Dieta bogata in fibre, asociata cu risc scazut pentru dezvoltarea artritei la genunchi

Cercetatorii americani au descoperit un alt beneficiu al adoptarii unei diete bogate in fibre, si anume, faptul ca persoanele care obisnuiesc sa manance alimente ce sunt sursa buna de fibre au un risc scazut pentru a dezvolta artitra genunchiului, scrie nytimes.com.

Artrita genunchiului, cunoscuta sub numele si de osteatrita, este o boala degenerativa des intalnita la persoanele in varsta, care sufera de dureri datorate uzurii cartilagiilor articulare.

Pentru a ajunge la aceasta constatare, cercetatorii au analizat datele a doua studii de observatie realizate pe termen lung, la care au participat in total circa sase mii de pacienti.

Rezultatele studiului au fost publicate recent in jurnalul “Annals of the Rheumatic Diseases.”

In cadrul ambelor studii aportul mare de fibre din alimentatia participantilor a fost asociat cu un grad de risc redus pentru declansarea artritei la genunchi.

Cei care au mancat o dieta bazata pe fibre au fost cu 30% mai putin predispusi sa dezvolte osteoartrita genunchiului, prin comparatie cu cei care nu obisnuiau sa manance fibre, conform datelor primului studiu analizat recent de cercetatori.

In cadrul celui de-al doilea studiu, riscul dezvoltarii artritei genunchiului a scazut cu 61% in randul persoanelor care consumau multe fibre.

Asocierea dintre o alimentatie bogata in fibre si incidenta artritei genunchiului au fost la fel de puternice chiar si dupa ce oamenii de stiinta au luat in calcul varsta, sexul, educatia, consumul total de calorii, prezenta activitatii fizice si a fumatului, consumul de grasimi polinesaturate, precum si alti factori alimentari relevanti pentru declansarea artritei la genunchi.

Mecanismul influentarii gradului de risc al aparitiei acestei boli prin dieta alimentara nu este clar pentru cercetatori, care mentioneaza insa ca fibrele ajuta la reducerea nivelului de inflamatie din organism si ajuta la mentinerea unei greutati normale.

Aportul mediu de fibre in randul participantilor a fost de 15 grame pe zi, dar cercetatorii recomanda sa consuam intre 25 si 30 de grame pe zi de fibre pentru a ne reduce considerabil sansele dezvoltarii acestei afectiuni.

“Cresterea consumului de fibre este una dintre cele mai accesibile metode prin care putem sa reducem gradul de risc al declansarii osteoartritei la genunchi,” a declarat autorul principal al studiului, Dr. Zhaoli Dai de la Universitatea din Boston.

“In plus, adoptarea unei diete alimentare bazata pe fibre ne aduce o serie de alte beneficii, printre care si reducerea greutatii corporale si mentinerea unei greutati normale, reducerea riscului declansarii bolilor cardiovasculare, dar si a declansarii diabetului,” conchide autorul.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Dieta saraca in zaharuri si bogata in fibre, recomandata pentru evitarea depresiei
  2. O dieta bogata in fibre poate ameliora simptomele astmului alergic
  3. Scaderea in greutate, asociata unui risc scazut de cancer endometrial
  4. Pesticidele, factor de risc pentru dezvoltarea autismului-studiu
  5. O dieta bogata in lapte nu protejeaza oasele-studiu

Tags: , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !