De ce trebuie sa tii cont atunci cand recurgi la un implant dentar? Dr. Petrovski Dimo, medic specialist DentaLife, a discutat online cu cititorii


Care sunt avantajele implanturilor dentare? Pentru ce material optam? Este dureroasa interventia? Cat dureaza recuperarea? Care este durata ”de viata” a unui implant dentar? Cate interventii de acest gen pot face? Dr. Petrovski Dimo a discutat online cu cititorii.

 • Urmareste si interviul video cu dr. Dimo Petrovski despre criteriile de diferentiere pentru implanturi, rezistenta in timp a acestora si etapele interventiei.

Articole similare:

 1. Cand este nevoie de un implant dentar? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolară şi implantologie, a discutat online cu cititorii
 2. Ce trebuie sa stim despre piciorul diabetic? Dr. Mihai Creteanu, medic specialist radiolog, a discutat online cu cititorii
 3. Cand trebuie scosi polipii la copii? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 4. Ce trebuie sa stim despre epilarea definitiva si cum tratam leziunile vasculare? Dr. Nectara Mitroi, medic specialist dermatovenerologie, a discutat online cu cititorii
 5. Cand trebuie operata deviatia de sept? Dr.Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

Tags: , , ,

38 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Cristian
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 12:27 pm

  Buna ziua stimate d-le doctor,
  Am avut o fractura la radacina maselei artificiale din portelan montata in locul D6.
  Mi-a fost scoasa impreuna cu radacinile maselei si cu scheletul metalic.
  Acum,mi s-a recomandat o CT in vederea implantului.
  Puteti recomanda un implant mai “sigur”,montat in conditii de siguranta chiar daca e mai scump?
  Care este perioada maxima de asteptat de la extractie masea si pana la implant?Au trecut deja 3 saptamani.
  Multumesc anticipat!

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:00 pm

   Buna ziua,
   Dupa extractia perioada minima de asteptare pentru a se insera un implant in locul dintelui pierdut este de 8-10 saptamani. Pentru o perioada maxima nu poate fi vorba atata timp cat exista suficienta oferta ososa pentru inserarea de implant care se stabileste dupa un examen clinic si examen computer tomograf .Riscurile la care se expune locul unei extractii sunt migrarea dintilor vecini sau resorbtia osoasa accentuata.
   Tipul de implant il alege medicul implantolog in functie de conditiile locului unde se insera implantuldorinta pacientului si disponibilitatea financiara.,

 2. Comentariu scris de Ela
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 12:53 pm

  Buna ziua,

  am o masea lipsa, am fost la o operatie de sinus lifting si implant os artficial care nu a reusit pt ca mucoasa sinului era f aderenta si s-a fisurat pe o portiune mare…
  Cat timp trebuie sa treaca pana se poate reincerca implantul? exista si alte solutii?

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:03 pm

   Daca in timpul interventiei de sinus lift s-a perforat mucoasa sinuzala atunci trebuie sa se astepte refacerea ei pentru o noua interventie de sinus lift. In functie de marimii perforatiei vindecarea mucoasei poate sa dureze de la 6 luni pana la 2 ani

 3. Comentariu scris de Gratiela
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 1:10 pm

  Buna ziua,

  Sotul are dintii cam “fragili” – in sensul ca par sa se “sfarame” din orice.
  I-a cazut un dinte – caninul. La insistentele mele, a pus un implant care i-a cazut dupa 3 saptamani. Si a reusit sa i se “deterioreze” si dintele de langa cel lipsa.

  Refuza sa mai mearga la alt dentist.

  Ce solutii propuneti pentru a incerca sa “umple” golurile? Care este metoda cea mai sigura si cea mai putin dureroasa? Unde s-ar putea adresa?

  Multumesc

  • Comentariu scris de NICOLAE
   Publicat la data de 10.7.2017, ora 8:18 pm

   Am 55, dintii sunt pe duca aproape toti, am consultat un medic specialist, a facut radiografie, propune scoaterea a ceea ce a mai rezistat, partea dreapta, superior, si implant ulterior.
   In ce masura e bine sa scot totul si ce sanse am cu placa provizorie?

   • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
    Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:21 pm

    In cazul extractiei tuturor dintilor se poate opta si pt inserarea de implante si lucrare provizorie in 24 de ore. Nu este necesar sa se treaca printr-o lucrare provizorie tip proteza (placa).

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:18 pm

   Buna ziua Gabriela,
   Pierderea implantului pus se poate produce datorita multor factori, calitatea ososa, tipul de implant sau interventia in sine. Ce va pot sugera pentru zonele unde lipsesc dintii sau sunt pe cale sa se piarda cea mai buna solutie este implantul dar dupa o evaluare corecta de catre medicul implantolog

   • Comentariu scris de Gratiela
    Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:40 pm

    Si cum s-ar putea face aceasta evaluare?
    Mentionez ca inainte de a face implantul, a facut radiografii si medicul stomatolog a facut analiza.
    Implantul a fost de tip surub, daca am inteles bine?
    Cum pot sa imi dau seama ca la urmatorul implant nu va fi aceeasi problema? Sau la ce trebuie sa fiu atenta si sa ii specific medicului ?
    Multumesc

    • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
     Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:49 pm

     Radiografia in anumite situatii nu este suficienta pentru a face o analiza corecta a osului ci se opteaza pentru evaluare prin computer tomograf la care putem eximana osul tridimensional ca si volum si din punct de vedere calitativ. Cel care decide daca se poate insera din nou un implant in acelasi loc, este medicul practicant.

 4. Comentariu scris de Iulian
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 3:12 pm

  1. Exista vreo deosebire (sa zicem tehnica) intre materialul folosit pentru implantul din Romania si cel de pe continentul nord-american (Canada). Poate fi o problema daca fac implantul in Canada si coroana in Romania ? Am auzit pe cineva exprimandu-se ca ar exista o incompatibilitate de standarde.
  2. Poate fi facuta concomitent operatia de “sinus lifting” “bone grafting” si implant, sau necesita interventii chirurgicale diferite?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:24 pm

   Fiecare tip de implant corespunde unei tehnici, doar ca medicul implantolog trebuie sa fie familiarizat cu tipul de implant. Implantul se poate face oriunde, la fel si coroana, insa medicul care executa coroana trebuie sa dispuna de toate partile componente a sistemului implantar folosit. Sun anumite conditii in care se pot efectua toate interventiile simultan, dar exista si situatii in care ele trebuie efectuate separat la o distanta de timp.

 5. Comentariu scris de dan cj
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 5:07 pm

  buna ziua.
  multumesc pentru disponibilitate.

  am citit mai demult ca ar fi unele afectiuni cronice care ar putea fi factori de risc la un implan, dar nu mai stiu care sunt.

  eu am 40 de ani si tiroidita hashimoto pe care o tratez (efectele) prin hormon tiroidian Eutyrox 50 zilnic de circa 6 ani.
  este aceasta boala autoimuna un factor de risc pentru un implant? as putea incepe un implant pentru un premolar?

  cu multumiri,
  dan.

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:25 pm

   Din cate se cunoaste, afectiunea de care suferiti nu reprezinta un factor de risc pentru implant. Cu siguranta puteti incepe tratamentul pentru implant dupa o evaluare medicala.

 6. Comentariu scris de JeanValjean
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 6:00 pm

  Am auzit ca nu se fac implanturi in maxilarul inferior, este adevarat ?
  Daca da, ce alte solutii exista ?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:26 pm

   Informatia ca nu se fac implanturi in maxilarulul inferior este gresita. Asa ca va recomand cu incredere.

 7. Comentariu scris de Otto
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 7:34 pm

  Bună ziua,

  Dacă sunt diagnosticat cu vasculita autoimuna / suspect de Lupus pot face implanturi?

  Mulțumesc

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:27 pm

   Lupusul este o boala care cotraindica tratamentul cu implanturi deci trebuie evaluat pacientul interdisciplinar in vederea inserarii de implant,

 8. Comentariu scris de gabriela ionescu
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 8:40 pm

  Buna ziua. Trebuie sa mi pun un implant si nu stiu ce sa aleg intre zirconiu si titaniu. Mentionez ca am alergie la metale si am citit ca cel de zirconiu contine o substabta care poate provoca cancer la plamani. Care sunt avantajele si dezavantajele ambelor implanturi? As opta pt cel cu zirconiu insa am.lucrare de zirconiu in gura si la un timp dupa ce i am pus am avut mici probleme cu plamanii (ma dor dimineata). In toamna trebuie sa mi pun un implant insa nu stiu care ar fi cea mai buna solutie. Ce ma sfatuiti?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:29 pm

   Alergia la metal se poate testa si chiar metalaul titaniu din care sunt facute majoritatea implanturilor. Implantele de zirconiu nu au o istorie asa de lunga asa ca datele sunt deocamdata insuficiente pentru a face o corelatie intre implanturile de zirconiu si cancerele la plamani.

 9. Comentariu scris de Marta
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 5:18 am

  Buna ziua.
  Fiica mea (19 ani) a fost diagnosticata cu osteoma , zona afectata este maxilarul superior partea dreapta. Din acesta cauza caninul nu a putut sa apara in mod natural si nici prin inteventii ortodontice nici prin interventii chirurgicale. As dori sa stiu daca este posibil un implant in osteoma, daca ati auzit de astfel de cazuri .
  Cu multumiri anticipate,
  Marta

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:30 pm

   In primul rand, trebuie extirpat osteomul si dupa perioada de vindecare a osului, se poate insera implantul.

 10. Comentariu scris de Gabriela
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 6:49 am

  Am 74 de ani si totodata am si osteoporoza pe care o tratez de 3 ani.In aceste conditii starea mea este compatibila cu implant la maxilarul superior si in ce conditii>
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:32 pm

   Osteoporoza ca boala nu contraindica implantul insa tratamentul care s-a administrat poate sa provoace anumite contraindicatii de inserare a unor implanturi. Si aici ne referim la tratamentul cu bifosfonati.

 11. Comentariu scris de AdrianM
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 10:06 am

  Se poate face implant cu Sinus lift in context de sinuzita maxilara cronica??
  E suficient tratamentul sinuzitei pe durata intervenției și imediat după sau e necesar un tratament al sinuzitei de foarte lunga durata ca sa prevină Complicațiile infecțioase și rejetul?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:33 pm

   Sinuzita maxilara trebuie sa fie tratata inainte de interventiile de sinus lift si vindecarea acesteia este data de catre medicul specialist ORL.

 12. Comentariu scris de Marian
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 11:15 am

  Am deja un implant pentru unul din incisivii centrali superiori – problema este ca radacina este crapata (materialul este din zirconiu) de atlfel imi lipseste si un incisiv lateral superior chiar de langa el.

  Mi s-a recomandat extractia lui si pus o lucrare in zona frontala cu noua elemente si doi pivoti (asta deoarece dintii sunt cam iremediabili, stratul de smalt este stricat la majoritatea).

  Mentionez ca am 32 de ani si motivul pt. care am ajuns aici este o combinatie intre anxietate/fobie (le tratez).

  Intrebarea mea, avand in vedere varsta – are sens sa fac toata lucrarea din zirconiu? De atlfel, care ar fi perioada de recuperare (mi s-a sugerat ca intr-o luna lucrarea ar putea fi gata asta dupa ce toti dintii si afectiunile existente au fost rezolvate)

  P.S. fobia de care sufar de aprox. trei+ ani este fagofobia declansata cand mi-a ramas in gat o pastila si aproape eram sa etc. (de mentionat pt. cititori ca eram predispus anxietatii/fobiilor – nu vreau sa-i sperii acum) De aici, pe langa mancare a rezultat si evitarea dentistului. Acum reusesc sa o controlez insa am nevoie sa-mi rezolv dantura cat mai ok pentru a continua evolutia in problema principala.

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:35 pm

   Sa inteleg ca aveti lipsa doi incisivi, unul langa altul si in locul lor se pot folosi protezarea pe implante, insa daca si dintii care limiteaza bresa edentata sunt afectati atunci si lucrarea tip punte se poate folosi in cazul dvs.

 13. Comentariu scris de Anonim
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 11:16 am

  Cate implanturi poti avea maxim?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:36 pm

   Numarul maxim de implanturi este cati dinti avem, insa incercarile din ultima vreme sunt sa scadem nr de implanturi la minimul necesar.

 14. Comentariu scris de Mela
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 11:22 am

  Buna ziua,
  Am o lucrare pe 4 dinti cam compromisa si as opta pentru implanturi in continuare, dar exista o varietate de optiuni ca si materiale si preturi (estimez ca oricum va fi destul de costisitor fiind vorba de 4 dinti, dintre care unul total lipsa, dar diferentele de pret sunt extrem de mari uneori de la cabinet la cabinet), asa incat v-as ruga sa ne explicati care ar fi argumentele esentiale in favoarea alegerii? Personal nu as avea nimic impotriva ca materialele sa provina si din Albania, daca medicul care imi face lucrarea imi garanteaza ca sunt de calitate (insa pot avea incredere 100% in spusele sale? daca nu cumva doar promoveaza o anume marca si te indeamna sa optezi pentru ea doar pentru ca de acolo are profitul cel mai mare?), dar cand exista un “curent” cum ca cele din Izrael ar fi de mai proasta calitate, sau vezi propuneri de la aceeasi firma germana pentru 5 feluri de implant, fara a fi clar ce le deosebeste (in afara de pret, care merge de la simplu la dublu), sau ti se sugereaza ca cel elvetian te va tine 200 de ani ( ;-) si ca de aia costa 3000 de euro bucata, etc. etc. … cum pot sti eu ca pacient sa fac alegerea cea mai buna, fara a arunca totusi banii pe fereastra? Caci de fapt succesul lucrarii pare sa fie dat in principal de experienta + profesionalismul stomatologului si de felul cum reactioneaza organismul la lucrarea respectiva… deci… cum facem alegerea? Inclusiv a stomatologului…
  Multumesc anticipat pentru raspuns, toate cele bune!

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:42 pm

   Cel mai important este sa existe increderea in medicul care efectueaza interventia de implante, sigur ca asta provine si din experienta practica a medicului.
   Alegerea unui implant o face medicul practicant in functie de contitiile locale si generale. De aceea nu exista implantul ideal, insa din experienta medicul isi poate da seama ce tip de implant sa foloseasca pentru ca interventia sa fie reusita.

 15. Comentariu scris de Lucian
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:21 pm

  Buna ziua,

  Intentionez sa fac un implant la dintele 16 si mi s-au propus mai multe variante de material, cu preturi diferite:

  - implant Megagen AnyOne(Koreea – implant standard) 1800 lei
  – implant Megagen AnyRidge(Koreea – implant premium) 2610 lei
  - implant Bredent(Germania- implant premiun) 2880 lei

  Dupa parerea dvs., pe care ar trebui sa-l aleg, dpdv calitativ?

  Multumesc.

 16. Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:45 pm

  Toate cele 3 implante care vi s-au propus au rata de succes destul de mare, insa daca ma intrebati personal, fara sa tin cont de costurile interventiei, va recomand implantul Bredent deoarece experienta mea cu acest implant este mai mare si nu-l recomand pentru ca el este un implant mai scump ci deoarece rata de succes este foarte mare.

 17. Comentariu scris de Catalina
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 1:13 pm

  Buna ziua, care este durata de viata a unui implant? Trebuie schimbat dupa o anumita perioada, chiar daca este viabil si nu creaza probleme de niciun fel?

 18. Comentariu scris de Emil
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 3:25 pm

  Buna ziua,

  Exista contraindicatii pentru implant la o persoana care a urmat tratament cu bifosfenati pentru osteoporoza? Tratamentul a fost oral si nu a depasit 2 ani.

  Multumesc

 19. Comentariu scris de Implant pentru refuz
  Publicat la data de 16.7.2017, ora 1:55 pm

  Buna ziua,
  Doresc o programare la dumneavoastra, cat de curand.
  Am insa o intrebare: in cazul in care este necesar implantul dentar, acesta este compatibil cu alaptarea? Inclusiv tot ce tine de tratamente…
  Am un bebe,nu vreau sa renunt la alaptat, dar am si dinti lipsaLasa un comentariu


Do NOT fill this !