Exista o operatie cu laser pentru monturi (hallux valgus)?

Dr. Marius Uscatu / Foto: MedLive.ro

Fiind vorba despre o afectiune ortopedica cu mari implicatii de ordin estetic, fiecare pacienta isi pune problema unei interventii ideale, care sa presupuna incizie minima, inexistenta durerii si mai ales reintegrare sociala rapida. De aceea, intrebarea referitoare la existenta unei operatii cu laser pentru monturi este cel mai des pusa de paciente cand consulta medicul specialist, conform doctorului Marius Uscatu, Chirurg Ante-picior.

Ce trebuie sa stiti?

 • Exista o grava confuzie, care provine din neintelegerea substratului anatomic, precum si a mecanismului de aparitie a monturilor (hallux valgus).
 • Montul (hallux valgus) nu reprezinta in nici un caz un os nou aparut si nici o excrescenta osteo-cartilaginoasa sau de alta natura.
 • Montul (hallux valgus) reprezinta un os absolut normal (primul metatarsian, osul din spatele degetului mare), devenit insa proeminent datorita deplasarii sale progresive catre partea mediala a piciorului.
 • Deplasarea mediala a primului metatarsian este progresiva, lenta si ineluctabila, determinand agravarea proeminentei odata cu varsta.
 • Chirurgia moderna nu se mai limiteaza doar sa „”taie montul””, din simplul motiv ca nu exista un exces de tesut osos sau cartilaginos.
 • Orice simpla „taiere a montului” este o interventie mutilanta la adresa articulatiei „degetului mare” (metatarso-haluciene) si trebuie cu strictete refuzata de catre pacient.
 • Nu mai exista loc in secolul 21 pentru interventii chirurgicale de tip mutilant (amputatia de tip Schede a metatarsianului, amputatia falangei proximale tip Keller, amputatia capului primului metatarsian tip Mayo etc).
 • Prin urmare, orice incercare de tip cauzal de corectie a montului (hallux valgus) presupune sectionarea completa a osului (primul metatarsian) si re-pozitionarea lui cat mai aproape de situatia originara a articulatiei metatarso-sesamoido-falangiene (a „degetului mare”).
 • Laser-ul nu poate sectiona osul ci doar il arde sau il volatilizeaza, prin urmare nu poate fi vorba despre o operatie cu laser pentru monturi.
 • Tendinta actuala in chirurgia moderna a ante-piciorului este de a minimiza lungimea inciziei, prin urmare invazivitatea interventiei.
 • Tehnicile mini-invazive dezvoltate actualmente minimizeaza durerea, scurteaza durata spitalizarii, fac inutila orice imobilizare, usureaza mult perioada de recuperare si mai ales fac din recidiva doar o exceptie si nu o regula. Este vorba despre conceptul personal „fara durere, fara imobilizare, fara recidive”.
 • Trebuie precizat insa ca orice procedeu chirurgical corecteaza doar deformatia prezenta la momentul operatiei, nu anticipeaza si nici nu previne o deplasare ulterioara a metatarsianului, ca parte a evolutiei normale, mai ales in perioada fertila a pacientei (18-45 ani).
 • Rezultatul final este unul spectaculos atat estetic cat mai ales functional, premitand disparitia durerilor, mersul cvasi-normal, reintegrarea profesionala si sociala. Rezultatul depinde insa de o comunicare perfecta cu chirurgul, de asteptari rezonabile (in functie de natura deformatiei) si mai ales de prezenta unor interventii chirurgicale sau a unor afectiuni preexistente .
 • Chirurgia ante-piciorului nu este o “mica chirurgie”, asa cum inca se mai considera in lumea ortopediei. Este o ramura chirurgicala deosebit de complexa si pretentioasa, ce necesita multi ani de studiu, o infrastructura complexa si, mai ales, practica exclusiva a acestui domeniu restrans.

Autor: Dr. Marius Uscatu, Chirurg Ante-picior

Cititi mai multe pe blogul Dr. Marius Uscatu, Chirurg Ante-picior

Articole similare:

 1. Cum se trateaza bataturile plantare? Dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie-traumatologie, a discutat online cu cititorii
 2. Monturile, surplusul din pantofi. De ce apar si cum scapam de ele
 3. VIDEO Dr. Marius Uscatu, chirurg ante-picior: “Paradoxal, multe paciente pleaca chiar cu recomandarea de a-si inalta tocul.”
 4. Bataturile plantare nu se trateaza la cosmetician sau dermatolog si nu se indeparteaza chirurgical
 5. VIDEO Dr. Ioan Dragomir, chirurg: “La noi, interventiile chirurgicale pentru glanda tiroida se fac in situatii dificile, pentru ca pacientul ajunge tarziu la operatie.” Chirurgia glandei tiroide

Tags: , ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mariana Balici
  Publicat la data de 27.4.2015, ora 3:58 pm

  As dori sa aflu daca, odata cu operarea monturilor, se corecteaza si pozitia degetului alaturat care, impins de varful degetului mare, din cauza montului, s-a curbat si se asaza deasupra acestuia.
  Am aceasta deformare la ambele picioare. Este un chin sa gasesc pantofi potriviti si, acum primavara, latrecerea de la cizma la pantof, ambele zone sunt foarte dureroase.
  Astept cu nerabdare raspuns si, eventuale, sugestii.
  Mentionez ca am 68 de ani si procesul de deformare este foarte vechi.
  Cu respect, Mariana Balici

 2. Comentariu scris de Grigoriu Aurelia
  Publicat la data de 21.9.2015, ora 6:07 pm

  Buna ziua,
  Am 69 de ani si sunt din Iasi, as vrea sa stiu pasii prin care sa programez o operatie de hallux-valgus, daca sezonul rece este mai potrivit sau dimpotriva. Unde gasesc pe larg aceste informatii?
  Va multumesc,
  Aurelia GrigoriuLasa un comentariu


Do NOT fill this !