VIDEO INTERVIU Dereglarile hormonale la copii. Dr. Anca Hoisescu, medic endocrinolog, a discutat online cu cititorii

Dr. Anca Hoisescu/ Foto: HotNews.ro

Care sunt cele mai frecvente afectiuni hormonale la copii si adolescenti? Cum se depisteaza? Se pot preveni? Care este varsta cea mai sensibila, atat la fete, cat si la baieti? Cum se trateaza? Ce semne trebuie sa urmareasca parintii? Dr. Anca Roxana Hoisescu, medic specialist endocrinolog, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video.

Dr. Anca Hoisescu este medic specialist endocrinologie la Centrul Medical MedLife Victoriei.

Fragmente din interviu:

 • Cele mai frecvente motive de prezentare la medicul endocrinolog sunt: obezitatea; hipotrofia staturalam – totusi trebuie eliminate probleme pediatrice inainte de a veni la endocrinolog; debutul pubertatii, care pare ca se intampla din ce in ce mai devreme.
 • In mod normal, ar trebui sa se intample la fetite dupa 8 ani si la baietei dupa 9 ani.
 • Primele semne: la fetite sunt dezvoltarea sanului si de asemenea, nu intotdeauna observat, saltul de crestere. Un copil are un ritm de crestere normal de 4-8 cm pe an, iar prepubertar fetitele isi accelereaza ritmul de crestere si se depaseste aceasta limita.
 • La baieti: volumul testicular care incepe sa creasca, ulterior ingrosarea vocii si dezvoltarea pilozitatii.
 • Parintii trebuie sa vada ca baietelul are testiculul coborat in scrot. La baieteii care sufera de criptorhidism, o afectiune destul de frecventa, se asteapta pana la varsta de maxim 1 an, ultimele recomandari sunt sa se intervina chiar de la 6 luni, altfel creste riscul de infertilitate la varsta adulta si de cancer testicular. Se poate interveni hormonal, facand o cura de 3-6 injectii cu gonadotrofina corionica, tratamentul nu are efecte adverse care sa puna in pericol viata copilului, si chiar daca nu se obtine coborarea completa, ajuta pentru interventia chirurgicala, care ar fi pasul 2.
 • Intre 2-4 ani trebuie masurat copilul, din 6 in 6 luni, pentru ca ritmul de crestere este foarte alert.
 • Cresterea in greutate este un factor care influenteaza debutul pubertatii. La fetite este un factor de risc pentru pubertate precoce pentru ca in tesutul adipos se aromatizeaza hormoni estrogeni si se declanseaza mai repede procesul, ceea ce nu este un avantaj, cu cat se intra mai repede in pubertate, cu atat se inchide cartilajul de crestere mai repede si ramane mai mica.
 • La baieti obezitatea intarzie debutul pubertar, care este in detrimentului hormonului de crestere si dezvoltarea testiculara.

Urmareste in intregime interviul video:

Articole similare:

 1. Diagnosticul si tratamentul bolilor osteoporotice si endocrine. Dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog, a discutat online cu cititorii
 2. VIDEO INTERVIU Dr. Armand Agache, medic primar ORL, a discutat online cu cititorii despre deviatia de sept: “Problemele apar inspre 50-60 de ani”
 3. VIDEO INTERVIU Cum ne revenim dupa sarbatori? Dr. Mariana Rosculete-Dinu, medic nutritionist, a discutat online cu cititorii
 4. VIDEO INTERVIU Dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a discutat online cu cititorii despre artroza

Tags: , , ,

152 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Popa Liana
  Publicat la data de 12.2.2013, ora 11:40 am

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca un copil diagnosticat cu deficit de hormoni de crestere la o varsta foarte frageda (4 ani) si care este sub tratament cu somatropinum, are vreo sansa sa nu mai trebuiasca sa i se administreze tratamentul inainte de varsta de 18 ani. De asemennea as dori sa stiu daca ar putea aparea efecte secundare in urma acestui tratament.

  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:06 pm

   Tratamentul cu hormon de crestere se continua pana la epuizarea rezervei de crestere, ca reper, pana atunci cand viteza de crestere va scadea pana la 2cm/an – ceea ce se poate intampla si inainte de varsta de 18 ani.
   Beneficiile tratamentului la pacientul diagnosticat cu deficit de hormon de crestere sunt multiple, dincolo de castigul statural, si e important ca tratamentul sa fie monitorizat din 6 in 6 luni. La incheierea tratamentului nu exista efecte secundare, si daca copilul tolereaza bine tratamenul, nu exista motive de ingrijorare.
   Studiile vechi exprimau o ingrijorare legata de riscul de tumori secundare sau leucemie, in special la fosti pacienti onocologici, dar in prezent se recomanda tratament cu hormon de crestere chiar si la copii cu acest tip de probleme, in cazul in care exista deficit documentat de hormon de crestere.

 2. Comentariu scris de Bogdan Radulescu
  Publicat la data de 12.2.2013, ora 12:36 pm

  Buna ziua !

  Va scriu in legatura cu o posibila problema hormonala la fetita mea, in varsta de exact 6 ani. Deja a schimbat 4 dinti, respectiv in zona pubiana a inceput…parul.
  Ca si inaltime…are 1.20. Si noi parintii, respectiv bunicii au peste 1.70. Sa fie oare unei dezvoltari precoce sau anomalii hormonale? Va multumesc anticipat!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:12 pm

   Intre varsta de 6 si 8 ani debuteaza adrenarha – exista o secretie redusa de hormoni sexuali sintetizati de glanda suparenala, care au ca expresie clinica aparitia pilozitatii pubiene sau axilare, a mirosului de transpiratie, fara a necesita tratament, ci doar urmarire. Fetita este inalta pentru varsta de 6 ani, dar talia depinde si de cea a parintilor – semnele pe care trebuie sa le urmariti sunt telarha-dezvoltarea sanilor si aparitia saltului de crestere -in mod normal copiii cresc cu 4-8cm/an, si o crestere de peste 8 cm/an poate indica pubertatea precoce – daca pilozitatea se accentueaza in timp scurt sau apar si alte semne de dezvoltare pubertara, ar trebui sa va prezentati la medicul endocrinolog.

 3. Comentariu scris de Mihaela
  Publicat la data de 12.2.2013, ora 12:47 pm

  Buna ziua.
  Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa urmez un tratament sau alte investigatii daca am urmatoarele valori la analize:TSH 3,28 mlU/l, FT4 1,3 ng/dl, Anti-TPO 3,7 AU/ml. La eco tiroidiana: tiroida usor neomogena, dimensiuni normale. Lob tiroidian drept se evidentiaza o formatiune de o,8 cm vascularizata.Precizez ca am 42 ani, 1,67 cm inaltime si 70 kg.
  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:16 pm

   Concluzia ecografiei pare sa fie ca aveti un nodul tiroidian-in aceasta situatie, probele functionale tiroidiene sunt de obicei normale, nu este indicat tratamentul, si formatiunea descrisa se urmareste ecografic la intervale de 6 luni. Au indicatie chirurgicala nodulii de peste 2 cm, sau cei de dimensiuni mai mici care prezinta anuminte caracteristici ecografice sugestive pentru un nodul malign- in acest caz, se indica de obicei si efectuarea punctiei tiroidiene. Ar fi utila si o determinare a calcitoninei plasmatice.

 4. Comentariu scris de Lili
  Publicat la data de 12.2.2013, ora 2:08 pm

  Buna ziua,
  Baietelul meu are 7 ani si 2 luni si are probleme cu punctele negre si citeva cosuri pe frunte si nas. Sunt acestea semne de pubertate precoce? Ce cauze ar putea avea si cum se trateaza?

  Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:20 pm

   Punctele negre si acneea sunt semne ale excesului de sebum, dar nu sunt sugestive pentru pubertate precoce – alaturi de halena axilara(mirosul de transpiratie) si aparitia pilozitatii pot fi indicatori ai productiei suprarenale de hormoni sexuali (adrenarha), care apare in mod normal la aceasta varsta. Nu necesita un tratament specific, va puteti adresa medicului dermatolog pentru recomandari privind tratamentul acneei

 5. Comentariu scris de Catalina Hapaianu
  Publicat la data de 12.2.2013, ora 3:39 pm

  Buna ziua,
  Baietelul meu de 8 ani si jumatate are o dereglare hormonala – pilozitatea pe spate ii destul de mare, si exista si in regiunea genitala…..de mic ii asa. Am facut investigatii si numa DHEA ii crescut in rest ii normal si ni s-a zis ca numai pe pilozitate exista afectarea.
  De ceva vreme a inceput sa transpire insa destul de tare la axila.Trebuie sa folosim ceva antiperspirant? incepe pubertatea mai repede? igiena si atat?

  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:27 pm

   Pilozitatea corporala nu este deteminata de hormoni- parul “hormonal” este cel din zona faciala-buza superioara, barbie, axilar si pubian. La varsta de 8 ani si jumatate este normal ca DHEA sa fie usor crescut – este marker-ul hormonal al adrenarhai, si traspiratia este un alt semn ca totul se desfasoara normal. Pubertatea debuteaza la baieti in mod normal dupa varsta de 9 ani, si primul semn este cresterea volumului testicular.

 6. Comentariu scris de Silvestru Timotei
  Publicat la data de 12.2.2013, ora 9:03 pm

  Buna ziua,
  Baietelului meu de 11 ani i s-au facut analizele de sange si au fost inregistrate urmatoarele valori pt TSH: 5.48 (octombrie 2012) si 5.77 (ianuarie 2013). In data de 1.02.2013, ecografia tiroidiana care a fost efectuata are ca concluzie: Parenchim tiroidian discret neomogen, discret hipoecogen. In data de 7.02.2012, alte analize au aratat valoarea AntiTPO de 10.4 si glicemia 81. Copilul nu prezinta nici un alt simptom de hipotiroidism. Credeti ca este necesar un eventual tratament hormonal?
  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:35 pm

   O valoare crescuta a TSH indica prezenta hipotiroidiei, dar la o crestere atat de mica, pacientul este de obicei asimptomatic- cu pretul unui TSH mai mare, tiroida produce de obicei o cantitate adecvata de hormon tiroidian. Una dintre cele mai frecvente cauze de hipotiroidie este tiroidita cronica, caracterizata de valori crescute ale ATPO si AcTG-de obicei exista o agregare familiala – o valoare de 10.4 a ATPO nu este tipica pt tiroidita-de obicei valorile sunt de ordinul sutelor, dar 5% din pacientii cu tiroidita au anticorpii negativi. Avand in vedere varsta copilului, faptul ca urmeaza perioada pubertara in care sunt necesare rezerve pentru saltul de crestere, as recomanda tratamentul cu o doza mica de hormon tiroidian pentru a obtine normalizarea TSH, eventual determinarea AcTg si monitorizareaTSH la 6 luni.

 7. Comentariu scris de Ruxandra Ciuca
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 9:00 am

  Buna ziua,
  Am un baietel de 6 ani si jumatate care are o inaltime de 1,06 m. Mananca normal, ia vitamine, face inot. Ar trebui sa ne adresam unui medic endocrinolog?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:45 pm

   Indicatia pentru consult endocrinologic este pentru copiii aflati la >-2DS fata de media pentru varsta si sex – fiul dumneavoastra se afla la -3DS-talia lui ar fi trebuit sa fie de aprox 120cm la 6 ani si jumatate. Valoare de -3DS ar trebui corectata si in functie de potentialul genetic – e important de stiut talia mamei, a tatalui, istoricul copilului si viteza de crestere – deficitul de hormon de crestere este destul de rar, si de prima intentie se exclude patologia pediatrica – boli cronice, sd de malabsorbtie, boala celiaca. Este indicat si un control endocrinologic, dar sunt foarte importante datele despre cum a evoluat pana acum – copiii trebuie sa fie masurati anual sau din 6 in 6 luni-daca nu exista date mai vechi, copilul se urmareste timp de 6 luni pentru a-i aprecia viteza de crestere.

 8. Comentariu scris de Georgiana
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 9:21 am

  Buna ziua,

  Am 25 de ani acum, dar la varsta de 17 ani am avut un chist ovarian de 2,5 cm pe care l-am tratat cu Diane 35 timp de 3 luni. Am fost la control si imi trecuse, asa ca am incetat sa mai iau pastilele. Dupa tratament au inceput sa imi creasca fire de par in jurul mameloanelor. Anul trecut in primavara am fost la un control la endocrinologie pentru ca in timp luasem cam mult in greutate si m-am gandit sa nu am vreo problema cu tiroida. Am facut analizele necesare, iar valoarea TSH era foarte putin ridicata (nu mai stiu exact cat, doar ca, de exemplu, daca trebuia sa fie maxim 4, 020 am avut valoarea de 4.022) anticorpii fiind in limite normale, la fel si cealalta analiza, (nu mai stiu cum se numeste). Doamna doctor mi-a spus ca nu are rost sa imi dea nici un fel de tratament , iar firele respective sa le elimin pe cale cosmetica. Am facut cum a spus doamna doctor, dar dupa ce le-am smuls s-au indesit si cresc mai lungi. De la ce poate fii? Ce ar trebui sa fac?

  Stiu ca aceasta discutie este despre cu totul alt subiect decat cel abordat de mine, dar m-am gandit ca, daca va intreb nu am ce pierde.

  Va multumesc!

  P.S. Faceti o treaba minunata cu aceste video interviuri. Felicitari!!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:49 pm

   Ar fi indicat sa repetati un TSH si un freeT4 peste 6 luni, cu rezerva ca cresterea in greutate de obicei nu e cauzata de hipotiroidie
   Legat de piloztatea aceentuata, ar fi indicate cateva analize hormonale-testosteron total, SHBG, 17OHprogesteron, glicemie, insulina si o ecografie transvaginala pentru a exclude diagnosticul de sindrom de ovarpolichistic.

 9. Comentariu scris de Roxana
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 10:03 am

  Buna ziua,
  Fetita mea are 5 ani si jumatate si are o pilozitate excesiva pe picioare si spate.
  Nu am facut pana acum nici un fel de investigatii in acest sens. E cazul sa ne ingrijoram sau este posibil/probabil sa se reduca la pubertate?

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:10 pm

   Pilozitatea localizata la nivelui toracelui posterior si membrelor nu este influentata de hormoni si nu necesita investigatii sau tratament. E greu de spus ce se va intampla la pubertate, dar va avea cu siguranta multe optiuni cosmetice daca problema nu se amelioreaza.

 10. Comentariu scris de Luminita Oprea
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 10:12 am

  Buna ziua.
  Am 44 de ani si am tiroidita cronica autoimuna.
  Va rog sa imi spuneti daca aceasta boala o poate mosteni si baiatul meu
  care varsta de 13 ani ?(corpul lui prezintamodificarile corespunzatoare pubertatii :par in zona pubiana, usoare umflaturi ale sanilor, etc)
  Ar trebui sa ii fac analize hormonale specifice tiroidei inca de la aceasta varsta ?
  Va multumesc pentru raspuns si va doresc multa sanatate.
  Luminita

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:53 pm

   Tiroidita autoimuna se poate mosteni, dar distributia pe sexe este net “in favoarea” femeilor -7:1. II puteti doza un TSH si ATPO si la aceasta varsta, fara sa fie o urgenta, cat timp este asimptomatic.

 11. Comentariu scris de Rosa
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 10:19 am

  va multumesc ptr. aceasta oportunitate
  Fetita mea are aproape 9 ani si are pe corp firisoarele de par destul de lungi. Asta desi podoaba capilara este putina si fina.
  Ce investigatii ar trebui sa facem?
  va multumim!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:59 pm

   Zonele hormono-dependente in ceea ce priveste pilozitatea sunt buza superioara, barbia, axila, zona periareolara si zona pubiana- pilozitatea localizata la nivelul toracelui sau membrelor este independenta de hormoni si nu necesita investigatii sau tratament.
   Este la varsta la care ar trebui sa ne asteptam la debutul pubertatii- cat timp are un ritm de crestere normal si o dezvoltare pubertara corespunzatoare, nu exista motive de ingrijorare.

 12. Comentariu scris de Miky
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 10:55 am

  Buna ziua,

  Sunt mama unei fetite de 11 ani si jumatate. Recent, i-a venit ciclul: pentru prima oara acum o luna, apoi normal, la 26 zile a doua oara. Intre cele doua perioade mi-a descris ca a avut fenomene pe care le-as cataloga drept bufeuri: transpiratii bruste si apoi frig. Este un fenomen normal? Se va regla in timp? Ar trebui sa merg la doctor cu ea daca se mai repeta?

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:04 pm

   Nu este un fenomen frecvent sau obisnuit, dar primii 2 ani de la menarha sunt de obicei relativ “atipici”-e o perioada de maturare a axului gonadic in care inclusiv tulburarile de ciclu sunt frecvente si de obicei, tranzitorii. Din punct de vedere endocrinologic, nu sunt motive de ingrijorare in acest moment.

 13. Comentariu scris de roxana
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 11:39 am

  buna ziua,
  urmez tratamentul cu eutyrox 50 de aproape 2 ani de zile, in acelasi timp administrez si mercilon, ca anticonceptional, dar si fara de care nu as avea menstra regulata. am 34 de ani, vreau sa va intreb pana la ce varsta pot lua mercilon fara efecte adverse, tinand cont ca sunt pe tratament cu eutyrox pe viata? exista si tratament alternativ pentru menstra regulata in aceste conditii? multumesc anticipat.

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:13 pm

   Tratamentul cu Euthyrox nu interfera cu absolut nimic altceva, se recomanda doar monitorizarea prin TSH din 6 in 6 luni, dar recomandarea clasica este ca tratamentul cu contraceptive orale sa se incheie la varsta de 35 ani. In mod normal ar trebui sa aveti menstre regulate la intreruperea tratamentului cu Mercilon, daca acest lucru nu se intampla, ar trebui efectuate cateva investigatii.

 14. Comentariu scris de LIVEVIDEO TEXT Dereglarile hormonale la copii. Dr. Anca Hoisescu, medic endocrinolog, discuta online cu cititorii | Ziare net - Stiri din presa
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:05 pm

  [...] Intra pe MedLive.ro pentru a adresa intrebari medicului [...]

 15. Comentariu scris de ion ela
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 12:29 pm

  BUNA ZIUA!
  VA ROG DIN SUFLET SA IMI SPUNETI PENTRU COPILA MEA,CARE ARE 20 DE ANI SI I-A IESIT CA ANALIZA-
  A.T.P.O-170
  ACEASTA ANALIZA TREBUIA, SA FIE NORMALA, IN JUR DE 5…
  VA ROG DIN SUFLET SA IMI SPUNETI CE POATE FI SI CE TRATAMENT TREBUIE SA IA!
  MULTUMESC DIN SUFLET!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:17 pm

   Fiica dumneavoastra are probabil tiroidita autoimuna – valoarea ATPO in sine nu este importanta-doar sustine diagnosticul, si nu trebuie repetata – e nesemnificativ daca va creste sau va scadea – un pacient cu ATPO 800 nu este mai grav bolnav decat unul cu ATPO 100 -e necesara monitorizarea functiei tiroidiene prin TSH din 6 in 6 luni (si la primul test de sarcina pozitiv) si ecografie tiroidiana anual -cat timp TSH-ul ramane normal, nu necesita tratament.

 16. Comentariu scris de marius b
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:03 pm

  sarut mana. baiatul nostru are 13 ani si aprox. 180 cm. la picior poarta marimea 46. eu am 188 cm inaltime, iar mama lui 160cm… tatal meu avea 180cm…poate ca este relevant de vreu an acuza o eruptie de licheni zoniformi pe coaste- stanga spre spate. inaltimea este normala? sau eruptia are legatura cu cresterea lui? va multumesc.va doresc sanatate.

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:25 pm

   Talia tinta genetic a fiului dvs este de 180.5cm, +/-5cm, iar varsta de 13-14 ani este varsta la care are loc de obicei saltul de crestere pubertar la baieti -e o perioada in care ei castiga pana la 30cm in decurs de 3 ani – talia finala depinde de debutul pubertar, de mostenirea genetica, si daca vreti sa stiti cam cat mai are de crescut, ar fi utila o radiografie de pumn pentru varta osoasa. Eruptia nu are nici o legatura cu talia lui, este intr-adevar un copil foarte inalt pentru varsta lui, dar asta depinde si de momentul cand a inceput sa se inalte si de istoricul lui legat de crestere.
   Exista si cateva sindroame (rare) care asociaza talia inalta, dar istoricul lui este cel mai important.

 17. Comentariu scris de george
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:03 pm

  buna ziua.
  ma numesc george si am 14 ani.
  as vrea sa stiu daca dezvoltarea organelor genitale e normala la varsta asta si daca dereglarile hormonale pot avea un efect nedorit. penisul meu masoara 19cm si nu stiu daca e in limitele normale pentru varsta mea.

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:29 pm

   Volumul testicular se coreleaza cu stadiul pubertar-la finalul pubertatii-volumul testicular normal este de 15-20ml, iar dezvoltarea organelor genitale externe debuteaza la un an de la cresterea initala in volum a testicului (de la 2 la 4 ml) si este in limite normale.

 18. Comentariu scris de Geta
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:18 pm

  Fetita mea de 14 ani si 7 luni are un ciclu extrem de neregulat. Vine la 3-4 luni. Menarha a aparut la 13 ani. Primele 2-3 au fost foarte abundente si indelungate (2 saptamani). Intre timp, a luat mult in greutate, avand o pofta nestavilita de dulciuri. De asemenea, odata cu aparitia sezonului rece, imunitatea a devenit foarte scazuta (face amigdalite purulente si viroze de 2 ori pe luna). Are si o stare accentuata de nervozitate si revolta. Ar putea fi o problema endocrinologica? Sunt necesare investigatii in acest moment?

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:37 pm

   In primii 2 ani de la menarha, ciclul menstrual poate fi extrem de neregulat fara a semnaliza o problema endocrinologica – pe de alta parte, faptul ca este supraponderala este un factor care poate favoriza persistenta acestor tulburari si dupa trecerea celor 2 ani in care nu ne ingrijoram. Pubertatea se realizeaza cu consum energetic – e oarecum de inteles pofta de dulce, dar trebuie controlata si singura indicatie momentan ar fi sa-i restrictionati aportul alimentar pana ajunge la o greutate normala, moment care e de asteptat ca si menstrele sa vina lunar. Daca tulburarile persista, e necesar si un consult endocrinologic, cu rezerva ca pentru nervozitatea si revolta adolescentilor nu cred a gasit cineva vreun tratament inca:) Imunitatea in sezonul rece nu este influentata de puberate.

 19. Comentariu scris de Iulia Rosca
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 1:41 pm

  Intalnirea online s-a incheiat. Puteti adresa in continuare intrebari medicului, care va raspunde in functie de disponibilitate. Va multumim.
  Redactia MedLive

  • Comentariu scris de Gina Chirita
   Publicat la data de 4.4.2013, ora 1:27 pm

   Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 7:15 pm
   Nepotelul dumneavoastra este sanatos, medicii au in general probleme cu copiii supraponderali, nu cu cei slabuti, iar ca talie, e in limite normale. Gradinita ramane un “factor precipitant” pentru nenumaratele raceli, dar este un moment de care toti parintii si copiii se vor lovi candva. Puteti cere indrumarea unui pediatru privind eventuale tratamente pentru stimularea imunitatii, dar in timp se va rezolva si problema aceasta.
   Din punctul meu de vedere, cat timp talia (inaltimea) este normala si ritmul de crestere corespunzator, tanarul nu are nici o problema, chiar daca vi l-ati fi dorit mai gras – trebuie monitorizata cresterea la 6 luni si e indicata suplimentarea de vitamina D, macar in sezonul rece, pe termen lung, pentru ca este singura vitamina mai degraba absenta decat prezenta in alimente.

   Raspunde
   ■ Comentariu scris de Gina Chirita
   Publicat la data de 14.2.2013, ora 2:06 pm
   Vigantoletten de 1000mg ia permanent , pentru ca a avut probleme de asimilare a vitaminei D.Fontanela i sa inchis cam greu ,ia facut injectii cu vitamina D si sa rezolvat.Are un pic coastele curbate.Mai poate sa devina rahitic din cauza ca nu se asimileaza D-ul?Calciul a fost bine mereu.
   Multumesc mult.

   Raspunde■ Comentariu scris de Gina Chirita
   Publicat la data de 3.4.2013, ora 2:37 pm
   Nu stiu cit de sanatos e nepotelul meu , ca a slabit si analiza la singe pentru glicemie e fff mare , adica 99 de unitati.Este uneori f nervos si face crize de isterie .A mai slabit dar a crescut in inaltime la 95cm.Suntem disperati sa nu faca diabet.

 20. Comentariu scris de Gina Chirita
  Publicat la data de 13.2.2013, ora 4:06 pm

  Am un nepotel de 2 ani si 8 luni care raceste la 2 saptamini si face tratament.Este slab ,are 12.600kg si 94cm.Mentionez ca maninca foarte bine diversificat , multe legume si fructe dar nu se ingrasa.Ce-i de facut , unde sa mergem sa fim siguri ca e un copil sanatos care raceste probabil ca are imunitatea scazuta. La gradi maninca putin dar mama lui ii recupereaza pina seara tot ce trebuia sa manince intr-o zi.
  Multumesc .

  • Comentariu scris de Corina
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 6:07 pm

   Domna Chirita,

   La 2 ani si 8 luni, nepotelul dvs. are o inaltime si greutate perfect normale. Puteti verifica in graficele World Health Organization privind dezvoltarea copiilor, insa cred ca nepotelul se incadreaza la 50% ca inaltime si 25-35% ca greutate. Ceea ce este perfect normal. Faptul ca raceste des este de asemenea normal, in primii ani de viata isi formeaza imunitatea, iar raceala este reactia normala a corpului in contact cu diversi virusi, etc. Nu are imunitate scazuta, are imunitate in formare. Se duce la gradinita, este in comunitate si deci in contact cu mai multi virusi decat daca ar fi stat acasa. Nu este un lucru rau, din contra, o sa termine cu racelile astea de mai repede decat daca ar fi stat acasa.
   Pare a fi un copil perfect normal. Eu personal nu vad de ce ar trebui sa va duceti undeva cu el. Dezvoltarea normala ia un calcul si inaltimea, nu numai greutatea. Poate ca tipul lui este mai slabut. Daca pediatrul nu si-a exprimat ingrijorarea, ar trebui sa mergeti pe mana lui. Asta daca aveti un pediatru care are tot istoricul copilului.

   • Comentariu scris de Gina Chirita
    Publicat la data de 14.2.2013, ora 1:56 pm

    Da, nepotelul meu seamana cu mama lui mai minion , are oasele mici dar este extrem de vioi , vesel , destept si fffff jucaus.Nu mergem decit la pediatrul lui cu el.Eu am intrebat pentru ca e slabut si ne dorim sa fie un pic mai plinut.

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 13.2.2013, ora 7:15 pm

   Nepotelul dumneavoastra este sanatos, medicii au in general probleme cu copiii supraponderali, nu cu cei slabuti, iar ca talie, e in limite normale. Gradinita ramane un “factor precipitant” pentru nenumaratele raceli, dar este un moment de care toti parintii si copiii se vor lovi candva. Puteti cere indrumarea unui pediatru privind eventuale tratamente pentru stimularea imunitatii, dar in timp se va rezolva si problema aceasta.
   Din punctul meu de vedere, cat timp talia (inaltimea) este normala si ritmul de crestere corespunzator, tanarul nu are nici o problema, chiar daca vi l-ati fi dorit mai gras – trebuie monitorizata cresterea la 6 luni si e indicata suplimentarea de vitamina D, macar in sezonul rece, pe termen lung, pentru ca este singura vitamina mai degraba absenta decat prezenta in alimente.

   • Comentariu scris de Gina Chirita
    Publicat la data de 14.2.2013, ora 2:06 pm

    Vigantoletten de 1000mg ia permanent , pentru ca a avut probleme de asimilare a vitaminei D.Fontanela i sa inchis cam greu ,ia facut injectii cu vitamina D si sa rezolvat.Are un pic coastele curbate.Mai poate sa devina rahitic din cauza ca nu se asimileaza D-ul?Calciul a fost bine mereu.
    Multumesc mult.

   • Comentariu scris de Gina Chirita
    Publicat la data de 3.4.2013, ora 2:37 pm

    Nu stiu cit de sanatos e nepotelul meu , ca a slabit si analiza la singe pentru glicemie e fff mare , adica 99 de unitati.Este uneori f nervos si face crize de isterie .A mai slabit dar a crescut in inaltime la 95cm.Suntem disperati sa nu faca diabet.

 21. Comentariu scris de renata
  Publicat la data de 14.2.2013, ora 9:25 am

  buna dimineata,
  am o fetita de 8 ani si de ceva timp se apasa cu pasarica pe scaun. Mi-a zis ca-i place si ca face asta de la 5 ani. de la inceputul anului scolar (este in clasa a doua) sta singura acasa pana seara cand venim noi. I-am zis sa nu mai faca asta pentru ca in organismul ei se produc anumite modificari, recent i-au crescut si sanii. nu am avut sorti de izbanda pt ca in continuare procedeaza la fel si-mi spune ca nu se poate abtine. am amenintat-o ca pun camera video. mi-a jurat ca n-o sa mai faca. CE AS PUTEA FACE? MULTUMESC,

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 15.2.2013, ora 7:07 pm

   Varsta de 8 ani este normala pentru debut pubertar, iar comportamenul ei nu este specific pentru o patologie endocrina. Ar fi posibil in schimb sa aiba o infectie parazitara care sa genereze prurit local, pe care sa-l amelioreze asa; ar fi bine sa discutati si un medic pediatru.

 22. Comentariu scris de Oxana
  Publicat la data de 14.2.2013, ora 9:58 pm

  Buna seara.Am o fetita de 13 ani,de la virsta de 11 ani i s-a inceput ciclul menstrual,insa are dereglari privind cresterea sinilor.Un sin este foarte mare fata de celalalt ,cui sa ma adresez si ce trebuie sa fac. Va rog frumos sa ma ajutati.Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 15.2.2013, ora 7:12 pm

   Asimetria mamara nu reprezinta o boala, ci o varianta de normal – ramane de urmarit, pentru ca e posibil ca pana la incheierea parcurgerii stadiilor pubertare diferenta sa se reduca; din pacate nu exista nici o optiune medicala pentru corectarea asimetriei, ci doar chirurgicala.
   In cazul in care sanii sunt nomali la palpare, nu este nici o problema; in functie de examenul clinic ar putea fi indicata o ecografie mamara pentru a exclude o cauza organica a asimetriei.

 23. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 17.2.2013, ora 11:47 pm

  Buna seara!Am o fetita de aprox 1 an,care nu mananca!In urma unui control pediatric facut in luna ianuarie am fost sfatuiti sa consultam un medic endocrinolog,deoarece fetita are in zona pubiana cateva fire de par!Trebuie sa va precizez ca greutatea la momentul controlului era de 8300g si inaltimea 71cm(la 10 luni).Medicul respectiv a zis ca e bine,dar ca e posibil sa aibe o dereglare hormonala care are legatura cu lipsa poftei de mancare!Aceasta lipsa de pofta de mancare o are de cand am nascut-o cu toate ca la nastere a avut 4200g si 53cm!In ceea ce priveste meniul ei baza e laptele praf amestecat cu diferite alimente ca creale,fructe,galbenus de ou!Mai mananca si supite si ciorbite darTOTUL LA BIBERON SI PRIN SOMN!nu vrea mai nimic cu lingurita sau altfel!Ce parere aveti?Noi,parintii suntem foarte ingrijorati!Trebuie sa va mai zic ca fetita noastra nu prezinta nici un semn de boala,e foarte vioaie, vesela,se joaca,doarme bine!Va multumesc anticipat!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 24.2.2013, ora 2:44 pm

   Fetita dvs este bine dezvoltata, in ciuda dezinteresului pentru mancare – unii copii nu sunt deloc curiosi in ceea ce priveste introducerea unor alimente noi, va inteleg frustrarea, am acelasi “model” acasa – ati putea incerca sa nu ii mai pasati mancarea – bebeusii au gingiile foarte tari si nu au nici o problema in a mesteca bucatele de fructe sau legume- e posibil sa fie mai interesata sa manance cu mana ei.
   Legat de firele de par pubian – pana nu vezi copilul, nu poti sa iti faci o parere, imi pare rau ca nu va pot ajuta.

 24. Comentariu scris de daniela
  Publicat la data de 20.2.2013, ora 6:24 pm

  Buna seara
  In urma analizelor hormonale mi-a iesit cortizolul- 901 val normala fiind 171-536 a.m., TSH-5,08 val normala0,27- 4,2, de asemenea calciu ionic si seric sub limita normala. Mentionez ca mi-am refacut analiza de cortizol dupa testul cu dexametazona si mi-a scazut la 30,73.Am o stare de oboseala permanenta,tulburari de vedere, de echilibru , ameteli, dureri de cap, tahicardie si dureri abdominale..Am 38 de ani,1,64m, 45 kg. Vreau sa stiu ce investigatii sa mai fac si daca e cazul sa fac un RMN abdominal. Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 24.2.2013, ora 3:46 pm

   Cortizolul recoltat bazal exclude insuficienta suprarenala, iar supresia la dexametazona si indicele de masa corporala exclud hipercorticismul – nu e indicat un RMN abdominal pentru explorarea glandelor suprarenale. Aveti un hipotiroidism subclinic, pe care l-as confirma cu o ecografie si o dozare ATPO, iar calcemia se interpreteaza intr-un context alaturi de nivelul fosforului, magneziului si albuminei, faptul ca e sub limita normala nu-mi spune nimic.
   Mamografia e indicata dupa varsta de 40 de ani, 2 chisturi simple mamare necesita doar urmarire ecografica, nu exista tratament.
   Tulburarile de vedere, de echilibru si ameteli indica mai degraba o problema neurologica, dar oricat de multe detalii mi-ati da, ele nu inlocuiesc un examen clinic – ideea e sa pronesti de la o suspiciune de diagnostic pe care sa o confirmi sau sa o infirmi, nu sa faci toate investigatiile fara sa obtii mare lucru.

 25. Comentariu scris de daniela
  Publicat la data de 20.2.2013, ora 6:36 pm

  Am uitat sa precizez faptul ca am cate un chist la ambii sani, de 3mm,respectiv 9mm, asta de cand am nascut de acum 5 ani. Medicul care mi-a facut mamografia mi-a spus ca nu-i cazul sa ma operez, doar sa-i tin sub observatie.Au fost putin mai mari inainte de 5, respectiv 12 mm.Problema e ca nu dispar.

 26. Comentariu scris de Diana Sarbu
  Publicat la data de 22.2.2013, ora 8:38 pm

  Buna ziua! As dori sa stiu daca la externarea nou nascutului trebuie folosita aceeasi firma de biberoane si tetine care a fost folosita in incinta spitalului. Urmeaza sa nasc la Medlife Grivita si am auzit de la alte mamici cum ca ar trebui cumparate pt acasa biberoane si din acelasi material ca cele folosite in spital.Eu stiam doar de lapte, ca trebuie pastrata aceeasi formula nu insa si de materialul sau firma biberoanelor. Va multumesc!!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 24.2.2013, ora 3:48 pm

   Nu e importanta firma de biberoane sau tetine, ar fi totusi destul de important sa luati in considerare alaptatul, caz in care formula si biberoanele nu mai conteaza, nu veti avea nevoie de ele minim 6 luni.

 27. Comentariu scris de nastasa paula marina
  Publicat la data de 24.2.2013, ora 9:57 pm

  Sarut mana! Am 16 ani,de 10 ani sunt in scaun rulant.In ultimii ani am luat in greutate.La 11 ani am avut prima data menstruatia, aproximativ doi ani a fost ciclul normal dupa aceasta perioada sa intrerupt.Endocrinologul mi-a spus ca am avare polichistice si m-a dat dufaston.Cat pot sa iau acest medicament?E posibil sa iau in greutate din cauza lipsei menstruatiei?Cu cativa ani in urma am facut tratament cu prednison si hodrocortizon.Imi doresc foarte mult sa slabesc si nu stiu ce sa fac avand in vedere situatia mea. Va multumesc din suflet!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 27.2.2013, ora 11:43 pm

   Mestra vine sub tratament cu Duphaston? e important sa aveti menstre lunare si absenta lor poate favoriza cresterea in greutate, ca si corticoterapia.
   Nu imi este clar cum a fost stabilit diagnosticul de sindrom de ovar polichistic, ar fi important de stiut in ce context s-a intrerupt ciclul normal, ce investigatii au fost efectuate atunci, e de luat in considerare si boala de baza – motivul pentru care va aflati in scaun rulant, istoricul familial etc.
   Recomandarea de baza in sindromul de ovar polichistic este cea de a scadea in greutate – nu stiu ce alimentatie aveti si ce tip de efort fizic puteti face, cred ca ar fi bine sa va prezentati la un medic endocrinolog pentru o reevaluare, un consult virtual nu va inlocui niciodata o anamneza si un examen clinic complet. Inteleg ca poate fi dificil, dar cred ca merita efortul.

   • Comentariu scris de nastasa paula marina
    Publicat la data de 1.3.2013, ora 10:00 am

    Sarut mana ! Multumesc pentru raspuns.Sub tratamentul cu dufaston am menstruatie normala, dr. endocrinolog a presupus ca as ave ovare polichistice, am facut cateva analize medicale TSH in limite normale,colesterolul si trigliceridele cu valori usor ridicate.In urma urma unui accident rutier am avut leziuni la coloana cervicala, am paraplegie flasca,vezica neurogena.
    Referitor la alimentatie in ultimii ani mancam putin dar din orice, de 3 luni de zile mi-am schimbat stilul de alimentatie, am exclus dulciurile, painea, grasimile. Ce alimentatie ar trebui sa am, avand in vedere ca nu prea fac efort fizic (fac cate o ora pe zi gimnastica, la diferite aparate). Va multumesc si va dores o primavara frumoasa!

    • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
     Publicat la data de 5.3.2013, ora 11:11 pm

     Sindromul de ovar polichistic e relativ frecvent si e o explicatie pentru tulburarile de ciclu menstrual, dar ideal este sa si confirmi diagnosticul. As incerca sa intrerup Duphaston-ul, e posibil ca menstra sa vina la timp; daca nu vine, as vrea sa stiu de ce, si sunt necesare cateva investigatii.
     Legat de alimentatie – ideal este sa aveti 3 mese pe zi si 2 gustari, portii mici, de evitat greselile evidente – dulciurile, grasimile, sucurile, mancarea fast-food, nu stiu cat de stricta trebuie sa fie dieta pt ca nu stiu despre ce vorbesc-inaltime, greutate, sindrom de ovar polichistic pe care nu stiu daca il aveti de fapt etc.

     • Comentariu scris de nastasa paula marina
      Publicat la data de 6.3.2013, ora 12:52 pm

      Sarut mana! Am facut ecografie si mi s-a spus ca am chisturi pe ovare dar foarte mici nesemnificative.(o sa repet ecografia).Defapt ecografia am facoto la rinmichi la recomandarea urologului, la rugamintea mea medicul s-a uitat si la ovar.Acum nu stiu cat de corect sau cat de interesat a fost medicul sa vada chisturile de pe ovare.
      Inaltimea mea este de 157 cm ,si greutatea de 77 kg. Va multumesc! Multa sanatate. O zi placuta!

 28. Comentariu scris de Maria-Cristina
  Publicat la data de 5.3.2013, ora 9:36 am

  Buna ziua,
  Am o fetita de 11 ani jumatate si i-a venit prima menstra la 11 ani si 5 luni. Problema este ca a tinut foarte mult ,20 de zile. Dupa 10 zile m-am dus cu ea la un control unde a facut o ecografie ,iar raspunsul a fost ca totul este perfect normal, nu prezinta chisturi,doar endometrul ingrosat si ca probabil o sa mai curga cateva zile. Sfatul medicului a fost sa-i administrez calciu si daca in 4 zile nu se opreste sa-l caut din nou. Exact asta am facut dupa 4 zile pentru ca nu se oprise,dar d-l doctor nu era disponibil si m-a indrumat catre un alt medic care sa-mi prescrie un tratament. Am fost si la cel de-al doilea medic, care nu a mai repetat eco, stia detaliile de la medicul care o vazuse prima data , si mi-a recomadat doza de 1000mg de calciu pe zi+fier(fetita mea fiind si f slabuta are 159 cm si 40 kg) timp de 2 zile si daca nu se opreste nici asa sa-i administrez dufhaston . Am tinut tratamentul cu calciu 4 zile pentru ca cantitatea eliminata era mai mica decat zilele precedente( specific ca au fost zile in care schimba pana la 7-8 tampoane, fiind destul de abundent) fiindu-mi teama sa incep sa-i administrez hormoni atat de devreme.Dupa 20 de zile menstra s-a oprit ,dar a ramas cu o scurgere usoara maronie care a persistat 11 zile , pana cand a venit cea de-a doua menstra. Acum sunt putin disperata pentru ca nu stiu ce sa fac. Sa merg din nou la doctor , sau sa astept sa vad cat v-a dura aceasta menstra. Pentru ca daca socotesc de la prima luna cand a venit pana acum sunt 31 de zile.
  In speranta ca voi primi un raspuns linistitor va multumesc !

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 5.3.2013, ora 11:29 pm

   Primul lucru de exclus este o tulburare de coagulare, daca menstra a fost atat de abundenta. Cel mai frecvent e vorba doar de o sangerare disfunctionala pentru ca majoritatea menstrelor in primii 2 ani de la menarha sunt anovulatorii – in traducere, fetita nu are nici o boala, pur si simplu dureaza putin pana lucrurile se aseaza pe fagasul normal. E posibil ca aceasta a doua menstra sa fie normala ca flux si durata – daca sangerarea e abundenta si dureaza mai mult de 7 zile – consult hematologic; daca nu exista nici o problema legata de coagulare si doriti sa evitati tratamentul hormonal (care e foarte eficient si nu pune probleme, mai ales ca e recomandat timp de 3-6 luni, apoi se intrerupe), puteti incerca tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene (meloxicam, ibuprofen etc). Nu administrati tratament antiinflamator pe menstra decat dupa ce este exclusa o tulburare de coagulare. Cel mai frecvent menstrele in primii 2 ani sunt neregulate fara a semnala o problema – ecografiile sunt utile (si au fost normale), si orice analize hormonale i-ati face, rezultatele vor fi cel mai probabil in niste limite ale normalului pentru varsta, cel mult documantand absenta ovulatiei, fara sa ofere vreo o solutie la problema, alta decat tratamentul cu progesteron sau contraceptive orale.

   • Comentariu scris de Maria-Cristina
    Publicat la data de 6.3.2013, ora 4:47 pm

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns, imi doream foarte tare sa mai aud o parere cum ca lucrurile nu sunt asa de grave; azi este a treia zi de menstra , astept sa vad cum evolueaza lucrurile( notam acum si numarul de tampoane folosite zilnic, si suntem in limite normale 4 /zi). Sper sa nu fie necesar sa mai ajungem la medic si luna aceasta.
    Multa sanatate celor ce au nevoie, si Dumnezeu sa ne ocroteasca pe toti!

 29. Comentariu scris de renat
  Publicat la data de 15.3.2013, ora 12:35 am

  Fetita mea a inplenit acuma 9 ani ,dar de la 8 ani si jumatae,s-a observat ca sini incep sa se dezvolte , acum se vad sinuri micute ,este o problema de sanatate ‘?

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 24.3.2013, ora 10:32 pm

   Nu, 8 ani este limita de la care debutul pubertar este considerat normal.

 30. Comentariu scris de Larisa
  Publicat la data de 16.3.2013, ora 9:10 pm

  Buna seara,de curand am facut analizele de sange si mi-au iesit ok,iar doctora de familie mi-a recomandat si analize
  pt a depistarea glandei tiroide.Precizez ca de mica am avut “probleme”cu greutatea,nereusind sa ma ingras nici acum,avand 1,65 si 43 de kg.
  Rezultatele analizelor:

  Biochimia serului:
  Glucoza=92mg/dl
  AST/TGO= 20
  ALT/TGP=17
  Calciu total=10.2
  Calciu ionic=4.4
  Magneziu=2.1
  Fier=88
  (Toate aceste analize de mai sus se inscriu in intervaul de referinta).

  Hormoni:
  T3=2.82 nmol/L(interval de referina: 1.30-3.10)
  TSH=2.51 ulU/ml (interval de referina: 0.25-5)
  FT4=14.67 pmol/L(interval de referina: (10.6-19.4)
  Anti-TPO= <0.80 Ul/ml (interval de referina: <34).
  Din cate observ si acestea se inscriu in intervalul de referinta mai putin Anti-TPO care imi este "desenat" pe fisa de analize.Prespun ca il am sub limitele normale,nu?In acest caz ce tratament ar trebui sa urmez?In speranta unui raspuns va multumesc si va doresc o seara buna!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 24.3.2013, ora 10:34 pm

   ATPO sub limita inseamna ca nu aveti tiroidita cronica, iar probele functionale tiroidiene sunt, dupa cum ati remarcat normale -nu exista disfunctie tiroidiana si nu este necesar nici un tratament.

 31. Comentariu scris de BIRAU GABRIELA
  Publicat la data de 16.3.2013, ora 10:04 pm

  am un baietel de 3ani si 5luni are inaltimea de 92cm si 12.500kg. la varsta de 1an a fost descoperit cu analize la rinichi proaste ,i sa facut ecograf dar nu i s.a gasit nimic. tot atunci am aflat ca are colesterol mare ,d3 pesta100, calciu mare .asi dori sa imi spuneti daca greutatea si inaltimea sunt in limite si daca trebuie sa merg undeva cu el tinind cont ca medicul pediatru zice sa-i dau pace ca este un copil plin de energie si foarte, foarte destept. tin sa mentionez ca nu am mai mers la analize deoarece a luat siropele pt raceala si am zis sa nu influenteze rezultatele

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 24.3.2013, ora 10:47 pm

   Inaltimea este sub media pentru varsta si sex, dar trebuie corectata si in functie de taia parintilor – copilul trebuie monitorizat pentru viteza de crestere – masurat din 3 in 3 luni, si in cazul in care se departeaza in continuare de curba lui de crestere, trebuie investigat. Nu inteleg exact despre ce e vorba legat de investigatiile de pana acum – colesterolul, calciul si analizele pt functia renala – cred ca e important sa lamuriti problemele cu un medic – insuficienta renala poate justifica talia si greutatea mai mici..

 32. Comentariu scris de BIRAU GABRIELA
  Publicat la data de 16.3.2013, ora 10:05 pm

  va multumesc anticipat pt raspuns

 33. Comentariu scris de GEANINA P
  Publicat la data de 23.3.2013, ora 11:19 am

  Am o fetita de 7 ani si 4 luni are o greutate de 31,5 kg si o inaltime de 1,29 m
  acum cateva zile a avut o scurgere vaginala hemoragica in cantitate mica si m-am ingrijorat foarte tare ce ar trebui sa fac?
  VA MULTUMESC!

  • Comentariu scris de Dr. Anca Hoisescu
   Publicat la data de 24.3.2013, ora 10:52 pm

   Daca nu exista alte semne de dezvoltare pubertara, ar fi indicat un consult de ginecologie infantila-poate fi vorba de o problema/trauma locala; daca exista si alte semne – sani, pilozitate – este necesar si un consult endocrinologic.

 34. Comentariu scris de Cristina Bandean
  Publicat la data de 29.3.2013, ora 1:52 pm

  Buna ziua.
  In speranta ca o sa primesc un raspuns vreau sa va scriu problema noastra. Am o fetita de 6 ani si 7 luni, inaltime 122cm si greutate 24kg. Fetita are cateva fire de par pubian, motiv pentru care am fost la medicul endocrinolog.Vreau sa specific ca la axile nu are par deloc, iar pe maini sau piciare nu are pilozitate mare, sanii nu au inceput sa creasca.
  Medicul endocrinolog ne-ai recomandat sa facem mai multe analize hormonale printre care si DHEAS care a iesi marit , adica 85.1( valorile de referinta fiind 6-38) si de asemenea 17 oh progesteron a iesit 1.51, valorile de referinta fiind 0.2-0.9.
  Rrestul analizelor, adica Testosteron, Estradiol, Prolactina TSH si FT4 au iesit in limite normale.
  Intrebarea mea este: este valoarea DHEAS atat de mare incat sa ne impacientam ( am citit despre boala Cushing) si ce conduita medicala trebuie umata?
  in speranta ca o sa-mi raspundeti la mesaj, va doresc o zi frumoasa si multa sanatate!

 35. Comentariu scris de mirela
  Publicat la data de 14.4.2013, ora 9:55 pm

  Am o fetita de 6 ani si 6luni , are 1,22inaltime si 20kg are par destul de mult pe maini si colegii au inceput sa rada de ea,credeti ca ar trebui sa o dau cu ceva crema de epilat,par a avut mult de la nastere,dar pe maini are mai mult si este foarte complexata din cauza colegilor,cremele nu ii pot dauna?

 36. Comentariu scris de Ion
  Publicat la data de 15.4.2013, ora 10:11 pm

  Buna ziua.
  Ma numesc Ion, am 12 ani, inaltimea de 1,37 si 32kg ce as putea face ca sa ma inalt.

 37. Comentariu scris de Monica
  Publicat la data de 8.5.2013, ora 4:34 pm

  Buna ziua! Deoarece mi-au aparut niste fire de par pe gat si nu numai pe gat mi-am facut niste analize hormonale si mi-au iesit DHEAS-ul si testosterunul marite. Puteti sa ma ajutati cu un tratament?

 38. Comentariu scris de Alina
  Publicat la data de 9.5.2013, ora 12:24 am

  Buna seara!
  Fetita mea are 17 ani si sunt foarte nelinistita deoarece zilele trecute dupa ce a stat la soare ,a avut o scurgere alba-transparenta la sanul drept.Mentionez ca sanul drept este putin mai mare.Maine avem programare la medic,dar m-as bucura daca mi-ati raspunde si dumneavoastra pt a afla inca o parere.
  Va multumesc!

 39. Comentariu scris de gina ploiesti
  Publicat la data de 24.5.2013, ora 1:43 pm

  am o fetita de 4 ani , are o inaltime de 1.2 m si o greutate de 23 de kg , în conditiile in care amandoi(eu si tatal)suntem inalti(eu=1,75m, tatal =1,95m)
  cat a fost mai mica a racit mai tot timpul , facea viroze , nu infectii . acum la aceasta varsta ne confruntam cu o problema: are sanii putin cam mari dar nu au piatra nu sunt formati ca la fete ajunse la pubertate ; sunt ca niste pernite de grasime. MENTIONEZ: EA NU ESTE GRASA LA INALTIMEA EI PARE PROPORTIOANTA . este o problema ?? ce trebuie sa fac ? alte simtome nu are .

 40. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 18.6.2013, ora 5:08 pm

  buna ziua
  am o fetita de 4 ani si 5 luni si in urma unei analize de laborator a tsh a fost diagnosticata cu hipertiroidie.Atunci cand i-a fost recoltata proba de sange a luat medicamente pentru puroi in gat(zinat,ibuprofen,romergan).In plus de asta i-a fost recoltat foarte putin sange pentru ca fetitei i-a fost frica si nu curgea sange.SE POATE CA ACESTE LUCRURI SA INFLUENTEZE REZULTATUL ANALIZEI?Va multumesc

 41. Comentariu scris de marian
  Publicat la data de 29.6.2013, ora 7:24 pm

  Buna ziua am un copil an varsta de 4ani si 9 luni are o analtime de 0,95cm si o greutate de 13kg asi vrea sa stiu daca este vreun tratament care al poate sa creasca parintii tata are 1,57 mama156 Va multumesc

 42. Comentariu scris de Ghiuta Daniela
  Publicat la data de 16.7.2013, ora 2:17 pm

  Buna ziua,

  am un baietel de 8,5ani,inaltime 140cm.,greutate de 46kg.Are o burtica destul de mare,nu face miscare suficienta ,eu gatesc nu mananca fast sau cartofi prajiti ,poate mai multe prajituri si inghetata.

  Unde ma indrumati sunt din Calarasi.
  Multumesc anticipat.

 43. Comentariu scris de Ioana
  Publicat la data de 21.7.2013, ora 12:30 pm

  Buna ziua am un baietel de 8 ani care a fost diagnosticat cu Hipotiroidism in urma analizei de hormoni TSH 7,34 si T4 15,26 SI I S-A PRESCRIS EUTYROX DE 25 ..CE PARERE AVETI? EU UNA NU AS DORI SA-L DAU …SA MAI REPET INCA O DATA ANALIZELE/ >/? NU L-A CONSULTAT NU I-A FACUT ECOGRAF DOAR ANALIZA ACEASTA SI ATAT, NOI SUFERIM FRECVENT DE ALERGII SI ERAM IN TRATAMENT CU ANTIBIOTIC PRECUM SI ANTIALERGICE CREDETI CA A INFLUENTAT ANALIZA , TRATAMENTUL SAU ALERGIA DE CARE SUFERIM ? MULTUMESC

 44. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 1.8.2013, ora 3:30 pm

  Buna ziua! Am o fetita de 5 ani si 9 luni, are 107cm si 17 kg,pare slabuta dar nu asta ma ingrijoreaza ci faptul ca are o pilozitate destul de accentuata pe maini, picioare,frunte, buza superioara.As dori sa stiu daca necesita tratament medicamentos si care sunt primii pasi de urmat. Va multumesc!

 45. Comentariu scris de Diana
  Publicat la data de 16.8.2013, ora 10:38 pm

  Buna seara, am o fetita de 12 ani normal dezvoltata fara probleme medicale de luat in considerare pana acum .. are menstruatie de cateva luni sanii dezvolati…acum luna aceasta se apropie menstruatia si din sani ii curge un lichid incolor care ii pateaza tricourile.. e normal asa ceva? sa imi fac griji sau e doar ceva legat de pubertate ? eu nu am patit asa ceva la varsta ei ..doar in sarcina..si nici nu am auzit asta pana la ea ,acum.Va multumesc ,anticipat .

 46. Comentariu scris de Ana Andreica
  Publicat la data de 29.8.2013, ora 10:40 am

  buna ziua
  am o fetita de 13 ani , cu talia de 176 cm si greutatea de 48 kg nu i-a venit ciclul si parul de sub brat acum incepe sa creasca, s-a nascut la o inaltime de 51 de cm , la 36 de saptamani
  mentionez ca tata are 190 cm si mama 170 . Va rugam sa ne spuneti daca este in regula sau trebuie sa consultam un edocrinolog.
  Cu respect si multumiri Carola Andreica

 47. Comentariu scris de Dana Dinu
  Publicat la data de 30.9.2013, ora 9:51 pm

  Am o fetita de 10 ani si jumatate. In tot acest an a luat in greutate cam 1 kg pe luna si in inaltime 10 cm. I-a aparut usor par pe buza superioara, la axila,pubian.
  Cresterea in greutate si in inaltime ma ingrijoreaza Ce as putea sa fac?
  Acum are 1,55 si 48 kg

 48. Comentariu scris de lucia
  Publicat la data de 1.10.2013, ora 8:59 pm

  Am o fetita de 9 ani jumate ,are 23 kg si 1m si 23 cm. As vrea sa stiu daca e in limitele normale. A făcut acum un an un tratament pentru stimularea hormonului de crestere

 49. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 24.10.2013, ora 7:45 pm

  Buna! acum cateva luni am fost la ORL,probleme cu respiratia,mi s-a zis ca am sinuzita,am urmat un tratament timp de 3 luni cu ceftamil si aerosol,insa degeaba.Am fost la alt doctor,tot orelist,mi-a spus ca nu am sinuzita,iar tratamentul l-am facut degeaba.Doctorul m-a trimis la un endocrinolog,intrebarea mea este,de ce? ce treaba are ORL-ul cu endocrinologia?nu inteleg.Va rog,ma puteti ajuta?sunt confuza..

 50. Comentariu scris de Liliana
  Publicat la data de 6.11.2013, ora 9:29 pm

  Buna ziua, la o ecografie s-a constatat ca fetita mea in varsta de 13,4 ani are pe ovarul drept un chist de 2,5 mm, medicul mi-a spus ca este unul functional. V-as solicita ajutorul, unde sa merg cu ea la ginecolog ori endocrinolog. In mod mert nu vreau sa-i dau anticonceptionale datorita urmarilor. Multumesc mult, anticipat.

 51. Comentariu scris de golomoz
  Publicat la data de 12.12.2013, ora 10:57 pm

  buna seara..am un baietel are probleme de organe genitale..nici nu stiu cum sa va spun baietelu are acum 1an si 8luni..si are mai putine kilograme decat trebuie sa aiba la varsta asta..poate fi din cauza hormoniilorstiu ca nu are toti hormoni?

 52. Comentariu scris de Asanache Laura
  Publicat la data de 28.12.2013, ora 4:29 pm

  Buna ziua,
  Am un baietel de aproape 4 ani, am observat o crestere a pilozitati pe picioare maini, pe spate si pe organul genital. Bineinteles parerile erau impartite sa lasam copilul in pace. Am mers la un edocrinolog si am facut 2 analize DHEA_s care ia iesit mare 23,9 si testosteronul darincapernu nea venit analiza…..sunt ff speriata ce ar putea fi> poate ma puteti ajuta cu o parere…
  multumesc

 53. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 6.1.2014, ora 11:29 pm

  bbuna seara,am o fetita de 11 ani ,este foarte slaba adica nu are decat 26,5 kg.,ea se cantareste zilnic fiindca face sport de performanta,gimnastica ritmica,dar este si mica de statura numai 138cm.,i-am facut diferite analize care iau iesit foarte bune,radigrafie la pumnul stang in care ni s-a spus ca oasele corespund varste,cu toate ca la stomatologie a spus ca dentitia ei are varsta de 8 ani,deci si aici este in urma ,concluzia este ca as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez sa se mai ingrase ,fiindca toata lumea se mira ,si ne intreaba daca ii dam sa manance,va multumesc

 54. Comentariu scris de BELGHIRU IONELA
  Publicat la data de 9.1.2014, ora 8:47 am

  BUNA ZIUA.AM O FETITA DE 5 LUNI SI AM OBSERVAT CA ARE SINI MARITI,AM FOST LA MEDICUL DE FAMILIE SI MA TRIMIS LA ENDOCRINOLOGIE,URMEAZA SA MA DUC DAR VREAU SA STIU DACA ESTE CEVA GRAV.VA MULTUMESC

 55. Comentariu scris de andreea
  Publicat la data de 9.1.2014, ora 8:56 am

  Buna ziua!
  Am o fetita de 5 ani si 8 luni care are o inaltime de 99 cm. Mama are 1.60, iar tatal are 1.70 cm. In anul 2013 a crescut cu 4,5 cm. Ar trebui sa ne adresam unui medic endocrinolog?

 56. Comentariu scris de Asanache Laura
  Publicat la data de 12.1.2014, ora 1:25 pm

  revin la comentariu anterior< la copil de 3,11 ani Dhea-s in valoare de 23,9 si testosteron 0,06. astept un sfat de la Dvs. Multumesc anticipat

 57. Comentariu scris de AURA ANTEMIA
  Publicat la data de 26.1.2014, ora 4:38 pm

  Buna ziua . Am o fetita de 6 ani si am o mare intrebare . Palmele si talpile fetitei mele , dimineata pana in cursul dupamiezi sunt portocali . Mentionez ca nu mananca morcov sau suc de morcov ca sa influienteze carotenul din organism . Analizele au iesit bune in schimb a iesit calciu ionic 5,83 mg/d . Credeti ca are legatura cu tiroida ? Va rog sa ma ajutati cu un sfat !

 58. Comentariu scris de Adriana
  Publicat la data de 19.2.2014, ora 12:45 pm

  Buna ziua, baietelul meu are 9 ani, 1,52m inaltime si 47 kg, si de curand i-a aparut par in zona pubiana.Este ceva alarmant trebuie sa merg sa ii fac analize specifice?Mentionez ca si eu si soacra mea avem probleme cu tiroida depistate.Va multumesc.

 59. Comentariu scris de IRINA
  Publicat la data de 5.3.2014, ora 4:28 pm

  BUNA ZIUA !! FETITZA MEA ARE 6 ANI SI JUMATE SI DE CITEVA ZILE AM OBSERVAT LA UN SIN CEVA DE GENUL UMFLATURII DAR ESTE TARE CA O РIATRA CE РOATE FI SI DIN CE CAUZA?///

 60. Comentariu scris de Lory
  Publicat la data de 10.3.2014, ora 5:17 pm

  Buna ziua, am o fetita de 3 ani si 7 luni. Inaltimea ei este 106cm si 25kg.Nu stiu daca sa-mi fac griji cu pubertatea precoce.

 61. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 20.3.2014, ora 3:12 pm

  Sunt mama a unui baietel de 3 anisori, problema mea, daca pot spune problema, este ca, aproximativ cu 6 luni in urma, a inceput sa-I creasca par pe spate, in zona perciunilor si putin pe frunte. Din tot ce am citit si investigat, aparent nu am de ce sa imi fac grji, insa in urma unor analize rutinare, am aflat ca ar avea o mica si nesimnificanta( din punctul de vedere al medicului) dereglare la tiroida. As dorii,daca se poate, ca cineva sa-mi spuna daca am motive de ingrijorare.

  • Comentariu scris de Alina
   Publicat la data de 10.4.2014, ora 7:46 am

   Si fetitei mele de 3 anisori i-a crescut par pe spate, i-am făcut analizele, testosteronul e bine, glandele suprarenale au iesit mai mari, însă dr, endocrinolog ne-a spus sa revenim peste 3-4 luni sa vedem daca se agravează… Dar fetitei deja i-a apărut parul de acum jumătate de an… maa gândesc sa nu fie prea târziu… Oare ce sa facem? Parca deja si uumerii ei sunt parosi, mai tare..

 62. Comentariu scris de Denis
  Publicat la data de 23.3.2014, ora 9:33 pm

  Am 13 ani si am chist la sanul stang e ca si o unfaltura si cand il strang iese un lichid alb si ma inteapa este normal?

 63. Comentariu scris de mary
  Publicat la data de 28.3.2014, ora 2:52 pm

  buna ziua am o fetita de 4 ani si 5 luni care are 96 cm si 13 kg ce sa fac am fc analiza igf-1 si a iesit 67,4 ce sa fac credeti ca ar fi nevoie de hormon de crestere

 64. Comentariu scris de Madalina
  Publicat la data de 5.4.2014, ora 10:48 pm

  Buna,sunt mama unei fetite de 3luni ,la nastere fetita a avut 3200g si50cm la controlul de 6sapt. a avut 4500g si 54cm,la cel de 3luni fetita cantarea 5200g si 55cm.Asi dori sa stiu daca este o problema faptu ca nu a mai luat in lungime si ce este de facut .Astept raspuns URGENT sunt disperata,am omis sa precizez ca tatal are acondroplazie .

 65. Comentariu scris de Buna ziua
  Publicat la data de 18.4.2014, ora 3:42 pm

  Buna ziua am o fetița de 4 ani jumate si nu ai creste parul are parul k un Băiețel Spuneti-mi si mie unde as putea sa ma duc k ea.

 66. Comentariu scris de Simona
  Publicat la data de 29.4.2014, ora 11:13 am

  Buna ziua,
  Am 2 fetite, una de 12 ani, respectiv de 9 ani. Cea mare inca de mititica a fost cea mai inalta din clasa, la 2 ani avea 90 cm, acum are 1,76, si am observat ca din iulie 2013 pana acum a crescut 8 cm, inca nu are menstruatie, au inceput sa ii creasca sanii cam de un an, in schimb cea mica creste foarte greu, are acum 1, 40 cm. Nu stiu ce sa fac, nu as vrea sa aiba vre-un complex cand o sa fie mare. Locuiesc in Spania si medicii sunt un pic pasivi, in cazul in care o sa i-a pastile o afecteaza in vre-un fel? Eu am 1, 71 cm si sotul 1,83 cm. Multumesc aticipat.

 67. Comentariu scris de oprea ileana
  Publicat la data de 19.5.2014, ora 2:23 pm

  Buna ziua am un baietel de 4 ani si a inceput sa ii creasca par pe picioare si maini. va rog sa ma ajutati cu un sfat Multumesc

 68. Comentariu scris de ILIES luminita
  Publicat la data de 7.7.2014, ora 12:44 pm

  Baietelul meu a implinit in luna februarie 12 ani, este dezvoltat normal insa de ceva vreme am observat o crestere a sanilor motiv pentru care ma adresey dvs. Ce ar trebui sa fac sa asteptam sa treaca este normal sau sa ne adresam unui medic ????? cu multumiri Luminita

 69. Comentariu scris de geanina
  Publicat la data de 20.7.2014, ora 10:52 pm

  Buna ziua am o fetita de 12ani si ma cam ingrijoreaza di cauza ca are 71kg o tin fin scurt de la mancare dar nici un efect ce ar trebui sa fac sunt tare ingrijorata nu msistiu ce sa fac va rog mult sa-mi dati un sfat.Multumesc

 70. Comentariu scris de florica toader
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:17 am

  Buna seara,am o fetita de 7 ani si jumatate,la varsta de 4ani,un medic mi-a recomandat sa merg cu ea la endocrinologie!Am mers cu ea i-am facut analizele:ft3,Ft4,TSH si anticorpi tiroidieni,toate analizele au fost in limite normale,dar d-na doctor mi a recomandat un tratament hormonal,intrucat mi a spus ca are gusa endogena!Nu i-am dat tratamentul,dar ma chinuie gandul ca nu am procedat corect!De atunci i fac analizele o data pe an,analizele i sunt perfecte…….dar, sunt ff stresata,deoarecebgatul ii este umflat.Poate fi vorba de grasime sau chiar are o problema cu tiroida?
  Va multumesc anticipat si va rog sfatuiti-ma ce sa fac!

 71. Comentariu scris de Silvia
  Publicat la data de 8.8.2014, ora 5:42 pm

  Buna ziua!Baiatul meu ,in varsta de 12 si 11 luni,are 1,71 inaltime si 58,5Kg.La picior poarta 42 cm si a inceput sa se dezvolte foarte rapid,acum un an.As dori sa stiu cat va mai creste,cu aproximatie ? acum cateva zile I-am facut analize (nr.eritrocite 5.4*10*6 ;VTM 11.7;Free T4 0.86), va rog sa-mi spuneti daca ar trebui sa ma ingrijoreze acest rezultat si ce ar trebui sa fac?
  Va multumesc anticipat!!!

 72. Comentariu scris de Mona
  Publicat la data de 20.8.2014, ora 10:11 am

  Buna ziua, doamna doctor!
  Am facut o programare, pentru copilul meu, la dvs. in data de 29.08.2014.
  Deoarece suntem din provincie si este destul de greu sa venim in Bucuresti, va rog, sa-mi spuneti care ar fi analizele necesare pe care as putea sa i le fac inainte sa ajungem la dvs., pentru a nu fi nevoiti sa facem prea multe drumuri la Bucuresti.
  Va multumesc!

 73. Comentariu scris de dany
  Publicat la data de 23.9.2014, ora 10:00 pm

  am 16 ani , sunt baiat si am 1,70m, vreau sa va intreb dc mi sau inchis cartilajele de la 15 ani? mentionez ca parul facial mia apartu de la 12-13 ani iar la 14 ani deja ma radeam cu lama, oare, m-am maturizat prea devreme?

 74. Comentariu scris de moloman mihaela
  Publicat la data de 29.10.2014, ora 6:34 pm

  Buna seara am o fetita de 1 an si 4 luni care are pitra la sani .Am mers la pediatru si mia dat niste analize care au iesit cam rau pentru varsta ei vas ruga sa-mi spuneti ce este de facut fetita are 80 de cm si 9 kg 200 estradiol2.34 FSH 5.68 LH 1.43

 75. Comentariu scris de alexandra
  Publicat la data de 22.11.2014, ora 11:00 am

  Am o fata de 13ani are menstruatie de cateva luni dar sanii nu i cresc are pilozitate axilara si pubiana …. toate colegele eivau sanii insa ea nu … ar trebuo sa o duc la un endocrinolog ?

 76. Comentariu scris de mara
  Publicat la data de 24.11.2014, ora 11:12 pm

  Buna seara sunt mama unui baietel de cinci ani si jumatate 1,20 inaltime si aproximativ 30 kg.este un copil ff energic.nu stiu daca ar trebuii sa ma ingrijoreze faptul ca e mai plinut fata de alti copii,e mai robust si de mic aavut burtica.doar ca majoritatea ma fac atent ca e cam grasut,ca daca e bn.nu stiucum sa il pot indemna sa faca miscare,adevarul ca nui place nici mingia nici bicicleta deloc.va multumesc si orice sfat e bine venit

 77. Comentariu scris de cristina
  Publicat la data de 25.11.2014, ora 3:31 pm

  Bunaziua.as dori sa va interb am fost diagnosticata cu tiroidita hashimoto am varsta de 38 ani am 4 copiii de20 ani fetita 19 ani baiat fetita de 11 si o fetita de 11 luni fetita de 11 ani iam facut analize de tiroida si tsh 2.3 ft4 12 la limita iar anticorpii au iesit mariti atpo 200 si tiroglobulina 289 doctorul a zis ca e tiroidita hashimoto cronica imi puteti spune tratament pt a scadea anticorpii nu ia dat niciun tratament iar eu iau adm eurotirox de 37 .5 de 4 luni si nu am anticorpii mariti si analize ok cat mai trebuie sa adm eu eurotirox de 25 afecteaza alăptarea. Astept raspuns va multumesc .vreau sa mai spunca fetita mea la eco glandele apare normale fara vascularizatie fara adenopaty

 78. Comentariu scris de Bianca
  Publicat la data de 29.11.2014, ora 4:01 pm

  Buna ziua.Am un baietel de 2 ani si 9 luni si are doar 10,5 kg si 89 cm.La nastere a avut 2860 g si 50 cm.Mentionez ca eu am 45 kg si 152 cm si sotul are 173 cm si 80 kg.Este un copil foarte vioi si istet dar a mancat foarte rau intodeauna si nu mai bea lapte de la 9 luni.Mentionez ca i s-a facut vaccinul BCG la 2 luni si de atunci a lut foarte greu in greutateEl creste dar foarte lent.I s-au facut analize,ecograf la 9 luni si nu a iest ca ar avea ceva.Toti doctorii la care am fost spun ca seamana cu mine.Ce as putea sa fac sa mai i-a in greutate?Va multumesc.

 79. Comentariu scris de farkas dorotya
  Publicat la data de 10.1.2015, ora 12:02 pm

  buna ziua,as dori sa adresez o intrebare dn-ei dr. Hoisescu,am o fetita de 5ani si 5luni,am observat 2 pete hemoragice pe chilot,de 2 ori consecutiv,2-3ml, doar cit sa pateze chilotul,din vagin.M-am uitat foarte atent si dupa toaleta, si este din vagin nu din uretra.nu are alte semne de pubertate precoce,nici sinii nu au crescut ,nici pilozitate,nici semne de iritatie locala.va rog sa-mi raspundeti.multumesc

 80. Comentariu scris de nutica
  Publicat la data de 30.1.2015, ora 5:43 pm

  Am o fetita de 6ani si are tsh 5.85.are 22.6 kg.si 1 si 10 inaltime.vreau sa stiu daca are o dereglare hormonala?

 81. Comentariu scris de Rad Mihaela
  Publicat la data de 2.2.2015, ora 9:02 pm

  Buna ziuo fetita care pe 5 februarie va implini varsta de 8ani si are 47,7kg la o inaltime de 1.31m.
  Am nevoie de sfatul dumneavoastra ce putem face in acesta situatie? In aprilie 2014 a avut 41kg iar pana in prezent a luat in greutate peste 6 kg.
  Suntem din Sebes, Alba, este un program la care as putea sa o inscriu, la o sport sau inot, ce mi recomandati sa fac in aceasta situatie?

  Am

 82. Comentariu scris de ancuta
  Publicat la data de 9.3.2015, ora 10:37 pm

  Buna seara am o fetita de 5 ani ,care are par pe tot corpul chiar si pe fata si pe frunte ,am tot crezut ca o sa ii cada,,dar se pare ca nu .poate fi o dereglare hormonala…va rog sa imi dati un raspuns.multumesc

 83. Comentariu scris de Florea Claudia
  Publicat la data de 16.4.2015, ora 9:11 pm

  Buna seara,
  Fetita mea are 2 anisori,pe spate si pe umeri prezinta o pilozitate oarecum excesiva,este motiv de ingrijorare?

  Multumesc.

 84. Comentariu scris de Neagu Ioana
  Publicat la data de 12.5.2015, ora 7:17 am

  Buna ziua,am un baietel care are 6 ani ,inaltimea 1m si 12 cm si o greutate de 17 kg . este foarte activ, doarme dupa amiaza cateva ore,noaptea doarme bine, nu sunt multumita de greutate este prea slabut ii dau vitamine recomandate de medic, si totusi nu se ingrasa , va rog recomandati- mi o dieta sanatoasa pt ingrasare . va multumesc mult

 85. Comentariu scris de george
  Publicat la data de 3.6.2015, ora 6:51 pm

  Am o fetiță de 10 ani și ceva luni am fost la endocrinolog la policlinica Eva Brașov am făcut mai multe analize și nu sunt probleme de natura medicala însă copila ia în greutate accelerat și are o pilozitate excesiva la subtiori puțin deasupra buzei superioara puțin pe mmembre.mai îngrijorător este cel de la subraț care este foarte negru și lung.ce sa facem îl lăsăm /îl îndepărtăm. Se va indesi apoi? Greutatea este cam 5 kg peste limita! Face ceva sala (fitness) încercăm să urmărim alimentația

 86. Comentariu scris de Jardan Raita
  Publicat la data de 13.6.2015, ora 12:21 am

  Am 13 ani și nu am sini prea mari, chiar as spune pe la începutul dezvoltării acestora.Alte fete sunt cu mult mai dezvoltate ca mine și mă simț puțin complexată.Recomandati-mi un tratament care să nu fie alergic și să fie de in mai puțin de o lună:d:))please!

 87. Comentariu scris de Jardan Raita
  Publicat la data de 13.6.2015, ora 12:25 am

  Bună,am13 ani și sinii mei deabia se dezvoltă.Am nevoie de ajutor.Recomandati-mi un tratament care să nu fie alergic și sa nu dureze mai bine de o lună,ci din contra mai rapid!:))

 88. Comentariu scris de Porfireanu Elena
  Publicat la data de 7.8.2015, ora 12:06 pm

  Buna ziua, baietelul meu are 1 an si are valorile urmatoare:
  FT4=16.94
  TSH=6.47
  inaltime=85 cm,greutate=12kg.
  Va rog sa-mi spune-ti daca trebuie sa iau vreo masura in privinta lui?
  Precizez ca eu am tiroidita Hashimoto.
  Va multumesc

 89. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 24.9.2015, ora 10:42 pm

  Buna seara am o fetita de 6 ani i-am facut analizele de sânge toate iau iesit in limitele normale .Tin sa precizez ca doar TSH a iesit 4.26.are o inaltime de 122 si 36 kg.Nu mănâncă mult dar e posibil sa aibă probleme cu tiroida?Bunica si matusa au amândouă probleme cu tiroida.Multumesc astept un răspuns!

 90. Comentariu scris de pop
  Publicat la data de 29.10.2015, ora 5:53 pm

  Am o fetiță de 6 ani si am observat ca din ce in ce mai des este cu mâinile la prunica. Înainte se ferea de părinți insa acuma am reușit sa discutam deschis despre aceasta problema, explicația este: “ma simt bine, ma mănâncă” . cum ar trebui sa abordam problema? Sa facem un consult la ginecolog?
  Cu mulțumiri,

 91. Comentariu scris de Irina
  Publicat la data de 12.11.2015, ora 4:20 pm

  Am un baiat de 12 ani si are un timp de cand il doare tâța stanga.Parca ar avea o petricica.L-am analizat,cat ma lasa si e puțin tare.E de la crestere si de ce numai una?Va mulțumesc

 92. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 12.11.2015, ora 9:33 pm

  Buna ziua,
  Am o fetita de 15 luni si tocmai am descoperit ca TSH ul ei are valoarea de 11.5.
  Fata a fost nascuta la 41 de saptamani, 3.100 kg, nastere normala, acum cantareste 10 kg si are cca 84 cm. A fost un copil foarte dificil in primele 6 luni in sensul ca a plans foarte mult si nu dormea cat trebuia sa doarma la varsta ei. A fost granita cu lapte praf, deoarece lapte le l am pierdut inca din prima Luna de cand am nascut o, din cauza stresului. Acum este un copil foarte sociabil si activ. Urmeaza ca peste 4 zile sa mergem la un medic endocrinolog, pana acum am fost la pediatru si mi a spus ca o sa fie nevoita sa ia medicamente toata viata.
  Va rog sa mi spuneti Ce sa fac, daca e nevoie sa faca si alte analize ( momentan nu a facut decat analiza TSH ului) ?
  Va rog , de asemenea, sa mi spuneti daca aceasta problema poate fi ceva temporar la copii?
  Multumesc anticipat

 93. Comentariu scris de draghici
  Publicat la data de 27.11.2015, ora 2:37 pm

  Buna ziua, doamna doctora am un băiețel de aproape 3 ani si are la Hat un ganglion mobil de dimensiunea unui bob de fasol,este nedureros si il ATE de la 6luni,de cate ori întoarce capul se vede ganglionil, ce este de facut sunt foarte îngrijorată . Am mai fost la medici cu el dar miau zis ca nu este in motiv de îngrijorare!

 94. Comentariu scris de cumpanasoiu
  Publicat la data de 1.12.2015, ora 5:32 pm

  Bună seara am un băiețel de 10 ani, și am fost cu el la control în Germania în legătură cu penisul, deoarece nu are măsura normala pentru vârstă lui.i am făcut analize tot în Germania, deoarece aici locuim.am fost din nou cu el la endocrinolog și mi a spus ca este o măsură normala pentru vârstă lui.testiculele sunt coborâte bine.are1,53 înălțimea și 53 de kg.va rog frumos dacă doriți sa mi spuneți ce trebuie sa fac în continuare, deoarece nu sunt mulțumită de mărimea la penisul fiului meu.va mulțumesc mult.

 95. Comentariu scris de Lilia
  Publicat la data de 25.1.2016, ora 2:41 pm

  Am fetita 3,7 luni are 79 cm, sa nascut 43 cm de luni, greutate 3.300.Hormon de crestere-6.03 ,IGF-I(somatomedin c)-96.74, TSH (hormon de stimulare tiroidean)-2.84 Spunetine va rog ce parere aveti despre analizele noastre, de ce nu creste? si ce am putea face?

 96. Comentariu scris de Lilia
  Publicat la data de 25.1.2016, ora 2:45 pm

  Am fetita 3,7 luni are 79 cm, sa nascut 43 cm de 9 luni, greutate 3.300.Hormon de crestere-6.03 ,IGF-I(somatomedin c)-96.74, TSH (hormon de stimulare tiroidean)-2.84 Spunetine va rog ce parere aveti despre analizele noastre, de ce nu creste? si ce am putea face?

 97. Comentariu scris de mia
  Publicat la data de 5.2.2016, ora 10:48 pm

  Buna. Am o fetita de 10 ani. Are inaltimea de 121cm si 20 kg. Mama are inaltimea de 158 iar tata de 165. Am fost la endocrinolog si ne-a spus ca are nevoie de tratament cu hormoni de crestere, desi a crescut 4 cm si 3 kg in ultimele 12 luni. Fetita a avut 3 operatii de sold pt luxatia bilaterala. Ultima operatie a avut-o in urma cu 15 luni. Credeti ca aceste operatii au incetinit cresterea ei? Va multumesc!

 98. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 18.2.2016, ora 4:52 pm

  Buna ziua, am o fetita de 14 ani si 9 luni, are înălțimea de 1,75 si 65 kg.Mama are inaltimea 1,68 si tatal 1,82.Fetita are ciclu menstrual neregulat ( intr-o luna de 2 ori iar in alte luni lipsa).In urma unui control ginecologic i s-a pus dg. de chist ovarian sg.A urmat tratament cu levonorgestrel 3 luni, dupa care s-a reglat menstruatia, iar acum are ciclu mentrual neregulat si f. abundent.Acum sunt ingrijorata si din cauza inaltimei.Este nevoie sa merg cu ea la un endocrinolog?Are inaltimea corespunzatoare varstei?Va multumesc!

  • Comentariu scris de Cristina
   Publicat la data de 18.2.2016, ora 5:08 pm

   Buna Maria,
   Pe acest site nu mai sunt postate raspunsuri de foarte multa vreme.. Iti raspund pentru ca si eu am o fata de aceeasi varsta cu aceleasi probleme menstruale.:(
   Sfatul meu , mergi la un ginecolog specializat in ginecologie infantila( destul de greu de gasit,eu am fost la si la polizu si la Gomoiu.Iti recomand policlinica Gomoiu ,d-na doctor Liliana Zamfirescu ,are rabdare sa-ti explice si eventual sa te trimita mai departe la alte consultatii daca este necesar.

   Multa sanatate,
   Cu drag Cristina

 99. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 18.2.2016, ora 5:27 pm

  Buna ziua, Doamna Cristina sunteti medic? Am fost la dr. Herghelegiu Doru ginecolog.Ma interesaza si daca are o inaltime corespunzatoare varstei, sa nu fie prea inalta.Multumesc!

 100. Comentariu scris de Cristina
  Publicat la data de 18.2.2016, ora 5:47 pm

  :) nu sunt medic , dar din pacate m-am lovit si eu de aceasta situatie ..ciclu foarte abundent deja menoragie( tinea cate 3 saptamani se oprea o saptamana si venea sin nou..)La ecograf totul era ok , dar fara tratament hormonal nu l-am putut controla…din acest motiv ti-am recomandat sa mergi la un specialist in ginecologie infantile , pentru ca eu am incercat mai multe variante.
  Zi buna!

 101. Comentariu scris de AURA
  Publicat la data de 18.2.2016, ora 8:40 pm

  Buna ziua . D-na doctor am o intrebare , si anume daca imi puteti indica suplimente naturale sau aminoacizi care ajuta la crestere. Am o fetita de 8 ani si 6 luni are 1,30 m si 26 kg , si asi vrea ceva care sa o ajute la crestere mai mult . Ma tem ca seamana cu mine iar eu am 1,60 . Din radiografia de pumn se poate vedea cat o sa creasca ? Multumesc

 102. Comentariu scris de Gina Chirita
  Publicat la data de 19.2.2016, ora 1:50 pm

  Nepotelul nostru are virsta de 5 ani si opt luni, o inaltime de 114cm si 17 kg. Este f slab , are talia foarte mica si oasele mici.Si el este complexat ca e slabut si ca nu se ingrasa.Mentionez ca este activ si ii plac sporturile, dar nu ia in greutate . Ce-i de facut ca sa nu fie un copil cu rahitism? Ia zilnic Viganttoleten. Transpira cind doarme.Multumesc!

 103. Comentariu scris de ioana
  Publicat la data de 22.5.2016, ora 11:34 pm

  buna seara am un baitel de 3 ani si 7 luni are 12 kg,si 84 cm pana la varsta de un an o crescut normal de atunci nu mai creste si nici nu ia in greutate foarte putin si nici nu mananca i-am dat mai multe vitamine dar tot nu creste,ce ar trebui facut cu el?

 104. Comentariu scris de Striblea Carmen
  Publicat la data de 20.6.2016, ora 4:15 pm

  Buna ziua,
  Sunt mama unui băiat de aproape 18ani care de ani de zile se zbate cu alergiile.
  In ultimul an a fost si internat in spital sa i se facă toate testele de alergie dar au ieșit bune totuși urmând un tratament cu medicamente pt alergii . Alergia se manifesta prin roșeața pielii si creșterea petelor,umflarea lor si câteodată si mâncărime, umflarea buzelor, umflarea organelor genitale, roșeața ochilor de fiecare data altfel. Băiatul are o înălțime de 185 cm , greutate 73 kg si este sportiv, nu fumează ,nu folosește alcool sau alte substanțe interzise.
  Vreau sa va întreb ca toate aceste alergii nu S-ar putea sa fie pe baza hormonală si cui m-as putea adresa si ce analize trebuie făcute.

  Va mulțumesc

 105. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 13.8.2016, ora 12:40 pm

  Buna ziua.Fetitei mele de 7 ani și jumatate i_ a ieșit DHEA S. dublu decât limita superioara 76,7;(6-38)si estradiolul 24,5. Până la rezultatele analizelor a fost diagnosticata cu pubertate precoce.Mentionez ca are 140 cm si 44 kg.Tatal are 198 cm , iar eu 170 cm.Exista probleme mari în această situație?
  Acum am aflat rezultatele analizelor,iar în urma informațiilor de pe net,am început să mă îngrijorez.Va rog mult,dati- mi un sfat, ce trebuie sa fac.Va mulțumesc frumos.

 106. Comentariu scris de Alina
  Publicat la data de 18.8.2016, ora 10:41 am

  Buna !baietelu meu face 2 anisor.si nu sunt sigura cu putuca se vede ca’ 2 oute pe putauca si ii trac in fiecare zi are pelita multa in fata am fost la cj la mai multi pediatri si a zis cai bn va rog sa ma ajutati .Va multumesc!

 107. Comentariu scris de Camelia
  Publicat la data de 17.10.2016, ora 12:18 am

  Buna ziua. Fetita mea in varsta de 3 ani a inceput sa aiba un miros accentuat si intepator de transpiratie sub brat. Oare ar fi indicat un consult endocrinologic? Multumesc

 108. Comentariu scris de Sendroiu Maria
  Publicat la data de 4.1.2017, ora 10:42 pm

  Buna ziua!!! Fetiţa mea in vârstă de 6 anişori are un ganglion (nodul) la sanul stang , destul de mare. A mai avut unul la cel drept, dar i s-a retras in urma cu un an, insa I-a reaparut din pacate la celalat san. I-am facut toate investigatiile si se pare ca problema are legatura cu alimentatia, in special cu carnea de pui . Acum, insa, am intrat in panica, intrucat nodulul este mult mai mare si forma sanului putin modificata. Ce ma sfatuiti sa fac???
  Va multumesc!!!

 109. Comentariu scris de Patricia
  Publicat la data de 3.3.2017, ora 8:23 am

  Buna ziua! Am un baietii cu varsta de 2 Ani.de curand i am facut analize pentru hormonal de crestere si pediatrul spune ca valoarea analize este normala Mai precis 0.58.dar ca valorile TSH 9.44. T4 1.18 sunt ridicate.puteti SA mi dati mai multe detalii?multumesc

 110. Comentariu scris de Alina
  Publicat la data de 6.4.2017, ora 10:02 pm

  Bună ziua am o fetit a de 8 ani și are un mamelon intarit mai precis stâng și vreau sa știu ce poate însemna aceasta prezintă și dureri va rog sa mi explicați ce trebuie sa fac și eventual ce doctor sa consult?

 111. Comentariu scris de Buna ziua.
  Publicat la data de 11.6.2017, ora 9:03 pm

  Am o fetita de 7ani jumate,care pana la varsta asta nu ia crescut parul.Are foarte putin par in cap.Ce crede-ti ca este de facut?Va rog mult indrumati-ma unde ar trebui sa ma duc.Va multumesc mult!

 112. Comentariu scris de Anca
  Publicat la data de 8.9.2017, ora 5:13 pm

  Buna ziua am o fetita de 9ani jumate i cresc sanisori,are 41 de kg si1,43inaltimea are burtica mare.unde ar trebui sa merg sa vad care e cauza sau este normalLasa un comentariu


Do NOT fill this !