku
  Publicat la data de 20.11.2012, ora 10:25 am

  Mai bine zis e transmisa de dentistii macelari si abia apoi de parinti

 2. Comentariu scris de Dentist
  Publicat la data de 2.11.2013, ora 8:15 pm

  Copiilor le este frica de medici, inclusiv de cei stomatologi, din cauza ca in momentul in care sunt obraznici, parintii ii ameninta cu “mergem la doctor sa-ti faca o injectie daca nu esti cuminte”. Este o metoda foarte des intalnita in familiile cu copii mici si din pacate, acestia capata o frica nejustificata.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !