Dispozitivul care depisteaza cancerul in sase minute va fi un produs 100% romanesc

Cancerul, detectat in sase minute / Foto: Sxc.hu

Vestea buna este ca in curand se va putea detecta prezenta celulelor canceroase in organism in numai sase minute. Vestea si mai buna este ca dispozitivul capabil sa realizeze acest lucru va fi un produs 100% romanesc.

“Spre deosebire de grupurile de cercetare din strainatate pot spune ca suntem cu un pas inainte, pentru ca putem detecta tipul de cancer si cantitatea in care biomarkerul se regaseste in sange in aceeasi analiza. Sansele de a avea acest senzor produs in Romania sunt excelente. Producatorul va fi MBTelecom care a castigat anul trecut Marele Premiu la Geneva. Nu cred ca puteam avea un producator mai bun!”, a declarat inventatoarea dispozitivului, Raluca Ioana van Staden, pentru HotNews.ro.

Citeste si Raluca Ioana van Staden, inventatoarea dispozitivului care descopera cancerul in sase minute, premiata la Salonul International de Inventii de la Geneva

Mai mult decat atat, Raluca Ioana van Staden este optimista si in ceea ce priveste pretul pe care il vom plati pentru acest aparat. “Senzorul in sine – asa cum este produs in momentul de fata, costa sub un euro si poate fi reutilizat. Deci, costul analizei este foarte mic. Dispozitivul final va fi produs in Romania si testat in Romania, asa ca prima tara care va beneficia de acest test va fi Romania. Speram sa-l putem realiza in timpul cel mai scurt. Imediat ce va fi realizat va fi disponibil in institutele oncologice”, spune ea.

Aparatul are cea mai mare precizie in depistarea cancerului, 98%. Pana in prezent echipa alaturi de care a lucrat Raluca Ioana van Staden s-a preocupat in special de detectia a patru tipuri de cancer: san, ovare, prostata si gastrointestinal, insa urmeaza sa testeze aplicatiile senzorului si pe alte tipuri de cancer, precum si pe alte afectiuni precum tuberculoza sau HIV.

Senzorul detecteaza aceeasi biomarkeri utilizati la diagnosticarea cancerului prin metode standard (analize care se fac numai in laboratoarele particulare la costuri foarte mari), cu diferenta ca detectia se face la nivel de ng/mL, fara o prelucrare prealabila a probei de sange, intr-un timp mai mic de sase minute”, a explicat inventatoarea.

“Ne dorim ca acesta sa devina un test de rutina pentru a putea preveni evolutia bolii in cazul in care va exista predispozitia”, a adaugat ea.

Autor: Raluca Motei

Articole similare:

 1. Raluca-Ioana van Staden – inventatoarea senzorului care descopera cancerul in 6 minute, premiata la Salonul International de Inventii de la Geneva
 2. Cum luptam cu cancerul si cat de importanta este diagnosticarea bolii in stadii incipiente? Dr.Georgeta Vremes, medic specialist oncolog, a discutat online
 3. Laptele matern contine o substanta care distruge celulele canceroase

Tags: , , , ,

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Marian
  Publicat la data de 28.4.2010, ora 5:30 pm

  Este ceva extraordinar sa poti trata cancerul prin descoperirea prematura a lui cu acest dispozitiv minunat si sigur. Vom fi primii in lume care putem vindeca acest flagel mondial…bravo inventatoarei Raluca Ioana van Staden si speram ca va fi produs in Romania cat mai repede,… asa ne putem remarca in lume si putem castiga interesul tuturor!

 2. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 28.4.2010, ora 6:48 pm

  Cea mai buna stire din ultimii 20 de ani.

 3. Comentariu scris de Laur
  Publicat la data de 29.4.2010, ora 9:30 am

  Felicitari pentru inventie.

  Ma tem ca pana la urma costul lui va fi mare. Si o singura explciatie gasesc la acest lucru. Afirmatia Dnei: “Senzorul detecteaza aceeasi biomarkeri utilizati la diagnosticarea cancerului prin metode standard (analize care se fac numai in laboratoarele particulare la costuri foarte mari)”. De ce ar face la un pret mic? Am inteles ca cipul in sine are costuri de productie ~1 Euro. Sa vedem finalul la cat ajunge. Si la cat de disponibil va fi. As mai putea spune ca dupa ce va fdi lansat la export, daca va fi (daca nu se vor vinde licente) va fi mai ieftin acolo! Trebuie sa fiu carcotas. Oricat de mult m-ar bucura aceasta stire.

 4. Comentariu scris de di
  Publicat la data de 29.4.2010, ora 11:50 am

  Mda si cine stie cand o sa se poata utiliza… :(

  • Comentariu scris de paula
   Publicat la data de 8.6.2010, ora 10:15 pm

   Bravoooo! ma bucur fff mult!
   As dori sa stiu daca va fi detectat si cancerul la plaman.
   Succes in continuare SI SA APARA PE PIATA CAT MAI REPEDE .

 5. Comentariu scris de MONETT
  Publicat la data de 8.6.2010, ora 10:17 pm

  va depista si cancerul la plaman?

 6. Comentariu scris de Un caz de cancer din trei poate fi prevenit. UE va incerca sa sprijine mai mult prevenirea si depistarea timpurie   MedLive
  Publicat la data de 12.8.2010, ora 8:34 am

  [...] Dispozitivul care depisteaza cancerul in sase minute va fi un produs 100% romanesc [...]

 7. Comentariu scris de mylife
  Publicat la data de 8.11.2010, ora 5:59 pm

  de acord cu laur,cine stie cit de scump va fi si cit de repede noi romanii vomputea beneficia de el . La cata saracie……..si la noi e tara tuturor posibilitatilor

 8. Comentariu scris de Kurt
  Publicat la data de 1.12.2010, ora 11:19 pm

  Suntem un popor cu oameni destepti dar in tara noastra nu avem sanse sa dovedim de ce suntem capabili. Cei mai multi reusesc cu sprijinul altor state. Noi nu vrem sa facem pasul inainte, ne punem piedica reciproc de cele mai multe ori. DE CE…??? Felicitari acestei minti luminate si sa aibe parte de libertate in potentialul de care dispune.

 9. Comentariu scris de Rus Lucia
  Publicat la data de 31.3.2016, ora 9:39 am

  Felicitari, urmaresc si la TV emisiunile, ma bucur ca este inventie romaneasca.La Cluj cand o sa faceti testarii?Putem solicita o testare pentru cineva care are sensibilitate pulmonara?
  Multumesc si succes.

 10. Comentariu scris de Florea Constantin
  Publicat la data de 19.6.2017, ora 12:39 pm

  Astazi, luni 19 iunie 2017, unde ne putem adresa pentru a face testul cu acest dispozitiv. Eu sunt din Ploiești. Aştept răspuns pe adresa de e-maill, vă mulțumesc, cu respect, FloreaLasa un comentariu


Do NOT fill this !