Experientele religioase activeaza in creier aceeasi zona ca si sexul, drogurile si muzica

Știința și religia si-au găsit în sfârșit un interes comun: creierul uman. O noua cercetare dezvaluie neuroștiința din spatele experiențelor religioase intense, sugerand că momentele de iluminare spirituală sunt coordonate de aceleasi circuite ale creierului care sunt activate atunci când ne îndrăgostim, facem sex, ascultam muzică sau luam droguri, scrie iflscience.com.

“Experiența religioasă este, probabil, partea cea mai influentă a modului în care oamenii iau decizii care ne afectează pe toți,. Înțelegerea a ceea ce se intampla in creier pentru a se ajunge la aceste decizii este foarte importanta”, a spus co-autorul Jeff Anderson  de la Universitatea de Medicina Utah.

Pentru a-si da seama cum afecteaza credinta activitatea neurologica, cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (fMRI) pentru a scana creierul a 19 mormoni, in timp ce efectuau sarcini menite să trezească sentimente spirituale. Acestea au inclus ascultarea de lecturi din Cartea Mormonilor și vizionarea de materiale video a scenelor biblice.

In timpul experimentului, participanții au fost intrebati în mod regulat dacă “simt spiritul”, identificat ca fiind un sentiment de pace și apropiere de Dumnezeu și de alții și au fost instruiti să apese un buton când au ajuns la varful senzației spirituale.

Descriind concluziile lor in revista Social Neuroscience, cercetatorii scriu ca momentele de experienta religioasa intensa au avut tendința să se caracterizeze printr-o activare puternică într-o regiune a creierului numita nucleul accumbens, aceasta zona este puternic implicată în producerea de sentimente de plăcere, ca răspuns la stimuli cum ar fi sexul, muzica, mancarea si drogurile.

Autorii studiului au constatat si o activare in cortexul prefrontal medial, care este implicat în funcții cognitive superioare, cum ar fi raționamentul. Acest lucru sugerează că experiențele religioase sunt parțial produse prin hotărâre conștientă și atribuirea de valoare stimulilor religiosi, ceea ce înseamnă oamenii credinciosi aleg în mod activ credintele lor.

Chiar daca aceste rezultate pot fi fascinante, autorii studiului avertizeaza asupra faptului ca nu pot fi trase totusi prea multe concluzii, pentru ca experiențele religioase pot diferi enorm între indivizi și culturi, și sunt, prin urmare, susceptibile de a avea o gamă largă de cauze și consecințe neurologice.

Autor: A.R.

Articole similare:

 1. MedLife depășește 5000 de pacienți pe zi în zona de ambulatoriu și 1500 de pacienți pe zi în zona de spital
 2. Cum ne protejam de zona zoster?
 3. MedLife a înregistrat în primul semestru afaceri de 58,72 milioane euro, în creștere cu 32,7% față de aceeași perioadă a anului trecut
 4. De ce ne place muzica? Cea mai frumoasa obsesie umana sub lupa neurostiintelor
 5. Experientele traite in stare de moarte clinica au explicatii biologice

Tags: , ,

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Phœbe
  Publicat la data de 13.12.2016, ora 9:50 am

  Sau invers ?

 2. Comentariu scris de gheorghe
  Publicat la data de 13.12.2016, ora 11:44 am

  Au masurat partea materiala a posedarii demonice – proprie nu doar mormonilor.
  Asa cum aflam si din articol precum ca efectele masurate – se deduce – sint partial rezultat al activitatii proprii… “experiențele religioase sunt parțial produse prin hotărâre conștientă”; fiindca determinanta este “lucrarea” demonica, masurabila.
  Crestinul nu simte “spiritul”… si chiar daca “simte” ceva respinge provocarea senzoriala sau imaginara stiind de la Sfintii Parinti ca este aproape intotdeauna doar inselare, parte din razboiul duhovnicesc cu duhurile minciunii.

  • Comentariu scris de nihilism
   Publicat la data de 13.12.2016, ora 12:28 pm

   uau!! ce fumezi frate? Dar sfintii parinti ce zic de ignoranta, spalare pe creier si lipsa educatie? Sau de aia nu zic nimic?

 3. Comentariu scris de geo
  Publicat la data de 13.12.2016, ora 2:58 pm

  Mare atentie in interpretarea acestui articol! Chiar autorii studiului avertizeaza asupra interpretarilor eronate. Experientele religioase pot fi foarte diferite intre indivizi, iar asta nu spune ceva despre diferentele dintre oameni, ci mai degraba despre alegerile diferite pe care ajung oamenii sa le faca. Astfel, alegerile proprii ii pot indrepta fie spre fanatism, superstitie si ocultism, fie spre o religie crestina relationala si rationala, care subliniaza totodata o suma de valori si un cadru doctrinar (de legi care sustin spiritualitatea tot asa cum legile fizice fac posibil ca Universul sa functioneze si sa sustina viata).

  E evident atunci ca e foarte important sa stim ce tip de religie (dintre cele doua descrise mai sus) au persoanele studiate, pentru ca o religie oculta, superstitioasa si irationala va influenta creierul intr-un mod total diferit de o religie relationala si logica, precum e cea crestina.

  De remarcat ca observatiile asupra creierului se fac la nivel macro, nivel care ofera doar informatii de natura foarte generala. E ca si cum te-ai uita cu ochiul liber spre Pamant de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), deci FARA sa dispui de vreun alt instrument optic, si ai incerca sa tragi concluzii in timp real cu privire la civilizatia umana, la mediul politic, social, economic, cultural. Desi informatiile pe care le-ai putea observa de acolo ti-ar furniza unele indicii vagi cu privire la cateva din aceste aspecte, coborarea cu picioarele pe pamant s-ar putea sa te plaseze intr-o realitate mult mai complexa, cu implicatii diferite si imposibil de intuit de la distanta.

  Faptul ca experientele religioase activeaza in creier aceeasi zona ca si sexul, drogurile si muzica nu spune nimic despre tipul de activitate care se petrece acolo. Poate fi o activitate regulatorie. Ganditi-va la celebrul psiholog Carl Jung, care recomanda religia ca tratament pentru dependente.

  Mai mult, este foarte posibil ca in aceeasi zona a creierului sa se inregistreze o activitate intensa si in cadrul manifestarii relatiilor iterumane de prietenie, care presupun dragoste, empatie, respect, apreciere, incredere, fidelitate. Toate acestea sunt asociate cu o stare de bine, cu un sentiment de implinire. Si cum in religie este vorba de o relatie, in sensul pur si absolut al acestui cuvant, este de asteptat ca activitatea creierului din timpul studiului sa includa aceasta zona. In plus, o relatie implica mecanisme legate de rationamente si alegeri, ceea ce explica activitatea observata in cortexului prefrontal. Biblia crestina vede alegerea si responsabilitatea proprie ca pe un aspect de baza al credintei.

 4. Comentariu scris de nenea
  Publicat la data de 13.12.2016, ora 3:12 pm

  Asa se explica faptul ca, atunci cand crapa, unii cred ca au dat peste 70 de fecioare.

 5. Comentariu scris de Sofia
  Publicat la data de 13.12.2016, ora 10:07 pm

  de aici si vorba: “opium pentru mase”.

  • Comentariu scris de geo
   Publicat la data de 14.12.2016, ora 12:27 pm

   Asta spunea Karl Marx, filozoful socialist din care s-au inspirat comunistii de mai tarziu. Cu totii am trait oranduirea comunista “mai buna” pe care o propunea el in schimb, si care ne-a lasat un gust deosebit de amar. Karl Marx avea si nu avea dreptate in legatura cu religia. Depinde ce fel de religie analizam. Am scris in comentariul de mai sus ca sunt mari diferente intre religie si superstitie (considerata uzual, dar in mod gresit, religie).

   Muzica si indragostirea sunt de asemenea mentionate impreuna cu religia in articol. Consideri ca si cele doua sunt “opium pentru mase”, sau si aici trebuie sa fim foarte atenti cu afirmatiile si sa le nuantam in functie de situatiile foarte diferite pe care le intalnim?

 6. Comentariu scris de Experientele religioase activeaza in creier aceeasi zona ca si sexul, drogurile si muzica | Stiri de Elita pentru toti romanii
  Publicat la data de 14.12.2016, ora 1:08 am

  [...] Experientele religioase activeaza in creier aceeasi zona ca si sexul, drogurile si muzica De către admin – Dec 14, 2016 1 0 DISTRIBUIȚI Facebook Twitter (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Știința și religia si-au găsit în sfârșit un interes comun: creierul uman. O noua cercetare dezvaluie neuroștiința din spatele experiențelor religioase intense, sugerand că momentele de iluminare spirituală sunt coordonate de aceleasi circuite ale creierului care sunt activate atunci când ne îndrăgostim, facem sex, ascultam muzică sau luam droguri, scrie iflscience.com.Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro​ [...]

 7. Comentariu scris de Broca si Wernicke
  Publicat la data de 12.1.2017, ora 11:31 am

  Articolul simplifica mult prea multanumite lucruri, din el se deduce ca ar exista o zona dedicata pentru aceste experiente, ori ce se stie din teoriile legate de functionarea creierului, el functioneaza modular insa modulul nu se refera strict la o zona circumscrisa ci mai degraba la un soft sau o aplicatie dedicata, zonele activate fiind diferite.Faptul ca se activeaza zona din nucleus accumbens se datoreaza faptului ca toate experientele enumerate sunt placute, fie ca e vorba de sex, droguri sau spiritualitate, probabil fiind implicati aceasi mediatori chimici (dopamina, serotonina etc.). Insa nu poti pune un semn de egalitate intre un orgasm, o stare extatica produsa prin droguri si o experienta spirituala. E ca un smartphone, toate functioneaza la fel, softurile sunt scrise intrun limbaj comun dar userul alege ce aplicatii instaleaza.
  In rest multa sanatate mintala !!!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !