De ce nu este bine sa stam picior peste picior?

Exista o multime de zvonuri despre cat de daunatoare este adoptarea acestei pozitii, mai ales in randul persoanelor care obisnuiesc sa stea o mare parte din zi pe scaun la birou, dar care sunt explicatiile stintifice din spatele acestor zvonuri? Este adevarat ca aceasta pozitie cauzeaza aparitia varicelor? Iata ce trebuie sa stim:


Venele varicoase si simptomele care apar odata cu acestea sunt deseori asociate cu statul picior peste picior, insa aceasta este o idee preconceputa care circula de generatii, este de parere John Harris, chirurg vascular in cadrul institutului american Stanford Health Care. Pentru a preveni aparitia varicelor trebuie sa ne ingrijoram nu atat in privinta modului in care stam pe scaun, cat in privinta lipsei de exercitii fizice efectuate regulat, sa evitam sedentarismul si sa anticipam aparitia acestora fiind atenti la genele mostenite din familie, adauga acesta.

Dar ce ar trebui sa stim in privinta celorlalte simptome asociate pozitiei de stat picior peste picior, precum tensiunea arteriala, postura incorecta a spatelui? Intr-adevar acestea sunt efectele secundare ale pozitiei picioarelor incrucisate, insa sunt de cele mai multe ori temporrare. Cand stam picior peste picior punem presiune pe nervul peronier, datorita caruia experimentam aceste senzatii neplacute. Insa de vreme ce postura se corecteaza, aceste efecte dispar.

Un studiul publicat in “Journal of Clinical Nursing” asociaza aceasta pozitie cu tensiunea arteriala ridicata. Insa mentioneaza, in acelasi timp, ca tensiunea arteriala scade odata cu revenirea la pozitia normala. Asa incat daca ne surprindem stand, din obisnuinta, in aceasta pozitie, este indicat sa ne corectam pozitia si sa facem intinderi usoare ale tendoanelor o data la 20 de minute.

De asemenea, circula opinia ca statul picior peste picior defomeaza in timp pozitia naturala a corpului si aduce cu sine alte efecte negative precum cresterea nivelului de stres si probleme la nivelul sistemului digestiv. Fiind partial adevarate, aceste supozitii ne amintesc de faptul ca o postura buna nu numai ca detensioneaza arterele si oasele, previne aparitia simptomelor asociate cu aparitia venelor varicoase, dar ne imbunatatesc si starea de spirit si increderea de sine.

Sursa: Prevention

G.T.

Articole similare:

  1. vitMATINA Vremea rece si sanatatea. Ne ajuta frigul sau mai bine stam in casa?
  2. Statistici: O treime dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile. Peste 40 ani, rata infertilitatii este de 56%
  3. Boala mana-gura-picior: simptome, complicatii, diagnostic, tratament si prevenire
  4. vitMATINA De ce nu este bine sa tii cura de slabire in timpul sarcinii?
  5. VIDEO INTERVIU Dr. Claudia Ciobanu, specialist dermatolog: Expunerea la razele UV este principala cauza a cancerului de piele/ Excizia chirurgicala este singura terapie cu sanse de vindecare de peste 99% a melanomului

Tags: , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !