De ce persoanele nevrotice ar putea trai mai mult

Persoanele nevrotice nu au trasaturi pozitive de personalitate, iar studiile de specialitate realizate pe aceasta tema au subliniat lipsa de bunastare a acestora, insa un studiu realizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Edinburh si Universitatea din Southampton ne ofera o perspectiva diferita asupra sanatatii nevroticilor, conform netdoctor.co.uk.

Desi este acceptat ca episoadele de anxietate desfasurate pe perioade lungi de timp pot fi daunatoare pentru sanatate, cercetarea de fata sugereaza ca oamenii nevrotici ar putea, de fapt, sa beneficieze de o viata mai lunga, evitand decesul prematur.

Pentru a ajunge la aceasta constatare, oamenii de stiinta au analizat datele medicale a peste 50 de mii de adulti britanici cu varste cuprinse intre 37 si 73 de ani pe o perioada de aproximativ sase ani.

Pe perioada studiului au avut loc aproximativ 4.500 de decese in randul participantilor.

Voluntarii au fost, de asemenea, evaluati prin teste de personalitate ce masurau nivelul de nevrotism si au fost rugati sa declare nivelul de bunastare perceput de fiecare in parte.

Potrivit dictionarului, persoanele nevrotice sunt deseori speriate, ingrijorate si nelinistite in privinta lucrurilor pe care majoritatea oamenilor le considera mai putin importante.

Din analiza initiala realizata in baza a doi factori – varsta si sex – cercetatorii au descoperit ca rata mortalitatii a fost mai ridicata pentru persoanele ce au astfel de trasaturi de personalitate.

Cu toate acestea, la o analiza amanuntita ce a inclus rezultatele analizelor medicale si evaluarea raspunsurilor date de participanti in cadrul sondajului de opinie, cercetatorii au constatat ca rata de deces a fost mai mica pentru cei ce se incadrau in descrierea personalitatii de tip nevrotic.

Conform opiniei autorilor, rezultatele au variat in functie de modul in care fiecare participanti si-a evaluat starea de sanatate.

“Printre persoanele care si-au evaluat sanatatea ca excelenta nu a existat nicio relatie intre nevroza si rata de deces, insa printre aceia care si-au evaluat sanatatea ca fiind precara, nevroza nu a jucat acelasi rol protectiv asupra ratei de deces,” a declarat Catharine Gale, autoarea principala a studiului.

Motivul pentru care nevroticii ar putea trai mai mult se explica prin faptul ca sunt mai vigilenti si protectori fata de starea generala de sanatate.

“Am constatat ca persoanele care au obtinut un punctaj ridicat pe testarea aspectelor nevrotice referitoare la nivelul de ingrijorare si vulnerabilitate au fost asociate cu un risc mai mic de deces prematur, indiferent de modul in care si-au evaluat starea de sanatate,” mai adauga aceasta.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. Persoanele care se simt mai tinere decat varsta lor reala ar putea trai mai mult
 2. Anxietatea determina “frica de a actiona” la persoanele nevrotice
 3. Persoanele in varsta au nevoie de la fel de mult somn ca oricare alt adult. Totusi, ce o tine treaza pe bunica?
 4. Persoanele cu grupa sangvina AB ar putea suferi de probleme de memorie la batranete
 5. Persoanele foarte pesimiste au un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inima -studiu

Tags:

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Amad
  Publicat la data de 28.7.2017, ora 12:26 pm

  Pe acelasi principiu …. un grup de cercetatori romani … a stabilit ca speranta de viata a bucurestenilor este mai mica decat media pe tara datorita stresului mai mare. Dupa cativa ani au revenit, aceasta devenind brusc mai mare decat media pe tara, asta datorita conditiilor de ingrijire medicala considerate mai bune.
  Nebanuite sunt caile cercetarii.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !