De ce magneziul este esential pentru sanatate si care este doza zilnica recomandata?

Daca ii intrebati pe oameni ce anume cred ca le lipseste din dieta, cei mai multi spun calciu, vitamina D sau fibre. Deși toate substanțele nutritive sunt esențiale pentru sănătate, magneziul este important pentru că, de obicei, nu il obtinem intr-o cantitate suficienta și niciuna dintre celulele noastre nu poate funcționa fără el.

Magneziul este implicat în reglarea tensiunii arteriale, a zahărului din sânge, a frecvenței cardiace și a transmiterii impulsurilor nervoase, scrie washingtonpost.com.

Doza zilnica recomandata este de 320 mg pentru femei si 420 mg pentru barbati.

Persoanele în vârstă sunt expuse riscului de deficiență de magneziu, deoarece nu numai că tind să consume mai puțin decât tinerii, dar și pot absorbi mai puțin din ceea ce mănâncă, iar rinichii lor pot excreta mai mult. Tulburările digestive, cum ar fi boala Crohn și boala celiacă, pot afecta de asemenea absorbția de magneziu, iar persoanele care au diabet zaharat de tip 2 sau care iau diuretice pot pierde mai mult magneziu prin urină.

De ce magneziul contează

Deficiența de magneziu prezinta riscuri pentru sanatate pe termen lung. Într-o analiza din 2016 a 40 de studii la care au participat 1 milion de persoane, Wang și colegii săi au descoperit că o creștere de 100 mg de magneziu din alimente reduce riscul de insuficiență cardiacă cu 22%, a diabetului de tip 2 cu 19%.

Obținerea dozei zilnice recomandate

Pentru a obține suficient magneziu, concentrarea asupra alimentelor bogate in magneziu este cea mai bună cale de urmat, dacă medicul nu va recomanda altfel, spune Wang. Dozele mari din suplimente pot avea efecte secundare neplăcute, cum ar fi diaree, greață și crampe abdominale, și pot împiedica unele medicamente (cum ar fi anumite antibiotice și bifosfonați) să-și facă efectul.

Desi nici un aliment nu are o cantitate imensa de nutrienti, nu este greu sa obtii suficient magneziu daca consumi spanac, salata verde, brocoli, nuci si cereale integrale – in rotatie obisnuita, spune Joan Salge Blake, profesor la Universitatea din Boston.

Suplimentele pot fi însă recomandate dacă aveți o afecțiune digestivă sau diabet. Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni (PPI) pentru refluxul de acid poate duce, de asemenea, la o deficiență de magneziu.

Articole similare:

 1. Magneziul este esential pentru buna functionare a ceasului intern- studiu
 2. Magneziul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale
 3. vitMATINA Este esential pentru oase, dar in exces le poate distruge
 4. Este apa carbogazoasa rea pentru sanatate? Care sunt cele mai comune mituri
 5. Alimente cu proprietati anti-imbatranire care nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica

Tags: , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de De ce magneziul este esential pentru sanatate si care este doza zilnica recomandata? - Stiri | Comunicate de Presa
  Publicat la data de 26.6.2017, ora 4:11 pm

  [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro 1 [...]

 2. Comentariu scris de De ce magneziul este esential pentru sanatate si care este doza zilnica recomandata? – Stiri
  Publicat la data de 26.6.2017, ora 4:15 pm

  [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro 0 Share [...]

 3. Comentariu scris de Bazil
  Publicat la data de 26.6.2017, ora 4:38 pm

  uau, “Utilizarea pe termen lung a inhibitorilor pompei de protoni (PPI) pentru refluxul de acid poate duce, de asemenea, la o deficiență de magneziu.”!!!!!!!!! Pana la ultima fraza ati folosit un limbaj pe intelesul cititorilor. Cu ultima fraza, ne-ati bagat in ceata. Detaliati va rog: a) cine sunt inhibitorii PPI; b) ce este aceasta “pompa de protoni”? c) cum de se ajunge la deficienta de magneziu? Poate ca mai util, si mai confortabil, ar fi sa stergeti ultima fraza.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !