Este embolizarea uterina o alternativa la chirurgia clasica? Dr. Dorobat Bogdan, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii


Ce presupune interventia de embolizare uterina? Care sunt avantajele acesteia? Poate fi ea o alternativa la chirurgia clasica? Dr. Dorobat Bogdan, medic primar radiologie interventionala, a raspuns intrebarilor cititorilor

Dr. Dorobat Bogdan este medic primar radiologie interventionala, cu specializare in cardiologie si radiologie interventionala, in cadrul spitalului Life Memorial Hospital Bucuresti.

Articole similare:

 1. Cum tratam fracturile vertebrale in osteoporoza? Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
 2. Cum se trateaza minim invaziv tumorile hepatice? Dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
 3. Cum se trateaza chirurgical bolile endocrine? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii
 4. VIDEO INTERVIU Chirurgia glandelor suprarenale. Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 5. VIDEO INTERVIU Ce presupune chirurgia hepatica in tratamentul metastazelor cancerului colorectal? Dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii

Tags: , , ,

15 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Este embolizarea uterina o alternativa la chirurgia clasica? Dr. Dorobat Bogdan, medic primar radiologie interventionala, discuta online cu cititorii, joi, ora 13:00 | AB Nails Timisoara
  Publicat la data de 30.8.2017, ora 12:05 pm

  [...] Adreseaza-i medicului o intrebare pe MedLive.ro [...]

 2. Comentariu scris de Este embolizarea uterina o alternativa la chirurgia clasica? Dr. Dorobat Bogdan, medic primar radiologie interventionala, discuta online cu cititorii, joi, ora 13:00 | Gazetarul - Stiri din Romania
  Publicat la data de 30.8.2017, ora 12:17 pm

  [...] Adreseaza-i medicului o intrebare pe MedLive.ro [...]

 3. Comentariu scris de Cristina84
  Publicat la data de 30.8.2017, ora 2:46 pm

  Buna ziua,

  De curand mi-a fost descoperit un fibrom de 3 cm. Doctorul ginecolog mi-a spus ca nu am motive sa ma ingrijorez si ca este suficient sa-mi pun un sterilet si asta ii va stopa cresterea. Sunt foarte speriata sa nu cumva sa ajung la histerectomie si ma gandesc daca nu ar fi mai bine sa recurg direct la embolizare.

  Ce ma sfatuiti?

  Mentionez ca am 33 de ani.

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Dorobat
   Publicat la data de 31.8.2017, ora 1:19 pm

   Montarea unui sterilet impregnat cu anumite medicamente este una din metodele de tratament al fibromului uterin. Poate da rezultate in anumite situatii, putandu-se stopa evolutia acestuia.
   Daca nu se obtin rezultate, atunci va trebui facut ceva mai mult: fie o miomectomie (interventie chirurgicala de extirpare doar a fibromului), fie o embolizare uterina
   Histerectomia este o solutia extrema, ce nu este de dorit in cazul unei paciente tinere (33 ani) cu un fibrom de dimensiuni mici.

 4. Comentariu scris de Mihaela
  Publicat la data de 30.8.2017, ora 3:49 pm

  Buna ziua,

  Am recurs acum doi ani la embolizarea unui fibrom de 8 cm, dar de atunci si pana acum la ecografii mi se spune ca fibromul nu s-a redus deloc. Ar trebui sa recurg la o interventie clasica ca sa-l elimin? Menstruatia este in continuare foarte abundenta si dureaza foarte mult, in jur de o saptamana-o saptamana si jumatate.

  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns,

  O zi buna

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Dorobat
   Publicat la data de 31.8.2017, ora 1:23 pm

   Fiecare metoda terapeutica are avantaje, dezavantaje si nereusite.
   Foarte rar exista posibilitatea ca fibromul uterin sa-si mai gaseasca o sursa de alimentare. In acest caz el nu scade in dimensiuni, iar simptomatologia nu se amelioreaza. Se poate reinterveni cu o noua embolizare si, de cele mai multe ori, se obtin rezultatele dorite.

 5. Comentariu scris de Anca
  Publicat la data de 30.8.2017, ora 5:08 pm

  Buna ziua,
  In urma cu 3 ani (am 32) mi-a fost descoperit un fibrom de aproximativ 2 cm. La sugestia medicului ginecolog am inceput sa iau capsule cu curcuma (1.5 mg pe zi). Am luat zi de zi de atunci si dupa radiografiile pe care le fac anual, fibromul a ramas pe loc. Poate ajuta pe cineva…

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Dorobat
   Publicat la data de 31.8.2017, ora 1:26 pm

   Mi-e greu sa va spun cat de mult va ajuta tratamentul urmat. Exista situatii cand fibromul uterin are un ritm de crestere foarte lent sau chiar se opreste singur din evolutie.
   Monitorizati-l ecografic la 6 luni si daca ramane la aceleasi dimensiuni, atunci este foarte bine.

 6. Comentariu scris de Ramona
  Publicat la data de 31.8.2017, ora 10:37 am

  Buna ziua,
  Am un fibrom uterin subseros embolizat acum 1 an, care nu s-a redus prea mult (de la 13*9 cm la 11*7 cm), dar este devascularizat. In cazul unei sarcini, este posibil sa reprezinte o problema sau sa se realimenteze cu sange? Sansele de a duce o sarcina la capat sunt mai mari in cazul in care las fibromul sau ar trebui si o miomectomie?
  Multumesc,

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Dorobat
   Publicat la data de 31.8.2017, ora 1:31 pm

   Faptul ca este devascularizat arata ca embolizarea a fost corecta. Sunt situatii in care reducerea in dimensiuni nu este semnificativa (~ 2 cm).

   Legat de evolutia unei viitoare sarcini, cel mai in masura sa va sfatuiasca este medicul ginecolog. Fibromul postembolizare are dimensiuni destul de mari si sunt situatii in care este indicata o miomectomie. Daca se reuseste, cresc sansele de a duce o sarcina la termen.

 7. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 31.8.2017, ora 11:17 am

  Buna ziua,

  Am 45 de ani si un nodul fibromatos subseros, de 9 cm. Doctorul mi-a spus ca singura solutie in cazul meu este histeroctomia, avand in vedere varsta mea si pozitia nodulului. Credeti ca are rost sa mai cer si o a doua opinie sau ar trebui sa ma resemnez?

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Dorobat
   Publicat la data de 31.8.2017, ora 1:35 pm

   Aproape intotdeauna este corect de a cere o a doua opinie medicala. Nimeni nu detine adevarul absolut, in niciun domeniu.

   Din punctul meu de vedere poate fi indicata si o embolizare uterina. Daca fibromul scade in dimensiuni, daca simptomatologia se diminueaza sau dispare, atunci evoluita d-voastra este pozitiva, cu uterul pastrat. Oricum dupa instalarea menopauzei, toate involueaza la nivel uterin.

 8. Comentariu scris de Anca
  Publicat la data de 31.8.2017, ora 12:37 pm

  Care sunt riscurile pe termen scurt si lung ale embolizarii? Este posibil ca fibromul sa sufere modoficari care, in timp, sa fie daunatoare (infectii sau alte modificari)? Particulele utilizate pentru embolizare pot migra, astfel incat sa blocheze irigarea cu sange in alte zone, unde ar fi necesara?
  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Dorobat
   Publicat la data de 31.8.2017, ora 1:53 pm

   Fiecare act terapeutic (embolizare, interventie chirurgicala, chiar si tratament medicamentos) poate avea riscuri, complicatii sau nereusite. Fiecare pacienta este unica, cu o evolutie proprie. Discutia este destul de ampla si este bine de lamurit impreuna cu medicul care realizeaza interventia la o intalnire directa.

   Postembolizare, pentru a preveni o eventuala infectie, recomandam tratament antibiotic si antiinflamator cateva zile, Binenteles ca fibromul sufera anumite modificari structurale, doar acesta este scopul embolizarii. Alfel el nu ar mai scadea in dimensiuni.

   Particulele nu pot migra spre alte organe din corpului uman, anatomia si structura arborelui vascular nepermitand acest lucru. Singurele structuri care pot fi afectate postembolizare sunt doar in vecinatate: ovare, vezica urinara, rect, etc. Uneori pot exista comunicari intre aceste organe si uter, iar o parte din particule pot migra. Aceste cazuri sunt foarte rare si incercam sa evitam inchiderea acestor colaterale.

 9. Comentariu scris de Olesea
  Publicat la data de 31.8.2017, ora 2:42 pm

  Buna ziua,

  Este posibila interventia de embolizare pentru un fibrom intramural?
  MultumescLasa un comentariu


Do NOT fill this !