Dezbaterea lunii: Ce salarii merita medicii in Romania?

Plicul pacientilor este cel care mentine sistemul medical romanesc functional. Din cei peste 40.000 de medici ai Romaniei, o mica parte (10% apreciaza unii) castiga venituri considerabile plecand de la 5000 Euro pana la cateva zeci de mii de Euro lunar. Dar pentru majoritatea medicilor un venit onorabil este intangibil fara acceptarea plicului de la pacienti. Fara acest plic medicii ar pleca din tara sau ar practica doar in privat. Sistemul de stat s-ar bloca.

Ce salariu ar trebui sa primeasca medicii pentru ca existenta plicului sa nu mai poata fi justificata in niciun fel? De ce toate guvernele Romaniei din ultimul deceniu au refuzat si refuza sa-i plateasca decent pe medici? Pentru cine este convenabila mentinerea acestui sistem? Raspund, in Dezbaterea Lunii, lideri ai medicilor, experti, medici tineri si medici rezidenti. Raspunde si tu aici la intrebarea lunii.

Vasile Astarastoae este presedintele Colegiului Medicilor din Romania, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi si directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi.

Laura Craciun este medic rezident in specialitatea neurologie. In prezent se pregateste in cadrul unui stagiu in Franta. Spune ca vrea sa revina in Romania.

Sorin Ionita este expert in reforma administrativa si membru al Expert Forum.

Lavinia Orac este medic specialist in medicina de urgenta la Targu-Mures. A mai lucrat in Haiti si Burkina Faso in misiuni umanitare.

Sorin Paveliu este medic primar internist si expertul Societatii Academica din Romania pe politici de sanatate. A fost doi ani directorul CNAS.

Vlad Stroescu este medic specialist psihiatru. Lucreaza exclusiv in mediul privat. Blogul sau poate fi citit aici.

RASPUNSURILE PACIENTILOR:

 • “Sa nu ne amagim. Cine face medicina stie din start ca leafa e proasta. Stie ca ori va primi plicul, ori va emigra. Si pacientii stiu ca trebuie sa dea bani cind vin in spital, pentru ca e matematic imposibil sa platesti contributii de 50-100 de euro si sa beneficiezi de servicii ca in Germania, unde se platesc cite 400-500 de om. Cel mai elegant ar fi ca doctorii sa afiseze spaga la intrarea in cabinet ca sa nu mai stam sa intrebam peste tot si sa ne jenam. Iar politicienii ar putea tine cont de realitatea asta si s-o oficializeze cumva – spitalul si aparatura de la buget, onorarii din buzunar.”
 • “La capitolul cine se opune as pune toti medicii specialisti si primari din spitale. Pai, sa fim seriosi, plicul le ofera un plus mult mai substantial decit salariul. Caz concret, medic primar pe ginecologie angajat la Spitalul Cuza Voda Iasi, care ia de la 500 lei operatie banala la 1000+ lei nastere. Voi credeti ca stringe doar echivalentul a 1000-1500 euro pe luna? Si asta in plus fata de cei sa zicem 2000 lei salariu! Ce interes are ea sa aiba salariu impozabil de 1000-1500 euro, cind prin plicuri (pe care le ia fara retinere/jena) cistiga mai mult?”
 • “Cred ca ar fi mult mai echitabil daca fiecare profesor, medic si asistent ar avea salariul minim 1000 euro. Si celelalte achizitii sa se faca la nivelul scolilor, spitalelor (consumabile si alte asemenea care sa asigure minima functionare).
  O prima sursa de asigurare a banilor ar fi tocmai eliminarea contractelor administrate central (politic) iar a doua sursa de finantare ar fi subventia care merge acum la Biserica. Dar, binenteles asta nu convine cu principiile clasei noastre politice…

Articole similare:

 1. Cine sunt cel mai bine platiti medici bugetari din Romania?
 2. VIDEO Raed Arafat: “Motivul pentru care pleaca medicii tineri din Romania nu este neaparat financiar, ci legat mai mult de sansele profesionale”
 3. HARTA asigurarilor de sanatate: Cum e in Europa, cum va fi in Romania
 4. O solutie pentru medicina de familie: inlocuirea medicilor generalisti de catre medicii internisti
 5. De ce dispar anumite medicamente din Romania? “Dezvoltarea rapida a exporturilor paralele duce la probleme de accesibilitate a pacientilor”, afirma Petru Craciun, director CEGEDIM

Tags: , , , ,

107 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Alex
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:22 am

  99% din medici sunt spagari……si un ou daca se poate si pe acela il iau….uni nu merita sa trateze nici macar cadavre….ca intra sub incidenta PROFANARE ….

  • Comentariu scris de sabca
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:58 am

   cata vreme in discutii ca aceasta participa oameni de “talia” dl. Astarastoae vom vorbi mult si bine despre existenta plicului. E inadmisibil ca persoane ca caror situatie judiciara e mai mult decat precara sa fie ramasi in fuctie (gresala statului) si consultati ca lideri de opinie (gresala jurnalistilor). Asta ca punct de pornire. Dupa ce se rezolva asta punem matematiceste, contabiliceste, dpdv sociologic sa calculam ce salariu ar putea avea un medic in Romania.

  • Comentariu scris de aspida
   Publicat la data de 26.11.2013, ora 9:09 am

   cred ca e exact pe dos: nu sunt medici,sunt veterinari,trateaza oamenii ca pe animale,limbaj,comp[ortament,aroganta,indiferenta,etc!

   • Comentariu scris de gabi2001
    Publicat la data de 26.11.2013, ora 3:58 pm

    atat timp cat nu realizam ca asigurarile obligatorii de sanatate platite de cei care muncesc legal in tara asta ajung in bugetul consolidat al statului si nu in cel al min.sanatati,atit timp cat 4mil. de oameni trebuie sa plateaasca asig. de sanatate pentru ceilalti 16 mil,medicii din aceasta tara vor primi plicul.
    Solutia pentru aceasta situatie ,dupa cum o vad eu sta in felul urmator:toti cetateni tarii sa fie obligati sa incheie opolita de asig de sanatate privata,sa se desfinteze asig.actuale,iar tot ce inseamna medicina in tara asta sa fie in sistem privat.
    Nu pot sa ma esprim ce salariu ar trbui sa aibe un medic,deoarece cine practica ceasta meserie este diferit de ceilalti oameni.Cu cat putem sa platim un chirurg care sta in operatie 5,6,7ore ,nu are voie sa iasa din sala de operatie,dar trebuie la final sa verifice si stare celorlati pacienti.Si asa vedem cum un proram de 8 ore se transforma in program de 12-14 ore pe zi ,atentie in afara de zilele de garda.
    De sanatatea noastra trebuie sa avem si noi grija,suntem invatati sa ne ducem la medic ca la Dumnezeu ,dar uitam un lucru si medicul este tot om.
    Trebuie sa ne uitam cum sunt cheltuiti bani din asigurarile noastre .
    Trebuie sa invatam ca nimic nu este gratis si cand vorbim cu un medic sa ne luam un concediu medical cand nu avem nevoie deel sau il punem sa prescrie medicamente de cre nu avem nevoie decat pentru a le vinde,sa ne gandim ca poate un om in momentul acela more in spital ca medicul nu are medicamentul de care are nevoie disponibil deorecee spitalul nu are fonduri.

    • Comentariu scris de Roman Romulus
     Publicat la data de 26.11.2013, ora 5:14 pm

     @gabi2001: Este adevarat ceea ce spui legat de destinatia contributiilor pt. sistemul de sanatate dar unde ai mai vazut tu OBLIGATIVITATEA de a avea si o contributie privata paralela cu cea de stat ?
     Te-ai gândit macar vreo secunda ca sunt oameni care munces LEGAL dar pe salarii de mizerii ? În conditiile în care preturile la alimente îti toaca jumatate din salariu (în unele situatii dramatice chiar mai mult !), de unde sa plateasca amarâtii si o contributie paralela privata ?
     Si da, ai dreptate ca noi ca cetateni avem dreptul si obligatia de a urmari cum se cheltuie banii din contributiile pe care le platim…în loc de asta preferam sa scrâsnim din dinti si sa platim plicul miraculos pe sub mâna…

  • Comentariu scris de eu
   Publicat la data de 27.11.2013, ora 1:22 pm

   si eu cred la fel…UNII NU MERITA NIMIC….s au facut medici doar pentru bani, nu sunt buni si nici nu castiga…nu sunt pregatiti nici teoretic, practic si nici moral!!!! daca iese banu te opereaza din orice…. + altele

 2. Comentariu scris de adrian
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:23 am

  1000 euro minim

  • Comentariu scris de Gabi
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 12:00 pm

   1000 EURO / zi – cred că vrei să spui! Ei nu se dau jos din pat, nu se urcă în Audi Quatro al lor, nu se duc în gardă pentru mai puţin de 5000 EURO pe gardă! În ce lume trăieşti!

 3. Comentariu scris de Andor
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:25 am

  As trata unitar cele 2 probleme mari: serviciul medical si invatamantul.
  Cati medici avem in tara? 150.000 oare? Dar asistenti? Inca 200.000?
  Ce ar insemna din punct de vedere al bugetului un salariu de minim 1000 euro pentru fiecare?
  Cred ca ar fi mult mai echitabil daca fiecare profesor, medic si asistent ar avea salariul minim 1000 euro. Si celelalte achizitii sa se faca la nivelul scolilor, spitalelor (consumabile si alte asemenea care sa asigure minima functionare).
  O prima sursa de asigurare a banilor ar fi tocmai eliminarea contractelor administrate central (politic) iar a doua sursa de finantare ar fi subventia care merge acum la Biserica.
  Dar, binenteles asta nu convine cu principiile clasei noastre politice….

  • Comentariu scris de Micas
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 2:22 pm

   Eu chiar nu intelg societatea civila romaneasca : toti muriti de grija medicilor si profesorilor, dar restul oamenilor nu au dreptul la un trai decent? De ce doar medicii si profesorii ? Dar inginerii, economistii, aschietorii, eu stiu..pompierii ,balerinii, actorii si ce meserii mai sunt.Asta este discriminare.Fiecare OM care-si face meseria este important pt. societate, are o familie, trebuie sa manance , sa se imbrace, sa-si creasca copiii, etc. Sunt aceste doua categorii superioare celorlalti ?Aveti idee ce salariu are un inginer? De ce un cadru didactic ar trebui rasplatit cu drepturi mai mari decat el? De ce un medic ar manca mai mult decat un inginer ? Faceti o mare greseala sustinand doar drepturile unor categorii de cetateni in detrimentul celorlalte.

 4. Comentariu scris de max
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:39 am

  In final,pacientul este cel care sufera;nu intimplator am inceput cu finalul pt ca nciodata pacientul n-a facut front comun cu medicul pt a obliga politicul sa -i bage-n seama.Existenta mai multor case obliga la concurenta,la o mai buna gestionare a fondurilor etc;la momentul de fata un medic isi ocupa mintea cu probleme cotidiene in loc sa se gindeasca exclusiv la a face medicina!

 5. Comentariu scris de Stefan RADOVEANU
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:48 am

  Medicii trebuie sa fie salarizati in functie de prestatiile efectuate, facturate si decontate de casa de asigurare pe baza unui tarif. Acesta este modelul elvetian, http://www.tarmed.ch.

  Orice alta forma de salarizare, bidon nu va ordona calitatea serviciilor si competitia

  • Comentariu scris de Stefan RADOVEANU
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:25 am

   Solutia salariilor medicilor bugetari, Guvernanta spitalelor universitare, privatizarea spitalelor regionale, liberalizarea instalarii medicilor specialisti, disfiintarea cabinetelor si clinicilor cu plata in numerar, trecerea lor prin agreere sub monitorizarea caselor de sanatate privata. Obligativitatea de a fi asigurat este conditia principala a functionarii sistemului de sanatate. CNAS trebuie disfiintat sau transformat in casa de asigurare pentru bugetari. Asigurarea de baza trebuie sa fie aceiasi pentru toti asigurati, cea complementara in functii de prestati. Modelul elvetian singurul care are aplicare pentru ROMANIA. Mai precis banii de asigurare sa fie gestionati de casele de asigurare si nu de bugetul statului, aceasta inseamna FEUDALISM ROMANIA este in FEUDALISM de 23 ani !

 6. Comentariu scris de Alzheimer
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:48 am

  3000 lei pentru debutanti – maxim 8000 lei dr. prof.
  Dar daca sunt prinsi cu spaga iar, trebuie bagati la racoare 20 de ani!

  Si din cauza medicilor dornici sa se imbogateasca peste noapte, sistemul a devenit o mizerie. Peste granita, medicii au lucrat pentru banii meritati si nu au furat omul de rand. Actuala generatie de medici este reprezentata de gunoaie antimorale.

 7. Comentariu scris de Average Joe
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:56 am

  Sa nu ne amagim. Cine face medicina stie din start ca leafa e proasta. Stie ca ori va primi plicul, ori va emigra. Si pacientii stiu ca trebuie sa dea bani cind vin in spital, pentru ca e matematic imposibil sa platesti contributii de 50-100 de euro si sa beneficiezi de servicii ca in Germania, unde se platesc cite 400-500 de om. Cel mai elegant ar fi ca doctorii sa afiseze spaga la intrarea in cabinet ca sa nu mai stam sa intrebam peste tot si sa ne jenam. Iar politicienii ar putea tine cont de realitatea asta si s-o oficializeze cumva – spitalul si aparatura de la buget, onorarii din buzunar. Or something.

  Cel mai enervant insa nu e ca dai spaga. Pe asta o dai peste tot. Dar parca asa de arogant ca personalul medical nu se poarta nimeni. Ungi politistul sau functionarul la primarie, i se lumineaza fata. Doctorul iti ia plicul si se si rasteste la tine. Iar la asistente e si mai rau.

  • Comentariu scris de eu
   Publicat la data de 27.11.2013, ora 1:25 pm

   sa emigreze….CE IDEE ESTE ACESTA CA DACA IN TARA NU REUSESTI SA AI UN SALARIU DECENT , PE CE TE BAZEZI CA VEI REUSI ACOLO????? mizeriile sunt mizerii oriunde

 8. Comentariu scris de madriano
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:00 am

  Problema e ca plicul respectiv ramane la medic, desi ar trebui impartit cu medicii rezidenti si cu personalul auxiliar.

 9. Comentariu scris de Un cititor
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:02 am

  Medicii de familie ar trebui platiti dupa sistemul englezesc si anume cit timp pacientii sunt sanatosi. De cind se imbolnavesc si pina se fac sanatosi ar trebui sa suporte medicii costurile cu insanatosirea. In felul acesta medicii ar avea posibilitatea sa refuze pacientii care nu se ingrijesc ei insisi de sanatatea lor si, pe de alta parte, medicii s-ar ingrijii mult mai mult de profilaxie si educatie a padientilor. E aberant ca un intreg sistem sa aiba grija de sanatatea unui om iar acel om sa se comporte ca si cum acest lucru i s-ar cuveni iar el n-ar trebui sa faca nimic.

 10. Comentariu scris de mimi
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:08 am

  La cat invata un medic, este absolut mizerabil salariul cu care este platit.
  Consider ca bugetarii ar trebui platiti in aceasta ordine :medicii,profesorii ,politia( nu armata care este platita degeaba).
  un medic rezident ar trebui sa inceapa cu 1000 EUR,si fctie de specializare,vechime sa ajunga si la 5000 EUR( medicii chirurgi,specialistii ,superspecializarile).
  Astfel nu ar mai pleca in afara.Dar acest lucru simultan cu asigurarile private de sanatate si cu banii pe care si angajatorul si angajatul le plateste la CASS -OBLIGATORIU – sa ajunga la sanatate si nu la bugetul mare.
  Nu e normal ca un absolvent de ASE ,cand termina facultatea si se angajeaza chiar la firme da stat sa primeasca cel putin 500-600 EUR,nu vorbesc in mediul privat cat ( si masina,laptop,bonusuri,etc) iar un medic rezident 1000 RON.Cat invata unul care termina ASE-ul ( 3 ani +1,5 master) si cat invata un medic ( 6 ani +4-5-6 ani rezidentiat)?Ce volum si ce materii invata unul de la ASE si ce invata un student la medicina?
  Suporta comparatie?
  O sa ajungem sa nu mai aiba cine sa ne trateze ,daca nu luam atitudine si noi pacientii si medicii- pentru asigurarile de sanatate publice ( e normal ca toti betivii,tiganii,drogatii care nu contribuie la CASS sa fie tratati gratuit-totul e politic ,nu au curaj sa taie nodul gordian-cine plateste beneficiaza de sistemul sanitar.SANATATEA COSTA SI COSTA MULT ,NU E GRATIS)

  • Comentariu scris de Andor
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:54 am

   La lista ta de mai sus adauga faptul ca medicul raspunde de viata si sanatatea unui om, nu de niste cifre. Numai ca atunci as aplica si principiul – cine greseste, plateste!
   Dar cred ca daca ar fi platiti acceptabil, si calitatea oamenilor din sistem ar creste, in speta – asistente mai amabile si doctori mai implicati.
   Si eu m-as simti mai bine stiind ca cei care invata mai mult sunt recompensati corespunzator.
   P.S. Nu-s doctor, provin doar din familie de intelectuali.

  • Comentariu scris de Valerica
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 6:44 pm

   Tu compari mere cu pere si mai esti si informat gresit in legatura cu salariile celor care termina ASE-ul. Mai informeaza-te cu privire la asta si pe urma hai si expune. In primul rand, numarul celor care termina ASE-ul si numarul locurilor de munca in domeniu este grozav de disproportionat astfel incat avem o gramada de economisti care fac foamea. In al doilea rand, de unde ai scos 500-600 de euro ca debutant? Muncesti pe 10 milioane de iti aduni creierii dupa o zi de munca. In alta ordine de idei, care-i legatura dintre cantitatea de materie care ii este bagata pe gat studentului, intr-o facultate si capabilitatea acestuia dupa ce termina? Poti sa faci si 50 de ani de scoala, daca esti incapabil, ramai incapabil. Cum sa platesti medicii rezidenti cu 1000 de euro, in conditiile in care scoala se face tot cu plicul si e plin de linge blide prin facultatile de medicina? Intereseaza-te cat costa un examen si ce fel de studenti termina medicina. Nu e cazul sa generalizam, sunt si studenti care merita, dar chiar si asa cum sa-l platesti cu 1000 de euro ca debutant. E un salariu enorm pentru ceea ce muncesc ei la rezidentiat si pentru situatia Romaniei in clipa de fata. Te-as ruga pe aceasta cale sa te interesezi si ce face un medic rezident, zi de zi, in Romania si pe urma hai aici si povestim ce si cum. Si daca raspunsul tau e inca favorabil pentru mia de euro, inseamna ca tu chiar nu ai cele mai elementare notiuni legate de munca pe baza de performanta sa nu mai spun ca sunt puerile miile astea de euro care se arunca in sus si-n jos in tot felul de comentarii. Sunt de acord sa fie platiti cu cateva mii de euro doctorii, dar sa se ajunga la astfel de sume numai dupa ani buni de munca si experienta solida in spate. Nu orice antitalent care termina o medicina ca gasca prin apa. Asadar, ai cunostiinte si esti meserias in domeniu, esti platit bine. Nu ai? Dai din coate si te pragatesti continuu pana ajungi bun. Nimeni nu debuteaza cu mii de euro salariu, toti plecam cu salariu mic, indiferent ca vorbim de doctori, economisti, programatori. Asa ca mai taiati din ineptii si mai multa coloana vertebrala in analiza voastra superficiala.

 11. Comentariu scris de Cristi Suciu
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:08 am

  Salariul de mizerie al medicilor din Romania, convine si sistemului privat.
  Majoritatea medicilor pe care ii angajeaza marile clinici private sunt tineri specialisti care muncesc foarte mult pentru a onora obligatiile celor din urma fata de abonati. Acele controale, ecografii, consultatii,etc. gratuite, sunt facut exclusiv de acesti tineri specialisti.
  Mi se pare ipocrit ,si trist ca Med Life, o alternativa la sistemul de stat, care beneficiaza de salariile acestea de mizerie, ofera salarii cu 10-20% mai bune, dar in niciun caz care sa se apropie de media aratata in articol.
  Respectul fata de aceasta profesie trebuie sa includa toti angajatorii din sistemul medical, nu doar statul.
  14 RON/ora de ambulanta 112 la Sanador
  1600 de lei/luna ,full time la Anima, medic medicina muncii
  1800 de lei/luna full time medicina de familie la Anima
  2200 de lei/luna full time pediatrie Sanador
  Mai zic? :)
  Oricum ,comentariul nu va fi aprobat, dar daca cumva se posteaza automat, sa stiti ca salariile de mai sus sunt reale, nu se pot rotunji cu spaga, si munca e non-stop. Deci?

  • Comentariu scris de eu
   Publicat la data de 27.11.2013, ora 1:26 pm

   si eu stiu rezidenti care nu se duc la practica doar asteptand nota 10 in ultima zi de stagiu…si salariul de la stat!!! vreti nume???

 12. Comentariu scris de Nicolae
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:12 am

  De mult, de mult timp trebuia reglementata toata povestea asta. Si da, nu-i gresit ca se face corelatie cu profesorii. Ai nevoie de salarii decente si pentru cei care te ingrijesc cand esti bolnav, si pentru cei care te educa. Putem pleca de la studii care deja exista si care confirma osituatie proasta: suntem printre cele mai bolnave natiuni, incidenta mortalitatii la anumite boli e prea mare, suntem deficitari la capitole elementare de igiena, educatie sexuala si atatea altele. Problema de baza este asta: NU POTI UMILI MEDICII SI PROFESORII, oferindu-le salarii de mizerie, incurajand plicul, coruptia si pe urma dand lectii ca uite unde-e evazionistii. Da-le salarii decente si aplica grile etice. Cine-i prins cu spaga, pliculet etc, il dai afara din sistem. Fara discutii!
  Dar nu-l omori cu zile sau il fortezi sa plece. AM RAMAS FARA SPECIALISTI! E CRONICA SITUATIA!Pentru ca lipsesti natiunea asta de specialistii sai in caror pregatire au fost investiti bani. Sunt de acord ca un chirurg bun sa castige si 2000 E in functie de numarul de cazuri tratate. O salarizare decenta care pleaca d e la 1000E, cu precizarea clara a statutului medicului, a cazurilor de malpraxis etc ar fi poate cea mai importanta reforma. Urmata si de cea educatiei si cercetarii, ca la justitie s-au mai aranjat cat de cat lucrurile (financiar nu mai discutam). Sustin din toata inima demersul medicilor, vreau sa vad unde se duc banii din salariul meu care pleaca lunar la Casa de Sanatate, vreau sa vad servicii impecabile ca in meduil privat, doctori stimulati sa se ocupe de pacientii lor conform juramantului depus. Si politiceni mai respectuosi cu cei care invata ani la randul pentru a deveni specialisti intr-o profesie dificila.

 13. Comentariu scris de vasile
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:17 am

  Aceeasi problema ca si la invatamant, cu aceiasi lideri de sindicate si de asociatii coruptibili si santajabili nu o sa mearga niciodata mai bine (sunt judete care nu vor face nici macar greva de avertisment). Referitor la salariul minim, nu cred ca un salariu de 1000 euro se poate discuta ca ar fi rezonabil (degeaba ii dai 5000 de euro unui ciomu sau unei asistente nesimtite), el ar trebui corelat si cu activitatea dar si cu performanta persoanelor. Insa cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l facem toti, indiferent de domeniul de activitate, este de a ne apara unii pe altii cu toate “armele” disponibile si nu sa ne atacam cu orice prilej (evident ca asta nu inseamna ca anumite lucruri incorecte/abuzive trebuie lasate asa cum sunt acum).

 14. Comentariu scris de andu
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:18 am

  la capitolul ”cine se opune” as pune toti medicii specialisti si primari din spitale. Pai, sa fim seriosi, plicul le ofera un plus mult mai substantial decit salariul. Caz concret, medic primar pe ginecologie angajat la Spitalul Cuza Voda Iasi, care ia de la 500 lei operatie banala la 1000+ lei nastere. Voi credeti ca stringe doar echivalentul a 1000-1500 euro pe luna? Si asta in plus fata de cei sa zicem 2000 lei salariu! Ce interes are ea sa aiba salariu impozabil de 1000-1500 euro, cind prin plicuri (pe care le ia fara retinere/jena) cistiga mai mult?

 15. Comentariu scris de roberta
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:20 am

  Medicii care mi-au plimbat sora 2 ani prin spitale nedepistand la timp cancerul, sau cei care s-au straduit (in zadar) sa o salveze? Ca nu mi-e clar din titlu la care va referiti.

 16. Comentariu scris de Cezar Posea
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:21 am

  Problema plicului nu are neaparat legatura cu salariile medicilor. La salarii mai mari si plicurile vor fi mai … groase. Actualul sistem este intretinut de medici, ma refer la medicii care “conteaza”, aia care castiga de la 5000 Euro in sus. Problema plicului cred ca se poate rezolva prin liberalizarea pietii serviciilor medicale, in 15-20 de ani de cand se incepe.

 17. Comentariu scris de immm
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:23 am

  merita salarii de preoti, iar preoti salarii de medici.

 18. Comentariu scris de Marinescu Radu
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:25 am

  2500 RON ajung

 19. Comentariu scris de Leo
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:58 am

  Domnule Mixich,

  Cateva puncte de vedere.

  1. Puneti problema (oarecum) gresit. Care ar trebui sa fie salariul unui aganjat in asa fel in cat sa nu se justifice furtul? Raspuns: cat e trecut in contract. Nu mai vorbim de medici, unde se mai adauga diferite aspecte etice, juramantul lui Hipocrate, samd.
  2. Care ar fi un salariu decent pentru un medic? O intrebare diferita de cea dinainte, raspunsul meu e: incepand undeva de la 1000-1500 euro in mana.
  3. Am putea plati medicii din spitalele de stat suficient ca sa dispara plicul? Cu legislatia actuala, NU. O sa postulez ca orice medic BUN castiga in prezent cateva (multicele) mii de euro pe luna SI are de platit rate la banca o parte semnificativa a acestei sume. Daca disparitia plicului impiedica plata acestor rate, numitii medici buni se vor pune contra schimbarii. Statul NU are resurse sa plateasca multe mii de euro tuturor medicilor si nu are legislatie care sa permita plata separata, dupa valoare.
  4. Sistemul actual convine APROAPE tuturor. Medicilor, care iau plicul, statului, care nu plateste medicii, populatiei sanatoase, care nu contribuie, ba, culmea, si destul de multor pacienti, care se “descurca” cu plicul. In sprijinul ultimei afirmatii o sa postulez ca costul real al sanatatii este, sa spunem, 50% fata de Europa de vest (salarii mai mici, etc). Vasta majoritate a populatiei votante nu concepe astfel de costuri si este dispusa mai degraba sa sufere mizerie, umilinta, calitate si durata scazuta a vietii decat sa plateasca.
  5. Ramane, fireste, si problema emigrarii. Cat costa sa formezi un absolvent de medicina… care apoi pleaca in Vest? Ar fi oare corect ca in schimbul formarii gratuite sa fie “legat de glie” o perioada egala cu a studiilor, sau obligat sa plateasca contravaloarea acestora?
  6. Nu mai discutam “cosul minim” de sanatate – respectiv ce costuri isi asuma statul ca acopera. Sau, mai bine zis, nu isi asuma.

  • Comentariu scris de Gabi
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 12:02 pm

   Comentariul muuuuult mai bun decât articolul!

  • Comentariu scris de tudor
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 2:39 pm

   Cateva puncte de vedere la ..punctele dumeavoastra de vedere..
   1. Furtul (sau conditionarea actului medial) nu e acceptabil in nici o circumstanta. N-are nimic de a face cu intrbarea domnului MIxich.
   In acelasi paragraf ati atins (poate chiar fara intentie) cheia problemei. Intre medic si pacient nu e nici un contract. “Contractul” pacientului e cu statul roman la care este obligat sa plateasca un impozit denumit in mod convolut “asigrare” iar acest contract n-are iarasi nimic de a face cu celalalt contract pe care il are medciul.
   2 Salariul unui angajat ar trebui sa fie fix salariul decent al acelui angajat, adica acela din “contract”. Noi cei care formam impreuna statul roman ar trebui sa facem un alt fel de “contract” cu medicii nostri.
   3. Exista un proverb romanesc:”La pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Un medic bun nu-i cel care “aproba dosase in comisii” chiar daca tratamentele corespunzatoare dosarelor te fac bine, si pe urma aprobarii dosarului acel medic castiga “la plic” si “la comision” in acelasi timp. Nimeni n-a zgariat macar suprafata in materie de conflict de interese in sistemul medical romanesc…
   4. Nu putem multumi pe toata lumea. Dar vad ca in opinia ta sistemul medical e foarte bun deci nu trebuie schimbat nimic. Sanatate!
   5 Statul are obligatia de a asigura cetatenilor sai educatia. Iar medicii sunt, cu voia dumneavoastra, cetateni, “Absolventul de medicina” mai are inca un drum lung de parcurs pana sa devina medicul care sa-ri asume respunasbiliatea tratarii tale. Pe durata ecestui drum el este agasat deci implicit are deja un contract ca orice alt agnajat. Durata de preaviz in Romania este de 30 de zile. Avem norocul sa traim intr-o lume libera.
   De dragul discutiei, acel contract pe care il proclami inceteaza oricum o adta cu inscrierea pe listele de somaj. ..

   • Comentariu scris de Leo
    Publicat la data de 25.11.2013, ora 4:10 pm

    Multumesc pentru raspuns! As avea totusi cateva observatii:
    1. Faptul ca statul roman nu-i plateste pacientului medicamentele este intr-adevar o problema intre stat si pacient. Faptul ca unii medici conditioneaza actul medical de plic e cu totul alta problema, cu iz legal. (Sunt 150% de acord ca statul nu-si face treaba)
    2. Salariul reprezinta forma de plata a muncii. Este asumat, depinde de raportul cerere/oferta si de plus-valoarea pe care o aduce salariatul. Salariul decent, din punct de vedere al angajatorului (adica, pardon, al meu, cetateanului care finanteaza statul) este salariul minim pentru care angajatul este dispus sa lucreze. Priviti problema EXACT invers. Medicii ar trebui sa se organizeze pentru salarii mai bune, nu invers. Noi ar trebui sa ne organizam in asa fel incat medicii spagari sa infunde puscaria.
    3. Nu comentez. Medicul bun e acela care rezolva durabil problema cu un cost minim.
    4. Parerea mea e exact opusa – sistemul medical public e la pamant. Din punctul meu de vedere, l-as lasa sa moara, cu exceptia urgentelor. Am avut 2 operatii in familie anul acesta, ambele facute mai bine si mai ieftin in mediul privat. Schimbarea insa e foarte, foarte delicata. Daca maine se incepe organizarea de flagranturi in spitale, o sa ajunga la mititica tot ce inseamna asistenta, brancadier, samd si o parte semnificativa a medicilor.
    5. De unde-ai scos ideea asta? (am observat ca ne tutuim de 2 paragrafe) Acum 30 ani statul se angaja sa asigure educatia gratuia la sub o zecime din studentii de acum, in conditiile in care piata muncii era strict fosilizata si dupa ce terminai facultatea mergeai unde-ti zicea statul.
    N-am nimic impotriva sa asigur educatia gratuita a studentilor la medicina, sa spunem, insa as prefera si insista puternic ca individul in care am pompat cateva zeci de mii de euro sa practice naibii meseria dupa ce termina, nu sa vanda asigurari. Mai mult, as sustine ideea ca primii x% din promotie sa fie liberi de orice obligatie, ca sa incurajez si o oarece competitie.
    Tot de dragul discutiei, pe vremea mea, absolventii de medicina militara lucrau in armata obligatoriu, sau plateau contravaloarea studiilor – asta prin 2000.

    • Comentariu scris de tudor
     Publicat la data de 26.11.2013, ora 12:20 am

     Continuam dialogul…
     Punctual si off-topic. Plata scolarizarii nu include “tuituion” sau cursurile, nici pentru cei care au au fost pe locuri “cu plata” pentru ca le-au platit; nici pentru locurile gratuite pentru ca …sunt gratuite. Cei care demisioneaza din armata platesc cazare, masa si haine militare primite gratuit in conditiile in care colegii civili le primesc prin burse platite tot din impozitele noastre. Been there! Done that!
     Medicii care se specializeaza -medicii rezidenti- sunt ei insisi cei care pompeaza “zeci de mii de euro” si ani din viata lor in pregatire. Pregatirea e una practica: Ei lucreaza, asa cum lucrez eu sau tu sau altcineva (dumneavoastra; imi place sa cred ca “tutuirea” nu-i catalogata lipsa de respect, deh cultura corporatista importata) Singura restrictie e ca lucreaza sub observatie. Spitalul unde acestia lucreaza beneficiaza de pe urma lor asa cum firma unde eu lucrez (sub observatia sefului) meu beneficiaza de munca mea. Intr-o lume normala spitatul organizeaza concurs pentru ocuparea unei poziti de rezident si asigura – la cerere – “calificativ” la finaul perioadei. Spitatul e suveran in a alege candidatul iar la limita poate alege o persoana supracalificata – care nu (mai) are nevoie de acel calificativ. Primeaza doar calitatea muncii raportata la salriul solicitat. Atunci cand medicul are toate “calificarile” specialitatii sale devine medic specialist si implicit i se recunoaste dreptul de a lucra independent.
     Cum vezi tu o conditionare de genul “Te angajez la mine pentru 3 luni dar dupa aia n-au voie sa te angajezi in afara tarii”?.
     Sau poate vrem sa reinventam noi notiunea de pregatire medicala… Exista destule voci “dincolo” pentru a nu mai recunoaste diplomele romanesti – toate, nu doar cele medicale – din cauza “inventiilor” in materie de pregatire…

     Sitemul medical romanesc e unul mafiot. Faptul ca medicii nu “se organizeaza” in ciuda evidentei conditiilor mizere (salariul e doar un aspect) e un argument pentru asta. Distugerea acestei mafii nu se face prinzand plevusca (cele cateva sute de lei conditionare pentru o cezariana sau “o cafea” pentru o zi de concediu, care sunt penale in orice circumstantate. Sunt pesti mult mai mari acolo care dicteaza inclusiv flagranturile.
     Cei care aleg sa emigreze aleg sa fuga departe de “CosaNostra” mai intai si abia apoi pentru un salariu mai bun.
     Noi avem nevoie de medici si nu medicii de noi. Ei “se descurca”! Iar daca nu se descurca nu-i problema mea. Iata de ce schimbarea vine de la noi. Nu de la medici! Nu de la politicieni!
     Rezumat: salariul medicului e dictat de raportul cerere-oferta de pe piata fortei de munca numai pe o piata functionala.
     Or noi nu avem o piata functionala:
     Exemplul1. 1.2lei/km de ambunta cu dotari de zeci de mii de lei,medic si ambulatiner vs 1.4lei/km taxi.
     Exemplul2: 50lei consutatie in regim privat (piata asa-si libera) vs 10 consultatie (decont CNAS) in regim ambulatoriu
     Exemplul3: 200lei spitalizare in regim “hostel” in spital exclusiv proceduri medical decontate separat vs 100lei hotel de 3 stele.

  • Comentariu scris de Pe aici...
   Publicat la data de 28.11.2013, ora 11:51 pm

   Legat de juramantul lui Hipocrate, poate nu stiati, dar in Romania suntem crestini ortodocsi, daca m-ar pune sa jur pe Dumnezeul meu ar mai conta , dar ai citit juramantul? Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele…, hai sa fim seriosi, ca e depasit de când s-a crestinat poporul asta.

 20. Comentariu scris de asdf
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 11:01 am

  Minim: 800 – 1000 euro
  Mediu: 1200
  Specialisti: peste 2000
  Top: 3000-5000 si peste, probabil nu ca salariu, ci ca bonusuri

 21. Comentariu scris de Stefan RADOVEANU
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 11:04 am

  “Ce salarii merita medicii in Romania?”

  Deja acest titlu este feudal, nu se incurajeaza MUNCA, MERITUL, PRESTATIA EFFECTIV EFECTUATA, DECONTAREA DE CASA DE ASIGURAREA si COMPETENTA si CONCURENTA !!!

  SUCCESUL sistemului in ROMANIA este difiintarea CNAS si liberalizarea caselor de asigurare private de sanatate ! Trebuie inceput cu inceputul si nu salariile ! Ei se vor face ca mai dau o bursa si asa va duc la cimitir cu banii vostri !

 22. Comentariu scris de dr. Dan Curelea
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 11:19 am

  Un medic primar ar trebui sa aiba un salariu egal cu al unui judecator sau chestor sau profesor universitar sau general ( sa fie pe aceeasi treapta de salarizare).
  Cine este de vina pentru tot ce se intimpla in sistemul de sanatate – societatea in frunte cu policienii care o reprezinta.
  Atit timp cit resursele bugetarenu se impart incepind cu sanatatea si invatamintul – nimic nu se va schimba in bine intr-o societate haotica cel putin din punct de vedere ai ierarhiei valorilor.Cred ca este foarte importanta stabilirea unei ierarhii corecte – de aici prima apreciere cu privire la salarii.

 23. Comentariu scris de ana
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 11:23 am

  Indiferent cit s-ar mari salarul ,unii medici tot vor lua spaga. Mai exista printre ei si oameni dar din pacate putini.
  Schimbati legile! Eu as pune placute la usa fiecarui spital care sa sune cam asa: In acest spital spaga se pedepseste cu inchisoarea: si pentru cel ce da si pentru cel ce primeste.
  Spitalele universitare sa nu mai angajeze medici in functie de pile, cunostinte, relatii. Pentru ca incet, incet aceste spitale au adunat multi incompetenti.
  In Germania ca medic nu ai voie sa primesti nici macar o cutie de bomboane cu ciocolata pentru ca risti sa fii dat afara. La ei cum se poate?
  Citesc prin presa amenintari de tot felul cum ca daca nu li se permite sa ia spaga vor pleca din tara! Tare as vrea sa-i vad pe acei medici care au ajuns unde sunt numai prin pile cum se vor descurca prin strainatate.

 24. Comentariu scris de it_s__not_news
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 11:25 am

  2000-2500 EUR minim, neimpozabil (adica in mina). Sumele vehiculate mai sus (1000EUR) sint sub nivelul minim pentru un doctor care vrea sa-si mentina nivelul profesional. E o meserie grea, trebuie recompensata ca atare.

  NB: nu sint medic.

  Totusi, as conditiona chestia asta de:

  1. Disparitia “baronilor”. Exista medici care vor sa controleze anumite domenii. Eliminarea plagiatorilor si a facaturilor din sistem. Re-examinarea celor care nu au dat examene (au intrat direct pe post cu pile). Examene pe calculator pentru ocuparea posturilor la stat. Clauze de non-competitivitate (astfel incit sa se dezvolte si un sistem privat corect, acum e un ping-pong)

  2. Stoparea furturilor la nivel de spital (achizitii+altele)

  3. Eliminarea compensatelor, o mare imbecilitate cu spagi grase la nivel de minister. De aici, o cascada de timpenii: o consultatie e decontata cu 15 lei – impozabili, ce cauta statul in reglementarea asta? De ce un medic nu-si poate negocia suma de decont? Unii sint mai buni, altii mai prosti, dar noi tratam doctorii cu principii comuniste.

  4. Introducerea unor grile / proceduri de tratament care sa puna costurile in fata

  5. Privatizarea unor spitale, acolo unde se poate. In Bucuresti sint prea multe spitale de stat.

  6. Doctorul sa se oblige sa nu mai traiasca in cirdasie cu firmele de pastile. Pe retete sa se scrie doar substanta activa, ca in Germania.

  Cu alte cuvinte, doctorii trebuie sa renunte la lasitatea lor caracteristica si la mincatul de rht.

  2 centi

 25. Comentariu scris de sandu
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 11:50 am

  In primul rand unitatile medicale ar trebui sa aiba calculat costul serviciului ca la orice agent economic. Iar costul respectiv ar trebui sa fie unul real si nu impus de casa CNAS, cat vrea/poate sa deconteze casa este problema ei, dar agentul economic nu are voie sa vanda serviciul sub costul de productie. Restul trebuie platit de pacient.

  Desfiintarea CNAS, si liberalizarea completa a sistemului, in Germania exista 200 de case de asigurari de sanatate, concurenta va face ca sistemul sa se autoregleze. Eu sunt asigurat la Allianz KKH, altii sunt la BMW, altii la AOK, e o concurenta mare si atunci si casele sunt interesate sa isi faca treaba. Devenind o activitate reglementata de piata dispar si directorii numiti politic.

  Nu este corect ca statul sa colecteze banii din asigurarile de sanatate cum o face acum, chiar si acei 50-100 de euro care sunt colectati trebuie sa ajunga in sistemul medicula si nu redistribuiti la alte ministere. In Germania banii retinuti la fiecare salar sunt virati direct in contul casei cu care ai contract. Statul trebuie sa aiba doar rol de control, pentru ca acesti bani sa fie cheltuiti corect.

  Cineva a comparat contributiile lunar din Romania si din Germania, asa este doar ca in Germania ambulanta costa peste 500 de euro pentru o interventie, iar medicul 200, iar in Romania nu avem aceleasi costuri. Din oficiu o ambulanta nu vine cu medic ci cu paramedic, iar daca trebuie sa vina si un “notarzt” mai trebuie adaugati 500 de euro.

  Nu in ultimul rand fiecare comunitate trebuie sa fie interesata sa aiba medici profesori buni. Nici o primarie nu ofera chirii simbolice medicilor, profesorilor debutanti, sau terenuri pentru case la pret special cum este in Germania.

  Un alt aspect este legat de demnitatea profesiei de medic. In Romania incepand cu sefii de clinici si terminant cu oamenii de rand medicii tineri sunt desconsiderati. Aici tov. Astarastoae prieteni cu toti procurii din Iasi poate sa ne dea mai multe detalii, concursuri aranjate, promovarea nu se face pe merit, o lume promiscua in universitati. La UMF Iasi profesorii sunt rude, si formeaza grupuri si grupelete. De aceea pleaca multi medici tineri, chirurgi care nu ajung sa puna mana pe bisturiu in timpul rezidentiatului pentru ca seful de clinica monopolizeaza sala de operatii pentru a aduna cat mai multe plicuri.

  • Comentariu scris de Ana Armanca Ardeleanu
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 1:08 pm

   Legat de casele de asigurări, nu cred că e bine să fie privatizate în totalitate. Iată exemplul Olandei: s-au privatizat toate casele de asigurări sănătate, totul a fost ok un an, după care reprezentanții caselor de sănătate s-au prezentat la guvern: se măresc taxele sau intrăm în faliment. Și s-au mărit taxele.
   Cred că banul plătit la asigurare trebuie să meargă după plătitor.

 26. Comentariu scris de SorinHN
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 11:55 am

  Minim 3000 euro net la 40 ore pe saptamana si doua garzi pe luna. Este salariul comparabil cu judecatori, manageri de IMM, programatori, debutanti in industria petrolului. Intrebarea ar fi trebuit sa fie: Al catelea in ierarhia meseriilor ar trebui sa fie salariul de medic. In strainatate salariul de anestezist de exemplu este al doilea suma. In vest, salariul unui medic de medicina generala/medicina de familie este de 8000 euro pe luna. Luind un raport de 1:4, in romania ar trebui sa fie 2000 euro.

 27. Comentariu scris de Cristi
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 12:10 pm

  1. Studentii care dau la medicina, fie au in gand sa plece din tara (bravo lor!), fie sunt vinovati de coruptie premeditata prin faptul ca se bazeaza – deja din bancile scolii – pe faptul ca vor avea o meserie banoasa. Cine spune altceva, nu stie ce vorbeste. Credeti ca bancile facultatilor sunt pline de altruisti dornici de sacrificiu pentru binele omenirii? Rara avis.

  2. Cei mai afectati de salariile mici sunt sunt medicii rezidenti si in general cei la inceput de cariera. Daca ii vei intreba, azi le-ar conveni sa primeasca un minim de 1000 de EUR (ii merita!) dar mai tarziu, in floarea varstei si a profesiei, ar prefera sa traiasca din plicuri, va garantez.

  3. E nevoie de o grila de salarizare in care un minim sa fie, sa zicem, 3000 de lei pt debutantii in profesie (nu multi profesionisti entry-level din orice domeniu iau atat…)

  4. Nu cunosc niciun medic trecut de perioada de debutant care sa nu o duca – datorita spagii – muult mai bine decat media romanilor. Medicii cu experienta, in fapt, neoficial, si fara beneficii pt bugetul de stat, se afla in varful piramidei salariale, undeva intre primele 5 procente din populatie.

  5. Nu sunt pentru legalizarea plicului – medicii care iau plicuri castiga scandalos de mult . Sunt pentru stabilirea unei grile competitive de salarizare pe criterii de performanta si experienta, nu un nivel minim de intrare de 3000 lei. Si mai cred ca medicii trebuie sa fie cu picioarele pe pamant cand lucreaza la stat – nu poti pretinde sa castigi ca a la privat. Sa nu mai vorbim despre faptul ca normele unora la stat sunt de folos mai ales pentru a-i indruma pe pacienti spre cabinetele lor private.

  5. Recomand un sondaj care sa intrebe medicii ce venituri REALE au – sa descoperim o medie.

 28. Comentariu scris de 1_utilizator
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 12:21 pm

  Din punctul de vedere al economiei de piata: atata timp cat la 1.500 de km (sau 2 ore de avion daca vreti) se ofera salarii de 4-5 mii de EUR pe luna si conditii de munca mai mult decat decente, Romania ar trebui sa ofere conditii echivalente pentru asi putea pastra medicii. Notati ca nu numai salariul este important ci si conditiile de munca si de viata: intre un spital fara medicamente si consumabile, cu garzi interminabile si personal demotivat si un spital normal din Occident in care sa fii respectat alegerea este usor de facut si greu de oprit.
  Din punctul de vedere al Statului roman: numarul de medici in prezent in Romania este apropiat de cel al jandarmilor (exemplu populist, stiu) dar cred ca s-ar putea renunta la 10.000 de jandarmi pentru a imbunatatii conditiile de munca ale medicilor. Probabil suporterii echipelor de fotbal s-ar simiti nitzel mai singuri, dar cu vremea s-ar obisnui. Ar trebui reanalizata situatia contributiilor la fondul de sanatate: imi pare imposibil ca din contributiile platite de 4-5 milioane de persoane (mare parte la salariul minim) sa poata fi asigurata din pdv medical toata populatia Romaniei. Ar trebui simplificata plata acestor contributii pentru cei in afara sistemului: eu cunosc multe persoane fara asigurare de sanatate dar cu posibilitati de a plati o asigurare rezonabila si care n-o fac datorita birocratiei si lipsei de pricepere a functionarilor.
  Din punctul de vedere al pacientului sau al beneficiarului de servicii de sanatate: salariul unui medic ar trebui sa permita eliminarea platilor informale.
  In concluzie 900 de EUR salariu mediu brut lunar ar trebui sa poata fi suportabil pentru toti. Asta fara sa uitam medicii rezidenti si mai ales personalul cu pregatire medie din spitale.

 29. Comentariu scris de un pacient
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 1:22 pm

  Unii nu isi merita nici salarul actual, iar aici vorbesc din proprie experienta.
  Sunt un barbat de 25 de ani din Cluj-Napoca (unde se spune ca medicina se face la nivel inalt), iar in luna iunie am fost diagnosticat cu helicobater pylori, dupa ce am alergat de 6-7 ori pe la urgente acuzand dureri de stomac. De fiecare date mi-au pus alt diagnostic (colita, gastroduodenita, INFECTIE URINARA, PROBLEME CU COLOANA, care iradiaza spre stomac).
  Banii nu imi lipsesc, motiv pentru care am cheltuit peste 1000 Euro in cateva luni pe spagi, taxiuri (intr-o zi m-a sunat salvarea inapoi, daca pot sa merg cu taxi la spital ca ei nu pot veni decat peste cateva ore), medicamente. Dar atunci cand te intalnesti cu incompetenta nici macar banii nu te mai ajuta. Ce sa mai vorbim de oamenii necajiti, care isi pastreaza pensia pentru ca sa o dea spaga medicilor. Aceiasi care nu au nici cea mai mica jena sa ia ultimul ban al bietului om.

  Nu doresc sa generalizez, pentru ca am intalnit si medici cumsecade, care m-au tratat impecabil, refuzand categoric sa ia vre-un ban.

  Parere mea, salar STRICT PE PERFORMANTE (diagnostice puse corect, tratament adecvat, prezenta la simpozioane, cercetare etc).
  Cine cunoaste medicina sa se imbogateasca, nu sunt contra, iar cine e prost sa moara de foame sau sa-si schimbe profesia (mai avem nevoie si de muncitori necalificati).

  Multa sanatate,
  Robert

  • Comentariu scris de un pacient
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 1:26 pm

   Din pacate, sa faci un asemenea sistem este imposibil in Romania.
   CONCLUZIA: WE ARE CURSED!
   Ultimul stinge lumina!

  • Comentariu scris de tomar
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 4:49 pm

   Draga Robert, diagnosticul nu se pune in urgente! Cind mai ai probleme, a doua zi dupa ce ai dost in urgenta, te duci la medicul de familie sa te trimita la specialist pentru a fi diagnosticat. Si nu mai trebuie sa mergi de 7 ori sa blochezi urgenta!

   • Comentariu scris de anis
    Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:32 pm

    Ce urat limbaj : ” a blocat urgenta” Pai nu trebuia sa-i spuna medicul de la urgente unde sa se duca a doua zi? Cine-i de vina ca a “blocat urgenta”. Noi cand platim o viata asigurarile pentru ce le platim? Ca sa ne spuna un tomar ca “ceea ce noi numim spaga este plata informala”.

 30. Comentariu scris de Liviu
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 1:24 pm

  Am doua intrebari pentru cei care arunca cu noroi in medici:
  -daca asa multi medici sunt spagari, cum explicati exodul medicilor?
  -va convine sa plece medicii cinstiti? care vor o viata mai buna din toate punctele de vedere, fara “plic”?

 31. Comentariu scris de Stefan RADOVEANU GENEVE
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 1:34 pm

  Va bateti joc de NATIUNE !
  Nicaerei in lume nu se vorbeste “Cat ar trebui sa castige medicii”

  Se vorbeste de MUNCA, MERIT, >DISPONIBILITATE, PROFESIONALIM ! Intr-un stat IOBAG se vorbeste de castig si SPAGA !

  SA va fie RUSINE ! Romania a devenit o cârpa cu asemenea Medici care isi cersesc salariul inainte de a munci si arata meritul!

 32. Comentariu scris de Doina
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 1:51 pm

  Ca medic, vreau sa fac o precizare necesara: o multime de medici nu au nici o tangenta plicul, cum ar fi: medicii de laborator, medicina muncii, medicina de familie, medicii din ambulatoriu (policlinici), medicina de urgenta (din UPU, AMURD, Ambulanta), cei din sistemul privat (care au un venit direct proportional cu munca depusa si, in general, destul de modest), etc. Apoi mai sunt medici cu salarii fixe in institutele de sanatate publica, DSP-uri, etc. Asa ca e nedrept sa acuzam toata lumea medicala. Oricum, daca societatea nu gaseste solutii pentru eliminarea spagii/plicului din orice domeniu, cu cat situatia se prelungeste, cu atat naravul prost se incetateneste si nici un salariu nu va fi suficient de motivant pentru a-l combate; va deveni ceva aproape normal, ba chiar obligatoriu…

 33. Comentariu scris de bogdan
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 1:51 pm

  1000 de euro e putin.
  In UK salariul mediu e de 9000 eur, in europa de vest e 8000 eur, in ungaria/cehia/slovacia e 4000 de eur. Daca vrem medici buni, ar trebui sa-i platim macar cu 2000 eur net. Asta daca vreo ca cei mai buni si mai corecti membri ai societatii sa doreasca sa devina medici. Daca vrem sa fim tratati de cei carora le convine spaga, mica intelegere, etc,lasam sistemul asta in continuare.
  Si inca ceva: ar trebui un sistem care sa diferentieze alariul medicului in functie de numarul de pacienti. iar pacientii sa poata sa-si aleaga medicul. In felul asta ar creste simtitor si calitatea actului medical si bunavointa medicului. Iar puslamalele ar fi incet, incet indepartate.

  • Comentariu scris de SorinHN
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:13 pm

   Si cum isi alege pacientul medicul ?

   • Comentariu scris de bogdan
    Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:19 pm

    Pai… cum si-l alege si azi. Eu de exemplu am avut o operatie in familie si ne-am apucat toti sa scormonim dupa informatii despre medici chirurgi pe la rude, prieteni, colegi, pe net. Dupa care am ales ce-am crezut noi ca-i mai bun. Exact cum alegi furnizorul pentru orice serviciu. Si peste tot unde numpoti alege furnizorul (de exemplu curent electric/gaz) serviciile sunt execrabile. Unde poti alege furnizorul, serviciile sunt sensibil mai bune si pretul mai mic (de exemplu, catv, internet, telefonie).

    • Comentariu scris de Reeli
     Publicat la data de 27.11.2013, ora 11:03 am

     Probabil, dar de obicei te trimite medicul de familie la un prieten de pahar de-al lui. Sau iti alegi un medic dupa cum se imbraca sau dupa cum te minte (“cum fac eu operatia asta nu am avut probleme niciodata”). Nu ai sa stii niciodata care chirurg are recidiva la hernie de exemplu de 1% si care are 4 %. Sau care are mortalitate 3% si care are 5%.

 34. Comentariu scris de filip
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 3:04 pm

  indiferent cat de mare ar fi salariul medicii tot vor lua spaga asa ca lasatii asa

  • Comentariu scris de bogdan
   Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:25 pm

   Nu neaparat. Cei de la spitalele private nu cer nici un fel de spaga. Si nici cei de la cabinetele de consultatii private. Sunt foarte multi medici tineri care urasc spaga. Da’ n-au cum sa n-o accepte din cauza salariilor de femeie de serviciu

 35. Comentariu scris de Alexandra
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 3:16 pm

  Inainte sa vorbim de salariu sau de vreo crestere salariala ar trebui sa se faca o evaluare a competentelor medicilor. Atata timp cat exista atatea cazuri de malpraxis si atatea cazuri de medici incompetenti care nu sunt in stare sa puna un diagnostic simplu sau sa iti dea o trimitere spre analize, nu cred ca e cazul sa vorbim de vreo marire de salariu. Din punctul meu de vedere 90% din medici sunt platiti de stat conform competentelor si capabilitatilor lor. Eu lucrez la o companie privata si salariul meu e corelat cu performanata si nu lucrez in domeniul medical. Consider ca atunci cand meseria ta este sa salvezi viata unui om, performanata si pregatirea trebuie sa fie primul lucru pus in discutie.

  • Comentariu scris de bogdan
   Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:30 pm

   Gresesti profund. Un medic chirurg tinar, platit cu 1500 lei net, cam ce rata de succes crezi ca ar trebui sa aiba la operatii? De exemplu, un chirurg pe endocrine are 4-5 operatii pe zi. Daca n-ar sti meserie, i-ar muri macar un pacient la 2-3 saptamini.
   Eu nu spun ca nu-s si uscaciuni, da’ marea majoritate a medicilor stiu meserie.
   Cit despre evaluare, cel mai bun evaluator e pacientul. Pacientul care are dreptul sa-si aleaga medicul va face cea mai buna triere a valorii.

 36. Comentariu scris de Iosis
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 3:22 pm

  In BE, un asistent cu ceva vechime are un pic peste salariul mediu pe economie.
  Un generalist are intre de doua ori si 2.5 ori salariul mediu pe economie.
  Specialistul are un salariu de aprox 3 ori salariul mediu pe economie.

  • Comentariu scris de Iosis
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 3:46 pm

   Atentie, sunt salariile brute !

   http://www.references.be/carriere/combien-gagne-un-docteur

   Selon la grande Enquête des salaires de Références 2012, un docteur belge gagne en moyenne 4.970 euros bruts par mois. Il est donc de loin le métier le mieux payé du secteur des soins de santé. Les praticiens paramédicaux viennent ensuite, avec un salaire mensuel brut de 3.140 euros par mois. Toutes les personnes qui exercent des soins médicaux pour métier, mais qui ne sont ni docteur ni dentiste, tombent sous cette catégorie, comme les kinésithérapeutes ou les logopèdes.

   Une infirmière gagne en moyenne 3.500 euros par mois. Cette moyenne a été tirée vers le haut par les infirmières qui ont beaucoup d’années d’expérience. Elles gagnent beaucoup plus que les débutantes. Une infirmière avec 5 ans d’expérience gagne par exemple en moyenne 2.500 euros bruts.

 37. Comentariu scris de tomar
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 5:16 pm

  E bine sa stiti ca in spatele unui medic specialist se afla 21-24 de ani de invatatura. Si e cam greu pentru un dobitoc sa treaca prin toate filtrele de pe parcurs. Trebuie platita stiinta care s-a acumulat in toti acesti ani. unui expert in publicitate nu ii platesti frunza care ti-a desenat-o ci stiinta care ii permite sa foloseasca aceasta frunza pentru a trimite un mesaj.
  Ceea ce voi numiti spaga este plata informala. Cred ca suntem singura tara in UE unde medicii sunt asimilati functionarilor de stat. Un procuror trebuie sa fie functionar de stat pentru ca apara interesul statului, ergo trebuie platit de stat, ergo daca ia banutul in plus de la contribuabil se face vinovat de luare de mita. Un medic asigura o prestatie unui cetatean pentru care are dreptul la plata. Ca statul comunist s-a interpus in aceasta relatie medic-pacient, practica continuata de regimul Iliescu, nu este vina medicului si nici a pacientului ci beneficiul politicianului.
  Cunosc medici care aici cistigau 5-6000 euro pe luna, au preferat sa plece in Germania. Acolo cistiga tot atita, dar nu stau cu frica de politician/procuror, care atunci cind #vrea muschiul lor# îi pot acuza de luare de mita. Acest sistem al platii informale a fost tolerat de comunisti tocmai pentru ca puteau sa-i controleze pe medici, iar poiticienii sistemului ticalosit Iliescu l-au folosit dupa ce au descoperit avantajele. De ce Ceapistul Nicolaescu e atit de linistit ca nu fac medicii greva. Simplu, le trimite procuratura pe cap daca nu se cumintesc.
  In UE media cheltuielilor cu medicamentele este de 22%, in RO 36%. La un buget de 6 miliarde de euro, difrenta este de 800.000.000 euro. Atit cheltuieste in plus RO pentru industria farmaceutica. Deci lasati plata informala de 1000 euro la medic si ghiciti spaga data de industria farmaceutica functionarilor de prin ministere
  concluzie: sistemul medical in ROar trebui discutat in totalitate, nu doar indemnizatiile de mizerie a medicilor. Dar cine sa o faca. Ticalositii, urmasi ai lui Ilici!

  • Comentariu scris de anis
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:27 pm

   Ceea ce numesti plata informala eu numesc spaga. nu te-a obligat nimeni sa te faci medic. Sau tu ti-ai ales asa zisa vocatie cu gandul la plicul de mai tarziu? Da, din pacate multi medici iubesc spaga si mai lasati-ne cu plecatul ca or mai fi si medici care s-au facut medici de dragul meseriei si nu pentru spaga. Iar astia care vreti sa plecati noi va dorim drum bun!

   • Comentariu scris de bogdan
    Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:39 pm

    Ce usor e sa judeci… Ce te faci insa cu cineva care a inceput faculatea prin 1994, cind medicii cistigau inca bine, a terminat-o prin 2000, a facut rezidentiatul pina-n 2004, dupa care primeste de la stat fabulosul salariu de 1300-1500 de lei. Cineva-ul respectiv are deja 28 de ani, si dupa 10 ani de facultate vrea si el sa faca unul, doi copii. Isi iubeste meseria, dar isi iubeste si copiii. Ce crezi ca face? Se umileste in romania pe 1500 de lei sau incearca in afara pe 4-5000 de eur? Tu ce-ai face in locul lui? Ai ramane la salariul de 1500 de lei aici sau ai pleca in afara pentru binele copiilor?
    Sau altfel spus: cine merita mai multi bani, un doctor sau un tablagiu de la circulatie?

   • Comentariu scris de eu
    Publicat la data de 27.11.2013, ora 1:38 pm

    SA PLECE….e clar ca cine reuseste, reuseste oriunde…deci si aici…iar daca nu au reusit aici….pe ce te bazezi ca vei reusi acolo unde limba nu o stii :) plus studiile, experienta…sa plece!!!

  • Comentariu scris de stab
   Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:34 pm

   Nu, nu se plateste numarul de ani de invatatura. Se plateste competenta dovedita, renumele castigat in practica, rezultatele concrete.
   Constat o mare doza de IPOCRIZIE la multi dintre cei ce au postat aici. De ce ne facem ca nu pricepem situatia? Obiceiul spagii l-am invatat de mici si l-am transmis mai departe. Nu va disparea in veci. Medicii stiu (cel mai) bine cum e cu spaga. Si ei dau spaga, la randul lor, altora din alte sectoare bugetare.
   Salariu? Nu mai mare decat al profesorilor si nu mai mare decat de 2,5 ori salariul mediu brut pe economie.
   Iar amenintarea ca “plecam din tara” nu ar trebui sa intimideze pe nimeni. De 24 de ani tot pleaca sa lucreze afara si medici, asa cum pleaca si alte categorii profesionala. Si tara nu s-a prapadit. Ma rog, nu din cauza asta s-a prapadit, ci fiindca tara a avut resurse de jefuit.
   Si inca ceva: in meseria asta e nevoie de HAR, de DARUIRE. Daca te-ai dus sa “inveti pe rupte 6 ani” ca sa ajungi medic, fara sa ai har si dragoste/ compasiune pentru oameni, inseamna ca te-ai dus dintr-un calcul meschin, in care, invariabil, spaga este elementul principal.

   • Comentariu scris de Dr. Marius Uscatu
    Publicat la data de 26.11.2013, ora 12:43 pm

    Stimate “‘stab”",
    Din pacate nu intelegeti esenta lucrurilor: prin emigrarea medicilor competenti Romania pierde zeci de milioane de euro anual, de fapt acesti bani se “scurg” catre spitalele occidentale…
    Va dau un singur exemplu: absenta chirurgilor cardiovasculari infantili inseamna trimiterea tuturor copiilor cu afectiuni cardiace grave din Romania in Occident, iar statul roman (adica noi toti) plateste anual facturi de zeci de milioane de euro pentru tratarea acesotr micuti…
    Si exemplele pot continua in multe alte specialitati….
    Daca s-ar calcula cati bani se trimit anual in strainatate pentru tratarea pacientilor romani, probabil ca factorul politic ar actiona catre re-directionarea acestor fonduri spre salariile medicilor din Romania…
    Cu stima,
    Marius Uscatu
    Chirurg ante-picior
    http://www.chirurgiapiciorului.ro

 38. Comentariu scris de Stelian
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 7:06 pm

  Personal, nu-s de acord cu o dezbatere de acest gen: Ce salariu merita medicul?
  Este discriminatoriu… Oare invatatorul sau educatoarea nu merita un salariu similar? Sau un instalator sau un sudor? Toti merita salarii decente.
  Ce inseamna salariu decent?
  Am sa va redau un rezumat al unui articol scris prin 1990 in revista 22 de catre Ocatvian Paler (Poate gresesc si revista si autorul). Acolo se vorbea de salarii in general. Si in el se vorbea de nevoile unor categorii sau alta. Unii se multumesc cu necesarul de trai- mincare, intretinere, haine… Altul vrea mai mult, de genul carti, altul adauga teatru, concerte, carti de specialitate, vacante…
  Concluzia articolului era ceva de genul ca atunci cind fiecare va cistiga suficient cit sa-si satisfaca nevoile sale atunci nimeni nu va mai fi interesat ca un politist cistiga de 3 ori decit un invatator…
  In plus, in Romania este un lucru deosebit ce se intimpla: se cistiga lei (vechi, noi, grei, usori) si se plateste in Euro (telefon, acciza la benzina, internet, ipoteca, imprumut pentru masina). In timp ce pe acolo pe unde unul sau altul zic ca e mai bine se cistiga Euro sa zicem si se plateste in Euro.
  Mai adaug ca structura cheltuielilor in Germania de exemplu este net diferita de structura cheltuielilor din Romania.
  Nu stiu cit trebuie sa fie salariul medicului. Stiu insa ca salariile tuturor trebuie sa fie in deplina concordanta cu nivelul cheltuielilor necesare vietii.
  Iar magaria cu cistigi lei si platesti in Euro trebuie sa inceteze.

  • Comentariu scris de bogdan
   Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:45 pm

   Socialismul stiintific sa traiasca!!!
   Ca sa comentez inceputul articolului, da, cred ca un medic ar trebui sa cistige sensibil mai mult decit o educatoare sau un invatator. Cit despre visele tale in care fiecare cistiga cit are nevoie indiferent de ce stie sa faca, asta s-a experimentat in comunism si s-a ajuns la faliment, pentru ca marea majoritate nu mai sintea nici o dorinta de a munci mai bine.

 39. Comentariu scris de Danone
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:15 pm

  sunt medic, lucrez in toate 3 sistemele: stat, privat si ong. – voluntariat. Partea cu privatul merge destulk de rau de vreo 2 ani incoace. Salarul nu imi ajunge, cu garzi cu tot – pentru stiinta, congrese, tinute de revista, calatorii exotice scl; dar asta nu e un motiv sa astept ceva de la pacientii mei (saraci, cei mai multi, de-as avea mai mult, le-as da eu bani) Am invatat sa traiesc cu bani putini, luxul pt mine se traduce prin citeva carti, Dilema Veche si abonamentul aici, in general adorm in drum spre perna si nu am motive de nemultumire majora a propos de viata mea.

 40. Comentariu scris de Cristina Ionescu
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:26 pm

  De 4 ori mai mare decat un salariu obisnuit sau de 6 ori mai mare pentru specialitatile foarte grele, psihiatria, neurochirurgia, chirurgia cardio, cardiologia, chirurgia.

  Mai trebuie tinut cont de cat de solicitat este doctorul. Daca sunt pacienti multi care doresc sa fie consultati salariul trebuie sa fie semnificativ mai mare decat al unui doctor care nu este cautat.

 41. Comentariu scris de Peter
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 9:32 pm

  At minimum 10,000 USD.

  Peter.

 42. Comentariu scris de Dorin
  Publicat la data de 25.11.2013, ora 10:32 pm

  Un serviciu dupa chipul si asemanarea societatii, fiecare tara are clasa politica pe care o merita, de ce ar fi invatamantul sau sanatatea pe nemeritate ?

 43. Comentariu scris de bucur
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 1:26 am

  Cred ca cel mai bine ar fi plata pe servicii … asiguratorii stiu foarte bine ce sume sunt in joc. Ar trebui ca fiecare actiune/serviciu a fiecarui doctor sa fie cuantificata si la final de luna bilantul sa-i fie inmanat sub forma de venit. Ai facut o operatie de 10000 de E ai 20% manopera … si restul de bani se duc in institutie/medicamente/aparatura etc …
  Ai eliberat o reteta pentru raceala, si a functionat? Ai o suma fixa. Ai dat primul ajutor? Ai o alta suma fixa.
  Salariile pot ramane aceleasi ca o baza pentru un doctor aflat in concediu. Insa serviciile ar trebui platite de asigurator …

 44. Comentariu scris de Vlad Stroescu
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 9:02 am

  Sunt totuși surprins că mai mulți colegi reprezentativi și un expert în finanțe guvernamentale consideră că exista salarii la care condiționarea implicită (cum e cazul oricărei plăți informale) și evaziunea fiscală sunt justificate. La sub 1000 de euro sunt justificate acțiunile sindicale, emigrarea, sindromul de burn-out, dar NU plicul. Înțeleg că mulți dintre noi sunt forțați de cirucmstanțe să accepte plăți informale, dar e important să ținem minte că, indiferent de sume sau nevoie, acceptarea nu este etică. Orice altceva înseamnă un somn al conștiinței.

 45. Comentariu scris de mircea
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 10:20 am

  am plecat din tara ca medic specialist de pe un post de asistent universitar.
  Nu regret clinica, nici universitatea. regret doar ca am parasit romania si tara.
  unde sunt acum lucrez ca rezident, cu un venit net de 5000 euro (cu tot cu garzi), venit care imi permite sa stau singur in casa, cu gradina, intr un oras centru universitar.
  m-as intoarce acasa sa profesez ca medic oricand, si nu pt 5000 euro, ci pentru 1500. dar doar daca in spitale as avea cu ce sa lucrez, iar sefii…sefii sa imi permita sa lucrez si sa fac ceea ce trebuie sa fac.
  Cat timp am lucrat in tara, am fost silit sa iau plic de la pacient pentru a mi putea plati macar chiria.

  dl astarastoae spune ca la 1500 euro nu ar mai exista tentatia…e o afirmatie in necunostiinta de cauza. oricine in romania este tentat sa ia orice indiferent cat de putin. in franta sau germania, asa ceva nu exista, in mentalitatea lor de medici si de pacienti asa ceva pur si simplu nu exista. doar asistentele primesc la sfarsitul sejurului pe sectie ;o donatie’ din partea pacientului, care este publica, intr-o urna transparenta. sunt bani din care ele cumpara cafea, bomboane, etc. pentru folosul intregii sectii.

 46. Comentariu scris de Roman
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 10:47 am

  Oricat de mult, dar nu mai mult decat studii echivalente! Nu numai medicina este grea ca domeniu de licenta! Ce spuneti de cadrele didactice care au la randul lor salarii mizere? Ei cat ar merita? Medicii au dreptul la plic? Doar o saptamana as invita pe oricine sa predea la o clasa de liceu obisnuit de cartier (nu liceu de elita ca acelea sunt 20 in toata tara). Daca face fata, atunci mai putem vorbi! Parerea mea este ca nu! Dar am o propunere mult mai constructiva si care ar rezolva problema: fiecare cetatean sa se arondeze la cate un spital unde sa vireze CASS lunar, iar atunci cand apeleaza la servicii medicale, sa i se faca o nota de plata care poate fi deja acoperita din contributiile acumulate sau poate sa achite doar o diferenta. Tarifele pe servicii trebuie corelate cu

 47. Comentariu scris de Mario Popa
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 11:10 am

  Aia cu 1500, 2000, 5000, 10000 euro net/brut, ii intreb de unde sa fie platiti acei bani? Merci de raspunsuri!

  • Comentariu scris de stelian
   Publicat la data de 27.11.2013, ora 11:42 am

   La cat se fura din sistemul de sanatate medicii pot fi platiti decent. Dar daca nu avem justitie nu avem nici medicina , invatamant si alte alea.

 48. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 12:27 pm

  Eu cred ca medicii care ajung sa isi practice meseria, nu doar sa termine facultatea apoi sa se apuce de management/vanzari/alte afaceri, stiu de la inceput ca nu te imbogatesti din medicina. DAR e normal sa li se asigure un trai decent in conditiile in care tin vietile noastre in maini. Nicaieri medicii nu sunt in varful piramidei salariale, dar nu se pune problema de subzistenta.
  Probabil ca 1000 de euro pentru Romania ar fi un bun inceput. Apoi, pe masura ce tara s-ar mai redresa economic, ar putea creste mai mult.

  • Comentariu scris de Gabriela
   Publicat la data de 26.11.2013, ora 2:38 pm

   Ba pardon, in SUA medicii sunt salarizati in varful piramidei sociale: ca profesie, nu ca functie, sunt de departe cei mai bine platiti, dar si aici exista o ierarhie in functie de specialitate. Nu sunt “bugetari” la stat, doar cei ce lucreaza pentru veteranii de razboi, rezervatii de indieni si probabil “inner city”, sunt platiti din fonduri federale. Scoala de medicina e cea mai costisitoare din SUA si evident din lume, absolventii ei raman cu datorii uriase dupa absolvire ce le ia timp indelungat sa-si plateasca imprumuturile finaciare. Este extrem de greu sa fii admis la medicina in SUA atat la stat cat si la privat si este greu de absolvit cu brio. SUA are cea mai buna scoala de medicina din lume si cel mai bun rezidentiat din lume, nu exista grad de comparatie. La fel si medicina americana este de varf, cercetarea in medicina este in top in lume. SUA aloca circa 18% din PIB pentru sanatate si cu toate astea costurile actului medical sunt cel putin duble fata de orice alta tara dezvoltata din lume: Europa de Vest, Canada, Japonia, Australia etc.
   Si 2000 Euro ar fi putin pentru un medic specialist in Romania. De ce aceleasi salarii ca si judecatorii in Romania, atat timp cat sunt competenti, eficienti si se comporta civilizat cu pacientii? Si desigur salariu diferentiat in functie de specialitate. Si de ce nu minimum 1000 dolari pentru medicii rezidenti salariu pe luna, incluzand garzile obligatorii, daca 1000 euro salariu pe luna vi se pare prea mult?
   E o rusine ca Romania nu aloca cel putin 6% din PIB pentru sanatate. Si tot o rusine ca exista putini contribuabili la asigurarile de sanatate si ca circa 14 milioane nu platesc deloc niciun fel de asigurare dar beneficiaza de serviciile ei.

 49. Comentariu scris de Aurel
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 12:30 pm

  1.) minim 1000 de euro
  2.) nepasare

 50. Comentariu scris de gheorghe
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 12:32 pm

  u este nici o legatura intre salariul sau si ceea ce eu vreau sa ii dau!
  Nici nu ma intereseaza cat castiga si nu de “mila” ii dau (daca asa vreau0 si nici de “frica” – altfel spus, nu “incape” conditionarea prestatiei de banii care ii dau.
  Statului ii “sta in gat” ca circula bani fara sa-si ia partea.
  Si cand zic Statul zic de fapt – NIMIC, colo…. o gasca de masoni, atei, sectanti si alti rataciti care fac figuratie medie in timp ce fura cu ambele maini avand si biciul si pistolul in mana.
  Medicului – sa nu uitam, este cel care iti face bine! – ai dori sa-i oferi prietenia ta dar nu se poate in fapt, si el este doar un om…
  Daca nu pot sa invit la mine pe binefacator, nu pot sa ies cu el la restaurant, cu familiile si sa celebrez… ei bine, ii ofer doar ca sa se simta [mai] bine.
  “Ratacitii” din Apus co-construiesc “realitati”…. scientologice, psihedelice si noi nu putem sa traim pur si simplu!
  Este o pista falsa alaturarea salariu-plic, opinie indusa otravit pentru deturnarea atentiei de la fondul problemei – desconsiderarea prin invidie si ura a adevaratilor binefacatori (materiali) din tara care sint MEDICII! [desigur, lucrand cu Asistentii, Asistentele)
  Salariul sau (al medicului de la stat) trebuie sa fie in aceeasi proportie cu cel din aceasta nenorocita de UE:
  - sa respecte cota [media ponderata] bugetara alocata per medic in UE
  - si sa pastreze raportul dintre salariu [medic in UE] si costul real al vietii [in cazul de fata, "viata" din Romania.
  Din jocul financiar international si politica statului secular/ateu aceeasi "munca" este platita diferit, nu cu 5-10% ci de 2, 3, 5 si mai multe ori.
  Manevrele internationaliste isi ating scopul - natiunea se divizeaza in neo-clasele de tip marxist, dictonul Roman "divide et impera" da roade mai bine decat acum 2000 de ani!
  Statul foloseste priceperea medicilor ca sa "scoata ochii" prostimii de cata grija are el de bunastarea populatiei... asa ca nu ii plateste pentru vorbe si hartii ci pentru STIINTA APLICATA, cu effect imediat asupra celor care "tin in spate" statul.
  Ce masina isi cumpara un Medic, ce casa ori ce bani "invarte" nu este relevant - el nu ne face lista cu anii in care a platiti financiar si cu timpul si renuntarile sale pentru a fi capabil sa aduca alinare si chiar vindecare oamenilor, cello vii si nu institutiilor care nu au viata.
  Un profesionist din gama distractiilor (inutile, cum sunt atatea competitii , de regula sportive ori pseudo-artistice unde nu trebuie multa carte si banii incep sa "curga" din frageda pruncie....) - deci o asa vedeta are 15-20 de ani de - eventuala - activitate si face "milioane".
  Un medic invata peste 20 de ani si de fiecare data da toata priceperea sa faca omul bine, sa-l ajute sa se insanatoseasca.
  Are - poate - 25-30 de ani de activitate in fata, dublu (sa zicem) fata de o "vedeta' si mai putin (cu 30-40%) decat un salariat "mediu"
  Vedeta nu "da" nimic - te ajuta sa pierzi timpul..(sport, film si seriale..., divertisment) cat sa nu bagi de seama ce fel esti furat de Stat, cu tot cu ...Pamantul de sub tine!
  Medicul este acuzat ca vrea sa "respire", si sa vina refacut si cu cat mai puitne griji SA NE FACA [mai] BINE si ce primeste?
  Injuraturi de la beneficiarul direct (pacientul) si catuse de la beneficiarul indirect (Statul).
  Ma si mir ca mai stau in Romania medicii – nu-I nevoie sa fie batjocoriti sub “judecata” banului, poate fi desfiintat complet sistemul de stat.
  Asa cum s-au daruit prin drgostea de oameni si devotamentul fata de profesie, asa vor dainui in randul natiei, cu atat cat va fi posibil.
  Insa vor fi numarati pe degete, nu putem pretinde sa aiba toti vocatia de martiri si in nici un caz slujirea pacientilor nu este slugareala dobitoacelor.

 51. Comentariu scris de aki
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 12:37 pm

  un salariu decent pentru un medic in romania este de 1500 de cel putin 1500 de euro..
  problema este ca nu exista resurse pentru un asemenea salariu, nu la Stat…
  Din acest punct de vedere Statul este o institutie in pierdere, deoarece isi pierde investitia(7 ani de facultate gratuita pentru formarea unui medic, cu tot cu rezidentiat.. nu stiu sigur daca ce am spus mai sus e corect..dpdv al gratuitatii)..
  Deci, are cineva o solutie pentru aceasta dilema? Da, stim ca nu toti medicii au 1000 de euro pe biletel, sau 2000 sau 4000 ca in alte tari..dar nici in alte tari nu sunt aceleasi conditii ca aici.. nici nu situ exact ce slarii au medicii in sistemul nostru.. pana acum ma auzit ca rezidentii au 150 euro(o rusine pentru orice tara din UE)
  Consider ca salarizarea unui medic trebuie sa fie la nivelul unui parlamentar, sau a unui judecator: atat de buna incat sa nu le pese de nimic altceva decat de munca si calitatea muncii lor(nu ca la parlamentari sau judecatori ar avea vreun efect)..
  Cum se realizeaza aceasta grila de salarizare a medicilor? din ce fonduri se face rost de salarii pentru medici? in oprinia mea problema e la aceasta sursa si la cei care o administreaza(dpdv al administrarii ei)..

 52. Comentariu scris de mircea
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 1:44 pm

  In primul rand trebuie sa plecam de la premisa ca medicina este o profesie liberala si daca este o profesie liberala nu are de ce sa fie salarizata,nu are de ce sa fie bugetata.
  Serviciile medicale au un cost si un pret de vanzare.Echilibrul,pretul de vanzare sau mai bine spus pretul pe care fiecare asigurat este dispus sa-l plateasca pentru a beneficia de serviciile medicale trebuie sa rezulte dintr-o competitie si relatie contractuala intre prestatori(medici) si beneficiari(pacienti,viitori pacienti).
  Vad o risipa fara margini,pe care numai un sistem socialist o poate face,in a plati salarii pentru o pleiada de medici din spitalele publice care lucreaza maxim 2-3 ore pe zi.
  Suntem prea saraci ca sa ne permitem un sistem “ideal”ca si in tarile dezvoltate iar resursele limitate,saracacioase ale acestei tari nu trebuie risipite intr-un mod egalitarist pentru toti medicii.Trebuie realizat cadrul legislativ corect in care fiecare medic si unitate sanitara sa fie platita dupa munca depusa,dupa numarul de pacienti tratati, iar cei care taie frunze la caini sa dispara.
  Banii alocati sanatatii provin din economia reala,din PIB-ul tarii,iar acesta este de 3 ori mai mic decat cel din tarile vestice asa ca nu vom putea aloca tot bugetul de stat(217 mld.lei)sanatatii.

 53. Comentariu scris de Eins
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 2:39 pm

  Primul pas in rezolvarea acestei situatii il reprezinta spargerea monopolului Case Nationale de Asigurari de Sanatate. In momentul doi, fiecare asigurat va putea opta catre una din multele case de asigurari de sanatate. De aici se incepe diversificare serviciilor platite de casele de asigurari. Se pot introduce si asigurari suplimentare de sanatate, pentru cine vrea si poate mai mult.
  Al doilea pas il reprezinta introducerea de standarde clare de calitate a actului medical. In momentul doi vor da faliment 70% din spitalele de stat, sau se vor reorganiza. Si asta este bine.
  Din 1 si 2 rezulta, prin mecanismul fortelor de piata, servicii mai bune catre pacienti si salarii mai mari pentru medici.
  Matematic.

 54. Comentariu scris de popescu
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 2:43 pm

  eu-functionar public, am 2 licente univ. matematica si informatica, 37 ani vechime, sotia , prof liceu fizica si chimie, 33 ani vechime, grad 1 categ 1= 1700 lei+ 1800 lei eu deci <800 euro. medicii rezidenti daca nu au 3000 lei/luna vor primi bursa 150 euro deci cam 3700 lei + plicul+ garzi+….
  e corect??????

 55. Comentariu scris de Cristina Vlasceanu
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 4:20 pm

  Buna seara,

  Parerea mea este ca un salariu decent este de 2000 Euro. Pentru acei oameni care fac minuni, care salveaza sute de vieti cred ca si asa ar fi prea putin, dar macar onorabil. Si marii doctori de fapt nu cer spaga si oricum trateaza cu mare atentie fiecare caz. Si mai mult, mi se pare firesc ca in semn de recunostinta sa poti oferi fara teama o atentie medicului care de ex. ti-a salvat copilul, sau viata ta sau cuiva drag tie (nu bani).
  Cred ca nu multa lume intuieste conditiile in care medicii isi fac treaba, iar multi dintre ei chiar pun suflet in ceea ce fac.

  Deasemenea, pentru ca sunt “Stan patitul”, cred ca ar trebui sa si poti trage la raspundere pe medicul de specialitate care nu ti-a acordat atentia cuvenita si care la semne clinice clare ale unei boli sa iti spuna ca ti se trage de la varsta… (aveam 38 de ani cand un astfel de medic (profesor de altfel) nu a recunoscut o boala desi un medic de alta specialitate intuise ca aceea ar fi cauza, ca sa am confirmarea dupa 5 ani ca aveam exact boala despre care medicul de alta specialitate intuise, dar situatia deja se agravase si aparusera simptome neurologice severe). Sincer, eu nu cred ca acel profesor nu si-a dat silinta sa imi gaseasca diagnosticul din lipsa unui salariu decent (cu atat mai mult cu cat am fost in privat si nu doar o data, ci am revenit la control).

 56. Comentariu scris de Stefan RADOVEANU GENEVE
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:01 pm

  Nu ati intelesnimic, tot ce stiti sa rezuma astfel , MULT, BUN si DEGEABA !!!

  Incercati sa schimbati mentalitatea, MUNCA si MERITUL, COMPETITIA !!!

  Mai pe inteles Medici si personalul paramedical sa fie retribuit in functie de prestatiile efectiv realizate, facturate, monitorizate de casele de asigurari si decontate analitic pe pacient, a vedea http://www.tarmed.ch !

  Din partea bugetului sa fie alocate fonduri pentru infrastructura si nu pentru salarii ! Salariile trebuie sa respecte o grila bine definita si inteleasa de patronat si sindicat.

  Cabinetele cu plata in numerar trebuie disfiintate si revenirea lor pe paita agreate de casele de asigurari de sanatate. Sistemul din Romania este feudal, iata ce se petrece la IASI, http://www.bzi.ro/cel-mai-scump-doctor-din-iasi-plata-se-face-numai-in-euro-403720 Iobagie totala !

 57. Comentariu scris de ics
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:08 pm

  din pacate premisa de la care porniti este gresita si neviabila. un mercurial al salarizarii fixat prin plebiscit, HG, lege parlamentara samd nu este viabil.

  putreziciune conceptului de medicina sociala pentru totzi de la noi consta in nerecunoasterea unui adevar simplu: actul medical COSTA, nu numai educatia medicilor, salariile ci si materialele si aparatura. la noi se platesc la costuri reale DOAR MEDICAMENTELE DATORITA LOBBYULUI INDUSTRIEI FARMA. restul e decontat la niste preturi aiurea stabilite de unvreun sfertodoct de la minister

  viabil este un sistem de decontare a SERVICIILOR MEDICALE BAZAT PE COSTURI REALISTE (drg sau manevre) pentru furnizori privatzi de stat sau comunitari (ai orasului, comunei samd) UNITAR SI CONCURENTIAL. apoi salariile si preturile vor evolua conform pietii. doar concurenta poate aduce cresterea calitatii si scaderea lor.

  problema e ca pentru a acoperii aceste costuri reale in romania trebuie sa plateasca TOTZI SI MULT MAI MULT asigurari de sanatate. ceea ce politicienii de sorginte socialista de la noi nu vor sa recunoasca.

  uitati-va la stoma care functioneaza in piata libera. bine mersi.

 58. Comentariu scris de florence
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 6:08 pm

  niciun salariu nu va fi suficient de mare! plicul va dainui forever!!

 59. Comentariu scris de stan
  Publicat la data de 26.11.2013, ora 9:07 pm

  O discutie care nu a rezolvat nimic. Doar ca am generat cu totii trafic pe acest site, spre bucuria admin-ului.
  Din punctul meu de vedere, atat timp cat sistemul de sanatate este bugetar, problema salariilor va dainui. Valabil pentru toate categoriile de bugetari (mai putin armata). Bugetul este asa cum este, an de an, insuficient, prost croit, permitand sifonarea banilor catre gangsteri. Desfiintarea asistentei medicale de stat si trecerea in intregime la privat, crearea unor fonduri de sanatate administrate privat, ar putea fi o cale de incercat. Dar nu cu plagiatorul la conducere, fara “ponta care”, fara adunatura din parlament..
  Spaga (sau plata informala, cum i se spune mai nou) nu va disparea, iar factorii de decizie vor considera mereu ca medicii isi pot asigura singuri traiul, din plic. Asa cum profesorii se presupune ca traiesc din meditatii, politistii din spagi si relatii cu lumea interlopa etc.

 60. Comentariu scris de baba satului
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 1:40 am

  sunt de garda.in loc sa fim 4 de garda sunt singur.pe un sfert din liniile de garda de pe sectiile din spitalul de urgenta nu sunt medici.acum am terminat si eu de mancat un snitel -adica masa de pranz.cam ce salariu ar trebui sa am.ps:nu vreau si nu accept plicuri.

  • Comentariu scris de stelian
   Publicat la data de 27.11.2013, ora 11:39 am

   Cred ca Romania isi permite sa dea medicilor salarii decente . Intre o mie de euro si 3 mii de euro in functie de vechime , performanta si rezultate mi se pare decent pt. tara asta .

 61. Comentariu scris de Ainara
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 9:26 am

  In Olanda asigurarea obligatorie este in jur de 100 de Euro. Cuvantul spaga nu exista.
  http://www.cotidianul.ro/olanda-gradina-raiului-asigurarilor-de-sanatate-163460/

 62. Comentariu scris de Alexandru Jecu
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 9:38 am

  Nu este suficient sa-mi dau cu parerea, trebuie sa si particip la decizie.Cata vreme , in tara asta, cativa dobitoci si derbedei vor hotari in numele intregii populatii, vom avea parte numai si numai de aberatii, saracie, risipa si hotie.

 63. Comentariu scris de stelian
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 11:36 am

  Ar trebui sa aiba salarii intre 1000 si 3000 de euro . Dar daca v-a fi prins ca ia spaga , chiar si o floare, atunci ar trebui sa i se ridice pe viata dreptul la practica.

 64. Comentariu scris de stelian
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 11:44 am

  La noi in tara coruptia este maxima . Medicii nu vor fi platiti decent daca nu se va privatiza total sistemul medical. Atunci asiguratorii vor plati atat cat costa un act medical.

 65. Comentariu scris de Mihai Popesu
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 1:47 pm

  Eu as plati un medic in felul urmator:

  Imediat ce termina cei 6 ani de facultate:

  a) 1,5 x salariul mediu pe economie (3.300 lei brut/luna =750 Euro) daca se angajeaza prin concurs intr-o unitate medicala de stat de elita. Si as face in Romania aproximativ 70 de unitati medicale de elita.

  b) salariul mediu pe economie (2.200 lei brut.luna = 500 de Euro) daca se angajeaza in celelalte unitati medicale cu exceptia celor de la punctul a)

  Dupa 5 ani de experienta:

  c) medicului din unitatile de elita i-as oferi 3 x salariul mediu pe economie (6.600 lei brut/luna = 1.500 Euro brut/luna)

  d) medicului din celelalte unitati medicale de stat: 2 x salariul mediu brut pe economie (4,400 lei brut/luna = 1.000 Euro brut/luna)

  Dupa 10 ani de experienta:

  e) 5 x salariul mediu brut pe economie (11.000 lei brut/luna = 2.500 Euro brut/luna)

  f) 3,5 x salariul mediu brut pe economie (7.700 lei brut/luna = 1.750 Euro brut/luna)

  Dupa 15-20 de ani de experienta nu mai mai pronunt :)

  Sunt importante urmatoarele aspecte:

  - dupa cum observati, chiar daca am plati un medic cu de 5 ori salariul mediu pe economie, suma obtinuta nu este chiar foarte mare comparativ cu “pretentiile” oamenilor din Romania. Ar fi 2.500 Euro brut sau aproximativ 1.700 Euro net.

  - este necesar sa ne raportam la salariul mediu din tara. Ca salariul unui medic este 100 de lei pe luna sau 30,000 lei pe luna, nu este relevant. Este mai important cat castiga el comparativ cu celelalte categorii sociale, ce isi permite el sa cumpere de banii respectivi in tara lui. Poate sa castige salariu numai 100 de lei daca salariul unui politist de la circulatie e de numai 25 de lei iar al unui frizer de 15 lei. Toate preturile s-ar forma in consecinta, ar fi mult mai mici decat astazi. Cu salariul de 100 de lei lunar ar putea sa zugraveasca 2 apartamente. Cu salariu de astazi, are nevoie sa lucreze 1 an ca sa zugraveasca un apartament.
  Problema acum nu este ca un medic tanar castiga 1.200 de lei brut, ci faptul ca nivelul lui salarial este de 2 ori mai mic decat al unui politist fara multa scoala, de 3-4 ori mai mic decat al unui taximetrist din Bucuresti, de 7 ori mai mic decat al unui zugrav pe cont propriu, de 10 ori mai mic decat al unui proprietar de butic de cartier de 25 de metri patrati. Raportul puterii de cumparare este invers decat intr-o societate normala.

  - un salariu de 5 ori mai mare decat media din tara cred ca incepe sa fie decent, chiar foarte bun. Totusi, in Romania “pretentiile” multora sunt mult mai mari de atat. Dar daca ne uitam la Germania sau Franta, platesc ei medicii cu de 20 de ori salariul mediu pe economie?? Trebuie sa fie o balanta a decentei si a bunului simt.

  - In Romania “pretentiile” sunt foarte mari pentru ca avem o scara de valori stricata, bolnava. Oamenii vor si chiar cumpara bunuri si servicii pe care un neamt cu acelasi rang social nu le cumpara. Si atunci, este normal ca romanii simt ca nu le ajung banii. Stiu secretare din firme cu 20 de angajati sau jurnaliste absolvente de Spiru Haret cu 2 ani experienta in munca ce deja au fost la shppping in Dubai, in vacanta la Barcelona, la Paris. Nu imi este clar cum isi permit, dar isi permit, iar apoi povestesc la toata lumea. Un medic tanar sau un alt tanar educat cu alta profesie afla asemenea povesti din stanga si din dreapta, si crede ca un salariu decent ar trebui sa iti permita sa cumperi si vacante in Dubai, si TV 3D si telefon de 4,000 de lei si masini si multe alte lucruri. Ispitele sunt multe si pretentiile cam rupte de realitate.

  Referitor la mita, aceasta nu o sa dispara de la medicii din Romania, indiferent daca le dai 10,000 Euro pe luna. Asta este caracterul oamenilor. nu renunta decat daca pui LEGEA pe ei si dai cu infractorii de pamant la modul cel mai brutal. Nici un nivel de salariu nu justifica sa iei mita!

  Prea multi medici din Romania au probleme de caracter. Am fost la un spital de stat pentru o consultatie. De la prima vizita, doctorita (careia i-am dat 100 de lei sa vorbesc cu ea 15 minute) mi-a spus ca cel mai bine este sa merg sa ma tratez la un cabinet privat al unei prietene de-a ei. Am ascultat-o, am mers la cabinelul privat de 3 ori. Prima data m-a costat 320 lei (160 consultatia si 160 lei niste teste facute pe loc). A doua si a treia oara m-a costat cate 160 de lei o consultatie de aproximativ 10 minute. Nici dupa a treia consultatie nu mi-a dat NICI UN FEL de tratament, nu mi-a spus clar ce problema am. Mi-a spus sa vin la o a patra consultatie peste o luna. I-am dat 640 de lei pentru povesti. Evident ca nu m-am mai dus, nu am mai avut incredere sa caut nici alt medic, si am ramas de peste un an cu problema nerezolvata. Clinica privata este intr-o zona foarte buna din Bucuresti.

  Cu cat vreti sa platiti astfel de oameni?? I-am dat 160 de lei pe 10 minute si tot nu i-a pasat de mine. Nu este problema de bani. Oamenii astia se gandesc la milioane de Euro, la case de vacanta in Hawaii, nu mai au legatura cu realitatea si cu nevoile oamenilor!

  Sincer, i-as da acum 2,000 de lei unui doctor serios sa stau de vorba cu el 1 ora si sa ma consulte. Dar unde sa gasesc asa ceva in Romania?? Unde? Ca de peste un an la asta ma gandesc.

  Intentia mea acum este sa merg in primavara la o clinica din Viena.

 66. Comentariu scris de Filip
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 7:12 pm

  Oricat de mare ar avea salariul, in Ro, medicul nu-si va face datoria. S-a obisnuit cu spaga, care ajunge si la cateva sute de milioane pe luna. Orict ii dai in plic tot nu este multumit…..In spital….esti lasat sa mori daca nu dai spaga. Pacat…nu au nici un pic de compasiune pt bolnavi, sunt ca niste bisnitari. Viata sau dreptul la viata se negociaza ca la tarabele din piatza.
  Eu mai mult de 2000EURO nu le-as da si in momentul cand i-as prinde ca iau spaga i-as sanctiona drastic!

 67. Comentariu scris de Filip
  Publicat la data de 27.11.2013, ora 7:14 pm

  Si inca ceva….Ai analizeel proaste, ai ceva…te duci la 10 medici, fiecare da din umeri si iti zice…ca poate este…asta sau asta…Medicii nu mai stiu sa puna diagnosticul corect sau poate nu mai vor.
  Nu mai avem profesionisti in RO!

 68. Comentariu scris de Dana
  Publicat la data de 28.11.2013, ora 4:24 pm

  Nu cred ca e o problema rezolvabila in urmatorii 20 de ani – majoritatea celor care comenteaza nu-si pun problema uzurii unui doctor pe timpul consultatiilor, necesitatii ca in timpul unei consultatii doctorul sa se poata concentra pe pacient (si nu pe “de unde iau bani sa-mi platesc … mincarea, cartile copiilor … haine … intretinere … etc. etc.”) – nimeni nu-si pune problema ce efort trebuie sa depuna un doctor ca sa fie la curent cu evolutiile din medicina … ca are nevoie de relaxare in timpul liber – da, pentru ca sa poata avea grija in conditii optime de pacientii sai. Ei, atita vreme cit nimeni nu intelege ca serviciul medical e altceva decit o marfa cu niste caracteristici standard precum – masina, caldura, pantofii, banca, benzina, hotelul … doctorii vor fi prost platiti iar fiecare, cind ajunge pacient, va intelege ca: asa nu e bine!!!

 69. Comentariu scris de Porcul Prietenos
  Publicat la data de 19.1.2014, ora 5:58 pm

  1500 euro pe luna? Eu zic ca mai intai sa dea dovada de competenta, si apoi sa ceara bani? Cat i-ati da la niste doctori din Constanta care nu au reusit sa vada ca maica-mea are pietre la fiere mai mari de1,5 cm, si au lasat-o sa moara cu zile? Ce competente au doctorii de la Spitalul Judetean Constanta, de la Urgente, care i-au zis maica-mii ca are inceput de diabet, hepatita si inca vreo doua boli, cand ea vomita de la pietre la fiere? Orice doctor competent stie ca pietrele la fiere mai mari de 3 mm se vad la ecograf. Cum poti sa zici ca doctor ca un om face brusc, in cateva ore hepatita, diabet etc etc, cand era perfect sanatoasa cu cateva luni inainte cand si-a facut toate analizele, si sa nu fi in stare sa vezi cu ditamai ecograful de la parterul spitalului ca de fapt are niste banale pietre la fiere? Sincer? Le-as da testare ca la bac, la toti doctorii, si care nu ar lua, nu l-as da afara, mai intai l-as bate cu pietre si i-as confisca averile facute din spaga pe incompetenta. Sunt doctori care sustin ca 50% din doctorii/asistente de la Sp. Judetean CTA nu au nici macar cunostiintele de anatomie de baza. Eu am intrebat ceva de baza si doar 1 doctor a stiut, iar 1 doctor si 4 asistente veterane de acolo se uitau ca curca-n lemne.

 70. Comentariu scris de Dana
  Publicat la data de 20.1.2014, ora 1:01 pm

  sa punem invers problema: daca esti bolnav, citi bani crezi ca ar trebui sa primeasca cel/ cei care reusesc sa te faca bine?!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !