Depistarea precoce a leziunilor precanceroase si cancerul de col uterin. Dr. Camelia Florentina Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie, a discutat online cu cititorii

Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie / Foto: MedLive.ro

Cancerul de col uterin este un neoplasm care se poate manifesta uneori prin sangerari anormale (metroragii), insa aceste simptome pot fi adesea absente sau pot aparea atunci cand cancerul este deja intr-un stadiu avansat. Debutul bolii este precedat de leziuni denumite displazii – modificari anormale ale celulelor colului uterin. Dr. Camelia Florentina Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro despre depistarea precoce a leziunilor precanceroase si posibilitatile de diagnosticare si terapie a cancerului de col uterin.

 • Intalnirea s-a incheiat.
 • Intra in articol pentru a citi raspunsurile invitatei.

Examenul citologic Babes-Papanicolau poate detecta din timp eventualele leziuni precanceroase, iar tratarea acestora poate preveni dezvoltarea bolii. In statele dezvoltate, utilizarea pe scara larga a programelor de screening de col uterin a redus incidenta cancerului de col uterin cu peste 50%.

Daca examenul Papanicolau a atestat prezenta unor celule modificate, medicul recomanda de obicei efectuarea unei colposcopii, o metoda optica de examinare a colului uterin cu ajutorul colposcopului, ce mareste imaginea de 10 – 40 de ori.

Cancerul de col uterin este de regula asimptomatic in stadiile incipiente. Simptomele incep sa apara pe masura ce boala avanseaza, atacand colul uterin si tesuturile adiacente. Pe masura ce afectiunea progreseaza, femeia poate remarca:

 • sangerari vaginale anormale, inclusiv sangerari dupa un act sexual;
 • dureri in timpul actului sexual;
 • secretii vaginale abundente.

Unul din principalii factori de risc in dezvoltarea cancerului de col uterin este papilomavirusul uman – HPV. Acesta este un virus comun, care se transmite prin contact sexual. Majoritatea persoanelor active sexual pot dobandi HPV. Factori de risc in transmiterea HPV:

 • debutul vietii sexuale la o varsta precoce (sub 18 ani);
 • parteneri sexuali multipli;
 • relatii cu un partener sexual care a avut multipli parteneri.
Alti factori ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului de col uterin includ:
 • fumatul;
 • slabiciuni ale sistemului de imunitate, precum infectia cu HIV sau chimioterapia.

Articole similare:

 1. Ejacularea precoce, abordare si terapie. Dr. Radu Mihalca, medic specialist in Endocrinologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 2. Cele mai importante momente ale nasterii. Dr. Silviu Predoi, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 3. Cum luptam cu cancerul si cat de importanta este diagnosticarea bolii in stadii incipiente? Dr.Georgeta Vremes, medic specialist oncolog, a discutat online
 4. Infarctul miocardic si cardiopatia ischemica- simptome, factori de risc, solutii medicale. Dr. Lacramioara Petrescu, medic specialist in cardiologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 5. Diagnosticul si tratamentul bolilor osteoporotice si endocrine. Dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , ,

68 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mihai M.
  Publicat la data de 25.1.2011, ora 8:04 pm

  Ce parere aveti despre ranile de col uterin si cauterizarea lor – ca si metoda de tratare. Mai este cauterizarea o metoda viabila in zilele noastre sau se pot obtine aceleasi efecte prin tratament medicamentos, si daca da, ce tratament recomandati?
  Cauterizarea unei rani pe col implica anumite restrictii inpotriva conceperii de copii in perioada imediat urmatoare?

  • Comentariu scris de MIRELA D
   Publicat la data de 26.1.2011, ora 10:50 am

   Fiica mea are hpv; i-am facut tipaj numai pentru tulpinile cu risc crescut la o clinica pe langa Dorobanti. IDM parca; are 23 ani si conizatie la Polizu; este destul? dvs la Medlife aveti contract cu casa? mentionez ca este studenta si pur si simplu nu mai avem bani de analize, colposcopii etc. va multumesc anticipat!

   • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
    Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:19 pm

    Pentru Mirela D.

    Datele pe care ni le furnizati nu sunt suficiente pentru un raspuns. Ne-ar mai trebui citologiile (examenul Babes Papanicolau), colposcopiile si rezultatul histopatologic al piesei de conizatiei, pentru a va putea spune daca este suficient. Anumite infectii cu virusul HPV, marea majoritate, se vindeca de la sine. V-ar ajuta un test HPV negativ pentru a fi sigura ca riscul de cancer e minim sau chiar nul in momentul de fata. De-a lungul vietii, mai poate face infectii HPV, de aceea necesita supraveghere in continuare, la intervalul stabilit de medicul curant.

    Contractul MedLife cu CNAS este valabil numai pentru anumite servicii medicale.

    • Comentariu scris de MIRELA D
     Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:04 pm

     REVIN CU INTREBAREA UNDE SUNTETI DE GASIT;DEJA ARE VACCINUL SILGARD FACUT DESI ARE HPV.

     • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
      Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:07 pm

      Ma puteti gasi la Clinica MedLife Favorit.

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:13 pm

   Pentru Mihai M.

   In primul rand trebuie sa precizez termenul de rani de col. Este un termen generic care poate sa includa inflamatii, cervicite, leziuni precanceroase sau chiar cancer de col. In ultimul timp nu se mai prefera cauterizarea lor, care inseamna ardere fara sa ne furnizeze un tesut care poate fi studiat din punct de vedere histopatologic. De asemenea, cauterizarea nu se poate folosi in cazul leziunilor endocolului. In anumite cazuri se foloseste electrorezectia cu ansa diatermica sau conizatia, in functie de gravitatea leziunii. Acestea ne furnizeaza tesut pentru studiu histopatologic, deci reprezinta ridicarea leziunii dar si posibilitatea de biopsie.

   Vis-a-vis de tratamentul medicamentos, se poate incerca 1 – 2 luni, in anumite cazuri (cand Papanicolau iese normal). Acesta nu este neaparat foarte eficient si nici de dorit, pentru ca poate vindeca suprafata exterioara, mascand leziuni subiacente. De asemenea, aceste rani pot trece de la sine, in cazul infectiilor HPV tranzitorii (infectiile HPV sunt de doua tipuri: tranzitorii si persistente. Cele persistente sunt cele mai periculoase. Ele pot duce la aparitia leziunilor precanceroase si a cancerului). De asemenea, nu exista tratament pentru infectia HPV si se recomanda supraveghere riguroasa, la indicatia medicului, prin citologie Babes Papanicolau si prin testare HPV, colposcopie si biopsie, daca este cazul. In plus, se recomanda vaccinarea persoanelor care nu prezinta infectie cu tipul 16 sau 18 HPV, a fetitelor de 11 – 12 ani, a adolescentelor 16 – 26 de ani, a persoanelor cu debutul vietii sexuale mai tarziu de 26 ani si chiar a persoanelor care au tipul 16 sau 18 HPV. In acest caz, vaccinarea asigura o preventie pentru cancerul de col uterin.

   Cauterizarea unei rani pe col implica restrictii impotriva conceperii de copii pentru cateva luni (sase luni), timp necesar pentru vindecarea suprafetei colului (exocol).

 2. Comentariu scris de Aura Niculas
  Publicat la data de 25.1.2011, ora 8:29 pm

  Buna ziua,
  Din cauza pretului ridicat pentru genotiparea HPV,in Romania din pacate prea tarziu si prea putine femei afla daca sunt sau nu purtatoare ale acestui virus. Deasemenea consider ca femeile stiu foarte putin despre HPV,despre alte moduri de manifestare in caz de slabire a sistemului imunitar (inclusiv manifestari neplacute la nivel vulvar si pentru care sunt trimise de ginecolog in mod eronat la dermatolog) si consider ca nu primim din partea personalului medical sprijinul asteptat,de unde si ideea ca in Romania se stiu inca prea putine despre acest virus.Care este parerea Dvs? Suntem foarte in urma? ramane si pe acest segment al medicinei ca singura optiune tratarea in strainatate pentru cei care-si permit si resemnarea pentru toti ceilalti? Va multumesc frumos pentru raspuns.

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:30 pm

   Da, suntem in urma din punctul de vedere al educatiei medicale, insa si in Romania se poate efectua testarea HPV. Nu exista tratament curativ pentru HPV, insa leziunile precanceroase date de infectiile persistente cu HPV si cancerul de col se pot trata cu succes si in Romania.

   Cred ca este necesar sa va dau cateva detalii despre virusul HPV. Acesta este un virus care are tropism (preferinta) pentru epitelii, cum este cel al colului (exocolului si endocolului), pentru epiteliul oro-faringian, tegumentul anal si chiar genital, pentru piele. Aici poate provoca tumori benigne (veruci), leziuni precanceroase si cancer. In plus, la barbati poate provoca cancer penian. Majoritatea infectiilor HPV trec de la sine si numai o mica parte din persoanele infectate HPV se vor imbolnavi de cancer.

   In cazul persoanelor sanatoase se recomanda screening citologic Babes Papanicolau o data pe an incepand cu debutul vietii sexuale. Depistarea precoce a cancerului de col asigura vindecarea bolii.

 3. Comentariu scris de kathy
  Publicat la data de 25.1.2011, ora 10:28 pm

  In articol spuntti ca “Unul din principalii factori de risc in dezvoltarea cancerului de col uterin este papiloma virusul uman – HPV. Acesta este un virus comun, care se transmite prin contact sexual. Alti factori de risc includ debutul prematur al vietii sexuale, numarul ridicat de parteneri sexuali, fumatul sau slabirea sistemului imunitar.” Nu cumva corect este singurul motiv este infectarea cu HPV, iar toate celelalte elemente enumerate sunt doar factori care ajuta HPVul sa evolueze in cancer (debutul vietii sexuale timpurii si nr mare de parteneri – sanse statistice ce a fi infectat cu HPV mai mari, fumatul scade cantitate de oxigen din sange, ceea ce duce la dezvoltarea HPV, iar scaderea sistemului imunitar in mod evident duce ca in lupta dintre HPV si sistemul imunitar, cel din urma sa piarda)?

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:35 pm

   Intr-adevar, virusul HPV este agentul carcinogenetic (care genereaza cancerul), dar anumite piese de biopsie ale persoanelor cu cancer de col nu contin virusul HPV, deci cancerul de col, in situatii rare, poate sa aiba alt factor declansator (ipoteza in studiu).

  • Comentariu scris de Valentina
   Publicat la data de 10.8.2013, ora 7:14 pm

   Este o mare prostie sa se afirme: ” numarul ridicat de parteneri sexuali” cind se stie ca virusul se transmite prin multiple cai nu, doar sexual. (Ex:contact piele-piele) Poate fi luat pe orice parte a corpului si apoi,difuzat de propriile maini ale contaminatului prin auto-atingere.Cum va explicati virgine cu Hpv? Ori,copii cu hpv. Ori,animale.Catelusa mea e virgina si are hpv.Nu cred ca exista nici macar un singur caz de cancer din care sa lipseasca HPV! O spun cercetatorii…Dar,exista in schimb fals-pozitive din cauza greselilor de recoltare (ex:sangerarea la recoltare care,blocheaza reactia PCR).

 4. Comentariu scris de florentina
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 11:43 am

  Buna ziua! Am 33 de ani si in urma cu 6 luni la un test citologic Papanicolau m-au diagnosticat cu HSIL,drept pt care mi s-a facut o colposcopie si o biopsie si s-a confirmat diagnosticul CIN II.Precizez ca traiesc in strainatate si acesti termeni sunt luati din diagnosticul pe
  care mi l-au pus aici.Sper sa fie asemanator in romana pt ca eu nu sunt familiarizata cu acesti termeni in nici o limba.E prima data cind am probleme ginecologice,n-am avut nici macar o infectie.Luni sunt programata sa mi se faca o conizare.Intrebarile mele ar fi daca : este foarte grav ceea ce mi-au diagnosticat (aici toti imi spun ca nu,da’ am dubii) si daca mai pot avea copii dupa aceasta interventie.Precizez ca nu am copii si nu am avut niciodata sarcina.Multumesc.

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:40 pm

   HSIL reprezinta leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt (o leziune precanceroasa mai grava, dar nu cancer). Investigatiile recomandate de medicul dvs. sunt cele adecvate. Diagnosticul CIN II histopatologic reprezinta o displazie moderata (celule atipice cu anomalii moderate).

   Diagnosticul dvs. nu este foarte grav si puteti avea copii dupa interventie. In cazul unei sarcini, medicul va decide daca nasterea poate fi naturala sau prin cezariana (dupa conizatie).

   • Comentariu scris de Andreea
    Publicat la data de 29.6.2012, ora 11:26 am

    Buna ziua,am 26 de ani, sunt casatorita,mi-am facut un control de rutina la ginecolog,cand intretin relatii sexuale am putin dureri,prima oara mi-a iesit pap 3 doctorul a spus ca nu este asa bine,acum ultima oara mi-a iesit 3D asta nu stiu ce insemnand,mi-a facut si ceva pe acolo cu un aparat electric cred putin ma durut,el mi-a spus ca am ceva la intrare.V rog sa-mi raspundeti exista riscul de cancer?se poate trata daca este vorba de leziune precanceroasa?Va multumesc

 5. Comentariu scris de mihai
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 12:20 pm

  Daca spuneti ca se transmite pe cale sexuala, inseamna ca si barbatii sunt afectati? Cum se manifesta si care sunt metodele de depistare pentru barbati?

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:42 pm

   Barbatii pot fi afectati la nivelul pielii (veruci sau condiloame acuminate – tumori benigne, acestea mai pot aparea si la nivel ano-genital) si la nivelul epiteliilor pot aparea leziuni preinvazive sau cancer penian. De asemenea se poate manifesta la nivelul epiteliului oro-faringian (cancer).

 6. Comentariu scris de Dana
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 12:23 pm

  Acum aproximativ un an, am avut neplacuta surpriza de a afla ca am HPV (tulpinile 6 si 16). Dupa putin timp, a incept sa lucreze si am avut si o rana pe col. Am facut ERAD, iar la biopsie a iesit bine, adica nu ajunsese la celule precanceroase! Acum, la ultimul test papanicolau, se pare ca totul este bine! Nu mai sunt urme. Stiind ca virusul nu moare niciodata, ci doar “doarme sau se trezeste”, intrebarea mea este: la un moment dat, voi face cancer de col uterin?

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:46 pm

   Nu pot sa va raspund la aceasta intrebare, numai viitorul poate decide, dar va pot spune ca infectia cu HPV se poate vindeca de la sine. Este foarte important sa supravegheati prin screening periodic prezenta HPV in organism. Daca veti mai prezenta in viitor infectie cu HPV, nu inseamna neaparat ca aceasta va evolua spre cancer de col.

 7. Comentariu scris de Arina
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 12:50 pm

  Buna ziua,
  Am fost diagnosticata cu ASCUS si ulterior am facut o colposcopie care nu a evidentiat nicio leziune. Peste 6 luni, am facut un alt PAP care a iesit normal. As dori sa stiu cand ar trebui sa fac urmatorul test PAP? Sau poate ar trebui sa fac direct o colposcopie?

  Este colposcopia o metoda de investigare care ne arata fara dubii daca sunt probleme sau nu la nivelul colului? Intreb acest lucru deoarece as dori sa stiu daca am urmat pasii corecti sau poate ar fi trebui sa ma supun si unui alt tip de investigatie.

  Va multumesc foarte mult.
  Arina

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:51 pm

   ASCUS reprezinta celule scuamoase atipice, care nu pot fi incadrate ca leziuni de grad scazut sau inalt (o forma mai usoara). In cazul dvs. ar fi necesara o testare HPV – daca aceasta este negativa se recomanda citologie Babes-Papanicolau la un an. Daca aceasta este pozitiva se recomanda din nou citologie si eventual colposcopie.

   Colposcopia nu are sensibilitate si specificitate 100%, Datele acesteia se coroboreaza cu cele ale citologiei pentru o atitudine medicala corecta.

 8. Comentariu scris de Lorena Mateescu
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 1:04 pm

  Buna ziua,am 36 de ani si la analiza HPV-ADN-genotipare,au fost identificate genotipurile cu risc crescut 18,39,59.Intrebarea mea este:organismul poate elimina in timp acest virus(si in ce conditii) sau raman purtatoare intreaga viata? De asemeni,in situatia data isi mai are rostul vaccinarea impotriva cancerului de col(cervarix/silgaard)?Multumesc anticipat,astept raspuns.

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 2:54 pm

   In functie de imunitatea organismului dvs. infectia poate fi persistenta sau tranzitorie. Da, vaccinarea este indicata pentru ca nu aveti tipurile 6, 11 si 16. Aceasta va poate ajuta asigurandu-va protectie impotriva cancerului de col provocat de tipul 18.

 9. Comentariu scris de Andreea Paraliov
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 1:40 pm

  Buna ziua
  1.In cazul infestarii cu genotipurile HPV cu risc crescut cancerigen exista anumiti factori agravanti (alimentatie, stres, fumat, etc.) ce pot declansa aparitia cancerului de col uterin ? Care ar fi acestia ?
  2. In cazul infestarii cu genotipurile HPV cu risc crescut cancerigen considerati eficiente metodele naturiste in vederea imunizarii si prevenirii aparitiei cancerului ?
  Multumesc

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:01 pm

   1. Da, exista. Acestia sunt: fumatul (fumatoarele au risc dublu de imbolnavire, comparativ cu nefumatoarele), scaderea imunitatii (stresul), carentele alimentare, comportamentul sexual (debutul precoce al vietii sexuale, numar crescut de parteneri, parteneri cu o viata sexuala bogata), numar crescut de nasteri si avorturi. Prezervativul nu asigura protectie completa impotriva transmiterii HPV.

   2. Medicina naturista nu intra in competentele mele.

 10. Comentariu scris de mihaela radu
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 1:52 pm

  tocmai am primti rezultatele unui test Papa Nicolau si as dori sa stiu ce valori indica prezenta sau absenta virusului HPV.

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:03 pm

   Testul Papanicolau studiaza celulele exfoliate de la nivelul colului si endocolului si nu prezenta sau absenta virusului HPV (aceasta se poate banui in cazul prezentei anumitor celule). Prezenta sau absenta virusului poate fi confirmata de testarea HPV.

 11. Comentariu scris de mitzura
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 2:18 pm

  buna ziua,
  in luna februarie 2007, mi-a fost depistata o rana pe col, rana ce a fost cauterizata, la mai putin de o luna de la depistare; vindecarea afost destul de greoaie, pe durata a aproximativ un an si jumatate. De la inceputul anului 2008 imi doresc un copil, insa pana in prezent nu am ramas insarcinata desi am efectuat toate analizele posibile, atat eu si sotul meu, iar diagnosticul este infertilitae fara cauze cunoscute.
  va intreb, acea cauterizare poate fi cauza infertilitatii, mai ales ca pana la vindecare am luat in mod constant diferite medicamente, atat pe cale orala cat si sub forma de creme, unguente si ovule interne.
  Mentionez ca de fiecare data rezultatul testului Papanicolau a fost in regula.
  Multumesc.

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:06 pm

   Nu am date suficiente pentru a va putea da un raspuns exact, insa presupun ca nu cauterizarea este cauza infertilitatii.

 12. Comentariu scris de Corina Costescu
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 3:10 pm

  Am 35 de ani,in urma unor sangerari intermenstruale,am facut examenul Papanicolau si a iesit II.Ma ingrijoreaza ca au fost depistati pe col niste polipi endocervicali.Rezultatul biopsiei a fost urmatorul:fragment endocol cu aspect micropolipos cu zone intinse de metaplazie scuamoasa imatura,hiperplazie microglandulara si pseudoepiteliomatoasa,subiacent infiltrat inflamator cronic.Am motive sa cred ca sunt niste modificari de natura maligna?Acesti polipi se pot trata medicamentos,se cauterizeaza sau extirpa?

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:10 pm

   Daca rezultatul biopsiei a aparut in urma unui chiuretaj endocervicat va pot raspunde ca nu se trateaza medicamentos, iar polipii au fost extirpati odata cu chiuretajul. Pentru mai multe detalii legate de procedura de biopsie discutati cu medicul curant. Aceste modificari din buletinul histopatologic nu sunt de natura maligna.

 13. Comentariu scris de ela
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 3:28 pm

  buna. din articol nu e foarte clar daca virusul se mai transmite si in alt fel decat pe cale sexuala, transfuzii de sange sau instrumentar medical nesterilizat. Exista si alte metode de transmitere a tulpinilor de HPV?

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:15 pm

   HPV nu se poate transmite prin transfuzii de sange, deoarece HPV nu prezinta viremie (nu are pasaj prin sange, este localizat strict la nivelul mucoaselor sau al pielii). Se poate transmite prin instrumentarul medical, daca este nesterilizat si, in cazuri foarte rare, prin obiecte sanitare sau chiar si prosoape sau alte obiecte de igiena contaminate. HPV se mai poate transmite prin simpla atingere (in cazul verucilor).

 14. Comentariu scris de lavinia
  Publicat la data de 26.1.2011, ora 11:22 pm

  poate fi vorba despre cancer de col uterin in caz de metroragie, chisturi ovariene si displazie endometriala identificate la ecografie daca rezultatele testelor papanicolau si hpv au fost intotdeauna (ani la randul) ok?

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:19 pm

   Aceasta asociere nu e sugestiva pentru cancerul de col. Ne-ar fi de folos rezultatele unor teste Papanicolau si HPV in prezent. Daca si acum sunt in regula (HPV negativ si citologie normala) si daca nu prezentati la nivelul colului o leziune vizibila, care sa necesita coposcopie, nu sunt motive de ingrijorare.

 15. Comentariu scris de Mirela
  Publicat la data de 27.1.2011, ora 9:27 am

  Buna ziua !

  Puteti sa imi spuneti daca simptomele descrise in articol pot fi asociate si cu alte afectiuni non-canceroase ?
  Ma refer la sangerari vaginale anormale, inclusiv sangerari dupa un act sexual; dureri in timpul actului sexual; secretii vaginale abundente etc.
  Multumesc

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:23 pm

   Aceste simptome nu sunt neaparat specifice cancerului de col, dar ne obliga sa le investigam prin simpla vizualizare a colului prin examen cu valve, prin testul Babes Papanicolau, eventual prin testare HPV sau colposcopie (+ biopsie, daca este cazul), pentru a elimina cu certitudine un diagnostic de cancer de col.

 16. Comentariu scris de Ramona
  Publicat la data de 27.1.2011, ora 11:18 am

  Buna ziua.De cateva luni,inainte sa-mi vina ciclul,ma doare sanul drept.Precizez,ciclul dureaza trei zile dar imi curge putin,in a treia zi cateva picaturi.Am doi copii,nascuti normal.

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:24 pm

   In cazul dvs. este necesar un consult senologic la un medic ginecolog, eventual o ecografie mamara.

 17. Comentariu scris de Flavia
  Publicat la data de 27.1.2011, ora 12:03 pm

  Buna ziua,
  In urma nasterii (acum 2,5 ani) am ramas cu ceea ce popular spunem rana pe col. Doctorul mi-a recomandat sa urmarim anual prin Papanicolau si atata timp cat aceasta iese bine spune sa nu imi fac griji. In acesti 2.5 ani am efectuat cam la 6 luni cate un Papanicolau ca sa fiu sigura si toate analizele au iesit bine. E cazul sa mai fac si altceva?

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:25 pm

   Citologia Babes Papanicolau nu este o metoda sigura in 100% din cazuri. Ranile de col au indicatia de colposcopie.

 18. Comentariu scris de nicolae
  Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:03 pm

  PROGRAMUL national de screening de cancer de col(test PAPANICOLAU),cand va incepe?Ce inseamna experimentul CLUJ?

 19. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:19 pm

  Buna ziua,
  Am 25 de ani si am urmatoarea problema: acum 4 ani, in urma unui control ginecologic mi s-a depistat pe ovarul drept un chist destul de mare. Medicul mi-a prescris atunci anticonceptionale. In urma tratamentului, chistul s-a retras. Am luat timp de 1 an si jumatate anticonceptionalele respective si am facut o pauza. Dupa 2 luni de pauza am fost din nou la control si mi s-a depistat din nou un chist pe ovarul drept. Medicul mi-a prescris din nou anticonceptionale si dupa o luna chistul a disparut. In urma cu o luna am hotarat sa renunt la anticonceptionale si mi-e teama ca o sa apara din nou. Ce credeti ca ar trebui sa fac ? Nu exista o alta solutie pentru a scapa de acest chist? Va intreb pentru ca as vrea peste un an sa fac un copil si am inteles ca inainte de a ramane insarcinata este recomandat sa se intrerupa cu cel putin 6 inainte administrarea anticonceptionalelor. Astept cu interes un raspuns de la dvs.
  Multumesc!

  • Comentariu scris de dr. Camelia Iacob
   Publicat la data de 27.1.2011, ora 3:48 pm

   Ar trebui sa stiu care a fost dimensiunea chistului, atat prima cat si a doua oara. Solutia tine de dimensiunea chistului. Este posibil ca niste dozari hormonale sa va fie de folos, la recomandarea medicului dvs.

 20. Comentariu scris de DOMNICA
  Publicat la data de 28.1.2011, ora 1:59 pm

  Buna ziua am si eu o intrebare mie mia venit ciclu pe 01.12.2010 si pe 28-29.12.2010 si acum nu a mai venit am avut contact protejat si am luat si cervugid si augmentin se poate sa fii ramas insarcinata? poate e vreo raceala ? astept si va multumesc am 33 de ani si un baietel de 4 ani si 7 luni

 21. Comentariu scris de Asociatia Impotriva Cancerului: “Nu exista o relatie autentica cu medicul de familie. Un efect tragic e descoperirea cancerului in faze avansate”   SmartWoman
  Publicat la data de 28.1.2011, ora 1:59 pm

  [...] 1. Forme de cancer la copii. Semne ale cancerului la copii, adolescenti si tineri 2. Metode pentru diagnosticarea cancerului la san: punctia biopsie 3. Depistarea precoce a leziunilor precanceroase si cancerul de col uterin. Dr. Camelia Florentina Iaco… [...]

 22. Comentariu scris de Mari
  Publicat la data de 31.1.2011, ora 2:15 pm

  in urma colposcopiei m-ia dat dignosticul de col lezionalpentru care se practica ERAD am facut operatia m-am simtit bine dupa care la cinci zile m-ia venit ciclu am a sase a zi si nu mi s-a oprit e normal?poate fi o dereglare? si mai am si un nodul la san din care imi este foarte frica am fost la medic si m-ia dat tratament trei luni vitamina A si E si m-ia dat un unguent PROGESTEROL care ma masez in fiecare searape ambii sani..va rog frumos sa-mi dati si mie un raspuns medicul nu m-ia spus diagnosticu daca e ceva grav m-ia spus ceva de mastoza e ceva grav?astept raspunsul dv.de specialist

 23. Comentariu scris de Mari
  Publicat la data de 1.2.2011, ora 2:46 pm

  imi pare rau pentru greseala minora de mai sus…MULTUMESC!!

 24. Comentariu scris de GEORGETA
  Publicat la data de 1.2.2011, ora 9:15 pm

  buna ziua. sunt o tanara de 28 ani anul trecut am nascut o fetita dupa nastere mia esit un chist suburetral am fost operata prima operatie nu a reusit dupa 3 luni chistul a recidivat crescand mai mare si mai complicat producand si niste abcesuri pe uretra la 6 luni dupa prima operatie am fost operata de urgenta ca totul se infectase am avut sonda timp de 2 luni dupa scoaterea sondei am ramas cu niste pungute destul de vizibile pe peretele din dreapta si stanga a vaginulio si alta punguta in partea de jos a vaginului mau vazut mai multi medici si niciunul nu mia dat acelasi diacnostic ( a si am uitat sa precizez ca pungutele din vagin sunt dureroase la atingere si ma deranjaza foarte mult nu pot sta pe ceva ce este mai dur si nu pot purta pantaloni mai strimti )si azi ma vazut un medic si mia dat un unguent gen anestezie pentru ami calma durerea si nimic mai mult asi vrea sa imi dati un sfat ce pot face si ce sunt sunt chisturi sau daca sunt periculoase si ce masuri pot lua imi este tare frica ca sunt de culoare alba are aceiasi culoare a chistului infectat ce mi lau scos va multumesc si astept raspuns

 25. Comentariu scris de ioana
  Publicat la data de 8.2.2011, ora 1:34 pm

  Buna ziua, am si eu o nelamurire.
  Am fost diagnosticata cu o rana pe col, am faut si o colposcopie, dar nu stiu inca detalii despre rana. Mi s-a dat sa fac o testare hpv. Intrebarea mea este daca testul papanicolau este clasa II pe un fond inflamator, fara ASC-US sau alte modificari celulare, cat de relevanta si necesara este testarea hpv?
  Multumesc frumos.

 26. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 11.2.2011, ora 3:42 pm

  Buna ziua! Am 24 de ani,saptamana trecuta mi-am facut un control si medicul mi-a zis ca am o rana uratica pe col uterin si o infectie(diagnosticul ii exocervicita),urmez tratament cu Flucovim 150 si Fluomizin 10 (timp de 6 zile) .Am facut si testul Papanicolaou si rezultatul a fost pap 2.Va rog sa-mi spune-ti ce inseamna toate acestea si cat de grav este?
  Va multumesc!

 27. Comentariu scris de ghuly
  Publicat la data de 23.2.2011, ora 11:32 am

  buna ziua,am 43 de ani am fost diagnosticata cu neoplasm col uterin std 1 am urmat o histerectomie total largita +radioterapie si chimioterapie inainte de operatie iar la acum dupa un an de zile miam facut markerii tumoral scc si mia iesit rezultatul 1.563ug/l.puteti sami spuneti ce semnifica acest rezultat tinanad cont ca limita este intre0-1.2ug/l

 28. Comentariu scris de CERASELA
  Publicat la data de 17.3.2011, ora 4:30 pm

  buna ziua! ma numesc bechian cerasela, am 38 de ani si am si eu o problema, va rog mult ajutati-ma si pe mine cu citeva sfaturi. am fost la mai multi medici ginecologi si ficare mi-au spus ca am candidoza vaginala. mi-au prescris ca tratament clotrimazol ovule, micanazol crema, ketocanazol capsule; aceste tratamente le-am urmat in anul 2010 iar acum am aceleasi simtome care le-am avut inainte de a merge la medic. va rog mult ajutati-ma cu ceva sfaturi ca nu mai stiu ce sa fac. va multumesc mult din suflet

 29. Comentariu scris de sorina
  Publicat la data de 18.3.2011, ora 9:36 pm

  Buna seara!Pot avea si eu un bebe cu diagnosticul azoospermie si ultima spermograma criptozoospermie?Va multumesc!

 30. Comentariu scris de georgiana
  Publicat la data de 20.5.2011, ora 5:21 pm

  buna ziua ma numesc Georgiana, am descoperit o rana pe col acum 2 ani, am incercat sa o tratez cu cervugit ovule si monofemina2 dar din pacate nu a mers. Acum PAP mi a iesit cls3 cu L-SIL, am facut o colposcopie si mi-a iesit astfel col de multipara cu orificii extern transvas, functiunea scuamocilindrica vizibila in totalitate, mozaic fin aceto alb in zona de tranzitie la niv orei11si orei12, vas de calibru ingrosat, neregulat la niv orei7 cele doua zone de mozaic deschise anterior discret iod negativ. Va rog o parere, este o colposcopie foarte proasta? astept sa imi vina ciclul si sa fac o biopsie. Va multumesc

 31. Comentariu scris de ALINA
  Publicat la data de 15.8.2011, ora 6:27 pm

  Buna seara ,
  Am 37 ani , si in urma unei ecografii efectuate recent am primit urmatoarele informatii : uter difuz neomogen de tip fibromatos,in rvf: 74/58/45 mm.
  Retrouterin imagine transonica bine delimitata ce pare a avea pereti proprii , probabil cu apartenenta anexiala dreapta , dim. 53/55/49 mm de mentionat ca formatiunea descrisa nu prezinta semnal doppler in interior.
  Concluzii: tumora chistica pelvina probabil anexiala dr.
  Cred ca este important faptul ca nu am sangerare intre cicluri , doar ca am ciclul foarte abundent , cu dureri si in special in partea dreapta.

  Va rog sa ma ajutati ! Ce trebuie facut ?

  Multumesc!!!

 32. Comentariu scris de dorica
  Publicat la data de 4.9.2011, ora 10:52 pm

  am o displazie severa de col ,grad inalt, ,am facut conizatia ,totul a decurs bine.ce sanse am de vindecare,la prima biopsie inainte de operatie-a iesit cin 3.

 33. Comentariu scris de madalina
  Publicat la data de 18.9.2011, ora 8:49 pm

  Buna seara!
  Am 20 de ani si acum 8-9 luni am fost la un control de rutina deoarece aveam dureri insuportabile la contactul sexual si secretii vaginale abundente…..Am facut un test papanicolau la Filantropia in urma caruia am aflat ca am o inflamatie severa la nivelul colului ce trebuie tratata timp de 3 cicluri menstruale cu spalaturi intravaginale cu tantum rosa si ovule cervugid in prima si a treia luna si ovule cerviron in a doua.Dupa terminarea tratamentului am fost din nou la contral,mi-au facut iar testul papanicolau si au spus ca nu a iesit bine…ca nu s-a ameliorat treaba,si m-au pus sa fac o colposcopie,de la care m-au trimis mai departe sa fac
  1.culturi din col pentru ureaplasma,mycoplasma si chlamidia plus antibiograma
  2.tipaj viral Hpv Mentionez faptul ca nu am avut bani sa fac tipajul viral.Dupa aceste analize mi-au dat din nou tratament.Cert este ca in urma tuturor acestor analize si tratamente nu s-a rezolvat nimic..ma simt mult mai rau ca inainte, adica la contactul sexual am dureri insuportabile, iar secretia vaginala mi se pare din ce in ce mai abundenta…m-a speriat foarte rau doctorul ginecolog spunandu-mi ca eu nu pot ramane insarcinata pana nu rezolv problema,insa adevarata problema este ca dupa terminarea ultimului tratament adica acum 3-4 luni de zile ginecologul nu mai raspunde la telefon…nu stiu ce sa fac in acest caz…mi-am pus toata increderea in el…
  Ajutati-ma!!!

 34. Comentariu scris de madalina
  Publicat la data de 18.9.2011, ora 8:51 pm

  P.S. tin sa mentionez ca am facut si un avort dupa care m-am ales cu multiple rani pe colul uterin

 35. Comentariu scris de andra popescu
  Publicat la data de 23.3.2012, ora 11:14 pm

  buna ziua!am 26 de ani si in urma unor investigatii, medicul meu ginecolog mi-a recomandat o colposcopie, de unde a reiesit faptul ca as avea hpv.am mers la clinica medlife unirii sa fac tipajul viral, insa rezultatul a fost negativ.e posibil sa fi fost o eroare la tipajul viral?pt ca doctorita care a facut colposcopia era foarte sigura ca exista hpv.eu am ajuns la medicul ginecolog din cauza unor usoare dureri in timpul actului sexual si o secretie abundenta.Testul Papanicolau a iesit bine.Va multumesc

 36. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 25.3.2013, ora 2:31 pm

  Ma numesc Mihaela,am 52 de ani si in urma cu 2 ani am avut un nodul la san.Am facut chimio,radio si mastectomie,acum urmez un tratament hormonal de 8 luni.In urma unui test PAPANICOLAU,rezultatul a fost inflamatie acuta si HSIL.Medicul mi-a recomandat conizatie.Credeti ca este bine sau sa fac inainte o biopsie,colposcopie.Va multumesc.

 37. Comentariu scris de gabi
  Publicat la data de 19.4.2013, ora 7:07 pm

  buna ziua.mi-am facut testul papanicolau, iar rezultatul a iesit pap ascus .mi s-a recomandat colposcopia, iar in urma ei am facut testul pt hpv care a iesit pozitiv, tulpina 51 cu grad ridicat de risc, iar 40 si 48 cu risc scazut.acum urmez un tratament cu ovule cervucid si isoprinosine.st f speriata si as vrea sa stiu daca acest lucru poate produce cancerul de col.multumesc

 38. Comentariu scris de Ancuta Ileana
  Publicat la data de 14.6.2013, ora 2:13 pm

  In urma unui test Papanicolau am fost diagnosticata cu AGC-celule glandulare atipice, as dori sa stiu cat de grav este?!

 39. Comentariu scris de Bartha Anna Maria
  Publicat la data de 22.6.2013, ora 11:00 am

  Buna ziua! Ma numesc Anna Maria,sint din Tg.-Mures,actualmente lucrez in Izrael,de 3 ani.Am 57 de ani,nu am ciclul de 6 ani si acuma in decembrie ,2012,in ultima zi am singerat si inca o jumatate de zi di 1 ianuarie.Am eliminat si singe inchegat.Nu mult.Dupa acea de mai multe ori s-a intamplat ,pina acuma.Cred ca de vreo 7 ori.Nu mult dar 1 zi dau cel mult 2.M-am dus ,aici in Izrael,la ginecologie si au incercat sa-mi faca ultrasun,dar am singerat tare.M-au trimis la urgenta ,unde m-a consulta si 2 doctori si iarasi au facut ultrasun.M-au programat la biopsie.Acuma am rezultatul de la biopsie,dar vor incaodata sa fac,chiar acuma luni,24 iunie,2013.Tot in aceasta zi sunt programata si la PET CT.Cred ca e RMM la noi.iGinecologul cu care am avut intrevedere si m-a propus la o noua biopsie zicea ca e CIN3,dar exclude operatia siprecis ca trebuie sa urmez kemoterapie si raze radioactive.Doctorita de familie imi zice sa asteptam rezultatele,inca nu trebuia sa-mi zica ginecologul acestea. Ce parere aveti dumneavoastra?Eu lucrez ca ingrijitor batrin.Am o bunicuta si daca o sa primesc tratament pot o sarezist?Multumesc so astept raspunsul dvs.

 40. Comentariu scris de Hagi
  Publicat la data de 16.7.2013, ora 10:46 am

  Buna ziua! Am 39 ani si sunt din Constanta. Am primit rezultatul testului Papanicolau si am bifate urmatoarele casute:
  - celule endocervicale – prezente
  - anomalii ale celulelor epiteliale – HSIL
  - indicatii – chiuretaj biopsic
  - observaltii; HSIL
  Medicul de familie m-a bagat in niste sperieti, de nu va pot spune, iar informatiile de pe net parca ar fi scrise in alta limba.
  Sunt programata de medicul ginecolog saptamana viitoare, dar pana atunci o sa innebunesc. Doamna doctor, imi puteti spune ceva despre ce reprezinta aceste rezultate?
  Va multumesc

 41. Comentariu scris de Alina
  Publicat la data de 6.8.2013, ora 2:46 pm

  Buna ziua, in urma masturbatiei, sangerez. As dori sa va intreb de ce totusi persista sangerarea, tine cam 2-3 zile, desi am avut menstruatia..posibil sa imi fi ranit cumva vaginul sau..? Sunt tare ingrijorata, va rog daca se poate un raspuns. Multumesc anticipat.

 42. Comentariu scris de roo
  Publicat la data de 21.9.2013, ora 1:18 pm

  Buna ziua.am 22 de ani si in urma unui control de rutina medicul mi-a recomandat sa fac un pap.rezultatul acestuia nu a fost foarte bun.mi-a iesit asc-us-celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata.dupa care mi s-a recomandat o colposcopie,rezultatul acesteia a fost JSC vizibila tip I pe buza posterioara,col EAA(mozaic fin).am facut testul Hpv si rezultatul a fost tulpina 51 cu risc inalt si tulpinile 40 si 84 cu risc scazut.am urmat tratament timp de trei luni cu issporinosine, cervugid ovule si cexil.dupa 6 luni am repetat testul papa si a iesit acelasi rezultat ASC-US.acum urmeaza sa merg la medic…ast un raspuns din partea celor care au fost in situatia mea…daca ati reusit sa scapati de acest virus???

 43. Comentariu scris de valy
  Publicat la data de 25.9.2013, ora 11:39 am

  Am facut a doua conizatie in august iar rezultatul de la a doua biopsie este :-) cervicita cronica ulcerativa , metaplazie pavimentoasa matura si imatura, displazie simpla si moderata cin 1 si cin 2 realizata prin acantoza si hiperplazie de strat bazal . Iar la prima conizatie rezultatul biopsiei era Carcinom in situ . Va doresc sanatate multa si ftuntea sus.

 44. Comentariu scris de alexandras
  Publicat la data de 7.12.2013, ora 1:26 am

  buna,in urma unui test pap mi-a iesit ca am modificari ale celulelor de tip inflamatorii iar medicul mi- zis ca am o rana pe co,l daca testul nu a iesit rau mai trebuie sa-mi fac griji pt rana? medicul asa mi-a dat de inteles ca nu..