Decesele cauzate de boli cardiovasculare au fost asociate cu o alimentatie nesanatoasa

Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru circa 610 mii de decese inregistrate anual numai in Statele Unite ale Americii si reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial. O noua analiza realizata de catre oamenii de stiinta americani arata ca majoritatea deceselor inregistrate pe fondul bolilor cardiovasculare sunt asociate unei alimentatii nesanatoase, informeaza nytimes.com.

Rezultatele studiului, finantat de asociatia Bill and Melinda Gates Foundation, au fost prezentate recent la o reuniune a institutului American Heart Association, ce a avut loc in Portland, Oregon.

Cei mai importanti factori ce alcatuiesc deficitul alimentar se refera la lipsa semintelor, legumelor, cerealelor integrafe si fructelor, dar si la prezenta sarii in exces.

Dietele alimentare sarace in acizi grasi omega-3, regasite in fructele de mare, si dietele alimentare bogate in carne procesata si bauturi care contin un nivel ridicat de zahar au prezentat, de asemenea, un risc mare pentru declansarea bolilor cardiovasculare.

“Atat pe plan national, cat si pe plan international, accentul se pune pe consumul de alimente nesanatoase, si obiceiul de a consuma bauturi indulcite cu zahar,” a declarat Ashkan Afshin, profesor in cadrul Institutului de Sanatate de la Universitatea din Washington.

“Atunci cand vorbim despre factorii declansatori ai bolilor cardiovasculare, accentul cade atat pe consumul de alimente nesanatoase, cat si pe lipsa aportului de alimente sanatoase,” a mai adaugat autorul studiului.

Dietele alimentare alcatuite din alimente nesanatoase au contribuit pe parcursul studiului la moartea a 222 de mii de barbati si 193 de mii de femei, estimeaza cercetatorii, iar diferenta numarului de decese inregistrat intre sexe este explicat printr-un aport ridicat de sodiu in randul celor dintai.

“Ingredientul principal al unei alimentatii sanatoase este caracterul natural al alimentelor; vorbim astfel despre o dieta alimentara din care lipsesc alimentele procesate si in care predomina legumele si plantele, cu un aport mic de sodiu,” a declarat Linda Van Horn, purtatoarea de cuvant a institutului American Heart Association.

“Rezultatele studiului sugereaza ca o abordare integrata a unei alimentatii sanatoase este posibila,” a mai adaugat aceasta.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. INTERVIU Dr. Lacramioara Petrescu, medic cardiolog: “Alimentatia nesanatoasa este un factor de risc ce duce la aparitia bolilor cardiovasculare”. Alimente recomandate si alimente interzise pentru buna functionare a inimii
  2. Cat costa o dieta hranitoare, comparativ cu una nesanatoasa? Daca vrei sa mananci mai sanatos trebuie sa platesti cu 1.50 dolari mai mult pe zi
  3. Poate fi calculat riscul de deces prin boli cardiovasculare?
  4. VIDEO Cum prevenim aparitia bolilor cardiovasculare? Dr. Lacramioara Petrescu: Fumatul are un impact negativ foarte important
  5. Consumul de carne procesata este legat de moarte timpurie, cancer si boli cardiovasculare – studiu pe 500.000 de europeni urmariti circa 13 ani

Tags: , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Mihai M
    Publicat la data de 22.3.2017, ora 10:28 am

    Nu e absolut nimic nou aici… Stim cu totii ce trebuie sa mancam! Problema e ca ne facem ca nu vedem si credem ca nici organismul nu observa… Din pacate organismul observa orice… Se lupta din rasputeri sa repare stricaciunile provocate de abuzurile alimentare, si cat suntem tineri in general reuseste… Dupa o varsta insa…



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !