Diversificarea alimentatiei si alergiile la copii

Diversificarea alimentatiei la copii / Foto: MedLive

Diversificarea hranei bebelusului este un moment important, care vine insa impreuna cu o serie de noi provocari pentru parinti. Care sunt cele mai bune metode de a evita alergiile, odata ce copilul trece de la o alimentatie bazata pe lapte si cereale la alimente solide? Care sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor la copii?

Introduceti alimentele solide treptat, pentru a identifica eventualele alergii alimentare

Diversificarea graduala a alimentatiei bebelusului este foarte importanta. Daca imbogatiti meniul cu mai multe alimente deodata, va fi mult mai greu sa identificati sursa in cazul in care copilul ar suferi o reactie alergica. De fapt, ordinea in care sunt introduse alimentele are mai putina importanta, atata timp cat dieta copilului este echilibrata si sanatoasa, insa de fiecare data cand introduceti un aliment nou ar trebui sa asteptati patru – cinci zile inainte de a adauga un altul.

Top 8 alimente cu potential alergenic

Exista mai mult de 160 de alimente cu potential alergenic, dar in peste 90% din cazuri aceste alimente sunt principalele vinovate. Oricum, este recomandat ca unele din aceste alimente, ca de exemplu alunele, sa fie introduse mai tarziu in alimentatie, dupa varsta de trei ani.

  1. Laptele;
  2. Ouale;
  3. Alunele;
  4. Nucile si migdalele;
  5. Pestele;
  6. Crustaceele
  7. Soia
  8. graul

Simptomele alergiei alimentare

Primele simptome ale unei alergii alimentare apar de obicei la scurt timp dupa masa, in intervalul cateva minute – doua ore. Daca tocmai ati introdus un aliment nou in alimentatia bebelusului, fiti atenti la urmatoarele simptome:

  • urticarie;
  • iritatii sau inrosiri ale pielii;
  • umflarea fetei, limbii sau a buzelor;
  • voma;
  • diaree;
  • tuse sau respiratie suieratoare;
  • dificultati de respiratie;
  • pierderea cunostintei.

Daca micutul are simptome grave – dificultati de respiratie, umflarea fetei, stare de voma si diaree severa dupa ce a mancat, sunati imediat la 112. reactiile alergice severe pot deveni fatale intr-un timp foarte scurt.

Simptomele usoare, cum ar fi urticariile sau eruptiile cutanate, pot fi tratate de medicul pediatru, care va recomanda un test alergologic. Odata ce a fost identificata sursa alergiei, medicul va stabili cea mai buna metoda de a evita alte incidente, care de obicei consta in indepartarea alimentului din dieta bebelusului.

Atentie! Daca copilul a avut o reactie usoara la un aliment nou, nu inseamna ca si pe viitor se va manifesta la fel. Data viitoare simptomele ar putea fi mai grave, de aceea este bine sa discutati cu medicul de fiecare data cand copilul manifesta o reactie alergica.

Unele alergii se amelioreaza si chiar pot disparea in timp, asa cum se intampla de cele mai multe ori in cazul alergiei la oua sau lapte. Acest lucru se intampla insa mai rar in cazul alergiei la alune, nuci sau crustacee, care de obicei persista toata viata.

Autor: R.M.

Articole similare:

  1. VIDEO Dr. Adrian Ghenea: Hemoroizii, boala sedentarismului si a alimentatiei nesanatoase
  2. Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv: „Daca vei pune pe primul loc jobul, este evident ca nu vei putea acorda importanta cuvenita alimentatiei”. Despre alimentatia persoanelor care lucreaza pe timp de noapte

Tags: , , , ,

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Paraipan
    Publicat la data de 11.8.2010, ora 4:14 pm

    Desi enuntata in titlu articolul nu spune nimic despre cauzele alergiilor la copii. Vorbeste insa despre alimente cu potential alergen, ceea ce e altceva.
    Teoria mea e ca alergiile apar pe fondul slabirii capacitatii de detoxifiere a organismului – bazata in primul rand pe ficat. De pilda, un copil care a primit mult paracetamol (Panadol) s-ar putea sa fie predispus la alergii. Cu siguranta, si unele produse chimice prezente in alimente, cosmetice (chiar pentru copii), obiecte din material plastic, etc. sunt succeptibile de a “ajuta” la aparitia alergiilor…

  2. Comentariu scris de Free Face
    Publicat la data de 11.8.2010, ora 5:53 pm

    Ce alergici trebuie sa fie cei care locuiesc in delta. Nici paine nu se stie daca au saracii, in schimb mananca peste. Ciorba de peste, tocana de peste, peste prajit si multe alte mancaruri necunoscute inca mie poate.
    Nu cumva aditivii si potentiatorii de gust sau mai stiu eu ce minuni ni se pun in mancare, ca sa tina cat mai mult in vitrina provoaca alergiile mai sus numite? A fost facut un studiu stiintific riguros din care sa reiasa tampeniile de mai sus?

  3. Comentariu scris de Catalin
    Publicat la data de 12.8.2010, ora 8:27 am

    Spuneti la inceputul articolului ca “ordinea in care sunt introduse alimentele are mai putina importanta” si mai apoi “… este recomandat ca unele din aceste alimente, ca de exemplu alunele, sa fie introduse mai tarziu in alimentatie, dupa varsta de trei ani”.

    Articolul este menit sa dea vreun sfat sau doar sa bulverseze ?

    Oricum e un articol de 404 cuvinte, nici macar o pagina A4.

  4. Comentariu scris de Catalin
    Publicat la data de 12.8.2010, ora 3:13 pm

    Chiar nu putea fi evitata cacofonia “Daca copilul” ?

  5. Comentariu scris de STANICSICS
    Publicat la data de 25.8.2012, ora 6:36 pm

    LA O NEPOATA DE A MEA IAU IESIT NISTE UNFLATURI PE PARTE DIN FATA DE LA BURIC IN JOS SI IN SPATE DE LA FUND IN JOS SI AU CULOAREA ROSIE ,SI DUPA CE SE DESUMFLA RAMINE PATA ROSIE CA SI CIND E OPARITA CU ULEI SAU APA FIERBINTE DACA STIE CINEVA CAM DE LA CE POATE IESI GILCILE ALEA ,.INAINTE DE AI IESII PETELE A AVUT FEBRA 39,5 SI DUPA AIA



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !