Depresia de la varsta adulta poate depinde de natura relatiei avute cu mama in copilarie – studiu

Mama si copilul / Foto: FreeRangeStock.com

Natura si calitatea relatiilor mama-copil pot duce la aparitia de depresii la varsta adulta atat in cazul in care legaturile afective au fost problematice, cat si atunci cand au foste prea stranse, sustin cercetatori americani de la Universitatea din Purdue, citat de Agerpres.

“Efectele pe care un tratament parental diferentiat l-au avut asupra copiilor au fost destul de bine studiate, lucru valabil mult mai putin in privinta adultilor”, au afirmat autorii studiului, relateaza passionsante.be.

Circa o mie de adulti cu frati au participat la studiu, mamele lor avand intre 65 si 75 de ani. Cercetatorii au analizat perceptia copiilor in privinta unui tratament matern diferit intre frati si surori, indeosebi in ceea ce priveste favorizarea unuia sau altuia. Datele au fost asociate cu o evaluare a simptomelor depresive.

Rezultatele au aratat ca riscul unor manifestari depresive creste la cele doua extreme mentionate -o relatie extrem de conflictuala cu mama sau de apropiere emotionala foarte puternica, doua situatii care implica si autoperceptia unui oarecare favoritism (sau contrariul). A fost luat in considerare si un alt element: daca unul dintre frati se considera copilul care si-a dezamagit cel mai mult mama.

Autorii studiului apreciaza ca intervin, mai degraba decat echitatea ca atare, procesele de comparare intre frati si surori si tensiunile asociate. Depresia depinde de multi factori si se pare ca, in anumite imprejurari, relatia mama-copil, precum si natura legaturilor dintre fratii joaca un rol deloc neglijabil.

Articole similare:

  1. Persoanele abuzate fizic in copilarie sunt mai predispuse sa sufere de migrene la varsta adulta
  2. Laptele matern ar putea contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare la varsta adulta -studiu
  3. VIDEO Dr. Cosmin Pop, gastroenterolog: “Cancerul colorectal poate afecta orice grupa de varsta din populatia adulta, dar este mai frecvent la barbatii de peste 50 de ani.”
  4. Leptina din laptele matern previne obezitatea la varsta adulta
  5. VIDEO Dr. Serban Constantin, chirurg pediatru:”Cu cat mama este mai in varsta, cu atat riscul de a naste un fat cu malformatii urogenitale este mai mare.”

Tags: , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !