Fertilizarea in vitro. O echipa de 4 specialisti implicati in procedura a discutat online cu cititorii

Cum se desfasoara procedura de fertilizare in vitro (FIV)? Care sunt pasii pe care ii urmeaza un cuplu? Cum colaboreaza specialistii in domeniile implicate in FIV? O echipa formata din patru medici specialisti ai clinicii MedLife discuta cu cititorii. Vor veni la intalnirea online dr. Dragos Albu, medic primar obstetrica-ginecologie, coordonatorul Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana MedLife, dr. Alice Albu, medic specialist endocrinologie, Centrul de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana, dr. Radu Mihalca, medic spcialist endocrinologie si andrologie, Centrul de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana si dr. Viorica Radoi, medic primar genetica medicala.

Dr. Dragos Albu este medic primar obstetrica-ginecologie si coordonatorul Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana MedLife. Are competente in ecografie in obstetrica-ginecologie, laparoscopie, reproducere umana asistata, colposcopie, histeroscopie. A mai discutat online cu cititorii despre alternativele la infertilitate.

Dr. Alice Albu este medic specialist endocrinologie al Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana MedLife din 2011. Este Membru al asociatiilor profesionale: Societatea Romana de Endocrinologie, Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie, Societatea Europeana de Endocrinologie, European Society of human Reproduction and Embriology, Androgen Excess and PCOS Society.

Dr. Radu Mihalca este medic specialist în Endocrinologie si Androlog. A studiat la Universitatea din L’Aquila (Italia) unde a obţinut şi titlul de specialist în Endocrinologie şi Boli ale Metabolismului. A lucrat între 2007 si 2009 la secţia „Andrologie – Centrul de Reproducere Asistată” a spitalului “San Paolo” din Milano, centru de referinţă al şcolii italiene de andrologie. Este autor principal sau coautor a numeroase lucrări ştiinţifice publicate în reviste internaţionale precum Fertility Sterility, The International Journal of Andrology, The International Journal of Impotence Research sau prezentate la congrese şi reuniuni ştiintifice naţionale sau internaţionale. Este membru al European Academy of Andrology (EAA), Societăţii Italiene de Andrologie şi Medicina a Sexualităţii (SIAMS), al Societatii Romane de Endocrinologie (SRE) şi al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din Romania (AMSR).

Dr. Viorica Radoi, medic primar genetica medicala, lucreaza in cadrul Departamentului de Medicina Materno – Fetala , Compartimentul de Genetica Medicala din 2005. Este asistent universitar la Catedra de Genetica Medicala a Facultatii de Medicina Generala. A mai discutat online cu cititorii despre depistarea bolilor genetice.

Nota redactiei:

 • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Articole similare:

 1. Alternative la infertilitate. Dr. Dragos Albu, medic primar obstetrica – ginecologie, a discutat online cu cititorii despre fertilizarea in vitro
 2. Embriologul britanic Terry Leonard a discutat online despre rolul embriologiei in reproducerea umana asistata
 3. MedLife intra in programul national de fertilizare in vitro si embriotransfer
 4. Cum depistam bolile genetice? Dr. Viorica Radoi, medic primar genetica medicala, a discutat online cu cititorii
 5. Cele mai importante momente ale nasterii. Dr. Silviu Predoi, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro

Tags: ,

108 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Delia
  Publicat la data de 6.11.2012, ora 6:48 pm

  In cazul unui cuplu in care ambii parteneri sunt diagnosticati cu talasemie minora, ce investigatii sunt necesare preconceptional?
  Pentru cuplurile cu antecedente de esec al FIV este recomandat screeningul genetic preimplantational? Se practica diagnosticul preimplantational in centrul MMF Medlife?

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:14 am

   Dr. V. Radoi: Talasemie este o afectiune cu transmitere recesiva ceea ce inseamna ca, daca ambii parteneri sunt purtatori ai unei alele cu mutatii (talasemie minora), exista riscul de 25% la fiecare sarcina ca fatul sa aiba talasemie majora, care este o afectiune grava ce necesita transfuzii repetate.
   Se poate identifica preconceptional statusul de purtator heterozigot al fiecarui partener.

   • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
    Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:17 am

    Dr. Dragos Albu: Pentru cuplurile cu antecedente de esec de FIV nu este recomandat de rutina screeningul genetic preimplantational. Dupa mai multe proceduri de FIV care au dus la esec se poate lua decizia, in functie de contextul clinic, de a se face diagnostic preimplantational. In cadrul centrului medlife exista oameni pregatiti, atat din punct de vedere embriologic, cat si genetic, care sa poata efectua un diagnostic preimplantational,lucru pe care, dpdv managerial, il avem in vedere incepand de anul viitor.

 2. Comentariu scris de Valentina
  Publicat la data de 6.11.2012, ora 10:12 pm

  Buna ziua,am 22 de ani si iau iau anticonceptionale de 3 ani,bineinteles cu acele pauze de o luna la fiecare sase luni,problema este ca mi-a scazut de tot apetitul sexual,iar in luna de pauza devine totul la normal,sunt exact cum trebuie sa fie o femeie..Am vazut ca intrebarea asta e frecvente la toate femeile.Am vazut la televizor o vedeta care are 35 de ani si a spus ca dansa ia patruFemina ca este foarte bun pentru asa ceva.Le-am cumparat le-am luat numai patru zile si am renuntat,pentru ca sunt foarte mari pastilele si plus ca nu imi place sa le iau.Intrebarea mea este,exista vre-un remediu?Stiu ca probabil poate nu intrebari din acestea poate trebuia sa pun,dar stiu ca imi intelegeti situatiaa”,si din cauza acestor anticonceptionale cu reactia asta eu nu ma mai simt absolut deloc femeie.Multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:21 am

   Dr. A. Albu: Pauzele de o luna pe durata tratamentului anticonceptional nu au nicio utilitate si intr-adevar exista anticonceptionale care pot sa induca reducerea apetitului sexual in functie de hormonii pe care ii contin. Ar trebui stiut ce anticonceptional luati, pentru a ne da seama care este problema. In urma unei discutii cu un medic se poate sti daca schimbarea anticconeptionalelor poate sa regleze problema.

 3. Comentariu scris de Adina
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:46 am

  Buna ziua. Comentariul meu nu este despre fertilizarea in vitro insa are legatura cu infertilitatea (am nivelul de prolactina foarte ridicat). Am vrut sa profit de ocazia de a avea in aceeasi intalnire si un medic endocrinolog si un ginecolog, pentru ca as fi foarte recunoscatoare daca fiecare dintre acestia mi-ar interpreta urmatoarele analize hormonale care pe mine m-au speriat putin – prolactina si progesteron f ridicate, anti TPO peste interval, si T4 putin sub interval. Precizez ca am 25 de ani si analizele au fost facute la recomandarea medicului dermatolog din cauza unei acnei care a debutat in urma cu trei luni. Analizele au fost facute in a 21a zi de ciclu menstrual la ora 09:10 (precizez si ora pentru ca mi s-a spus ca prolactina se recolteaza intre orele 07-09:00).

  Analizele sunt urmatoarele:

  TSH: 1,1
  T4: 4,18
  LH: 5,5
  Progesteron: 18,3
  Prolactina: 82,68
  Testosteron: 0,69
  Anti TPO: 5,95

  As vrea sa stiu care sunt aspectele ginecologice de care trebuie sa tin cont, precum si cele endocrinologice, si ce m-ar sfatui fiecare medic in parte. Din punct de vedere al simptomelor: ciclu menstrual care variaza intre 26-31 de zile (care pana in urma cu cateva luni era regulat, de 28 de zile) si o usoara oboseala. Va multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:28 am

   Dr. A. Albu: Valoarea prolactinei este intr-adevar semnificativ crescuta si necesita evaluari suplimentare,cum ar fi dozarea macroprolactinemiei, si in functie de aceasta eventual RMN al zonei hipotalamohipofizare. Valoarea anti TPO este nesemnificativ crescuta, iar analizele pentru functia tiroidiana par a fi in limite normale.
   Ciclurile menstruale, desi au mici variatii fata de durata anterioare nu par a fi dereglate semnificativ, iar valaorea progesteronului, chiar daca este probabil in afara limitelor date de laborator, indica prezenta ovulatiei, ceea ce ar fi un semn linistitor, in legatura cu valoarea prolactinei, care pare sa fie nesemnificativa clinic atata vreme cat exista ovulatie.

   Dr. D. Albu: Din punct de vedere ginecologic, datele prezentate nu sugereaza vreo afectiune, dar sigur ca acest lucru nu poate fi stabilit decat in urma unui consult medical.

 4. Comentariu scris de cami
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 8:20 am

  Buna ziua, suntem un cuplu care incercam de 2 ani sa avem un copil si nu reusim, varsta noastra – 30 ani. Eu am facut HSG si a iesi trompa dr infundata, analize estradiol, FSH, prolactina, testosteron – ok, ovulatie monitorizata – ok, ciclu 28 zile (nu au fost pb niciodata). Sotul o spermograma mai rea on noiembrie 2012 – 4 zile abstinenta: volum 2ml, ph 7.5, concentratie 0.8 mil/ml (cea mai buna 9 ml in martie 2012), motilitate A 0%, B 37%, C 0%, D 63%, diagnostice criptozoospermie (acum), oligoastenoteratozoospermie (in martie). teste mycoplasme negative. Se poate imbunatati spermograma sotului? Ce analize/investigatii se mai pot face? In primavara sotul a avut o spermograma cu 9 mil/ml insa acum a scazut la 1 mil. Dpdv morfologoc au fost pb mereu. Recent a fost identificat un hidrocel bilateral (nu este varicocel). Poate fi aceasta cauza? Multumesc foarte mult pt raspunsul dvs,

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:33 am

   Dr. R. Mihalca: Sotul dvs. are nevoie de o evaluare clinica hormonala si ecografica. Hidrocelul in sine nu este asociat cu modificari negative ale fertilitatii exceptie facand-o cazurile extreme.

   Dr. V. Radoi: Se poate face cariotipul sotului si testare pentru microdeletii la nivelul cromozomului Y.

   Dr. D. Albu: Ne aflam in fata unui caz de infertilitate de cauza tubara si masculina in care solutia pare a fi FIV cu ICSI. Dupa evaluarea multidisciplinara – genetica, andrologica si ginecologica, inainte de FIV, examenul ecografic, impreuna cu HSG,poate evidentia o obstructie distala sau proximala a trompei drepte in functie de aceasta luandu-se in calcul indepartarea laparoscopica a eventualului hidrosalpix.

   • Comentariu scris de elena
    Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:25 pm

    Multumesc pentru raspuns,
    Sotul a facut analizele hormonale (in luna iulie) si au fost bune, prolactina un pic marita, dar s-a repetat (septembrie) si a fost foarte buna (fara tratamente).
    Da, hidrocelul e mic, pentru varicocel a facut mai multe eco-dopplere, unde s-a observat un mic reflux de sange, dar varicocelul a fost infirmat de 2 dr urologi.
    Fratele sotului are deja un bebe (si de aceea sotul nu a facut acest test genetic), poate sa fie totusi o problema genetica?
    Ma ingrijoreaza ca fara nicun fel de tratament (exceptand naturiste pe perioade de o luna – masculion,branca ursului,zinc,vit E,napraznic) de la 9 mil in martie a ajuns la 1 mil luna aceasta. Este posibila o inflamare care sa blocheze canalele? In urma cu 2 ani a suferit si niste dureri epididimice, fara simptome asupra testiculelor. De asemenea in aceasta perioada a slabit (~10kg).
    La HSG blocajul era aproape de capatul trompei (capatul dinspre ovar) dar tot pe ductul firav al trompei si mi s-a spus ca e dificila o interventie pentru acel loc, se poate totusi interveni?
    Multumesc foarte mult !!

  • Comentariu scris de ivan mihaela
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 1:37 pm

   buna nu sunt doctor dar problema ta am avut-o si eu, dar spre deoesebire de sotul tau al meu avea110 mi.dupa 4 ani d eincercari am reusit sa raman insarcinat cand nici nu ma mai gandeam.ma chinuiam sa slabesc ca sa ma pot opera sa-mi desfunde trompa.nu te pot ajuta cu nimic dar din experienta iti spun sa nu va ma i ganditi la asta, sa traiti fiecare clipa de dragoste pentru ca asa simtiti nu pt ca e perioada si cu ajutorul lui D-zeu veti reusi.

 5. Comentariu scris de alina
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 9:33 am

  Am facut un avort la cerere pentru o sarcina normala pentru ca bebelusul avea o malformatie grava la inima. Acum mi-e sincer fica sa mai raman insarcinata. Va intreb, daca la o sarcina prin fiv exista din punct de vedere genetic riscuri si cat de mari, daca ne gandim ca inainte de a fi implantati traiesc in alt mediu decat cel uterin, conteaza asta pentru copil din punct de vedere genetic?

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:37 am

   Dr. D. Albu: Din datele prezentate, nu reiese ca ar avea o problema de infertilitate, de aceea consideram ca ea poate ramane gravida pe cale naturala. Foarte important in momentul in care ramane gravida este evaluarea prenatala, care sa evidentieze prezenta vreunei malformatii. Este f important ce tip de malformatie cardiaca a avut,cele mai multe malformatii cardiace avand un risc de recurenta intre 5 si 10%.

   Dr. V. Radoi: Malformatia cardiaca de la sarcina anterioara ar putea sa fie izolata sau in cazul unui sindrom genetic. In cel de-al doilea caz riscul de recurenta si diagnosticul prenatal ar fi putut fi stabilit la o noua sarcina, doar daca era diagnosticat sindromul genetic la fatul malformat. Procedurile de FIV nu sunt trecute printre cauzele bolilor genetice.

 6. Comentariu scris de Elena
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 9:40 am

  Am risc de trombofilie si am facut Clexane la FIV. Sotul are oligoastenoteratozoospermie severa. Atat la acest FIV cat si la ET cu embrioni congelati, saricinile s-au oprit din evolutie in prima luna..care ar fi cauza?Toate celelate analize ale mele sunt bune.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:42 am

   Dr. D Albu: Esecul la FIV poate avea multiple cauze, cea mai frecventa fiind anomaliile cromozomiale numerice. Legat de trombofilie si tratamentul cu anticoagulant la FIV, acesta este un lucru controversat, depinzand de fiecare caz in parte.

   Dr. R. Mihalca: Oligoastenoteratozoospermia severa se asociaza mai frecvent cu insucces al FIV-ului, dar la ora actuala nu exista un test specific cu capacitatea de a determina sansele de succes.

   Dr. V. Radoi: Se recomanda investigatii genetice – cariotip si microdeletii cromozom Y. De asemenea, se paote face cariotipul din produsul de avort care sa identifice posibilele anomalii cromozomiale fetale, ce ar explica esecul FIV.

 7. Comentariu scris de ilinca
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 9:51 am

  Am un copil de 4 ani si de un an de zile tot incercam. analizele ne-au iesit normale. M-ar interesa cat costa la dumneavoastra procedura si la cine sa apelez pentru consiliere. Inca nu sunt convinsa ca asta e calea cea mai buna, dar am 37 de ani si asta e deja o varsta inaintata. Nu am avut operatii majore si am o stare de sanatate buna, sotul e stresat, am inceput si eu sa ma stresez. nU STIU EXACT ce sa mai facem. Multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:43 am

   Dr. D Albu: Ar trebui consultat un medic ginecolog specialist in medicina reproductiva si impreuna cu acesta stabilit modalitatea de tratament cea mai potrivita pentru obtinerea sarcinii.

 8. Comentariu scris de marius petre
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 9:57 am

  Ce se intampla cu corpul femeii in timpul tratamenului. Dar psihic? La ce as putea sa ma astept? Relatiile sexuale sunt permise in timpul tratamentului? Nu sunt obsedat, doar intreb.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:45 am

   Dr. D. Albu: Tratamentul de stimulare ovariana implica modificari hormonale, care pot afecta pacienta. Este nevoie de suportul familial si de sustinerea partenerului pe parcursul acestui tratament.

   • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
    Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:46 am

    Dr. D Albu: Relatiile sexuale sunt permise in timpul tratamentului.

 9. Comentariu scris de cipri
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 10:01 am

  Se intampla sa fii frustrat, sa apara probleme de comunicare si sa fie nevoie de astistenta unui psigolog. reuseste din prima? de cate fertilizari in vitro e nevoie, pentru ca are legatura cu costurile initiale si dupa, daca daca apar mai multi copii

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:47 am

   Dr. D Albu: Rata de succes la FIV este identica la primele trei incercari, dupa care incepe sa scada la urmatoarele. Sustinerea psihologica este importanta, mai ales in situatiile unui esec al procedurii. In cadrul centrului nostru, doamna dr. psihiatru Ioana Pop asigura consilierea psihologica acolo unde este necesar.

 10. Comentariu scris de abcd
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 10:09 am

  Buna ziua,

  In urma HSG rezultatul a fost urmatorul: Proba cotte negativa bilateral. Cavitate uterina de dimensiuni normale, omogen opacifiata post-administrare de substanta de contrast cu contururi netede, regulate. Trompe filiforme, cu traiect sinuos, opacifiate integral de partea dreapta si partial de partea stanga, fara extravazarea substantei de contrast intraperitoneal. (nu am avut nicio sarcina, iar spermograma sotului este ok).
  Va rog sa-mi spuneti daca singura sansa de a avea un copil este FIV.

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:48 am

   Dr. D Albu: Sensibilitatea HSG este de 30-35%, in cazul dvs. se recomanda o laparoscopie, care are o specificitate si o sensibilitate de 90%, aceasta putand certifica daca este cazul sau nu de o FIV.

 11. Comentariu scris de ANI
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 10:25 am

  va rog sa imi transmiteti toate raspunsurile specialistilor pe e-mail-ul meu.
  de mult timp incerc sa raman din nou insarcinata, toate-s bune, dar nimic nu da rezultat!
  din cate vad unele probleme atinse de ceilalti participanti au fost/ sunt si problemele mele!
  Am facut unele tratamente (histero, laparo, stimulare ovariana), am ajuns chiar si la o depresie!
  Dar speram in continuare!
  Am 43 ani si un copil destul de mare, sper ca voi mai avea macar inca unul!
  Nu stiu ce sanse am daca voi continua cu metode artificiale, vreau doar sa stiu ce ar mai fi de facut si cat costa (timp, emotii si bani).
  multumesc

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:52 am

   Dr. D. Albu: La 43 de ani, in cazurile de infertilitatea, solutia cea mai buna este FIV, care are o rata de succes, insa, de 5-10%.
   Riscul de avort, in cazul unei sarcini la 43 de ani, este de aproximativ 50%.

   Dr. V. Radoi: Datorita varstei, in eventualitatea unei noi sarcini se recomanda diagnostic prenatal pentru anomaliile cromozomiale fetale.

 12. Comentariu scris de Ruxandra Ionescu
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 10:28 am

  Buna ziua!
  Suntem un cuplu diagnosticat cu infertilitate masculina -OATS severa. Am esuat in 2 proceduri I CSI : prima cu 2 bastociti – 1 perferct unul bun. , beta Hcg 17 in ziua 12 de la transferul embrionar, iar a doua cu 2 embrioni perfecti de ziua 3 , cu beta Hcg < 1,2.
  Problema principala este rata de fertilizare , din cele 24 ovocite recoltate in ambele proceduri s-au fertilizat 7 si au rezultat numai 4 embrioni. Ce tehnici /teste medicale / alte proceduri recomandati pt. imbunatatirea acestei rate de fertilizare?
  Considerati ca IMSI ar putea fi un beneficiu ipt. urmatorul FIV?
  Avand in vedere ca nu exista antecedente in ambele familii, ce parere aveti despre necesitatea efectuarii unor teste genetice, de ex. cariotip, microdeletii cromozom y, mutatii pt. fibroza chistica, sau cele pt. determinarea mutatiilor hemofilier?
  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:57 am

   Dr. R. Mihalca: Pentru stabilirea impactului OATS asupra rezultatelor ICSI ati putea efectua testul halospermei.

   Dr. V. Radoi: Se recomanda cariotip si microdeletii cromozom Y (pentru infertilitatea de cauza masculina). Merita facuta testare pentru statusul de purtator sanatos pentru fibroza chistica avand in vedere ca aceasta este cea mai frecventa boala genetica cu transmitere recesiva in populatia caucaziana (frecventa purtatorilor sanatosi 1/25). Avand in vedere ca nu exista istoric familial, nu cred ca este necesara testarea pentru hemofilie.

   Dr. D Albu: Rata de fertilizare este intr-adevar scazuta, ICSI ar putea fi un beneficiu pentru urmatorul FIV, la fel in cazul unui nou esec, diagnosticul genetic preimplantational ar putea fi si el o solutie. Ca ultim pas, in conditiile in care acest lucru este agreat in cuplu, poate fi acceptata si solutia unui donator de sperma.

 13. Comentariu scris de Irina Manolache
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 10:39 am

  Buna ziua,
  am la activ doua sarcini oprite in evolutie, amandoua la varste mici, 6-7 saptamani, obtinute la interval de doi ani una de cealalta. dupa prima sarcina oprita in evolutie, am descoperit mutatia MTHFR C677 in forma heterozigota. restul analizelor, inclusiv cariotip genetic, sunt normale, dozarile hormonale normale, analizele endocrinologice normale (tiroida). la cea de-a doua sarcina, am inceput din saptaman 4 tratament cu clexane 0,4 una pe zi si duphaston 1 la 8 ore. cu toate acestea, sarcina s-a oprit din nou in evolutie. as dori sa stiu daca in aceste conditii, inainte de a incerca sa obtin alta sarcina, sunt necesare si alte investigatii, eventual genetice sau nu. mentionez ca am 37 de ani. multumesc

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:02 pm

   Dr. V. Radoi: Se pot face suplimentar investigatii genetice legate de cauzele imunologice ale avorturilor spontane – identificare mutatii in gena KIR sau imunofenotipare celule NK. In plus, daca situatia se repeta, se recomanda cariotipul din produs de avort.

   Dr. D Albu: Dpdv ginecologic, prezenta unei singure mutatii heterozogite pe MTHFR nu este sugestiva pentru o trombofilie. Protocolul de urmarire a bolii avortive cuprinde si efectuarea unei histeroscopii care poate evalua normalitatea cavitatii uterine. Exista si situatii fara aparenta cauza cu pierderi repetate de sarcina la care produsul de avort, dpdv genetic, este normal. Acesta reprezinta situatiile cele mai dificile si care uneori nu au solutii, desi putem incerca diagnostic genetic preimplantational.

 14. Comentariu scris de emoke
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 10:51 am

  am avut o sarcina extrauterina in anul 2002,in urma caruia am ramas fara trompa si ovarul stg si cu alte pb.in 2009 s-a intervenit laparoscopic pe anexa dr. neostomie terminala tip Palmer cu razbuzarea neopavilionului prin electrocoagulare,in urma caruia tb sa apara sarcina,dar nu a aparut.peste 6 luni am facut HSG si rez a fosttraiect sinuos dilatata distal,proba Cotte neg.,sactosalpinx dr.,apoi a urmat PUB-permeabilitate1,si s-a rec cure balneare.am fost la Sovata,dar nimic.sotul are AS usoara. va rog sa-mi spuneti parerea dvstra ce este de facut in continuare ,multumesc

  .

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:03 pm

   Dr. D Albu: Solutia in cazul dvs este fertilizarea in vitro, probabilitatea ca trompa dreapta, desi permeabila, sa fie functionala, este f mica.

 15. Comentariu scris de Ada
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:11 am

  Buna ziua,

  Am 44 ani, fara probleme de sanatate, ovulatie in 12-14 zi, 2 avorturi la cerere la 29 ani, am luat Logest 3 ani pana in 2004 si de atunci nu am mai reusit sa raman gravida. Recent am facut analize / ziua a3a si au iesit nu f. fericite, Hormon AM 0.32, Inhibina B 9.1, estradiol 255, FSH 1.97, LH 3.67, Prolactina 29,2. Mi s-a spus ca resursele ovariene sunt epuizate si singura sansa ar fi donarea de ovocite. Mi s-a recomandat sa fac histerosalpingografie. Am o nepoata, 29 ani, in general sanatoasa dar are endometrioza din 2007, 3 interventiii cu laser, ultima in vara 2012, pt inlaturare chisturi ovariene. In ciuda acestei probleme, dansa imi poate dona ovocite, daca da, ce presupune acest lucru pt ea pt mine? Ma puteti sfatui care este cea mai buna procedura? Va multumesc.

  • Comentariu scris de Ada
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:23 am

   Mentionez ca dupa cel 2 avorturi, la dr. Adriana Simonescu ( unul din ele, cu aspirator ) am avut dureri, dar nu febra si la cca 1 luna am avut un chist eclatant, cu sangerare, s-a spart, de atunci am mai avut ulterior probleme avad ovare polichistice, ovar drept. Acum nu mai sunt probleme dea acest gen. Partenerul, 44 ani, este fertil, normospermie.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:08 pm

   Dr. D. Albu: Pacienta poate incerca o FIV chiar daca rezerva hormonala este extrem de redusa. Sigur ca rata de succes este de 3-5% si cu risc de pierderi de sarcina de 50%. A doua varianta ar putea fi donarea de ovocite. Recomandarile clinicii noastre sunt ca donataorea sa aiba un copil in viata si sa aiba o rezerva ovariana buna. In situatia nepoatei, cu trei interventii chirurgicale la nivelul ovarului pentru endomoetrioza, exista posibilitatea ca aceasta rezerva ovariana sa fie scazuta.

 16. Comentariu scris de Rona
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:15 am

  Buna ziua,
  Sotul meu a fost diagnosticat acum 1 an si jumatate cu OATS severa. Avem deja un FIV esuat, cu o rata de fertilizare foarte scazuta (1 embion din 5 ovocite carora li s-a aplicat ICSI). In ultimele luni dinaintea FIV-ului, sotului i-au iesit leucocite peste limita normala in sperma (“foarte frecvente leucocite” scrie pe buletinul de analiza). A facut o serie de investigatii: spermoculturi, Chlamydia, Mycoplasma, Ureplasma, uroculturi, secretii uretrale cu masaj prostatic, toate analizele fiind curate.
  Intrebare: ce alte investigatii ar mai putea face pentru a afla cauza prezentei acestor leucocite in sperma si ce solutie propuneti pentru eliminarea lor.
  Mentionez ca restul analizelor hormonale si genetice (cariotip, microdeletiile cromozomului y) sunt normale.
  Multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:12 pm

   Dr. R Mihalca: Leucospermina reprezinta un factor negativ, mai mult pentru fertilitatea obtinuta pe cale spontana decat pentru FIV, FIV ocolind obstacolul leucocitelor. Faptul ca investigatiile microbiologice (chlamydia, mycoplasma etc) au avut rezultat negativ nu ne stabileste indicatia unui tratament cu antibiotic. Eliminarea lor nu este necesara atat timp cat nu exista simptome sau microorganisme care au cauzat prezenta lor.

   Dr. D Albu: Rata de fertilizare scazuta la FIV poate avea multiple cauze, fiind implicate calitatea ovocitelor, de cele mai multe ori, calitatea spermei, sau conditiile de laborator. Recomandam cuplului sa incerce o noua FIV, mai ales ca obtinerea unui singur embrion nu inseamna neaparat esecul procedurii, daca acesta este calitativ bun, putand duce la obtinerea sarcinii.

   • Comentariu scris de Rona
    Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:29 pm

    Pentru dl dr Mihalca – Am citit diverse studii despre influenta negativa a leucocitelor asupra ADN-ul spermatozoizilor, de aceea incercam sa aflam cauza lor si sa le indepartam. Iata unul dintre articolele despre care vorbeam, din care citez:
    “It has been demonstrated that even sperm fractions prepared for assisted reproduction treatment are frequently contaminated with leukocytes [17,18] and that leukocytes are the main source of ROS in sperm suspensions [2,8,19-21]. Reactive oxygen species, produced by leukocytes, can penetrate the sperm plasma membrane and induce intrinsic ROS production by sperm [13]. It has been shown that intrinsic ROS production is correlated with sperm DNA fragmentation [13]. Although leukocytes produce ROS at least thousand times more than sperm [3], the intrinsic ROS production may represent an important variable in terms of fertility potential [6,13]. Sperm damage from ROS can occur when seminal plasma is removed during sperm preparation [22]. The presence of one activated leukocyte per 20000 sperm would produce a detectable amount of ROS [23], so, even a very low number of leukocytes in the sperm suspension may influence the integrity of sperm and, consequently, the outcome of assisted reproduction treatment ”
    Sursa: http://www.rbej.com/content/7/1/128/

    • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
     Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:40 pm

     Dr. R Mihalca: Impactul leucocitelor si al speciilor reactive ale oxigenului (ROS) este cert, dar nu exista la ora actuala metode suficient de sensibile de diagnosticare a riscului individual de esec al FIV, pornind de la leucocite si ROS. majoritatea evaluarilor (ca cele amintite de dvs. ) sunt metode folosite in cercetare, mai mult decat in practica clinica. La ora actuala nu putem analiza ADN-ul unui spermatozoid si pe urma sa il folosim pt FIV. Analizarea ADN-ului spermatozoizilor se face cu pretul distrugerii lor.

 17. Comentariu scris de ABC
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:25 am

  Intrebare adresata dnului Dr. Mihalca:
  Stimate domnule Dr,
  Sotului meu i s-a recomandat o terapie de subtitutie pentru testosteron cu Menopur si Pregnyl ( are hipogonadism hipogonadotrop). A inceput terapia in februarie 2010, iar la 7 luni de la inceputul terapiei diagnosticul de azoospermie s-a transformat in criptozoospermie.
  Am reusit astfel sa facem o FIV ICSI, din pacate nereusita.
  Cat mai poate continua tratamentul, dat fiind faptul ca dureaza de 21 de luni. Am dori sa mai facem o FIV ICSI in februarie 2012.
  Va multumesc.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:13 pm

   Dr. R Mihalca: Terapia care vi s-a recomandat nu prezinta efecte adverse si este efectuata pentru minimum 12 luni. Daca nu mai doriti continuarea ei, va recomand criocongelarea spermatozoizilor inainte de intrerupere.

 18. Comentariu scris de Crina Tudorache
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:29 am

  Buna ziua,

  Vreau sa urmez procedura FIV dar inainte de aceasta as dori sa-mi fac analizele de trombofilie. Vreau sa evit situatia in care in cazul unui succes cu procedura FIV sarcina sa fie oprita din evolutie din cauza unor motive pe care le-as fi putut preveni prin urmarea tratamentului necesar.Va rog sa-mi spuneti ce asemenea analize recomandati a fi efectuate inainte de inceperea stimularii.
  Multumesc

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:14 pm

   Dr. D. Albu: Analizele de trombofilie nu fac parte din screeningul de rutina inainte de o procedura FIV, cele mai multe cazuri de esec ale procedurilor fiind de natura genetica.

 19. Comentariu scris de eugenia
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:37 am

  Buna ziua,

  Referitor la testul de sarcina, efectuat acasa, imi puteti spune la cate zile (minim) dupa efectuarea transferului embrionar poate fi realizat, astfel incat rezultatul sa fie real?

  Multumesc frumos.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:15 pm

   Dr. D. Albu: Noi recomandam efectuarea testului de sarcina la 10-12 zile dupa transferul embrionar.

 20. Comentariu scris de eugenia
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 11:52 am

  Buna ziua,

  Dupa transferul de blastocyst (2) in ziua a 5 -a, calitate foarte buna (din 8 recoltati, 6 dezvoltati, 2 transferati, 4 congelati), imi puteti spune daca poti fi motive de nereusita si daca da care ar putea fi principalele (ambii parteneri perfect sanatosi).De asemenea care ar fi solutiile in viitor?

  Multumesc frumos.

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:16 pm

   Dr. D. Albu: Le recomand sa urmeze si transferul de embrioni congelati, ceea ce conteaza in cadrul unei FIV este rata de sarcini cumulativa,procentul de reusita la transferul de embrioni congelati variind intre 10-20%.

  • Comentariu scris de Monica
   Publicat la data de 17.11.2012, ora 8:40 pm

   as vrea sa stiu daca ai reusit si daca da unde ai facut transferul? Te intreb deoarece si eu am facut acelasi transfer cu 2 blastocisti de foarte buna calitate cu rezultat negativ.

 21. Comentariu scris de Ioana ZZZ
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:00 pm

  Cum sunt alesi spermatozoizii pentru FIV in cazul oligoteratozoospermiei? Exista vreo garantie ca cei alesi sunt sanatosi? Daca spermatozoizii in acest caz au nevoie de ICSI, nu inseamna ca ceva nu e in regula cu ei de nu sunt capabili sa penetreze singuri ovulul? Copilul va fi sanatos ( nu am decat aceasta varianta, din pacate…)

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:18 pm

   Dr. V. Radoi: Dupa FIV cu ICSI se poate face diagnostic prenatal pentru identificarea anomaiilor cromozomiale fetale.

 22. Comentariu scris de Geanina
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:07 pm

  As vrea sa stiu care este rate de supravietuire a embrionilor dupa congelare si rata de reusita a implantarii cu embrioni proaspeti/congleati la MedLife.
  Mersi!

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:20 pm

   Dr. D Albu: Rata de supravietuire a embrionilor dupa congelare este de 70%. Statistica pe primele 9 luni, in cadrul clinicii Medlife, pe aproximativ 200 de proceduri efectuate cu embrioni proaspeti, a arat o rata de sarcina de 36%, sarcini care au depasit 13 saptamani de sarcina. rata in primele 9 luni de sarcini in evolutie cu embrioni congelati este de 13%.

 23. Comentariu scris de Crina Tudorache
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:08 pm

  La Medlife se practica assisted hatching? Dumneavoastra recomandati aceasta procedura? Ce sanse sunt ca embrionul sa sufere/dezvolte malformatii?

  O persoana care are AMH < 0,1 dar celelalte analize ( inhibina B, prolactina, FSH) sunt in limitele normale are sanse de reusita in procedura FIV cu ovocite proprii?

  Care este procentul de reusite in procedura FIV la Medlife in 2012 vs 2011?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
   Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:24 pm

   Dr. D. Albu: La medlife se paote practica assisted hatching, dar eu personal nu sunt convins de utilitatea acestei proceduri, decat in anumite cazuri extrem de bine selectionate. Procedura in sine nu determina ulterior malformatii embrionare. AMH-ul in sine nu contraindica o procedura de FIV, dar corelat cu varsta pacientei pot da o estimare a sanselor de a obtine o sarcina cu ovocite proprii.

   • Comentariu scris de Echipa specialisti FIV
    Publicat la data de 7.11.2012, ora 12:26 pm

    Dr. D Albu: Rata de sarcini 2012 fata de 2011 in cadrul clinicii Medlife este in crestere, trendul ultimelor luni fiind de peste 50% sarcini biochimice si in jur de 45% sarcini in evolutie. Datele statistice complete le vom prezenta pe site la inceputul anului viitor, ceea ce vreau sa mentionez este ca la momentul de fata clinica noastra poate aborda, dpdv medical si embriologic, orice caz de medicina reproductiva.

 24. Comentariu scris de iulia
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 1:03 pm

  Buna ziua.
  Incercam de un an jumate sa facem un copil. Eu am 38 de ani , sotul 36. Eu sunt sanatoasa, dar rezerva ovariana este redusa. Sotului i-a fost depistata o teratospermie, doar 3% din speramatozoizi sunt normali. Am facut deja 3 inseminari si o IVF . La IVF au fost recoltate 3 ovocite, toate trei fecundate si transferate. Am trei intrebari:
  1. Ar trebui sa ne grabim si sa repetam IVF sau sa mai incercam si alte inseminari?
  2. este indicat sa fac laparoscopie pentru endometrioza, desi nu prezint nici un simptom? mi s-a spus ca o data cu varsta probabilitatea de a avea endometrioza creste, si dca vreau sa cresc sansele unui sarcini naturale sau prin inseminare ar trebui sa fac aceasta operatie.
  3. care este costul aproximativ al unei IVF in clinica dumneavoastra ?

 25. Comentariu scris de Nico
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 1:32 pm

  M-ar interesa care este in general rata de reusita a unui FIV pe ciclu natural.
  In cazul nostru infertilitatea este de natura masculina (nr spermatozoizi aprox 4-5 mil/ml, mobilitate a+b 10%, forme normale 1%) iar eu ovulez in fiecare luna, analize hormonale in regula. Faptul ca am 27 ani ar putea creste sansele de reusita?
  Multumesc

 26. Comentariu scris de Dana
  Publicat la data de 7.11.2012, ora 4:00 pm

  Buna ziua!
  Este adevarat ca deocamdata nu mai sunt fonduri pentru FIV gratuit? Stiti cumva daca se va continua si in 2013 cu acest program si cand putem afla?
  De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca analizele de mai jos sunt ok. Obserb tiroglobulina marita, este ceva grav? Va multumesc!
  TSH 1.709 (0.35 – 4.94 µUI/ml)
  Free T4 1.15 (0.71 – 1.48 ng/dL)
  Prolactina 23.48 (5.18 – 26.53 ng/ml)
  Testosteron 0.75
  SHBG 40 (19.8 – 155.2 nmol/L)
  DHEAS 266.7 (95.8 – 511.7 ug/dl)
  Ac Anti-spermatici 33.67 (Negativ: < 60 U/mL )
  Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO) 1 < 5.61 UI/ml
  Tiroglobulina 80 0.2 – 55 ng/ml

 27. Comentariu scris de Monica
  Publicat la data de 8.11.2012, ora 8:45 pm

  Buna ziua. Eu am 27 de ani sotul meu 36 care a fost diagnosticat cu tetrazoospermie severa si care am facut in octombrie un ICSI cu transfer de 2 blastocisti in ziua a 5 a de foarte buna calitate iar dupa 12 zile analiza de beta kcg rezultat 3. Mai avem congelati alti 4 embrioni. Ne puteti spune care ar fi cauza nereusitei si daca ne recomandate transferul de congelati. Si inca o intrebare daca se poate:a trecut mai bine de o luna de la transfer si continuu sa am doreri la ovare , care ar putea fi cauza si cauza si ce imi recomandati?

 28. Comentariu scris de Alin Vara
  Publicat la data de 8.11.2012, ora 9:24 pm

  Domnilor medici, doar o întrebare: credeți că embrionii sunt ființe umane?

 29. Comentariu scris de iby
  Publicat la data de 13.11.2012, ora 9:11 pm

  buna seara am 35 ani am avut 2 operatii laparoscopice printre care mi au extirpat si o trompa ,cealalta care o am au zis ca e infundata ce as putea face de a avea o sarcina care sint sansele va multumesc

 30. Comentariu scris de Ioana
  Publicat la data de 15.11.2012, ora 2:03 am

  Buna ziua, am 20 de ani si am fost depistata cu ambele ovare polichistice. Ultima menstra a fost pe data de 9 septembrie. Incerc sa raman insarcinata de ceva timp si nu reusesc. In urma cu cateva luni am fost la un control gineco si atunci nu aveam decat un singur ovar polichistic si am luat anticonceptipnale Karissa timp de 4 luni. Doctorita la care am fost atunci ma asigurat ca pot ramane insarcinata fara probleme atunci,insa astazi cand am fost la dumneaei am aflat vestea ingrozitoare ca nu pot ramane insarcinata in nici un caz cu ambele ovare polichistice,fapt ce contraria total ceea ce a spus la primul control.Am dureri in partea dreapta si o scurgere albicios-galbuie(miros neplacut).Am o acnee groaznica de 2 luni de zile dar nu am ten gras si nici pilozitate exagerata.Imi doresc foarte mult sa raman insarcinata. Ma poate ajuta cineva cu vreun sfat sau cu vreo informatie in legatura cu ce am povestit? Mentionez ca am avut relatii neprotejat ultimele luni.
  Va multumesc pentru orice tip de informatie !

 31. Comentariu scris de Aura
  Publicat la data de 14.12.2012, ora 10:05 am

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare : Sotul meu a fost diagnosticat cu OLIGOTERATOZOOSPERMIE SEVERA ce sanse am de a ramane insarcinata?
  Credeti ca daca fac IA este vro sansa de a ramane insarcinata.
  Va multumesc .

 32. Comentariu scris de danna
  Publicat la data de 5.2.2013, ora 6:14 pm

  Buna ziua,

  Am 28 ani, si am fost diagnosticata cu sterilitate primara de origine tubara, singura sansa este F.I.V., intrebarea mea este daca pot avea rezultate pozitive in incercarea unei fertilizari din moment ce trompele mele uterine, ambele, formeaza hidrosalpinx?!
  Ar trebui sa le scot de tot ca sa se prinda sarcina??? Ma intereseaza pentru ca nu-mi permit in niciun caz o a doua incercare (intelegeti, din punct de vedere financiar ma refer).
  Va rog, astept cu MARE interes un raspuns!!!
  Multumesc anticipat!
  Dana

 33. Comentariu scris de claudia
  Publicat la data de 7.2.2013, ora 4:48 pm

  buna ziua, am facut fiv recent , nereusit. trei et-uri, nereusite.
  precizez am op. miomectomie , doua laparoscopii , hidrosalpinx recidivat, bloc aderential postmiomectomie.
  sotul are OATS severa.
  varstele sunt de 40 si 41 ani. hormonal stau satisfacator la rezultatele analizelor de acum 2 ani.
  ce ne recomandati pt. o viitoare incercare de a avea propii copii?
  multumim

 34. Comentariu scris de oana
  Publicat la data de 18.2.2013, ora 12:33 am

  Buna ziua !
  Am 29 ani ,clinic sanatoasa,nici o sarcina obtinuta natural,sotul cu spermograme variabile,incercam de 7 ani sa facem un copil,2 fiv-uri la activ,prima data nu s-a obtinut nici un embrion,cele 5 ovocite nu s-au fertilizat,a doua oara din 4 ovocite s-au obtinut 3 embrioni de 8 celule si unul de 10 prin metoda ICSI.Au fost transferati 2 embrioni unul de 10 unul de 8,rezultatul a fost o sarcina fara embrion care s-a eliminat in cele din urma singura aproape de sfarsitul primului trimestru.Ce investigatii credeti ca sunt necesare in cazul nostru? Credeti ca poate fi vorba despre anomalii cromozomiale.Exista riscul ca si cei 2 embrioni congelati sa poarte aceleasi anomalii si sa nu duca la o sarcina viabila? Multumesc !

 35. Comentariu scris de viohera
  Publicat la data de 18.2.2013, ora 11:17 pm

  FSH-10.9 mIU/ml

  LH-6.90 mIU/ml

  AMH- 0.85 micg /l

  Am 40 de ani, am fost trimisa sa-mi fac aceste analize. As dori sa-mi spuneti daca am sanse sa am copii, credeti ca numai prin FIV. Mentinez , nu am avut si nu am ovare polichistice, mamografia este normala, sotul meu este sanatos. Multumesc.

 36. Comentariu scris de aurelia
  Publicat la data de 27.2.2013, ora 9:29 pm

  Buna seara!
  Ma puteti ajuta si pe mine … va rog!

  Am facut HSG iar rezultatul este:

  Uter de talie normala, laterodeviat spre stanga , cu contururi nete, regulate, opacifiat omogen
  Trompa dreapta – nu se opacifiaza
  Trompa stanga – filiforma, nu este permeabila
  Proba Cotte negativa bilateral

  As dori sa stiu daca am sanse sa raman insarcinata iar aceasta va intreb deoarece am avut, in urma cu aproape 8 luni, o sarcina ce s-a oprit din evolutie la 6-7 saptamani si nu am dori sa facem FIV. SI ce ar trebui sa mai fac pentru a avea rezultate in acest sens.

  Va multumesc foarte mult!

 37. Comentariu scris de alina
  Publicat la data de 4.3.2013, ora 8:30 pm

  sunt casatorita de 10 ani si nu pot avea copii am infertilitate secundara am facut tratament cu ovitrelle dar tot nimic sunt tot la stadiul acesta ne dorim fffoarte mult un copil vreau sa ma ajutati

 38. Comentariu scris de corina
  Publicat la data de 12.3.2013, ora 2:04 pm

  buna ziua,am facut doua fivuri la giulesti,primul cu doi embrioni ramasi dar sarcina pierduta la patru saptamani,a urmat o operatie de uter sept apoi al doilea fiv sarcina fiind pirduta la noua saptamani declarata sac gestational gol,mentionez ca sotul meu are hepatita c,dar spermograma este buna,eu am 37 de ani si doi copii nascuti,sunt la a doua casatorie si ne dorim un copil cum ne puteti ajuta va multumim.

 39. Comentariu scris de Loredana
  Publicat la data de 10.4.2013, ora 3:40 pm

  Buna ziua. Numele meu este Loredana am 24 ani ..de 2 ani incerc sa raman insarcinata si nu reusesc.am facut toate analizele , papanicolau, mycloplasma,ureaplasma, histerosalpinografia plus evidetierea ovarelor, uterului , partenerul a facut spermograma care a iesit in regula.. nu stiu care ar fi cauza de nu raman insarcinata. anticonceptionale nu am luat niciodata .. doar k am ciclu neregulat asa cred eu. deoarce de la luna la luna intrazie ..ex luna martie 22 luna aprilie 25-26 depinde.astept un sfat va multumesc

  • Comentariu scris de Dana
   Publicat la data de 1.11.2014, ora 7:15 pm

   Loredana, s-ar putea sa ai ovare micropolichistice, ovulatia sa nu se intample “organizat” . Foloseste teste de depistare a ovulatiei. Verifica deasemenea AMH-ul (rezerva ovarianta). Chiar daca esti tanara, uneori poate fi o problema…

 40. Comentariu scris de oana
  Publicat la data de 16.5.2013, ora 7:24 pm

  buna ziua eu si sotul am facut toate analizele la o clinica din spania si singura problema care mi-a gasit-o e trompa stanga infundata dupa care mi-au spus ca singura solutie e fiv .Intrebarea mea este daca cu o trompa poti ramane insarcinata natural cu toate ca incercam de 2 ani.Aici am dreptul la 2 fiv gratis dar adevarul e ca imi este f frica va multumesc

  • Comentariu scris de Dana
   Publicat la data de 1.11.2014, ora 7:17 pm

   Pai, Oana…ce mai stai pe ganduri , daca iti doresti copii iar acesta este mijlocul (de care apropo, in Romania nu beneficiezi gratuit) , nu mai sta pe ganduri. Succes!

 41. Comentariu scris de Lucia
  Publicat la data de 24.5.2013, ora 12:55 am

  Buna ziua

  Intrebarea mea este daca faceti parte din cadrul subprogramului de fertilizare in vitro si embriotransfer finantat in mare parte de Ministerul Sanatati
  Multumesc

 42. Comentariu scris de Tamara
  Publicat la data de 9.7.2013, ora 4:07 pm

  Este recomandata FIV, dupa tratamentul de stimulare, daca din echografia facuta inainte de FIV rezulta ca am un singur ovocit matur, eu avand 44 de ani ?
  Sau e necesara schimbarea tratamentului ?

 43. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 16.7.2013, ora 2:38 pm

  Buna ziua. Pentru a avea un copil am decis sa facem o serie de analize pt a fi in regula inainte sa ne apucam de un copil, dar din pacate am fost diagnostica avand ureaplasma prezenta :( . Am inceput un tratament de 10 zile si apoi am repetat analiza, dar nu trecuse, apoi mi-a recomandat da fac 3 luni tratament , apoi dupa 6 saptamani sa ma duc in control, pentru a vedea daca mai am aceasta bacterie. M-a dezamagit total aceasta bacterie, pentru ca ne dorim un copil :( . Se intalnesc des aceste cazuri ? Sunt ingrijorata, pentru ca am varsta de 26 de ani si ne dorim un bb.

 44. Comentariu scris de GABI
  Publicat la data de 25.7.2013, ora 9:09 pm

  BUNA ZIUA AM 33 DE ANI CI AM FOST DIACNOSTICAT CU AZZOSPERMIE OBSTRUCTIVA BILATERALA DE PROF DR CALONFIRESCU CARA MA TRIMIS LA DL DR MIHALCA RADU MI SAU FACUT MAI MULTE ANALIZE DIN CARE MI SA ZIS CA SPERMATOGENEZA AR FI IN LIMITE NORMALE DOAR CA NU SE POATE ELIBERA ASI DORI SA STIU DACA SE POATE CORECTA CUMVA CHIRURGICAL ACEASTA DISFUNCTIE SI DACA AR MAI FI SANSE SA DEVIN PARINTE PE CALE NATURALA ANALIZELE SOTIEI AU ESTI BUNE SI PARE CA TOTUL AR FII IN REGULA CU EA CE NE SFATUITI SA URMAM CA SINCER SINTEM TOTAL DEBUSOLATI VA MULTUMIN DIN SUFLET

 45. Comentariu scris de andreea stan
  Publicat la data de 22.9.2013, ora 5:38 pm

  am 26 ani ,3 fiv-uri nereusite si 2 mutatii de trombofilie,ovocite nu produc prea multe 2,3….mai am sanse sa raman la al 4 lea fiv? ce as putea face sa raman gravida?

 46. Comentariu scris de venera
  Publicat la data de 8.11.2013, ora 12:39 am

  am fct fiv la giulesti: am avut 11 ovocite care s au fertilizat toate, am avut 3 blastocisti la et fara nici un rezultat , eu am trompele scoase si sotul o spermograma proasta dar am fct icsi credeti k as avea mai multe sanse la alta clinica??? am raspuns fff bine tratamentului , am 34 ani.

 47. Comentariu scris de ioana
  Publicat la data de 18.11.2013, ora 1:28 pm

  Buna ziua, in urma unei hsg ,rezultateul a fost urmator,
  col uterin cu aspect normal.Canal cervical cu calibru normal.Uter retrovers si laterodeviatie stanga.Cavitate uterina cu forma si dimensiuni normale,contur regulat,opacifiere completa,omogena fara imagini lacunare sau aditie,fara sinechii,coarne uterine liber.
  Ambele trompe nepermeabile,cu opacifiere partiala pe aprox 4-5 cm bilateral,cu obstacol complet la nivel proximal care nu a cedat la injectarea cu presiune crescuta a substantei de contrast ,fara extravazare in peritoneu.I coborare cu examinarea ecografica, se confirma si diagnosticul de obstructie distala cu hidrosalpinx.Proba cotte negativa bilateral.Mi s-a recomandat scoaterea ambelor trompe .Nu exista alta sansa de salvare a trompelor?
  Multumesc

  • Comentariu scris de venera
   Publicat la data de 18.11.2013, ora 11:02 pm

   buna ioana si eu am avut tot hidrosalpinx ,m amoperat la paroscop si tot nuam ramas insarcinata ,am fct analize pt fiv si mi s apropus sa scot trompele pt a nu face o sarcina extrauterina si le am scos si am fct fiv , dar tot nu am ramas insarcinata, eu mai vreau sa incerc, dar sa sti k nu ai alta metoda de a salva doar o operatie laparascop dar slabe sanse sa ramai ,sau instilati dar ai sanse mari sa faci extrauterina si tot acolo ajungi. imi pare rau de toate fetele care se confrunta cu asemenea probleme. pup si iti urez bafta in tot ce faci.

 48. Comentariu scris de Alina Elena
  Publicat la data de 13.1.2014, ora 9:16 pm

  Buna ziua , in urma a numeroase analize am aflat ca sotul meu are o spermograma destul de urata , cu motililtate scazuta , si un numar de 20000 de spermatozoizi.Am facut doua inseminari , insa fara rezultate , din pacate a trecut destul de mult timp si fara nici un rezultat . Fertilizarea nu am luat-o in calcul ,pt ca mi se pare o metoda destul de invaziva , mai ales ca in momentul inseminarilor nu ni s-a explicat mai nimic , ce sanse sunt sau nu sunt si atunci am renuntat. Ma intereseaza daca exista tratament pentru imbunatatirea vizibila a spermogramei si ce sanse sunt pentru o sarcina in mod natural, varsta mea fiind destul de inaintata , adica 40 de ani.

  • Comentariu scris de Dana
   Publicat la data de 1.11.2014, ora 7:26 pm

   Dana, cum ai 40 ani (vezi ce rezerva ovariana mai ai, AMH), mergi la o clinica specializata exclusiv / fertilizare. Daca spui ca si sotul are ceva probleme, ar fi trebuit facuta o analiza (halosperm) sa vedeti ce tip de procedura ar fi mai potrivita pentru voi. Cea mai “sigura” ar fi selectie ICSI/ P-ICSI. Sunt metode mult mai rapide de a avea succes, decat reglarea functiei organismului, pe partea de spermograma. Asta daca te grabesti.. Succes!

 49. Comentariu scris de Lia
  Publicat la data de 4.3.2014, ora 10:50 am

  Buna ziua ,,as vrea sa va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns::am 44 de ani,,in anul 1988,am avut o sarcina,,,dar din pacate dupa 8 luni baietelul a decedat….dar de atunci nu am mai ramas insarcinata….acum as vrea sa fac FIV ,,imi puteti spune daca in urma unui tratament medicamentos,,sant sanse din prima sa raman insarcinata???de obicei eu raspund,pozitiv la un tratament medicamentos,,nu am probleme,,,dar as vrea sa stiu sansele pe care mi le dati,la aceasta varsta!!! va multumesc.

  • Comentariu scris de Dana
   Publicat la data de 1.11.2014, ora 7:31 pm

   Lia, verifica rezerva ta ovariana disponibila (AMH). Procedurile FIV implica o zona de stimulare = tratament (cred ca la acest aspect te referi). Trebuie sa fii supravegheata de medic, aceasta stimulare trebuie individualizata, pentru a nu duce la anumite complicatii (hiperstimulare). Ovocitele se combina in laborator, rezultand embrioni/ blastocisti (functie de metoda considerata de embriolog in general si de tine, in particular). Alege o clinica de specialitate, care sa poata duce la succes aceste proceduri. Succes!

 50. Comentariu scris de Jamy
  Publicat la data de 15.3.2014, ora 10:34 am

  Buna ziua tuturor. Am 30 ani, iar soțul meu 39. Am fost operata de 2 ori de endometriom pe ovarul stâng in Iunie 2013 si Martie 2014. In rest analizele mele sunt bune. Probleme are si soțul meu. A fost diagnosticat cu oligoastenoteratozoospermie severa. După 3 luni de profertil si omega 3-6-9 Spermograma nu arată deloc bine ph 7,6, lichifiere completa, concentratie 0,4mil/ml, mobilitate 30%, forme normale 2%, anormale 98%, iar Fsh 49,6. Oare sunt șanse sa facem si noi un copil?! Sunt șanse?! Am tot citit pe net tot ce am găsit si sunt foarte dezamagita pt ca cupluri cu analize mult mai bune ca noi nu au reușit. Se merita sa facă FIV? Sau mai bine încep demersurile de adoptie? Va multumesc anticipat pentru răspuns.

  • Comentariu scris de Dana
   Publicat la data de 1.11.2014, ora 7:37 pm

   Jamy, daca vrei sa aveti copilul vostru, merita sa incerci . Nu conteaza nici efortul financiar, daca speri in reusita! Cred ca in cazul vostru numai metoda ICSI/ P-ICSI (numai acestea se fac la noi in Romania/ segmentul vostru de probleme) ar fi succes. Asta va fi stabilit in principiu de embriolog, dupa ce vor vedea analizele voastre. Varsta te ajuta , deci succes!

 51. Comentariu scris de adriana iliana
  Publicat la data de 9.7.2014, ora 10:54 am

  buna ziua,am 40 de ani,sotul 39,am facut fiv cu stimulare hormonala dar fara nici un rezultat.ce sanse credeti ca avem daca incercam fiv pe ciclu natural eu avind amh 0,o8?va multumesc

  • Comentariu scris de Dana
   Publicat la data de 1.11.2014, ora 7:39 pm

   Adriana, mergi la cativa embriologi si cere parearea acestora… ai rezerva mica, nu stiu daca stimularea mai poate face ceva in plus :( Vezi insa daca sunt metode mai bune decat cele de la noi din tara la care ai putea sa recurgi in situatia ta… Succes si indeplinirea dorintei de a fi mamica!

 52. Comentariu scris de raluca
  Publicat la data de 14.7.2014, ora 8:17 pm

  Buna ziua! Am si eu o intrebare ! Sunt in al doilea ciclu de fiv si cm nu mia venit! Doar cand ma duc la baie e ceva maro cafe pe hartia igienica! Primul fiv a fost o sarcina biochimica cu 2 embrioni de 2 zile. Am facut un test de sarcina in xiua a 11 post transfer de blastoncit si au fost a doua linie ffff slab vizibila.in ziua post tranfer alt test de sarcina ( mentionez ca sunt de la farmacie) nu se vede deloc a doua linie.mai am 3 zile de asteptare pan la beta hcg.e posibil sa fiu.Simtomw nu am nici una .Decat ma doar ovarele ca si cand imi vine cm.va multumesc

 53. Comentariu scris de raluca
  Publicat la data de 14.7.2014, ora 8:18 pm

  Scuze ! Ziua a 13 post transfer

 54. Comentariu scris de Alexandra
  Publicat la data de 24.7.2014, ora 1:42 pm

  Buna ziua, am 29 de ani in urma unei interventii chirurgicale (2005- chist ovarian) am ramas cu un singur ovar. Eu si sotul meu incercam de cativa ani sa concepem un bebe. Anul acesta am facut niste investigatii mai amanuntite deoarece singura sansa de a ne implinii visul este FIV. Spermograma sotului a avut ca rezultat oligozoospermie, deloc buna.
  Eu am facut analizele hormonale , care sunt din cate am vazut in limitele normale, printre care si cea de AMH care a avut rezultat 0,20. Imi puteti da un sfat. Sunt speriata sper ca se vom reusi.
  Va multumesc frumos.

 55. Comentariu scris de adina romanescu
  Publicat la data de 13.10.2014, ora 2:35 pm

  Buna ziua, Dupa o salpingectomie partiala dreapta, iar pe stanga obstructie intramurala datorata unei formatiuni tumorale, canularea tubara nereusita prin sonda cook, am incercat in sept-oct 2014 fiv (4 ovocite, 3 embrioni, doi embrioni transferati). Intrebarea este pot cu amh 0.9 sa incerc fiv pe ciclu natural sau sa se transfere ovocitele spre a fi fecundate natural direct in uter? Multumesc

 56. Comentariu scris de raluca
  Publicat la data de 13.10.2014, ora 10:40 pm

  Buna seara ! Am facut o inseminare in fiv cu 2 embrioni de 1 zi si jumatate care au rezultat o sarcina biochimica dupa care am facut al 2 lea fiv cu embrioni de 5 zile congelat si nimic . Mentionez ca eu din punct de vedere medical sunt sanatoAsa si situl are spermogramaa rea. As dori sa stiu daca un chist pe ovar poate influenta urmatorul fiv. Chistul mia aparut in urma cu o luna , nu il aveam inainte. Multumesc mult

  • Comentariu scris de daria donose
   Publicat la data de 29.10.2014, ora 10:04 pm

   Buna seara! Ne grabim si noi, catre un fiv, ca suntem pe ultima suta de metri, cu amh <0,1 si 42 ani la purtator( 8 inseminari nereusite si probleme la spermograma, desi am avut si doua sarcini obtinute spontan in ultimii 5 ani…) Ne sfatuiti sa apelam direct la ovocite donate sau mai e o sansa, cu materialul genetic personal? Multumim anticipat, in cazul ca mai raspunde cineva aici! Bafta multa, tuturor, in implinirea visului!

   • Comentariu scris de Dana
    Publicat la data de 1.11.2014, ora 7:56 pm

    Daria, daca vreti copilul vostru, alegeti medicul potrivit – care sa va vada situatia, sa va explice clar procedurile, sa faca tratament pesonalizat situatiei vostre si poti fi norocoasa. Mai ales ca ai avut sarcini obtinute spontan… cred ca embrionii nu au fost , micutii,”luptatori” datorita spermogramei sotului. Asadar, mergi la un medic bun cat mai repede (problema AMH-ului), cred ca aveti nevoie (va va spune la momentul potrivit numai embriologul) una din aceste proceduri: ICSI/ P-ICSI pentru a face selectia spermatozoizilor si formarea cat mai viabila a embrionilor. Succes!

 57. Comentariu scris de Marian Bogdan
  Publicat la data de 21.2.2015, ora 6:25 pm

  Buna ziua am si eu o mare problema : in urma cu 4 ani am efectuat o spermograma rezultatul fiind dezamagitor (oligospermie ) avand un nr de 12mil/ml spermatozoizi , la acel moment nu am dat mare importanta si nu am urmat nici un tratament . Dar acum am efectuat o alta spermograma si rezultatul s- a inrautatit : Lichid spermatic 4.0 , timp de omogenizare normal , aspect culoare alba, pH 7,2 , nr spermatozoizi redus 1,5mil/ml mobilitate redusa, 50% au miscari lente , morfologie aprox 40% au malformatii Diagnostic oligospermie severa . Mi s a mai spus ca am o INTENSA REACTIE LEUCOCITARA si sa repet spermograma , am repetato si acelasi rezultat Prezenta flora microbiana. Am fost la un medic Urolog si mi-a zis dupa control ca am Prostatita cronica si mi a dat urmatorul tratament ( Antibiotic Tavanic 500mg si 3 luni Profertil ) Sa mai iau si Napraznic , zinc , seleniu , vit e .Sau sa urmez doar tratamentul prescris de medicul urolog Cat de grava este situatia , avem vreo sansa sa facem bebe pe cale naturala sau pe alta cale ? Dupa ce termin antibioticul Dr a zis sa fac o Spermocultura . Multumesc mult !

 58. Comentariu scris de mariana
  Publicat la data de 15.3.2015, ora 10:54 pm

  se pot verifica embrionii din punct de vedere al anomaliilor genetice?

 59. Comentariu scris de mariana
  Publicat la data de 15.3.2015, ora 11:02 pm

  cum pot afla daca voi da nastere unui copil surdomut in conditiile in care parintii mei au aceasta boala genetica?am observat ca gena se transmite pe latura feminina si intreb daca pot alege sexul copilului la Fiv?

 60. Comentariu scris de Horatiu
  Publicat la data de 23.5.2015, ora 2:50 pm

  Buna ziua…..
  Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu interpretarea spermogramei
  Volum: 6 ml [ Val. biol. ref: >=1.5 mL ]
  PH: 8 [ Val. biol. ref: >=7.2 ]
  Leucocite :< 1 milion/mL
  [ Val. biol. ref:< 1 milion/mL , conform WHO 5 th* ]
  Perioada de abstinenta: 3 zile
  [ 2 - 7 zile , recomandare WHO 5 th ]
  Culoare : gri opalescent
  Consistenta : normala
  Lichefiere : normala
  Aglutinare : absenta
  Nr. spermatozoizi/mL (automat) : < 2 milioane
  Nr. spermatozoizi/mL (manual) : = 15 milion/mL , conform WHO 5 th
  Concluzie: Criptozoospermie
  Absenti spermatozoizi pe frotiul direct din lichidul seminal; prezenti spermatozoizi in preparatul obtinut dupa centrifugarea ejaculatului.
  Ce inseamna asta? Pot fi tata?
  Putem avea copii?
  Va multumesc

 61. Comentariu scris de Axinte mihaela
  Publicat la data de 2.9.2015, ora 12:18 pm

  Am avut 3 fiv 2 nereusite al 3 sarcina oprita din evolutie cariotip bebe am facut sa descoperit talasemie7 noi facand testele genetice e posibil la urmatoarea sarcina sa fie cu probleme pentr ca deja am dacut al 4 fiv asteptam beta

 62. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 30.10.2015, ora 9:26 pm

  Buna seara! In urma cu 3 ani am avut 2 sarcini oprite in evolutie de atunci nu am mai ramas insarcinata. Anul acesta am facut 2 inseminari iui si un Fiv toate nereusite. Analizele sunt ok(inclusiv teste trombofilie , tsh, progesteron, fsh, lh toate normale) singura modificata fiind amh-0,76 precum si ale sotului. Se merita sa mai incerc un fiv? La ultimul fiv s-au recoltat 6 ovocite din care numai 2 au fost ok restul nu au mai evoluat incepand cu ziua a cincea.Va multumesc!

 63. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 30.10.2015, ora 9:36 pm

  Buna seara! Am 35 de ani si in urma cu 3 ani am avut 2 sarcini oprite in evolutie di de atunci nu am mai ramas insarcinata. In aceasta perioada am facut analize toate sunt in limite normale cu exceptia amh-0,76(inclusiv teste de trombofilie ,tsh, progesteron, fsh, lh ). Am facut si histerosalpingografie- normala, spermograma sotului la fel .Anul acesta am facut 2 inseminari iui si un fiv nereusit. Merita sa mai fac un fiv? Ce analize as putea sa mai fac? Va multumesc!

 64. Comentariu scris de sorana
  Publicat la data de 21.3.2016, ora 1:48 pm

  buna ziua am 26 de ani si la varsta de 21 ani am avut o sarcina extrauterina in urma careia mia fost taiata trompa stanga si acum 2 ani mi sa spus ca am chist pe ovarul drept dar dupa operatie mi sa spus ca defapt era tumoare acum la 2 ani dupa operatie mi sa spus ca trompa dreapta care mia ramas intreaga este umeda si ca din acceasta cauza nu pot ramane insarcinata. nu exista vreun tratamenta pentru a nu fi devoita sa ajung la insemantare artificiala?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !