Evita medicii care te diagnosticheaza cu “pinteni calcaneeni” sau “ciocuri in calcai”. 11 intrebari si raspunsuri

Te doare piciorul? Evita medicii care pun diagnosticul de pinten calcaneean / Foto: Agerpres

In chirurgia moderna a piciorului nu exista diagnosticul de pinteni. Putem vorbi, in schimb, despre talalgii (dureri calcaneene), care pot avea 30-40 de cauze profund diferite. Intre aceste cauze nu se afla niciodata acesti faimosi pinteni, care trebuie complet ignorati, chiar daca determina o spectaculoasa imagine radiologica. Tratamentele propuse de medicii de scoala veche – anti-inflamatoare, laser – sunt perfect inutile, dar benigne, in timp ce injectiile cu Diprophos (infiltratiile) sau iradierea locala cu raze Roentgen pot genera complicatii grave. Trebuie sa mai stiti ca nu exista o interventie chirurgicala pentru pinten. Dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie, traumatologie, a raspuns intrebarilor cititorilor MedLive.ro.

Maria: Din noiembrie 2007 m-a durut calcaiul drept. Medicul de familie din Germania mi-a spus ca am pinten calcaneu, pentru care e nevoie sa port talonete, branturi ortopedice in pantofi, facute dupa amprenta piciorului. Am purtat un an de zile, dupa care mi-a aparut durerea si la calcaiul stang. In anul 2009, un doctor in Romania mi-a facut injectii cu Hyalgan in ambele calcaie. A fost mai bine cateva zile, apoi durerea a revenit, iar calcaiul stang este rosu si ma doare.

In octombrie 2009, am fost la un medic ortoped care m-a trimis sa fac o rezonanta magnetica la calcaiul stang. Mi s-a spus ca am “o fasciita plantara la un mic pinten si de asemenea o mica umflatura a maduvei osului, ca reactie la procesul de inflamatie al tendonului”. Dr. mi-a recomandat injectii locale cu cortizon, pe care le-am refuzat, fiindca am auzit ca sunt periculoase si fara efect indelungat. Mi-a prescris Meloxicam, apoi zece sedinte de laser. Dupa toate astea, un scurt timp a fost mai bine, iar acum durerile au reaparut. Dr. ortoped a spus sa fac mai departe, daca doresc, laser, ori injectii, iar in ultima instanta operatie.

Am aflat ca Posturologia ar fi in masura sa rezolve problema mea. Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac.

Dr. Marius Uscatu: Pentru a putea beneficia de un tratament eficient, aveti nevoie mai intai de un diagnostic corect (cele mentionate sunt puerile si departe de realitate). Nu exista un diagnostic de “pinten”, ci doar o constatare radiologica intamplatoare, fara legatura cu realitatea. Atat anti-inflamatoarele cat si laser–ul sunt perfect inutile dar benigne, pe cand injectiile (infiltratiile), in afara inutilitatii absolute, sunt catastrofale din punct de vedere al complicatiilor. Nu exista o interventie chirurgicala pentru “pinten”.

Talonetele plantare sunt eficiente numai daca sunt corect prescrise si executate.

Pe scurt, nu aveti nevoie nici de RMN, nici de echografie, nici de laser, ci de o consultatie specializata si competenta, care sa gaseasca originea durerilor calcaneene printre cele 30-40 de origini complet diferite.

Daca veti mai fi diagnosticata cu “pinten calcanean”, ar fi preferabil sa-l evitati complet pe medicul respectiv.

Mary: Am fost diagnosticata cu pinteni la piciorul stang. Dupa tratament cu laser, antiinlamatoare, fizioterapie, a cedat (il mai simt putin). Intre timp am facut o radiografie si mi s-a spus ca am si la dreptul. Insa dreptul mi s-a umflat si rosit (laba piciorului), iar durerea este puternica si in timpul noptii. Mi s-a inflamat si un deget si s-a inrosit (numai unul). Poate fi guta? Va multumesc!

Dr. Marius Uscatu: In chirurgia moderna a piciorului nu exista diagnosticul de “pinteni”. Putem in schimb vorbi despre talalgii (dureri calcaneene), care au vreo 30-40 de cauze profund diferite. Intre aceste cauze nu se afla niciodata acesti faimosi “pinteni”, care trebuie complet ignorati, chiar daca determina o spectaculoasa imagine radiologica. Trebuie sa refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica (de tip Diprophos) vi se va propune la nivelul calcaneului. De asemenea, trebuie sa evitati iradierea locala cu radiatii Roentgen. Ambele sunt perfect inutile si profund daunatoare.

Ce veti face totusi? Un examen clinic de finete, dar la un ortoped care sa nu va diagnosticheze cu “pinteni” si sa va convinga sa va faca infiltratii cortizonice.

F.Monica: Bona fetitei mele are o problema la un picior. In urma cu noua ani a facut o entorsa, dupa care a stat in picioare trei zile consecutiv, permanent, lucrand intr-un supermarket. Dupa acesta intamplare a inceput sa aiba niste dureri teribile la picior incat nu a mai putut merge la serviciu. Mi-a spus ca durerile au inceput sa fie mai dese de acum trei ani. La radiografie s-a descoperit ca avea pinteni in calcai. In tot acest timp a facut diferite tratamente: fizioterapie, masaje, raze x si multe infiltratii (cu diprophos), dar nici unul nu a ajutat la vindecarea piciorului. A luat diferite medicamente pentru alinarea durerii: Ketonal, Milgamma, Medrol, Tanakan, Lirika, ultimul dintre aceste dovedindu-se a fi cel mai eficient, insa mai nou isi face efectul numai dupa o saptamana de tratament. Durerile au devenit foarte mari. De multe ori i se umfla si glezna.

Intrebarea noastra este daca urmatorul pas este operatia? Este adevarat ca dupa operatie e posibil ca durerile sa fie si mai mari? Ce se mai poate face ca sa scape de aceste dureri teribile?

Dr. Marius Uscatu: Simptomele descrise de D-voastra pot avea zeci de cauze, dar niciodata “pintenii calcaneeni” nu reprezinta originea suferintei.
Poate fi vorba despre o artroza post-traumatica, sau oricare din cele 40-50 de cauze diferite. Infiltratiile cu Diprophos la acest nivel sunt catastrofale si mai ales inutile, asa dupa cum ati remarcat deja. Nu stiu la ce operatie va referiti, insa daca era vorba despre aceea de “eliminare a pintenilor” este bine s-o uitati, fiind vorba despre ceva ce nu se mai practica de 50 de ani datorita perfectei inutilitati, fiind insotita de complicatii foarte grave. Sfatul este sa procedati la o examinare clinica atenta si competenta, la un medic care sa nu va propuna diagnostice puerile de genul “pinten calcanean”.

Elena Simona Burduv: Prietenul meu are 38 de ani si de un an si ceva il dor ingrozitor de rau picioarele (mai exact pulpele si gleznele). Am fost la mai multi medici dintre care doi i-au injectat fara nici un consult amanuntit Diprophos (fara nici un rezultat contra durerilor) punand diagnostic de pinteni sau ciocuri la calcai . Nu stiu unde trebuie sa mergem pentru un consult amanuntit, pentru a sti macar un diagnostic corect, la neurologie sau la medic specialist ortopedie? Mentionez ca durerile au devenit din ce in ce mai greu de suportat. Va multumesc.

Dr. Marius Uscatu: Trebuie sa evitati cu strictete orice injectie (infiltratie) cortizonica gen Diprophos. Nu exista un diagnostic veritabil de “pinteni sau ciocuri la calcai”, este doar o poveste a radiologilor, reumatologilor sau ortopezilor de scoala mai veche. Durerea descrisa poate avea peste 40-50 de origini profund diferite, care vor fi decelate in cursul unui examen clinic amanuntit si competent.

Toma Petru: Am 57ani si am diabet tip II cu tratament medicamentos. Nu fac sport. Am inaltimea de 1,67 si o greutate de 95 kg, nu am avut niciodata picioare rupte si nu am suferit nici o alta afectiune, singurele socuri asupra picioarelor au fost entorsele. As vrea sa stiu ce unguente sau medicamente as putea lua pentru pinteni la calcaie din cele relatate de radiolog.

Dr. Marius Uscatu: Diagnosticul de “pinten calcanean” este ceva inexistent, fiind doar o constatare radiologica fara nici o legatura cu durerile D-voastra. Acesta este motivul pentru care eu nu recomand niciodata radiografie in talalgii (durerile calcaneene): intotdeauna se gaseste vreun radiolog sau reumatolog sau ortoped sa vina cu acest pseudo-diagnostic de “pinten”. In cazul D-voastra 99% din problema sta in obezitatea grava de care suferiti, care provoaca probleme deosebite de ordin mecanic la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor si oaselor piciorului.

Indiferent care ar fi sursa si originea durerilor calcaneene (decelabila printr-un consult atent, superspecializat), fara o normalizare a greutatii (catre 60 kg) nici un tratament din lume nu va ameliora durerile D-voastra. Nu exista absolut nici un unguent, nici un medicament sau vreo procedura utila.

Va avertizez sa refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica (de tip Diprophos) la nivel calcanean care, in cazul unui diabetic ca D-voastra, se poate termina printr-o amputatie a piciorului. Va stau la dispozitie cand doriti, pentru un diagnostic cauzal.

Constantin Tudor Pop, 24 de ani: Am fost diagnosticat cu pinten calcanean la ambele calcaie (la stangul mai grav) si as intreba daca se poate sa imi spuneti daca pot scapa de ele si cum? Mi s-a spus ca se pot (taia) opera cu laser undeva in Arad.

Nistor Maria: De mai multi ani, poate patru, am avut pe rand durere la glezne, si am presupus ca am calcat rau si am entorse. In timp, durerile au revenit in calcaie. Am facut radiografii si mi-a gasit pinteni calcaneeni, de atunci fac tratamente peste tratamente si nimic, am facut fizioterapii, laser, raze roentgen si multe altele. Ma dor foarte tare si cand stau, si cand merg, aproape ca mi-e imposibil sa merg, ma tin de pereti si mi-e foarte greu pentru ca lucrez in picioare si ce ma fac? Ce alte investigatii ar trebui sa mai fac? Va rog sa ma ajutati, am 38 de ani.

Dr. Marius Uscatu: Va raspund punctual:
- aceste “ciocuri” (“pinteni”) nu reprezinta niciodata cauza durerii, ci un simptom banal; in sine, aceste “ciocuri” nu dor niciodata, dovada fiind cei peste 90% dintre purtatori care sunt asimptomatici (nu au acuzat niciodata dureri la acest nivel);
- exista circa 50 de cauze diferite pentru talalgii (durerile calcaneene), care trebuiesc atent studiate de catre un specialist, facand abstractie absoluta de existenta “pintenilor”;
- fizioterapia are un efect pur simptomatic, reusind sa amelioreze temporar durerea si nu un efect cauzal;
- nu va sfatuiesc sa efectuati tratamente de tip iradiere cu radiatii Roentgen sau laser, fiind inutile si chiar daunatoare pe o problema pur mecanica;
- infiltratiile cortizonice locale sunt profund daunatoare, putand provoca infectii, rupturi musculo-aponevrotice etc; prin urmare, refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica gen Diprophos!
- chirurgia este complet si total interzisa, inlaturarea chirurgicala a “ciocurilor” fiind urmata invariabil de refacerea acestora (in cel mai bun caz…), ca si de complicatii gravissime;
- trebuie mai intai pus diagnosticul de precizie si apoi prescris un tratament corespunzator.

Gabriela Morut: Am urmarit unele discutii si pana la urma m-am decis sa va cer sfatul. Sotul meu are de vreo doua-trei luni dureri la calcaie, azi am mers la medic si am facut o radiografie – diagnostic – mic pintene calcaneean anterior plantar stanga si calcificare ligamentara la insertia calcaneean posterioara drepata – din cele citite una din cauze ar putea fi stresul si ma intrebam daca faptul ca a jucat seara de seara (pana cand durerile au devenit tot mai puternice) una-doua ore tenis cu piciorul, pe teren sintetic, ar putea fi una din cauze? Singurul tratament pe care il face in acest moment este terapia cu laser – a facut prima sedinta azi si merge si maine. Are inaltime 1.80 si 80kg, 35 ani. Ni s-a spus azi ca durerile sunt datorate calcificarii ligamentare.

Dr. Marius Uscatu: Cauzele talalgiilor (durerilor calcaneene) sunt multiple, de ordinul a 30-40 cauze diferite si nu au absolut niciodata legatura cu “pintenul” incriminat de catre D-voastra. Pentru un tratament eficient este nevoie de un consult atent si competent dar, daca veti da peste medici care va vorbesc despre “pinten” sau “ciocuri” fugiti cat mai aveti timp, in caz contrar riscand infiltratii catastrofale cu Diprophos sau iradiere cu radiatii Roentgen), sau chiar interventii chirurgicale aberante de eliminare a “ciocurilor”.

Anca: Pe prietenul meu l-a durut timp de cateva luni un calcai, dupa care durerea s-a mutat pe laba aceluiasi picior. Este vorba despre piciorul stang. Durerea este destul de mare pentru ca atunci cand il ating in acea zona isi retrage imediat piciorul. Desi insist sa vada un doctor mereu amana acesta vizita la un specialist. As dori sa-mi spuneti daca poate fi ceva grav (avand in vedere ca durerea persista de luni de zile, iar el merge schiopatand motivand ca o face pentru a proteja piciorul).

Sper ca raspunsul dumneavostra sa-l poata convinge sa vina cat mai repede la control.

Dr. Marius Uscatu: Exista cateva zeci, poate sute de origini ale talalgiilor (durerilor calcaneene), fie ele cardiace, hepatice, inflamatorii, metabolice, reumatologice, vasculare, neurochirurgicale, sau chiar ortopedice. Doar un diagnostic clinic atent si competent poate elucida situatia.

Ramona: Am un fiu in varsta de zece ani – s-a plans de dureri in calcai, am fost si i-am facut o radiografie in urma careia rezultatul a fost: nuclei calcanieni posteriori usor fragmentati bilateral predomionant pe dreapta. In urma acestui rezultat mi s-a spus ca copilul are apofizita calcaniana. Mi s-a indicat repaos in perioada dureroasa si local un unguent antiinflamator. Nu m-am multumit cu acest diagnostic si am intrebat un alt medic care mi-a spus ca fiul meu ar avea “pinteni” si ca trebuie operat. Acum intrebarea mea este ce trebuie sa fac in conditiile de fata si daca exista un remediu pentru a nu ajunge la interventie chirurgicala? Va multumesc.

Dr. Marius Uscatu: Raspunsul este simplu:
- poate exista apofizita calcaneana, care are un singur tratament: repaus sportiv circa 12-24 luni; diagnosticul este 100% clinic si nu necesita radiografie.
- cat despre “pinteni”, acestia nu se opereaza absolut niciodata, din simplul motiv ca nu determina nici o suferinta, fiind doar niste constatari radiologice intamplatoare. A opera un copil de zece ani cu apofizita este o grava eroare, care poate lasa sechele importante si infirmitate pentru tot restul vietii.

Mitrache Catalin: Am 30 ani, sunt frizer de meserie si de doi ani ma tot plimb de la un doctor la altul pentru dureri in calcaie (diagnostic pus in urma unei radiografii – calcifiere bilaterala in stare incipienta calcanee si tendoanele lui ahile). Am purtat sustinatori plantari nepersonalizati cu decupaj in zona calcaneului, pelota anterioara, daca nu gresesc, recomandati de o doamna doctor, in urma carora nu ma mai dureau calcaiele dar ma dureau foarte tare fascele plantare. Am refuzat raze roentgen, infiltratii, laser terapia. Am inteles ca exista 30-35 cauze pentru pintenii calcaneeni unde pot merge pentru depistare unor cauze reale, pentru ca sunt satul de a-mi alina suferinta cu antiinflamatorii. De ceva timp piciorul stang ma doare aproape continuu, durerea radiind pe gamba si pe coapsa, de parca nu era destul doar in calcai. Vreau dupa atata timp sa rezolv cauza si nu doar efectul. Va multumesc.

Dr. Marius Uscatu: In 99% din cazuri o examinare clinica atenta si competenta este suficienta pentru evidentierea cauzelor talalgiei (durerii calcaneene), nefiind nevoie de absolut nici o investigatie sau analiza. Taloneta pe care o descrieti este absolut inutila, fiind de fapt un non-sens, chiar agravand talalgia (pleaca de la premisa ca exista un “pinten” care va produce durere, fapt profund fals).

Citeste si:

Redactia MedLive.ro

Articole similare:

 1. De ce dispare apetitul sexual – sapte intrebari si raspunsuri
 2. Intrebari despre menstruatie pe care ne ferim sa le punem
 3. “Pentru ca medicii romani sa fie bine platiti, contributia la fondul de sanatate ar trebui sa creasca la 20%” – Dr. Virgil Paunescu, consilier prezidential
 4. Dezvoltarea dintilor unui copil depinde de sanatatea gravidei. Sase intrebari despre dentitia de lapte si cea permanenta
 5. Analiza: Medicii sunt prost platiti, deci stimulentul e un lucru absolut firesc

Tags: , , , , ,

425 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de sorin
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 2:19 pm

  Ma surprinde, sunt rezident pe radiologie intr un centru universitar in Franta si dam astfel de diagnostice si avem ex IRM pt fasceita plantara si se opereaza pintenele ce determina simptomatologia. Surprinzatoare declaratie a dlui Dr ortoped.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:16 pm

   Buna ziua!
   As vrea sa luati legatura cu cei 20-30 de ortopezi din Franta dedicati Gleznei si Piciorului. Eu ma intalnesc de cel putin 5-6 ori pe an cu acesti colegi dedicati Gleznei si Piciorului, constituiti in 3 asociatii profesionale strict specializate.
   Nu exista o operatie pentru “pintene”, este o greseala majora, cu urmari penale in Franta (orice avocat va castiga procesul impotriva unui medic ce practica un astfel de procedeu).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

   • Comentariu scris de gaina teodora ,dr.bft
    Publicat la data de 15.7.2014, ora 11:00 am

    eu v-as fi recomandat din start un rmn-irm lombar, avand suspiciunea de discopatie lombara l5-s1 sau mai corect o hernie de disc cu o sciatica atipica, acum bilaterala.. Daca aveti dificultate la mers pe varfuri e bine sa va vada un neurochirurg. Eu nu as fi recomandat.lasser ,corticoterapie locala s.a.m.d..

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 8.12.2014, ora 11:34 am

     Talalgia (durerea calcaneeana) poate fi expresia sindromului compresiv lombar (hernie de disc, stenoza canalului lombar).
     Un RMN este intotdeauna recomandat DUPA examinarea clinica la neurochirurg si niciodata inainte.
     RMN-ul nu este un scop in sine, ci un instrument in mana celui care stie sa interpreteze imaginile in context clinic.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de Pop Marius
   Publicat la data de 8.12.2014, ora 3:09 am

   O abordare complet inutila.
   Pintenul nu doare!

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 8.12.2014, ora 11:11 am

    Este chiar subiectul acestui articol si al tuturor comentariilor mele.
    Durerile calcaneene (atat de frecvente) nu sunt datorate “pintenului”, ci sunt datorate mai ales supra-incarcarii de tip mecanic, prin greutate excesiva sau/si efort exagerat..
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Ante-picior
    http://www.chirurgiapiciorului.ro

 2. Comentariu scris de tudor
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 2:21 pm

  Inteleg din raspunsurile dvs ca ne recomandati sa “fugim infiltratii cortizonice catastrofale cu Diprophos”. Sunt acelea ilegale – o salratanie? Ati facut vreun demers in al le declara ilegale? Eu stiu ca CNAS deconteaza astfel de interventii…
  Sar mai ales, puteti sa detaliati putin mecanismul lor “catastrofic”.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:17 pm

   Buna ziua!
   Infiltratiile cu Diprophos pot avea locul lor in terapeutica, dar nu la nivelul Gleznei si Piciorului, si mai ales nu in frecventa cu care se practica (se practica de 1000-10.000 ori mai mult decat ar fi necesar).
   Prin urmare, nu este vorba despre sarlatanie, di despre aplicarea inadecvata a unor procedee de altfel benefice (uneori miraculoase, cum este uneori cazul lombalgiilor).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:34 pm

    Buna ziua!
    Marea problema a infiltratiilor cortizonice calcaneene este, in afara perfectei inutilitati, rata mare de complicatii.
    Va pot spune ca am un lot de cel putin 10 pacienti care au suferit o ruptura a tendonului calcanean (sau, arhaic, “achilean”) in urma unei singure infiltratii cortizonice. Va marturisesc ca nici un doctor din lume (am studiat literatura) nu a consultat intr-un singur an 10 pacienti cu ruptura tendonului calcanean secundara infiltratiilor cortizonice calcaneene.
    Cui se datoreaza aceasta rata catastrofala de complicatii?? Tocmai numarului mare de infiltratii cortizonice calcaneene care se practica in Romania (la mine ajung sute de pacinti anual cu aceasta patologie, din care peste 60% au suferit aceste infiltratii sau au fost iradiati local cu Radiatii Roentgen).
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Glezna si Picior

    • Comentariu scris de tudor
     Publicat la data de 14.12.2010, ora 6:15 pm

     Marturisesc cu parere de rau nu m-ati convins:
     “in afara perfectei inutilitati”, “pot avea rolul lor in terapeutica, dar nu la nivelul glezeni…” Ce este specific la nivelul gleznei?
     Cum ati stabilit relatia de cauzalitate intre ruptura tendonului calcanean si infiltratii cortizonice la cele 10 cazuri ale dvs?
     Repet intrebarea: De ce anume CNAS deconteaza astfel de interventii (si, mai ales ,de ce sunt colegi ai dvs care aplica astfel de tratamente), data fiind vehementa dumneavoastra impotriva acestei proceduri?
     Marturisesc ca nu sunt doctor, si nici potential pacient (cel putin deocamdata…).
     Sunt surprins insa de vehementa impotriva unei proceduri complementare celei chirurgicale din partea unui chirurg….
     Citesc din ppospetul produsului diprofos:
     Indicaţii:AFECTIUNI OSTEOARTICULATE şi ale ţesuturilor moi (ARTRITA REUMATOIDA, OSTEOARTRITA, spondilita anchilozantă, BURSITA, etc.), afecţiuni pediatrice, afecţiuni alergice (astm bronşic cronic, edem angioneurotic, etc.), afecţiuni dermatologice steroid-responsive, BOLI DE COLAGEN.
     Dozare şi administrare: Dozarea este variabilă trebuind individualizată funcţie de specificul bolii, severitatea acesteia, reacţia pacientului. Dipropho se administrează i.m., intraarticular, PERIARTICULAR, intrabursal, în ţesuturile moi, intralezional, intradermic.
     Sublinierile imi apartin si sunt aplicabile – dupa caz – durerilor de calcai…
     Va rog sa detaliati

     • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
      Publicat la data de 15.12.2010, ora 1:52 pm

      Buna ziua!
      Trebuie s-o repet: asemenea infiltratii isi au locul lor in terapeutica insa, pentru patologia la care ma pricep (Glezna si Picior) exista doar indicatii rarissime.
      Nu ma pot pronunta pentru alte localizari anatomice.
      Cat despre decontarea acestor servicii de catre CNAS… exista mari discrepante, de exemplu sunt decontate niste “orori” cum sunt “ortezele pentru hallux-valgus”, care agraveaza enorm evolutia acestei deformatii… in acelasi timp cel mai banal medicament, de baza in tratamentul poliartritei reumatoide (deci vreo 100.000 pacienti), ei bine acest medicament (Metothrexat-ul comprimate) este pur si simplu interzis la utilizare, fiind scos din farmacii si din lista Ministerului Sanatatii, ceea ce obliga 100.000 pacienti sa se aprovizioneze din Austria, Germania, Franta, Ungaria sau Bulgaria…
      La nivelul gleznei si antepicirioului infiltratiile cortizonice determina o patologie aparte: ruptura tibialului posterior, ruptura tendonului calcanean, ruptura placii plantare, ruptura muschiului FHL si multe, multe altele.
      De ce totusi colegii practica asemenea proceduri?? Veti gasi raspunsul indirect, punandu-va intrebarea de ce toti doctorii romani (ca si politicienii) merg sa se trateze in strainatate….
      Cu stima,
      Marius Uscatu
      Chirurg Glezna si Picior

      • Comentariu scris de iulia
       Publicat la data de 29.11.2016, ora 8:40 am

       Draga Dl dr. Ma numesc Iulia Catana si lucrez in Kuwait ca Podolog, de peste 16 ani. Ma ocup de diagnosticul si tratamentul piciorului, gleznei si problemelor de genunchi si spate asociate cu piciorul. Am facut cursuri nenumarate in Franta si Belgia. Tratamentul in cazul pintenilor calcaneeni este 1. talonete plantare prescrise dupa o analiza amanuntita a piciorului din pct de veder biomecanic, analiza mersului bsi bine inteles examen medical, 2. exercitii de stretching dimineata inainte de ridicare din pat, de fiacare data dupa perioade de rest, de cat mai multe ori pe zii si daca este posibil physioterapie, ESWT, shock wave odata la 4-5 zile, se poate si alternand cu laser de inalta intensitate. Specific, nu pintenii dor ci stresul din fascia plantara, deci daca piciorul nu este corectat cu talonet nici-un tratament nu are efect. Injectiile cu cortizon nu au cum sa rupa un tendon…..poate facute gresit, cortizon este un antiinflamator administrat local, mai mult de o injectie, daca este cazul nu este recomandat deoarece slabeste fascia. Nu as recomanda ESWT in cazuri de osteoporoza…..Va multumesc

       • Comentariu scris de Puiu
        Publicat la data de 29.11.2016, ora 4:28 pm

        Am urmat si eu parte dintre procedurile descrise de dvs, de vreo doua ori (talonete pe care am dat o gramada de bani, stretching, laser, radioterapie, biocurenti, ultrasunete si ce mi-au mai recomandat medicii. Rezultat ZERO. Puteam medge doar impanat cu medicamente antiinflamatoare. Am rezolvat problema printr-o metoda personala. Azi nu ma mai doare, pot alerga, merge mult pe jos si pot sa aplic recomandarea d-lui dr. Uscatu de a scadea in greutate, de la 84 kg, azi aveam 78,1 la o inaltime de 174. Scaderea in greutate am putut-o realiza dupa ce am scapat de dureri.
        Stima si respect, Puiu

        • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
         Publicat la data de 29.11.2016, ora 10:29 pm

         Buna seara!
         Este normal ca acele proceduri mentionate sa nu aiba efect, deoarece nu se adreseaza cauzei.
         Cauza durerilor nu este “pintenul”, ci cu totul altceva (supra-solicitarea mecanica).
         Prin urmare, este imposibil sa obtineti rezultate daca nu tratati cauza, ci o iluzie radiografica.
         Cu stima,
         Marius Uscatu
         Chirurg Ante-picior
         http://www.chirurgiapiciorului.ro

    • Comentariu scris de Mihaela
     Publicat la data de 2.4.2013, ora 11:19 pm

     Buna ziua! Mama mea a fost diagnosticata de catre un ortoped si reumatolog cu pinteni la calcaiul drept. Are niste dureri foarte mari in calcai, care urca spre glezne si genunchi. Am mers la un medic de curand si pe langa pinten a mai diagnosticat-o si cu artroza. Mentionez ca mama mai are si osteoporoza. A facut radioterapie, fizioterapie si bienenteles a luat si foarte multe antiinflamatoare. Acum ar mai trebui sa faca electrosocuri. Va rog frumos sa-mi spuneti unde pot gasi un medic care sa ne spuna un diagnostic corect si un tratament adecvat pentru ca durerea nu a trecut deloc? Mentionez ca suntem din Iasi , Va multumesc!

     • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
      Publicat la data de 3.4.2013, ora 10:21 am

      Buna ziua!
      Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles exact detaliile necesare: varsta, greutate/inaltime, status ocupational, antecedente traumatice, metabolice, vasculare, reumatologic-inflamatorii etc.
      Cred ca nu mai are sens sa discutam despre faimosul “pinten”….ati citit comentariile mele de mai sus??
      Astept elemente relevante.
      Cu stima,
      Marius Uscatu
      Chirurg Ante-Picior
      http://www.chirurgiapiciorului.ro

     • Comentariu scris de iulia
      Publicat la data de 29.11.2016, ora 8:41 am

      Draga Dl dr. Ma numesc Iulia Catana si lucrez in Kuwait ca Podolog, de peste 16 ani. Ma ocup de diagnosticul si tratamentul piciorului, gleznei si problemelor de genunchi si spate asociate cu piciorul. Am facut cursuri nenumarate in Franta si Belgia. Tratamentul in cazul pintenilor calcaneeni este 1. talonete plantare prescrise dupa o analiza amanuntita a piciorului din pct de veder biomecanic, analiza mersului bsi bine inteles examen medical, 2. exercitii de stretching dimineata inainte de ridicare din pat, de fiacare data dupa perioade de rest, de cat mai multe ori pe zii si daca este posibil physioterapie, ESWT, shock wave odata la 4-5 zile, se poate si alternand cu laser de inalta intensitate. Specific, nu pintenii dor ci stresul din fascia plantara, deci daca piciorul nu este corectat cu talonet nici-un tratament nu are efect. Injectiile cu cortizon nu au cum sa rupa un tendon…..poate facute gresit, cortizon este un antiinflamator administrat local, mai mult de o injectie, daca este cazul nu este recomandat deoarece slabeste fascia. Nu as recomanda ESWT in cazuri de osteoporoza…..Va multumesc

    • Comentariu scris de ciprian
     Publicat la data de 2.4.2015, ora 10:03 am

     Mama mea a fost diagnosticata cu acele “ciocuri” in calcai la ambele picioare in urma radiografiei i sa spus sa faca fizioterapie cu laser si ultrasunete a facut 10 sedinte dar total inutile durerea a persitat si persista in continuare intrebarea mea catre dumneavoastra este unde trebuie sa mearga si ce fel de investigatii sa fca pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator

     • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
      Publicat la data de 3.4.2015, ora 8:43 am

      Buna ziua!
      Ati citit comentariile mele de mai sus??
      Ati inteles ca nu se pune problema unui astfe; de “diagnostic”??
      Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles exact detaliile necesare: varsta, greutate/inaltime, status ocupational, antecedente traumatice, metabolice, vasculare, reumatologic-inflamatorii etc.
      Astept elemente relevante.
      Cu stima,
      Marius Uscatu
      Chirurg Ante-Picior
      http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de gaina teodora ,dr.bft
   Publicat la data de 15.7.2014, ora 11:12 am

   Eu v-as fi recomandat din start un rmn-irm lombar, avand suspiciunea de discopatie lombara l5-s1 sau mai corect o hernie de disc cu o sciatica atipica, acum bilaterala.. Daca aveti dificultate la mers pe varfuri e bine sa va vada un neurochirurg. Eu nu as fi recomandat.lasser ,corticoterapie locala s.a.m.d..Fiecare doctor decide pentru pacientul sau ce este mai bine . Eu nu v-am consultat si nici nu-mi permit sa contrazic pe colegii care v-au consultat si tratat pana acum pentru . MI-am dat doar parerea mea bazata numai pe descrierile si comentariile acestora..Cine vede pacientul decide diagnosticul si tratamentul corect.Poate va va ajuta si parerea mea dar nu va va vindeca.

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 8.12.2014, ora 11:31 am

    Un RMN este intotdeauna recomandat DUPA examinarea clinica a neurochirugului si niciodata inainte.
    RMN-ul nu este un scop in sine, ci un instrument in mana celui care stie sa interpreteze imaginile in context clinic.
    Talalgia (durerea calcaneeana) poate fi expresia sindromului compresiv lombar (hernie de disc, stenoza canalului lombar).
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Ante-Picior
    http://www.chirurgiapiciorului.ro

 3. Comentariu scris de Nariana
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 2:36 pm

  Pentru ca ma intereseaza si pe mine subiectul am citit intrebarile si raspunsurile din acest articol, dar n-am aflat decat ce nu trebuie facut in caz de dureri la glezne/calcai,etc si ca ar exista 40-50 de cauze ale durerii…unde anume as putea afla care este adevarata cauza in cazul meu nu am aflat, din pacate! Orice profan cu oarecare inteligenta isi da seama ca daca un tratament nu i-a fost de folos,atunci trebuie cautat mai amanuntit diagnosticul,dar un medic trebuia sa spuna si unde anume trebuie sa ne adresam pentru acest lucru. Imi pare rau sa va spun ca articolul, in forma actuala, este nefolositor pentru cititori.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:22 pm

   Buna ziua!
   Talalgiile (durerile calcaneene) pot avea o cauza mecanica locala, dar si o cauza reumatologica (boli inflamatorii autoimune), vasculara (arteriala, vanoasa, limfatica), metabolica (diabet, guta), post-traumatica (fracturi de stress), degenerativa (artroza articulatiilor retro-piciorului), neurochirurgicala (sindrom compresiv radicular), neurochirurgicala locala (compresia nervului tibial posterior in canalul tarsian), si multe, multe alte cauze similare.
   Credeti ca poate cineva ghici care este cauza, fara un examen clinic atent si competent?
   Cand vorbesc despre “competent” exclud acel medic care pronunta termenul “pinten” sau “Osteofit” calcanean sau va propune tratamente periculoase si inutile de genul infiltratiilor cu Diprophos sau iradierii locale cu radiatii Roentgen.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 4. Comentariu scris de adriana marcu
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 3:35 pm

  Am trecut si eu prin interminabilele tratamente pentru pinteni, si bine le-a pus dr in ghilimele, pentru ca infiltratiile si razele nu mi-au ajutat la nimic. ani de zile m-am plimbat pe la doctori, si tot degaba, durerile n-au trecut.
  Pentru Nariana: nu cred ca un diagnostic se poate pune cu ajutorul unui articol. Fara un consult direct, parerea unui doctor despre un anumit caz ramane o parere, nu un diagnostic! Nu cereti diagnostice pe internet sau la telefon, riscul sa va pacaliti e mare. daca n-aveti incredere in medic, mergeti la altul si la altul si tot asa. si nu va tratati dupa ce zice unul si altul (pacienti) pe forumuri.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:47 pm

   Aveti perfecta dreptate.
   Si in cazul D-voastra a fost tratat doar efectul (durerea calcaneana) si in nici un caz cauza reala a problemei. Este ca si cum am trata ochiul pentru durerile oculare determinate de sinuzita…in loc sa tratam sinuzita (cauza).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 5. Comentariu scris de Orthopédiste roumain (France)
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 3:36 pm

  Contrar celor spuse de domnul Doctor scoala franceza recomanda tratamentul cu antiinflamatoare, radio si fizioterapia, infiltratiile cu antiinflamatoare si purtarea de orteze/talonete plantare adaptate si realizate la un podolog (ortoproteziste). Fara sa doresc sa-l contrazic pe dl. Dr., exista o operatie care se numeste aponevrectomie plantara partiala , care se realizeaza de ortopezi “à ciel ouvert” (adica deschis) sau prin artroscopie si care consta in dezinsertia partiala (doua treimi interne) a aponevrozei plantare aproape de insertia sa pe tuberozitatea calcaneeana. Aceasta interventie are rolul de a reduce solicitarile la acest nivel si bineinteles inflamatia (aponevrozita plantara) care sta la originea durerilor si a osteofitelor (pintenilor calcaneeni). Pintenii calcaneeni pot sau nu fi indepartati …dupa caz…. asa cum decide chirurgul. Se stie ca rezectia “pintenilor calcaneeni” nu are nici un efect asupra simptomatologiei , nefiind ei cauza durerilor ci doar consecinta inflamatiei (aponevrozitei plantare). Deci se indeparteazadoar pentru confortul “psihic” al pacientului si al medicului de familie. Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:27 pm

   Buna ziua!
   Aveti perfecta dreptate, se practica aponevrotomia plantara partiala artroscopica, dar…..numai dupa 1-2 ani de tratament conservator bine condus (care exclude iradierea cu radiatii Roentgen sau infiltratiile cortizonice locale).
   Doar 0,1% din pacientii cu aponevrozita plantara vor ajunge la operatie, din simplul motiv ca tratamentul conservator este foarte eficient (tratament care exclude iradierea cu radiatii Roentgen sau infiltratiile cortizonice locale).
   Problema reala a talalgiilor este de fapt diagnosticul, pentru ca doar in 20-30% din cazuri este vorba despre aponevrozita de reactie, in celelalte cazuri fiind vorba despre sindrom compresiv lombar., insuficienta vasculara, boli reumatologice, artroze degenerative ale retro-piciorului si multe, multe altele.
   Prin urmare, este absolut ridicol sa practici o infiltratie sau sa operezei un “pinten” la un pacient cu vreo boala reumatologica autoimuna sau cu Picior Charcot diabetic sau cu vreo hernie discala etc etc.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

  • Comentariu scris de Pop Marius
   Publicat la data de 8.12.2014, ora 3:25 am

   “Aceasta interventie are rolul de a reduce solicitarile la acest nivel si bineinteles inflamatia”

   Dar cine produce suprasolicitarea mecanica locala? O retractie a lantului miofascial posterior? Un exces de pronatie subtalara? Un sindrom neurologic?

   Din cele citite mai sus se intelege ca si scoala franceza se ocupa de efecte… cauzele raman nediagnosticate, poate si din motivul simplu ca parghia patologica se afla la distanta de zona durereoasa. Munca de echipa… nici in Franta nu se doreste foarte mult. Rezultatele sunt pe masura (aberatii in exprimare si abordare terapeutica).

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 8.12.2014, ora 11:15 am

    Supra-solicitarea mecanica locala este datorata greutatii excesive si/sau efortului exagerat. Uneori poate interveni retractia lantului gastro-calcaneo-aponevrotic.
    Scoala franceza a descris de mult timp retractia gastrocnemienilor si a oferit solutii in acest sens (incepand de la Barouk incoace, dar nu numai), conservatoare sau chirurgicale.
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Ante-picior
    http://www.chirurgiapiciorului.ro

 6. Comentariu scris de coco
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:03 pm

  Dragii mei. Eu am avut niste dureri cumplite la picuiorul stang, tot asa la calcai. Am fost la “n” doctori, unul imi spunea ceva ,altul altceva,>.ultimul mi-a spus ca am pinten .Mi-a recomandat taloneti, etc. Bineinteles ca nu mi-au trecut durerile. (asta a durat cam 3 ani) . Anul acesta,prin primavara ,m-am plans la o farmacista ,sa-mi dea ceva de durere. Ce credeti ca mi-a spus? Mi-a dat o crema -diclofenac-cu care sa ma masez la picior in fiecare seara timp de o luna .Vreau sa va spun ca in prima noapte am avut niste dureri groaznice, la tot piciorul. Dimineata ,nemaiputand de durere ,am luat un Flamexin. M-a lasat durerea. Vreau sa va spun ca am urmat sfatul farmacistei, si nu ma mai doare deloc piciorul. Ce mi-a spus farmacista ca am, de fapt este surplusul de calciu care nu se elimina din organism, si se depune prin partile mai sensibile ale corpului. Intr-adevar, dupa un timp a inceput sa ma doara celalalt picior. Dar l-am masat ,si nu m-a mai durut.
  Deci > unde simti durerea, fa masaj. sa nu lasam sa se depuna calciul.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:39 pm

   Buna ziua!
   Este profund fals ceea ce afirmati. Nu exista “depuneri de calciu” decat sub forma de calculi urinari sau biliari.
   In rest, putem vorbi despre osteofite (la nivelul articulatiilor), ce reprezinta o forma de aparare a organismului in fata degradarii artrozice a articulatiilor.
   In general, osteofitele reprezinta un fapt “benefic” in cazul degradarii artrozice, din simplul fapt ca protejeaza articulatiile. Inlaturarea acestor osteofite este urmata invariabil de destabilizarea acestor articulatii, cu consecinte importante.
   In general, masajul este rareori benefic. In prezenta unui sindrom inflamator are efecte teribil de neplacute.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

   • Comentariu scris de Agnes
    Publicat la data de 10.5.2012, ora 11:36 pm

    Dar chondrocalcinoza, domnule dr.? Nu e tot o depunere de calciu, la niv. articulatiilor?

   • Comentariu scris de Ciuhan
    Publicat la data de 1.3.2014, ora 1:43 pm

    Si atunci daca am asa ceva ce tratament ar trebui sa urmez???

 7. Comentariu scris de romica diaconescu
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:42 pm

  Am avut şi eu o situatie similara, adică un “cioc” in călcâi şi am fost şi eu la un doctor din acela “tampit ” (pe care trebue sa-l ocolest) care mi-a indicat laser şi talonetă si mi-au trecut durerile, fara sa mai apara. Inţeleg ca sunt cca. 30,40, chair 50 de cauze reale nu aşa zisul pinten.
  ///
  [Editat de MedLive.ro]

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 4:52 pm

   Nu inteleg care este, de fapt, intrebarea D-voastra.
   Asa dupa cum va precizam, nu are sens sa discutam despre “cioc la calcai”.
   Prin urmare, care dintre cele 30-40 de cauze au stat la originea durerilor D-voastra calcaneene?
   Talonetele, pentru a avea un rol benefic, trebuie confectionate pe masura, strict manual, de catre un veritabil specialist in domeniu (eu inca nu l-am gasit in Romania…).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

   • Comentariu scris de theodora
    Publicat la data de 14.12.2010, ora 6:08 pm

    Aveti dreptate, pentru mama mea durerea de calcai a fost preambulul artrozei genuchiului.
    Acum 3-4 ani a inceput durerea de calcai, diagnostic pinten calcaneean, a incercat diverse tratamente medicamentoase, inutil, a facut pana la urma raze Roentgen, ce-i drept durerile au cedat imediat. De anul trecut au inceput durerile la genuchi, a facut numeroase injectii cu antinflamatoare, calmante, inclusiv injectii cu acid hyaluronic, inutil, pana la urma a ajuns la Sp. Foisorul de Foc, acolo a facut artroscopie si un tratament de curatare a articulatiei. De atunci numai are dureri foarte mari, mai sunt doar dureri usoare dimineata la trezire cand se da jos din pat, speram ca asa o va duce multi ani de acum incolo, si sa nu ajunga la protezare. I s-a mai recomandat sa slabeasca neaparat.

   • Comentariu scris de Daniel
    Publicat la data de 22.3.2011, ora 2:18 pm

    Buna ziua,

    Din punctul meu de vedere primul pas in realizarea unei perechi de “talonete” adecvate [ desi eu as utiliza mai degraba termenul de orteza functionala pentru picior] consta in existenta unei prescriptii corecte si detaliate. Prin prescriptie inteleg indicarea parametrilor tehnici de proiectare si executie [ ex: tip de material, duritate, caracteristici geometrice, etc.] in acord cu patologia corect diagnosticata. Din pacate, in Romania, prescriptia se reduce la a indica denumirea dispozitivului -talonet- si absenta totala a parametrilor tehnici necesari executiei. Rezultatul este ca indiferent de patologie toate talonetele arata la fel. De aceea eu cred ca diagnosticarea corecta trebuie insotita de o prescriptie detaliata a dispozitivului medical ["talonetul"]. Intrebarile care se ridica sunt : ce inseamna o prescriptie detaliata pentru aceasta patologie si cine poate sa faca aceasta prescriptie ?
    Cu respect,
    Daniel

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 22.3.2011, ora 2:47 pm

     Buna ziua!
     Aveti perfecta dreptate: in afara prescriptiei, in toate cazurile eu mergeam chiar la firma specializata pentru a confectiona eu insumi talonetele, dupa necesitatile pacientului.
     Este adevarat ca am gasit recent un podolog francez care poate face el insusi aceste talonete, dupa o prescriptie minutioasa din partea mea, evidenat fara nici un fel de “amprenta computerizata”, foarte “la moda” in Romania, dar perfect inutila.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Glezna si Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

     • Comentariu scris de Daniel
      Publicat la data de 22.3.2011, ora 10:25 pm

      Buna ziua,
      Tinand cont de pregatirea si experienta dumneavoastra ar fi foarte interesant daca ati fi de acord sa discutati mai in detaliu elementele prescriptiei dumneavoastra. De asemenea, cred ca este important de cunoscut care sunt situatiile in care “talonetele” sunt indicate, tinand cont de faptul ca, asa cum ati precizat, sunt mai multe cauze care genereaza aceasta patologie. Legat de amprenta computerizata sunt in total acord cu dumneavoastra ! Realitatea este ca ea prinde bine din punct de vedere al cresterii vanzarilor pe o piata in care alternativele care sa contribuie la educatia si informarea obiectiva a pacientilor aproape nu exista !
      Cu respect,
      Daniel

      • Comentariu scris de Dl Pierre
       Publicat la data de 5.4.2011, ora 3:13 pm

       Buna ziua Domnul Doctor Uscatu si Daniel,

       din experienta mea, nu cred ca se poate lista situatiile in care talonete sunt indicate.

       De ce? Pentru ca realizare de o pereche de talonete personalisate depinde in primul rand de Diagnosticul si daca acestul a fost bun sau nu. Puteti realiza cea mai frumoasa taloneta cu cel mai bun material, daca diagnosticul n a fost bun face mai rau de cat mai bine.

       Din cauza asta in primul rand trebuie un examen clinic bine facut care tine cont nu doar de picioarele paceintului dar si de persoanei

       Dupaia in fucnctie de diagnosticul orientam pacientul spre un sau mai mult ( in fucntie de cazul clinic) tratamenti conservatori ( model de incaltaminte, talonete personalisate, pedicurie medicala, orthoplastie, gymnastica…) sau chirurgical.

       Un Medicul, podologul, fizioterapeutul trebuie sa lucreaza impreuna pentru a explica si a asigura cel mai bun rezultat pentru pacientul.

       cu respect

       Dl Pierre
       Pedicure Podologue Franta/Romania/ Italia

       • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
        Publicat la data de 5.4.2011, ora 7:13 pm

        Stimate Coleg Pierre,
        Aveti perfecta dreptate in privinta diagnosticului, pentru ca talonetele sunt precrise aleatoriu sai fara un diagnostic de precizie.
        In privinta colaborarii, stiti la fel de bine ca mine ca am venit eu insumi cu pacintul la D-voastra pentru a discuta posibilitatile realiste de tratament podologic, prin tratamente personalizate.
        Sunteti, oricum, singurul din Romania care are priceperea necesara tratamentului podologic.
        Cu stima,
        Marius Uscatu
        Chirurg Glezna si Picior
        http://www.chirurgiapiciorului.ro

       • Comentariu scris de Daniel
        Publicat la data de 17.4.2011, ora 11:35 am

        Buna ziua,

        Daca prescriptia “talonetelor” depinde de diagnostic si avem o clasificare a diagnosticelor nu vad de ce nu putem sti in care din situatiile diagnosticate sunt utile “talonetele” ! Literatura medicala prezinta corelatii intre diagnostic si prescriptia “talonetelor”. Prescriptia trebuie se reflecte modul in care persoana care pune diagnosticul gandeste ca talonetul ar trebui sa actioneze pentru a contribui la evolutia pozitiva a tratamentului ! Faptul ca nu exista specialisti care sa proiecteze aceste dispozitive se datoreaza atat lipsei unui sistem de educatie in acest domeniu cat si faptului ca cine pune diagnosticul nu stie exact ce sa ceara de la un astfel de dispozitiv

        Cu respect,
        Daniel

        • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
         Publicat la data de 17.4.2011, ora 3:52 pm

         Buna ziua!
         Din nou aveti dreptate!
         - In afara absentei cunostinelor in domeniul afectiunilor piociorului, exista si o totala lipsa de colaborare ortoped-podolog.
         - Pana sa-l descopar pe colegul Pierre, eu insumi mergeam in atelierele diferitelor firme specializate in confectionarea talonetelor si, fara falsa modestie, le confectionam eu insumi.
         - Din pacate insa, eu prescriu rar talonetele tocmai pentru ca nu a un orizont de asteptare in cazuri punctuale. Raman totusi adeptul utilizarii lor “inteligente” si mai ales cu asteptari rezonabile, ceea ce poate confirma distinsul coleg Puerre.
         Cu stima,
         Marius Uscatu
         Chirurg Glezna si Picior

         • Comentariu scris de Daniel
          Publicat la data de 18.4.2011, ora 10:52 am

          Buna ziua Domnule Doctor,

          Apreciez raspunsul dumneavoastra ! Mi-ar face o deosebita placere sa discut cu Dl. Pierre . Ma puteti ajuta in acest sens ?
          Cu multumiri anticipate,
          Daniel

 8. Comentariu scris de P. A.
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 6:13 pm

  Am citit intrebarile deasemenea si raspunsurile. [Editat: Intrebarile si raspunsurile de mai sus reprezinta o sinteza preluata din seria de intrebari adresate dlui dr. Marius Uscatu pe MedLive.ro] Intrebarea mea ar fi care este acel medic specialist in ale gleznei si picior care daca ai sansa sa fii dotat cu discomfortul durerilor de glezna respectiv picior, sa fie dispus sa te consulte eficient diagnostincand indubitabil cel putin o cauza reala din cele 30-40 de care amintiti dr. Marius Uscatu ?
  Prefer sa renunt la multe si inutile investigatii dar mai ales la tratamente medicamentoase hazardate, de tip experimental sau depasite. Asadar astept o recomandare, adresa cabinet/clinica fie ea si privata, telefon, etc.
  Doresc un raspuns concret.
  Cu respect, multumesc pentru raspuns.
  P. A.
  [Editat de MedLive.ro]

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 15.12.2010, ora 1:54 pm

   Buna ziua!
   Fireste, eu nu va pot determina sa veniti in consultatie la mine. Ar fi impotriva eticii si a spritului acestui site.
   Daca vreti insa s-o faceti, sunte bine primit.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 9. Comentariu scris de gheorghe
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 7:00 pm

  Buna ziua! Domnule Doctor si eu sufar de ceva timp(cca zece zile) de duirere calcaneana in calcaiul stang.Medicul meu de familie mi-a indicat imediat: pinten!Am intrebat o Doamna farmacista care mi-a spus franc. Tataie nu prea ai ce-i face. Atunci am consultat pe Dr. Google unde am gasit tot felul de explicatt despre pinteni si modalitati de eliminare a lor dar si teorii ca cea pe care o sustineti Dvs. teorie pe care eu o agreez. E clar ca nu prea exista tratament medicamentos pentru aceste talegii, eventul ne putem dopa cu tot felul de analgetice iar de operatie nici nu poate fi vorba. Si atunci eu am apelat la medicina naturista. Cataplasme cu varza cruda de trei ori pe zi minimum o ora, probabil ca am sa urmez acest tratament vreo luna de zile. Doresc sa va informez ca deja ma simt mai bine pot merge chiar si pe strada si distante destul de lungi. In practica Dvs. ati avea incredere intr-un tratament naturist? Cu stima si consideratie!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 11:03 pm

   Buna ziua!
   Eu am incredere in orice tratament posibil.
   Problema talalgiilor, ca si a faimosilor “pinteni” este ca nu se trateaza cauza, ci doar efectul. Atat laser-ul, cat si fizioterapia, iradierea cu radiatii Roentgen, infiltratiile cu produse cortizonice sau undele de soc, chiar si aplicatiile de varza, toate se adreseaza numai efectului, nu si factorului cauzator, care nu se afla aproape niciodata la nivelul calcaneului, ci in cu totul alta parte.
   Daca ati rezolvat problema este super-ok, sunteti fericit.
   Nu incercati insa sa induceti ideea pernicioasa ca toate talalgiile pot fi vindecate prin aplicarea verzei pe calcai…
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

   • Comentariu scris de gheorghe
    Publicat la data de 15.12.2010, ora 12:29 pm

    Multumesc pentru raspuns. Problema nu e rezolvata am spus ca s-a ameliorat si ca sper ca dupa ce va trece luna sa am raspunsuri mai bune .Daca nu va trece va voi cauta sigur si pentru aceia v-as ruga sa-mi dati adresa ca sa va caut. Cu stima!

 10. Comentariu scris de Jan
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 8:18 pm

  Nu stiu ce sa mai cred! Toata vara lui 2009 n-am mers pe jos mai mult de 10 Km si nici nu credeam ca voi mai merge vreodata. Rezultat radiologic : osteofite in zona plantara si mai ales in zona calcaneului. Dureri ingrozitoare! Am scapat cu 10 sedinte de laser, ultrasunete si electrostimulare. Eu nu interpretez nimic doar va rog sa judecati dumneavoastra. Acum merg foarte bine si nu mai am dureri. Fiica mea practica medicina de recuperare in Norvegia si avea si ea rezerve fata de procedurile aplicate in Romania dar in ceea ce ma priveste sunt foarte multumit de rezultate.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.12.2010, ora 11:06 pm

   Buna ziua!
   Nu trebuie sa credeti nimic special.
   Durerea d-voastra nu avut absolut nici o legatura cu faimoasele “osteofite” ci cu o alta cauza dintre cele 30-40 posibile. Ati fost printre cei 1-2% din pacienti care sunt ameliorati de un tratament pur local. Credeti-ma, peste 99% din cei 500 pacienti pe care-i consult anual pentru aceasta patologie nu sunt deloc ameliorati de acest tratament, ba chiar pot spune ca simptomele se agraveaza (de fapt este perfect logic, atata timp cat nu se vizeaza cauza, ci doar efectul, adica inflamatia locala calcaneana).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 11. Comentariu scris de Cristian
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 10:02 pm

  Primo, comfirm frecvența mare a erorilor de diagnostic care se face în aceste cazuri. Ca erori aș pune pe primul plan neluarea în considerare a patologiei lombare, pe planul 2 cauzele degenerative ale retropiciorului, pe planul 3 cauzele vasculare și diabetul, pe planul 4 afecțiunile inflamatorii cu implicare osteoarticulară, în rest nu cred că mai pot ierarhiza.

  Secundo, intrtervin problemele de comunicare cu pacientul și rigurozitatea unei anamneze și unui examen clinic corect executat (asta presupunînd că respectivul medic știe să examineze corect un pacient din punct de vedere al aparatului osteo-mio-artro-kinetic (și aici e durerea ce mare, .. dar fiecare cu palierul lui de patologie.). Să nu aruncăm noi însă primii cu pietre…

  Terțio, pornind de la cele de mai sus deseori altora pare exagerată recomandarea unor investigații suplimentare, care aparent nu justifică ce costuri implică.

  Quattro, patologia respectivă pare minoră și în marea de pacienți medicul are deseori tendința la a se rezuma strict la ceea ce i se pare important.

  Cvinto: nu prea înțeleg afirmația dv.: “la mine ajung sute de pacinti anual cu aceasta patologie” ….. Am unele…..rezerve, ca să zic așa în ce privește respectiva afirmație.

  Sexto, păreți mai ofensiv în ton decît vi s-ar potrivi, nu cred că ar fi OK să vin eu de exemplu să scriu că pacienții nu ar trebui să vă caute fiindcă faceți parte din tagma celor care știu numai să taie …..

  Cu stimă
  Un confrate

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 15.12.2010, ora 1:59 pm

   Buna ziua!
   Mi-ar fi placut enorm sa va asumati raspunderea, prezentandu-va identitatea si nu ascunzandu-va in dosul anonimatului. Eu imi afisez numele si imi pun ” la bataie” reputatia, cu riscul de a fi contrazis public de confrati..
   Cat despre numarul de pacienti, va pot pune la dispozitie initialele, numerele de telefon sau adresele…dar nu-mi permite deontologia. Ma faceti mincinos, iar asta nu va face cinste.
   Cat despre tonul ofensiv, va marturisesc ca nu sunt atat de ofensiv cat ar fi necesar, data fiind abordarea acestei patologii in Romania.
   In rest, la primul punct imi dati perfecta dreptate asupra subdiagnosticarii acestei patologii.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 12. Comentariu scris de Canciu Marian
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 10:57 pm

  Ne puteti spune concret unde putem gasi diagnosticul corect ?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 15.12.2010, ora 2:01 pm

   Buna ziua!
   Diagnosticul corect se obtine printr-un examen clinic atent si competent, dar evitand un medic care sa pronunte termenul “pinten” sau “cioc” sau “osteofit” calcanean, si care sa nu va practice infiltratii cortizonice sau iradiere cu radiatii Roentgen.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 13. Comentariu scris de Axel
  Publicat la data de 14.12.2010, ora 11:45 pm

  Când se pune diagnosticul care în ICD10 are codul M77.3 Eng.: Calcaneal spur, Lat.: Calcar calcanei, fost în ICD9: 7267?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 15.12.2010, ora 2:03 pm

   Buna ziua!
   Este adeverat ca, acum 30-40 de ani, inca se mai vorbea despre acest “pinten calcanean”. Daca veti pronunta insa termenul acesta la o intrunire a chirurgilor dedicati Gleznei si Piciorului, s-ar putea sa determinati reactii rizibile…
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 14. Comentariu scris de mircea
  Publicat la data de 15.12.2010, ora 9:58 am

  am avut aceleasi probleme. as vrea sa stiu care sunt reactiile secundare nocive in cazul radioteraoiei ?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 15.12.2010, ora 2:04 pm

   Buna ziua!
   In primul rand iradierea cu Radiatii Roentgen este strict inutila. Pe de alta parte, riscurile sunt aceleasi cu cele intalnite in cazul efectelor exploziei de la Cernobal: cancere, leucemii, mutatii genetice, sterilitate etc etc.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 15. Comentariu scris de mariana constantin
  Publicat la data de 15.12.2010, ora 8:25 pm

  Buna seara!
  Am citit cu mult interes toate comentariile.Acum vreo trei luni s-au accentuat durerile la calcaiul stang si in urma indicatiilor medicale am facut o serie de 10 sedinte fizioterapie(nu stiu exact ce proceduri)M-am simtit o perioada relativ bine dar de cca 2 saptamani durerea este puternica.Va rog sa-mi dati mai multe informatii cum as putea sa vin la o consultatie la dvs.Multumesc mult si astept cu incredere raspunsul dvs

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.12.2010, ora 7:56 am

   Buna ziua!
   Din pacate nu va pot transmite aici datele personale, insa ele sunt facil de gasit la orice cautare pe internet. Este suficient sa cautati numele meu si veti gasi foarte repede datele de contact.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 16. Comentariu scris de BauBau
  Publicat la data de 15.12.2010, ora 10:17 pm

  Ati tot folosit termenut ‘Tratament’ dar nu ati dat cateva exemple clare despre ce posibilitati terapeutice exista in acest caz. Eu cred pt ca e mai mult simptomatic si nu prea sunt posibilitati terapeutice. Cauza este cel mai pobabil in alte zone (coloana, genunchi) si durerea este de fapt o manifestare de stres. Diagnosticul de fasceita plantara este f corect si precis in multe cazuri.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.12.2010, ora 10:53 am

   Buna ziua!
   Termenul de “fasceita plantara” este corect, insa nu descrie un diagnostic, ci doar un simptom. este un simptom, similar durerii de cap din amigdalita. In cazul unei amigdalite va veti ocupa de durerea de cap sau de inflamatia amigdalei??? Este acelasi caz, fasceita reprezinta doar simptomul unei alte probleme, care este cel mai adesea o tulburare de statica a membrului pelvin, si care trebuie corect diagnosticata.
   Daca va veti concentra doar asupra fasceitei, veti efectua clasicele “tratamente”, cu efecte nule: infiltratii cortizonice, iradiere cu Radiatii Roentgen sau, Domne fereste, chiar intrventii chirurgicale de “”inlarurare a pintenului”".
   Cat despre reale tratamente, daca este vorba despre o problema neurochirurgicala (sndrom compresiv lombar) tratamentul este neurochirurgical, daca este o problema compresiva locala (sindrom canal tarsian) se practica decompresia canalului tarsian, daca este o problema reumatologica se initiaza tratamentul de fond, daca este o problema vasculara se consulta Chirurgul vascular etc etc
   Cum as putea prescrie un tratament fara sa cunosc originea reala a suferintei??
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 17. Comentariu scris de dragos
  Publicat la data de 16.12.2010, ora 12:09 pm

  Cu 12 ani in urma am inceput sa am dureri mari in talpa piciorului, mai intai la dreptul si apoi la stangul. Mergeam destul de greu . Meseria este de inginer constructor si lucram frecvent pe santier si durerea m-a deranja.Intr-o zi am urcat pe o scara si aceasta s-a rupt si eu am cazut in picioare. A inceput o durere groaznica in glezna dreapta si m-am dus la doctorul radiolog sa fiu consultat. Dupa doua ore m-am reintors la doctor care m-a primit cu zimbetul pe buze si cu radiografia in mana : La picioare nu ai nimic , dar cazatura ti-a facut bine. A scapat de ciocul pe care il aveai sub calcai. Acesta s-a spart din cauza cazaturii.Se vedea in radiografie. De atunci nu mai am nici o durere nici la stangul, pe care nu am cazut puternic, si nici la dreptul.Totul este perfect adevarat.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.12.2010, ora 1:03 pm

   Desigur ca va credem, exista neumarate traumatisme “providentiale”.
   Nu puteti insa generaliza o situatie ce ar putea fi valabila in 0,0001% din cazuri.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 18. Comentariu scris de pacient
  Publicat la data de 16.12.2010, ora 1:27 pm

  USTUROI – dupa aproape doi ani de dureri “anesteziate” cu infiltratii si MULTE investigatii fara un diagnostic clar, am avut norocul sa mananc mai mult usturoi. Fiind iarna, organismul mi-a cerut. Durerea aproape a disparut. Am facut apoi “o cura” de usturoi. Cateva zile la rand am mancat cat usturoi am putut. Am repetat de cateva ori, la aprox. 2 saptamani. Treptat, durerea a disparut. Conculuzie: LA MINE a functionat usturoiul. Poate nu strica sa incercati!

 19. Comentariu scris de nicoleta
  Publicat la data de 16.12.2010, ora 2:10 pm

  Buna ziua,

  Inteleg perfect cazurile care sunt enuntate aici, ca si raspunsurile Drului. Uscatu care repeta mereu acelasi lucru pentru a intelege.
  Din pacate, nu am fost invatati si nici nu se doreste sa fim invatati (sau sa ni se faca o minima informare) cu privire la ceea ce numim “durere”. Durerea este doar un simptom, ea nu trebuie sa fie preocuparea noastra primordiala in numele careia sa luam cele mai puternice calmante de durere, sa dam in gastrita si alte probleme ca asa zice “farmacista” sau pentru ca “am auzit-o pe vecina ca pe ea calmantul asta a scapat-o de dureri”. Romanul este obisnuit sa “trateze durerea” pentru ca ea ii creeaza disconfort. Iar in general, medicii generalisti prescriu calmante, anti-inflamatoare etc pentru a trata durerea, pentru a trata simptomul, dar doar temporar, fara sa-i explice omului care se uita la medic ca la un salvator, ca aceste solutii sunt temporare, se adreseaza doar durerii si nu solutioneaza problema in sine, care va ramane, ba chiar se va accentua cu cat amanam mai mult aflarea cauzei.
  Cred ca Dr. Uscatu doreste sa enunte exact aceasta chestiune, ca nu asa-zisii “pinteni” trebuie tratati, ci cauza problemei.
  Ce as dori sa punctez eu in plus: ne trebuie o abordare holistica a corpului uman care este un mecanism perfect, format din mii si mii de rotite. Trebuie sa intelegem, asa cum consider ca spune si acest articol in esenta lui, ca o durere de calcai isi poate gasi cauza intr-o problema lombara (am dat doar un exemplu) sau intr-o circulatie sanguina deficitara (provenita de la obezitate, de exemplu). Organul / Partea / Locul unde este durerea localizata nu este neaparat locul unde gasim cauza problemei. Totul este interconectat in organismul uman.
  Toate cele bune tuturor!

 20. Comentariu scris de adrian cinca
  Publicat la data de 16.12.2010, ora 8:32 pm

  Stimate Domnule Doctor,

  Imi permit sa citez alaturat un articol din revista American Family Physician, din 2005, legat de fasceita plantara:

  http://www.aafp.org/afp/2005/1201/p2237.html

  Din cate stiam eu, fasceita plantara nu este un simptom, asa cum precizati Dumneavoastra, ci o boala, motiv pentru care exista si o serie de operatii corespunzatoare. Din cunostintele mele simptomele nu se opereaza.
  Personal sint medic chirurg, lucrez pe o sectie de chirurgie – traumatologie in Germania, iar aceste operatii se fac la noi in mod curent.

  Si, daca imi permiteti, inca o intrebare: precizati mai sus ca, “fizioterapia are un efect pur simptomatic, reusind sa amelioreze temporar durerea si nu un efect cauzal”. As vrea sa va intreb, ce este acela un efect cauzal?

  Cu stima,
  Adrian Cinca

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 17.12.2010, ora 2:29 pm

   Buna ziua!
   Nu tin sa va contrazic neaparat, dar in Franta lucrurile sunt cu 30-40 de ani mai evoluate decat in spatiul anglo-saxon si, cum nimeni in lume nu citeste in franceza si nu participa la congresele societatilor de profil franceze, exista un decalaj in acest domeniu, al Gleznei si Piciorului.
   Va asigur ca in Franta este de-a dreptul rizibil sa prezinti o operatie de “pinten calcanean”, si orice pacient poate castiga un proces in instanta contra unui chirurg ce i-a practicat un astfel de interventie. Este ca si cum ai trata durerea de cap din apendicita fara sa tratezi cauza, adica tocmai apendicita.
   Fasceita plantara este numai efectul unei probleme mecanice a membrului pelvin.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 21. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 17.12.2010, ora 7:46 pm

  Domnule Doctor,
  Am trei intrebari:
  1. Ce inseamna consultatie atenta si competenta?
  2. Pina acum am fost la trei medici ortopezi. Diagnosticul a fost de trei ori pinten.
  3. Daca o consultatie atenta ar insemna alt diagnostic, cum caracterizati consultatiile facute de colegi de ai dumneavoastra ce pun diagnosticul de pinten?????

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 19.12.2010, ora 4:29 pm

   Buna ziua!
   Va raspund punctual:
   1. este vorba despre o consultatie din partea unui medic care sa nu pronunte termenul “cioc”, “pinten” sau “exostoza” calcaneana, si care sa nu va prescrie infiltratii cortizonice, iradiere cu radiatii Roentgen, ozon sau interventii chirurgicale de “inlaturare a pintenului”.
   2. daca veti citi cele postate mai sus, veti intelege ca intre Franta si spatiul anglo-saxon (din care face parte si Romania, data fijind franco-fobia majoritatii populatiei) exista, in domeniul Chirurgiei Gleznei si Piciorului, un decalaj de circa 30 de ani. Prin urmare, este de inteles sa auziti in continuare termenul de “pinten” la cvasi-unanimitatea ortopezilor, reumatologilor, radilologilor etc. Nu inseamna ca cei multi au si dreptate…
   3. nu vreau sa caracterizez competenta colegilor mei, atata timp cat nu fac parte din structuri de control administrativ sau stiintific.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 22. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 18.12.2010, ora 9:50 pm

  Am fost curios de subiect pentru ca am avut si eu dureri de calciie.
  Cu toata stima pentru dl doctor trebuie sa zic ca cele mai multe raspunsuri se repeta doar , Nu infiltratii , nu operatie , nu raze si consult pt diagnostic corect..
  Sunt 50 posibile cause pentru acest simpton ..
  Nu pre folositor dar bun efort de la dl doctor.
  Cu stima

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 19.12.2010, ora 4:37 pm

   Buna ziua!
   Daca veti citi postarile de mai sus, vedi descoperi ca exista peste 30-40 de cauze ale talalgiilor: ortopedice (post-traumatice, degenerative, statice), reumatologice, vasculare, metabolice, neurologice locale sau la distanta, neurochirurgicale (coloana lombara), vasculare (arteriale, venoase), tumorale, hematologice etc etc etc.
   Credeti ca toate aceste cauze au un singur tip de tratament, respectiv infiltratia cortizonica, iradierea cu radiatii Roentgen sau “inlaturarea chirurgicala a pintenului”???
   Cum credeti ca puteti afla cauza talalgiei, printre toate cauzele posibile, fara un examen clinic atent si competent?
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

   • Comentariu scris de Aylin (Beijing, China)
    Publicat la data de 26.10.2015, ora 12:15 pm

    Buna seara D-le Doctor !

    In prumul rand a multumesc pentru raspunsurile pe care mi le-ati oderit la postarile mele anterioare. Din pacate mai aman consultul medical cu inca 6 zile datorita faptului ca trebuie sa ies urgent din tara pentru viza si revin in week-end.
    Spuneti-mi va rog, exista riscuri in calatoria cu avionul ? Urmeaza sa zbor 4 ore dus si 4 ore intors, imi este teama de complicatii cu piciorul. Durerea persista inca, acea vena sau ce o fi acolo sau os, o mai simt. cateodata doare mai rau, cateodata deloc, sau foarte putin, dar este acolo acel ceva. Iaer cea din spate, am masat-o cu anti-inflamator si a doua zi mi-am dat seama ca i-am facut mai mult rau, durerea devenind mai mare si radiind in multe directii. Nu am mai masat-o si s-a diminuat, aproape nu o mai simt , dar la palpare se simte si acolo acel ceva , vena sau altceva…
    As vrea sa ma intreb un sfat de moment, sa spun asa. Ce pot face in avion ca sa nu fac vreo coplicatie de la presiunea atmosferica , care influenteaza foarte mult , orice ar fi acolo. De fiecare data cand calatoresc cu avionul, la decolare si aterizare eu ma simt foarte rau, ametesc, si ma dor muschii spatelui si simt tensiunea in ei si in coloana cervicala. Iar dupa aterizare , poate incepand din aceeasi zi sau la 2-3 zile dupa zbor, ma simt rau la cap, in zona creerului. Simt ca o presiune acolo, oboseala e foarte mare de altfel. Imi revin greu, cam 1 saptamana sau mai mult . Am intrebat un chirurg generalist din tara acum 1 an si ceva despre aceasta problema dupa zbor si mi-a spus ca astea ar veni de la coloana cerficala care in cazul meu este sever afectata , tinand cont de ultimul RMN din 2012.
    Deci inca o data afisez intrebarile aici : 1. Ce pot face in avion ca sa evit infmalarea mai mult sau presiunea care intervine ? Sa iau antiinflamator inainte de zbor ? Si de asemea am pregatit papuci de casa pentru a nu sta in pantofi pentru ca picioarele se umfla in avion ( sau cel putin la mine ).
    2. Spuneti despre un consult precis si competent si bine facut. Intrebarea mea si poate a multora de aici este : Unde il putem face ? Ezista o sectie medicala care sa implice toate acele ramuri la un loc ? Sau trebuie sa luam fiecare departament in parte ? Banuiesc ca facand asta, o sa primim rspunsuri variate si pareri doar , fara un diagnostic precis insa. Unde se poate adresa pacientul pentru a face tot o data ? ” tot o data ” ma refer la un singur medic care sa tina totul in evidenta , chiar daca trimite pacientul la diverse sectii la colegii dansului , dar raspunsul final sa vina din partea acestui medic, nu de la fiecare medic cate ceva , ca sa nu induca pacientul in eroare si sa urmeze tratamente multiple si fara efect pe cauza. Eu aici am sa urmez sfatul dvs. am sa merg la neurologie prima data si apoi la un test de diabet ( pe care un medic neurolog banuiesc ca nu mi-l poate prescrie, nu ?) , deci posibil un internist sa faca acest test de diabet sau il poate prescrie si neurologul ? Avand in vedere posibila cauza a piciorului meu dureros, un medic la care te prezinti ca pacient, nu conteaza sectia, iti poate da trimitere mai departe catre un alt medic care sa faca si testul de diabet de exemplu ? Sau trebuie sa te duci tu ca pacient la care medic si sectie crezi tu ca iti poate face acel test ( sau alt test in cazukl alttor pacienti) ? Aici e mare incurcatura a tuturor celot care va intreaba pe acest forum, oamenii nu stiu unde sa se adreseze, iar daca se adreseaza la un medic ortoped , de exemplu si acel medic nu iti face datoria sa trimita pacientul si la alt coleg pe alta ramura medicala, atunci pacientul pleca acasa cu diagnosticul de “pinten ” , cruce si gata. Acasa pacientul incepe stresul ca nu ii trece acel “pinten ” cu nimic, si tot asa , ajungand durerea mai accentuata din cauza psihicului concentrat doar pe acea durere . Si oamenii ajung disperati , ca si mine de altfelm sa intrebe pe forumuri ce au si unde sa se duca … Problema asta ar trebui CLAR discutata si lamurita lumea unde sa se adreseze. Degeaba ni se spune ca trebuie facut un control amanuntit si precis, daca nu ni se spune si cine sa ni-l faca sau la cate sectii medicale sa fim trimisi , si eu raman la parerea ca primul medic la care mergwe un om, trebuie sa trimita acel om si la alte sectii cand este descoperit acel “pinten”, sa se vada clar toate cauzele sau cauza reala, iar acel pinten sa fie pus ca un simptom mai mult decat ca o cauza, asa cum spuneti dvs, ca de fapt nu exista cauza in acel pinten. Da, e devarat ca omul merge la sectia de picioare, ortopedie in primul rand, ca il doare piciorul, dar din tot ce spuneti, am ajuns la concluzia ca ortopezii nu isi fac datoria de a cauta cauza pacientului si lasa pacientul cu diahnosticul de “pinten” care de fapt nu se poate lua in consideratie ca a fi diagnostic. Corect ?

    Va multumesc inca o data si astept raspunsul dvs. ca de fiecare data. Cred ca sunteti singurl medic pe care l-ma intalnit ( din pacare doar pe un forum acum) , care incearc sa explice ca orice problema are o cauza si ca nefiind gasita, problema nu trece, se amelioreza doar, iar la primul “soc” fie el de orice fel, problema revine , poate chiar mai grav…

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 27.10.2015, ora 12:43 pm

     Buna ziua!
     Va raspund punctual:
     1. faceti, in pre-ziua zborului si in ziua zborului, cate o injectie de Fraxiparine 0,3 ml sau Clexane 0,2 ml sau Fragmin 2.500 u.i. sau Innohep sau similar. Au rol de tromboprofilaxie (previn formarea cheagurilor de sange pe venele membrului inferior). In acelasi scop purtati ciorap de compresie elastica obligatoriu pe toata durata zborului.
     2. Incepeti cu un consult neurologic, pentru problemele principale. Durerea calcaneeana este una cronica, datorata multiplelor agresiuni la care ati supus piciorul, insa nu are consecinte, complicatii sau sechele.
     Tinem legatura.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 23. Comentariu scris de Chiar Io
  Publicat la data de 22.12.2010, ora 12:03 pm

  Este interesant titlul articolului care spune sa ne ferim de medicii care diagnosticheaza cu “pinten calcanean” insa Medlife ofera tratament explicit pentru aceasta afectiune.
  Am gasit un fluturas de promovare pe care scrie exact acest lucru. Il puteti vedea scanat aici:
  http://img689.imageshack.us/img689/3783/15986784.jpg

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 22.12.2010, ora 1:52 pm

   Buna ziua!
   Remarca D-voastra este perfect adevarata. In aceasta clinica eu sunt doar un simplu colaborator extern.
   Asa cum mentionam mai inainte, eu nu am putere decizionala administrativa, universitara, prin urmare nu pot interzice nimanui nici un tratament, indiferent cat de daunator ar fi. Acest lucru poate fi efectuat numai de catre medicii care au putere in Minister, Colegiul Medicilor, Facultatea de medicina, eu neavand absolut nici o putere in aceste foruri decizionale.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 24. Comentariu scris de Restea Viorel
  Publicat la data de 22.12.2010, ora 5:56 pm

  Mama mea sufera de dureri cumplite la degetele de la picioare care de fapt sunt complet deformate(incalecate).Are 70 de ani si imi e foarte greu sa vad prin ce suferinte trece ,practic nu se mai poate incalta cu nimic si imi doresc din tot sufletul sa pot sa o ajut.Locuim in orasul Arad si ve-as fi foarte recunoscatoare daca me-ati putea recomanda un doctor specialist in zona pt.a o consulta.diagnostica si trata corect.
  Va multumesc anticipat.

 25. Comentariu scris de Iuliana
  Publicat la data de 3.2.2011, ora 4:32 pm

  Buna ziua!
  M/am confruntat de 3 saptamani cu dureri groaznice de calcaie. Ieri mi/am facut radiografie si mi s/a spus ca am calcificari ale tendonului achilian (bilateral). Mi s/a recomandat fizioterapie. Nu exista si o alta metoda in afara de fizioterapie?
  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 3.2.2011, ora 6:44 pm

   Buna seara!
   Fizioterapia nu actioneaza asupra cauzei, ci influenteaza doar, intr-o anumita masura, simptomele.
   Trebuie decelata cauza acestor calcificari ( obezitate, suprasolicitare fizica, probleme ale retropiciorului etc) si abia mai apoi propus un tratament cauzal.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 26. Comentariu scris de dani
  Publicat la data de 22.2.2011, ora 10:26 pm

  M-a bufnit rasul cand v-ati facut de ras cu fluturasul de mai sus….mai bine v-ati duce la Gral Medical ca colaborator caci ei au oferit acest tratament pt prima data si au destula cazuistica pt a lamuri pe toata lumea. Ulterior ati aparea peste tot cu mesajul “evitati doctorii care nu recomanda tratamentul pt ciocurile la calcaie.”
  Cei de la Gral chiar investesc pt a oferi pacientilor “tratamente noi” cum au sloganul de ceva vreme.
  Eu o am pe sora in tratament la oncologie la ei, si a primit un tratament exact ca in occident.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 26.2.2011, ora 1:10 am

   Buna seara!
   Cred ca am comentat destul pe aceasta tema: aceasta “terapie” se adreseaza doar efectului si nu cauzei. cauza talalgiilor (durerilor calcaneene) nu este faimosul “pinten”) ci cu totul si cu totul altceva. Prin urmare, daca ne concentram asupra efectului si nu asupra cauzei, esecul este garantat.
   Tratamentul cu unde de soc este folosit in Occident de zeci de ani, insa nu pentru faimosii “pinteni”…..care nu se trateaza, nefiind niciodata o problema reala.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 27. Comentariu scris de Dana
  Publicat la data de 23.2.2011, ora 11:26 am

  Buna ziua!
  Mi-am facut o programare pentru tratatarea pintenilor calcaneeni la clinica gral si sincer sunt un pic contrariata de comentariile de mai sus. Pe de o parte se dau sfaturi impotriva diagnosticului si terapiei cu unde de soc, pe de alta parte flyerul clinicii pe care o reprezentati face clar reclama la ambele. Eu ca pacient, ce sa mai cred?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 26.2.2011, ora 1:14 am

   Buna ziua!
   Eu nu reprezint clinica, ci ma reprezint doar pe mine.
   Sunt total impotriva acestei proceduri, iar ratiunile le-am expus de zeci de ori pe acest forum.
   Este foarte adevarat ca D-voastra, ca pacient, nu mai aveti un reper…credeti-ma insa ca nu pot schimba peste noapte conceptiile tuturor ortopezilor, reumatologilor si radiologilor din Romania pe tema “pintenilor calcaneeni”. Este suficient ca incerc sa-mi tratez pacientii cu talalgii (dureri calcaneene) asa dupa cum am invatat in cele mai mari centre din lume, unde nu mai pronunta nimeni termenul “pinten” fara sa fie supus oprobriului colectiv.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 28. Comentariu scris de Adina
  Publicat la data de 5.3.2011, ora 6:28 pm

  Mama mea are dureri de calcaie, a fost la medic si i-a zis ca are pinteni calcanean. Ce trebuie sa faca?

 29. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 6.3.2011, ora 5:02 pm

  Buna ziua!
  Asa cum am scris de zeci de ori pe acest topic, acesta nu este un diagnostic serios, ci o simpla constatare radiologica, fara legatura cu suferinta mamei.
  Nu aveti altceva de facut decat un examen clinic serios, la un medic care sa nu pronunte termenul “pinten”, “cioc” sau “osteofit” calcanean.
  Trebuie sa refuze cu strictete orice infiltratie cortizonica (de tip Diprophos) i s-ar propune, ca si orice iradiere locala cu Radiatii Roentgen, ambele perfect inutile si profund periculoase.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Glezna si Picior

 30. Comentariu scris de ana
  Publicat la data de 16.3.2011, ora 5:47 pm

  Toata lumea zice sa te feresti de infiltratii….Fratilor eu de 10 ani mi-am tratat cu injectii cu diprofos “ciocurile la calcai” si inca cu mare succes.In 10 ani am facut numai 4 infiltrati i(recomandat maxim 2 pe an….datorita efectelor secundare) Mentionez ca am la ambele picioare aceeasi problema!!!
  Sunt OK. CAND FACETI ASA CEVA STATI 3 ZILE IN PAT !!!! ALTFEL DE GEABA LE FACETI !!!!! Durerea dispare complet la sfrsitul celei de a 2a saptamana !

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.3.2011, ora 9:45 pm

   Va voi face cunostinta cu cei peste 20 pacienti care au ajnus la mine cu ruptura a tendonului calcanean (arhaic, “achilean”), ca urmare a unei “banale” infiltratii calcaneene cu Diprophos.
   Va asigur ca este cea mai mare serie de pacienti din lume cu aceasta complicatie absolut logica a acestor infiltratii, serie prezentata la un congres international.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 31. Comentariu scris de iulian maxim
  Publicat la data de 17.3.2011, ora 3:59 pm

  Ma intereseaza daca s-a tratat cineva cu ultrasunete pentru pinteni la policlinica gral medical.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 17.3.2011, ora 10:54 pm

   Buna ziua!
   Problema nu este reprezentata de “ciocurile” calcaneene, ci in primu rand de
   obezitate, care determina si o problema mecanica a retropiciorului, si care
   urmeaza a fi cuantificata. Prin urmare, ultrasunetele sau undele de soc
   sunt total inutile, ele nu actioneaza asupra cauzei (obezitatea si
   suprasarcina mecanica), ci doar punctual asupra efectului (sindromul
   inflamator local). De aici rezulta inutilitatea lor perfecta.
   Evident, puteti incerca orice doriti, insa eu am nenumarati pacienti care au trecut prin aceste tratamente, absolut inutile cat sunt departe de logica de tip cauzal.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 32. Comentariu scris de emanuel
  Publicat la data de 23.3.2011, ora 9:19 am

  d/le doctor Marian Uscatu,este absolut logic ce spuneti in legatura cu asa zisii pintene,dar nu ati dat ,nici un tratament pt. asa ceva,puteti spune ce tratament eficace se poate face?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 23.3.2011, ora 12:27 pm

   Buna ziua!
   Numele meu este Marius Uscatu.
   Daca veti citi cele postate pe acest topic, ma refeream la faptul ca “pintenii” nu se trateaza pentru simplul motiv ca sunt “inofensivi”.
   Daca va referiti insa la talalgii (dureri calcaneene posterioare), acestea au peste 40 cauze, care trebuie diferentiate printr-un examen clinic: poate fi vorba despre afectiuni vasculare, reumatologice, neurochirurgicale, metabolice, infectioase, ortopedice. Numai dupa elaborarea unui diagnostic se poate prescrie un tratament, pentru afectiunea vasculara, reumatologica, neurochirurgicala eetc etc etc.
   Cum as putea sa ofer o solutia care sa fie valabila la 40 de afectiuni profund diferita????
   Nu stiu cum sa ma exprim mai bine, am facut-o de zeci de ori pe acest topic, dar sunt invariabil intrebat cum tratez eu “” “pintenii”"”…
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 33. Comentariu scris de Mirela
  Publicat la data de 2.4.2011, ora 10:10 am

  Buna! am 17 ani si la nivelului gleznei mi-a aparut o formatiune osoasa putin ascutita.Din cele citite cred ca am pinten calcanean,Va rog frumos,as vrea sa adu si parerea dumneavoastra . Multumesc mult !.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 2.4.2011, ora 2:57 pm

   Buna ziua!
   Cred ca este suficient sa lecturati cele scrise de mine mai sus, precum si toate raspunsurile date la intrebari similare.
   Nu exista in medicina moderna diagnosticul de “”"Pinten calcanean”"”.
   Va stau la dispozitie cand va hotarati pentru o consultatie clinica.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de Mirela
    Publicat la data de 3.4.2011, ora 4:44 pm

    Da,as vrea o consultatie,de fapt o radiografie presupun sa aflu ce-i cu osul acela la nivelul gleznei mai mare decat cel normal de la piciorul stang ! Sa stiu daca exista riscul de a creste si de ce a crescut. Multumesc .

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 3.4.2011, ora 5:04 pm

     Buna ziua!
     Va voi reproduce relatarea unui pacient apropos de abordarea “romaneasca” a acestei afectiuni:
     “”"”"Am fost diagnosticat cu pinteni calcaneeni pe ambele calcaie. Am urmat un tratament injectabil in calcai cu Diprofos (sper ca am scris bine) – 3 sedinte x 1 fiola de picior. Mi s-a ameliorat durerea, dar dupa un timp am inceput sa am dureri si mai mari. Am mers din nou la spital, unde alt medic mi-a recomandat sa ma operez la ambele picioare.
     Am aflat (de pe net) despre tratamentul cu unde de soc. Am urmat la Bucuresti (la clinica Gral Medical) 4 sedinte de sonoterapie.
     Acum dupa trei luni de la acele sedinte am dureri si mai mari la ambele calcaie.
     Ce sfat imi dati? “”"”"”"”

     Asa dupa cum remarcati, tratamentele aleatorii, efectuate pe diagnostice incorecte, produc efecte nedorite.
     Cred ca este suficient sa lecturati cele scrise de mine mai sus, precum si toate raspunsurile date la intrebari similare.
     Nu exista in medicina moderna diagnosticul de “””Pinten calcanean”””.
     Va stau la dispozitie cand va hotarati pentru o consultatie clinica.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Glezna si Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

     • Comentariu scris de Mirela
      Publicat la data de 3.4.2011, ora 6:37 pm

      Nu am durere in călcâi,ci la gleznă acel os mai mare decat cel normal de la
      piciorul stang. Ma gandesc ca inainte sa fac o radiografie sa aflu de ce
      a aparut acolo.Va multumesc Domnule Doctor !
      Am uitat sa mentionez,nu am dureri..

      • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
       Publicat la data de 3.4.2011, ora 8:50 pm

       Buna ziua!
       Este absolut lipsit de logica si profund daunator sa faceti radiografie inaintea examenului clinic direct (din simplul motiv ca exista zeci de incidente radiologice ale calcaneului si nu aveti de unde sti care dintre ele este necesara..).
       Cu stima,
       Marius Uscatu
       Chirurg Glezna si Picior
       http://www.chirurgiapiciorului.ro

 34. Comentariu scris de cazaresulina
  Publicat la data de 12.4.2011, ora 7:19 pm

  Ce alifie este buna pentru ameliorarea durerilor?

 35. Comentariu scris de Mirela
  Publicat la data de 16.4.2011, ora 11:41 pm

  Buna seara,
  Nu-mi vine sa cred ca toate informatiile astea mi-au aparut dupa ce o doamna tare draga mie, deja s-a operat undeva in Bucuresti (noi suntem din Constanta) de pinteni calcaneeni. S-a operat de aprox trei sapt. la ambele picioare si are dureri f mari. Imi pare cu atat mai rau cu cat stiam de existenta dvs in care am mare incredere. Nu stiu cum sa procedez in situatia ei. Mi-e greu sa-i spun ca suporta durerile astea de dupa operatie inutil. Ce ar trebui sa faca de acum incolo?
  Multumesc frumos.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 17.4.2011, ora 1:10 am

   Buna seara!

   Interventia este nu numai inutila, ci profund periculoasa, din simplul motiv ca determina sectionarea unui nerv implicat in aceasta patologie, cu amplificarea durerilor (fapt constatat deja).
   Situatia trebuie analizata din punct de vedere clinic, printr-o examinare directa.
   Va stau oricand la dispozitie.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 36. Comentariu scris de Vieru Bogdan
  Publicat la data de 3.5.2011, ora 5:41 pm

  Buna ziua,
  Am 26 ani , si de aptroximativ un an jumatate am dureri insuportabile in zona calcaiului. Am facut fizio-terapie fara prea mari rezultate! Acum cateva zile am facut o radiografie atat la bazin cat si la calcaie , al carui rezuItat suna cam asa :
  – SI sterse cu contur neregulat si ingustate in special in 1/3 inferioara
  - entezite si contur sters la nivelul calcaneului bilateral

  Va rog, explicati-mi ce insemnatate are acest ,,diagnostic”

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 3.5.2011, ora 8:18 pm

   Buna seara!
   Nu are absolut nici o insemnatate.
   Daca lecturati cele scrise de catre mine pe acest topic veti intelege.
   Situatia trebuie analizata din punct de vedere clinic, printr-o examinare directa.
   Va stau oricand la dispozitie.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 37. Comentariu scris de d-na Daniela
  Publicat la data de 10.5.2011, ora 3:57 pm

  ///Buna ziua,
  Mama mea in varsta de 70 de ani,sufera de gonartroza bilaterala si are dureri f mari dar in afara de aceasta problema, de vreo 2 ani, i-a aparut in partea stanga a soldului, o umflatura de consistenta tare, care nu o doare si care nu a crescut in dimensiuni .Intrebarea este daca imi puteti spune despre ce este vorba?Umflatura este transversala si nu o deranjeaza dar nu stiu ce implicatii ar putea avea.Multumesc” iar pozitionarea exacta e sus la incheietura piciorului acolo unde probabil e solicitat mai mult datorita gonartrozei……….multumesc anticipat

  [Comentariu editat de Redactia MedLive.ro]

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 10.5.2011, ora 4:06 pm

   Buna ziua!
   Nu am inteles localizarea anatomica a problemei enuntate.
   Poate fi o problema tumorala, dermatologica, articulara (coxartroza), vasculara (crosa safenei), arteriala, reumatologica, hematologica (ganglion inghinal marit) si alte sute de cauze posibile.
   Un examen clinic atent si competent va solutiona problema.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 38. Comentariu scris de george
  Publicat la data de 11.5.2011, ora 1:43 pm

  Buna ziua, Ma numesc George am 22 de ani 176 cm si 73kg ,de aproape 2 ani de zile trag cu aceasta problema de durere in calcaiul stang si recent si dreptul(mai putin si apare dupa ce merg sau stau in picioare probabil pentru ca imi sprijin greutatea pe dreptu pentru a evita durerea din calcaiul stang)
  Sunt in Spania, am fost aici la vro 15 medici am facut o multime de radiografii si 1 rezonanta magnetica si nu apare nimic mi s-a recomandat antiinflamatoare si talpici ortopedice(acum am a3a perche in total mau costat 700E ) fizioterapie si fara nici un rezultat …Durerea apare numai atunci cand calc sau stau in picioare(in special dimineata este foarte greu de suportat), zilele trecute am mai fost la inca o clinica aici in madrid si in sfarsit m-au diagnosticat cu `picos` ciocuri la calcai si ca singura metoda eficace ar fi operatia ce ar costa vro 2000E . Inteleg ca nu este recomandata in nici un caz aceasta operatie… atunci va rog ce se poate face ? In 2 ani de zile nu am putut sa fac nimic stau in repaus toata ziua pentru ca nu pot sa merg mai mult de 30 de min…
  Daca nici interventia chirurgicala nici talpici ortopedice nici injectii nici antiinflamatorii si fizioterapie(ultrasunete socuri electrice acupunctura masaj exercitii tratamente cu unde scurte) nu pot rezolva aceasta problema ce este de facut? Nu o sa pot sa imi continui viata fara sa fac nimic stand toata ziua in pat din cauza acestei probleme… exista vro solutie in cazul meu? Am citit comentariile anteriore si am vazut ca nu recomandati nici una din procedurile de mai sus atunci ce este de facut? Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 11.5.2011, ora 1:55 pm

   Buna ziua!
   Operatia este total exclusa, mai ales pentru ca nu aveti un diagnostic, durerea descrisa de D-voastra putand avea zeci de cauze diferite….Cum am putea propune o operatie fara sa cunoastem cauza suferintei (ceea ce relatati D-voastra este o chestiune puerila, ce nu trebuie luata in consideratie).
   Aveti nevoie mai intai de o consultatie atenta si competenta, care sa poata decela cauza suferintei. Eu ma confrunt cu circa 500-600 de pacienti ca D-voastra pe an….
   Va stau la dispozitie.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 39. Comentariu scris de diana
  Publicat la data de 7.6.2011, ora 11:57 pm

  Eu sunt o pacienta care a avut astfel de probleme la calcai. Intr-adevar am incercat tot felul de variante si durerea revenea. Am fost si la clinica Gral Medical pentru calcaneofort(unde acustice) si sincer am 4 luni de cand ma simt bine. Insa vroiam sa va spun ca doctorul mi-a spus un lucru pe care nu l-am regasit aici:
  Pintenul sau durerea apare atunci cand se produce o agresiune asupra osului calcaiului prin diferite cai: greutate mare, mers incorect, pantofi incomozi folositi indelungat…etc iar ca daca nu eliminam factorul atunci pintenul si durerea reapare.
  Ei bine lupta nu tb dusa pe frontul ca este sau nu pintenul un diagnostic, ci atentia tb focusata pe eliminarea factorului care declanseaza formarea lui cu sau fara durere.
  La mine problema este cu greutatea si am inceput sa fac demersuri in acest sens…..

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 8.6.2011, ora 1:43 pm

   Buna ziua!
   Este perfect adevarat ca in 95% din cazuri, pacientii cu talalgii sunt supraponderali, iar normalizarea greutatii reprezinta 90% din intreg tratamentul. Esecul scaderii ponderale este si esecul tratamentului talalgiilor.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Glezna si Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 40. Comentariu scris de DANCIU MIRELA
  Publicat la data de 29.7.2011, ora 8:54 pm

  tot de o astfel de problema ma plang si eu dureri de picioare fierbinteli ale talpiilor pinteni calcanieni si dureri de pulpe dar oare care boli sunt in organismul nostru ca eu cred ca toata lumea sufera de reumtism de rinichi , metabolism hormonal etc si cum putem sa ne tratam in ziua de azi ca pe mine ma dor tare rau picioarele si am numai 40 de ani

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 31.7.2011, ora 11:10 am

   Buna ziua!
   Cred ca ar fi util sa cititi comentariile mele de pe acest topic, de mai sus.
   Exista cateva zeci de cauze ale durerilor calcaneene, care trebuie diagnosticate pritr-un consult clinic.
   Nu exista “reumatism la rinichi”.
   Cu stima,
   Marius uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 41. Comentariu scris de alexa iulian
  Publicat la data de 30.7.2011, ora 12:13 pm

  Am si eu o intrebare:ma doare calcaiul stang de vreo 4luni.Am fost la un medic reumatolog si a spus ca tre sa fac raza sa vada ce am .Am facut raza si pe film a citit ca am mici calcificatii ale osului calcaneu si mi-a recomandat piafen ,arcoxia 90 mg ,gel sindolor si 10 sedinte cu laserul.Am urmat tratamentul si nu a avut niciun efect.Am mers din nou la medic si a spus sa continui cu arcoxia de 120 mg si gel sindolor.Dimineata nu pot pune piciorul in pamant.Va rog sa ma ajutati.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 31.7.2011, ora 11:12 am

   Buna ziua!
   V-as invita sa citit comentariile mele de mai sus.
   Acele calcificari mentionate nu reprezinta cauza durerilor D-voastra.
   Aveti nevoie de un consult clinic atent si competent.
   Cu stima,
   Marius uscatu
   Chirurg Glezna si Picior

 42. Comentariu scris de iulian
  Publicat la data de 17.8.2011, ora 11:49 pm

  Si totusi exista tratament pentru cioturi la calcaie?
  Ceva papuci pantofi
  Aveti un site de genul asta de pe care se merita sa cumparati ?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 18.8.2011, ora 9:19 am

   Buna ziua!
   Daca veti citi comentariile mele de pe acest topic, veti intelege ca acele vestite “ciocuri” nu provoaca nici un fel de suferinte.
   Prin urmare, ar fi aberant si impotriva logicii sa inventezi cun tratament pentru o afectiune inexistenta….
   Cu stima,
   Marius uscatu
   Chirurg Glezna si Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro/

   • Comentariu scris de Raluca
    Publicat la data de 5.9.2011, ora 10:22 am

    Buna ziua! Am o problema la calcaiul stang, am o umflatura mica, cat un bob de fasole,nu este foarte tare ca si consistenta,de doi ani am ignorat durerea, aparea doar la efort sau cand calcam exact in acel loc pe o piatra sau altceva denivelat..Ma doare si dimineata cand ma trezesc, si se imflameaza..Am fost o singura data, recent, la un ortoped si a spus ca este posibil sa fie un lipom,a spus sa fac masaje si geluri,deoarece daca as face operatie sa il scot,cicatricea ar fi la fel sau mult mai dureroasa..Nu stiu ce sa fac pentru ca nu pot calca pe toata talpa stanga, incerc sa merg pe varf, tocuri e exclus sa port,durerea e groaznica .Am observat ca si muschiul(bicepsul femural) de la piciorul drept este mult mai proeminent decat la cel stang,deoarece solicit mai mult piciorul drept. Din cauza calcaiului am un mers incorect, cateodata se simte asta si la coloana vertebrala, ma doare.Ce pot sa fac?

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 5.9.2011, ora 11:34 am

     Buna ziua!
     Nu am inteles localizarea anatomica a problemei, asa cum cum am inteles varsta, greutate/inaltime, statusul ocupational si sportiv, antecedente traumatice, vasculare, metabolice, reumatologice, etc etc.
     Astept date relevante.
     Cu stima,
     Marius uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro/

 43. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 5.9.2011, ora 6:58 pm

  Imi cer scuze,nu am mai postat pana acum intrebari. Am 18 ani, inaltime 1.70, 53 kg, nu am mai avut nici un fel de problema, fractura, entorsa sau altceva… In rest sunt sanatoasa. Este localizat pe talpa, pe calcai, nu in lateral. nu este localizat exact in centru, cam la 3 4 cm de sfarsitul calcaiului, si la un cm de partea laterala exterioara a piciorului drept. De obicei, joc baschet de doua trei ori pe saptamana, merg sa alerg in caz ca nu joc baschet, deci nu il menajez, durerea nu o mai simt cand joc,a bea dupa, sau in cazul in care calc pe o denivelare. Sper ca v-ati putut face o idee, sau sper ca va voi putea trimite o poza. Va multumesc pt timpul acordat!

 44. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 5.9.2011, ora 7:09 pm

  pardon, am scris piciorul drept, este stangul

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 6.9.2011, ora 2:22 pm

   Buna ziua!
   Nu prea am inteles exact problema D-voastra, iar un examen clinic local este absolut indispensabil in vederea unui aviz competent.
   Problema pare legata de supra-utilizarea piciorului (atat basket-ul, cat si jogging-ul sunt extrem de agresive pentru picior).
   Pana la un eventual consult clinic v-as sfatui sa faceti o pauza sportiva de 2-3 luni si sa observati efectele.
   Cu stima,
   Marius uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro/

 45. Comentariu scris de daiana
  Publicat la data de 20.9.2011, ora 8:50 am

  am o intrebare.ma dor la ambele picioare,partea laterala,interior,osul.mai ales dimineata,la prima atingere a picioarelor cu solul sau dupa o repriza de repaus.ce as putea sa fac? nu am fost la nici un consult.folosesc o crema pt ameliorare. multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 20.9.2011, ora 11:45 am

   Buna ziua!
   Din pacate, nu am inteles datele esentiale: sex, inaltime/greutate, sporturi practicate, antecedente traumatice, reumatologic-inflamatorii, metabolice, vasculare, neurochirurgicale etc etc.
   Nu am inteles localizarea anatomica a suferintei, tipul si intensitatea durerii, durata si periodicitatea, legatura cu efortul etc etc.
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro/

 46. Comentariu scris de daiana
  Publicat la data de 20.9.2011, ora 8:54 am

  mentionez, daca este necesar,am varsta 42 ani,momentan nu lucrez.

 47. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 20.9.2011, ora 9:12 pm

  (20 ani, 54kg, 1,58m)
  Buna seara!
  Am o problema cu piciorul stang. ma doare glezna…insa este mai mult o usturime, ce apare mai mult noaptea sau cand nu fac miscare. Am dureti si de spate, exact pe coloana vertebrala, care cateodata dau in usturimi.

 48. Comentariu scris de paun Adelina
  Publicat la data de 21.9.2011, ora 3:22 pm

  buna ziua! ma numesc Adelina, am 20 de ani si am o problema cu picioarele. Am picior scobit si nici degetele de la picior nu sunt drepte, sunt in forma de gheara. de 4 ani ma confrunt cu niste bataturi, medicul dermatolog mi-a spus ca sunt negi. am luat tratament dar nu a avut niciun fel de efect; ma dor in grozitor de tare la mers, nu pot sa ma mai incalt cu absolut nimic, am incercat si talonete din silicon pe talpa incaltamintei dar ma simt bine in talpa si ma dor degetele si fac bataturi la degete. ce pot sa fac in privina asta, ca nu mai pot merge deloc? va rog sa-mi raspunde-ti daca puteti. multumec mult! sunte-ti de parere sa-mi fac incaltaminte ortopedica sau macar cum pot vindeca negii. localizarea acestora este in planta in talpa la ambele picioare.

 49. Comentariu scris de valcea vasilica
  Publicat la data de 10.10.2011, ora 10:38 am

  buna ziua,
  sunt o femeie de 51 de ani, la menopauza de vreo 2 ani.Odata cu menopauza s-au instalat o serie de boli in special cele de natura reumatica.Sunt o femeie de 95 kg.de vreo 4 luni sufar de dureri , arsuri in calcaie, cand merg simt dureri mari.Am purtat mereu incaltaminte fara toc dar in vara asta durerile au devenit f mari si atunci mi-am cumparat papuci cu talpa ortopedica de 5-6 cm. Am simtit o ameliorare la mers dar cum timpul s-a racit nu mai pot incalta papucii si imi este greu acum sa schimb toata incaltamintea .Am facut acum 2 saptamaini fizioterapie cu laser la cacaie, umar si fizioterapie la coloana.Au trecut 2 sapt dar fara rezultat pozitiv, durerile sunt aceleasi la ambele picioare.Mentionez ca mi se umfla picioarele, am senzatia de picioare grele in special vara si sunt hipertensiva gradul II.Urmez tratament de tensiune de f multi ani.Mentionez ca greutatea mea nu s-a instalat brusc ci progresiv si munca mea este de birou si nu fac miscare deoarece orice miscare as face ma dor toate.Incerc sa merg pe jos in fiecare zi cate o statie de tramvai, nu mananc grasimi, prajeli.Ce as putea sa fac?Ce exercitii de masaj la picioare imi puteti recomanda?Multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 10.10.2011, ora 11:25 am

   Buna ziua!
   Asa dupa cum ati citit in comentariile precedente, exista zeci de cauze ale talalgiilor (durerilor calcaneene).
   Trebuie sa intelegeti doua lucruri, indiferent de originea suferintei:
   - este imperios necesar sa slabiti (40-45 kg, nu am intelex exact inaltimea);
   - trebuie sa reduceti drastic nivelul efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos);
   - in nici un caz nu veti slabi prin miscare, aceasta nefacand decat sa va distruga articulatiile.
   u stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 50. Comentariu scris de Pop Oana
  Publicat la data de 10.10.2011, ora 11:22 pm

  Buna seara,

  am o fetita de 6 luni jumate si am observat atunci cand ii fac exercitiile de gimnastica pt picioruse ca uneori opune rezistenta la flexarea genunchiului piciorului drept. In momentul in care o ridic in picioare, evident sustinuta de mine, acelasi picior de cele mai multe ori sta drept si nu are tendinta sa il indoaie pentru a putea pasi cu el asa cum face cu piciorusul stang. Uneori se intampla sa paseasca si cu acesta. Se sprijina insa pe el, il pune in pamant. Am observat ca pe plan inclinat, executa miscari de “catarare”si isi foloseste corect ambele piciorute. De asemenea isi duce la gurita fara probleme ambele picioare, si sta in “4 labe” fara probleme. Credeti ca sunt probleme cu piciorul respectiv si ar trebui sa consultam un specialist sau trebuie sa asteptam momentul in care va incepe sa mearga? Multumesc frumos!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 11.10.2011, ora 3:41 pm

   Buna ziua!
   Nu trebuie sub nici o forma sa fortati copilul sa stea in picioare la 6 luni….in caz contrar, veti declansa afectiun importante ale aparatului locomotor.
   Copilul se va ridica singur si va merge atunci cand va fi pregatit pentru aceasta, motiv pentru care nu trebuie nicidecum fortat.
   Mersul este o activitate reflexa ce se “achizitioneaza” si se perfectioneaza in 4-6 ani de la nastere.
   Daca totusi aveti o oarecare suspiciune, puteti consulta un ortoped pediatru.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 51. Comentariu scris de Balog
  Publicat la data de 12.10.2011, ora 4:12 pm

  Intrebari pentru dr. Marius Uscatu – medic specialist ortopedie, traumatologie
  Buna ziua ma numesc Balog. Locuiesc in Austria si in urma cu 3 saptamani am avut un accident in urma caruia glezna piciorului stang mi-a fost prinsa intre 2 vagoneti in exteriorul si interiorul piciorului. am fost bineinteles la doctor au facut peste 10 radiografi si nu au gasit nici o fractura .Nu am avut o rana deschisa dar glezna piciorului a fost foarte umflata si nu puteam calca pe picior. Am urmat tratamentul doctorilor de aici, medicamente impotriva infectiei si durerilor, comprese locale cu gheata. Acum dupa 3 saptamani arata mult mai bine, mai este foarte putin vanat, am inceput sa merg pe el.Nu am dureri, doar disconfort insa ceea ce ma nemultumeste este ca piciorul este inca umflat in zona gleznei. Ce as putea face ca sa scap de acest inconvenient? Ma puteti ajuta va rog cu un sfat? Mi-e frica sa nu fie puroi. Pentru ca in copilarie un prieten ma lovit in spatele genunghiului. Iar asa a fost umflat.. mergeam la doctor.. in romania imi faceau radiografi nu gaseau nimic si ma trimiteau din nou acasa.. Cateva zile mai tarziu un alt doctor care era de garda m-a internat de urgenta si ziua urmatoare m-a operat si mi-a zis ca aveam puroi si daca mai intarziam o zi ma puteam alege cu taierea piciorului. Astept raspunsul dvs. Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 12.10.2011, ora 10:47 pm

   Buna seara!
   Situatia trebuie cuantificata prin examen clinic local, coroborat cu imaginile Computer-Tomograf (absolut obligatoriu intr-un astfel de traumatism).
   Fara aceste elemente este absolut imposibil de precizat cauza suferintei actuale.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 52. Comentariu scris de cazare sulina
  Publicat la data de 12.10.2011, ora 8:37 pm

  Se pot trata pintenii cu ultrasunete?S-a tratat cineva pana acum cu asa ceva?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 12.10.2011, ora 10:45 pm

   Buna seara!
   V-as invita sa lecturati comentariile de mai sus pentru a intelege fondul problemei.
   Nu exista tratament al “pintenilor”, nici cu ultrasunete, laser si nici cu nimic altceva, din simplul motiv ca acei faimosi “”pinteni”"nu provoaca nici o suferinta, nu reprezinta cauza durerilor D-voastra. Reprezinta doar o simpla constatare radiologica, fara legatura cu cauza suferintei, prin urmare este impotriva logicii elementare sa tratam ceva ce nu provoaca suferinta.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 53. Comentariu scris de elena
  Publicat la data de 20.10.2011, ora 9:50 pm

  buna seara! am 48 se ani ,in urma cu 2 ani facind chimioterapie am vazut ca piciorul drept incepe sa se umfle de jos de la incheietura ,,a inceput sa ma doara groaznic si in citeva zile a inceput sa se inegreasca ,,,,durerea persista si se muta si in jurul genunchiului ,,,,la fel se imflama,,ardea si durerea groaznic ..medicul oncolog m-a trimis sa fac niste filme mi-a zis ca este tromboflebit daca ma exprim bine ,,,un unguent si cataplasme cu varza deoarece madicamentele nu le puteam lua ca i-mi era fff greata …dar dupa trei luni jumate a disparut totul ,,si dureri si negreala si umflaturi ,,totul ok pina acum doua luni cind din senin tot la acel picior a inceput sa ma doara groaznic genunchuiul,,,am sxhiopatat ,,,chiar si acum un pic ,,si durerea s-a lasat in calcai ,,,de 4 saptamani ma doare groaznic si in spatele calcaiului simnu o umflatura ..la fel am facut filme si un ortoped de la TG MURES foarte grabit mi-a spus simplu ,,,pinteni,,,,nici nu stiam ce inseamna acel cuvint ,,mi-a dat o reteta cu LINDOOR,,dar nu ma ajuta cu nimic …durerea persista si calc greu ….ma doare tot calcaiul m….va rog ajutati-ma de unde sa incep si unde sa ma duc deoarece nu mai suport durerea ,,,,la ce fel de medic sa ma duc …ortoped,?…reumatolog?,,,deosebit respect! Elena //harghita

 54. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 21.10.2011, ora 9:04 am

  Buna ziua!
  Sunt convins ca ati citit deja comentariile de mai sus, prin urmare ar fi impotriva logicii sa mai discutam despre aberatii gen “”pinteni”".
  Durerile calcaneene au nenumarate origini, printre care si cele vasculare (ati descris antecedete de acest tip), insa cel mai frecvent este vorba despre pacienti supraponderali. Tratamentul in acest caz este teribikl de dificil, deoarece comporta normalizarea greutatii (slabire drastica), lucru inacceptabil pentru 99% dintre obezi, care nu inteleg legatura dintre obezitate si alimentatia exagerata.
  In situatia actuala se impune un examen clinic atent si competent, la un medica care sa nu pronunte cumva termenul “pinten”.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 55. Comentariu scris de alexa iulian
  Publicat la data de 13.11.2011, ora 6:00 pm

  Domnule doctor, la clinica cu care colaborati (MedLife), doctorul Poll Alexandru a zis ca am acesti pinteni. Am facut 3 sedinte recomandate de domnul doctor si tot nu s-a rezolvat dupa care a vrut sa imi faca injectii in calcaie. La controlul periodic care se face pentru servici am descoperit ca am si varice ascunse. Sa fie din aceasta cauza?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 15.11.2011, ora 2:05 pm

   Buna ziua!
   Daca veti citi comentariile de mai sus, veti intelege dificultatea mea de a va convinge ca nu pintenii va provoaca durerea, cat timp toti ortopezii si reumatologii din Romania sustin tocmai acest lucru….Eu nu pot constrange un coleg medic sa evite tratamentele periculoase, cum sunt aceste injectii….chiar daca suntem colegi intr-un stabiliment medical..
   Problema este una fundamental diferita decat v-o imaginati….dar presupune o deschidere totala pentru a intelege originea durerilor calcaneene si tratamentul acestora…mai ales ca in 99% din cazuri este vorba despre pacienti supraponderali, care nu inteleg nici in ruptul capului legatura dintre obezitate si alimentatie, dintre obezitate si distrugerea articulatiilor etc etc.
   Este o problema de care eu incerc sa ma detasez, tinand cont de esecul profund pe care-l am in relatia cu pacientii supraponderali…
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 56. Comentariu scris de Moldovan Cristina
  Publicat la data de 10.12.2011, ora 1:17 am

  Buna seara.
  Am citit discutiile legate de medic ortoped -podolog si am o intrebare/nelamurire. Fetita mea de 3 ani a fost diagnosticat cu platfus gradul 2. Intr-adevar, se vede si la mers, nu foarte pronuntat dar din cate am mai auzit/citit e recomandat a se corecta. La ea e mostenire genetica. De la 2 ani folosim talonete, dar fara rezultate. Am vazut o emisiune tv unde se discuta despre aceste talonete facute la duzina, cum ca nu ar fi utile si ca util ar fi un consult facut de un specialist podolog, pt a i se realiza talonete specifice piciorusului, cu masuratori specifice. Tot odata am inteles ca platfusul difera de la un picior la celalalt si ca talonetele trebuie facute particularizat, fiecarui picior in parte. As dori parerea dumneavostra si va mai rog recomandati-mi un specialist podolog , preferabil in zona Cluj-Mures sau Timisoara.
  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 10.12.2011, ora 1:22 pm

   Buna ziua!
   In 99% din cazuri platfusul este o afectiune benigna, trecatoare, ce nu necesita nici un fel de tratament: nici talonete, nici ghete ortopedice, nimic. Corectia are loc spontan, pana la vartsa de 8-9 ani, iar piciorul plat rezidual, daca va persista, va fi perfect tolerat, nenecesitand nici un fel de tratament.
   Exista in Romania un singur podolog, care lucreaza la Bucuresti, si care executa talonetele personalizat, manual, fara vestita “amprenta computerizata” (dar nu cred ca trebuie sa apelati la dansul fara un aviz cu adevarat specializat).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 57. Comentariu scris de stan stefan
  Publicat la data de 22.1.2012, ora 10:09 pm

  buna seara

  am 25 de ani si de cateva luni mai exact 1 an am dureri foarte mari la calcaie si inflamarea lor in spate durerile au ajuns sa le am mereu imi trebuie cam 20 de minute dimineata sa cobor din pat ca sa pot sa merg. ce sa fac un tratament ,operatie sau o solutie sa scap de ele.
  VA MULTUMESC

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 23.1.2012, ora 12:13 am

   Buna seara!
   Cred ca este suficient sa cititi precizarile si raspunsurile mele de pe topicul http://medlive.hotnews.ro/evita-medicii-diagnostic-pinteni-calcaneeni-sau-ciocuri-in-calcai-incorect-11-intrebari-raspunsuri.html#comments
   Solutia este in 99% din cazuri una mecanica: normalizarea greutatii, reducerea drastica a efortului fizic, adaptarea corespunzatoare a incaltamintei.
   Nu exista nici un tratament medicamentos si v-as sfatui sa refuzati cu strictete orice infiltratie (injectie) locala vi s-ar propune si absolut orice operatie, ca fiind extrem de periculoase si perfect inutile.
   Trebuie determinata cauza reala a acestor dureri si tratata aceasta cauza.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de stan stefan
    Publicat la data de 23.1.2012, ora 11:41 pm

    Buna seara

    astazi am fost la un consult si mi_sa prescris o reteta ::aulin {100 mg}2 pe zi si keto spray de 3 pe zi si sa imi pun gheata si na_sa mai recomandat sa mai dau jos cateva kg.
    Intrebarea mea este ::Daca acest tratament nu da nici un rezultat ce ramane de facut in cazul asta.apropo diagnosticul medicului a fost tendoane inflamate tendinitefara radiografi doar la vedere
    VA MULTUMESC

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 24.1.2012, ora 12:43 pm

     Buna ziua!
     Cel mai adesea inflamatia tendoanelor este cauzata de suprasolicitarea de tip mecanic.
     Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles elemente esentiale: greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, etc.
     Astept elemente relevante.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

     • Comentariu scris de stan stefan
      Publicat la data de 24.1.2012, ora 4:21 pm

      Buna ziua

      am 1.80 m si am cam 115 kg sunt ospatar de 10 ani si stau cam 17 ore in picioare.Am practicat footbal cam 6 ani.
      va multumesc

      • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
       Publicat la data de 24.1.2012, ora 4:44 pm

       Buna ziua!
       Asa dupa cum va precizam in raspunsul precedent, tendinopatia (inflamatia tendoanelor) se datoreaza suprasolicitarii mecanice, si anume celor 40 de kg in plus si a programului de lucru incredibil.
       Fara sa slabiti 40 kg si fara sa reduceti drastic solicitarea fizica (stat in picioare, mers pe jos), nu exista nici o solutie de ameliorare a suferintei.
       Daca nu veti intelege aceste imperative, evolutia va decurge catre ruptura completa a tendonului calcanean (arhai, “ächilean”), o adevarata drama ortopedica in cazul D-voastra.
       Cu stima,
       Marius Uscatu
       Chirurg Ante-Picior
       http://www.chirurgiapiciorului.ro

 58. Comentariu scris de Dan
  Publicat la data de 9.2.2012, ora 12:34 pm

  Buna ziua,
  Daca fac efort fizic ridicat(ski, tenis,..) incepe sa ma doara sub tendonul rotulian la genunchiul drept in partea de jos. Am fost la specialisti ortopezi si dupa investigatii(rmn , radiografie,…) am vazut o mica formatiune osoasa(calcifiata) sub tendon. Mi s-a propus sa maoperez. Operatia consta in “despicarea” tendonului inlaturarea acelor fragmente. Nu am gasit nimic pe internet despre acest subiect. Am 29 ani.
  Diagnosticul este apofizita cu fragment desprins. Se poate opera? Se poate sa fie si mai rau dupa operatie? Se reface tendonul dupa operatie?
  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 12.2.2012, ora 2:25 pm

   Buna ziua!
   Nu v-as sfatui sa recurgeti la o interventie chirurgicala, care ar putea un efect devastator.
   Problema de baza este suferinta tendonului (tendinopatie), ca urmare a eforturilor fizice solicitante si eventual ca urmare a supraponderabilitatii (nu am inteles exact ce greutate/inaltime aveti).
   Prin urmare, singura solutie logica si utila este eliminarea totala a eforturilor fizice solicitante si normalizarea greutatii (daca suntei supraponderal).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 59. Comentariu scris de Nicoleta23
  Publicat la data de 28.2.2012, ora 6:49 pm

  Buna seara ! Am 23 de ani ,72kg,si inaltime 1,60. Lucrez in italia stau cu o femeie mai invarsta , cat despre statu in picioare am zile cand stau toata ziua si sunt zile cand stau in picioare doar 3 ore ,eu m-am gandit ca miau ieist umflaturile alea de la reomatism (m-am nascut cu reomatism) ce parere aveti?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 28.2.2012, ora 9:06 pm

   Buna seara!
   Va raspund punctual:
   - prin “reumatism”se intelege in medicina afectarea pasagera (cateva zile) si fara sechele a articulatiilor ca urmare a infectiei streptococice amigdaliene. Boala este 100% una cardiaca si nu are legatura decat infinitezimala cu articulatiile;
   - inca nu s-a descoperit inca “”"reumatism cu care sa va fi nascut”"”, cata vreme reumatismul acut este o infectie streptococica, ce afecteaza inima…
   - in cazul D-voastra, problema sta in suprasolicitarea piciorului prin greutate excesiva (eu am, de exmplu, 72 kg la 1,85 m…) si prin efort fizic excesiv (stat in picioare).
   Prin urmare, singura solutie logica este normalizarea greutatii (-20 kg) si reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 60. Comentariu scris de luminita 41
  Publicat la data de 28.2.2012, ora 9:50 pm

  buna d-le doctor mai amo problema doamne ca multe am…halux monturile alea bataturi intalpa dar dureri calcai dar maio problema dece vad eu ca amcv dungi pe unghii mai vinetiisi la maii si la piciorenu chiar la toate unghiile dar aproapecare sa fie problema mam mai dat u iod zicand ca ar fi cv ciupercadar nu se poate mai demult imi inghetau picioarele lucram in frig fabrica si ma prindea geru abia asteptam de sambatapina luni sa-mi mairevin,,,sa fie dela asa ceva? dar la maini?va rog datimi un sfat
  multumesc!!!!!!!!!!

 61. Comentariu scris de alexa iulian
  Publicat la data de 6.3.2012, ora 8:59 pm

  Buna seara.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Am mers la ffff multi doctori si nu au dat de cap problemei mele:am 30 ani ,1,78 m si 90 kg.Medicul ortoped spune ca am osteofitoza calcaneana si cel reumatolog spune ca am spondilita anchilozanta cu debut periferic.Ma dor foarte tare calcaile doar atat nimic altceva .Durerea se amelioreeaza doar cu arcoxia.Am facut rmn la sacroiliace si e ok(rezultatul nu sunt modificari alesacroiliacelor SI normale)Medicul reumatolog mi-a pescris salozopirin 2mg zi si a spus ca efectul o sa-l simt dupa 2-3 luni .Au trecut 3 luni si niciun rezultat.Fara arcoxia in fiecare zi nu pot sa merg.Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.Am facut analiza hlab27 si a iesit pozitiv si din cauza acestei am fost diagnosticat cu spondilita anchilozanta.Va multumesc frumos si astept un raspuns.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 7.3.2012, ora 10:11 am

   Buna ziua!
   Daca veti citi cu atentie ce s-a scris pe acest topic, veti gasi adevarata origine a durerilor calcaneene: cele 20 kg in plus.
   Spondilita ankilozanta nu este exclusa, poate avea si manifestari de tip talalgii.
   Singura solutie viabila, logica si rezonabila este sa slabiti cele 20 kg in exces si sa observati evolutia talalgiior. In tot acest timp trebuie sa reduceti drastic efortul fizic (stat in picioare, mers pe jos).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 62. Comentariu scris de constanta
  Publicat la data de 29.4.2012, ora 2:23 pm

  De 3ani am dureri in calcaiul drept.In iarna aceasta au incetat si credeam ca am scapat de ele dar de cand a venit primavara si ziua s/a marit si stau mai mult in picioare au revenit si durerile.Cred ca si cresterea in greutate este o cauza deoarece in ultimii 5 ani m/am ingrasat cu 15kg,dar si efortul fizic deoarece 15 ani am facut naveta , am mers zilnic 10km pe picioare.

 63. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 2.5.2012, ora 3:24 pm

  Buna ziua!
  Ati inteles perfect originea durerilor calcaneene: obezitatea si efortul fizic exagerat (stat in picioare, mers pe jos).
  Prin urmare, singura solutie logica consta din normalizarea greutatii si reducerea drastica a efortului fizic.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 64. Comentariu scris de Cinca George
  Publicat la data de 15.5.2012, ora 12:01 pm

  Buna ziua,

  Ma numesc Cinca George si am 32 ani, 1.75 m si 85 Kg, problema cu care ma confrunt este ca am dureri de calcaie mai ales dimineata cand ma trezesc uneori cand joc fotbal am dureri ingrozitoare as putea spune.
  Va rog sa imi spuneti care este diagnosticul si cum se poate trata.

  Mentionez ca nu am facut in prealabil anumite analize.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 20.5.2012, ora 10:19 pm

   Buna seara!
   Asa dupa cum deja ati inteles cititnd comentariile de mai sus, in 99% din cazuri este vorba despre o supraincarcare de ordin mecanic, in cazul D-voastra datorata celor 15 kg in plus si efortului fizic disproportionat pentru aceasta greutate (foot-ball-ul este un sport fabulos de agresiv pentru o greutate normala, in cazul supraponderabilitatii lucrurile agravandu-se enorm).
   Prin urmare, pentru inceput trebuie sa incercati scaderea ponderala si mai ales reducerea drastica a eforturilor fizice (stat in picioare, mers pe jos etc).
   In oricare dintre cazuri, nu este vorba despre analize, cat despre un examen clinic atent si competent, la un medic care sa nu va vorbeasca despre “”pinten calcanean”".
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 65. Comentariu scris de lazia mirela
  Publicat la data de 16.5.2012, ora 3:22 pm

  Nu mai pot de 2 sapt ma doare calciiul sting si cel drept mai putin,dimineata cind ma dau jos din pat nu pot sa calc pe ele.Mai nou ma doare si glezna stinga si imi este umflata dar in partea interioara a gleznei am niste vinisoare rosii si un punct vanat si fiind operata de 4 ani de cancer uterin ma gandesc toata ziua ca am cancer acolo.Am 43 ani si sunt supraponderala,am 184 cm si 120 kg.Asta sa fie oare cauza?

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 20.5.2012, ora 10:20 pm

   Buna ziua!
   Ati inteles perfect originea durerilor calcaneene: obezitatea si efortul fizic exagerat (stat in picioare, mers pe jos).
   Prin urmare, singura solutie logica consta din normalizarea greutatii (sa slabiti mimimum 40 kg) si reducerea drastica a efortului fizic.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 66. Comentariu scris de Emilia Colceriu
  Publicat la data de 17.6.2012, ora 11:54 am

  Buna ziua! Am 57 de ani, 1,67, 75 kg, de aproximativ 8 saptamani in urma unui efort fizic (alergare 3 km, sapat in gradina) mi s-a umflat glezna stanga, dupa o saptamana a inceput sa ma si doara, m-am prezentat la medicul ortoped, mi-a recomandat sa fac o radiografie a carei rezultat a fost: tendinita achiliana stg, fara modificari de spatii articulare, fara traiecte de fractura vizibile, dr.ortoped suspecta o fisura peroniera, in urma prezentarii cu radiografia mi-a recomandat fasa, unguent sindolor, fizioterapie.M-am prezenta la medicul fizioterapeut care mi-a recomandat masaj de relaxare si exercitii fizice, prezentandu-ma la medicul de fam.ptr.trimitere la fizioterapie, m-a consultat si mi-a spus ca imi interzice cu desavarsire masajul si mi-a prescris urmatorul tratament: dexamethasone injectabil intercalat cu celebrex tablete in zilele cand nu fac injectia, detralex pt.insuficienta circul.venoasa, hepathrombin gel si diclac gel.Problema este ca piciorul nu mai este umflat foarte putin ziua dupa efort(mers) dar persista durerea la orice miscare a piciorului chiar si noaptea in somn si dupa a 3-a injectie a inceput sa se umfle si sa ma doara si piciorul drept, acum mai am de luat 7 zile detralex si ap[oi trebuie sa ma prezint din nou la medicul de familie. Va rog sa imi spuneti la ce medic sa merg, pana la aceasta problema eu nu am avut niciodata dureri de picioare chiar daca mergeam 30 km pe jos, din oct.2011 m-am lasat de fumat dupa 37 de ani in care m-am otravit si am luat in greutate in aceasta perioada – 9 luni 10 kg., poate fi si aceasta o cauza? In sparanta ca o sa aveti rabdarea sa cititi cele scrise si sa imi dati un raspuns, va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 17.6.2012, ora 6:19 pm

   Buna ziua!
   Din cele descrise, cea mai crdibila este tendinopatia calcaneana (arhaic, “” achileana”").
   Tratamentul este unul singur: repaus relativ, adica evitarea eforturilor medii-mari (stat in picoare, mers excesiv).
   Intr-adevar, atat masajul cat si cortizonicele (de tip dexametazona) sunt cu desavarsire interzise.
   Nu trebuie sa uitati nici de cele 15 kg in plus, care suprasolicita tendonul calcanean.
   Veti observa efecte pozitive numai dupa saptamani-luni de repaus relativ (evitarea eforturilor solicitante).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 67. Comentariu scris de Ramona C
  Publicat la data de 18.6.2012, ora 7:16 pm

  Buna ziua, Domnule doctor Marius Uscatu,
  Am citit comentariile aparute pe acest site si bineinteles raspunsurile pe care le dati foarte promt.
  Am si eu o problema: de fapt problema este a sotului meu: il dor ambele calcaie, si ca o repetitie “necesara” a fost diagnosticat cu “pinteni calcaneeni” iar recomandarea a fost infiltratii…
  Dar sa incep cu inceputul durerea a inceput e adevarat intr-o forma mai usoara in ianuarie 2012, dar pe ce trece timpul ea este mai acuta – simte durerea chiar la repaus, cand se ridica in picioare…uneori chiar noaptea.
  Are 44 ani, 1.85 cm inaltime si cred ca vreo 90 – 95 de kg (cred ca este important de stiut si aspectul asta!)
  Deoarece locuim in Alba Iulia, si medicii de aici cei ortopezi nu au o specialitate pe medicina piciorului, as dori sa va contactez si sa imi spuneti in ce masura se pot face programari la clinica dumneavoastra si cat de repede si nu in ultimul rand cat ar costa?
  Va multumesc anticipat.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 21.6.2012, ora 1:46 pm

   Buna ziua!
   Asa dupa cum ati remarcat citind comentariile mele de mai sus
   http://medlive.hotnews.ro/evita-medicii-diagnostic-pinteni-calcaneeni-sau-ciocuri-in-calcai-incorect-11-intrebari-raspunsuri.html
   Principial, incerc sa ma detasez de aceasta problema, chiar daca
   rezultatele tratamentului pe care-l propun sunt favorabile in 95% din
   cazuri.
   Partea proasta ca este vorba, cel mai adesea, despre neintelegerea corecta
   a originilor acestor dureri in timpul consultatiei si mai ales a
   refuzului categoric de acceptare a tratamentului (scadere ponderala semnificatica si reducerea drastica a efortului fizic), ceea ce ma determina sa fiu extrem de rezervat in a mai consulta si in a trata acest gen de patologie.
   Prin urmare, accept sa va consult numai sub rezerva ca veti face efortul de a
   intelege originile suferintei si, respectiv, tratamentul necesar.
   Detaliile privind programarea, costul si celeritatea programarii le puteti afla apelandu-ma telefonic, pe 0722.302.316.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 68. Comentariu scris de raluca
  Publicat la data de 25.6.2012, ora 6:10 pm

  Buna ziua.
  acum 8 zile am sarit de pe marginea unei fantani arteziene si am cazut pe calcaiul drept.timp de cateva secunde am simtit o durere ingrozitoare dupa care nu s-a mai simtit aproape deloc.dupa doua zile nu mai puteam pune calcaiul in pamant,am mers asa la munca mai mult pe varful piciorului,pana m-am hotarat sa merg la camera de urgenta.acolo m-au trimis la radiologie cu diagnosticul fractura de calcaneu.dupa ce mi s-au facut trei radiografii mi s-a spus ca e doar o contuzie.mi-a recomandat repaus la pat 5 zile sa ma leg cu fasa elastica si sa iau analgezice.eu mi-am dat si cu fastum gel dar durerile nu cedeaza.pe langa durerea pe care o simt in calcai atunci cand il pun in pamant, cand ridic calcaiul in timpul mersului simt o durere accentuata intre calcai si osul acela rotund de la glezna(nu stiu cum se numeste)si am o mica unflatura in aceiasi zona.
  Astept raspunsul dumneavoastra dl. doctor.
  Va multumesc anticipat!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 26.6.2012, ora 10:00 pm

   Buna seara!
   Suspiciunea unei fracturi calcaneene, a talusului sau navicularului obliga automat la practicarea de urgenta a unui Computer-Tomograf.
   Pana la infirmarea diagnosticului de suspiciune este total interzis sa atingeti solul cu piciorul afectat.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior

 69. Comentariu scris de constantin valerian gheorghis
  Publicat la data de 27.6.2012, ora 6:04 pm

  Buna ziua,am si eu de aprox.4-5 luni dureri in calcaiul drept care sau accentuat in ultima vreme devenind insuportabile(nu mai pot pune piciorul in pamant).Am fost la vre-o 4 doctori(ortoped,neurolog,reumatolog,etc.)am facut radiografii si nu se vede nimic deosebit,mi sa spus ca am fascita plantara,si mi sau recomandat sedinte de fizioterapie,inflamatoare,chiar si niste talonete.D-ule dr.Marius Uscatu,d-stra in toate comentariile spuneti ca nimic nu este benefic,dar nu ne spuneti ce se poate face,chiar nu exista un remediu,vin la d-stra la control,unde va gasesc??Astept raspuns,va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 30.6.2012, ora 9:00 pm

   Buna ziua!
   Evident ca exista remedii cu adevarat spectaculoase (eficiente in peste 95% din cazuri), insa ele sunt refuzate categoric de catre pacienti cel mai adesea.
   Ce greutate/inaltime aveti, ce status ocupational si sportiv (cat timp stati pe zi in picioare, cat mergeti pe jos), ce antecedente traumatice, vasculare, neurochirurgicale, metabolice etc aveti?
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de constantin valerian gheorghis
    Publicat la data de 12.7.2012, ora 6:18 pm

    V-am mai raspuns,dar nu stiu ce s-a intamplat.Am 1,74cm si 80 kg,nu am atecedente,nu exagerez cu mersul si statul in picioare,am facut niste sedinte de fizioterapie,pe care tocmai le-am terminat fara prea mare succes,ce este de facut????

 70. Comentariu scris de Oana-33 ani
  Publicat la data de 12.7.2012, ora 1:37 pm

  Buna ziua. In urma cu un an de zile am nascut prin cezariana la Timisoara un baietel.Dupa operatia cezariana a inceput sa ma doara f tare si permanent spatele, apoi calcaiele si gleznele care mi se si umfla foarte tare. Dimineta cand ma trezesc pur si simplu trebue sa ma sprijinesc de ceva ca sa pot merge,asa de puternice sunt durerile de calcaie si glezne.Sincer nu stiu in ce directie sa apuc,la ce medic sa merg.Va rog mult de tot daca se poate sa imi dati un sfat.
  Va multumesc.
  O zi buna.

 71. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 13.7.2012, ora 3:29 pm

  Buna ziua!
  Ce greutate/inaltime aveti, ce status ocupational si sportiv (cat timp stati pe zi in picioare, cat mergeti pe jos), ce antecedente traumatice, vasculare, neurochirurgicale, metabolice etc aveti?
  Astept detalii relevante.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 72. Comentariu scris de Dorin
  Publicat la data de 6.8.2012, ora 10:35 am

  Buna ziua!
  am 40 de ani si obisnuiesc sa alerg de cateva ori pe saptamana, 8 km sau mai mult. de cateva saptamani am dureri in calcai dimineata sau dupa o perioada mai lunga de repaus. durerile dispar repede dupa ce am o oarecare activitate. am continuat sa alerg si dupa aparitia durerilor crezand ca vor disparea cu timpul de la sine. presupun ca aceste dureri au aparut (sunt localizate doar la calcaiul stang) din cauza ca am pus mai multa presiune in alergare pe respectivul picior din cauza unei bataturi.
  sunt sanse ca durerile sa dispara in timp daca renunt o perioada la alergat?
  am 1,80 inaltime si 80 kg.
  Cu stima,
  Dorin

 73. Comentariu scris de Socaciu Nicusor
  Publicat la data de 8.8.2012, ora 5:48 pm

  Buna ziua,

  Am 56 de ani, 1.72m si 72 kg. Practicam fotbalul in sala , pe parchet 1 data pe saptamina pina acum 4 luni. M-am oprit pentru ca avem senzatia de calcat pe cuie dupa fiecare meci. Apoi am observat ca de la orice efort mai serios simteam acelas lucru. De atunci si pina acu durerea s-a redus foarte mult dar nu am mai fost la fotbal. In afara de senzatia de ace in calcii, mai est esi o zona care e ca si cum ar fi amortita, chiar deasupra calciiului. Azi am fost la radiografie si am primit urmatorul diagnostic: Spicul entezofitic plantar sting si entezopatia achliana stinga, amble in stadiu incipient.
  Sunt din Cluj, am vazut ca sunteti din Bucuresti, mi-ati putea recomanda ceva? Eventual un medic din Cluj la care sa merg la consult?
  Multumesc, Nicusor Socaciu

  • Comentariu scris de stefan
   Publicat la data de 11.8.2012, ora 10:56 pm

   buna seara

   numele meu este Stefan v_ am mai scriis odata cu problemele pe care le am la amandoua calcaie.si diagnosticul pus de doctor ffind de TINTINITA. Dar la calcaiul stang in spate jos sa umflat atat de tare si simnt intepaturi in el cand merg se duc de jos in sus si durerile sunt foarte puternice . am un 180 m si 100 kg si stau in picioare cam 15 zile pe luna a cate 16 0re . v a rog un sfat sau un doctor ud sa pot apela .va multumesc

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 13.8.2012, ora 8:44 pm

    Buna ziua!
    Trebuie sa slabiti vreo 20 kg si sa reduceti drastic efortul fizic (stat in picioare, mers pe jos).
    Tendinopatia (“tendinita”) se datoreaza suprasolicitarii (obezitate, efort fizic) si se trateaza cauzal, reducand efortul fizic si greutatea.
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Ante-picior
    http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 13.8.2012, ora 8:41 pm

   Buna ziua!
   Este evident ca suferinta D-voastra se datoreaza supra-solicitarii de tip sportiv (foot-ball). Tendinopatia insertionala se datoreaza exagerarii efortului fizic.
   Trebuie sa reduceti drastic efortul fizic timp de 4-6 luni si sa monitorizati efectele (foot-ball–ul va este profund daunator).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 74. Comentariu scris de catalin nistorescu
  Publicat la data de 13.8.2012, ora 5:08 pm

  in Constanta aveti consultatii ?
  sau veniti la mare ?
  ///

 75. Comentariu scris de maria tudorache
  Publicat la data de 21.8.2012, ora 10:21 am

  buna ziua
  Ma numesc Maria ,sint din Reghin-Mures,am 1.6inaltime si 86kg.Am fost diagnosticata in 1984 cu pinteni bilaterali ,atunci eram insarcinata si de-abia ma miscam,am fost tratata atunci cu unguente si cu indiferenta de-atunci.Intre timp durerile m-au m-ai lasat dar au revenit cu o forta de nesuportat in 2003,cind am aflat ca la Bistrita ar fi un medic ce m-ar face bine si m-am dus la el,mi-a facut infiltratii ci diprofos si celestone mi-a spus ca-i musai sa slabesc,am reusit sa ajung la 68 kg si puteam spune ca desi mergeam des la infiltratii credeam ca voi ramine sanatoasa dar dupa vrio 4 -5 ani au aparut kg inapoi si acum am ajuns din nou sa nu mai suport durerea,sint aproape paralizata de picioare,de-abia ma misc.In plus cred ca s-a calcifiat ceva la picior de-oarece pe partea den spate a piciorului am o crescenta osoasa care nu pot spune ca ma doare dar nu ma mai pot incalta cu nimic deoarece nu-mi mai intra piciorul in papuc,iar durerile le percep in calcai si in talpa,in partea de jos a calcaiului si sint arsuri si intepaturi.Ajutati-ma va rog ca asa incep sa cred ca viata e inutila si ar fi mai bine fara ea,nu mai pot sa ma misc,la serviciu lucrez la birou si cind ma ridic sa plec sint paralizata MULTUMESC

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 23.8.2012, ora 2:12 pm

   Buna ziua!
   Actualmente, din cele descrise de catre D-voastra, va confruntati cu o tendinopatie calcaneeana (arhaic, “”" achileana”"”) de suprasolicitare, adica este datorata celor 30 kg in plus.
   Infiltratiile cortizonice calcaneene sunt total interzise, conducand invariabil la ruperea tendonului calcaneean.
   Aveti perfecta dreptate, singura solutie viabila consta in eliminarea celor 30 kg in plus (evident, concomitent cu reducerea drastica a efortului fizic).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 76. Comentariu scris de Dinescu Nicoleta
  Publicat la data de 19.9.2012, ora 4:59 pm

  Buna ziua,
  Am citit cu mare interes discutiile D-voatra cu speranta ca voi afla ceva sa ma ajute,dar din pacate nu am aflat. De aceea va scriu D-voastra.
  Soacra mea are dureri foarte mari la calcaie. Dupa cum spuneau si ceilalti pacienti si ea a fost la medic,diagnosticul fiind acelasi ,ciocuri in calcaiae” si a fost indrumata sa faca fizio-terapie,mai exact diadinamici si ultrasunete ,pe care le-a si facut,dar nu a avut nici un remediu.A facut chiar si raze Roentgen dar nici de aceasta data nu a avut succes. A mai fost indrumata sa faca infiltratii sau operatie dar de aceasta data nu am fost noi de acod.durerile fiind de aproape un an. Tin sa va precizez ca soacra mea are DIABET 2, are 56 de ani si o greutate de vreo 90kg.Acum va rog sa ma indrumati unde ar trebui sa mergem si ce investigatii ar trebui facute pt a putea gasi si rezolvarea problemei.
  Cu stima,
  Nicoleta Dinescu!

 77. Comentariu scris de valcea vasilica
  Publicat la data de 19.9.2012, ora 8:06 pm

  si eu sufar de aceasta boala a calcaielor de vreo 3 ani decand s-a instalat menopauza, asta am observat eu, si va spus ca am probleme si cu coloana, am facut de 2 ori pe an proceduri.Durerile de spate nu prea s-au ameliorat dar durerile de calcaie s-u ameliorat cam dupa un an de zile timp in care am urmat cu fizioterapie si mai nou din pct meu de vedere cu impachetari cu parafina.Astea m-au ameliorat cumva si am schimbat incaltamaintea
  Acum port papuci sau pantofi cu toc ortopedic de maxim 6 cm.Am 52 de ani si 96 kg.Din cand in cand ma ung cu OSTEOCICATRAT TR unguent folosit la animale.Urmati cu el timp de 5 zile dupa care faceti o pauza
  Veti observa o ameliorare a durerilor

 78. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 20.9.2012, ora 12:46 pm

  Buna ziua!
  Ati inteles deja ca tratamentele efectuate nu au nici un rezultat, din simplul motiv ca nu se adreseaza cauzei (de obicei fizioterapia si ultrasunetele agraveaza evolutia, iar iradierea cu radiatii Roentgen nu face decat sa creasca riscul de cancer).
  Ati inteles deja ca, in peste 95% din cazuri, cauza este reprezentata de suprasolicitarea structurilor anatomice ale piciorului, respectiv prin cele 30-40 kg in plus si prin efortul excesiv (stat in picioare, mers pe jos).
  Prin urmare, logic, singurul tratament logic, posibil si imaginabil este reprezentat de scadere ponderala (30-40 kg) si reducerea drastica a solicitarii piciorului (stat in picioare, mers pe jos).
  Este evident ca pot concura si alte cauze: sindrom compresiv lombar (datorat celor 30-40 kg in plus), insuficienta venoasa periferica (datorata celor 30-40 kg in plus), neuropatie periferica determinata de un posibil diabet de tip 2 (datorat celor 30-40 kg in plus).
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 79. Comentariu scris de Rosca Ion
  Publicat la data de 24.9.2012, ora 4:13 pm

  in urma cu o luna am avut o entorsa mediotarsenie drepte tumefactie locala mi sa efectuat tratament inflamatoriu pt dejunflarea piciorului dupa care mi sa mobilizat in gips timp de 10 zile iar acujma constat ca nu pot calca pe picior avand intepaturi la nivelui rotulei si in interuior si in exteriorul piciorului pe data de 19.08.2012 la recomandarea unui ortoped mi sa administrat o injectie cu diprofos in cazul in care durerea persista pe data de 27.09.2012 mi sa efectua infiltrati la nivelul gambei.Va rog datim un raspuns la aceasta intrebare daca durerea persista si dupa aceea ce pot face

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.9.2012, ora 10:01 pm

   Buna seara!
   Sincer, nu prea am inteles relatarea D-voastra: mai intai imi vorbiti despre un traumatism medio-tarsian, apoi imi relatati dureri la nivelul rotulei (ce apartine de genunchi), pentru care vi se vor efectua infiltratii la nivelul gambei….si nu puteti calca pe picior (care se afla mai jos de glezna)…
   Eu sunt total impotriva infiltratiilor articulare, indiferent ca este vorba despre glezna, genunchi sau sold.
   Nu am inteles insa tocmai detaliile esentiale: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, metabolice, vasculare etc etc
   Trebuie sa-mi precizati si mecanismul traumatismului cauzator, dar si localizarea anatomica a suferintei etc etc.
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 80. Comentariu scris de Rosca Ion
  Publicat la data de 25.9.2012, ora 8:31 pm

  Referitor la mesajul de ieri . Am 47 de ani 78 de kl si 1.75 inaltime meseria miner cu o vechime de 20 de ani de subteran antecedent luxati in copilarie mecanismul traumatismului cadere de la 1 metru pe un corp dur localizarea anatomica la nivelul oualor piciorului pe ambele parti . In timpul mersului mi se unfla si ma sageata .va multumesc anticipat….

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 27.9.2012, ora 1:50 pm

   Buna ziua!
   Din cele relatate se pare ca este vorba despre o leziune mai severa decat o banuiti.
   Durerea si edemul (“”umflatura”") gleznei trebuie sa va determine sa reduceti drastic efortul (stat in picioare, mers) si mai ales sa reevaluati clinic si radiologic glezna.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 81. Comentariu scris de lacramioara
  Publicat la data de 4.10.2012, ora 9:41 pm

  am dureri de calcaie la ambele picioare,iar in ultimul timp sunt insuportabile,am fost la consultatie si mi s-a pus diagnostic exostoza plantara calcaneeana,mi s-a prescris ranitidina,tador,ketonal duo,sa merg la fizioterapie apoi sa fac acele infiltratii.Va rog spuneti-mi cum sa fac sa fie bine?multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 5.10.2012, ora 3:53 pm

   Buna ziua!
   Va rog sa cititi comentariile mele de pe acest topic.
   Tratamentul mentionat este doar temporar-paleativ si nu actioneaza la originea suferintei.
   Nu am inteles insa tocmai elementele esentiale: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv (cat timp pe zi stati in picioare si mergeti pe jos), antecedente traumatice, neurochirurgicale (sindrom compresiv lombar), metabolice (diabet), inflamatorii-reumatologice (boli autoimune), vasculare (insuficienta venoasa sau arteriala) etc.
   Astept precizari relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 82. Comentariu scris de Bogdan
  Publicat la data de 10.10.2012, ora 6:01 pm

  Buna ziua,acum aprox. 3 saptamani am avut o entorsa la piciorul stang insa in ghips mi-a fost pus acum 5 zile..problema mea cea mare este in legatura cu un osteofit situat in zona inferioara a tibiei(exact unde este imbinarea cu laba piciorului) ce a aparut in urma unei lovituri puternice,veche de aproape 2 ani de zile.Cand am fost prima data la control,dupa 2-3 luni de la lovitura,mi s-a pus diagnosticul si mi s-a dat un unguent pe care l-am folosit cateva zile,iar acum cand doctorul mi-a pus piciorul in ghips pt entorsa mi-a spus si ca trebuie sa fac fizioterapie de 2 ori pe an pt osteofit sa nu degenereze in artroza.Imi puteti spune daca solutia este una buna?Mi s-a spus si mai demult ca am un “pinten osos” la calcaiul drept si ca trebuie sa fac fizioterapie,insa nu am facut si totusi nu mai am durerile,oare merge solutia si in cazul cu tibia,sa treaca de la sine?Multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 14.10.2012, ora 9:04 pm

   Buna seara!
   Asa dupa cum ati citit in comentariile de mai sus, vestitul “”"”"”"”pinten calcaneean”"”"” este doar o constatare radiologica intamplatoare si nu genereaza el insusi talalgia (durerea calcaneeana).
   Pe de alta parte, orice osteofit articular este marturia distrugerii acesteia (artroza), prin urmare nu se pune problema “”"”"”"”"”"”sa fac fizioterapie de 2 ori pe an pt osteofit sa nu degenereze in artroza”"”"”"”". Faptul ca aveti un osteofit arata artroza (distrugerea articulatiei), osteofitul fiind o reactie miraculoasa a organismului, aparut tocmai pentru a proteja o articulatie deja distrusa (artrozica).
   Entorsa gleznei, in momentul in care necesita cu adevarat imobilizare gipsata, semnifica leziuni articulare grave, iar gipsul trebuie mentinut 6-8 saptamani si nu doar 2 sau 3….
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 83. Comentariu scris de Gliga Anca
  Publicat la data de 17.10.2012, ora 9:41 am

  Buna ziua!am 20 de ani si in urma cu 2 ani am suferit o luxatie de rotula la piciorul drept.Eram la scoala si am fost dusa la urgenta la Cluj unde m-au lasat cu rotula asa luxata 3 ore si jumatate pt ca nu au putut sa imi faca anestezie totala.Dupa 3 saptamani cand mi-a fost luat piciorul din ghips am observar ca ceva imi tine blocat piciorul,efectiv nu puteam sa il indoi.Atunci am mers iar la un alt medic care mi-a spus ca atunci cand mi-am am suferit aceasta luxatie mi s-au rupt ligamentele si mi-a curs sange in interior, dupa care mi s-au format cheaguri de sange pe care mi se depune calciu,3 cheaguri.Medicul de atunci mi-a pus un diagnostic de calcificari intraarticulare post traumatice ghenunci drept.Am facut tratament cu medicamente si ceva unguent dar nu a dat nici un randament!Am niste dureri groaznice!As dori sa va intreb daca este pe baza oncoligica si ce ar trebui sa fac in continuare!!Astept raspunsul dumneavoastra!Anca din Cluj Napoca

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 17.10.2012, ora 9:34 pm

   Buna seara!
   Tratamentul moderna al luxatiei de rotula exclude din start orice imobilizare gipsata, tocmai datorita motivelor enuntate de catre D-voastra: ankiloza (redoare) articulara, calcificari etc, fiind inlocuit cu protul unei orteze ce permite miscarile genunchiului.
   Actualmente trebuie sa luati legatura cu specialist in artroscopia genunchiului, in vederea unui diagnostic avizat.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 84. Comentariu scris de Gliga Anca
  Publicat la data de 18.10.2012, ora 9:20 am

  Va multumesc mult!As dori sa va mai intreb daca poate fii pe baza oncologica sau nu?Unii medici au spus ca e pe baza oncologica altii au dat din umeri!!Chiar nu mai stiu unde sa apelez!!Astept raspunsul dumneavoastra!Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 18.10.2012, ora 12:31 pm

   Buna ziua!
   In medicina nimic nu este exclus, insa probabilitatea de a fi ceva oncologic este infima.
   Consultati un ortoped cu mare experienta in aceste probleme.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de HORIA
    Publicat la data de 12.11.2012, ora 10:18 am

    Buna ziua.
    Azi de dimineata am aflat ca mama mea a fost “diagnosticata” cu acest pinten calcanean” la ambele picioare, la unul fiind mai pronuntat si zice “el…medicul” ca este necesara interventia chirurgicala. La piciorul cu “pintenul” nu asa de pronuntat i s-a recomandat fizioterapie. Astazi face prima sedinta de fizioterapie, bine-nteles ca plateste jumatate din cost. Ok ! Am citit cu real interes tot topicul acesta, si am remarcat insistenta dvs de a va face inteles, in a se trata cauza nu efectul cu care sunt in deplin acord. Mama mea are 60 de ani, 1,70 cm si aprox 90 de kg. Nu stiu exact, dar cred ca a fost diagnosticata si cu o forma de diabet, dar o sa revin eventual si cu astfel de detalii daca este necesar. Ca o forma de tratament, si a evita aceasta risipa financiara, in prima faza o sa se ocupe de scaderea in greutate, factor cauzal care l-am intalnit in multe cazuri relatate mai sus.privitor la tratamentul de specialitate si acest DIAGNOSTIC CAUZAL care multi medici il ocolesc sau nu sunt profesional in masura sa il acorde, ma puteti indruma spre cineva ? Eu locuiesc in Brasov. Nu vreau sa ajunga la talonete prost facute, sau la “renumitele” infiltratii…
    PS: a ajuns si in Germania la niste consultatii, dar acel profesionalism anglo-saxon mi-a fost confirmat de cele spuse de dvs mai sus.
    Va multumesc, anticipat. //

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 12.11.2012, ora 11:35 am

     Buna ziua!
     Ma bucur ca ati inteles ca interventia chirurgicala este nu numai inutila, ci si extrem de periculoasa (am vazut nenumarate dezastre provocate de asemenea interventii lipsite de o logica elementara)..
     Atat diabetul, cat si talalgia (durerea calcaneeana) au drept cauza cele 30 kg in plus.
     Evident, singurul tratament posibil si imaginabil consta in scaderea ponderala semnificativa, dar si in reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos).
     Orice alta metoda ati incerca, are numai rolul de a va abate atentia de la adevarata problema, greutatea exagerata.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 85. Comentariu scris de nicoleta herea
  Publicat la data de 18.11.2012, ora 11:36 pm

  Buna seara
  Anul trecut din primavara mi-au aparut niste dureri usoare la calcaiul drept iar apoi au fost din ce in ce mai puternice. Am fost la Foisorul de Foc si mi s-a facut o radiografie si mi s-a spus ca am un cioc si trebuie sa port talonete si sa fac fizioterapie. Am facut 10 sedinte laser si 10 ultrasunete si acum la un an jumatate nu ma mai doare calcaiul dar am alta problema: la piciorul stang ma doare foarte tare in secul talpii (fasciita plantara) iar cand pasesc am impresia ca se rupe ceva de acolo, eu am 60 ani, 1,75 cm si 120 kg. In urma cu 2 ani m-am operat de hernie hiatala prin rostogolire si mi s-a scos si fierea si de atunci am luat in greutate, inainte aveam 95 kg. Ce poate fi?
  Va multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 19.11.2012, ora 8:15 pm

   Buna seara!
   Intr-adevar, este vorba despre o suferinta a aponevrozei plantare, cauzata supraincarcarea piciorului cu cele 50-55 kg in plus fata de normal.
   Singura solutie pentru ameliorarea suferintei consta in reducere ponderala (50 kg), coroborata cu reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos).
   Orice alt tratament veti incerca nu face decat sa va distraga atentia de la adevarata problema, greutatea corporala.
   Cresterea ponderala nu are legatura nici cu hernia hiatala si nici cu colecistectomia, ci numai cu cantitatea si calitatea alimentelor ingerate.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 86. Comentariu scris de ciceo alexa
  Publicat la data de 23.11.2012, ora 4:58 pm

  am fost diagnosticat cu exostoza calcaneana la nivelul insertiei tendonului achilian ,mi s-a prescris tratamentul compus din, arcoxia 90 mg ,comprimate filmate,ideos,si voltaren In urma tratamentului nu am constatat o ameliorare a durerii .Va rog sa-mi spuneti daca tratamentul este corect.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.11.2012, ora 12:31 pm

   Buna ziua!
   Fara a fi incorect, tratamentul ramane inutil cat timp nu se adreseaza adevaratei cauza a problemei.
   Ce sex, varsta, greutate/inaltime aveti, ce status ocupational si sportiv, ce antecedente traumatice, vasculare, reumatologic-inflamatorii aveti??
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 87. Comentariu scris de vlad
  Publicat la data de 3.12.2012, ora 10:49 pm

  Citesc uimit cum un titlu incita la malpraxis. Ce este mai rau sa nu faci nimic sau sa ajuti pacientii care au probleme reale cu durerea de la nivelul piciorului?
  Am inteles ca procedura cu unde de soc este patentata de gral parca “calcaneofort”.
  Priviti aici cum se ajuta pacientii intre ei si sincer multi doctori ar avea de invatat sa intervina cu ceva concret: http://www.eva.ro/sanatate/ortopedie/cum-tratezi-ciocurile-la-calcaie-articol-28866.html?pagina=1&comment_message=add_ok#comment_post_section

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 4.12.2012, ora 1:15 pm

   Buna ziua!
   Din pacate procedura, desi se aplica in tarile occidentale de zeci de ani, in acest caz se adreseaza unei probleme inexistente.
   Daca veti lectura comentariile mele pe aceasta tema, veti intelege ca nu exista o legatura directa intre talalgie (durerea calcaneeana) si vestitii “”"pinteni calcaneeni”". Prin urmare, a trata ceva inexistent (acesti pinteni exista doar pe radiografie), este tocmai o proba de tratament necorespunzator.
   Cauza durerilor calcaneene este profund diferita, iar aplicarea undelor de soc nu rezolva talalgia, eu confruntandu-ma zilnic cu pacienti trecuti prin aceasta procedura, si a caror suferinta a crescut mult.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 88. Comentariu scris de stan stefan
  Publicat la data de 15.12.2012, ora 4:59 pm

  buna ziua

  numele meu este stan stefan am 25de ani si de curand am fost diagnosticat cu boala HAGLUND BILATERALA DECOMPENSATA ALGIC PE PARTEA STANGA ENTEZITA TEND AHILEAN

  DURERILE LE AM GRAznic la picoirul stang incat doctori de la spitalul foisorul de foc dupa ce am urmat un tratament cu ARCOXIA DE 90 SI PENTOXIFILIN SI AM AVUT SI CISMA GIPSATA DOCTORI MIAU RECOMANDAT OPERATIA.

  iNTREBAREA ESTE DACA SA FAC SAU NU OPERATIA????

  VA MULTUMESC FRUMOS

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.12.2012, ora 12:47 pm

   Buna ziua!
   Raspunsul este determinat de cu totul si cu totul alti factori: greutate/inaltime si mai ales statusul profesional si sportiv.
   Tendinopatia calcaneeana (arhaic, “”achileana”") este cauzata de suprs-solicitarea de tip fizic-sportv si se amelioreaza strict prin dreducerea drastica, timp de ani de zile, a activitatilor fizice.
   Operatia se discuta numai dupa esecul unui tratament bine condus timp de 1-2 ani.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 89. Comentariu scris de Cati
  Publicat la data de 17.12.2012, ora 10:01 am

  Buna ziua
  Baietelul meu s-a intepat intr-un cui acum vreo 3 ani, in calcai.L-am dus la spital
  si s-a vindecat fara probleme.Locul insa ,in timp a devenit tare , de culoare galbuie si de o vreme a inceput sa-l sacaie; nu durere dar spune ca il deranjeaza.El face sport de performanta, tenis mai exact si are 9 ani.
  Medicul de familie mi-a dat trimitere la chirurgie si am sa-l duc.Credeti ca problema se poate rezolva fara interventie chirurgicala?
  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 17.12.2012, ora 2:28 pm

   Buna ziua!
   Este greu de crezut (desi nu este imposibil) ca problema actuala sa se datoreze vechii plagi.
   Mai curand este vorba despre o hiper-keratoza de protectie, cauzata de suprasolicitarea sportiva a piciorului, pe fondul unui potential picior scobit.
   Solutia consta in reducerea drastica a efortului fizic timp de cateva luni, timp care veti monitoriza evolutia problemei. Trebuie pusa si problema incaltamintei de tip sportiv, care poate fi prea dura la impactul calcaiului cu solul, generand astfel reactia hiper-keratozica de aparare a organismului.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 90. Comentariu scris de Cati
  Publicat la data de 18.12.2012, ora 10:38 am

  Multumesc frumos pentru raspunsul dvs.
  Medicul chirurg ne-a trimis la dermato spunand ca este o veruca datorata unui virus pe care l-a luat de la cuiul cu care s-a intepat .Rezolvarea ar consta in arderea cu o solutie(nu mai stiu exact cum se numeste) si ca nu i-ar dauna pe termen lung in sensul reaparitiei. Multumesc mult de tot.

 91. Comentariu scris de Cati
  Publicat la data de 18.12.2012, ora 12:55 pm

  Va multumesc mult pentru sfaturi .Abuzez inca o data de rabdarea dvs. si va intreb: daca dermatologul recomanda interventia asupra locului respectiv, de orice natura, sa refuz si sa caut o alta opinie? Dermatologul este alegerea potrivita sau mai degraba sa merg la ortoped?
  Imi este teama pentru copil nu numai pentru faptul ca ar fi nevoit sa renunte la sport, ci chiar la joaca ,pentru mult timp.
  Mii de multumiri!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 18.12.2012, ora 2:13 pm

   Buna ziua!
   Din pacate, situatia este destul de dificil de diferentiat, iar foarte multi ortopezi si dermatologi confunda veruca plantara (rarissima) cu hiper-keratoza reactionala de protectie (de supra-utilizare a piciorului).
   Asa dupa cum va precizam, cel mai eficient este sa opriti total eforturile sportive pentru cateva luni, sa treceti la o incaltaminte comoda-amortizanta si sa monitorizati efectele.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 92. Comentariu scris de Cati
  Publicat la data de 19.12.2012, ora 9:55 am

  Am sa va urmez sfatul si am sa-i opresc antrenamentele o perioada ,mai ales ca nu e cazul sa se agraveze.Va multumesc mult si va doresc sarbatori fericite!

 93. Comentariu scris de Cati
  Publicat la data de 19.12.2012, ora 1:28 pm

  Da….vom incerca si asta. Sa vedem daca fiul meu este la fel de intelegator in privinta incaltamintei.
  As putea totusi sa fac o programare la dvs.pentru o consultatie dupa aceasta perioada?

 94. Comentariu scris de marcel
  Publicat la data de 20.1.2013, ora 12:14 am

  buna ma numesc marcel am 17 ani si an urma cu aproximativ 4 ani am observat niste denivelari la ambele picioare si doctorul mi-a dat diagnosticul apofizita anterioara bilaterala am facut fizioterapie dar fara nici un rezultat de mai multe ori ce as putea sa mai ancerc ? voi tine cont de orice sugestie?

 95. Comentariu scris de Monica Serban
  Publicat la data de 21.1.2013, ora 9:04 pm

  Buna seara,
  Domnule doctor va rog sa aveti amabilitatea de a -mi acorda un sfat in legatura cu o afectiune a mamei mele in varsta de 75 de ani . De mai multi ani are la un picior un mont destul de mare ,care in ultima vreme s-a inrosit , supureaza (cred ca are si puroi) si a devenit foarte dureros. Posibilitatea de a o aduce la o consultatie este redusa deoarece locuim departe ( Ilia , Hunedoara), de aceea va rog sa ne dati un sfat.
  cu stima , Monica Serban

 96. Comentariu scris de ana
  Publicat la data de 24.1.2013, ora 2:05 pm

  Buna ziua domnule doctor, va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu o problema la picior a baietelului in varsta de 5ani si jumatate. In data de 14 ianuarie am observat la fiecare picior cate o umflatura(ca si cum ar fi fost doua oase moi, care la apasare nu il dureau). Am avut programare la ortopedie pediatrica (Cluj) in data de 21 ianuarie unde i-am facut radiografie la picioare, iar domnul doctor a spus ca are ,,Hipertrofie de astragal bilateral” . Ni s-a explicat ca,copilul fiind in crestere unele oase cresc mai repede decat celelalte, ca nu este ceva grav si sa mergem la control peste sase luni sau la nevoie, iar pana la varsta de7 ani sa-i dau vigantol cate trei picuri pe zi. Va rog frumos sa-mi spuneti parerea dumneavoastra, daca ar trebui sa-i facem si alte investigatii. Va multumesc

 97. Comentariu scris de ana
  Publicat la data de 24.1.2013, ora 3:06 pm

  Am uitat sa va spun ca copilului (5ani si jumatate) la control ni s-a spus ca are ,,Tibia vara bilaterala” si ,,Picior scobit bilateral” pentru care ni s-a recomandat sa-i dam in picioare incaltaminte inalta si sa-i cumparam din farmacie talpici pentru papuci. VA MULTUMESC

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 26.1.2013, ora 1:03 pm

   Buna ziua!
   Eu nu sunt ortoped pediatru, dar inca nu am auzit pana acum de o “”hipertrofie de talus”" (sau, arhaic, “”astragal”").
   Probabil este vorba despre un picior stramb congenital, cel mai probabil de tip varus-equin.
   Trebuie sa va adresati unui ortoped peditru experimentat, pentru ca tratamentul este detul de codificat (uneori sunt necesare interventii chirurgicale seriate).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 98. Comentariu scris de ana
  Publicat la data de 26.1.2013, ora 4:01 pm

  Va multumesc pentru raspuns.

 99. Comentariu scris de nadia
  Publicat la data de 11.2.2013, ora 10:09 pm

  AM NUMESC PAPA NADIA SI SUNT DIN TR SEVERIN.DE TREI ANI DE ZILE AM DURERI LA CALCAIUL STING INGROZITOARE.AM MERS ACUM 3 SAPT LA MEDIC SI AM FOST DIAGNOSTICATA CU PINTEN CALCANIAN IN FAZA CRONICA.AM URMAT O SERIE DE 18 ZILE DE FIZIOTERAPIE CU LASER ULTRASUNETE CURENTI SI BAI GALVANICE SI DUPA ACESTE SEDINTE NICI UN REZULTAT.MA DOARE CALCAIUL INGROZITOR CE SA FAC?
  VA ROG AJUTATIMA

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 12.2.2013, ora 9:18 am

   Buna ziua!
   Sper ca ati citit comentariile mele de mai sus…prin urmare este inutil sa va reamintesc ca nu exista diagnosticul de “”"pinten calcaneean”"”….
   Pentru a va raspunde la intrebare, trebuie sa-mi precizati doua detalii esentiale:
   - greutate/inaltime;
   - perioada de timp din zi petrecuta in picioare/mers pe jos.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 100. Comentariu scris de Elena
  Publicat la data de 24.2.2013, ora 4:23 pm

  Sunt Elena si vreau sa va impartasesc si voua o veste buna.Apropo de pinteni calcaneeni se pare ca mai sunt si alte alternative decat operatia.Cautati pe google america despre heel spur.Se gasesc exercitii fizice care speram ca ne vor face bine si multe altele.Multa sanatate!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.2.2013, ora 9:39 pm

   Buna seara!
   Evident ca operatia este total contraindicata, fiind nu numai inutila, dar si profund daunatoare..
   Exista alternative (exercitii specifice), insa trebuie eliminate mai intai cauzele generatoare (greutate exagerata, efort fizic excesiv). Aceste exercitii sunt contraindicate in cazul supra-ponderabilitatii, deoarece pot produce ruptura tendonului calcaneean (arhaic, “achilean”).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 101. Comentariu scris de Cojocaru Nadia
  Publicat la data de 15.4.2013, ora 10:53 am

  Am fost diagnosticata cu pinteni calcaneeni acum un an.
  Am primit antiinflamator, 6 luni nu am mai avut nimic.
  Acum durerile au reaparut.Medicul mi a dat tador injectabil,nu pot sa le suport,am dureri de stomac,de asemenea nu mai pot merge,merg schiopatat.
  Ce ma sfatuiti?
  Fizioterapie?
  Va multumesc frumos.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.4.2013, ora 10:54 am

   Buna ziua!
   Ati citit comentariile mele de mai sus??
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles tocmai aspectele esentiale: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv (cat timp petreceti stand in picioare sau mergand), antecedente traumatice, metabolice, vasculare, neurochirurgicale (lombare), reumatologic-inflamatorii etc
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 102. Comentariu scris de Marina
  Publicat la data de 16.4.2013, ora 12:44 pm

  As dori sa va pun o intrebare in legatura cu mama mea: are 76 ani, inaltime 1,55 m si aproximativ 80 kg. De cativa ani are niste dureri groaznice in talpa piciorului (scobitura labei piciorului, degete), care se manifesta ca niste arsuri, intepaturi, nu suporta nici macar o atigere usoara. Am mers la diversi medici (medic de familie, internist,reumatolog,neurolog,ortoped), care i-au spus ca are reumatism si i-au dat tot felul de medicamente, in special antiinflamatoare si calmante, dar rezultatele sunt slabe, aproape de zero. Ce credeti ca are si unde trebuie sa mai mergem ca sa-i mai amelioreze durerile, daca nu se poate vindeca definitiv.
  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.4.2013, ora 1:41 pm

   Buna ziua!
   Problema este una de tip mecanic, si anume distrugerea structurilor anatomice ale piciorului prin cele 30-35 kg in plus. Nu este vorba despre reumatism, ci despre artroza (distrugerea cartilajului articular) cauzata de obezitate.
   Exista o singura solutie logica si viabila pentru ameliorarea suferintei, si anume scaderea ponderala (circa 30-35 kg).
   Prin urmare, va poate ajuta echipa nutritionist-psiholog (deoarece obezitatea este asimilata dependentei de drog, si trebuie tratata ca atare).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de iulia
   Publicat la data de 29.11.2016, ora 8:45 am

   trimiteti-mi va rog toate analizelel mamei dvs si o sa va raspund pe mail

 103. Comentariu scris de victor popescu
  Publicat la data de 25.4.2013, ora 5:13 pm

  ma durea calcaiul sigenunchiul.in urma radiografiei diagnostic pinteni calcai si gonartroza.pe 11 aprilie 2013 mi sa efectuat meniscopie partial artroscopie,urmeaza 3 infiltratii cu acid hialuronic.sa le fac?calcaiul madoare in continuare.am 58 ani 75 kg. ceva uzura pe la solduri si discopatie. amfacut foarte multa fizioterapie si mi sa tot spus ca ciocurile de la coloana inca nu sant de operat. as dori sa ma contacteze dr. marius uscatu. mentionez ca locuiesc in bucuresti si multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 25.4.2013, ora 6:15 pm

   Buna ziua!
   Asa dupa cum ati lecturat comentariile mele anterioare de pe acest topic, nu exista un diagnostic de “”"pinteni calcai”" si nici la coloana.
   Problema tine de distrugerea cartilajului articular si de reactia de protectie a organismului.
   Fizioterapia este, in acest caz, total inutila, asa dupa cum deja ati remarcat.
   Nu am inteles insa, la 75 kg ce inaltime aveti??
   Astept raspuns.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 104. Comentariu scris de Neagu Elisabeta
  Publicat la data de 1.5.2013, ora 1:45 pm

  Am citit toate comentariile dvs. ,am apreciat tot ce ati raspuns, am o prietena operata de dvs. si este extrem de multumita! Acum sa va spun povestea mea.
  Acum doi ani mi s-a umflat piciorul sting la glezna si toata partea stinga a lui., fara durere. De un an am dureri la insertia tendonului in calcaneu. La radiografie nu apare decit un cioc. Am facut la recomandarea doctorului reomatolog taloneta si laser terapie, fara rezultat, si apoi unde soc (din acestea 6 sedinte) m-au mai lasat durerile dar nu definitiv. Ma lasa la antiinflamator sau daca nu merg, dar la primii pasi ma doare ca apoi sa se diminueze. Am fost apoi la un medic specializat in chirurgie ortopedica la sportivi, mi-a facut o singura infiltratie cu OSTENIL TENDON si cu bandaj umed cu zinc, pe care l-am tinut 48 ore. Rezultatul este ca ma doare mai rau ca inainte! D. doctor imi recomanda operatie pentru extirparea ciocului. prin taierea tendonului in lung (am vazut-o pe calculator) ca in felul acesta in 6 saptamini sa ma recuperez si sa nu ma mai doara si sa nu mai fie umflat calcaneul in dreptul insertiei tendonului si lateral stinga.Va intreb ce sa fac? Ce pot avea si cum ma pot face bine? Sa fac acea operatie sau mai sunt si alte metode?cu respect si multumiri!

 105. Comentariu scris de Neagu Elisabeta
  Publicat la data de 1.5.2013, ora 1:50 pm

  Vreau sa va precizez ca am 70 ani, 167cm inaltime si 85 kg, am gonartroza bilaterala dar nu avansata, discartoza si trei mici herni de disc la coloana. Nu am osteoporoza. Vreau sa vin la dvs. cu radiografiile si ma voi programa la Medlife dupa sarbatori, multumesc !

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 2.5.2013, ora 4:28 pm

   Buna ziua!
   Interventia mentionata este total contraindicata la greutatea D-voastra (risca sa rupa tendonul de la nivelul insertiei osoase). Orice infiltratie la nivelul tendonului produce ruperea imediata a acestuia.
   De fapt, tocmai aceasta este problema: cele 30 de kg in plus, care au produs atat distrugerea genunchiului (gonartroza), cat si afectarea tendonului calcaneean si a aponevrozei plantare.
   Pana nu tratati cauza (greutatea exagerata), orice alt tratament este nu numai perfect inutil, cat mai ales profund daunator (ameliorarea temporara a durerii va creeaza impresia ca puteti continua sa traiti cu actuala greutate, ceea ce este profund fals).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 106. Comentariu scris de Oana
  Publicat la data de 3.5.2013, ora 1:08 am

  Buna ziua,

  Am 21 de ani, 175 cm si 60 kg. De cateva luni simt o durere acuta in calcaiul stang, care ma impiedica sa mai pot merge distante obisunuite pe jos, sau orice imi solicita picioarele. Din cauza aceasta m-am obisnuit sa ma las mai mult pe piciorul drept, care a inceput sa ma doara si el. Mentionez faptul ca la masaj aplicat in talpa, se simt ca mici bilute sau mai mari care se sparg sub piele, nu este nimic vizibil. Prin masaj acele bile se sparg si simt depresurizare. Ce m-ar ajuta in acest caz? Masajul este aproape zilnic necesar pentru a atenua durerea.

  Multumesc anticipat.

 107. Comentariu scris de Cristi
  Publicat la data de 19.5.2013, ora 3:15 pm

  Buna
  Vorbim toti ca avem sau cunoastem cunostinte care au acesti pinteni sunt atatea intrebari aici pe site dar un adevarat tratament nu gaseste nimeni daca medicii nu stiu sa explice exact de tip de pinten sau cum io fi numele cine si unde poate face o examinare exacta multi acuza doar sa faca reclama
  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 20.5.2013, ora 12:06 pm

   Buna ziua!
   Daca veti citi cu atentie comentariile mele de mai sus, veti intelege ca nu “”pintenii”" reprezinta cauza talalgiilor (durerilor calcaneene).
   Prin urmare, in mod logic, nu putem trata ceva ce nu produce suferinta (faimosii “”pinteni”").
   De cele mai multe ori este vorba despre supraincarcarea structurilor musculo-aponevrotice al retro-piciorului. Cauza majora este OBEZITATEA si EFORTUL EXCESIV.
   Fara tratarea cauzei (greutatea exagerata), orice alt tratament este nu numai perfect inutil, cat mai ales profund daunator (ameliorarea temporara a durerii creeaza impresia ca pacientul poate continua sa traiasca cu actuala greutate, ceea ce este profund fals).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 108. Comentariu scris de LORY
  Publicat la data de 18.6.2013, ora 12:08 am

  Buna seara domnule Doctor,
  Am citit cu atentie comentariile referitoare la acei faimosi pinteni, de curand am fost diagnosticata si eu cu un pinten la laba piciorului (rezultat la radiografie), nu spun durerea si dificultatea de a merge… Nu sunt nici obeza (am 55 kg) si nici nu fac efort excesiv, chiar deloc pot spune. MI s-a recomandat algocalmin (adica frectie la picior de lemn), crema antiinflamatorie si chiar raze roentgen. Din pacate, in orasul unde locuiesc (Galati) nu functioneaza acest gen de aparat si nici in imprejurimi (Braila), voi fi nevoita sa ma deplasez la Lacu Sarat pt. namol. Este alegerea mea personala (nu stiu daca gresesc), pt. un tratament la acesti pinteni, recomandare facuta chiar de medicul ortoped la care m-am prezentat.. Din cele citite, domnia voastra accentuati in primul rand pe depistarea si tratarea cauzei. Ati mentionat vreo 40-50 cauze. Imi puteti exemplifica cateva din aceste cauze??? Am 60 de ani (nu mi-am facut analize pt. osteoporoza, recunosc), sunt perfect sanatoasa in schimb, insa am purtat in ultimul timp incaltaminte fara tocuri, perfect plate, sa fie asta o cauza? Peste doua zile ma voi deplasa la bai cu namol pt. o saptamana, si nu voi mai putea avea acces la internet in aceasta perioada. Imi puteti comunica un eventual raspuns in scurt timp?
  Cu respect,
  LORY

 109. Comentariu scris de Elena
  Publicat la data de 24.6.2013, ora 2:13 pm

  Elena Bucuresti

  Buna ziua!
  De 18 ani am dureri la nivelul labelor picioarelor, si am presupus ca pot fi de la practicarea sportului in copilarie. Mentionez ca am practicat gimnastica. In timp, durerile s-au manifestat atat la coloana cat si la nivelul talpilor, in special in zona scobiturii si a degetelor, motiv pentru care mi-am modificat mersul. In urma unei crize de picioare si de coloana facute pe la 26 de ani , am facut radiografii pentru coloana si pentru labele picioarelor. La coloana mi s-a gasit o fisura la bazin, ram pubian stang, dar la picioare nimic. Fisura de la bazin a permis in timp aparitia scoliozei si o deformare a coloanei in zona lombara. De atunci fac tratament la fizioterapie si kinetoterapie dar fara nici un rezultat. Durerile de la coloana se amelioreaza dar revin dupa 2-3 luni, iar cele de la picioare nu dispar. Intre timp au inceput sa-mi amorteasca si mainile dar mai ales picioarele in timpul mersului. M-am obisnuit cu durerile de coloana insa durerile la nivelul labelor picioarelor sunt din ce in ce mai frecvente si-mi restrictioneaza din ce in ce mai mult miscarea. Am crampe musculare la nivelul labelor picioarelor si in miscare si in repaus. Crampele musculare nu sunt legate de perioada zilei, mai degraba sunt legate de presiunea exercitata de corp pe o anumita zona a talpii. Am facut un EMG (fara ac) si mi s-a spus ca rezultatul este bun, dar ca la piciorul stang, viteza de conducere nervoasa este mai slaba. Ma dor picioarele si cand stau, si cand merg, aproape ca mi-e imposibil sa mai merg, uneori raman in mijlocul drumului daca ma apuca criza, incapabila sa ma mai misc. Imi este foarte greu pentru ca trebuie sa fac si serviciul de curierat si ce ma fac daca nu mai pot merge? Labele picioarelor au devenit foarte sensibile la atingere. Ce alte investigatii ar trebui sa mai fac? Pana acum nu mi s-a pus nici un diagnostic pentru picioare desi am fost si la ortoped si la neurolog si la cardiolog. Mentionez ca de 7 ani petrec 6 ore in fata calculatorului la serviciu, am 39 de ani, 50 kg, 1,55m, nu sunt fumatoare, nu am nici o boala cronica inafara acestor afectiuni si am o dieta echilibrata. Pentru a compensa lipsa miscarii la locul de munca mi-am cumparat un stepper pe care il folosesc acasa, aceasta insa nu amelioreaza problema durerilor si amortelilor la nivelul labelor picioarelor.

  Va multumesc !

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 25.6.2013, ora 8:55 am

   Buna ziua!
   Va raspund punctual:
   - intr-adevar, sportul de performanta pare a fi cauza suferintelor actuale de la nivelul coloanei lombare;
   - poate fi si o problema ortopedica, si anume o patologie a sistemului suro-gastro-calcaneo-plantar;
   - stepper-ul este profund daunator la ora actuala si ar trebui sa-l inlocuiti cu un efort care nu solicita glezna si piciorul;
   - pe termen scurt trebuie sa intelegeti ca atat ststul in picioare (ortostatism) cat si mersul pe jos va fac rau;
   - simptomele actuale (parestezii, dureri) trebuie sa va indrepte catre un consult clinic la neurochirurg.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 110. Comentariu scris de Gigi Matasariu
  Publicat la data de 20.7.2013, ora 6:59 pm

  Buna ziua domnule doctor Marius Uscatu.
  Sint Gigi Matasariu din Iasi. Am fost diagnosticat in urma cu un an pe baza de radiografie cu pinten calcanian. Am facut fizioterapie cu ultrasunete si laser in noembrie 2012, durerea nu a cedat,apoi in decembrie 2012 am facut citeva sedinte cu raze Roetgen la care durerea a fost ameliorata pina in primavara lui 2013. Apoi au inceput dureri si mai mari care cresc ca intensitae pe masura ce trece timpul . La primele ore ale diminetii imi pot desfasura activitatea in conditii “normale”,dar dupa jumatatea zilei fac eforturi de rezistenta in mascarea durerii . Mentionez ca am 55 de ani si am calitate de angajat la o firma privata ce include in program si miscare fizica si responsabilitate, care ma determina sa am un organism sanatos. Sint impresionat de comenariile dv . pe net. In Iasi de la nivelul de unde m-am adresat nu am fost indrumat la un alt consult de”specialitate” . Cum m-ar sfatui dl. dr. Marius Uscatu sa procedez pe plan local, adica in Iasi-exista clinica sau centru medical de o astfel de specialitate unde sa ma adresez pentru dignosticare si tratament ?
  La acelasi picior, in urma unei consultatii de specialitate, din 2011, facuta de dl dr. Popa Raul de la Clinica de Chirurgie Vasculara din Iasi , mi s-a indicat sa port ciorapi medicali . Are legatura circulatia periferica cu durerile calcaniene ? . La nivelul de cunostinte medicale nu stiu de unde sa incep in a ma adresa pentru un traseu medical coret deci in adresare,informare ,diagnosticare si tratament . Daca am depasit limitele de decenta in a va cere ceva prea mult va rog sa ma scuzati . Cu stima !

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 22.7.2013, ora 2:34 pm

   Buna ziua!
   Insuficienta venoasa periferica nu are o legatura directa cu talalgiile (durerile calcaneene), ci doar acelasi mecanism de agravare (supra-solicitarea de tip mecanic).
   Daca veti lectura comentariile mele de pe acest topic, veti intelege ca problema durerilor calcaneene (talalgii) este legata de solicitarea mecanica a structurilor anatomice ale retro-piciorului (greutate, efort).
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles un element capital: ce greutate/inaltime aveti.
   Astept elemente relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 111. Comentariu scris de Gigi Matasariu
  Publicat la data de 22.7.2013, ora 7:39 pm

  Buna ziua domnule Dr. Marius Uscatu
  Sint Gigi Matasariu-inaltime 1,65m si 63 kg.
  Este adevarat ca datorita complexului de imprejurari care ma inconjoara in viata de toate zilele si care nu as vrea sa le fac publice pentru ca sint personale ma determina sa am miscare continua pe tot parcursul zilei .

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 23.7.2013, ora 4:32 pm

   Buna ziua!
   Ati inteles perfect ca este vorba despre o supra-incarcare de tip mecanic, legata de efortul exagerat.
   Prin urmare, logic, singurul tratament imaginabil consta in reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 112. Comentariu scris de claudia r
  Publicat la data de 19.8.2013, ora 5:47 pm

  Buna ziua!In urma cu un an mi-am scrantit glezna la piciorul drept.Am fost la medic,care mi-a pus glezna la loc (asa s-a pronuntat).Nu am avut nici o problema cu piciorul pana acum 2 saptamani,cand am inceput sa simt niste dureri la glezna si calcai,indiferent daca merg sau in pat.Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac,si ce pot insemna aceste dureri.Cu mult respect.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 19.8.2013, ora 8:29 pm

   Buna ziua!
   Este foarte posibil ca actuala suferinta sa nu fie in legatura cu vechiul traumatism.
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg exact elementele esentiale: sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente de toate genurile etc.
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de claudia r
    Publicat la data de 26.8.2013, ora 6:26 pm

    Buna seara!ma numesc Claudia R,am 29ani,1.63m si 62kg.Sunt casnica si am un copil de 7ani.Baietelul l-am nascut pe cale naturala,insa pe parcursul sarcini am luat in greutate 27kg.Eu mai merg si cu bicicleta mult,aproape in fiecare zi parcurg 3-4km,insa nu cred ca acesta sa fie un motiv sa ma doara gleznele (de cateva zile simt ca ma doare si glezna stanga).Am inceput sa am durei si la tibii,durerea nu e puternica,dar e deranjanta,nu e contnua,dispare si revine de mai multe ori pe zi.Nu stiu ce sa fac.Va rog sa ma ajutati.Va multumesc mult!

 113. Comentariu scris de Necula Mariana Ionela
  Publicat la data de 24.8.2013, ora 9:40 pm

  Am fost diacnosticata cu picior plat ,va rog sa-mi spuneti daca din aceasta cauza am dureri la calcaie si laba piciorului.Va rog sa-mi spuneti daca aceasta afectiune se mosteneste sau se poate dobandi.Mentionez ca am 40 de ani si 68 kg .Va multumesc.

 114. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 26.8.2013, ora 9:27 am

  Buna ziua!
  Piciorul plat este o afectiune benigna, prejudiciul este 99,99% unul estetic si nu determina niciodata suferinta descrisa de catre D-voastra.
  Nu ati precizat insa doua elemente capitale: greutatea/inaltime si solicitarea zilnica a piciorului (cat timp stati in picioare sau mergeti pe jos zilnic).
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 115. Comentariu scris de Necula Mariana Ionela
  Publicat la data de 26.8.2013, ora 10:36 am

  Buna ziua mentionez ca am1 metru56cm. si 68kg iar la servici stau numai in picioare 8ore pe zi.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 26.8.2013, ora 4:43 pm

   Buna ziua!
   Aveti perfecta dreptate: suferinta se datoreaza supra-solicitarii piciorului, atat prin cele 20 kg in exces, cat si prin efortul supra-dimensionat.
   Prin urmare, logic, singura solutie consta in reducerea solicitarii piciorului: scadere ponderala semnificativa si reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos etc).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 116. Comentariu scris de Mandu mihaela
  Publicat la data de 10.9.2013, ora 12:10 pm

  Buna ziua .de un an am niste dureri an calcaiul drept ,si am fost diacnosticata cu ,,pinteni calcanean” si am fost progamata pentru operatie .ce sfaturi ami dati Multumesc

 117. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 10.9.2013, ora 11:13 pm

  Buna seara!
  daca veti lectura comentariile mele de pe acest topic, veti intelege ca aceasta interventie este nu numai total imposibila, dar chiar si inimaginabila….cum am putea opera ceva ce nu are legatura cu durerea D-voastra????
  Problema este una fundamental diferita, si pleaca de la doua intrebari: ce greutate/inaltime aveti si cat timp pe zi petreceti stand in picioare sau mergand pe jos??
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 118. Comentariu scris de RUS ALINA
  Publicat la data de 8.10.2013, ora 12:43 pm

  Buna ziua domnule doctor ,ma numesc Alina R. am 39 ani 1,72 m, 106 kg.
  Am fost diagnosticata cu pinteni calcaneeni la ambele picioare,dar durere am
  doar la piciorul drept ,cind ma trezesc dimineata dupa o noapte de somn,durerea e destul de mare,apoi dupa ce ma obisnuiesc e mai bine putin,in timpul zilei e cit de cit mai acceptabil.Am facut fizioterapie,ultra sunete,
  curenti,laser 10 sedinte si nu se vede nici o imbunatatire.Am fost indrumata catre
  infiltratii si Roetgen Terapie.Ce ma sfatuiti dumneavoastra,domnule doctor sa fac? Cine sa imi puna un diagnostic corect? De fapt durerea a aparut
  in 2007 mi-am facut la recomandarea medicului ceva talpi care se pun in papuci si m-am facut cu Fastum GEL .Durerea a trecut si a reaparut in 2013 in iulie dupa concediu in care am umblat destul de mult cu niste saboti fara toc deloc.Deci ce sa fac oare?Fizioterapie am facut acum in septembrie 2013.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 8.10.2013, ora 1:39 pm

   Buna ziua!
   Daca veti citi comentariile de pe acest topic, veti intelege ca diagnosticul de “”"pinteni calcaneeni”"” este unul pueril, iar tratamentele efectuate pana acum (Iradiere cu radiatii Roentgen, infiltratii cortizonice) sunt nu numai inutile, dar si catastrofale prin complicatii.
   Cazul D-voastra este teribil de simplu: piciorul D-voastra este “”strivit”"sub presiunea celor 45 kg in exces si incepe sa cedeze.
   Prin urmare, logic, cat timp veti mentine cele 45 kg in exces veti suferi de durerii calcaneene, dar si de dureri ale gleznei, genunchiului si coloanei vertebrale.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 119. Comentariu scris de MARIA
  Publicat la data de 3.12.2013, ora 9:04 pm

  Buna seara d.l doctor Marius Uscatu , am 62 ani , 1,70 inaltime si 85 kg , pensionara , am lucrat pe calculator si stand pe scaun o viata intreaga . In urma cu 6 luni am avut o fractura de calcaneu drept fara deplasare , mare , tuberozitate (citez din SM ) , am stat 3 saptamani in repaus fara ghips , pana s-a retras umflatura si vanataile , dupa care mi s-a pus piciorul in ghips (sub forma de cisma ) timp de 6 saptamani .Dupa ce mi s-a luat ghipsul am inceput sa am dureri mari la mers , la flexat in zona gleznei . Am fost trimisa post fractura calcaneu dede dr. ortoped sa fac un CT cu diagnosticul : Artroza substragaliana post fractura calcaneu drept. rezultatul CT : Modificari artrozice tibio-tarsian si astragalo-calcanean . Stare post fractura calcaneu drept consolidata osos. Unghi Boelher pastrat . Entezofite calcare achilean si calcar calcaneu drept .,< Tin sa precizez ca mi-a aparut sub.maleola in exterior un os si o umfatura dureroasa la atingere . In uma Ct mi s-a recomandat tratament de recuperare si balneoterapie .Am si altfel de probleme de sanatate ; hepatita cronica clolestatica medicamentoasa , am fost operata la piciorul drept de varice in 2012 , sunt alergica la medicamente , nu pot sa iau antiinflmatoare si analgezice , problemele cu coloana mi s-au acentuat decand nu pot sa calc normal pe picior . Am primit tratament : Arcoxia si Dona pentru 30 zile . Am programare la Spitalul de recuperare Baile Felix . Am o viata normala , ca si un pensionar fara sa depun efort cu mici plimbari deoarece am foarte mari dureri daca stau in picioare sau daca merg mult pe jos .Va rog sa imi spuneti cum sa procedez sa scap de aceea umflatura de la maleola si de durerea de glezna . Imi cer scuze pentru textul mult prea lung . Sper ca am fost destul de explicita . Cu multumiri sincere .

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 4.12.2013, ora 12:20 pm

   Buna ziua!
   Va raspund punctual:
   - pentru a fi relevant, Computer-tomograf-ul trebuie studiat ca imagine directa, in timpul examinarii clinice. Medicii radiologi nu stiu care dintre aspectele imagistice sunt relevante in cazul fracturii calcaneene.
   - cu mare probabilitate aveti un conflict calcaneo-fibular, datorat deplasarii fragmentelor osoase calcaneene. Este motivul pentru care peste 95% din fracturile calcaneene articulare se opereaza in tarile civilizate.
   - o mare problema o reprezinta cele 20-25 kg in exces, care agraveaza enorm situatia articulatiei sub-taliene posterioare, deja compromisa de catre aceqsta fractura calcaneeana neglijata (neoperata).
   - edemul este agravat si de prezenta insuficientei venoase cronice (varice), dar si de perioada prea mare petrecuta in ortostatism (in picioare, sau pur si simplu cu piciorul in jos).
   - finalmente, situatia trebuie cuantificata prin examinare clinica locala, coroborata cu studiul direct al imaginilor computer-tomograf-ice.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 120. Comentariu scris de DAN TEODORESCU
  Publicat la data de 31.1.2014, ora 7:10 am

  luati legatura cu d-l doctor STOIA VIORELdin Roman are cabinet pe str Dobrogeanu Gherea .Ina nul 2000 aaaaaaaaam facut 15 sedinte de acupunctura la el si la terminare la radiografie aveam calcaneu ca de nou nascut.Mentionez ca inainte de a face sedintele eram programat la operatie la Spitalul Militar ca nuputeam sa merg si sa pun piciorul sting in pamint.

 121. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 25.2.2014, ora 10:23 pm

  Buna seara! Domnule doctor, va rog din suflet sa ma sfatuiti si pe mine ce sa fac.Am facut radiografie la calcaiul stang si mi a iesit ca as avea un osteofit asezat pe margine si apasa pe tendon si mi da mari dureri.Medicul de familie mi a spus sa stau 6 zile cu piciorul in apa calda cu sare,saramura,sa stau 20 minute apoi sa mi pun ciorap gros si asa am facut. S a mai micsorat insa tot ma doare si de jur imprejur observ ca m am umflat si zona umflata e f f dureroasa.Considerati ca e bine ceea ce am facut?adica sa mai fac aceste bai cu apa calda cu multa sare?Este ok asa ceva sau dimpotriva?Va multumesc. Am observat ca noaptea imi trece durerea iar in timpul zilei iar apare.Mentionez ca am 64 ani si 75 kg.Si as dori domnule doctor adresa cabinetului dvs,pentru a veni la un control.Cu recunostinta si admiratie pentru ceea ce faceti.

 122. Comentariu scris de Matei csomin
  Publicat la data de 1.4.2014, ora 8:21 pm

  Buna ziua ,am aceasta durere si eu in calciiul piciorul drept m-am trezit cu acesta unflatura ca un ou mic il masesez din cind in cind,trebuie sa fac si eu o consultatie la doctor specialist normal,dar vreau sa va spun ca ma oprit o doamna in virsta de 65 -70 ani si ma intrebat ce am de merg asa rau si ea mia zis ca,in tinerete a avut si ea asa ceva si a mers si la bai tratamente etc ani de zile si nu ia trecut pina a intilnit si ea la rindul ei pe o doamna care ia spus ca a folosit bicarbonat de sodiu vreo 10 zile a turnat un plic int-un lighean si in fiecare seara a stat cu piciorul in apa si zinbiind mia zis ca asa a facut si de atunci nici in ziua de azi nu mai are problemecu odurerea si gilca aceea umflata .poate juta ! bafta si voua si mie!.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 2.4.2014, ora 12:20 pm

   Buna ziua!
   Inteleg ca aveti aceeasi problema, dar nu am inteles tocmai datele D-voastra personale: sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, metabolice, reumatologic-inflamatorii etc.
   In 99% este o problema de supra-solicitare de tip mecanic, prin urmare tratamente de genul acelora mentionate de catre D-voastra sunt lipsite de orice fel de logica, deci lipsite de eficacitate.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 123. Comentariu scris de Adrian
  Publicat la data de 14.4.2014, ora 5:34 pm

  VA apron in totalitate in legatura cu tratarea cauzelor.Sunt obez si suspect de diabetes.Acum sunt la pat din cauza durerii. M-am decis pt slabit si regim antidiabetic. Credeti ca pot rezolva temporar pt a merge la birou?

  Cu stima,
  Adrian

 124. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 16.4.2014, ora 12:24 am

  Buna seara!
  Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles ce varsta aveti si mai ales ce greutate/inaltime.
  Astept elemente relevante.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 125. Comentariu scris de Adrian
  Publicat la data de 16.4.2014, ora 9:23 am

  50 de ani 172cm 95kg. Nu m-am accidentat. Debutul a fost vinerea trecuta. Iau numai 400mg Ipubrofen, seara la culcare.Initial durerea era puternica in toata laba piciorului, acum este doar la calcai. Este durere surda si devine acuta la presiune. Deasemenea un punct exterior in spatele piciorului imediat sub tendonul lui Achilles este foarte sensibil.
  Piciorul nu e rosu, nu e incalzit, nu am probleme cardiace, DAR am shut cu multi ani in urma ceva probleme lombare. Ultima data am mers cu bicicleta, in urma cu trei saptamani, ca de obicei o excursie de 30km fara graba.

  Locuiesc foarte departe de Bucuresti.

  Cu stima,
  Adrian

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 16.4.2014, ora 3:49 pm

   Buna ziua!
   Eforturile pe care le descrieti saun fabuloase pentru greutatea D-voastra…
   Cele 30 de kg in exces au provocat nu numai diabetul, dar si o posibila tendinopatie calcaneeana de supra-solicitare.
   Aceasta posibila tendinopatie trebuie diferentiata de o insuficienta arteriala periferica (provocata de diabet), de un picior Charcot diabetic, de o problema venoasa, dar si de o fractura de stress a calcaneului sau de o alta problema traumatica a retro-piciorului.
   In toate cazurile se impune reducerea la minimum a sprijinului pe piciorul respectiv, iar in unele cazuri sprijinul este chiar interzis (ramane de vazut in care categorie va incadrati).
   Se impune, evident, un consult clinic atent si competent.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 126. Comentariu scris de Gabriela
  Publicat la data de 22.5.2014, ora 1:48 pm

  Buna ziua !

  Offf, citesc de aproape 2 ore toate postarile de pe site si ma regasesc in unele din ele.
  Pe scurt: Am 44 ani, 1.62 inaltime si 76 kg ( stiu ca e cam mult ).

  Retin apa in corp, am fost pe la diferiti medici, nu mi-au gasit cauza, poate nici nu au stiut sa caute, nu stiu…mi-au dat Detralex.

  Apoi am varice la un picior, multe, acumulate pe o suprafata de circumferinta 15 cm, mi s-a spus sa le las acolo dupa o echo doppler in care mi s-au gasit niste “resturi de trombi”.

  La acelasi picior, de 3 luni am dureri groaznice, identice cu ce s-a mai postat mai sus, in mers, in repaus, nu le repet.

  Am terminat ieri 10 sedinte de fizioterapie: ultrasunete, diadinamice, ultrascurte, interferentiale. Degeaba.

  Antiinflamatoare 7 zile. Nu mai iau. Am probleme si cu tensiunea, e oscilanta.

  Problemele pot veni de la circulatia sangelui ? de-asta am si varicele ? La ce specialitate sa ma duc ? Va intreb ca pe medicul de familie, cu diferenta ca al meu MF n-a stiut unde sa ma trimita.

  Am fost la reumatolog de unde mi s-a recomandat fizioterapia asta terminata de curand, fara efect.

  Unde sa ma duc Dnu Docotr, daca vin la dumneavoastra sigur o sa-mi spuneti: sa slabesc intai, apoi sa caut ce e cu varicele si cu circulatia sanguina, nu >? Bun, dar UNDEEEE ?

  Daca e nevoie sa vin, vin…

  Multumesc

 127. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 26.5.2014, ora 7:15 pm

  Buna ziua!
  Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles localizarea anatomica a suferintei actuale: sold, coapsa, genunchi, gamba, glezna sau picior??
  Cauzele sunt multiple si, intr-adevar, problema de baza este greutatea excesiva (care determina si hipertensiunea arteriala si multe alte probleme cu care va confruntati).
  Pentru problemele circulatorii trebuie sa consultati, evident, un specialist in Chirurgie vasculara.
  Pentru problema excesului ponderal trebuie sa luati legatura cu un psiholog, care va explica in ce masura supra-ponderabilitatea reprezinta o dependenta de drog (alimentatie excesiva si necorespunzatoare).
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de Gabriela
   Publicat la data de 27.5.2014, ora 4:44 pm

   Nici nu-mi vine sa cred…un medic sa spuna: ” Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles …”. Al doilea medic in 11 ani pe care il “aud” spunand asta.

   Scuzati-ma pe mine, eu nu am precizat localizarea….varicele sunt mai jos de genunchi, pe partea inferioara a pulpei, iar acei ” pinteni ” sunt cei obisnuiti in calcai, si pentru ei am facut fizioterapia.

   Durerile sunt la toata laba piciorului si nu pot pune piciorul in pamant.
   Pot sa-mi fac o programare la dumneavoastra ?

   Multe multumiri,

   Gabriella

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 27.5.2014, ora 11:09 pm

    Buna seara!
    Asa dupa cum va precizam, durerile de la nivelul retro-piciorului (poate si de la nivelul ante-piciorului) sunt cauzate de supra-ponderabilitate si efort excesiv.
    Tratamentul este extrem de simplu: scadere ponderala masiva si mai ales reducerea drastica a efortului fizic.
    Cat despre problema insuficientei venoase periferice (varice), este o problema de competenta specialistului in Chirurgie vasculara.
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Ante-Picior
    http://www.chirurgiapiciorului.ro

 128. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 27.5.2014, ora 10:19 pm

  Buna seara,domnule doctor!Si eu am dureri in calcaiul stang de vreo 5 lni de zile insa acum de vreo cateva zile mi s a umflat, s a inrosit calcaiul si ma mananca ingrozitor,ma scarpin toata talpa si dupa ce ma scarpin parca imi da niste junghiuri asa usoare in calcai, am fost la un ortoped si mi a dat sa fac o radiografie si m a intrebat daca am probleme cu colonul ca el crede ca e de la colon si de la constipatie.Oricum maine dim merg la radiologie.Mi a spus sa nu pun gheata nici caldura nimic,sa stau asa pana vede rezultatul de la radiografie insa eu nu mai pot merge de durere.Am 75 km si 64 ani.Ce ma sfatuiti domnule doctor?Ca sunt disperata de frica pt ca presimt ca mi s a inflamat calcaiul. Are calcaiul vreo legatura cu colonul?Va multumesc.

 129. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 27.5.2014, ora 10:21 pm

  Am gresit ,am 75 kg, 1,60 inaltime si 64 ani si sunt din Bucuresti.Va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 28.5.2014, ora 11:23 am

   Buna ziua!
   Problema calcaiului nu are nici o legatura cu cea a colonului.
   Durerea calcaneeana este asociata strict cu greutatea exagerata (aveti 25 kg in exces) si cu efortul excesiv (stat in picioare, mers pe jos).
   Prin urmare, tratamentul este logic: scadere ponderala masiva si reducerea drastica a efortului fizic.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 130. Comentariu scris de andreea, timisoara
  Publicat la data de 1.6.2014, ora 2:08 am

  buna sera,
  ma numesc andreea, am 34 de ani, 1,62 cm inaltime si 48 kg… in ultima vreme (2 luni) ma confrunt cu dureri in talpi, la ambele picioare, dimineata la trezire. durerea este localizata indeva in partea exterioara la labei piciorului in talpa si porneste dinspre calcai… am cautat ceva informatii in acest sens pe internet si simptomele cele mai apropiate sunt cele de fasciita plantara (constatare personala) … in acelasi timp am citit si postul dvs legat de acest aspect si care sustineti ca ar fi un simptom si nu un diagnostic… totusi in conditiile in care nu fac un efort aproape deloc (munca de birou), probleme de greutate nu exista (poate eventual in sens invers, ar i nevoie sa ma mai ingras putin) o cauza a durerii poate fi si o pozitie incorecta a picioarelor in momentul condusului autovehicolului care a conus la asa ceva in ani? (sper sa nu par ridicola dar cateodata simt durere dupa ore multe de condus si ma gandeam ca ar putea exista o legatura)…o singura chestie as mai avea de adaugat am un diagnistic de scolioza de acum mai multi ani (nu stiu sa dau alte detalii), am dureri in zona “monturilor” (desi nu mai port tocuri de 4 ani) si sunt f anemica. gata. sper ca nu v-am retinut prea mult…ideea e ca nu stiu exact ce sa fac …o programare la un ortoped aici in Timisoara in prima faza..o recomadare daca aveti…sau cu ce sa incep? multumesc

 131. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 3.6.2014, ora 2:33 pm

  Buna ziua!
  Supra-solicitarea structurilor retro-piciorului, cu simptomul consecutiv de fasceita plantara, este legata de greutate si de efort (in 99,99% din cazuri), insa poate fi datorata unei arhitecturi particulare a piciorului (de tip pes cavus).
  Este imposibil sa ne pronuntam fara o examinare clinica directa.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 132. Comentariu scris de andreea, timisoara
  Publicat la data de 3.6.2014, ora 9:53 pm

  va multumesc pentru raspuns

 133. Comentariu scris de Mihaela
  Publicat la data de 5.6.2014, ora 2:41 pm

  Buna ziua,
  Am o matusa in provinci jud. dambovita, care are dureri la picior (in talpa spre varful degetelor) in fiecare seara si este nevoita sa se unga cu o alifie cu venin de viespe de la FAVISAN pentru a ameliora durerile. Insa a doua zi apar din nou. A fost la dr la Titu a facut radiografie si i-a gasit “cioc la calcai” cu toate ca NU are durere in calcai. a facut de doua ori infiltratii la dr de familie care i-a spus ca sunt suficiente dar au reaparut durerile cam dupa o luna de zile. Va rog frumos daca se poate sa ne ajutati cu un sfat unde ar putea merge din nou cu radiografia sau chiar la dvs daca se poate. va multumesc mult

 134. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 7.6.2014, ora 9:11 am

  Buna ziua!
  Cu mare probabilitate este vorba despre o metatarsalgie de origine mecanica
  http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalgii,%20boala%20Morton.html
  Infiltratiile sunt total interzise, deoarece provoaca invariabil distrugerea placii plantare si aparitia grifelor digitale.
  Trebuie tratata doar cauza (hallux valgus, pes cavus, efort exagerat, obezitate, incaltaminte inadecvata etc).
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 135. Comentariu scris de Ela
  Publicat la data de 21.7.2014, ora 12:27 pm

  Buna ziua,

  am 30 de ani, 77 kg si 1.61m. In august 2013, la 4 luni dupa ce am nascut, in timpul unei excursii pe munte, am calcat apasat pe calcai si de atunci, treptat, durerea s-a extins din calcai(ma durea dimineata) spre degetul mare. Acum am o durere permanenta, ca o arsura intr-un punct fix, in laterala interioara a calcaiului. Am fost la medicul ortoped si diagnosticul a fost de fasciita plantara. Am facut echografie si exista o inflamatie(nu am in fata rezultatul, banui ca a fasciei plantare, imi amintesc ca a spus ca are 5mm si normal era 4mm). Am facut 15 sedinte de laser, ultrasunte si 2 tipuri de curenti si tratament 7 zile cu Diclofenac(de 50mg), dar durerea nu a cedat, din contra, o simt mai puternica.
  Intrebarea mea este daca stiti in Iasi(eventual in alt oras) un medic care ma poate ajuta in problema mea, iar daca nu cunoasteti, poate imi recomandati macar, pina cand voi gasi medicul potrivit, ce as putea face pentru a preveni agravarea situatiei(stiu ca in primul rind ar trebui sa pierd cateva kg, nu am facut-o pana acum pentru ca inca alaptez)? Planificam sa facem cateva trasee pe munte, este contraindicata o astfel de activitate? Intentionez sa imi cumpar saptamana asta “talpi” ortopedice,aveti vreo recomandare?

  Va multumesc frumos!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 22.7.2014, ora 3:30 pm

   Buna ziua!
   Fasceita plantara nu reprezinta un diagnostic, ci un simptom.
   Cauza talalgiei (durerea calcaneena) este reprezentata de supraincarcarea mecanica a structurilor anatomice ale retro-piciorului, cauzata de cele 22-25 kg in exces si de efortul fizic exagerat (stat in picioare, mers pe jos).
   Este normal ca tratamentul descris sa nu aiba nici un efect, cat timp nu se actioneaza asupra cauzelor reale.
   Prin urmare, logic, trebuie sa tratati cauzele: pe termen scurt sa reduceti drastic efortul fizic, iar pe termen mediu sa renuntati la cele 22-25 kg in exces.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 136. Comentariu scris de matei cosmin ioan
  Publicat la data de 21.7.2014, ora 6:59 pm

  Buna ziua am 33 de ani ,1.70 inaltime si 64 kg ,Am postat la d-voastra pe sait in urma cu 4 luni o durere in calcii si o umflatura ca un ou de porumbel si nici cum nu puteam sa merg ,nici sa ma las in el dar o intilnire dea mea cu o doamna in virsta care mi-a spus pe atunci ca in tineretea ei a avut probleme la picior asemenea mie am incercat si eu in fiecare seara timp de 9 zile un pliculet de bicarbonat in lighean cu apa calduta cam 30 minute si va dau cuvintul meu de onare ca nu am mai avut de atunci nici o durere ,multumesc lui dumnezeu si acelei doamne a avut dreptate si recunosc am si ris cind imi bagam piciorul in lighean seara .Sunt convins ca o sa ajute multe persoane sanatate multa tuturor .!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 22.7.2014, ora 3:34 pm

   Buna ziua!
   Desigur ca exista tratamente empirice utile in anumite situatii, iar eu as fi ultimul in stare sa neg utilitatea acestor tratamente.
   Problema reala este alta: nu puteti generaliza utilizarea acestor tratamente empirice in toate cazurile de suferinte ale membrului pelvin.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 137. Comentariu scris de lucia ionescu
  Publicat la data de 28.7.2014, ora 7:55 pm

  Buna seara
  Acum 5 ani am fost diagnosticata de catre dvs cu faseita plantara. Totul a fost in ordine pana acum 1 luna cand au aparut dureri la nivelul calcaiului (pe talpa) iar astazi am facut o radiografie iar diagnosticul este “exostoze calcaneene”. Oricum este cu totul alta durere decat acum 5 ani (era in bolta plantara) iar radiologic atunci nu existau modificari osoase ca acum. Am utilizat si talonetele de silicon la calcai, dar fara succes, durerea persista si chiar se accentueaza si dureaza mai mult. Se poate trata ?? Ceva paleativ ??
  Astept cu interes comentariul dvs
  Multumesc anticipat

 138. Comentariu scris de alina
  Publicat la data de 3.8.2014, ora 8:09 pm

  Buna ziua! Am citit articolul si parte din comentarii. Ce nu am inteles este, domnule doctor Uscatu, care sunt cele 30-40 de cauze. Puteti face o lista, va rog! Ma intereseaza pt tatal meu, care a facut fizioterapie, a luat antiinflamatoare, a facut radioterapie… toate fara rezultat, cu vizite medicale facute la specialistii din iasi. Are 1,70m si 68 kg si este in varsata de 66 de ani. Este o persoana activa ( poate prea activa) , din mediul rural, pensionat, dar cu o gospodarie frumoasa care il tine, dupa parerea mea, prea ocupat. Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 4.8.2014, ora 11:53 am

   Buna ziua!
   In cele mai multe cazuri (99%) este vorba despre supra-solicitarea de tip mecanic a structurilor anatomice ale retro-piciorului, cauzata de greutatea excesiva si/sau efortul excesiv (stat in picioare, mers pe jos).
   Prin urmare, tratamentul este logic: reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 139. Comentariu scris de FLORINA
  Publicat la data de 16.10.2014, ora 11:11 pm

  Am facut radiografie la genunchi in urma unor dureri f mari si au aparut ciocuri.Mentinez ca am protruzie l5 s1 (in urma unei tomografii) si dureri difuze permanente in solduri din adolescenta, am avut si asa zisele ciocuri la calcaie ale caror dureri au disparut prin apasare intensa pe calcai, am si spondiloza cervicala.Am 48 ani , supraponderala, ce tratament imi recomandati?

 140. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 17.10.2014, ora 1:02 pm

  Buna ziua!
  Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul, ce greutate/inaltime aveti??
  In nici un caz aceste faimoase ciocuri nu va produc durerea, ci este vorba despre ceva fundamental diferit.
  Astept raspuns.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 141. Comentariu scris de anica lazar
  Publicat la data de 2.11.2014, ora 3:34 pm

  Buna ziua, am o durere groaznica in talpa si am fost la un ortoped care mi-a spus ca am niste ciocuri si trebuie sa imi faca infiltratii 3 dupa care o sa ma lase durerea pot sa spun ca am suferit niste dureri mari de la injectii, tot cum am fost la inceput am ramas ,adica durerile nu au disparut ,va rog sa imi spuneti daca cu fizioterapii ma pot vindeca va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 2.11.2014, ora 8:44 pm

   Buna seara!
   Va rog mult sa cititi cu atentie raspunsurile mele de pe acest topic.
   Nu se pune problema de “”ciocuri”", iar infiltratiile sunt profund daunatoare.
   Nu am inteles insa tocmai detaliile capitale: varsta, greutate/inaltime, eforturi practicate zilnic, antecedente diverse etc.
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 142. Comentariu scris de nicoleta
  Publicat la data de 5.2.2015, ora 1:10 pm

  Buna ziua, am facut raze rontgen si ecograf la genunchi, deoarece am dureri foarte mari sub genunchi si parca sunt si inflamati. Nu mi-a gasit nimik in afara de un chist baker minimal. Mentionez k uneori ma dor calcaii si am pinteni f mari. Am doar 25 de ani. Spunti- mi va rog care ar fi problema mai exact. Multumesc

 143. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 5.2.2015, ora 1:43 pm

  Buna ziua!
  Este, evident, o problema de supra-solicitare de ordin mecanic.
  Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles singurele elemente importante: greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice, inflamatorii-reumatologice, metabolice etc.
  Astept date relevante.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 144. Comentariu scris de Puiu
  Publicat la data de 24.2.2015, ora 12:05 am

  Bună ziua,
  Am fost si eu diagnosticat cu fasciită plantară. Am dureri mari la mers. Pentru a le mai ameliora iau când nu mai suport, Diclofenac supozitoare. La serviciu stau mai mult în picioare iar dacă stau jos, în momentul când trebuie să mă ridic să merg, abia mă mișc. Am fost la medici, mi-au recomandat talonete din silicon. NU MI_AU FOST DE FOLOS. Mi-au recomandat radioterapie. NIMIC, Am făcut ședințe cu ultrasunete și electrostimulare. NIMIC. Am făcut masaj. NIMIC. Am citit pe această pagină și nu am găsit nimic ce s-ar potrivi la mine. CE SE POATE FACE ÎN ACEST CAZ? SUNT ȘANSE DE VINDECARE?
  Astept răspunsul dvs.
  Cu sinceritate, PUIU

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.2.2015, ora 10:10 am

   Buna ziua!
   Tratamentele mentionate de D-voastra sunt total inutile si chiar daunatoare, deoarece nu se adreseaza cauzei problemei, care este una de tip mecanic.
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai elementele relevante: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, cat timp pe zi stati in picioare si mergeti pe jos etc.
   Astept detalii.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de Puiu
    Publicat la data de 24.2.2015, ora 10:48 am

    Revin.
    Vârsta: 66 ani, înălțime: 174, greutate: 82 Kg.
    Lucrez la calculator grafician într-o editură. Majoritatea timpului am lucrat stând pe scaun cam 4 ore din 8, de două săptămâni, printr-o decizie a patroanei (“doar și cei care lucrează la ghilotină stau în picioare tot timpul…”) lucrez stând în picioare, simțind din plin durerea, mai mult și de spate pentru că lucrez în poziția în care stau de regulă meddicii la operație, stomatologii etc.
    Sporturi nu am practicat, doar mers pe jos sau cu bicicleta. Acum merg la un club la tir cu arcul unde fac și exerciții de întărire musculară la aparate. Am observat că-mi face bine la funcționarea bilei.
    Un medic mi-a recomandat să pun în pantofi niște talonete sub călcâi din silicon, pentru a schimba poziția piciorului și a călca oarecum pe o suprafață mai moale. Am dat o grămadă de bani pe acele doua talonete și rezultatul a fost doar o incomoditate în încălțăminte. Mă simt mai bine însă în încălțări de tip adidas, cu talpa moale dar acum e încă iarnă. La serviciu, pentru a ameliora starea de discomfort și durere, am luat niște papuci cu talpa mai moale, lejeri și ușori.
    Un aparat de electrostimulare și eleectropunctură oare ar ameliora durerea?
    M-am dat cu tot felul de unguente, recomandate de meddici sau din farmacii prin reclame dat fara rezultat. Singurele medicamente care au ceva rezultate pentru perioade scurte sunt Diclofenac supozitoare și Medrol care am înțeles că nu sunt tocmai sănătoase având complicații. Cu acestea îmi trece durerea pentru 3 zile și începe iar. Menționez că în aceeași situație este și soția mea și dacă la mine va merge un tratament anume, poate se rezolvă doi pacienți odată,
    Vă doresc o zi bună.
    Cu stimă PUIU

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 24.2.2015, ora 11:04 am

     Buna ziua!
     Va precizam in comentariul precedent ca este vorba despre o supra-solicitare de tip mecanic a structurilor anatomice ale retro-piciorului.
     Cauza este evidenta: cele 15-20 kg in exces si supra-solicitarea piciorului (stat in picioare).
     Tratamentul este la fel de evident: scadere ponderala si reducerea drastica a solicitarii piciorului (stat in picioare).
     Deja ati inteles ca trebuie tratata cauza si nu efectul (tot ce ati incercat pana acum trateaza doar efectul).
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 145. Comentariu scris de Puiu
  Publicat la data de 24.2.2015, ora 11:51 am

  Bună ziua,

  Va mulțumesc pentru răspuns. Voi încerca să elimin cauzele (statul în picioare, surplusul de greutate). Ce altceva as putea să mai fac? Există vreo formă de gimnastică, masaj, încălțăminte, unguente, fizioterapie etc. pentru o ameliorare mai rapidă?

  O zi bună, PUIU

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.2.2015, ora 1:29 pm

   Va precizam ca tratarea efectelor nu are logica.
   Nu se pune problema de “”"gimnastică, masaj, încălțăminte, unguente, fizioterapie”"”, deoarece ar fi impotriva logicii elementare.
   Trebuie sa tratati doar cauza (supra-solicitarea de ortdin mecanic, prin greutate si efort).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 146. Comentariu scris de paul
  Publicat la data de 24.2.2015, ora 3:39 pm

  BUNA ZIUA .rezultat. tendonul achilian prezinta 1treime tumefiere ,hipoecogenitate,intreruperea unor fibre.aspectul ecografic pledeaza pentru ruptura partiala de tendon achilian.va rog frumos daca se poate sa-mi spuneti daca imobilizarea piciorului cu orteza sau gips este singura varianta de tratament si daca da , cam cat timp este necesara imobilizarea?multumesc , o zi buna in continuare

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.2.2015, ora 5:40 pm

   Buna ziua!
   Va raspund punctual:
   - nu exista notiunea de “ruptura partiala” a tendonului calcaneean (arhaic, “achilean). Tendonul este fie rupt, fie integru.
   - este motivul pentru care echografia nu se utilizeaza in diagnosticarea rupturilor acestui tendon, deoarece induce informatii false (fals-pozitive sau fals-negative).
   - diagnosticul leziunilor acestui tendon este exclusiv clinic, prin examinare directa.
   - ruptura tendonului necesita in 99,99% din cazuri interventie chirurgicala.
   - daca nu este rupt, nu este nevoie de imobilizare in gips sau in orteza.
   - tratamentul difera substantial si in functie de datele personale, pe care nu le-am inteles: sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice, vasculare, metabolice, reumatologice etc.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 147. Comentariu scris de paul
  Publicat la data de 24.2.2015, ora 9:42 pm

  BUNA SEARA.toata povestea a inceput acum un an de zile cand am facut bicicleta la sala .mai mult decat trebuia .de atunci ma supara in zona tendonului achilian, care are o mica umflatura la aprox 7-8 cm de calcai.ma deranjeaza dupa un repaus cand ma ridic .pana ma misc putin atat.pe la doctori am tot umblat .tratament urmat fastum gel si arcoxia 200.adult 39 ani 187cm 90 kg,stau la serviciu in picioare cam 7 ore nu fac sport nu am antecedente traumatice ,vasculare.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.2.2015, ora 11:10 pm

   Buna seara!
   Cu mare probabilitate va confruntati cu o tendinopatie calaneeana de supra-solicitare, datorata celor 10-15 kg in exces, efortului sportiv exagerat si efortului preofesional excesiv.
   Un examen clinic atent va diferentia o tendinopatie de o ruptura.
   O ruptura necesita interventie chirurgicala, pe cand tendinopatia necesita reducerea drastica a efortului fizic si reducere ponderala semnificativa.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 148. Comentariu scris de eliza mihalache
  Publicat la data de 17.4.2015, ora 7:15 pm

  buna ziua am fost operata de pinteni calcaneeni pe data de 10 febroarie acestui an si probema e ca nu am nici un fel de siguranta ca operatia se va vindeca curand ,cu toate ca doctorul care m/a operat mia dat garantia ca intro luna o sa pot merge corect ceea ce nu e asa ce se intampla va rog sa imi raspundeti va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 22.4.2015, ora 11:34 am

   Buna ziua!
   Va rog sa lecturati comentariile mele de mai sus.
   Interventia este total inutila, deoarece face abstractie de cauza problemei: nu am inteles exact ce greutate/inaltime aveti si ce eforturi practicati (stat in picioare, mers pe jos)???
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 149. Comentariu scris de adina
  Publicat la data de 26.4.2015, ora 9:21 pm

  buna seara !
  am primit urmatorul diagnostic :
  boala haglund retropicior drept cu bursita
  retrocalcaneana secundara
  si urmatorul tratament : repaus relativ , masaj cu gheata , incaltaminte cu toc , pernite de silicon retrocalcaneene
  rp vimovo 100 mg tb de 2 ori pe zi
  sindolor gel tub de 2 ori pe zi aplicatii
  vreau sa precizez ca am dureri destul de mari , in timpul tratamentului au disparut , dar acum dupa terminarea lui ma doare la fel de tare . am efectuat si o radiografie si din radiografie reiese un fel de pinteni sau nu stiu cum le zice la acele deformari osoase care la mine se simt si la palpare . va rog sa mi spuneti acele deformari osoase se pot opera ?
  faptul ca am si bursita , locul e destul de inflamat , daca nu port tocuri , acea umflatura din spatele calcaiului iese foarte mult in evidenta . pe linga faptul ca ma doare , e si foarte inestetica . vreau sa mai precizez faptul ca calc putin intr o parte , adica cu partea din spate a piciorului , cu calcaiul , nu stiu daca asta are vreo importanta

 150. Comentariu scris de adina
  Publicat la data de 26.4.2015, ora 9:25 pm

  Am omis sa precizez , varsta 40 de ani , inaltime 1.65 , greutate 67 kg , nu fac sport , lucrez la calculator , 8 ore pe zi.
  va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 28.4.2015, ora 10:06 am

   Buna ziua!
   Nu este vorba despre o boala propriu zisa Haglund, ci despre sindromul Haglund (complex de simptome avand la baza o alta afectiune cauzatoare).
   Cauza principala este reprezentata de o conformatie particulara a piciorului, care are calcaneul verticalizat, cu tuberozitatea posterioara proeminenta (sindrom Haglund).
   Se adauga si greutatea excesiva, efortul prelungit (stat in picioare, mers pe jos, activitati sportive), precum si incaltamintea necorespunzatoare (lipsita de un toc rezonabil si proeminenta posterior).
   Prin urmare, logic, tratamentul necesita doar intelegerea cauzelor: greutate, efort, incaltaminte.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de adina
    Publicat la data de 29.4.2015, ora 8:02 pm

    Scuzati ma , dar nu consider ca 67 kg e o greutate excesiva. Problema mea principala este acea pe care ati afirmat o , adica calc vertical . va rog sa mi spuneti daca exista pernite sau altceva ( poate un ghips temporar )care sa ma ajute sa calc drept , sa mi se indrepte forma calcaiului. Consider ca asa as scapa de dureri si poate si de bursita. Va multumesc

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 1.5.2015, ora 10:30 am

     Nu se pune problema unui gips (ar fi impotriva logicii elementare).
     Forma piciorului este definitivata inca de la 14-16 ani si nu poate fi schimbata “printr-un gips”.
     Fiind vorba despre o pozitie verticalizata a calcaneului, rarissim se practica o osteotomie a calcaneului, care poate schimba pozitia proeminenta a tuberozitatii sale posterioare.
     Este o interventie chirurgicala complexa, necesita imobilizare gipsata, recuperare indelungata si nu este lipsita de anumite riscuri.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 151. Comentariu scris de Andrei
  Publicat la data de 2.6.2015, ora 8:21 pm

  Buna ziua, am 33 de ani si am niste dureri calcaniene, am facut o radiografie dar dr. de garda nu a observat nimic neobisnuit, nici pinteni, apoi am urmat un tratament la ligamente de 15 zile fara nici un efect apoi am facut cateva sedinte cu ultra sunetene la fel, fara nici un rezultat! Ce sfat imi puteti da, vreau sa vin la un control. Multumesc

 152. Comentariu scris de Lav
  Publicat la data de 24.6.2015, ora 8:16 pm

  Buna ziua!
  Sunt socata de ce spuneti aici.
  Sa inteleg ca un pinten nu poate da simptomatologie locala? doar una din alte 30-40 de cauze
  O singura intrebare am, de fapt, domnule doctor ortoped Uscatu, un pinten poate determina local o inflamatie( sursa evidenta de durere)??? Facultatea de medicina ne-a invatat ca da. Chiar va rog, sa imi aratati un link cu studii clare unde se demonstreaza ca pintenul trebuie ignorat, ca nu afecteaza fascia plantara si ca nu da nici un fel de simptomatolgie (cum sustineti).
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 25.6.2015, ora 10:55 am

   Buna ziua!
   Nu trebuie sa fiti socata, stimata colega, deoarece despre aceste lucruri se discuta in Franta de vreo 30-40 de ani….
   Va pot pune la dispozitie nu un link, ci zeci de mii de pagini scrise despre acest subiect, evident in tratate prestigioase si reviste de prestigiu din lume.
   Va stau la dispozitie cand va hotarati sa va prezint aceste zeci de mii de pagini, care figureaza in computer-ul meu (bibliografie)…
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 25.6.2015, ora 11:05 am

   V-as fi recunoscator daca am polemiza folosind propriul nume, ceea ce confera dialogului responsabilitate si bun-simt.
   Eu imi pun la dispozitie numele in clar, toate datele de contact si toata reputatia.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de Lav
    Publicat la data de 25.6.2015, ora 9:59 pm

    Buna seara,
    Nu doresc sa imi las numele complet, aici este spatiu public si doresc sa imi pastrez anonimatul. Nu este la mijloc nici lipsa de bun simt sau respect, e o decizie personala.
    Caut eu niste linkuri si ma documentez.
    Din practica va pot spune ca nu pot ignora un pinten, da simptomatologie, tratez si se remite. Si pana nu ma documentez sa vad ce discuta francezii de 40 DE ANI (ceea ce nu este litera de lege), am sa cred in continuare in teoria inflamatiei fasciei si in depunerea sarurilor de calciu.
    Multumesc.
    Cu respect,
    L.

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 26.6.2015, ora 10:38 am

     Buna ziua!
     Anonimatul este optiunea D-voastra si nu va pot contrazice.
     Va sugeram doar sa va abtineti de la o pozitie polemica cat timp nu va asumati responsabilitatea precizarii numelui.
     Puteti crede in continuare in teoria “depunerilor de calciu”, in fond nu sunteti obligat sa tineti cont de stiinta moderna.
     Va stau in continuare la dispozitie daca doriti sa va arat bibliografia de zeci de mii de pagini pe aceasta tema. Stiti bine ca nu veti gasi mare lucru pe internet, deoarece articolele serioase si tratatele serioase nu se gasesc “free”, ci se platesc (eu am platit multe zeci de mii de euro pentru aceasta bibliografie).
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 153. Comentariu scris de Puiu
  Publicat la data de 25.6.2015, ora 11:17 am

  La Iași există o clinică MEDLIFE. Există cineva care să pună un diagnostic corect pentru durerile plantare?

 154. Comentariu scris de Puiu
  Publicat la data de 25.6.2015, ora 11:43 am

  Am lecturat dar toate duc spre un meddic specialist care să pună un diagnostic+tratament adecvat ceea ce din câte am înțeles nu prea sunt. Am fost și eu la meddic specialist și disgnosticul a fost diferit de cel susținut de dvs. (pinteni, fascie etc.)
  După cum am mai scris mi s-a indicat radioterapie, laser etc. cu rezultat nul. O prietenă din Canada mi-a spus că a trecut prin aceleași dureri și medicul i-a recomandat gimnastică stretching la laba piciorului și masaj cu ulei de Arnică. Efectele sunt grozave doar că nu devin permanente. Dimineața fac gimnastică și durerile dispar până în momentul în care stau pe scaun mai mult timp când reîncep și trec după câteva mișcări de stretching. Oricum nu iau pastile pentru asta deci e mai sănătos

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 25.6.2015, ora 12:57 pm

   Sincer, este o problema cu care ma confrunt de 20-30 de ori pe zi, si asta de multi ani…deci am experienta multor mii de pacienti..
   Exercitiile de stretching sunt utile adesea, insa cel mai frecvent sunt total contraindicate.
   Nu am inteles insa esentialul problemei: sex, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, metabolice, neurochirurgicale etc.
   Astept elemente relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de Puiu
    Publicat la data de 25.6.2015, ora 3:33 pm

    Sex: M, 68 ani, 82 Kg/174 cm, grafician computer, tir cu arcul CSM, merg pe jos cel puțin 4-5 km zilnic, antecedente traumatice, metabolice, neurochirurgicale nu am avut.

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 25.6.2015, ora 4:24 pm

     Cu mare probabilitate va confruntati cu o fasceita (aponevrozita) plantara, datorata supra-solicitarii mecanice a aponevrozei plantare.
     Cauza este evidenta: 15 kg in exces, efort fizic fabulos pentru aceasta greutate.
     Tratamentul incepe intotdeauna prin intelegerea si gestionarea cauzei: scadere ponderala si reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos).
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 155. Comentariu scris de Andrei
  Publicat la data de 26.6.2015, ora 8:07 am

  Acum am vazut ca mi-ati raspuns, da am 125 kg la 1.80 m, practic fotbal si tenis de camp saptamanal, dar din cauza durerilor am incetat sa mai merg, efectiv dimineata nu pot calca. Am niste dureri la 5 cm spre interior fix unde incepe scobitura din talpa piciorului. Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 26.6.2015, ora 10:42 am

   Buna ziua!
   Suferinta este datorata, evident, celor peste 50 kg in exces, dar si efortului fabulos pe care-l practicati.
   Se poate adauga si o neuropatie diabetica (la greutatea aceasta, sunteti 100% diabetic), o macro-angiopatie diabetica (arterita diabetica), se pote adauga si un sindrom compresiv lombar (hernie de disc), datorat celor peste 50 kg in exces.
   Trebuie sa renuntati imediat la eforturile mentionate si mai ales sa renuntati la cele 50 kg in exces.
   Un consult diabetologic si la chirurgul vascular ar fi salutar.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 156. Comentariu scris de Dragos Alin
  Publicat la data de 30.6.2015, ora 10:51 am

  Buna ziua,
  Am 30 de ani, 1,95 m, 96 kg si sunt din Baia Mare. Fac sport regulat (asa imi castig existenta), baschet si mers cu bicicleta. De vreo 5 luni de zile au inceput sa ma doara calcaiele, durerea crescand treptat. Daca ma incalzesc bine nu simt durerea, dar cand picioarele se racesc incep problemele (cel mai rau e dimineat cand ma trezesc, nu pot pune calcaiul pe podea). Am facut o radiografie si pe scrisoarea medicala scrie ” pinteni ososi pe suprafata plantara a calcaneelor”.
  Am citit ce ziceati mai sus, am inteles ca acest diagnostic nu exista dar va rog sa ma ajutati in acesta problema.
  Momentan fac repaos si tratament cu laser si shockwave.
  Astept raspunsul dumneavoastra.

  Cu respect,
  Alin Dragos

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 30.6.2015, ora 11:06 am

   Buna ziua!
   Trebuie sa tratati cauza si in nici un caz efectul, folosind mijloacele enuntate.
   Cauza este simpla si logica: supra-solicitarea aponevrozei plantare, datorata celor 10 kg in exces si mai ales efortului exagerat. Aponevroza se rupe progresiv, apare sindromul inflamator reactional si, respectiv, durerea de auto-protectie.
   Pana cand nu renuntati la kilogramele in plus si pana nu reduceti DRASTIC nivelul efortului fizic/sportiv, nu aveti nici o sansa de ameliorare a durerii calcaneene.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de Dragos Alin
    Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:14 pm

    Buna ziua,
    Aveti dreptate, daca fac repaos, durerile se amelioreaza, dar oare acele depuneri de calciu vor disparea?
    Tin sa repet faptul ca eu asa imi castig banii, facand sport, iar reducerea drastica a nivelului de efort nu se poate realiza numai pe o perioada de maxim 1 luna. Intrebarea mea este: dupa 1 luna de pauza vor disparea acele calcifieri de pe calcai?
    Legat de greutatea in plus, vreau sa va spun ca tesutul adispos este destul de putin, ar trebui sa imi scad masa musculara?

    Cu respect,
    Alin Dragos

 157. Comentariu scris de Lola
  Publicat la data de 30.6.2015, ora 10:35 pm

  Buna ziua,
  Am fost diagnosticata cu pinten calcanean inferior stang de cateva zile. Am inteles din cele spuse de Dvs. in comentariile mai sus ca nu exista acest diagnostic. Am dureri permanente in calcaiul stang de trei luni in special dimineata cand nu pot calca pe picior, apoi durerea se mai atenueaza cate putin, ca din senin sa reapara la fel de intens. Uneori durerea exista si la stat pe scaun sau culcat in pat. Durerea uneori se poate asocia cu un fel de usturime sau ardere in zona calcaiului. Deasemenea ma doare spatele foarte tare sub omoplati atunci cand stau pe scaun sau in picioare, incat simt nevoia sa ma intind pe pat. Am dureri si in zona salelor. Iar noaptea ma doare soldul stang si umarul stang, uneori si genunchiul, glezna, calcaiul bolnav. Toate pe partea stanga unde se afla si “pintenii calcaneeni “. Mi s-a recomandat de catre medicul de familie sa port talonete, dar inca nu am apucat sa-mi cumpar. Acum citesc ca de fapt nici nu ajuta. Am 55 ani, 1.60 cm, 63 kg. Am de mers zilnic pe jos o ora, stat in picioare uneori 4-5 sau chiar 6 ore. Intrebarea mea este daca durerea de calcaie are legatura cu toate celelalte dureri sau daca toate aceste dureri au legatura una cu alta ? Si ce este de facut ? Sa port talonete ? La ce specialist sa ma adresez ? Reumatolog ? Neurolog ? Ortoped ?
  Va multumesc !

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 1.7.2015, ora 4:20 pm

   Buna ziua!
   Trebuie sa tratati cauza si nu efectul.
   Cauza este reprezentata de supra-solicitarea aponevrozei plantare, prin greutate excesiva si efort exagerat.
   Prin urmare, logic, trebuie sa reduceti drastic efortul fizic (stat in picioare, mers pe jos) si sa renuntati la kilogramele in exces.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior

 158. Comentariu scris de Lola
  Publicat la data de 30.6.2015, ora 10:53 pm

  P.S.
  Vreau sa mentionez ca am si monturi de care am uitat sa va spun. Sunt uneori dureroase.

 159. Comentariu scris de Lola
  Publicat la data de 1.7.2015, ora 5:33 pm

  Buna ziua,
  Va multumesc pentru raspuns ! Voi tine cont de sfaturile dumneavoastra, insa va rog raspundeti-mi la intrebarile pe care vi le-am adresat. Avand in vedere problemele care le-am mentionat mai sus, pot fi si alte cauze, (dupa cum chiar dumneavoastra spuneti in alte rasunsuri, pot fi “n” cauze) asadar de unde incep investigatiile ? Durerile de spate sunt serioase, la fel si la sold. La ce specialist ma adresez ? Nu prea am kilograme in plus, sau nu sunt multe, iar efortul fizic ce il fac nu e prea mare in mod normal, atat ar fi chiar necesar ma gandesc, nu ? Va rog, aveti amabilitatea sa-mi raspundeti.
  Va multumesc !

 160. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 1.7.2015, ora 6:40 pm

  Buna ziua!
  Desigur ca poate fi vorba si despre un sindrom compresiv lombar (hernie de disc), de competenta neurochirurgului.
  Trebuie sa intelegeti insa ca efortul practicat la ora actuala (stat in picioare, mers pe jos) este mai mult decat poate suporta orgamismul Dvoastra.
  Prin urmare, v-as sfatui pentru inceput sa reduceti de 3-4 ori efortul actual, tratament necesar in oricare din cele “n” cauze mentionate de catre D-voastra.
  Nu va ganditi la vreun medicament, injectie sau procedura, deoarece ar fi impotriva logicii elementare.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior

 161. Comentariu scris de Silviu Cenusa
  Publicat la data de 20.7.2015, ora 4:28 pm

  Buna ziua d-le Doctor! am 41 de ani si locuiesc in Germania, unde beneficiez de serviciile unui doctor de Familie. in urma cu cativa ani am fost diagnosticat cu guta (pentru aceasata iau Allopurinol zilnic), dar de cand am fosft diagnosticat cu guta am avut si dureri de calcai in zona achileana si am facut raze roentgen iar medicul ortoped a ajuns la concluzia ca am “fesensporn” adica ciocuri la calcai. am urmat un tratament medicamentos si mi-s-a dat si un bandaj Special pentru sustinerea tendoanelor achliene. dupa cateva zile a fost totul in regula. au trecut 3 ani de atunci , insa de curand am avut din nou acelesi simtom si dureri acute la calcai dar nu am mai fost la medic si am purtat acel bandaj Special de la primele simtotme, timp de doua zile dupa care am inceput sa iau ibuprofen 400 si am renuntat la bandaj pentru ca durerile nu au cedta ci dimpotriva s-au accentuat. dar pana sa renunt la bandaj durerea s-a propagat in sus sprre gamba. acum nu mai am dureri foarte mari la calcai (probabil datorota ibuprofenului) dar cele de la gamba au ramas, nu sunt insuportabile dar persista ca si cum as avea crampe musculare permanente.Va rog daca se poate s-mi dati cateva sfaturi si pareri avand in vedere faptul ca am si o greutate necorespunzatoare si lucrez in Gastronomie ca bucatar! Va multumesc anticipat!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 21.7.2015, ora 10:49 am

   Buna ziua!
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg ce greutate/inaltime aveti.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de Silviu Cenusa
    Publicat la data de 21.7.2015, ora 5:44 pm

    Buna ziua! Imi cer scuze ca nu am specificat! Am 1,80 m si 110 kg.

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 21.7.2015, ora 6:28 pm

     Este vorba, evident, despre o tendinopatie calcaneeana de supra-sarcina.
     La cele 35-40 kg in exces este contraindicat sa stati in picooare si sa mergeti pe jos.
     Medicamentele mentionate vor determina, cu o mare probabilitate, ruperea tendonului calcaneean (arhaic, “‘achilean”"), o adevarata catastrofa la greutatea D-voastra, care se poate solda nu invaliditate grava pentru tot restul vietii.
     Prin urmare, tratamentul este logic: scadere ponderala majora (30-35 kg) si mai ales reducerea DRASTICA a efortului fizic (stat in picioare, mers ps jos).
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 162. Comentariu scris de muntean daniela
  Publicat la data de 12.8.2015, ora 10:38 am

  Buna ziua , domnule doctor Uscatu ,
  Va rog mult sa va dati o parere si in cazul meu …..
  Am 47 ani , 1,68 si 70 kg , o persoana f activa si , tocmai de aceea ma deranjeaza faptul ca nu mai pot fii atat de activa pe cat as vrea :-)
  Acum cativa ani , am fost diagnosticata cu pinten calcanean , in urma unei radiografii , dar destul de urat ….adica , care tine din calcai pana in spate , sus , la piciorul stang ….am facut o serie de raze la ,,medicina nucleara,, si niste proceduri ….dar nu m-ai ajutat prea mult ….
  Mentionez ca alte probleme nu cred ca am , in afara faptului ca la un examen de oscilometrie , mi-a fost gasita o circulatie cam proasta la picioare , respectiv 0,5 glezma si 1,5 ,peste pulpa …..
  Ceea ce a deranjeaza este faptul ca , dimineata , dupa un repauz prelungit , schiopatez putin , cateva minute , intrucat simt o durere la flexarea completa a piciorului , un blocaj ….nu stiu cum sa va explic mai bine. :-) ))), care ulterior imi trece si merg normal si bine , cat vreau …. Si mai am probleme si daca stau pe scaun ceva vreme si ma pornesc ….umblu , cateva minute schioapa ….pana se obisnuieste piciorul cu flexarea ( sa zic asa :-) ) ….dupa aceea nu mai am nici o treaba ! Asta se intampla cu ambele picioare …..
  Si dimineata , imi simt calcaiele semiamortite si am observat ca , daca stau intinsa in pat , cu piciorul perfect intins , o perioada , la stamgul , mai ales , imi amorteste partea de sus , fata , de la genunchi , la incheietura de sus a piciorului .
  Ma deranjeaza , deasemenea , ca daca fug , de exemplu , a doua zi ma doare amplificat , ceea ce v-am explicat inainte ….
  Dati-mi un sfat , va rog …..ce as putea face ….
  Cu respect .

 163. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 12.8.2015, ora 2:26 pm

  Buna ziua!
  In primul rand v-as ruga sa lecturati comentariile mele de mai sus si veti uita definitiv de “”"”"”"”"”"”"pintenul calcaneean”"”"”"”"”.
  Suferinta este legata de excesul de activitate fizica (stat in picioare, mers pe jos), in contextul celor 10 kg in exces.
  Se poate adauga si o insuficienta circulatorie periferica, dar si un sindrom compresiv lombar (hernie de disc) ,ambele putand justifica “”"”calcaiele semiamortite”"”".
  In afara reducerii drastice a activitatii fizice, se impune o examinare la neurochirurg.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de muntean daniela
   Publicat la data de 18.8.2015, ora 8:38 am

   Va multumesc frumos ….acum am reusit sa intru. :-) )
   Hernie de disc , nu cred ….nu am dureri de spate , de nici un fel ….circulatie deficitara mi-au gasit ….v-am relatat ! Ce credeti ca ar trebui sa iau , pentru aceasta…,,circulatie deficitara,,?! V-as ruga mult , sa imi sppuneti opinia Dvs …..Am inteles , cu slabitul si ….am sa ma straduiesc ! Multumesc !
   Cu multa stima si respect !

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 18.8.2015, ora 9:33 am

    Pentru insuficienta circulatorie nu trebuie sa luati nimic, ci doar sa verificati starea circulatiei cu un specialist in chirurgie vasculara.
    NU uitati de kilogramele in plus dar mai ales nu uitati sa reduceti drastic nivelul efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos). NU veti reusi sa slabiti prin miscare, ci exclusiv prin dieta adecvata.
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg Ante-Picior
    http://www.chirurgiapiciorului.ro

    • Comentariu scris de muntean daniela
     Publicat la data de 18.8.2015, ora 5:09 pm

     Da , va multumesc inca o data f mult …am sa a urmez sfatul cu vizita la un specialist in chirurgie vasculara ! Si cu dieta , bineanteles ! Mai am sa a imtreb decat doua lucruri si anume , daca este dim cauza greutatii , care o depaseste pe cea normala ….de ce nu s-a intamplat acelasi lucru , la ambele picioare ?! Si …inca o nelamurire , de ce subliniati , ca NU voi reusi sa slabesc prin miscare decat printr-o dieta adecvata , cand tuturor li se recomanda miscarea ,intr-o dieta de slabit ?!
     Cu mult respect , va multumesc mult !

     • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
      Publicat la data de 19.8.2015, ora 9:59 am

      Buna ziua!
      Invariabil se va intampla la ambele picioare acelasi fenomen, deoarece cauza este aceeasi: greutatea exagerata si efortul excesiv.
      Ultimele studii publicate confirma afirmatia mea: este absolut imposibil sa slabiti prin miscare. Ba, mai mult, prin miscare va cresteti greutatea, deoarece mancati mai mult si, pe de alta parte, inlocuiti tesutul adipos prin tesut muscular, cu rezultate zero.
      Pe de alta parte, miscarea distruge articulatiile supra-ponderalilor, ceea ce este logic..
      Cu stima,
      Marius Uscatu
      Chirurg Ante-Picior
      http://www.chirurgiapiciorului.ro

      • Comentariu scris de muntean daniela
       Publicat la data de 20.8.2015, ora 12:15 am

       Buna seara ! Va multumesc mult si promit ca voi tine cont de sfaturile Dvs !
       Cu respect !

 164. Comentariu scris de Mariana Popa
  Publicat la data de 9.9.2015, ora 1:55 pm

  Buna ziua

  Ma numesc Mariana Popa, am 51 ani, inaltime162, greutate 70 kg. Stau 8 ore zilnic pe scaun, fac gimnastica cu profesor 2 ore pe saptamana. In rest sedentara. In urma unei umflaturi aparuta (in luna februarie 2015) in zona gleznei picior drept, am facut unele investigatii. Radiografie, nimic relevant si RMN cu rezultatul ”Acumulare fluida sistematizata ce mansoneaza tendonul muschiului tibial anterior in vecinatatea osului cuneiform medial ce masoara 27/16/14 mm, fara modificari de semnal la nivelul tendonului. Mixa acumulare fluida ce mansoneaza tendonul muschiului tibial posterior situat postero-medial de osul navicular. Mica acumulare fluida (10 mm) situata anterior de articulatia tibio- talara pe versantul medial.
  Modificari de semnal la nivelul ligamentului talo-calcaneal ce asociaza mic epansament flui articular in ½ laterala si posterior de spatiul articular.
  Mici leziuni chistice subcorticale calcaneene in ½ inferioara.
  Arie edematoasa osoasa situate in ½ inferioara a calcaneului si mica arie in hipersemnal PD la nivelul insertiei calcaneene a fasciei plantare.
  Spatii articulare normale.”
  Rezultate analize recente : Acid uric=5,2, Colesterol HDL=62,84, Colesterol LDL=101,18, trigliceride=84,50, glicemie=114,6
  Nu este dureros cu exceptia unei usoare jene, durere usoara dimineata la primii pasi.
  Nu am luat nici un medicament deoare mi-au fost prescrise de catre medicul specialist si medicul de familie anumite medicamente care mi se pareau nepotrivite diagnosticului si anume: Milurit, Aulin, Mydocalm.
  Apelez la bunavoita dv. pentru a ma sfatui ce trebuie sa fac pentru a nu se agrava problema. Va multumesc si va doresc success.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 9.9.2015, ora 2:38 pm

   Buna ziua!
   Modificarile descrise de catre D-voastra sunt firesti si normale, in contextul supra-incarcarii articulare determinate de cele 20 kg in exces.
   Prin urmare, logic, sunteti obligata sa va reduceti drastic greutatea, odata cu reducerea drastica a solicitarii piciorului (stat in picioare, mers pe jos si alte eforturi).
   Este posibila si existenta unui picior diabetic Charcot, explicabil in cazul supra-ponderabilitatii, care provoaca diabetul de tip 2. Prin urmare, ar fi ideala o evaluare profunda la diabetolog.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 165. Comentariu scris de Sorin H.
  Publicat la data de 26.9.2015, ora 9:34 am

  Buna ziua,
  De cateva luni am o durere in talpa piciorului stang. Nu este foarte intensa, dar se accentueaza cand stau mai mult in picioare sau am mai mult de umblat. Durerea este foarte intensa daca apas mai tare in zona restectiva (curbura talpii, spre calcai).
  Am fost zilele trecute la ortoped care mi-a pus diagnosticul de fasceita plantara si mi-a recomandat infiltratii.
  Am refuzat infiltratiile, pentru ca citisem recomandarile dvs. de aici si am primit, ca alternativa, antiinflamatoare si unguent.
  Eu am 42 de ani, 78 de kg si 1.83 m inaltime. Locuiesc in Timisoara, sunt programator, lucrez la birou, pe scaun, aproximativ 7 ore pe zi, nu practic nici un sport de performanta, am o activitate fizica moderata, chiar redusa (alergatul dupa copil in parc si, in weekenduri, munca la gradina si reparatul casei de la tara).
  Traumatisme la picior nu am avut decat acum 30 de ani, cand am sarit de la o inaltime de aproximativ 1.5 m descult, direct pe parchet, si cateva saptamani nu prea am putut calca pe calcaie, insa de atunci nu am avut nici o problema cu talpa sau calcaiele.
  Ce imi recomandati? Inca nu am inceput tratamentul cu antiinflamatoare si unguent. In schimb am cumparat o pereche de branturi (https://www.sofsole.com/product/Neutral_Arch) de la un magazin de articole sportive. Aveau un aparat care imi indica branturile potrivite, in functie de curbura talpii, care mi-a indicat branturile cu arcuire medie (Neutral Arch). La piciorul drept, care nu ma doare, sunt destul de confortabile (avind in vedere ca nu am purtat niciodata decat pantofi cu branturi normale, adica aproape plate). La stangul sunt putin deranjante pentru ca apasa in zona dureroasa, dar nu ar fi o problema sa le port, daca sunt utile.
  Credeti ca ma ajuta? Ce altceva imi recomandati? Va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 28.9.2015, ora 6:36 pm

   Buna ziua!
   Talalgiile (durerile calcaneene posterioare) si metatarsalgiile (durerile plantare anterioare) au, cel mai adesea, o origine comuna, reprezentata de supra-incarcarea mecanica a piciorului: greutate exagerata, efort fizic excesiv, incaltaminte inadecvata, o anumita conformatie a piciorului.
   Nu va ajuta prea mult talonetele (“branturile”) descrise.
   Trebuie sa va concentrati pe mentinerea unui gen de incaltaminte confortabila si amortizanta, dar si pe reducerea drastica a efortului fizic (stat in picioare, mers pe jos).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 166. Comentariu scris de Marian
  Publicat la data de 4.1.2016, ora 9:49 am

  Bună dimineața! Sunt un terapeut din provincie, fac terapii diverse de 20 ani. Am, pe zi, cam 10 pacienți cu diverse diagnostice. Am citit toate postările după acest forum și, neavând prea multe cunoștințe medicale (nu este treaba mea sa știu de-ale medicilor! Nici nu recomand tratarea a vreunui efect după ce spune lumea pe net…) pot spune ca acest medic are dreptate! Nu trata efectul, tratează cauza! Admit în totalitate ce pune acest medic (Bravo lui ca le da cu tifla în as colegilor șpăgari și obosiți de Medicină dar stau cu mana intinsa sa primească sume de bani… Jenant pt oamenii care nu au bani nici de o pâine ca dau șpaga!). Am văzut multe cazuri cu aceste “ciocuri” nerezolvate cu medicina alopata pt ca toți pacienții vorbeau despre Diprofos, fizioterapie, calmante. Medicii șpăgari din orașul meu, doar atât știu. Noi, terapeuții, știm ca orice durere are o cauza energetica: pin meridianele corpului, energia vitala, viata, nu circulă corect. Mai știm un lucru: boala nu este în corpul fizi6,ci în corpul energetic. Corpul fizic “spunand” ca este o boala în celalalt corp. Medicul va vorbește doar de corpul fizic, noi vorbim de ambele și le luam ca un întreg, inseparabile. ȘI TRATATM CA UN ÎNTREG! Un diagnostic nu trebuie abordat la fel, la o mie de pacienți care vin cu el. Trebuie tratat ca fiind numai al lui. Din cazuistica, pot spune ca aceasta durere la călcâi, la mine cedează parțial sau total pt ca lucrez în felul următor: greutatea corporala, sex, vârsta, stres, sistem nervos, circular, limfatic în speță, și problema pe lombosacral și coccis. Cer tot timpul analize citite de medic. Părerea mea este ca medicul trebuie sa colaboreze cu un terapeut. Este parea personala. Felicitări doctore pt a ai curajul sa spui colegilor tai ca trebuie sa mai învețe, lumea se schimba mereu…

 167. Comentariu scris de Catalin Milea
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 3:03 pm

  Buna ziua cu durerea in calcaiul stang ma confrunt si eu de vreo jumatate de an dar era suportabila si aparea cand si cand. De vreo saptamana ma doare foarte tare incat nu pot calca. Pe varfuri daca merg nu mai simt durerea dar nu e confortabil la mers. Am facut radiografie aseara 12.01.2016 se vedea ceva iesit din calcai dar era bont si nu ascutit. Radioloaga a zis ca e pinten, raze Roetgen, sa merg la spit Universitar (de la Eroilor) pt ca au aparat bun. Si eu am zis ca nu asta e cauza ci alta boala probabil, asta fiind doar efectul de aparare al organismului. Am 1.70 m, 62 kg si lucrez la birou, contabilitate. Am avut entorsa la glezna piciorului stang prin clasa a 8-a, apoi am dublat-o prin 2006 si acum pana in Craciun pe 15-16 dec am calcat iar stramb dar nu s-a umflat foarte tare, cred ca s-a intins iar capsula de la glezna, iar de vreo saptamana ma doare foarte tare cum am spus
  Eu vreau sa tratez cauza. As putea veni la dvs sau daca imi recomandati pe altcineva la care sa merg
  Am luat ieri trimitere si catre ortopedie asa ca daca imi spuneti la cine sa merg eu merg

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 11:25 pm

   Buna seara!
   Am raspuns la sute de comentarii in acest sens si le puteti citi chiar aici (comentariile precedente).
   Talalgiile (durerile calcaneene) au cateva zeci de cauze.
   In absolut nici o situatie nu este vorba despre “pinteni”, indiferent ce vedeti pe radiografie.
   In absolut nici o situatie nu se impune iradierea cu radiatii Roentgen, care va mareste riscul de aparitie a cancerului fara sa va amelioreze durerea.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de ciprian
    Publicat la data de 19.1.2016, ora 3:47 pm

    BUNA ZIUA.tendinopatie ,tendinita ce o fi,.cum se indeparteaza nodulii,adeziunile fibroase,segmentele degenerate,daca este cronica , veche .DUMNEAVOASTRA pe 90 la suta din subiecti.i-i vedeti supraponderali.de terapia prp nu ziceti nimic poate nu stiti de ea

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 19.1.2016, ora 4:32 pm

     Este evident ca am folosit terapia PRP, insa indicatiile sunt profund diferite.
     Trebuie doar sa intelegeti ca tendinopatia calcaneeana este datorata supra-solicitarii mecanice (greutate, efort).
     Prin urmare, logic, orice “terapie” ati incerca este inutila cat timp se eludeaza cauza (greutate, efort).
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 168. Comentariu scris de ciprian
  Publicat la data de 16.1.2016, ora 11:52 am

  ma ajuta terapia prp ,pentru tendinita sau tendinoza cronica de peste 2ani?.dar interventia chirurgicala?.cat timp trebuie sa stau la pat sau cel putin sa nu pot calca pe picior.ceva trebuie sa fac durerea ramane acolo ,vorba primului doctor care m- a vazut,ramane toata viata ,si eu nu l-am crezut.multumesc numai bine.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 18.1.2016, ora 10:40 am

   Buna ziua!
   Daca veti citi comentariile de mai sus, veti intelege limpede ca trebuie tratata cauza si in nici un caz efectul..
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg:
   - va referiti la tendinopatia calcaneeana (“”"”tendinita achileana”"”)??
   - daca este vorba despre tendinopatia calcaneeana, nu se pune problema de interventie chirurgicala;
   - ce greutate/inaltime aveti, ce varsta, ce status ocupational/sportiv, ce eforturi practicati, ce antecedente traumatice si de alta natura aveti???
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 169. Comentariu scris de ciprian
  Publicat la data de 21.1.2016, ora 11:27 am

  buna ziua .diagnostic doctor.motivul prezentarii la medic.dureri tendon achilian drept.tumefactietreime inferioara dureroasa.diagnostic .stare dupa ruptura tendon achilian drept dureroasa si posibil incomplet vindecata.tratament .rmn.37 ani 180cm .78 kg..ca si sport fac doar bicicleta.doctorul zicea ca acolo sant adeziuni fibroase, segmente degenerate , si ca forma exista un nodul.pot sa fac bicicleta in continuare sau mai astept.multumesc

 170. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 21.1.2016, ora 11:43 am

  Buna ziua!
  Asa dupa cum v-am precizat si in raspunsurile precedente, suferinta tendonului (tendinopatia) se datoreaza supra-solicitarii de tip mecanic (greutate excesiva sau efort fizic exagerat).
  Tendinopatia se manifesta prin rupturi fibrilare, cicatrizari fibroase hipertrofice, osificari insertionale, toate ducand la aspectul de “”noduli”", adeziuni fibroase etc.
  Tendinopatia reduce de 10-100 ori rezistenta mecanica a tendonului, fiind considerata starea prealabila rupturii complete.
  Cauza este supra-incarcarea de tip mecanic. Prin urmare, logica de tip elementar este implacabila: continuarea eforturilor sportive va duce la ruperea tendonului, care este o adevarata catastrofa chirurgicala prin consecintele pe termen lung.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg Ante-Picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 171. Comentariu scris de ciprian
  Publicat la data de 21.1.2016, ora 1:13 pm

  buna ziua .am jucat tenis am carat mobila am alergat si tot nu s-a rupt .nu pot sa astept sa se rupa el .trebuie sa fac ceva .adica sa nu mai pun presiune pe el? .de la d-voastra am inteles ca nu se pune problema de interventie chirurgicala.domnul doctor de la targu mures spune ca poate sa intervina si sa curete locul si sa faca o mica reconstructie .dupa care 6 saptamani piciorul imobilizat.ce parere aveti? .numai bine

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 21.1.2016, ora 4:38 pm

   Eu v-am explicat cu lux de amanunte conceptiile actuale de tratament ale tendinopatiei calcaneene.
   Acea “mica reconstructie” la care va referiti inseamna augmentarea tendonului cu fascia lata, cu tendon FHL sau FDL, alogrefe etc. Toate au un rezultat deceptionant.
   Ramane tratamentul cel mai logic si mai eficace, adica reducerea DRASTICA a solicitarii mecanice a tendonului.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 172. Comentariu scris de ciprian
  Publicat la data de 21.1.2016, ora 1:17 pm

  ostenil tendon ajuta la ceva ?

 173. Comentariu scris de marius andrici
  Publicat la data de 28.1.2016, ora 2:46 pm

  buna ziua sunt Marius am fost diagnosticat cu pinteni calcaneeni la amundoua picioarele jos la glezna ,am urmat 9 zile de fizioterapie si am luat tratament(omez/detralax,ketospra,dona artoxia dar tot ma mai dor o sa merg iarasi la consutatie va multumesc mult

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 28.1.2016, ora 6:55 pm

   Buna seara!
   Asa dupa cum veti intelege lecturand comentariile mele de mai sus, nu exista in medicina moderna acest diagnostic.
   In schimb, nu am reusit sa inteleg tocmai elementele semnificative: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, eforturi practicate, antecedente traumatice, metabolice, reumatologic-inflamatorii etc.
   Astept detalii relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

   • Comentariu scris de marius andrici
    Publicat la data de 1.2.2016, ora 6:12 pm

    buna ziua sunt Marius va raspund am 41 ani cam 80 kg 1/80 m lucrez in picioare la o presa de calcat haine nu fac sport si nu am avut probleme cu sanatatea am analizele bune cv colesterolul 235 in rest tot ma dor picioarele si se umfla acum imi incep un regim si alimentar fumez cam 15tigari are cv nu stiu va multumesc

    • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
     Publicat la data de 1.2.2016, ora 8:53 pm

     Buna seara!
     Problemele D-voastra sunt evidente: greutatea excesiva, efortul fizic exagerat (stat in picioare excesiv) si fumatul.
     Prin urmare, logic, trebuie sa tratati cauzele: opriti fumatul, slabiti vreo 10 kg si mai ales reduceti drastic efortul fizic (statul in picioare).
     Medicamentele sunt total inutile, asa cum deja ati remarcat.
     Cu stima,
     Marius Uscatu
     Chirurg Ante-Picior
     http://www.chirurgiapiciorului.ro

 174. Comentariu scris de ana maria
  Publicat la data de 11.4.2016, ora 9:03 pm

  Buna seara ,sunt Ana ,am 32 de ani am 92 de kg .ma dor calkaiele de trei saptamani am fost si miam facut o radiografie la calcaie si mi sa spus ca am pinteni calcannieni .ce as putea sa iau sa nu ma mai doara .mi sa spus sa fac bai cu ceai de fân si sare .va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 12.4.2016, ora 11:13 am

   Buna ziua!
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles tocmai esentialul:
   - inaltimea;
   - status ocupational: cat timp pe zi stati in picioare sau mergeti pe jos.
   - antecedente diverse.
   Pana atunci, va rog respectuos sa lecturati comentariile mele de mai sus, de pe acest topic.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 175. Comentariu scris de ana maria
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 12:19 pm

  Sunt ana am 1,73 inaltime si lucrez la un magazin si stau opt ore in pikioare

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 12.4.2016, ora 7:13 pm

   Suferinta se datoreaza, evident, celor 30 kg in exces, dar si efortului fabulos la care va supuneti organismul.
   La greutatea D-voastra practic este interzis sa stati in picioare sau sa mergeti pe jos, activitati care va distrug piciorul (picior se prabuseste si “protesteaza” prin durere).
   Tratamentul este evident: scadere ponderala masiva (25-30 kg) si mai ales reducerea spre zero a efortului (stat in picioare, mers pe jos).
   Nu s-a inventat inca vreun medicament, vreo procedura care sa va permita un asemenea efort fabulos (8 ore in picioare/zi) la o asemenea greutate.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 176. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 30.6.2016, ora 3:07 pm

  stimate d.le doctor
  intru in discutie deoarece recent (de circa o luna) mi-au aparut dureri insuportabile la calcaiul sting.; radiografia spune “sperone calcaneare sinistro” si maine merg la vizita ortopedica la S. Orsola malpighi (bologna) asteptindu-ma tratamentul de rigoare care sa-mi elimine durerile si sa pot merge(si traii ) normal.
  am citit cu atentie blog-ul de mai sus, mai ales sfaturile D.v. deduse din viziunea si positia Dv. profesionala asupra acestei patologii.
  pe care o considerati NU o patologie in sine, ci o SINTOMATOLOGIE rivelatrice de alte boli.
  eu nu apartin breslei medicilor, ma ocup cu totul alte probleme (sant arhitecta) dar va pun o intrebare care apartine nu atit domeniului D. voastra, in general, ci apartine LOGICII :
  - un obiect strain (un corp) care apare in organism , fie o neoplasie (benigna sau maligna), , fie un banal calcul renal, biliar etc. etc …. PROVOACA, sau nu, DURERE ??
  - cum puteti exclude ca o ingrosare a unui oscior intr-un punct atit de delicat,(calcifiere) cum este calcàiul, poate provoca DURERE, si ..aruncati “pisica” in ograda altora (neurologi, endocrinologi, reumatologi, angiologi etc.) trimitindu-ne de fapt, la un calvar, la o serie infinita de vizite specialistiche dupa care , nimerim (????) la un BUN INTERNIST care … dupa D.voastra, ar trebuii sa stabileasca ce avem. sau, la cabinetul D.voastra.
  si cei care locuiesc departe, ce sfaturi le dati ???
  …., intre timp … noi suferm teribil, putem ajunge invalizi pe scaunul cu rotile, asteptindu- va iluminata PARERE luni si ani de-a rindul !!
  stiti vorba aia ??copilul cu multe moase, ramine cu buricul netaiat !!!
  astept de la D.voastra sfaturi concrete, practice, !!!
  daca nu, nu vad de ce va publicati ideile., ne fac numai sa ne prelungim suferinta.
  respectuoase salutari, arh. mihaela veleanu (italia)

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 30.6.2016, ora 3:34 pm

   Buna ziua!
   Va raspund punctual:
   - nu exista nici o legatura intre “pintenul” de pe radiografie si talalgii (durerile calcaneene), din simplul motiv ca acea “formatiune” este proximala, nefiind supusa incarcarii mecanice (sprijinului);
   - acest “pinten” reprezinta, de fapt, o contraindicatie pentru efectuarea radiografiei: pacientul va fi convins ca aceea este sursa suferintei si va fi imposibil sa-i explicam sursa reala a talalgiei;
   - din modesta mea experienta (peste 3.000 cazuri anual, de circa 15 ani), talalgiile sunt determinate de supra-solicitarea mecanica a aponevrozei plantare, determinata de greutatea excesiva si efortuel exagerat (stat in picioare, mers pe jos).
   - acesta este si motivul pentru care peste 99% dintre pacientii consultati refuza adevaratul tratament: scadere ponderala majora, reducerea drastica a efortului fizic. Acesti pacienti prefera sa “inghita” medicamente, sa suporte fel de fel de infilitratii, de unde de soc si alte “tratamente”, totul numai pentru a eluda adaveratul tratament.
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg chiar esentialul: ce greutate/inaltime aveti si ce eforturi practicati?
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

  • Comentariu scris de Puiu
   Publicat la data de 30.6.2016, ora 3:59 pm

   Eu am rezolvat problema dupa fel de fel de tratamente cu biocurenti, laser, radioterapie, analgezice, frectii etc. etc. etc. Nu am reusit sa urmez sfaturile d-lui dr. prin care trebuia sa scad in greutate de la 84 la 72 kg. Ma lua vantul. Si apoi, cei care au 120 kg si nu se plang de dureri….
   Am facut un tratament “intuitiv” fara contraindicatii, fara sa inghit hapuri care sa-mi strice stomacul, ficatul sau rinichii.
   Azi, nu ma mai dor picioarele, stau in picioare 8 ore, merg pe jos kilometri ba chiar pot sa si alerg.
   M-ar interesa daca altcineva ar face ca mine, ar avea aceleasi rezultate???

 177. Comentariu scris de Camelia
  Publicat la data de 27.7.2016, ora 4:36 pm

  Buna ziua,
  Am 56 de ani, inaltimea 1,60m, greutatea, 70 kg. Din martie ma doare calcaiul drept cand ma ridic in picioare dupa repaus. Sunt diagnosticata tot din martie cu hipertensiune arteriala (tratament cu 1cp Noliprel 5mg). Medicul de familie mi-a dat trimitere la balneologie si am facut laser, ultrasunete, etc., dar durerea persista. Dupa cum am citit pe mesajele dumneavoastra, stiu ca in primul rand trebuie sa slabesc ( deja am intrat la regim) si mi-am pus branturi cu gel la incaltaminte ( cu toc de 3-4 cm). Va rog sa-mi recomandati un medic din Iasi pentru a ma diagnostica si trata corect.
  Multumesc!
  Cu respect,
  C.I.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 27.7.2016, ora 10:39 pm

   Buna ziua!
   Asa cum deja ati inteles, talalgiile (durerile calcaneene) sunt datorate greutatii excesive (20 kg) si efortului exagerat (stat in picioare, mers pe jos).
   Prin urmare, tratamentul este logic si inevitabil: scadere ponderala majora (20 kg) si reducerea drastica a eforturilor fizice (stat in picioare, mers pe jos).
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg Ante-Picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 178. Comentariu scris de petronela
  Publicat la data de 18.8.2016, ora 5:49 pm

  Buna ziua.Fetita mea in varsta de 7 ani greutate 26 kg inaltime 1,28 are la incheietura picioarelor proieminente osoase.va rog o parere.multumesc

 179. Comentariu scris de petronela
  Publicat la data de 18.8.2016, ora 7:56 pm

  Ma refeream la partea anterioara a labei piciorului aproape de maleole.are cam vreo 3 -4 la un picior si 3 la celalalt.

 180. Comentariu scris de petronela
  Publicat la data de 19.8.2016, ora 1:24 pm

  Oasele tarsiene.

 181. Comentariu scris de Alexandru
  Publicat la data de 26.8.2016, ora 2:35 pm

  Buna ziua Dl. Dr. Marius Uscatu,

  Am cateva intrebari si daca aveti bunavointa si timpul necesar va rog sa-mi raspundeti:

  Cum explicati ca foarte multi doctori din domeniu recomanda razele Roentgen ca metoda de calmare / solutionare temporara a durerii impotriva “pintenilor”, si dvs. indicati ca problemele sunt altele si nu recomandati acest tratament.

  Spuneti ca : “Sfatul este sa procedati la o examinare clinica atenta si competenta, la un medic care sa nu va propuna diagnostice puerile de genul “pinten calcanean”.” si “Nu exista un diagnostic veritabil de “pinteni sau ciocuri la calcai”, este doar o poveste a radiologilor, reumatologilor sau ortopezilor de scoala mai veche. Durerea descrisa poate avea peste 40-50 de origini profund diferite, care vor fi decelate in cursul unui examen clinic amanuntit si competent.”

  Aveti cateva nume de doctori romani care profeseaza la noi in tara si care impart aceleasi opinii ca dvs?

  Care sunt cele mai comune probleme pe care le-ati intalnit din cele 40-50 de origini de care mentionati si daca ati reusit sa vindecati acele persoane.

  Va multumesc mult pentru timpul acordat,
  Alexandru

 182. Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
  Publicat la data de 31.8.2016, ora 12:19 am

  Buna seara!
  Iradierea cu radiatii Roentgen nu are nici o logica intr-o problema ce tine de supra-solciitarea mecanica a aponevrozei plantare.
  Din pacate, nu mai exista in Romania un alt medic care sa fie specializat in aceasta patologie, a piciorului.
  Asa cum deja ati inteles, in 99% din cazurile de talalgii (dureri calcaneene) este vorba despre obezitate sau/si despre efort exagerat.
  Cu stima,
  Marius Uscatu
  Chirurg ante-picior
  http://www.chirurgiapiciorului.ro

 183. Comentariu scris de Panaite Gica
  Publicat la data de 2.9.2016, ora 3:28 pm

  Buna ziua d-le doctor,
  Va deranjez pentru urmatoarea problema: In luna iunie in urma unui examen radiologic am fost diagnosticat cu OSTEOFITOZA MARGINALA LA NIVEL CALCANEEAN PLANTAR BILATERAL. Am 65ani,1,75m, 97kg. In timpul mersului nu am dureri, in schimb cand ma dau jos din pat dimineata sau in timpul zilei dupa un repaus in fotoliu, simt o durere in spatele calcaiului, la tendon si mai putin, muschii gambei -la ambele picioare. Dupa 10-15 pasi totul intra in normal, La piciorul drept in spatele degetelor deasupra labei deseori apare o umflatura ca o pernita care nu doare iar laba piciorului este putin umflata. In speranta ca am reusit sa ma fac inteles apelez la bunavointa d-voastra sa-mi spuneti macar ce sa fac,desi as dori o programare la clinica.
  Va multumesc mult
  Panaite

 184. Comentariu scris de Panaite Gica
  Publicat la data de 2.9.2016, ora 3:38 pm

  Buna ziua d-le doctor,
  Va deranjez pentru urmatoarea problema: In luna iunie in urma unui examen radiologic am fost diagnosticat cu OSTEOFITOZA MARGINALA LA NIVEL CALCANEEAN PLANTAR BILATERAL. Am 65ani,1,75m, 97kg. In timpul mersului nu am dureri, in schimb cand ma dau jos din pat dimineata sau in timpul zilei dupa un repaus in fotoliu, simt o durere in spatele calcaiului, la tendon si mai putin, muschii gambei -la ambele picioare. Dupa 10-15 pasi totul intra in normal, La piciorul drept in spatele degetelor deasupra labei deseori apare o umflatura ca o pernita care nu doare iar laba piciorului este putin umflata. In speranta ca am reusit sa ma fac inteles apelez la bunavointa d-voastra sa-mi spuneti macar ce sa fac,desi as dori o programare la clinica. Am HIPERTENSIUNE ESENTIALA pentru care medicul cardiolog mi-a recomandat mers pe jos 2–3km zilnic.
  Va multumesc mult
  Panaite

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 2.9.2016, ora 5:41 pm

   Buna ziua!
   La cele 30-35 kg in exces, este o grava greseala a mergeti macar 100 metri pe jos, deoarece va distrugeti nu numai tendonul calcaneean (achilean), dar si glezna, genunchiul, soldul si coloana vertebrala.
   Hipertensiunea arteriala se datoreaza greutatii enorme si trateaza, evident, renuntand la cele 30 kg in exces.
   Daca, totusi, doriti sa faceti ceva miscare, ar fi preferabil sa va orientati catre sporturi non-agresive, cum ar fi inotul.
   Daca nu intelegeti urgenta renuntarii la cele 30 kg si mai ales a reducerii spre zero a mersului pe jos, va veti confrunta rapid cu ruptura tendonului calcaneean, care este o adevarata catastrofa chirurgicala la greutatea D-voastra.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 185. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 11.10.2016, ora 10:08 pm

  Buna ziua d-le doctor
  V-as expune problema mea de sanatate,din anul 2014 mi-au aparut dureri
  la calcaie (la ambele cu aceeasi intensitate)oarecum le-am neglijat dar din primavara acestui an au devenit insuportabile ,cel mai mult ma deranjaza cand stau intinsa pe spate de obicei imi pun ceva dedesubt sa stea suspendate doar ca noaptea ma trezesc cu ele amortite, ma dor continuu .Am facut ceva investigatii ex radiografie, am luat medicamente ,am facut fizioterapie dar nu mi-a cedat durerea As dori daca se poate sa-mi recomandati ce investigatii sa fac sa descopar cauza acestor dureri Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 12.10.2016, ora 10:09 am

   Buna ziua!
   Poate fi vorba despre o neuropatie plantara diabetica, dar pot fi si ale sute bde cauze.
   Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si eforturi practicate, antecedente traumatice, neurochirurgicale, metabolice, reumatologic-inflamatorii etc.
   Astept elemente relevante.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 186. Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 29.11.2016, ora 11:01 pm

  Atâtea discutii inutile si nici o rezolvare .merg de aproape un an cu dureri si schiopatand si a inceput sa ma doara si piciorul celalalt in acelasi zona a calcaiul. Daca a-ti facut atata amar de medicina de ce nu va hotarat la un diagnostic si la un tratament fie ele si 50 de cauze. Nu am greutate mare in raport cu inaltimea si imi iau timp si de odihna necesar.va recomand cu caldura sa mai studiati si medicina alternativa ca sa aflat si despre cauzele subtle.

 187. Comentariu scris de Puiu
  Publicat la data de 2.12.2016, ora 4:37 pm

  Pentru @Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 29.11.2016, ora 11:01 pm”

  Eu mi-am rezolvat problema, nu ma mai doare nimic, printr-o metoda descoperita de mine.

 188. Comentariu scris de eugen
  Publicat la data de 23.2.2017, ora 8:30 pm

  din ce spuneti dv ,daca va uitati pe strada toata lumea ar trebui sa se vaite de dureri de picioare. daca spuneti unui om de 1.96 si 95 de kg ca trebuie sa slabeasca si sa nu mai mearga pe jos eu nu mai inteleg nimic. am un coleg de 1.86m si 130kg merge pe jos in fiecare zi si nu-l doare nici un picior. A, are 54ani si a fost mereu supraponderal. O sa-i spun sa nu mai mearga pe jos pt ca il paste o durere de talpa a picioarelor.

 189. Comentariu scris de eugen
  Publicat la data de 16.3.2017, ora 3:45 pm

  buna ziua, am o durere in calcaiul stang si am inceput un tratament cu un aparat sono terapie , dupa trei sedinte ma simt mai bine , dar durerile nu au disparut. intrebare ; ce parere aveti despre ozono terapie ? mi-a recomandat cineva. va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 17.3.2017, ora 9:21 pm

   Buna ziua!
   Parerea mea, exprimata in toate comentariile de mai sus, in interviuri si in articole, este ca trebuie sa tratati cauza si nu efectul.
   Prin urmare, tratamentele mentionate nu-si au locul in aceasta patologie, deoarece eludeaza adevaratele cauze.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 190. Comentariu scris de Sandor D - Tg.Mures
  Publicat la data de 24.3.2017, ora 12:00 pm

  Buna ziua !
  Am 52 ani, 172 cm , 82 kg, am jucat si mai joc fotbal ( acum odata/saptamana).
  Acum 10 ani am avut ruptura tendon ahilian stang operat.
  De o vreme ma doare calcaiul stang, am fost la medic, diagnostic FASCIITA PLANTARA. Am primit Arcoxia si ceva crema, dar nu le-am luat si repaus. Plus sa revin peste 2 saptamani. Nu am mai revenit.
  Cum as putea afla cauza acestor dureri la calcaiul stang, sa le elimin si sa pot juca fotbal ?
  Va multumesc anticipat !

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 24.3.2017, ora 1:27 pm

   Buna ziua!
   Exista, in cazul D-voastra, doua cauze majore ale fasceitei:
   - cele 15 kg in exces;
   - sportul agresiv (foot-ball).
   Prin urmare, veti scapa de durerea calcaneana numai prin renuntarea la 15 kg si prin evitarea sporturilor agresive (foot-ball).
   Daca, totusi, vreti sa practicati sporturi agresive (foot-ball, jogging), trebuie sa fiti constient de distrugerile provocate de aceste sporturi.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 191. Comentariu scris de Lola
  Publicat la data de 1.7.2017, ora 9:48 pm

  Buna ziua !
  Am 57 de ani, 160cm, 65 kg si am monturi care inafara de faptul ca nu-mi gasesc incaltaminte potrivite, deja au devenit dureroase., chiar si in repaus fiind. Spuneti-mi ce se poate face pentru ameliorare sau vindecare ? Interventia chirurgicala dupa parerea dumneavoastra ajuta ? Pot scapa de ele ? Exista si posibilitatea de a se reface dupa interventie chirurgicala sau e o cale sigura ? Multumesc !

 192. Comentariu scris de Mihaela
  Publicat la data de 5.7.2017, ora 6:31 pm

  Buna ziua,

  Am ajuns la ortopedie din cauza unei dureri persistente in calcaiul stang. Diagnostic: fasciita plantara. Recomandari: fizioterapie si infiltratii cu ozon, putarea de talonete din silicon.
  Ca sa fie sigur ca nu este nimic la nivel osos mi-a fost recomandata si o radiografie.
  Durerea persista de doua saptamani. A aparut a doua zi, dupa o plimbare lunga pe jos in pantofi cu talpa foarte subtire, intai ca o durere surda care s-a acutizat in doua zile. Si de atunci nu mai pot calca pe toata talpa din cauza durerii.

  Intrebarea mea pentru domnul doctor Marius Uscatu este in legatura cu recomandarile primite: infiltratii cu ozon si fizioterapie.

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 6.7.2017, ora 12:35 pm

   Buna ziua!
   Aponevrozita (fasceita) plantara este rezultatul supra-solicitarii de tip mecanic, prin urmare recomandarile primite nu pot fi utile daca se ignora tocmai cauza problemei.
   Nu am inteles insa tocmai esentialul: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, eforturi profesionale/domestice/sportive practicate, antecedente diverse etc.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.ro

 193. Comentariu scris de Mihaela
  Publicat la data de 6.7.2017, ora 12:51 pm

  Buna ziua,

  Am 44 de ani, 1.70 inaltime si 64 de kg.
  Nu fac sport, din pacate, nu fac efort fizic iesit din comun, nici acasa, nici la serviciu unde am munca de birou.
  Miscare pentru mine inseamna plimbari lungi pe jos de cate ori imi permite timpul.
  Ce va mai pot spune, nu stiu daca este relevant, este ca am suferit 3 entorse destul de urate la glezna stanga, fiecare cu repaos total de cel putin 2 sapramani si 2-3 mai usoare la aceeasi glezna.

  Sper ca informatiile sa fie relevante.

  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
   Publicat la data de 6.7.2017, ora 10:46 pm

   Buna seara!
   Probabil va confruntati cu un pes cavus (picior scobit), care produce instabilitatea gleznei si care interzice eforturile (stat in picioare, mers pe jos, sporturi).
   Prin urmare, logic, trebuie sa evitati plimbarile lungi, care nu sunt tolerate de piciorul D-voastra.
   Cu stima,
   Marius Uscatu
   Chirurg ante-picior
   http://www.chirurgiapiciorului.roLasa un comentariu


Do NOT fill this !