Dieta mediteraneana poate contracara riscul de accident vascular cerebral

Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu.

Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar de accident vascular cerebral, cel mai probabil din cauza reducerii frecventei diabetului zaharat.

“Munca noastra reprezinta un pas solid pe scara nutritiei personalizate”, a declarat Jose Ordovas, co-autor al studiului.

Asa numita dieta mediteraneana este gandita pentru a ajuta cetatenii din Grecia, Spania si sudul Italiei sa isi reduca riscul dezvoltarii cancerului sau al bolilor de inima.

Dieta mediteraneana este cunoscuta pentru continutul sau de nuci, ulei de masline, peste, cereale integrale, seminte si tipuri sanatoase de grasime. In cadrul dietei nu este pus accentul pe produsele lactate sau cele din carne.

In noul studiu, cercetatorii au pus 7.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani sa manance o dieta saraca in grasimi sau o dieta mediteraneana bogata in nuci si ulei de masline extra-virgin si i-au urmarit pe o perioada de 5 ani.

Unii participanti au avut o trasatura genetica comuna: o mutatie intr-o gena care creste riscul dezvoltarii de diabet zaharat de tip 2 cu mai mult de 50% comparat cu o alta forma a genei.

Cei care aveau mutatia si si-au schimbat dieta la una saraca in grasimi au prezentat de trei ori mai multe sanse de a avea accident vascular cerebral, potrivit cercetatorilor. Dar, persoanele care au schimbat dieta cu una mediteraneana au prezentat un risc asemanator cu cei care nu aveau mutatia genetica.

“Trecerea la o dieta mediteraneana nu are cum sa faca rau, ci ii va ajuta pe cei care sunt predispusi, din punct de vedere genetic, la anumite boli[...] Daca nu puteti schimba complet dieta, incercati sa incorporati in cea actuala uleiul de masline extra-virgin, nucile, legumele si fructele”, a explicat Ordovas.

Sursa: WebMd

Articole similare:

  1. Alimentele bogate in potasiu scad riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene
  2. Poluarea din marile orase creste riscul de deces in cazul persoanelor care au supravietuit unui accident cerebral vascular
  3. Contraceptia, durerile de cap si riscul de accident vascular cerebral. Cand nu trebuie sa luati contraceptie hormonala
  4. vitMATINA Poate o dieta corespunzatoare sa ne fereasca de Alzheimer?
  5. Alimentatia femeii in timpul sarcinii poate creste riscul de cancer atat copiilor, cat si nepotilor ei

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !