Expunerea la fumul de tigara in primii ani de viata afecteaza copiii pe durata intregii lor vieti

Fumatul pasiv in perioada copilariei poate cauza probleme de sanatate pe termen lung si o durata de viata mai scurta, conform noilor declaratii facute de reprezentantii American Heart Association. In genere, afectiunile asociate fumatului pasiv – printre care infectiile pulmonare si astm – sunt cunoscute publicului larg, insa, cu toate astea, multi copii sunt expusi fumului de tigara la domiciliu sau in locurile publice.


“Copiii ce fac parte din grupurile de minoritati, precum si cei care provin din medii sarace, sunt expusi mult mai frecvent fumului de tigara in primii ani de viata, iar faptul ca fumatul este foarte adictiv, impreuna cu accesul facil la tutun, face ca problemele asociate fumatului pasiv sa fie in continuare un motiv de ingrijorare,” declara Dr. Geetha Raghuver, autoarea comunicatului de presa al Organizatiei American Heart Association.

Numai in Statele Unite ale Americii, un procent estimat de 24 de milioane de copii nefumatori si tineri sunt expusi fumului de tigara, in mare parte din cauza parintilor care fumeaza in preajma acestora.

In anul 2012, cercetatorii au descoperit cotinina – o chimicala eliberata de organismul uman ca urmare a administrarii de nicotina prin fumatul activ sau pasiv – in probele de sange colectate de la aproape 41% din populatia Statelor Unite ale Americii reprezentate de copii cu varste intre 3 si 11 ani, precum si in probleme de sange colectate de la copiii cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani in procent de 34%.

“Este o problema socio-economica si de ingrijire personala. Parintii ori nu inteleg, ori sunt ignoranti, cu privire la gravitatea situatiei expunerii celor mici la fumul de tigara, precum si la efectele pe care aceasta expunere le are asupra starii generale de sanatate a celor mici pe durata intregii lor vieti. Iar cauzele acestei situatii pot fi reperate in nivelul de educatie, accesul la asistenta medicala, precum si exemplul de viata pe care parintii fumatori il ofera copiilor lor,” a declarat Dr. Avni Joshi, medic pediatru in cadrul Clinicii Mayo din Rochester, Minnesota.

In timp ce medicii avertizeaza referitor la pericolele fumatului pasiv in primii ani de viata ai copiilor, cercetarile efectuate recent pe aceasta tema ofera mai multe explicatii cu privire la efectele expunerii la fumul de tigara pentru a motiva de ce este deosebit de important ca parintii sa tina cont de aceste lucruri.

Chimicalele ce intra in alcatuirea fumului de tigara pot declansa modificari ale fluxului sangvin, ale vaselor de sange, tensiune arteriala si modificari ale ritmului cardiac.

“Copiii sunt deosebit de vulnerabili la expunerea la fumul de tigara, cu atat mai mult cu cat nu se pot proteja singuri, si sunt foarte sensibili la efectele asociate fumatului pasiv. Insa aceste efecte pot fi greu detectabile de catre parinti in primii ani de viata ai celor mici, chiar daca protejarea acestora de fumul de tigara nu este o prioritate pentru multi parinti, care sunt mai degraba atenti la factorii de stres de zi cu zi, precum inscrierea copiilor la scoala, platile facturilor si asigurarea unei alimentarii echilibrate,” declara Dr. Annie Lintzenich Andrews, medic pediatru in cadrul Centrului Medical al Universitatii din Carolina de Sud.

Sursa: Reuters

G.T.

Articole similare:

 1. De ce fumez eu, de fapt? “Singurul lucru care te face sa vrei o tigara e tigara anterioara”. A te lasa sau nu – aceasta-i intrebarea
 2. Legea interzicerii fumatului in spatiile publice este asociata cu imbunatatirea starii de sanatate a intregii populatii
 3. Tigara din nasul copiilor. Despre fumatul pasiv de la varste fragede
 4. Cum gestionam in primii ani de viata evolutia copiilor nascuti prematur? Dr. Adrian Toma, medic primar neonatologie, a discutat online cu cititorii
 5. Simtul mirosului poate prezice durata de viata

Tags: , ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mihai
  Publicat la data de 14.9.2016, ora 3:40 pm

  Aceasta teorie nu se verifica in fapt. Atat eu, cat si sotia mea, am fost expusi fumului de tigara in copilarie si suntem sanatosi tun. Niciodata nu am avut probleme pulmonare, niciunul dintre noi. Se bate prea mult moneda pe fumat si prea putin pe factorii de stres, precum suprasolicitarea profesionala, aglomeratia, poluarea si mass-media.

  • Comentariu scris de geo
   Publicat la data de 14.9.2016, ora 5:41 pm

   1.Daca se verifica sau nu o spune statistica, pentru ca are o viziune de ansamblu, nu o viziunea limitata ca cea a subiectilor individuali.

   2.Sunteti fumatori?

  • Comentariu scris de Radu
   Publicat la data de 15.9.2016, ora 10:30 am

   Bah, ej’ nebun??! Daca tu sau nevasta sunteti sanatosi, e clar atunci ca aceasta teorie nu se verifica!! Nu inteleg de ce s-ar mai face studii la nivel mondial, ar trebui sa fiti intrebati doar tu si nevasta legat de orice, de la asta cu fumatul pasiv pana la eficienta detergentilor, bolile cardiovasculare, legatura dintre despaduriri si desertificare etc. E clar ca, daca voi aveti o parere sau experienta personala legata de un anumit subiect, atunci cercetarile si studiile pe oricate persoane si pe orice perioada de timp sunt gresite atat timp cat nu coincid cu parerea voastra. Ce parere aveti despre gravitatie, curentul electric, splitarea atomului, exista? Sau, daca nu le-ati produs sau cercetat personal, sunt si astea fantezii?

 2. Comentariu scris de Ciprian
  Publicat la data de 14.9.2016, ora 4:02 pm

  Si daca isi vor rupe un picior, tot din cauza fumatului(pasiv sau activ)va fi! Cam pt tot ce nu va puteti voi explica e de vina fumatul, ca e mai simplu asa! Si daca am fumat o tigara acum 20 de ani, de acolo mi-se trage!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !