De ce nu dormim bine cand suntem departe de casa?

Majoritatea persoanelor intampina dificultati in a adormi atunci cand se afla intr-un loc nou. De vina pentru aceste episoade nu este lenjeria apretata de la hotel, ci creierul nostru vigilent, scrie cnn.com. Se pare ca in aceste situatii noi in care dormim departe de casa creierul nostru ramane pe jumatate treaz si ne impiedica sa avem parte de odihna de care avem nevoie pe durata noptii, conform rezultatelor unui studiu publicat in ultima editie a jurnalului “Current Biology”. Iata care sunt explicatiile date de oamenii de stiinta pentru acest fenomen.


In urma unui experiment de laborator, in cadrul caruia un grup de volutari erau pusi sa doarma ascultand muzica linistita pe fundal, oamenii de stiinta au observat un fenomen pe care l-au intitulat “efectul primei seri”, in care datele studiilor erau atipice si imposibil de urmarit. Pentru a intelege ceea ce se petrece cu participantii la studiu in prima seara de test, oamenii de stiinta au conceput un experiment mai putin obisnuit, incercand sa monitorizeze activitatea creierului fiecarui pacient in timp ce auzul acestora stimulat cu semnale sonore emise la frecventa mica, cand in urechea stanga, cand in cea dreapta. Ceea ce au descoperit in urma monitorizarii activitatii cerebrale este ca emisfera stanga a creierului reactiona mai puternic la sunete, in comparatie cu emisfera dreapta. Si, intrucat partea stanga a creierului este responsabila pentru gandirea logica, necesara pentru a fi vigilet in caz de pericol, sunetele care erau redate la urechea stanga au reusit sa trezeasca din somn participantii mult mai usor decat cele redate la urechea dreapta.

Aceste reactii au fost inregistrate mai cu seama in prima seara de studiu, in serile urmatoare ambele emisfere ale creierului avand o rata de raspuns similara, iar sunetele redate la aceeasi intensitate, au trezit mai putini oameni din somn, prin comparatie cu prima seara.

Ceea ce sugereaza acest studiu este ca creierul uman se aseamana cu cel al pasarilor pe durata noptii in situatiile noi in care suntem pusi. In cazul acestora, pastrarea unui ochi deschis ajuta la trimiterea informatiei catre creier care le ajuta sa ramana treze in masura in care este necesar sa ia decizia sa zboare pentru a se proteja de atacatori.

Asadar, ce putem face pentru a ne creste nivelul de confort atunci cand sunt nevoiti sa dormim intr-un pat strain? Cercetatorii sunt de parere ca desi nu putem elimina in totalitate efectul primei seri, il putem reduce considerabil incercand sa cautam o camera de hotel care seamana cat mai mult cu dormitorul nostru, sa ne luam o perna de acasa pentru a creste nivelul nostru de confort, sa facem un dus cald inainte de somn si sa incercam sa reducem nivelul de stres prin folosirea de aplicatii care genereaza sunete linistitoare, precum valurile marii.

Sursa: CNN

G.T.

Articole similare:

 1. VIDEO Ce se intampla cu creierul si corpul nostru cand nu dormim suficient de mult?
 2. Ce se intampla cu organismul atunci cand dormim? Stadiile complexe ale somnului
 3. De ce esuam atunci cand suntem pusi sub presiune
 4. Putem arde calorii in timp ce dormim?
 5. Ce trebuie sa mancam atunci cand suntem bolnavi

Tags: , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Vrinceanu Cristina
  Publicat la data de 8.5.2016, ora 6:50 pm

  Bu nă z iua! Domnule doctor băiatul meu în vârstă de 15ani nu a avut erecție niciodată are penisul foarte mic. Am fost cu el la medicul endocrinolog ia făcut analize și i-a găsit lipsă de testesteron a urmat un tratament cu androgel ,penisul i-a m-ai crescut dar foarte puțin dar lipsa etectiei lipește total. Ce să fac ?Cum pot să-l ajut? Vă mulțumesc!

 2. Comentariu scris de ana maria
  Publicat la data de 19.5.2016, ora 11:06 pm

  buna seara,am dureri de oase de mult timp,imi trosnesc gleznele .Acum de 2 saptamani ma doare tibia si simt o umflatura pe os,,mentionez ca nu m/am lovit,dureriile sunt continu zi,noapte.IAR DE 3 ZILE MA DOARE SI OASELE DE LA MANA STANGA IN OS,CATEODATA SIMT CA NU POT TINE NIMIC IN MANA.VA ROG SA MA AJUTATI CU O PARERELasa un comentariu


Do NOT fill this !